בית פורומים עצור כאן חושבים

מאה שערי הרב זילברשטיין

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-1/4/2011 14:48 לינק ישיר 
מאה שערי הרב זילברשטיין

אחד מכשרונותיו הרבים של הרב זילברשטיין שליט"א, רב רמת אלחנן, ראש כולל ופוסק ידוע, הוא חיבור ספרים ומציאת שאלות יוצאות דופן. זו אמנות.

עתה יצא לאור ספר חדש. "מאה שערים", הערות על סדר השו"ע. הספר עולה כ-50 שקלים. לפי עדות המחבר בשער, הוא עצמו כתב את הספר, (ולא הפקיד את הכתיבה בידי עוזרו הקבוע מן השכונה שלו).

הספר אכן ראוי לעיון. אך אי אפשר להמליץ עליו באופן חד משמעי. מצד אחד, השאלות מרתקות ומעוררות מחשבה. מצד שני, ולא בפעם הראשונה עם ספרי הרב זילברשטיין, אני מוצא בעיות רבות בתשובות.

אפשר וראוי לדעתי לנצל את השאלות כהזדמנות לדיון נרחב.

אני מקוה, כאן, להעלות בזו אחר זו את השאלות, את התשובות, הנכונות והפחות מדוייקות, ולהציע את מה שנראה לי על פי התורה שבידנו ועל פי דעת תורה כפי שמורים לנו מן השמים.

והאמת תורה דרכה.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/4/2011 14:48 לינק ישיר 

טור אורח חיים

סימן א, עמ' כא

מעשה ביעקב לוי, שהיה בין הכלואים במחנות ההשמדה של הצורר הנאצי. יום אחד מצא יעקב בצריף שלו חבילת צמר רחלים (בעבר היה שם מפעל לשטיחים, לדברי המחבר). מה עשה? נטל מגבת, עשה בה חור לראש, וקשר בארבע כנפות המגבת ציציות. והנה, "זכה לבגד בן ד' כנפות מהודר". השמועה פשטה במחנה, וכאלף יהודים היו משכימים לבוא אליו ולזכות לברך על הציצית. (מתוך "שמע ישראל" של קאליב).

נניח, שואל הרב ז., ולאחר שנים, בעל הטלית קטן צריך לבחור בין ציצית של בגד נאה וחוטים נאים לבין הציצית מהתופת. מה עדיף?

תשובת הרב זילברשטיין

קראנו בגמרא יומא (לח א) על ניקנור, שהלך למצרים להביא דלתות לבית המקדש. ובדרך חישבה הספינה לטבוע מחמת סערה וגלים, והטילו המלחים את אחת הדלתות המימה, כדי להקל על המשא. ביקשו להטיל גם את השניה אלא שעמד ניקנור ואמר: הטילוני עמה. ויתרו המלחים, שככה הסערה, וכשהגיעו לחוף גילו שהדלת השניה נתקעה תחת הספינה ויצאה מעצמה. התקינו אותן במקדש, וקראו להן "דלתות ניקנור".

הסיפור מרגש, והרי לפנינו דוגמא ומופת של השגחה פרטית על מי שמוסר עצמו על מצוה. הראיה של הרב ז. היא מכך שלאחר זמן הוחלפו כל הדלתות בבית המקדש, לשל זהב, ושל ניקנור נשארה במקומה. "כשעומדים לקיים 'זה א-לי ואנווהו', אמרינן שהנסים גדולים מזהב", מסכם הרב ז.

לפיכך, יישאר בעל הטלית קטן עם הטלית שלו מאז.

ניתוח

כמה הערות מתבקשות על הסיפור הזה.

1. כיון שמדובר בטלית קטן, ייראה שאם אין בו בגד שאדם יוצא בו לשוק, אין כאן שם בגד מן התורה. לכן גם אין מקום לברך עליו (אם כי נהגו...).

