| נשלח ב-14/2/2011 19:26 |
|
| |
איך אפשר להאמין בדבר שאי אפשר להגדירו?
ישנה שאלה שמאוד מטרידה אותי. כיצד אפשר להאמין באל, זמן שכלל אי אפשר להגדירו?
או במילים אחרות: כיצד אפשר להאמין באל זמן שאיננו יכולים להשיב על השאלה "מהו האל"?
תוקן על ידי avi124 ב- 14/02/2011 19:42:44
תוקן על ידי avi124 ב- 14/02/2011 19:43:27
|
|
|
|
| נשלח ב-14/2/2011 19:29 |
|
| |
אם יודעים מה הוא, זו לא אמונה זו ידיעה,
|
|
|
|
| נשלח ב-14/2/2011 19:34 |
|
| |
ירוחםשמ עיין אמונות ודעות לרס"ג שלא סובר כמותך
אבי עיין איגרות הראי"ה חלק א' איגרת מד. ובהוד הקרח הנורא-פירוש ליסורים ממרקים. בשני המקורות הנ"ל יש התייחסות רחבה לסוגיה.
תוקן על ידי kaner91 ב- 14/02/2011 19:40:13
|
|
|
|
| נשלח ב-14/2/2011 19:34 |
|
| |
ירוחםשמ
אני אציג את השאלה בניסוח אחר: כיצד אפשר להאמין באל זמן שאיננו יכולים להשיב על השאלה "מהו האל"?
[ערכתי גם בהודעתי]
kaner91
התוכל לסכם כאן את עיקרי הדברים?
תוקן על ידי avi124 ב- 14/02/2011 19:46:29
|
|
|
|
| נשלח ב-14/2/2011 19:54 |
|
| |
הנשמה מרגישה שהיא מחוברת לכוח עליון, אך היא אינה יכולה לתאר אותו במילים, הוא מעבר לכל דבר מוכר וניתן לתיאור.
הרב קוק התייחס לשאלה זו גם בספר "מידות הראיה", בקישור הבא ניסיתי להסביר את דבריו:
תוקן על ידי אראלסגל ב- 14/02/2011 19:57:21
|
|
|
|
|
| נשלח ב-14/2/2011 20:13 |
|
| |
אבי
עם כל הענוה איני יודע מה חושבים ומרגישים האחרים, לדעתי אם הייתי יודע להגדיר את הה' לא הייתי מאמין בו,
קנר אני רגיל בהודעותי להגיד את דעתי, ולא לצטט את דעותיהם של אחרים, אם הייתי מצטט, היתה לך עילה להגיד לי מי מתנגד להודעתי ומי לא.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/2/2011 20:31 |
|
| |
אנו נהאמנים לדרכיו, (של האלוקים)
כלומר מרחיקים מאש ששורף,
ושומרים על הבריאות וכדומה,
כל חוקי הטבע והיגיון והלוגיקה ומתמטיקה וסברה וכל חוקי החברה, הם הם האלוקים = התבונה,
ולכן "אמונה" מלשון "אימון" יש לי אימון ברופא בטייס בשופט וכדומה,
וכן אנו מאמינים (=אימון) באלוקים (= בדרכיו = התבונה שנטע בנו)
|
|
|
|
| נשלח ב-15/2/2011 10:38 |
|
| |
אראל כתבת: "הנשמה מרגישה שהיא מחוברת לכוח עליון". איני יודע מה לגביך או לגבי אחרים. 'נשמתי' אינה מרגישה זאת.
ירוחםשמ
כתבת: "לדעתי אם הייתי יודע להגדיר את ה' לא הייתי מאמין בו". אשאל כעת שאלה אחרת: מה משמעות האמונה בו? אני מאמין בדבר כלשהו ואיני יכול להשיב לשאלה "במה אני מאמין"?
maxmen כתבת: "כל חוקי הטבע והיגיון והלוגיקה ומתמטיקה וסברה וכל חוקי החברה, הם הם האלוקים = התבונה". מדבריך אלו יוצא ש א. הנך מזהה את האלוהים עם התבונה; ב. הנך מזהה את האלוהים עם חוקי הטבע והלוגיקה וכן הלאה.
