| נשלח ב-21/2/2011 09:13 |
|
| |
מה הפירוש 1+1=2
בוקר טוב. שוב אני פה, הפעם אני פותח את האשכול על שאלה פשוטה, ש (נדמה לי שקוראים לו הרב) mdabraham כתב לי שזה בכלל לא פשוט. אני מבקש מכל מי שיכול להוסיף הסבר בדבר הזה שיוסיף בלשון מובנת ולא מסובכת. בפרט הרב md. השאלה היא מה זה נקרא ש 1+1=2, אני יביא את מה שאני כתבתי ואת מה שהוא כתב ומי שיוכל להוסיף הסברים אני מאוד יודה לו. אני כתבתי לרב md ראיתי שכתבת ש2+2=4 זה דבר שאין בו שום מידע חוץ מהמושגים של חיבור ושוויון ולכן זה אמת. אני לא כ"כ מבין למה אתה צריך להאריך בזה כל כך. הרי מה זה אחד כולם יודעים, למשל אם אני רואה תפוח אחד מולי- זה אחד. אם אני רואה עוד תפוח לידו, אז אני רואה פעמיים תפוח. זאת אומרת שתי תפוחים. עכשיו אחד+אחד+שתיים, זה להגיד מה אני רואה. אני רואה תפוח ואני רואה עוד תפוח +אני רואה שתי תפוחים. אם זה לא אמת, מה כבר אמת -הרי זה המינימום שאנחנו יכולים לדעת בבירור, מה שאנחנו רואים. אני שואל את זה גם על כל הצורות ההנדסיות או על כל החשבונות המתמטיות. לא יכול להיות שהם לא אמת כי הם רק מתארים את מה שאנחנו רואים מולינו. הוא ענה לי צורע, אתה צודק, ואין כל מחלוקת בינינו. למעט עניין טכני, שחוקי החיבור אינם תוצאה של תצפית אלא של חשיבה. אבל זה דיון ארוך ואין כאן מקומו.
עניתי לו אם תוכל תסביר מה הפירוש -חוקי החיבור לא ענין של תצפית. אני מתכוון ש+ זה מילה שמסבירה את הכפל של מה שאני רואה. כתבת גם -זה ענין של חשיבה. גם על חשיבה אני שואל, האם יש בה יותר מלתאר את הדברים איך שהם נראים לנו?? למשל, אני חושב שעשר פעמים עשר =100, אני חושב שזה חשיבה. אבל מה חשבתי באמת? את המראה שרואים, שעשר קבוצות של עשר תפוחים הם 100 תפוחים. אבל הפכתי את זה לסיסמה! ש10 כפול 10 =100. זה כמו שתפוח זה הרי הפרי תפוח, רק כשאומרים את הסיסמה תפוח נזכרים בפרי תפוח. אין כאן חשיבה אחרת. או אולי אתה מתכוון שחשיבה זה סיסמאות של איך שרואים את הדברים. אבל למה כתבת שזה בלי תצפית?? בליתצפית מה היינו חושבים?? ומה אתה אומר על כל המטמתיקה והגאומטריה, הם לא תיאורים של -איך שאנחנו רואים.??תודה אם תסביר לי,
הוא ענה לי צורע, לא האשמתי אלא לא הבנתי מה היתה כוונתך. אין לו שום בסיס לחשוב שאתה לוחמני או משהו כזה. לגבי היחס בין החשיבה להכרה יקצר המצע. כשאתה מדבר על תיאור של מה שאנחנו רואים, אתה מדבר על הכרה. אבל חלק ניכר מתוכן הידיעות שלנו אינו תוצר של הכרה ישירה. לדוגמא, חוק הגרביטציה אינו תוצאה של הכרה, שהרי אף אחד לא ראה את כל העצמים בעלי המסה נמשכים זה לזה. ראינו כמה מהם, וזה יכול להיות מקרי. אבל סביר בעינינו שזוהי תופעה כללית, ולכן אנחנו מסיקים (במחשבה, לא בצורה אמפירית) שיש חוק כללי שכל העצמים בעלי המסה נמשכים זה לזה. ולגבי חוקי המתמטיקה, באופן תיאורטי אינך יכול לטעון 2+2 =4 מתוך תצפית, כי לא ראית את כל הצירופים האפשריים של צמדי עצמים. התובנה המתמטית היא תוצר של חשיבה ולא של תצפית. אלא שכאן זה יותר עמוק מאשר חוק הגרביטציה, שכן במתמטיקה זוהי אמת הכרחית שנוצרת מתוך הבנת המושגים המעורבים (המספר2 החיבור והשוויון), ואילו בהקשר המדעי חוק הגרביטציה אינו ניתן להבנה רק מתוך היכרות עם המושגים מסה, משיכה וכדו'. הוא דורש תצפית. באופן תיאורטי החוקים המתמטיים אינם דורשים תצפית, והיינו יודעים אותם גם בלי לצפות. במתמטיקה התצפית היא רק אמצעי דידקטי. אבל במדע התצפית היא מקור המידע הבסיסי שלנו.
