| נשלח ב-5/3/2011 21:25 |
|
| |
מטרת החיים- נסיון הגדרה
אנסה להציג הגדרה למשמעות חיי האדם בכלל ויהודי בפרט, ואשמח להערותיכם המחכימות.
אחלק את התיאוריה לכמה חלקים (הקדמות) ובסוף אסכם את זה בפיסקה אחת:
יש כמה מגמות בסיסיות בחיים שמניעים את כל האנושות:
1."השאיפה לטוב", ואחלק את זה לכמה מדרגות אחת ממעל לשניה:
א. שלי יהיה טוב למרות שזה בא על חשבון אחרים ב. שלי יהיה טוב בלי שלאחרים יהיה רע ג. שלי יהיה טוב וגם לחברה יהיה טוב ד. לחברה יהיה טוב גם אם זה בא על חשבון חיי ה. לכל האנושות יהיה טוב ו. לכל העולם (על כל מדרגותיו- דצח"מ) יהיה טוב.
2. "השאיפה לשימור החיים"
3. "השאיפה להשתלמות אינסופית"- התקדמות אינסופית
4."השאיפה לביטוי עצמי"- הוצאת עצמי מהכח אל הפועל
5. האדם התייחד מבעלי החיים בשכלו ובבחירתו החופשית
6. כנסת ישראל התייחדה בסגולה אלוקית מיוחדת כדי להעלות את העולם דרך הנבואה התורה והמצוות.
אנסה לסכם את הכל לפיסקה אחת:
מטרת החיים היא ההתקדמות בהוצאת עצמי מהכח אל הפועל על כל מישורי החיים הכוללים את השכל המוסר המעשה והרצון (בחירה חופשית) למען מגמת הטוב והאושר בעולם,
על גבי הקומה הזאת:
מאחר וביהודי מתקיים העניין האלוהי הוא קרוא לקיים מצוות וללמוד תורה (בנוסף לכל הדברים הנ"ל) כדי להוציא את החלק האלוקי הזה מהכח אל הפועל למען שיפור העולם, כי ע"י כך העולם על מדרגותיו מתעלה.
אסיים בכמה מקורות שהשפיעו עלי:
מילון הראי"ה: ערך עבודת ה'- "שכלול האדם את עצמו, את הויתו,ואת כל ההויה המתיחסת אליו יחס קרוב או רחוק, במה שהוא מעבד את רצונו, בהטביעו בקירבו הטבעה עליונה עדינה של הטוב האלוהי. לקיחת כוחות הנפש ושעיבודם בחבלי אדם ובעבותות אהבה אל הטוב ואל היושר אל מרומי המגמות היותר נשאות, שהם הנם החפצים האלוהיים, העיבוד של האידיאלים האלוהיים לעבדם לשכללם להשתדל לשגבם להאדירם בעם, באדם, ובעולם."
תורה אור לרש"ז שמות דף נא: ד"ה וזהו קול דודי "ונק' עבודה מלשון עורות עבודים שצריך לעבד את המדות שיהיו מתוקנים לה' לבדו."
ליקוטי באורים לר' הלל מפריטש לקונטרס התפעלות דף כ פרק ב: "ועוד זאת נקראת עבודה מלשון עורות עבודים מצד שעובד ומתקן דבר מה."