2. הראיה מסיפורו של ניקנור מעידה על בקיאות וכשרון אנליטי כאחת. אבל אם לדין יש תשובה. מה לדלתות ניקנור שהיו מנחושת והיו נאות לתפקידן, שהרי כל הדלתות היו תחילה נחושת. מה שאין כן בזו, שלא היתה אלא מגבת ואין בה נוי ובוודאי גם לא נקיון וריח טוב.

מצד שני, ודאי שלבעל הטלית קטן היא אומרת הרבה מאד.

מה שהיה צריך לעשות כאן, ולא נעשה, הוא לפתוח דיון על המעלה של "אנווהו". כאשר יש לאדם הזדמנות לקיים מצוה בכמה אופנים, וזה משובח מזה, איך בוחרים את המשובח ביותר. ויש כאן שתי מעלות שונות: של יופי ושל רגש וזכר למצוה.

3. הנושא הזה טעון דיון בפני עצמו, אך כיון שאין ברירה, אביאו כאן רק בהערה. יש שאלות שמוצגות כשאלות הלכתיות, ואין הן כאלו. לא כל מה שנמסר לרב כדי שיענה עליו מהווה שאלה.
כדי לא לפגוע בשואל, צריך לכבד את שאלתו, לשבח אותה (שאלה גדולה שאלת, בני) אך להסביר לו שאין כאן הכרעה הלכתית, שכן כל צד שבו יבחר הוא טוב מאד.

סיכום למעשה

בהתאם למבואר, ראוי היה לרב לענות לשואל (אם היה כזה):

רצונך ללכת בטלית קטן (למרות שאין בו מצוה אלא רק זכר), ואתה מתלבט, דע לך שאין על כך תשובה הלכתית ולא תיתכן כזו. בחר מה שאתה רוצה. כי טלית קטן חדש הוא נאה מאד מצד יופיו וערכו, ואילו הטלית קטן מימי השואה מעידה על המצוה שקיימת מתוך דוחק שאין שני לו. ואתה בחר מה שתרצה.

שאלות רבות מקבלות תשובה מן המציאות. הרי אי אפשר ללכת באותו טלית כל העת בלי לכבסו מפעם לפעם. יכול בעל הטלית לסדר לעצמו קביעות, שבזמן שהטלית של אז נקיה ילך בה, ובשאר הזמן ילבש טלית נאה ונקיה וחדשה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/4/2011 14:54 לינק ישיר 

[ מיימוני, כתבת "ועל פי דעת תורה כפי שמורים לנו מן השמים". אשריך ... ]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/4/2011 15:17 לינק ישיר 

באחד המחנות נמצאה הגדה של פסה כתובה בכת יד על דפי  ניר,ולפיו ערכו את הסדר בבלוק- נדמה לי שהבאתי כאן את הצילום בעבר- אני לא מוצא אותו כרגע.
לפי הזכרון- בהגדה היה כתוב בין היתר-
נוטל בידו הימנית  חמץ- ואומר לשם יחוד קב"ה . וגומ' הנני  מוכן ןמזומן לקיים מצות עשה של אכילת מצה כפי שכתוב בתורה . אבל ריבונו של עולם אין בידנו מצה- יהי רצון שבזכות אכילת החמץ הזה. נירצה לפניך כאילו אכלנו מצה,  ובזה נקיים מצות אכילת מצה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/4/2011 15:24 לינק ישיר 

מיימוני,

אינני מבין את עניין בגד שיוצאים בו לשוק וחפץ הראוי למצווה. הרי טלית קטן שלנו היא בין כה וכה בגד שאין יוצאים בו לשוק, וכל עניינו הוא קיום המצווה - כבגד, הוא לא יותר טוב מאשר מגבת. אי לכך, המגבת ראויה לקיום מצוות לבישת ציצית (או מנהג לבישת טלית קטן) לא פחות מאשר היו דלתות ניקנור ראויות להיות דלתות למקדש.

