בית פורומים עצור כאן חושבים

אני חושב שכל אדם מאמין...

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-23/3/2011 07:45 לינק ישיר 
אני חושב שכל אדם מאמין...

מפני שכל אחד שאומר שהוא לא מאמין הוא בעצם אומר שהוא מאמין לדוגמא שהתורה לא אמיתית זה גם אמונה כי הרי אף אחד לא יכול להוכיח שחס ושלום העולם לא נברא והתנך לא אמיתי אלא אוסף המצאות של אנשים אז לכן גם האדם שאומר שהוא לא מאמין הוא בעצם מאמין שלא צריך להאמין

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2011 08:06 לינק ישיר 

ואני חושב גם שאדם חרדי מאמין 50 אחוז פחד שזה בעצם יראת שמים לדעתי הוא מפחד מעונש בעולם הבא ובעולם הזה ו 50 אחוז כי זה נראה לו הגיוני שהעולם נברא והבורא הוא הקב"ה והתורה אמיתית אבל מה שאני רוצה לומר שאף אחד לא מאמין כי הוא יודע אמונה זה אפי' סתירה לידיעה שאני רואה את חברי אני רואה אותו, אני לא מאמין שאני רואה אותו..

אני רוצה לשמוע תגובות....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2011 08:27 לינק ישיר 

וגם אנשים בדרך כלל ממשיכים את אורח החיים שהם חונכו אליו בין אם זה חרדים או חילונים
ומוצאים הצדקה לדרך החיים הזאת כי כך נוח להמשיך ולחיות.
ולכן כל דיבורי האני מאמין ואני לא מאמין הם כצפצוף הזרזיר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2011 09:08 לינק ישיר 

ברבאבא

אני מסכים איתך שיש לכל אחד קצת פחדים שעל הצד שהתורה אמת ואתה רואה את כל האסונות האלו מסביב, אולי יש איזה רבון של העולם שמושך בחוטים, בלי שנבין למה,

אבל אני לא מסכים שכולם מאמינים, איש כמוני לא מאמין לכלום אני חי בספק אולי כן אולי לא, ואיש כמו ת'פרזנד או מוברק או עץ נטוע ואני כבר לא זוכר מי היה שם עוד, הסבירו בצורה פילוסופית שלא יודע אם היא מאה אחוז, אבל מהדברים שלהם היה נראה שהם משוכנעים שהם צודקים אז לא קוראים לזה אמונה קוראים לזה הם מבינים את מה שהם טוענים, זה לא אמונה זה הבנה,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2011 10:16 לינק ישיר 

בא5

ברוך הבא אל הפורום!

העלית שאלה מאד מעניינת. האם כולנו בעצם רק מאמינים?

זו שאלה שיש לדון בה בכמה רמות. אחרת אפשר להתבלבל. אנסה להסביר בקיצור:

א. מה זו אמונה? אנו משתמשים במילה הזו בכל מיני צורות. אחת מהן, וזו גם המשמעות שאליה כיוונת, היא אמונה בניגוד לידיעה.

ידיעה היא אמונה שהאדם מחזיק בה, אך זו לא סתם אמונה, כי יש אמונות נכונות ויש לא נכונות. זו אמונה אמיתית. ויותר מכך, האדם יכול לנמק ולהצדיק את אמונתו.

ב. לפי זה, האם באמת אנו "רק" מאמינים?

הבה ונבדוק את הדוגמאות שלך.

1. יש מי שמאמין שיש אלקים.

2. יש מי שמאמין שאין אלקים.

3. יש מי שמאמין שהוא פוגש עכשו את חברו ראובן, הניצב לידו.

אם נחשוב לרגע, נוכל להווכח שאין המשפט 3 דומה לשני קודמיו.

אמחיש זאת על ידי דוגמא מהחיים. נניח ששנינו עומדים יחד ליד חברנו המשותף ראובן. עכשו אני שואל אותך: האם זה ראובן? אתה עונה לי: כן, ודאי. ואני שואל אותך: אתה יודע זאת או רק מאמין בזה?

התשובה הנכונה, אם יש כזו, היא שאתה יודע שזה ראובן. (יתכן שאם יש לראובן אח תאום זהה, תוכל להסתפק ולומר: באמת איני יודע, אני רק משער, או מאמין). אם תאמר רק: אני מאמין, לא יודע, אוכל לשער שאתה אינך מכיר מספיק את האבחנה בין ידיעה לאמונה כפי שהסברתיה קודם.