אני נשארתי בשאלה למה א"א לומר ש1+1=2 זה נלמד מתצפית, או יותר מזה. זה פירוש של התצפית עצמה, ואנחנו רק ממשיכים לדמות את זה לכל הדברים. מי שיענה וגם ירחיב. אני מאוד יודה לו.
תוקן על ידי צורעפאכע ב- 21/02/2011 09:14:33
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2011 09:35 |
|
| |
צורע, אוסיף עוד הסבר.
נניח שאתה עושה את הניסוי הבא: טול 2 תפוזים ושים אותם בסל. לאחר מכן טול עוד 2 ושים גם אותם בסל. לבסוף ספור את התפוזים שישנם בסל, ודווח על התוצאה (כמה תפוזים יש בסה"כ בסל). נניח שהתוצאה היא 5. מה תאמר על כך? סביר להניח שאתה לא תדחה את הכלל 2+2=4 כי הוא הופרך בניסוי. אתה תניח שהיתה טעות בניסוי. ומה אם יתברר לך בגילוי אליהו שאין שום טעות בניסוי? אני משער שגם אז לא תדחה את הכלל 2+2=4, אלא תישאר בצ"ע. אם כן, הרי לך שהכלל הזה אינו נובע מתצפית, ואינו עומד למבחן תצפיתי. זהו כלל אפריורי (כלומר שידוע לנו קודם הניסיון). כעת נחשוב על ניסוי אחר, והפעם במכניקה: טול גוף כלשהו שמונח על השולחן. הפעל עליו כוח בעוצמה של 10 יחידות לכיוון צפון, ועוד כוח בעוצמה של 10 יחידות לכיוון מזרח. כעת בדוק מהו הכוח השקול (=סך הכוחות) שפועל הגוף? התשובה היא לא 20 כמובן, אלא 14 ומשהו (לכיוון צפון מזרח). האם הניסוי הזה הפריך את החוק האריתמטי 10+10=20? ודאי שלא. הוא רק הראה לנו שהוספת כוחות במכניקה אינה מתוארת על ידי חיבור אריתמטי פשוט (אלא על ידי מה שקרוי 'חיבור וקטורי', שהוא פעולה מתמטית שונה). זו עוד הוכחה שהכלל 10+10=20 אינו תלוי בתצפיות (הוא אינו מדעי אלא מתמטי). אם כן, הטענה 110+10=20 יש לה שתי משמעויות: א. כלל אריתמטי, שאינו קשור לניסיון. ב. יישום פיסיקלי כלשהו (כמו הוספת כוחות, או הוספת תפוזים לסל), שתלוי בניסיון. לכן אם עושים ניסיון והכלל מופרך, פירוש הדבר הוא שהכלל האריתמטי אמנם נכון (כי הוא לא כפוף לניסיון), אבל היישום הפיסיקלי הספציפי שאותו בדקנו אינו נכון. לדוגמא, הכוחות אינם מסתכמים לפי חיבור אריתמטי, אבל כלל החיבור הוא ודאי נכון. אם נשוב כעת לשאלת הסל והתפוזים, המסקנה שאני הייתי מסיק מכשלון הניסוי דנן (התוצאה 5) היא: הוספת תפוזים לסל אינה מתוארת על ידי חיבור אריתמטי פשוט. זוהי המסקנה, ולא שהכלל האריתמטי עצמו הופרך.
כעת נותרו לנו שתי שאלות: 1. אם הכללים של חיבור אריתמטי לא יוצאים לנו מהניסיון, ולא מופרכים על ידי ניסוי, אז מנין אנו לומדים אותם? כנראה שהם טמונים בנו אפריורי (באופן שקודם לניסיון). אנו באים איתם 'מהבית' (כנראה מלידה). 2. למה המורה בכיתה כן מסתייע בניסיון כדי ללמד אותנו את הכללים הללו? הרי הוא מוסיף תפוזים וחרוזים וכדו' כדי להדגים לנו את הכללים הללו? לדעתי זהו רק אמצעי דידקטי. עקרונית יכולנו ללמוד זאת גם בלי הניסוי, אבל הוא מסייע לנו להבחין בעקרונות הללו שכבר נמצאים בנו. כלומר ההוראה במתמטיקה אינה מציידת אותנו במידע חדש שאינו נמצא אצלנו, אלא מסייעת לנו למצוא מידע שכבר טמון בתוכנו באופן כלשהו. לאחר שנוכחנו בו, הוא וודאי ואינו כפוף לאישור או הפרכה ניסיוניים.