כמובן, אפשר לדון בעצם העניין - מדוע אנו מברכים על טלית קטן כאשר איננה בדיוק בגד שראוי ללבישה מצד עצמו. יתכן שאפשר לשאול שאלה זו גם על טלית גדול שלנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/4/2011 21:13 לינק ישיר 

הדמוי מדלתות ניקנור הוא דמוי מבריק,אבל בודאי ניתן לחלק,,בהבלטה של נס שעשה השי"ת יש בכך שבח השי"ת,שמראים גדולתו שעשה ניסים,במקרה של הטלית,זה לא נס,זה מסירות נפש למצוה,מה הקשר בין זה לנס?.

תוקן על ידי סגסג ב- 02/04/2011 21:20:27

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/4/2011 21:52 לינק ישיר 

"מה שהיה צריך לעשות כאן, ולא נעשה, הוא לפתוח דיון על המעלה של "אנווהו". כאשר יש לאדם הזדמנות לקיים ל

מצוה בכמה אופנים, וזה משובח מזה, איך בוחרים את המשובח ביותר. ויש כאן שתי מעלות שונות: של יופי ושל רגש וזכר למצוה."

למיימוני

האם יכול להיות טלית קטן יפה יותר מאותה מגבת?אתמהה.

",במקרה של הטלית,זה לא נס,זה מסירות נפש למצוה,מה הקשר בין זה לנס?"

לסגסג

האם יכל להיות נס גדול מזה?

הרי נס היא תופעה על טבעית.

בתוך התופת יהודי מוצא צמר רחלים ומיד חושב על איך ניתן לקיים מצווה.

בתוך התופת עוד אלף יהודים מקיימים מצווה בזכות אותו יהודי.

מסירות הנפש הזאת היא נס גדול יותר מכל דלת שנתקעה בספינה והגיעה עד ירושלים.
.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2011 07:51 לינק ישיר 

מיימוני כתב:

...

תשובת הרב זילברשטיין

קראנו בגמרא יומא (לח א) על ניקנור, שהלך למצרים להביא דלתות לבית המקדש. ובדרך חישבה הספינה לטבוע מחמת סערה וגלים, והטילו המלחים את אחת הדלתות המימה, כדי להקל על המשא. ביקשו להטיל גם את השניה אלא שעמד ניקנור ואמר: הטילוני עמה. ויתרו המלחים, שככה הסערה, וכשהגיעו לחוף גילו שהדלת השניה נתקעה תחת הספינה ויצאה מעצמה. התקינו אותן במקדש, וקראו להן "דלתות ניקנור".

הסיפור מרגש, והרי לפנינו דוגמא ומופת של השגחה פרטית על מי שמוסר עצמו על מצוה. הראיה של הרב ז. היא מכך שלאחר זמן הוחלפו כל הדלתות בבית המקדש, לשל זהב, ושל ניקנור נשארה במקומה. "כשעומדים לקיים 'זה א-לי ואנווהו', אמרינן שהנסים גדולים מזהב", מסכם הרב ז.

לפיכך, יישאר בעל הטלית קטן עם הטלית שלו מאז.

...

דומני מיימוני שאיני יכול להסכים אתך, אם כי חש אני קשר בבטן למקרא השאלה והתשובה.

איכן השגחה פרטית, והיכן השגחה קיבוצית, במקום בו בעלי תריסין ניגפים לפני הצורר?

סיפור על דבקותם של אנשים במצווה הוא, לא סיפור של השגחה פרטית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2011 08:41 לינק ישיר 

ראו כמה נפלאים סיפורי הרב זילברשטיין, שיש בהם לעורר כל כך הרבה נידונים, אפילו מעבר למה שחשבתי מראש.

אני מחלק את התשובות לפי הנידונים. ותחילה אני בא לענות לעיק על שאלתו על גדרי הבגד החייב בציצית.

גודל טלית לציצית

אין לך דבר שאין לו שיעור, וגם בגד שמתחייב בציצית יש לו שיעור. אם הוא בגד שאדם ילבש, חייב בציצית, ואם לא אז לא.