לכן זה לא נכון שאנו רק מאמינים בדברים.

על זה יש להוסיף ולדון בשתי נקודות שאסמן באותיות ג ו-ד.

ג. בתולדות הפילוסופיה יש גישה שנקראת "ספקנות". הדוגלים בה טענו, כמו שטענת אתה, ששום דבר אינו ניתן לידיעה. 

זו גישה מעניינת מאד, אבל בחיי יום יום אין אנו חיים לפיה. ניתן לשאול איך יודעים שהשמש תזרח מחר בבוקר (שאלת האינדוקציה של יום), איך אני יודע שאיני חולם עכשו (שאלתו של דקארט), והאם אני יכול להיות בטוח בכך שאני לפחות קיים (שוב דקארט). אבל אלו שאלות מעניינות במידה שהן מאלצות אותנו לנתח מה נקרא אצלנו "ידיעה".

אז אם אנו רוצים לגשת למדע ולחיים עם גישה ספקנית, למה לא. אבל כדאי שנזכור שאז אנו סותרים את עצמנו בין מה שאנו עושים ומתכננים לבין מה שאנו עוסקים בו בשיעור פילוסופיה. (אבל מה רע בסתירות? גם זה נושא לבירור).

ד. ומה לגבי אלקים? הדיון על מציאותו של אלוקים הוא כבר מסובך בהרבה. אפשר להסתפק במציאותו של ראובן, או כל דבר בעולם, אבל אפשר לבחון זאת במבחן הכי פשוט שאנו מכירים: להסתכל ולראות ואפילו למשש בידים (כמובן זה לא עוזר למציאותם של אלקטרונים, למשל, אבל הבה נתעלם משאלת קיומם של ישים המוכרים בתיאוריות מדעיות).

את אלוקים בדרך כלל איננו פוגשים ואם אנו חווים אותו זה לא בראיה.

מצד שני, יש לנו עדויות רבות על קיומו. מתוך הדיאלוג (=דו שיח) שאנו מנהלים איתו בתפילה, מתוך ההשגחה שלו שאנו חווים (נסים, שכר ועונש), מתוך ההיסטוריה (אנו יודעים שהוא נתן לנו את תורתו).

אך על כל ההוכחות האלו ניתן להתווכח, ואכן מתווכחים. גם בפורום שלנו. כנגד מי שחווה את הדיאלוג של התפילה אפשר לטעון שזו רק אשליה פסיכולוגית. כנגד האמונה בהשגחה אפשר לטעון שזו רק פרשנות ולא עובדה. כנגד הטענות ההיסטוריות אפשר לטעון שהוכחות היסטוריות הן קלושות ומסופקות מטבען, במיוחד ככל שעובר זמן רב, מאות ואלפי שנים, מאז היה האירוע המכונן.

לכן ההכרעה בשאלה אם יש אלוקים או לא, ואם הוא נתן תורה או לא, היא פחות חד משמעית. ולכן, כפי שכתבת בתחילת דבריך, יש מי שמאמין שיש אלוקים, ויש מי שמאמין שלא, ויש מי שמכריז על ספקנות. אך כדאי לזכור שיש כאלו שיש להם הוכחות והם מרוצים מן ההוכחות האלו, ולכן הם טוענים שהם גם יודעים שיש אלוקים. אולי כדאי ללמוד את הנושא הזה עוד ולזכות לדעת שיש אלוקים?

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2011 10:29 לינק ישיר 

הייתי מנסח את הדברים כך-

מי שצועק- בעיקר מבלי שישאל- כי הוא לא מאמין באלוקים, הוא  מאמין ועוד איך מאמין.

מי שצועק -בעיקר מבלי שישאל כי הוא מאמין באלוקים- יש לו ספקות גדולים באמונה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2011 11:56 לינק ישיר 

"אך כדאי לזכור שיש כאלו שיש להם הוכחות והם מרוצים מן ההוכחות האלו, ולכן הם טוענים שהם גם יודעים שיש אלוקים"

למיימוני

אולי תפרט מהן ההוכחות הללו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2011 12:38 לינק ישיר 

צענערענע כתב:
"אך כדאי לזכור שיש כאלו שיש להם הוכחות והם מרוצים מן ההוכחות האלו, ולכן הם טוענים שהם גם יודעים שיש אלוקים"

למיימוני

אולי תפרט מהן ההוכחות הללו.

