| נשלח ב-11/4/2011 22:58 |
|
| |
נוטריקון מן התורה?
באשכול http://www.bhol-forums.co.il/topic.asp?cat_id=24&topic_id=2886358&whichpage=3&forum_id=1364#R_4 עלתה השאלה אם נוטריקון הוא מן התורה. באשכול זה הובא נוטריקון שהמציא הבן איש חי. ישראל = אברהם, יצחק, יעקב, שרה, רחל, רבקה, לאה. אני ראיתי בכך שעשוע חביב. איני יודע מה חשב הבן איש חי על כך. הרב זילברשטיין הביא זאת בספרו כמתואר באשכול ההוא כדבר תורה שיש לברך עליו ברכת התורה. שותף סוד שלנו טען שמצוי מאד בספרי הבן איש חי שהוא רואה בנוטריקונים דרך לחשיפת מסרים תורניים (אני מקוה שהגדרה זו מקובלת עליו). אם כי ניתן לטעון שאולי אצלו זה פעם כך ופעם כך. אני, מן הסברה, טענתי שלא יתכן שנוטריקון יהיה שיטת פרשנות שמגלה אמת מפני שאין היא חד משמעית מטבעה. כמו ש"ישראל" יכול להתייחס לשמות אבות האומה כך הוא יכול להתייחס לכל דבר אחר ("יפת שרה, רחל, אליאור למדניות" – שמות של שתי חוקרות אם איני טועה. אל תשאלו איך זה יצא לי. התחלתי לחפש נוטריקון, וגיליתי שזה מוביל לשני השמות הנ"ל...). על זה הקשה הבנשק שאלה חשובה ואני מעתיק: חוששני שנעלמו מעיני מר דברי חז"ל (שבת קה ע"א): א"ר יוחנן משום ר' יוסי בן זימרא מנין ללשון נוטריקון מן התורה שנא' (בראשית יז, ה) כי א"ב המו"ן גוים נתתיך אב נתתיך לאומות בחור נתתיך באומות המון חביב נתתיך באומות מלך נתתיך לאומות ותיק נתתיך באומות נאמן נתתיך לאומות ר' יוחנן דידיה אמר (שמות כ, ב) אנכי נוטריקון אנא נפשי כתיבת יהבית רבנן אמרי אמירה נעימה כתיבה יהיבה איכא דאמרי אנכי למפרע יהיבה כתיבה נאמנין אמריה דבי רבי נתן אמרי (במדבר כב, לב) כי יר"ט הדרך לנגדי. יראה ראתה נטתה דבי רבי ישמעאל תנא (ויקרא כג, יד) כרמ"ל כר מלא רב אחא בר יעקב אמר (מלכים א ב, ח) והוא קללני קללה נמרצ"ת נוטריקון נואף הוא מואבי הוא רוצח הוא צורר הוא תועבה הוא ר"נ בר יצחק אמר (בראשית מד, טז) מה נדבר ומה נצטד"ק נכונים אנחנו צדיקים אנחנו טהורים אנחנו דכים אנחנו קדושים אנחנו: והוסיף: אני חושב שגם מיימוני יודע שבשאלה מה נחשב "תורה" ומה לא, ידעו חז"ל לא פחות ממנו. הוא עשוי לשטעון שחז"ל לא אמרו את זה בתור "תורה" אלא בתור דרוש נאה, אך אם כך אשאלהו מדוע הם הקדימו ש"לשון נוטריקון מן התורה"?... וזו שאלה ראויה. אז הבה נעיין בנושא מן ההתחלה. לצערי לא היה לי זמן ליותר מאשר סקירה שטחית למדי. אבל עדיין יש כאן הרבה מקורות והשערות בצידם. הבאתי גם מקורות שמוכיחים לכאורה ההפך מדברי ומקורות שאיני מבין כלל ואולי הם שייכים לנושא. לעיונכם. וממני ומכם יתברר הדבר בעז"ה.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2011 22:58 |
|
| |
נוטריקון הוא שיטת פרשנות או דרוש, שבה נוטלים מילה, ומשתמשים ברוב או כל אותיותיה כדי למצוא משפט שאלו ראשי מילותיו. המילה "נוטריקון" באה מלטינית. כיון שאיני בקיא בשפה זו אני מסתמך על ויקי (בערך זה) ששם נאמר כי פירוש הביטוי לכתוב אותיות או לסמן. הנה כמה דוגמאות דצך עדש באחב – מעניני דיומא! (ראשי תיבות של מכות מצרים, למי שאינו מכיר). תש"ם = תהא שנת משיח. אנכי= אני נפשי כתבתי יהבתי (=נתתי). נוטריקון יכול להיות שעשוע חביב. אך האם הוא יותר מכך? נוטריקון יכול להיות אמצעי שימושי לביטוי קצר. סמג"ד= סגן מפקד גדוד. דו"ח = דין וחשבון. כאשר נוטריקון שגור דיו, הוא הופך למילה, נכתב בלא הסימן של ראשי תיבות (") בתוכו, ואף ניתן להטיה כפועל. "לדווח". שימו לב לתופעה זו כי לקמן נראה שאפשר לפרש שאמוראים מסויימים היו ערים לתופעה ואולי השתמשו בה כביאור למספר מילים בתורה.