לענין לבישה, אנו למדים בדיני כלאים שאפילו חוט אחד שנכרך על בשרו ומחמם אותו שם, נקרא לבוש להתחייב משום כלאים. אבל לענין ציצית אין זה כך, אלא צריך בגד שאדם ילבש בלי להתבושש.

כאן מתעוררות שאלות של גבול. כמה הוא השיעור הזה? מה הוא הגודל המינימלי? מה הוא החומר שממנו הלבוש עשוי? מה היא מטרת אותו לבוש (חום, מניעת בושה, לבוש לשם הלבוש כבגד פולחני לשם המצוה בלבד?).

לענין החומר, יש מחלוקת בדבר, אם דווקא צמר ופשתן חייבים בציצית, או כל מה שבא מהצמר והצומח. לקמן נראה בדעת הרמב"ם שפסק שרק צמר ופשתן חייבים מן התורה, ואילו שאר מיני צומח חייבים רק מדרבנן. (ולפי זה, אותן ציציות העשויות מניילון פטורות מכל וכל וכדלקמן). אך נבחן כרגע את נושא הגודל המינימלי.

בגמרא שלנו למדנו: (מנחות מ ב):

טלית שהקטן מתכסה בו ראשו ורובו והגדול יוצא בה דרך עראי - חייבת בציצית.

אין הקטן מתכסה בו ראשו ורובו אף על פי שהגדול יוצא בה עראי – פטורה.

וכן פסק רבנו הרמב"ם (ציצית ג א):

כסות שחייב אדם לעשות בה ציצית מן התורה היא כסות שיש לה ארבע כנפים או יותר על ארבע, ותהיה מדתה כדי שיתכסה בה ראשו ורובו של קטן המתהלך לבדו בשוק ואינו צריך אחר לשומרו ולילך עמו, ותהיה הכסות של צמר או של פשתן בלבד.

אך בן כמה הוא אותו קטן? וכמה הוא הגודל שאדם מבוגר יוצא בו דרך עראי?

עד כמה שהדבר נשמע אצלנו מופרך היום, הכוונה היא שאדם שאין לו שום בגד אחר יתעטף באותו לבוש של הילד ויצא בו החוצה. לא משהו שאדם יעשה היום בבני ברק.

כללים אלו נקבעו בחברה שבה אדם היה קונה אריג ולו ארבע זויות, והיה מקפל אותו סביב עצמו וכך היה נוצר הלבוש. הטלית שלנו, שאנו מתעטפים בו לתפילה, הוא בגד לצורכי טכס בלבד.

היה איזה שלב בהיסטוריה שבו הפסיק האדם ללבוש אריג מקופל והחל להתלבש בבגדים מוכנים כעין שלנו (עד למציאת חומר זמין, כדאי לבדוק בויקיפדיה העברית בערך "בגד" ויותר מזה במקור האנגלי CLOTHING).

אנו יודעים שרגע כזה הגיע בבבל, כי שם מסופר לנו על שיחה (או על מפגש מיסטי) בין אחד האמוראים לבין מלאך (מנחות מא א).

... מלאכא אשכחי' לרב קטינא דמיכסי סדינא.

אמר ליה: קטינא, קטינא, סדינא בקייטא וסרבלא בסיתוא, ציצית של תכלת מה תהא עליה?

אמר ליה: ענשיתו אעשה?

אמר ליה: בזמן דאיכא ריתחא ענשינן.

[מלאך פגש את רב קטינא שהיה מכוסה בסדין=בגד של לילה.

אמר לו: קטינא, קטינא, סדין בקיץ וסרבל בסתו, ציצית וכו'

אמר לו: אתם מענישים על ביטול מצות עשה?

אמר לו: כאשר יש זמן כעס מענישים]

הסיפור הקצר הזה מעורר שאלות מרתקות רבות, ובמיוחד על טיב המפגש. כאן נתמקד במה ששייך לענייננו. רב קטינא לבש בגד שהיה פטור מציצית. המלאך מחה בו שהוא מבטל מצות עשה של ציצית תכלת (ומדוע לא מחה בו על ביטול מצות ציצית בכלל?). רב קטינא תמה, שהרי לא עשה עבירה, ורק לא הביא את עצמו למצב של חיוב במצות ציצית, ועל זה ענה לו המלאך שגם על זה מענישים בזמנים מסויימים בשמים. לענייננו, אנו רואים שהיו בגדים בתקופת רב קטינא שלא היו חייבים בציצית.