מספיק להסתכל על הטבע והביולוגיה כדי לראות שיש 99.9999999% סיכוי שיש משהו תבוני שתכנן אותו.
רמת סיכוי כזאת יותר טובה אפילו מתורת היחסות, לדוגמא..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2011 12:40 לינק ישיר 

יונתן
תתפלא אבל יש אנשים בעולם שההוכחה הזו  לא משכנעת אותם. תתפלא והם הרוב המוחלט.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2011 12:42 לינק ישיר 

כמדומה שכוונת מיימוני להוכחות הקלאסיות שיש המסתפקים בהן,

http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%9C%D7%95%D7%94%D7%99%D7%9D

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2011 12:50 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:
יונתן
תתפלא אבל יש אנשים בעולם שההוכחה הזו  לא משכנעת אותם. תתפלא והם הרוב המוחלט.

זאת לא הוכחה. הוכחה זה משהו במאה אחוז. האמת שקשה להוכיח משהו במאה אחוז, שהרי אולי כל הנסיונות שלך
נכונים אבל יש יוצא מן הכלל שבדיוק בנסיונות שלך הוא משתלב אבל בניסויים אחרים הוא לא יסתדר כפי המצופה.
(קח לדוגמא את חלקיק הנייטרינו שעשרות שנים הוא שיגע את החוקרים כי לא הייתה אפשרות לאשר או להכחיש את
קיומו עם הכלים בידי המדע והוא היה תיאורטי בלבד)
אתה יודע שאמא שלך היא באמת הולידה אותך - למרות שיש סיכוי של אחד למליון שהתבלבלו בחדר לידה זה סיכון
שאתה מוכן "להזניח"...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2011 12:51 לינק ישיר 

תודה לספרן.

לאחר קריאת ההוכחות בעד וההוכחות נגד לאנראה לי סביר שמישהו יהיה מרוצה מהוכחה כל שהיא כפי שכתב מיימוני.

ולכן::

"הצורך באמונה - אלוהים הוא דבר שיש להאמין בו. לו הייתה נמצאת הוכחה לקיומו, לא היה עוד צורך להאמין בו. ולפיכך, אין כל צורך לחפש אחר הוכחה לקיומו של אל או אלוהים כלשהו. "

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2011 13:19 לינק ישיר 

ספרן כתב:
כמדומה שכוונת מיימוני להוכחות הקלאסיות שיש המסתפקים בהן,

http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%9C%D7%95%D7%94%D7%99%D7%9D

כולם מסתפקים.
חלק מסתפקים (satisfied)
וחלק מסתפקים (doubt)

והערת אגב: ה'דיון' כאן הוא על קיומו של א-לוהים או הדת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2011 13:19 לינק ישיר 

יונתן
זאת לא הוכחה. הוכחה זה משהו במאה אחוז. האמת שקשה להוכיח משהו במאה אחוז

את זאת תגיד לעצמך כשאתה רוצה להכיח למישהו על קיומו של אלוקים. אני רק הגבתי על דברי ההוכחה שלך.

קיומו של אלוקים הוא דבר שאי אפשר להוכיח. ואוסיף כי גם אין צורך להוכיח- המאמין מאמין בלי הוכחה- והכופר לא יאמין עם הוכחה.

ראה - מה שקרה לעם ישראל לאחר שקיבלו הוכחה מוחלטת לקיומו של אלוקים בקריעת ים סוף מעמד הר סיני וכו'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2011 13:26 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:
את זאת תגיד לעצמך כשאתה רוצה להכיח למישהו על קיומו של אלוקים. אני רק הגבתי על דברי ההוכחה שלך. 

אני לא מאמין שאני צריך לחזור שוב על דברי.

לא הבאתי שום הוכחה. נקודה.

מה שאמרתי הוא שיש 99.99999% סיכוי שיש משהו תבוני שיצר את הטבע ואת החוקים. זכותך להאמין ב-0.00001% הנותרים.
(כמו שזכותך להאמין בחייזרים. אם חיים תבוניים יכלו להיווצר מעצמם פה, הם יכולים להיווצר בכל מקום)

תוקן על ידי יIנתן ב- 23/03/2011 13:25:56

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2011 13:47 לינק ישיר 

יונתן
 תולעיים והרמשים נוצרים מהטבע, בלי אבא ובלי אמא, סתם כך מרקבון אורגניים, והם יכולים להתפתח.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אני חושב שכל אדם מאמין...
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext