| נשלח ב-30/12/2010 14:58 |
|
| |
חובת תפילה ומצות תפילה: חזרה לסידור המקורי
אפתח בתקוה אחת ושתי התנצלויות.
התקוה: להחזיר מצות תפילה למקומה כך שכל אדם יכול למצוא את מקומו בבית כנסת, בלי לחוש שהוא מדקלם דברים ארוכים וליבו בל עימו.
התנצלות: יש כבר הרבה אשכולות בענין תפילה, ובכל זאת אין למזג הענינים. התנצלות: האשכול הזה מתוכנן מזמן, וכבר היו דיונים פה ושם שראוי היה לשלב כאן. אני מקוה שנמצאם ונביאם הלום.
אל הנושא:
התפילה שלנו הרשמית היא ארוכה מדי.
תפילה מסודרת במנין ישיבתי של היום אורכת: שחרית: בין 3/4 שעה לשעה ורבע. מנחה 20 דקות ומעלה. ערבית כנ"ל.
התפילה הרשמית, כלומר מה שכתוב בסידור ומה שמתבצע (מונח טכני) על ידי המתפללים כוללת חלקים רבים ושונים.
לגבי רבים מאיתנו, ולגבי כולנו חלק מהזמן, היא עול. האם קל להתרכז כה הרבה זמן? האם יש באמת צורך לומר כה הרבה פעמים "אשרי" עד שהמילה כבר אינה אומרת מאומה, וכך לגבי "עלינו"?
בימים אלו מישהו פתח בפורום השכן שמותר להזכיר את שמו סקר עם השאלה: מה תעשה אם הגעת לשטיבלאך ובהם יש כמה מנינים. האם תצטרף להתחלת התפילה: ברכות השחר? התחלת פסוקי דזמרה? ברוך שאמר? לפני ישתבח? אחרי ברכו?
שאלה שלא ראיתי: ומתי תצא?
טענתי היא שאין גם צורך וחיוב (צריך להבהיר לאיזו רמת חיוב הכוונה) בכה הרבה אמירות.
כדי להסביר מדוע יש להבהיר כמה נקודות ברמות שונות. ושוב, אני מתנצל על הקיצור במקום שיש להאריך יותר ולנמק יותר. אבל אם אחכה עוד, מתי זה ייעשה?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2010 14:59 |
|
| |
התפילה: חויה קיומית ויסוד מציאות תפילה היא אכן מצב ראשוני של דו שיח בין האדם לבין האלקים. נאמרו עליו דברים חשובים רבים, בידי הגרי"ד סולוביצ'יק ובידי בובר. קשה למצוא מילים כדי לתאר זאת. מן הראוי היה באמת להרחיב בפנומנולוגיה (=תיאור המצב החוויתי של התפילה כשיטת מחקר שאינה דנה במעמד האונטולוגי=מציאותי של התכנים אלא כתיאור בלבד, שיש לו עם זאת חשיבות פסיכולוגית ואקזיסטנציאסלטית=קיומית אנושית). המתפלל זוכה, אם הוא זוכה, לדבר עם ה'. לחוש שהוא ניצב לפני האלקים, הסופי לפני הסופי, הנברא לפני מי שברא אותו, העבד לפני המלך, אך גם הבן לפני אביו, אהוב לפני אוהבו, אוהב לפני אהובו, יהודי לפני מי שבחר באבותיו, בעמו ובו, אדם שנברא בצלם לפי מי שהעניק לו את הצלם, נותן התורה, מעביר אף ובעל הרחמים, הזן את העולם, הטרצנדנטי המוחלט שאין בו שום שינוי, היפעלות ותכונה אנושית, אך גם, באופן פרדוקסלי שהפילוסופיה לא תוכל להכיל, שומע תפילה. כל זה נאמר בה בתפילה. כל המונחים והתיאורים האלו טעונים הבהרה רבה. אבל סבורני שרובנו ככולנו מכירים אותם ויודעים מנסיוננו שהם אמיתיים. לפחות כתופעה פנומנולוגית. ואשרי הזוכה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2010 15:00 |
|
| |