במשך הדורות, גם מתוך אהבת המצוות וגם אולי מתוך פחד שמא יגיע זמן כעס וייענש מי שאינו הולך בציצית, התפתח לבוש מיוחד שנוסף על הלבוש הרגיל הפטור מציצית. זה מה שמכנים היום, ומזה דורות "טלית קטן". וזה מה שאנו מתעטפים בו. בגד זה נלבש רק לשם המצוה. והוא גם נעשה מחומר שאינו חייב בדרך כלל מן התורה לדעת הרמב"ם (כותנה, שחייבת מדבריהם בציצית, או אפילו משהו כמו פלסטיק או ניילון, שפטור כנראה מכלום, כיון שהוא מופק מנפט). וכאן מודעה רבה למי שחפץ לקיים מצות ציצית שישיג לעצמו בגד של ארבע כנפות בגודל המחוייב כדלקמן ומכותנה (או מצמר, אבל מה עושים בקיץ).

כיון שהגעתי לדון בנושא זה אוסיף עוד דבר. נוהגים לברך על טלית קטן ברכה מיוחדת (על מצות ציצית) שהיא כעין פשרה מן הברכה הראויה לבגד ממש. אם חיוב מלא אין כאן, אז גם ברכה אין כאן, כי אין אנו מוסיפים ברכות שלא תיקנו חכמים). ובזה נחזור לעיקר הסוגיה שלנו.

אנו מחפשים אחרי שיעור הבגד המינימלי. ומעתה, איך מתרגמים את הגודל הזה שמובא בברייתא בגמרא לגודל שמובן לנו בתקופתנו. האם הגודל נשאר קבוע כפי שהגדירו אותו חכמים, או שזה משתנה לפי התרבות, שהרי במקומותינו לא יצא אדם כלל עם אריג מרובע מקופל מסביב לעצמו, ואפילו ילד גדול לא יצא כך לרחוב, ובוודאי שהוריו לא יניחו לו לעשות זאת. לפחות בקהיליה החרדית?

לשון אחר, אנו היום מעדיפים גודל במטרים וסנטימטרים. ה"פסקי תשובות" (כרך א' עמ' קפב) כותב כי המקילים ביותר לברך על טלית קטן מצריכים 44 סמ אורך בכל צד על 58 סמ רוחב.

לגבי השתלשלות ההלכה בדורות האחרונים, אני מעתיק כנספח מן המשנה ברורה. השולחן ערוך פסק כלשון הרמב"ם, שצריך שהגדול לא יתבייש לצאת בו לשוק. בביאור הלכה על סי' טז בשולחן ערוך אורח חיים, מקשה המחבר  ומפלפל ומתרץ וקובע גדרים:

... אם הגדול מתבייש לצאת בו אפילו באקראי לשוק לא חשיב כסות אפילו אם לובשו בביתו ויש [ה] חולקין בזה וס"ל דלא בעינן רק אם יש בו כדי לכסות ראשו ורובו של קטן

והסכימו [ו] האחרונים להחמיר שלא לברך על ט"ק אף שיש בו כדי ראשו ורובו ש"ק אם הגדול מתבייש לצאת בו באקראי לשוק דאף שהוא יוצא בטלה דעתו אצל כל אדם.