האמנם כן?, ובכן, לפי דבריך יש גם יש הגדרה לאלוהים והאלוהים אינו אלא העולם, כך שגם אין צורך "להאמין" בו.
גישה זו קשה לי לקבל.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/2/2011 11:19 |
|
| |
אני חושב שיהיה חכם אם תעשה את ההבדל בין השאלה הפילוסופית (או הפסאודו מדעית), לבין השאלה האישית והאינטימית.
לדעתי אין כל דרך לוגית להוכיח קיומו של אל כפי שאתה אומר, כי גם אלה המניחים שהוא קיים, טוענים שהוא מופשט ואינו קשור בכלל לחוקי הטבע המוכרים לנו ונגזר מכך שאין כל כלי היכול להוכיח קיומו של ישות שכזאת.
בשאלה האישית הנך יכול לבדוק בעצמך האם באמת אין לך כל רצון טבעי ואנושי להתפלל או לקוות לכח כל שהוא המוביל אותך. אם באמת לא קיימת אצלך כל הנעה שכזאת הרי שאין אפשרות להפוך אותך לכזה (ויהיו כאלה שיגידו שעוונות כאכילת נבלות גרמו לך להיות אטום לכך). אם יש לך את הטבע האנושי הזה שהוא כמו כל צורך אנושי אחר הרי שההגדרה המדעית אינה רלוונטית ומספיק לך לדעת שהוא אל שהוא הרבה מעבר לגבולות שלך והנך יכול להתפלל ולשפך שיח אליו.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/2/2011 11:24 |
|
| |
אבי
כתבת: "לדעתי אם הייתי יודע להגדיר את ה' לא הייתי מאמין בו". -צריך להוסיף- לא הייתי מאמין בו שהוא האלוקים- אמונתי שיש מנהיג ליקום ולעולם- והיות ואני מודע בפרומיל של הפרומיל לגודל לעוצמה והחכמה הנדרשת להפעיל ולנהל את העולם העצום הזה- אני מבין כי אני לא מסוגל להבין את זה, ואם אני אחשוב שאני מתחיל להבין. אדע בודאות שאני לא מבין כלום, ומה שהבנתי אינו הדבר הנכון שחשבתי שאני מבין.
|
|
| נשלח ב-15/2/2011 11:32 |
|
| |
tashrat לא דיברתי על נושא הוכחת קיומו של האל. הצגתי את השאלה כיצד בכלל אפשר להאמין באל, עת שאיננו יכולים להשיב לשאלה "מהו האל". יש כאן מין אבסורד. אדם מאמין בדבר כלשהו ואינו יכול להשיב לשאלה במה הוא מאמין.
כתבת: "בשאלה האישית הנך יכול לבדוק בעצמך האם באמת אין לך כל רצון טבעי ואנושי להתפלל או לקוות לכח כל שהוא המוביל אותך". לאמיתו של דבר, יש לי רצון טבעי לחשוב שאין העולם הזה לבדו. שקיים "טרנסצנדנטי". דבר שהוא מעבר לעולם ומעבר להכרתנו.
אבל הסוגיה דלעיל עודה טורדת את מחשבתי. אני שואל עצמי כיצד בכלל תיתכן האמונה באותו "טרנסצנדטי" עת שהוא נטול כל הגדרה ואין אפשרות להשיב לשאלה "מהו".
|
|
|
|
| נשלח ב-15/2/2011 11:36 |
|
| |
ירוחםשמ
כתבת: "אמונתי שיש מנהיג ליקום ולעולם...". שאלתי עודה בעינה. אני נניח אמנם מאמין במנהיג ליקום, אולם האם יכול אני להשיב לשאלה: מהו?