חווית התפילה התפילה היא כמסתבר תופעה המצויה בכל דת. (תיכננתי פעם להביא תיאור השוואתי שמצאתי בספרון של האוניברסיטה המשודרת על תפילות בדת ההודית. להבדיל אלף אלפי הבדלות. ומי שמכיר את הדת ההיא, עובדת האלילים, גם על פי אותו ספרון בלבד, יוכל להבין מדוע כתבתי בלשון חריפה זו, ולא רק מטעם הלכה בלבד. ובכל זאת, המזמורים הדתיים שמצויים שם, בתירגום לעברית של החוקר, עדיין מבטאים רגש דתי מפתיע). תפילה, במובן של דו שיח עם האלקים, מצויה אם כן ברגש האנושי ולא רק אצל יהודים. תפילה זו כוללת: הכנעה והתבטלות. אהבה כרגש. פחד ואימה (הנומינוזי של רודולף אוטו, שאמנם הוסיף לרשימה גם רגש אשמה וזו לדעתי גישה נוצרית מובהקת). מסירות עד מסירות נפש. היטמעות באינסופי, הגדול המוחלט. הערצה וכבוד למוסרי המוחלט. התפעלות ואהבה לטוב המוחלט. אולי גם חויה אסתטית? יש שמצאו כאן חויה אינטלקטואלית, שאמנם תיאוריה נשמעים מיסטיים, וכאן כוונתי לרמב"ם. התפילה לפעמים מבטאת את הרגש של האדם המסור לאלקיו, אך לפעמים היא גם באה לצורך האדם. בניגוד ללייבוביץ, התפילה מבטאת את הצורך שלנו באלקים (כשיטתו הידועה של שליירמכר הגרמני, שהדת באה מרגש התלות, אולי?). את בקשותינו, את ההכרה שאם לא ה', מה יהיה איתנו. יש שהעדיפו תיאור כזה או אחר, יש שקרבו תיאור מסויים ודחו אחר. אני רק מסכם הרבה במילים מועטות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2010 15:00 |
|
| |
התפילה כמצוה חכמים הבדילו בתפילה שלוש רמות: שבח, הודאה, תחנון. התחנון הוא ביטוי הלב למה שאנו זקוקים לו. השבח הוא אמירת האמת על גדלות ה' וטובו ועל חולשתנו לפניו. ההודאה היא הצד השני של התחנון, ביטוי של הכרת הטוב על העבר ועל ההווה. מדוע נבחרו שלושה פנים אלו? האם הם מהוים את הביטוי הנעלה ביותר של האדם ולכן רוצה בהם ה', כי אין דבר יפה לפניו כמו שישראל נכנסים לבתי כנסיות ובתי מדרשות ומודים לו? זו אכן שיטת הרמב"ן. האם הם רמה נמוכה יותר של ההכרה האנושית, כפי שאפשר לייחס לרמב"ם? האם ביטויים אלו אינם רק אמת אלא גם דרך להקנות אמונות ודעות למתפלל? שהרי אם אנו מתפללים ומבקשים, אנו מחזקים בעצמנו את ההכרה שיש מי ששומע ומקשיב? (כך ממליץ הרב שיק מיבנאל בחוברות היפות שלו לעשות גם למי שאינו מאמין, שיתפלל על התפילה). כל אלו יכולים להיות נכונים. ושוב אני מקצר ורק מסכם ומזכיר. לפי הרמב"ם, יש מצוה מהתורה להתפלל, כלומר לבטא שלושה ביטויים אלו של שבח, הודאה ותחנון, פעם ביום. לפי הרמב"ן החיוב הזה קיים רק בשעת הצורך של האדם. לדברי הכל, קיום המצוה הזו נעשה במשך דורות בעם ישראל מעצמו, בלי עיצוב מיוחד. עד שבאו חכמים וקבעו סדר לתפילה כי ראו שסתם בני אדם אינם מסוגלים לזה. אינם מסוגלים כי השפה שלהם לא היתה מספיק תקינה ונקיה, כותב הרמב"ם. אך מסתבר יותר שיש כאן טעמים נוספים. לא כל אדם יודע לסדר את דבריו. התוצאה היא שהוא יתקשה להתפלל ויחשוש להתפלל. כי אם אינו יודע, יש לו מועקה שאינו יודע לבטא, או שהוא חושש שבקשתו לא תתקבל או תביא חלילה להיפוך, והוא יוצא מעם התפילה שבור לב יותר משהיה קודם לכן. או שלא יתפלל כלל בגלל החשש. חכמים עיצבו את התפילה בהתאם למטרות