ובענין שיעור ראשו ורובו כתב בספר פרי הארץ בשם ספר ד"ח ששיעורו ג' ריבעי אמה באורך וחצי אמה ברוחב וכתב ע"ז המחצית השקל והארה"ח שאין סמך לזה מן הש"ס ובפרט במה שכתב חצי אמה ברוחב. ומנהג אנשי מעשה [ז] לדקדק שיהיה בו אמה מלפניו ואמה מלאחריו ונקב בית הצואר אין עולה למנין ובט"ק כזה יצא מן הספיקות ויכול לברך עליו ועכ"פ [ח] לא יפחות מג' ריבעי אמה באורך לכל צד דאל"ה יש בו חשש ברכה לבטלה כי כתבו האחרונים שמדדו ונמצא ששיעור ראשו ורובו של קטן הוא אמה וחצי ועיין בבה"ל.

ומה שנוהגין האשכנזים [ט] שלוקחין חתיכת בגד קטן אחד מלפניו ואחד מלאחריו ותופרין בהם רצועות ועושין בהם ציצית אין יוצאין בזה כלל חובת ציצית ומלבד שמבטלין מצות ציצית מברכין ברכה לבטלה בכל יום ועוברים על לא תשא גם אסור לצאת בו בשבת וכמבואר בסימן י' וי"ג ע"ש.

ועכ"פ העושין כן לא יברכו עליהן אלא יברכו בבוקר על ט"ג ובזה ילכו כל היום כיון שמכונים עכ"פ בזה שלא לבטל מצות ציצית כל היום אבל כל ירא שמים לא יסמוך ע"ז כלל אלא יעשה בגד ממש כל מדינה לפי מנהגה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2011 08:54 לינק ישיר 

סגסג

שתי דלתות הביא ניקנור. האחת ניצלה בזכות מסירות נפשו. השניה בזכות הנס וההשגחה הפרטית, אבל מסתבר שגם זה נעשה לו בזכות מסירות נפשו.

צענע

מצד הרגש, אני מסכים איתך. (אך שימי לב שצריך לחשוב על הדברים כדי להתפעם מהם יותר. יש מי שיקרא את הסיפור ויתרשם כללית, ויש מי שיעיין בפרטים, כגון זה שהעושה את הטלית בשואה זיכה אחרים, ואפשר להמשיך מזה לאהבת המצוות בתנאים איומים אלו, ועוד. ואכן ראוי לעיין בדבר וזה מחזק מאד גם בזמננו ועבורנו).

אך רגש לבד אין בו כדי לקבוע הלכה ואולי אפילו לא את "ואנווהו". האם הבגד היה בעל שיעור מינימלי? האם הבגד נראה יפה? האם הוא לא צבר לכלוך במשך הזמן? איני יודע את התשובות לשאלות אלו, שהן דבר שבעובדה. ובוודאי שיש הרבה גנות בבדיקות כאלו לציצית שנולדה באופן כזה אבל אין אנו פטורים מהן.

מואדיב

צר לי אך לא הבנתי את השגתך. האם אתה מתכוון שלא היה נס ולא היתה השגחה פרטית לניקנור בעל הדלתות? או שמא אתה מתכוון למי שעשה את הציצית בשואה. וכי מציאת הצמר לא היתה בהשגחה פרטית? וכי לא היה בה נס אם כי נס נסתר?

שמא רצונך לשאול כיצד אפשר לדבר על נס בתקופה שבה יהודים נטבחו? זה נושא כבד מאד ולא הייתי רוצה להיכנס אליו כאן יותר מדי. אבל הדבר תלוי מאד בהנחות יסוד תיאולוגיות. השואה היא נושא רגיש וטעון, עדיין גם היום, ומי יודע אם לא אפגע בדברי כאותו שור בחנות של חרסינות. אולם מי שסבור, כמוני, שהשגחה פרטית חלה על כל חלקי המציאות, אי אפשר שלא להימלט מן המסקנה העקבית שגם מה שהיה ליהודים בשואה הוא בידיעת ה' (ולכן גם באחריותו ולכן יש כאן נוסח חריף במיוחד של בעית הרע).