אני מקווה שכעת יצא מעט יותר ברור.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2011 09:42 |
|
| |
האם העובדה שישנן שפות שבהן אין מספרים (ולא פעולות חיבור בין מספרים) לא מוכיחה שכללים אלו אינם ידועים לנו אפריורית?
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2011 10:26 |
|
| |
לצורעפאכע
במקור הבא תוכל לקרוא קצת יותר: http://www.mathmatics.co.il/articles/who_needs_math.doc
"· כשאנו אומרים ששתיים ועוד שתיים הם ארבע, איך אנחנו יודעים את זה?
לוקחים שני תפוחים ולוקחים עוד שני תפוחים, שמים אותם יחד, סופרים ורואים שישנם ארבעה. נעשה את זה עם חפצים אחרים - זה יהיה נכון. ·
אבל הרעיון ששתיים ועוד שתיים הם ארבע הוא לא אינדוקטיבי. אנחנו יודעים ששתיים ועוד שתיים הם ארבע. אנו יודעים את זה כי אמרו לנו את זה?
כל ילד יודע לספור ולבצע תרגילי חשבון פשוטים כמו חיבור וחיסור, והוא רואה את זה. כלומר אם אנו מדברים על ההיבט הפרקטי, אז כל אחד יודע ששתיים ועוד שתיים הם ארבע ולא שואל את עצמו "למה". אך אם אנו מדברים על רמות גבוהות של מתמטיקה, שבהן כל דבר נתון לספק וכל דבר דורש הוכחה - באמצעות אקסיומות, הגדרות, כללים לוגיים ומשפטים - מוכיחים ששתיים ועוד שתיים הם ארבע. אני לא יודע אם ההוכחה יותר משכנעת מאשר לראות שני תפוחים פה ושני תפוחים שם, ולהיווכח שיחד הם מהווים ארבעה תפוחים, אבל היא הוכחה לפי כל הכללים. "
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2011 11:40 |
|
| |
מטפחת, לדעתי לא. בדיוק כמו שקיומו של תלמיד שאינו יודע מתמטיקה לפני שהמורה לימד אותו, לא מעיד זאת. לפעמים נדרש סיוע כדי להוציא מאיתנו דברים שנמצאים בנו. דוגמא נוספת. אם יש מישהו עם יכולת ספורטיבית מאד גבוהה, האימונים יסייעו לו לשפר עוד יותר את היכולת שלו. אבל ברור שאם אני אעשה אימונים כאלה לא אוכל להגיע למה שהוא מגיע. יש בו משהו מראש שמאפשר לאימונים להוציא זאת ממנו, ואצלי אין את זה.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2011 13:59 |
|
| |
הרב מיכי כתב: "אם הכללים של חיבור אריתמטי לא יוצאים לנו מהניסיון, ולא מופרכים על ידי ניסוי, אז מנין אנו לומדים אותם? כנראה שהם טמונים בנו אפריורי (באופן שקודם לניסיון). אנו באים איתם 'מהבית' (כנראה מלידה)."
לא כ"כ הבנתי את השאלה.
המושג המתמטי של 1+1=2 אינו טוען בעצם שום טענה על העולם. כאשר מצרפים שני חפצים ההתיחסות שלנו כלפיהם נחשבת כאליו הם עכשיו חלק מקבוצה שיש בה שני איברים. מבחינת התפוזים זה לא משנה האם הם נמצאים לבד בסלסלה או עם עוד תפוז, אנו כבני אדם מתיחסים אלים כאילו הם 'הצטרפו' ביחד למספר '2'.
ממילא מה שמלמדים את הילדים זה לא 'ידיעות אפריוריות' אלא את צורת ההתיחסות האנושית המקובלת לעולם.
תוקן על ידי קוצו_של_י ב- 21/02/2011 14:08:18
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2011 15:26 |
|
| |
קוצו, לא מדובר כאן בצורת התייחסות אלא בטענה. מי שטועה לגביה הוא טועה (ולא רק שאינו מכיר את המוסכמות). לכן זו לא קונוונציה אלא טענה של ממש. אפילו במישור הפיסיקלי, אני טוען שאם נצרף שני צמדי תפוזים לסל יימצאו בו 4 תפוזים. אם זה יתבדה אזי הוברר שטענתי היתה שגויה, ולא שהקונוונציה היתה לא מוצלחת. וכבר עמד על כך ויטגנשטיין, בטענתו לגבי עקיבה אחרי כללים. אם זה לא היה טמון בנו בצורה כלשהי, אלא זו היתה רק קונוונציה בעלמא, אזי לא היינו יכולים ללמוד זאת בשום צורה שהיא. כי ניתן ללמוד זאת לגבי כמה מקרים פרטיים, אבל ההכללה לעולם לא ניתנת ללימוד.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2011 17:37 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2011 20:30 |
|
| |
הרב md אני לא מבין מה אתה מסביר. אם אני ישים שתי תפוחים בסל ועוד שתי תפוחים, אני כבר לא צריך לספור אותם כדי לדעת שהם ארבע. יש כאן 4 פעמים הרגשה ביד או ראיה בעין של תפוח. וזה נקרא 1+1+1+1=4. אין פה איזה חשבון, יש כאן התחברות למציאות כפולת ארבע פעמים. זה הצורה שאני מתחבר לעולם דרך הראיה שלי וההרגשה שלי. אי אפשר להסביר את ההתחברות הזאת. אתה יכול להסביר מה זה נקרא לראות תפוח ושהוא יצטייר בראש שלך כתפוח?!, א"א להסביר את זה (ככה אני חושב) זה המציאות.