שלה, כפי שכתבתי לעיל. והם בנו אותה בצורה של 18 בקשות, שבחים והודאות. הם גם הסתמכו במקרים רבים על פסוקים, והחוקרים עסקו ביחס ההיסטורי והספרותי בין המקורות לבין נוסחאות התפילה. ונושא זה, ברמה יותר פשטנית ופחות מבוארת ולכן פתוח לפרשנות, נעשה כבר בגמרא. תפילת 18 הפכה לתפילת 19 לאחר שנוספה ברכה נגד המינים, כמסתבר נגד יהודים שהחזיקו באמונות נוצריות או גנוסטיות. אך שמה המקורי נשאר לה, אולי גם כדי לא לתת מקום חשוב מדי לבקשה של עונש ורע. כיון שלא היו ספרים כתובים (ולא ידוע כמה ידעו בכלל לקרוא) הטילו חכמים על שליח הציבור שיחזור על תפילת 18. בניגוד לקריאת שמע וברכותיה (לקמן) שבה שליח הציבור קרא בקול רם והוציא את הרבים ידי חובה, הותירו חכמים את תפילת 18 בלחש וקבעו חזרה לאחריה. לאחר תפילת 18 קבעו חכמים את התחנון. במקורו היתה זו בקשה אישית, כדי להותיר לאדם מקום לביטוי האישי שלו, דבר חשוב מאד לצד ביטוי כפוי מבחוץ.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2010 15:01 |
|
| |
התפתחות הסידור על התפילה הוסיפו חכמים את קריאת שמע, שיש בה קבלת עול מלכות שמים ואמונות הכרחיות, וברכות לפניה ואחריה. כך נוצר, בתפילת שחרית ובערבית, מבנה של קריאת שמע המוקף ברכות ולאחריהן תפילת 18. מה כלול בקריאת שמע ומה ההתפתחות ההיסטורית והרעיונית, כל זה אינו מזכיר כי זה רק מבוא וסיכום תמציתי מאד. יש כבר בגמרא שלנו דיונים על זה, ולמשל שיטה לפיה בתפילת ערבית ראוי שתפילת 18 תקדם לקריאת שמע וברכותיה. עד כאן תקנת חכמים. בתקנת התפילה של חכמים יש גם התכוונות כנגד הקרבנות. יש לשער כי חכמים סיפקו בכך פתרון לתחושה של האדם כי הקרבנות היו דבר שהחזיק את העולם, שהביא לריצוי עם ישראל, הפרט והכלל, לפני ה', והעדרם הוא אבידה שאין לה תחליף. אם כן הוא, אזי התפילה מחליפה את התפקיד הזה של הקרבנות. ולפי גישתי הפילוסופית אני כותב שכמובן אין הקרבנות מחזיקים את העולם אלא שהם מספקים צורך אנושי פסיכולוגי, אבל מבחינה זו צורך חשוב כל כך עד שאפשר להתבטא עליו בלשון זו (העולם עומד על שלושה דברים... על העבודה. פעם על הקרבנות ועתה על התפילה). כמובן, מאמיני המיסטיקה והתיאורגיה במיוחד יפרשו בצורה אחרת לגמרי. (התפילה היא נתינת כוח כלפי מעלה כי כך רצה ה'). איך הפך מבנה זה לסידור הארוך שלנו? דרך התפתחות היסטורית. הסיכום המקיף הוא כנראה של אלבוגן. פרטים חודשו בידי חוקרים על סמך סידורים עתיקים וכתבי יד. כבר חכמים קבעו את ברכות השחר ובימי הרא"ש הם הועתקו מן הבית וליד המיטה אל בית הכנסת ואל הסידור, שהפך להיות ספר כתוב. וכאן ראוי מאד להמליץ על הספר על ברכות השחר של דליה מרקס. היא אמנם לא אורתודוכסית, אבל עדיין ספר יוצא מהכלל. (שאלה מעניינת היא מתי נכתבו סידורים ראשונים. לנו ידוע על סידורים מימי הגאונים, ושוב אני מקצר). לפני התחלת ברכות השחר הוסיפו פניה לציבור, "ברכו" (=שליח הציבור קורא לרבים לברך את ה' וכולם עונים). ולפני כל זה, המליצו על אמירת פסוקים שמכינה את הלב לתפילה עצמה. נהגו לומר את מזמורי תהלים האחרונים, ולפניהם ואחריהם התפתחו ברכות, וכן נוספו קטעים שונים, עד שהתקבל הסידור שלנו. חוקרים דנו בהתפתחויות אלו, אך דומה שתמיד יש חדש במקורות, ומקדימים את הופעתם של קטעים שונים ואת שילובם בדרכים שונות מפעם לפעם על פי מקורות המתגלים מזמן עתיק. לאחר תפילת 18 הותירו חכמים את התחנון. במקורו היתה זו בקשה אישית, כדי להותיר לאדם מקום לביטוי האישי שלו, דבר חשוב מאד לצד ביטוי כפוי מבחוץ. אלא שהתחנון קיבל צורה מוגדרת. ואחריו נוספו הוספות שונות מימי הגאונים ואילך. הקדיש שהינו שבח המופיע במעמד בינים בתפילה קיבל חשיבות עצומה, ומזה 800 שנה יש לנו גם קדיש יתום (היה עליו אשכול בפורום). וכך אנו מקבלים את תפילת הסידור של שחרית הארוכה כל כך.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2010 15:01 |
|
| |
כוונה ודיקלום האם אדם מסוגל לומר כה הרבה בכוונת הלב? ודאי שיש כאלו שזוכים לזה. אולם, כפי שביאר רדף השיג באשכול שנעלם ממני, יש כאן מנגנון פסיכולוגי של הרגל, שהופך את הדיבור החי לדיקלום. וזה תהליך בלתי נמנע. למעשה, לדעתי התוספות שלפני התפילה המקורית שנועדו להוות הכנה רק מחלישות את ההכנה לתפילה. האם דיקלום מהיר של יציאה ידי חובה הוא הכנה? או שהוא מרגיל את האדם לדיקלום? כאן ראוי לדון בתפילה שאינה בכוונה. ובאיזה חלק שלה אנו עוסקים. בתלמוד אמרו שתפילת 18 שלא היתה בה כוונה בשלוש הברכות הראשונות לא יצא אדם ידי חובתו. שמע מינה שבשאר זה לא מעכב. מדוע? מפני שכפי שיבאר החזו"א לאחר דורות רבים, יש איזו התכוונות בעצם הבחירה להגיע לבית כנסת, לפתוח את הסידור, לקרוא את המילים, להשתחוות במקומות הנכונים. וזה נכון בכל מקום בו מתפללים. כוונה מינימלית זו מספיקה. וזו גם הסיבה מדוע עדיף שאדם ישתדל להתפלל כפי יכולתו גם אם הוא מדקלם הרבה. ולכן אין אנו נוהגים כדין הגמרא והרמב"ם שאדם לא יתפלל בשעה שליבו בל עימו, בשעה שהוא בא מן הדרך וכיו"ב.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2010 15:03 |
|
| |
חזרה לתפילה המקורית טענתי היא שעבור רובנו, הסידור הוא ארוך מדי. (גם עבורי.) מה אני ממליץ וסבור שזו חובה? לומר רק את המקור. עם הקימה, את ברכות השחר. עם תחילת התפילה, פסוקי דזמרה כמינימום שבמינימום. זה אומר אחד או שנים מן המזמורים של סוף תהלים. (כדאי להחליף ביניהם כדי שלא נרגיל את עצמנו לדקלם). קריאת שמע וברכותיה, בדילוג על הקטע שנוסף בימי הגאונים (?) עם הקדושה הארוכה והפיוט, (וכן שמעתי שנהג מו"ר ע"ה הרב גדליה). אילו הייתי יכול, הייתי מחזיר את תקנת הרמב"ם, ומבטל את חזרת הש"ץ כאשר הכל בקיאים בתפילה, כלומר דוברי עברית. (במנינים של חו"ל מסתבר שזה אחרת). לאחר התפילה, יש לומר תחנון אישי, ארוך או קצר (וקצר הוא גם בקשת משה על אחותו) ובלבד שיהיה מהלב. וזהו. ולדעתי, גם מה שאני אומר פסוקי דזמרה אינו חובה. לכן אין להתחיל את התפילה הרשמית בבית הכנסת אלא מ"ברכו" בלבד כתקנת חכמים, ולא כפי שנהגו קודם לכן.