הוד הקרח הנורא למו"ר קלנר דף ל:" "ועבדהו" עניינו עיבוד כוחות החיים של האדם, פיתוח הרגש, המוסר וכל כוחות החיים כולם, הוצאתם מהכח אל הפועל, הזרמתם בזרם החיים של הכל במקור הכל"
מאמר "קרבת אלוהים" מאמרי ראי"ה עמ' 32
ס' כוזרי מאמר שלישי:
(ב) אמר הכוזרי: תיאר נא לי אפוא, מה מעשי החסיד אצלכם: (ג) אמר החבר: החסיד הוא האיש המפקד על מדינתו. הנותן לכל יושביה את לחם חוקם, ומספק להם כל צורכם במידה נכונה, והוא נוהג בכולם בצדק. לא יעשוק איש מהם ולא יתן לאיש יותר ממנתו הראויה לו. כי על כן, הוא מוצא את כולם בשעה שהוא צריך להם, נישמעים לו, ממהרים להענות לקריאתו, עושים ככל אשר יצוום ונזהרים מכל אשר יאסור עליהם: (ד) אמר הכוזרי: לחסיד שאלתיך, לא למושל: (ה) אמר החבר: החסיד הוא הוא המושל. שהרי כל חושיו וכחותיו הנפשיים והגופניים סרים אל משמעתו, והוא מנהיג אותם הנהגה מדינית ממש, כמו שנאמר "ומושל ברוחו מלוכד עיר", והוא האיש הראוי לשלוט כי אילו עמד בראש מדינה, היה נוהג בה בצדק, כשם שנהג מנהג צדק בגופו ובנפשו. שכן הוא חוסם את הכוחות המתאוים ומונע אותם מעבור גבולם, לאחר שנתן להם חלקם, וסיפק להם כל מה שממלא חסרונם: מאכל במידה, ומשתה במשורה ורחיצה, וכל השייך לה כפי הצורך, וכן הוא חוסם את הכוחות הכעסניים השואפים להגלות שלטונו, לאחר שסיפקם ונתן להם חלקם בנצחנות, עד כמה שזו נחוצה לוויכוחים בחכמות או בדעות ולשם גערה באנשים רעים..." מקורות רבים ברמב"ם (ממו"נ, מההקדמות למשנה,מהאיגרות,מפירושי ר' שילת לרמב"ם) שאין בידי כרגע לצטטתם. אורות הקודש חלק ב' עמ' תקנ"ה: תורת ההתפתחות, ההולכת וכובשת את העולם כעת, היא מותאמת לרזי עולם של הקבלה יותר מכל התורות הפילוסופיות האחרות. ההתפתחות ההולכת במסלול של התעלות, היא נותנת את היסוד האופטימי בעולם, כי איך אפשר להתייאש בשעה שרואים שהכל מתפתח ומתעלה. וכשחודרים בתוכיותו של יסוד ההתפתחות המתעלה, אנו מוצאים בו את העניין האלהי מואר בבהירות מוחלטת, שדווקא אין סוף בפועל, מחולל הוא להוציא אל הפועל מה שהוא אין סוף בכח.
"אלפי מנשה" לר' מנשה מאיליה על תורה לשמה ומצווה לשמה.
|
|
| נשלח ב-5/3/2011 21:35 |
|
| |
אני חושב שאתה חושב על האדם בצורה מופשטת מדי. מה זה "טוב"? ומנין לך מהי שאיפת האדם ומה מהווה אצלו מגמה בסיסית? לדעתי שאיפותיהם של בני אדם מתגלמים בדברים ממשיים כגון קשריהם עם בני האדם שבסביבתם . אדם הופך למוסרי, לא על ידי שאיפה אבסטרקטית לטוב ולשלום עולמי אלא כאשר הוא מתבגר ואיכפת לו מאנשים אחרים שאינם הוא. לא על ידי התכחשות עצמית ולא על ידי סגפנות ולא על ידי רעיונות ואידאלים נשגבים ומופשטים שאין להם ולבני אדם מאומה.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/3/2011 21:39 |
|
| |
| Kolmogorov כתב: |  | אני חושב שאתה חושב על האדם בצורה מופשטת מדי. מה זה "טוב"? ומנין לך מהי שאיפת האדם ומה מהווה אצלו מגמה בסיסית? לדעתי שאיפותיהם של בני אדם מתגלמים בדברים ממשיים כגון קשריהם עם בני האדם שבסביבתם . אדם הופך למוסרי, לא על ידי שאיפה אבסטרקטית לטוב ולשלום עולמי אלא כאשר הוא מתבגר ואיכפת לו מאנשים אחרים שאינם הוא. לא על ידי התכחשות עצמית ולא על ידי סגפנות ולא על ידי רעיונות ואידאלים נשגבים ומופשטים שאין להם ולבני אדם מאומה. |
|
בעניין "הטוב" אתה מסכים איתי שמטרת כולם היא שיהיה להם טוב? (תקרא לזה אנוכיות אם תרצה) לאחר מכן האדם מבין לאט לאט שאושרו לא תלוי רק בעשיית טוב לעצמו אלא גם לסביבה.
אלו הן המגמות הבסיסיות של כולם ותבדוק זאת גם על עצמך.
תוקן על ידי kaner91 ב- 05/03/2011 21:40:48
תוקן על ידי kaner91 ב- 05/03/2011 21:41:18
|
|
|
|
| נשלח ב-5/3/2011 21:41 |
|
| |
לא אני לא מסכים. אני לא יודע אפילו מה זה. אם אני רוצה לזכות בתשומת לב מצד פלוני או פלונית או אני רוצה ארוחה טובה, אני יודע מה זה. אבל מה זה "טוב"?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-5/3/2011 21:43 |
|
| |
יש מישהו שרוצה שיהיה לו רע?
עזוב עכשיו מה יעשה לאדם טוב (להתענג על ה' או להינות מהמבורגר ובירה) האם הוא רוצה בכלל שיהיה לו טוב? או שהוא מעדיף שיהיה לו רע בחיים?
|
| נשלח ב-5/3/2011 21:52 |
|
| |
אני גם לא יודע מה זה "רע".
|
|
|
|
| נשלח ב-5/3/2011 21:54 |
|
| |
אני גם מתנגד לרידוד הרווח בקרב המשגיחים על איזה ברירה "להתענג על ה'" לבין "המבורגר ובירה". מחוץ לדברים אלה יש עולם אנושי שלם שאיכשהו נעלם בחשיבה השטחית הזו.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/3/2011 23:17 |
|
| |
ישבו להם משפחת הקופים ביער וחשבו האם לא טעו בזה שלא הלכנו בדרכי האדם,
ראו לאן האדם הגיע ? מדע מוסר ערכים ועוד ועוד
ואנו כמעט ולא נשאר מאיתנו זכר,
טען איזה קוף מפגר, מה קרה לכם חכמים\פילוסופים מה לא טוב לנו כך ?
וגם לא מזמן ביקרתי אצל האדם ושמעתי אותם מדברים על זה שהם מתחרטים למה לא נשארנו קופים הרי במילא אין לנו שום מושג מה היא טוב ומהי רע,
אמרו חכמי הקופים בניצחון גדול: כן כך שמעת אותם מדברים ??? הרי זה בדיוק אבותינו טענו להם (לאדם) אז ?!
ומאז הם חוגגים את נצחונם על האדם (החכם כביכול,) עד שלא ישאר קוף שיחגוג
|
| נשלח ב-6/3/2011 01:57 |
|
| |
| maxmen כתב: |  | ישבו להם משפחת הקופים ביער וחשבו האם לא טעו בזה שלא הלכנו בדרכי האדם,
ראו לאן האדם הגיע ? מדע מוסר ערכים ועוד ועוד
ואנו כמעט ולא נשאר מאיתנו זכר,
טען איזה קוף מפגר, מה קרה לכם חכמים\פילוסופים מה לא טוב לנו כך ?
וגם לא מזמן ביקרתי אצל האדם ושמעתי אותם מדברים על זה שהם מתחרטים למה לא נשארנו קופים הרי במילא אין לנו שום מושג מה היא טוב ומהי רע,
אמרו חכמי הקופים בניצחון גדול: כן כך שמעת אותם מדברים ??? הרי זה בדיוק אבותינו טענו להם (לאדם) אז ?!
ומאז הם חוגגים את נצחונם על האדם (החכם כביכול,) עד שלא ישאר קוף שיחגוג

|
| נשלח ב-6/3/2011 18:23 |
|
| |
קנר,
נדמה לי שמה שאנשים כאן רוצים לומר לך הוא ששייך לדבר ברצינות על "מטרת החיים" או כל מיני דברים גבוהים כאלו רק בהקשר של קונפליקטים. אם אתה יוצא עם מצע האומר שמטרתך היא הטוב המוחלט והאושר הכולל בזה ובבא לכל באי עולם, מי יכול להתווכח אתך? בל ביום שבו תבא לפרוט את זה לפרוטות תגלה שישנם הרבה ויכוחים.
אם יש לי שכן שלו ילד גדול עם מעיל קטן, שלא עולה עליו, האם מוצדק שאני או שהשלטון יקח ממנו את המעיל ויתן אותו לשכן מהצד השני שהילד שלו קטן והמעיל מתאים לו? הנה דילמה. מה חשוב יותר: זכויות הקניין או הצדק החלוקתי. כל החיים שלנו מורכבים מדילמות מסוג כזה או אחר. תמיד ישנם שני צדדים. לכן סתם לתת רשימת מכולת של כל הדברים הנפלאים כפי שהם כתובים בספרים הקדושים, זה לא מקדם אותנו לשום מקום.