אני לא אומר שלומדים את זה מהנסיון כמו שלא לומדים לראות ולהרגיש מהנסיון. לראות ולהרגיש תפוח אחד זה חלק מההתחברות לעולם ולראות 10 תפוחים יחד זה גם חלק מההתחברות לעולם. כמו שאחרי שראית תפוח אחד, גם אם תעצום את העיניים אתה תזכור את המושג הזה. גם לראות 10 תפוחים אפשר לזכור, שיש מושג ש1+1+1 וכו' עד 10 זה 10. וככה נראה לי בכל הצורות והגדלים וכד', זה חלק מאיך שהאדם קולט את העולם. אין כאן איזה חשבון. החשבון עצמו זה לפרט את מה שאני רואה או מרגיש את מה שאני מחובר למה שחוץ ממני.
איפה אני טועה (או לא)
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2011 20:36 |
|
| |
"לראות 1 או עשר תפוחים זה חלק מההתחברות לעולם"
ולראות מיליארד מיליארדים של תפוחים?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2011 20:40 |
|
| |
זה כבר דמיון של המוח, שלראות כפול זה סך כפול. כמו שהמוח יכול לדמיין תפוח בודד. צענע אני מתכוון פה ברצינות, אני דברתי על זה אם אנשים מבינים, והם לא ידעו בדיוק לענות לי.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2011 20:48 |
|
| |
צורע, אני לא לגמרי מבין את דבריך. ייתכן שאתה מתכוין בדיוק למה שאני אומר. כשאתה מתייחס לזה כמובן מאליו, פירוש הדבר הוא שזה טבוע בך. אתה קורא לזה 'לראות' ואני טוען שזו לא תוצאה של ראייה ולא שייך בכלל לחישה. זו צורת חשיבה שטבועה בנו גם אם לא היינו רואים מאומה. אבל כשאני אומר 'טבועה' אין הכוונה שזו רק תוצאה בגלל מבנה המוח שלנו, אלא מדובר במשפט נכון במובן כלשהו (זהו אפלטוניזם בפילוסופיה של המתמטיקה, שרואה את האידיאות המתמטיות כמשהו נכון שקיים במובן כלשהו).
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2011 20:50 |
|
| |
אני רצינית. איך תדע שמיליארד פלוס מיליארד שווה שני מיליארד? הרי אתה דיברת על הרגשה ביד או ראיה בעין אתה דברת על עצימת עיניים וכו'-כל זה לא יתכן במספרים ענקיים.
(או שעדיין לא ברור לי מהו הקושי שלך בעצם.)
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2011 20:54 |
|
| |
צורע
הדיון בינך לרב מיכי הוא דיון בפילוסופיה של המתמטיקה. לצורך הענין העמדה שאתה מציג זו עמדה הקרובה לריאליזים ואולי אפילו אימפריציזם ולפי דעתך העולם המתמטי קיים באמת אי שם בחוץ והמתמטיקה שלנו היא סוג של גילוי של הבסיסים המתמטיים. אתה יכול להרגיש טוב עם הגישה הזאת כי רב המתמטקאים היו שמחים אם אכן כך היו הדברים. מכיוון שהקושי הגדול של הפילוסופיה של המתמטיקה זה ההתאמה בין מה שנראה כל כך טרוייאלי ונכון- העולם המתמטי לעולם הראלי אבל מה שמתסכל אותם זה חוסר היכולת לבסס זאת.
הרב מיכי מייצג עמדה ששמה הוא פורמליזם.
בכל מקרה אל תרגיש טיפש אתה בחברה טובה.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2011 20:59 |
|
| |
חיימאיר, הפכת את העמדות. אני אפלטוניסט/ריאליסט והוא פורמליסט (אם הבנתי אותו נכון, ואני לא בטוח בזה).
|
|
|
|
|