|
|
|
|
|
| |
אפילו עצכחניקים יתנגדו? באשכול אחר, הציע בעל בעמיו הצעה שמייד הקפיד לומר שהוא מתנגד לה: "אני מתכבד בזאת להציע תקנון ראשוני ומנהגים לבית הכנסת. תפילת שחרית ביום חול, מתחילה ביוצר אור, עמידה פעם אחת כדעת הרמב"ם, תחנון, אשרי, קדושא דסידרא וקדיש תתקבל. מנחה - אשרי, עמידה פעם אחת, תחנון וקדיש תתקבל. ערבית - קריאת שמע וברכותיה, עמידה, קדיש תתקבל. בימי קריאת התורה אין אומרים בריך שמיה ומקצרים בפסוקים ובממזמורים של הוצאת והכנסת ספר תורה. שבת קבלת שבת וולנטרית. ברכת מעין שבע נאמרת ע"י החזן בלבד והתפילה מסתיימת בקדיש תתקבל. אם מישהו בביתו אומר שלום עליכם, הוא יודח מיידית מבית המדרש. שחרית פסוקי דזמרה וולנטריים. אין אומרים הכל יודוך ואל אדון. קריאת התורה כמתואר לעיל. תפילת מוסף מסתיימת בקדיש תתקבל. יש לדון איזו קדושה אומרים במוסף. המשך יבוא גילוי נאות - לא כל התקנון על דעתי." כפי שאתם רואים, אני מחמיר הרבה יותר ממנו. אני מקצץ הרבה יותר. אמנם לא נכנסתי לנושאים כמו קריאת התורה וקדישים. וראוי לעשות כן. אנסה לעשות זאת בקיצור, שוב קיצור רב מדי. הצעתי שלי היא להקפיד בקריאת התורה של ימי חול או מנחה על עשרה פסוקים בלבד, כתקנת חכמים. לבטל את כל הקריאות והאמירות סביב הוצאת ספר תורה. בקיצור, לשוב לתקנות חכמים. את הקדיש יש לתרגם לעברית של זמננו. מי שירצה להוסיף, כמו בעל בעמיו, שאני משער שמתחבר לחויה דרך המסורת שעליה גדל והתרגל, הרשות בידו בתנאי שלא יחושו בזה אחרים ולא יבואו לחקותו כחיוב. אפשר לדון הלאה אבל כבר הארכתי מאד. באתי להציע בראשי פרקים דבר שאני חושב עליו מזה זמן רב. והנה הוא לפניכם.