עם זאת, גם בתוך הצלמוות של הכלל, יש איים של השגחה פרטית. מי שחווה אותם מתקשה להבין: מה זכה הוא יותר מאחרים. אבל סבורני שראוי לאדם שזכה לחיבוב של אותו רגע לדעת להוקיר ולהודות על זה (ואם הוא חש כעס על כך שהוא זכה למצוא ציצית כאשר קרוביו נספו, אין לי מילים להתנגד. כאן קטונתי).

אני יודע מנסיון חיי כי פעמים שאדם נקלע למצב קשה מאד ודווקא בתוך מצב כזה הוא רואה פתאום כעין סימנים שה' איתו, ובעיני זה כעין מה שהבטיח ה' ליעקב שירד עמו מצרימה. זה לא היה טוב, לרדת למצרים, אבל ה' אמר לו שיהיה איתו, שזה מכוון מלמעלה, ושהוא עצמו יזכה לאחרית טובה, ואף יוסף ישית את ידו על עיניו, כלומר שימות מתוך שלוה עד כמה שזה אפשרי. כאשר זה קורה לאדם, בלב כל הסבל והצער, הוא יכול לפרש זאת כך: מה שקרה לי (ואולי לאחרים איתי) זה רע ונורא, וקשה לי להבין איך ה' הטוב עשה לי כל זאת. אבל הנה ראיה שה' מציץ עלי מן החרכים ומאותת לי: זה לא קרה סתם.

באופן כזה אני מבין או מדמה שאני מבין מה שיכול היה לחוש אותו יהודי שמצא את צמר הרחלים והתאמץ לעשות ממנו ציצית.

האם חטאתי לאותו אדם ולאותו דור שעבר נסיון שאין בר דמיון? כמו בכל מקום, אני משתדל להבין כפי יכולתי ובכלים שה' נתן לי. ואם טעיתי, אתה מוזמן להסביר לי במה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2011 11:57 לינק ישיר 

עוד יש לחלק בין המקרים,בדלתות ניקנור יש ענין לפרסם הדבר בקהל רב,לעוד ועוד אנשים שידעו מזה,משא"כ בטלית.
חילוק נוסף שיתכן,לפעמים זה שיש לחפץ מסוים יחוס וערך,זה גם נחשב כיפה,דוגמא לדבר,שילוב של סגנון עתיק בחדש שנהוג היום,יתכן שיש בזה גם ענין של יופי אמיתי,אבל אני חושב שחלק מהענין זה עצם הדבר שזה משהו עתיק,זה משהו שנתפס כיפה.
למשל,בחורבת רבי יהודה החסיד ששפצו אותה מחדש,השאירו את החלק המקורי שנשאר על תילו בצורה מסוימת,לולי זה שחלק זה הוא החלק המקורי שנשאר לא נראה לי שמישהו היה חושב על עיצוב בצורה זו,אבל אחרי שיש לחלק זה ערך כחלק המקורי שנשאר,אף אחד לא יראה את זה כמכוער את עיצובו של החורבה,אלא אדרבה זה מוסיף ליופי,כמו"כ י"ל לגבי דלתות ניקנור,ויל"ד אם סברה זו שיכת גבי המקרה שהביא הרב זילברשטיין. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2011 12:10 לינק ישיר 

"אך רגש לבד אין בו כדי לקבוע הלכה ואולי אפילו לא את "ואנווהו". האם הבגד היה בעל שיעור מינימלי? האם הבגד נראה יפה? האם הוא לא צבר לכלוך במשך הזמן? איני יודע את התשובות לשאלות אלו, שהן דבר שבעובדה. ובוודאי שיש הרבה גנות בבדיקות כאלו לציצית שנולדה באופן כזה אבל אין אנו פטורים מהן."

למיימוני

לא הבנתי את עניין הלכלוך-האם לא ניתן לתת מגבת לניקוי יבש?

ולעניין היופי-האם ההלכה קבעה קריטריון ליופי? מהו הקריטריון? האם יופי פנימי אינו יופי?

לגבי השיעור -האם אי אפשר להוסיף עוד בד כדי שיהיה שעור? (כמובן בצורה אמנותית ויפה שניתן יהיה לומר שזה גם נראה יפה!....)