תעשה תרגיל קטן: קח את כל אחד מהסעיפים ברשימה שנתת ותנסה לתאר סיטואציה בה הוא נעשה בעייתי או בא בקונפליקט עם סעיף אחר. אם השאיפה לשימור החיים היא הערך החשוב הרי שלצאת למלחמה ולהקריב את חיי למען הכלל זה לא בא בחשבון. אם השאיפה להשתלמות אינסופית חשובה, האם מותר לי למענה להזניח את המחויבות שלי לבני משפחתי וכו' וכו'.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/3/2011 23:19 |
|
| |
קנר.
התחלת ברצונות ומאוויים אנושיים שאמורים להמצא בכל אדם, וסיימת בענין והאידיאל האלוהי שנמצא בסגולת היהודי. (כמה אני אוהב את הלשונות האלו, הם מזכירים לי את שנות נעורי, לפני שנדחתי מגן העדן).
מה כוונתך, שהמאויים האלו מחודדים אצל יותר אצל היהודי בהיותו קרוב לחפץ האל?
והאם אתה מתכוון להעמיד את האושר הנעלה והתכליתי על ענין 'המתח המתמיד להטבה'?
|
|
|
|
| נשלח ב-7/3/2011 00:53 |
|
| |
שנרב
באמת כוונתי הייתה לא להיכנס לפרטים אלא להגדיר כללים.. לאחר מכן אחרי שהכללים מוגדרים אפשר להתווכח על הפרטים, ומאחר ולא תמיד ברור מה המטרה באופן כללי (שמעתי כבר הרבה תשובות הזויות) אז ניסיתי להגדיר..
מובארק
1. דיברתי על היהודי כי מן הסתם זה נוגע לפורום הזה.. כמובן שיהודי באופן פרטי לא ירגיש מסגולתו מאומה.. אך אם הוא מבין (באופן שכלי כמובן, שהרי נבואה אין לנו היום) שע"י שישמור מצוות וילמד תורה הוא יעשה בעולם טוב (ואני לא נכנס עכשיו איך זה קורה) אז הוא ירצה לשלב פרמטרים אלו בחייו כדי לממש את שיא הפוטנציאל שלו.
2. דיברתי על מטרתו של אדם בחייו, אני בהחלט סובר שאם אדם מקיים את מטרתו זה מביא לו עונג רב וסיפוק, וכן, ברור מאילו שכל אחד רוצה שיהיה לו טוב ואם הוא קצת יותר מפותח תרבותית-שכלית הוא שואף שגם לסביבתו הקרובה והרחוקה יהיה טוב. כי אף אדם לא חפץ ברע, תבדוק טוב טוב ותגיע למסקנה שכל מעשיך נשענים רק על זה דהיינו עשיית הטוב בין לעצמך בין לסביבתך (שאחרי רדוקציה מגיעים עוד הפעם אל טובתך) וכו'..
ולכן לענ"ד מטרתו של האדם בחייו היא מיצוי כוחותיו והוצאתם אל הפועל למען קידום הטוב (לעצמו, לאחרים, לאנושות, לעולם) ושים לב שאני בכוונה לא רוצה להיכנס לדיון מה זה טוב שהוא עניין פרטני שעליו יש חילוקי דעות בין כל התרבויות בעצם.. רק ניסיתי למצוא את המטרה המשותפת של כולם.
תוקן על ידי kaner91 ב- 07/03/2011 00:58:37
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/3/2011 01:10 |
|
| |
קנר
אתה מתייחס לזה כאילו יש איזו רבותא בהגדרת "כללים" שהם כביכול מעל ה"פרטים", כאילו יש איזה יתרון לעיסוק בכללים במקום להתחפר בפרטים. רעיון זה נכון אך ורק אם הכללים הם כאלו שניתן לגזור מהם פרטים: במקרה כזה אכן יש ערך גדול בכלל כי הוא מכיל הרבה פרטים בבת אחת.