 |
|
|
|
|
|
| |
למה זה חשוב יתכן מאד שעבור מתפללים המכוונים זה דבר טוב להישאר עם הסידור המקורי שהתרגלו אליו. איני סבור שזה כך, אבל יש בתפילה ארוכה מעלה. מי שמתפלל כמונה מעות ומכוון בכל הקטעים של התפילה, עושה מצוה. אמנם אם הוא מחשיב זאת לחובה לדעתי זה נזק אך דיון כזה שייך אולי לנושא אחר, המנהגים. עבור רבים אחרים, במיוחד אלו שמגיעים על מנת לנוס, זו ברכה. הם יוכלו להתפלל במצפון נקי, בלי לחוש אשמה שהם מגיעים מאוחר ויוצאים מוקדם. אני מקוה שהם אמנם יכוונו במה שיש, במה שתקנו חכמים. טוב מועט בכוונה מהרבה בלא כוונה. יתכן שיתנגדו לדברי בטענות שונות. שמה שנהגו כבר מחייב. שהנוסחאות בנות זמננו מכוונות נגד עולמות עליונים, והן תיקונים הכרחיים שעליהם עומד העולם. שבני אדם לא יוכלו לקבל פירוק חבילות בלי לאבד את הכל. אבל אני סבור, ויש לי סיבות טובות שרובן מפורטות כאן, מדוע אסור להוסיף על דברי חכמים מעבר למה שתיקנו. אילו הייתי מוצא, הייתי מוסיף כאן את דברי הרמב"ם על כך שמי שמוסיף על התפילה מעבר למה שתיקנו חכמים חוטא כלפי מי שאין לו כוח להישאר והופך את ההיתר (אם יש רשות להוסיף) לחובה. (שאלה אחרת שאיני יודע תשובה עליה היא מדוע הרמב"ם הוסיף את כל ה"נהגו" בנוסח הסידור שלו. יש מחלוקות לגבי מה שנכלל בסידורו, אבל הכל מסכימים שזה יותר מאשר מה שכתבתי כאן. וכל זה ברמת "נהגו" שאינה חובה ואין מלמדים אותה ואין כופים עליה. ובכל זאת, מדוע עשה כן? האם בגלל שחשש שלא ישמעו לו? כפי שלא ישמעו לי ויצאו נגד מה שכתבתי? אבל, שוב כמו הרמב"ם, אני כותב את מה שלדעתי הוא אמת ומצוה, ובטוח שכיון שאני מאמין שאני צודק, עלי להשמיע את דברי בקול רם. כאן).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2010 15:10 |
|
| |
מיימוני כוונת לדעתי שיש את חווית המסורת. כולנו יודעים שאם אדם מגיע למקום שניגון התפילה שונה ממה שהורגל בו, זה כבר מפריע לו. אילו התפילה היתה הלכתית בלבד, יתכן והיה ניתן לומר שנשאר בהלכה בלבד, אבל הואיל וכפי שציינת היא גם חוויה, אזי ראוי לנהוג במשנה זהירות. יתירה מזו, האם כשנקצץ בתפילה, המהירות והכוונה תשתננה?
גם הרמב"ם הכיר בכך, ויש בתשובותיו מקרים שהוא מסכים למנהגים שאינם כה מקובלים עליו. אמנם הנימוק הרשמי הוא המחלוקת אך לא אתפלא אם גם הנימוק שהעליתי עומד מאחריו.
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 30/12/2010 15:11:20
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2010 15:15 |
|
| |
לדעתי מי שעובד לא צריך להתפלל בכלל, רק מה שמחוייב מדאורייתא,
על זה יש את שבט לוי שהם האברכים, והם מתפללים בשביל כל הציבור,
|
| נשלח ב-30/12/2010 15:16 |
|
| |
בעל בעמיו
שתי שאלות שאלת ואני עונה:
א. אפשר להתרגל. ואפשר לדעת כי מה שאני הורגלתי בו לא היה בריא, ולילדי אני מעניק משהו טוב ונכון בהרבה. יתכן שזה אומר שאצטרך להשקיע זמן כדי להתרגל, אבל זה שווה. זה נקרא "לעשות תשובה".
(אני משער שמי שירצה לצאת נגד מה שכתבתי, שהרי כאן אני קורא ממש לשינוי במנהג ובתפיסה, יוכל להאשימני שחרגתי מכל מה שכתבתי אי פעם באמונות ודעות... והשימוש במונח "לעשות תשובה" יוכל להיות גולת הכותרת).