תוקן על ידי צענערענע ב- 03/04/2011 12:13:03

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2011 13:48 לינק ישיר 

סגסג

שתי תשובות על דבריך.

א. האם בטלית קטן הזו אין ענין לפרסם את גודל הענין? נכון שניקנור עשה מה שעשה למען המקדש, וכאן מדובר במצוה פרטית, אבל ניקנור מסר נפשו במהלך נסיעה פעם אחת, (הרי המלחים שראו ששקט הים מן הסתם התפעלו ממנו ואף הצטערו על הדלת שנזרקה, אם אנו יכולים לשער מה היה שם) וכאן, בעל הטלית קטן סיכן עצמו כמה וכמה פעמים.

ב. אתה צודק שיש כמה מרכיבים שונים שכולם תורמים ליופי ולרושם. ויתכן שזה משתנה מתרבות לתרבות. קשה לי לקבוע כללים בדבר, ואולי אין. שאלה: איך בכלל קובעים עדיפות? לפי מה קובעים שעתיק נניח טוב מחדש, או שעתיק חשוב פחות או יותר מיפה? אולי, כפי שטענתי לעיל, זה סובייקטיבי, וכל התשובות נכונות (ולכן גם לא הכרחיות)?

צענע

לא ידוע לי שיש קריטריונים הלכתיים ליופי, אבל סברה היא שיופי זה דבר חשוב, וכן מצאנו כמה וכמה פעמים. הכתב האשורי יפה מכתב רעץ המקורי ולכן הוחלף. היקר יותר עדיף על הזול, ולכן זהב עדיף מכסף ושניהם מנחושת. וכן מצאנו במשכן.

לגבי לכלוך, אני משער שהכל אפשר לנקות, אבל יש ניקוי שכבר פוגם בדבר ישן שמעולם לא היה חזק מדי. וכך אני משער לגבי מגבת זו. גם היום, לכבס ציצית אינו דבר פשוט, כדי לשמור על הציציות שלא תהרסנה.

האם אפשר לעבור לסיפור הבא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2011 14:42 לינק ישיר 

מימוני
לא כתבתי שאין ענין לפרסם בטלית קטן,אבל איך זה יתפרסם?
הוא ילבש טלית קטן על כל בגדיו וכולם ישאלו אותו על זה?
לא נראה שזה היה המעשה,זה ענין אישי שלו,הוא לא עמד לפרסם את זה בשער בת רבים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2011 16:24 לינק ישיר 

סגסג

סליחה. אתה כמובן צודק. לא שמתי לב לנקודה זו בדבריך ובכלל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2011 16:40 לינק ישיר 

סימן ב (עמ' כב)

מעשה בבחור שרצה ציצית יותר מדי

מעשה באדמור מקלויזנבורג, שהביא לאחר השואה אגד ציציות ליתנו לאחד הפליטים (1). כפי שיתברר, הוא תיכנן להפיל גורל ולתתו למי שיעלה בגורל.

כל הניצולים עטו בהתלהבות לבקש את הציצית לעצמם.

בחור אחד קרע את חולצתו היחידה כך שנהיו בה ארבע כנפות והתחייבה בציצית. הוא אמר לאדמור כי עתה יש לו דין קדימה כי הוא חייב בציצית מן התורה. ואילו האחרים עדיין זקוקים להשיג בגד של ארבע כנפות ואז יוכלו להשתמש בציצית.

הרב ז. פוסק: למרות רצונו העז של הבחור ולמרות שקרע לשם כך את חולצתו, אין לו זכות יותר מאחרים.

מעין ראיה לדבר: בבית המקדש היו עושים פיס, למרות שכהן תלמיד חכם קודם לכהן עם הארץ, ולמה לא יתנו לכהן ת"ח בלי פיס? שמע מינה שבשעה שיש גורל, הכל שוים בו (2).

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מאה שערי הרב זילברשטיין
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 9 10 11 לדף הבא סך הכל 11 דפים.

bholext