התקשיתי בהבנת המשך תגובתך. אודה לך אם תוכל להסבירה.
תוקן על ידי avi124 ב- 15/02/2011 11:39:32
|
|
|
|
| נשלח ב-15/2/2011 11:48 |
|
| |
הצורך בהגדרה מדוייקת אופיינית למדעים מדויקים ולמשפט. ההגדרה הגסה המקובלת על מה אנשים מאמינים היא בעיקר בצורה שלילית כי אין כל אפשרות להציב את הכח העליון הזה בתוך המסגרות הפיזיות, כי אז הוא לא יהיה קיים באמת. הקיום שלו הוא ברוח ובנשמה האנושית. ואם תטרח לשאול מהו התשובה תהיה שאין לו הגדרה מעבר לזה שהוא עליון על כל מה שאנו מכירים.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/2/2011 12:42 |
|
| |
אבי אני מכיר את מגבולתי האנושיות. ויודע כי יש דברים - שלמרות שאני יודע שהם קיימים- אני לא יודע איך.
להבדיל אלף הבדלות-למשל אני לא יודע, איך גוגל מצליח תוך שניות למצא כמות כה אדירה של ידע. למשל אני רואה טלויזיה- אני לא מבין איך זה פועל למעשה. אני רק יודע ללחוץ על כפתור. ההבדל הוא מיד תגיד- כי את הדברים האלו אפשר ללמוד להבין באם נתאמץ ונלמד,- וזה נכון אבל זה הוא ההבדל שאת מהות או מה זה אלוקים אי אפשר ללמוד- יש דברים מעל הבינה והשכל האנושי. ואמשיך במשל, יליד גנואה המערבית- לעולם לא יוכל להבין איך פועל גוגל.
|
|
| נשלח ב-15/2/2011 14:11 |
|
| |
| avi124 כתב: |  | maxmen כתבת: "כל חוקי הטבע והיגיון והלוגיקה ומתמטיקה וסברה וכל חוקי החברה, הם הם האלוקים = התבונה". מדבריך אלו יוצא ש א. הנך מזהה את האלוהים עם התבונה; ב. הנך מזהה את האלוהים עם חוקי הטבע והלוגיקה וכן הלאה. האמנם כן?, ובכן, לפי דבריך יש גם יש הגדרה לאלוהים והאלוהים אינו אלא העולם, כך שגם אין צורך "להאמין" בו. גישה זו קשה לי לקבל. |
| אמרתי לך שאמונה = אימון, (לאפוקי אמונה עיוורת)
כל רשע יודע שאם "גונבים" לא יהיה טוב לכולם, לכל האנושות כלל, ולו כפרט,
וכל צדיק יודע שאם כולם יהיו צדיקים ?! אז יהיה טוב לכולם לכלל האנושות ולו כפרט,
כלומר: השכר והעונש נמצאים בתוך חוקי הטבע, הכדאיות להיות טוב ?! נמצא בתוך הבריאה !
לדוגמא: אילו האנושות היית לומדת (במקום לריב כל הזמן) לפני 5000 שנה ?! היינו היום כבר ביכולת להחיות מתים וק"ו לרפות כל המחלות,
זה נקרא "אימון" באלוקים (= אמונה) כלומר יש לנו אימון בצורה\באופן שאלוקים ברא את עולמו,
ראה אשכול זה ותבין את דרך מחשבתי, האם אלוקים אשם בטיפשותו של האנושות ??? (השואה, תאונות דרכים, מחלות, ועוד)
תוקן על ידי maxmen ב- 15/02/2011 14:39:55
|
|
|
|
| נשלח ב-15/2/2011 15:51 |
|
| |
לאבי
"כיצד אפשר להאמין באל זמן שאיננו יכולים להשיב על השאלה "מהו האל "
למה כדי להאמין לא מספיק לך לדעת שאתה מתפלל לבורא העולם ,לנותן התורה למוציאנו ממצרים?
|
|
|
|
|