ב. בני אדם מתחלקים לסוגים, כפי שהגמרא מחלקת (לגבי סוגי נשים, אבל זו אותה חלוקה יסודית):
אלו שמחמירים על עצמם מטבעם.
אלו שעושים בדיוק מה שהם חייבים.
אלו שעושים פחות ומשתמטים.
האם לא כל קבוצות אלו ירויחו? וירויחו ממש, כי ירד מעליהם נטל של חובה קשה ההופכת את התפילה לדיקלום ולעומת זה ייפגשו עם התפילה כפי שהיא?
ואם יהיו כאלו שיברחו, מה הפסדנו? שקודם ברחו מבית כנסת לאחר רבע שעה שבה אמרו את העיקר, וכעת יברחו ולא יאמרו גם את זה?
הרי רק בהם יש את החשש שלנו.
לגביהם, יש לומר שחלקם יקפידו על המועט שנשאר, בגלל שזה פחות מפריע להקדיש לתפילה עשר דקות או רבע שעה מאשר שלושת רבעי שעה. וכשאדם רואה לפניו עול של זמן רב הוא מתנגד, אבל למעט יסכים להשקיע. (יתכן שיש כאלו שיאמרו שעבור זמן כה קצר כבר עדיף להתפלל בבית? וזה עוד נושא אם יש חובת מנין. אבל איני סבור שכך הוא, שיש כזה חשש. וכמובן אני סוציולוג של כורסה).
ומי שיברח, יברח. אין אחריות רשעים עלינו, ואין לצער את הציבור כדי להכין תפילה ארוכה כדי שכל אחד יאמר משהו ממנה. אם כן, אז די בקריאת שמע באמירת פסוק ראשון (בכוונה) ובתפילה כל בקשה אישית מספקת. וזה למעשה הדין בנשים. (עוד נושא להרחבה).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2010 15:29 |
|
| |
מקסמן
קודם לא שמתי לב לדבריך בין הודעותי הארוכות. עכשו ראיתי. העלית דבר גדול ועצום. אם כי אני חולק עליך, מה שכתבת הוא בסיס שעליו מה שאני בא לטעון יהיה ברור יותר.
גם סוציולוגית וגם אקזיסטנציאלית, חשוב שכל אדם יתפלל.
סוציולוגית - כדי לא להקים מגזר של כהנים שמנכס לעצמו את הזכות לייצג את העם לפני ה'. ה' נגיש לכולנו. ורוצה את תפילת כל פה.
אקזיסטנציאלית - כי התפילה אינה באה במקום קרבנות שמשביעים את האלילים הרעבים. זו הדרך האנושית לזכות לחויה של דיאלוג עם ה'.
לכן חלילה לנו ששבט או מגזר כלשהו יקחו על עצמם חובת תפילה. (וגם מכאן יש לשלול את התרומות לקופה שתשלח שליחים להתפלל במקומות קדושים ו"קדושים").
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2010 15:31 |
|
| |
לגבי מה שהעיר מיימוני על הכוונה בתפילה: כוונה זה חשוב בבקשה. קטעים שהם שבח אין חובה לכוון בהם (כמו שיש מקהלה ששרה לכבוד מלך. לא בהכרח שכל אחד מבין מה שהוא אומר. אבל אם מישהו מבקש משהו מהמלך אז ראוי שיכוון)
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2010 15:33 |
|
| |
יונתן
טול איקון ירוק. נתת לי רעיון שמימי לא חשבתי עליו. תודה!
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2010 15:46 |
|
| |
מיימוני היקר:
יש כמה עניינים להסביר כאן,
הקשר האישי בן האדם לאלוקים, היא לא בתפילה רק בכל רגע ורגע,
כלומר כל עשיה כל מחשבה אנו מדברים עליו, אפי' שאני שולח את התגובה הזה שאני כותב עכשיו, אני פונה עליו בבקשה שיעבור התגובה,
ואם אנו מדברים על מחוייבות מצד הציבור לאלוקים, שהם התפילות שלש פעמים ביום וכדומה,
אז בוודאי שיש שליחי ציבור, והם כמובן האברכים שתורה אומנותם,
|
|