לעומת זאת "כללים" מהסוג שאתה מביא אינם שונים בהרבה ממלים ריקות: לחפש את הטוב העליון בהתפרטותו הכוללת במהלך צמיחת ישועתנו הזרוחה בלה בלה בלה בלה. הבריחה מהפרטים אל כללים כביכול כאלו עלולה להיות סתם בריחה מהמציאות והחלפתה באוטופיה של מלים שמשמעותן מוגבלת עד ריקה. זה יפה כיצירת אומנות, כמו להסתכל על ציור או לקרוא שיר או מזמור תהלים שאתה לא בדיוק מבין את המלים שלו אבל הוא מעורר בך איזו התפעלות. זה אפילו חשוב מדי פעם, אבל זו לא דרך לחקירה שיטתית של דרך לעצמך או לרבים עד שאתה לא מחבר את הכללים לפרטים.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/3/2011 01:38 |
|
| |
שנרב
אכן יש רבותא בהגדרת הכללים, כי ע"י הגדרתם אתה יכול לעמוד על הפרטים, לדוגמא- אם בנאדם יגיד לי (ותאמין לי שקיימים כאלו אנשים) שמטרת אדם הוא ללמוד תורה כל היום אגיד לו שזה לא עומד בהתאם לכלל שקבענו שכן אנו הגדרנו את המטרה בתור מיצוי כל כוחות החיים למען המטרה והרי לימוד תורה הוא פן אחד (האינטלקטואלי) מתוך הרבה.. זה כמובן לא אומר שלא צריכים להיות כאלה אנשים שאצלם הכישרון האינטלקטואלי- רוחני הוא גבוה ועל כן הם צריכים לנצל את יכולתם וללמוד רוב היום, אך זה כמובן לא יכול להתאים לכולם שהרי לכל אחד תכונות ופוטנציאל שונה, והנה כבר הצלחתנו להוריד את הכלל לפרט, ויש עוד המון דוגמאות.
|
| נשלח ב-7/3/2011 02:07 |
|
| |
זהו בדיוק הענין.
מטרת כל בעלי החיים בין במודע ובין באינסטינקט. הוא מילוי מבוקשם. סיפוק המאויים, והשלמת תשוקת היצרים. בין יהיה מקורם בגירוי גופני, ובין בצמאון נפשי. רוב האנשים בטבעם ובהרגלם בעלי מידות חמלה ותחושות מצפון, לכן ייטב להם בהטבה ורחמים, אך ישנם מועטים שטבעם או הרגלם בסדיזם ווונדליזם, ולהם ייטב במימוש מידותיהם הללו.
'טוב' זה מה שמסב לבעליו את אותם משפחת תחושות סובייקטיביות ידועות. פעמים ע"י תחושות אהבה וקרוב, ופעמים ע"י תחושות שנאה וריחוק. פעמים ע"י שלווה ואושר ופעמים ע"י סיעור ופעולה. פעמים ע"י תחושות שמקורם בגוף ופעמים ע"י תחושות שמקורם תודעתי. כולם (כנראה) תוצר נוירופיזי.
מאכזב להבין, שה'טוב' איננו ערך עצמי רעיוני. ואינו אלא כינוי כולל למשפחת תחושות ידועות [ובהכללה האמצעיים המביאים לכך]. כמו"כ 'רע' אינו אלא כינוי לתחושות [והאמצעיים המביאים לכך] שמסיבים סבל ועינוי לבעליהן.
חכם כטיפש, רשע כצדיק, אדם כבהמה. כולם שווים בפני ערכי הטוב והרע.
ומכאן, שכינוי הבורא ב'טוב ומטיב' אינו אלא 'האנשה מידותית'.
(נ.ב למרות זאת, כדאי מאוד להיות חומל ומטיב).
|
|
|
|
| נשלח ב-7/3/2011 02:45 |
|
| |
מובארק
מסכים עם רוב דבריך.. ובפרט עם קביעתך שהכל מסתכם בכך שהאדם רוצה שיהיה לו טוב בחיים על כל מישוריו.
רוב בני האדם יכולים לבחור להשתמש בכוחות חייהם לעשיית טוב.. בשנות ילדותו לעצמו ואז אם הבנאדם מקבל חינוך ראוי הוא מבין שהטוב שלו תלוי בעשיית טוב לאחרים, ואם הוא עוד יותר מתקדם אז בעשיית טוב לעולם כולו.
אני כן סבור שיש טוב אובייקטיבי- רעיוני שהעולם הולך ומתעלה אליו (נוסח הגל) בעזרתה האדיבה של כנסת ישראל.
לקרוא לה' "הטוב והמטיב" או אם תרצה "הטוב עניינו להטיב" בא לסמל את מגמת העולם שהוא הטוב המוחלט, ועל כן כל ההויה הולכת לקראת סוף המעשה (הטוב) שהתחיל במחשבה תחילה, ומתעלה לקראת הטוב, ובתוך ההויה הזו נמצא האדם, היצור המתוחכם, נזר האבולוציה בת מליארדי השנים וקרוא להשתשמש בכוחות הבחירה והאינטלקט כדי לקדם מטרה זו.
תוקן על ידי kaner91 ב- 07/03/2011 02:49:53
|
|
|
|
|