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2011 23:02 |
|
| |
עלי להודות שהנושא היה חדש לי. התחלתי במה שנראה קל יותר. כיון שהמונח "נוטריקון" נראה מוכר, כפי שתיארתי לעיל, פתחתי במקורות של "מן התורה". ערכתי חיפוש אחרי "מן התורה" בפרוייקט השו"ת ואני כותב על סמך מה שמצאתי (כמה אלפי תוצאות, אז אני מקוה שלא דילגתי מן החיפזון על דבר חשוב). מתברר כי "מן התורה" הוא ביטוי שבא בדרך כלל לומר את הדברים הבאים: הלכה מסויימת היא מן התורה ולא תקנת חכמים. (פועל אוכל מן התורה) אמונה מסויימת מופיעה כבר בתורה (תחיית המתים מן התורה). פסוקים שהם מן התורה להבדיל משאר התנ"ך (ר"ה לב א לגבי פסוקי תפילת ר"ה). לפעמים אף שמנהג מאוחר שחכמים קבעו כהלכה היה קיים, בצורה כלשהי, גם בימי האבות. למשל, ברכת חתנים שמוצאים אצל רבקה (אחותנו את היי לאלפי רבבה). כלה א א. איך השתמש כאן הדרשן ברעיון שזה "מן התורה"? האם הסתפק בטענה שמדובר במנהג עתיק שהיה קיים גם אצל עמים ותרבויות זרים משלנו? האם לא סבר שברכת חתנים, כמו כל הברכות, הן מדרבנן (חוץ מברכת המזון ויש אומרים ברכת התורה)? המונח "מן התורה" אינו תמיד מכוון ל"מן התורה" ממש. יש כאן רמז או פחות מזה. בכלה רבתי, על ברכת כלה (האם זו אותה אחת?) מסיק אחד מבעלי הסוגיה שזו "אסמכתא היא" וגם כאן צריך לברר מהי אסמכתא, אלא שיהיה מובנה מה שיהיה, זה לא "מן התורה" במובן של מצוה מן התורה... וראו שם בכלה רבתי ד ד ששאלו מנין לנימוס של "ראשון ראשון אחרון אחרון" מן התורה, וענו שזה לא מדאורייתא אלא מדרבנן, אבל מצאו לכך מקור כגון במעשה דחושי הארכי. וכבר יצאתי מן הענין. בכל אופן, נראה שעצם האמירה "מן התורה" באה לומר שיש יסוד ואולי חיוב מן התורה. יש "רמז מן התורה" כגון שניות לעריות (יבמות כא א). נראה שלפעמים משתמשים בלשון "מן התורה" כאשר זה רמז או פחות מזה, כגון שעירובי חצרות או נטילת ידים מן התורה. אם כן, באיזה מן הלשונות האלו משמש "מן התורה" לגבי נוטריקון? האם זו מצוה? האם זו דרשה "גמורה"? (ומה הן דרשות גמורות? יש לי תשובה חלקית: בנין אב זוהי דרשה גמורה, שכן זו, בלשוננו הלוגית, הכללה). האם זה רמז? האם זו אפשרות אחרת שונה מכל הדוגמאות האחרות שהבאתי?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2011 23:03 |
|
| |
אפשר לבחון את המופעים של "נוטריקון" במקורות. רובם נמצאים בפרוייקט השו"ת ואם מריצים חיפוש מקבלים 74 תוצאות. האם ניתן למיין אותן לסוגים? נראה לי שכן. כדמות ראיה לכך שנוטריקון נחשב לשיטת דרש הלכתית מכילתא דרבי ישמעאל יתרו - מסכתא דבחדש פרשה ח כבד את אביך ואת אמך. אם כבדתן, למען יאריכון ימיך, ואם לאו, למען יקצרון ימיך; שדברי תורה נוטריקון שכן דברי תורה נדרשין, מכלל הן לאו מכלל לאו הן. איני יודע איך לקרוא את המשפט הזה. הוא מופיע בלב סדרת דרשות בנושא כיבוד הורים. קריאה אפשרית, והיחידה שעולה על דעתי, היא זו: כמו שדברי תורה נדרשים בנוטריקון, כך הם נדרשים גם ב"מכלל לאו שומעים הן, מכלל הן שומעים לאו". המידה האחרונה היא לוגיקה פשוטה. קשה לחשוב על מידה של "פשט" יותר ממנה. ומשוים אותה לנוטריקון כאילו זה המקור. משמע שנוטריקון עדיף! אין לי הסבר למה שנאמר כאן, כי איני מבין איך נוטריקון יכול להוכיח משהו... אבל זה כתוב כאן... מקור מתודולוגי אוצר המדרשים (אייזנשטיין) ל"ב מדות באגדה עמוד 269 לקט זה בא לסכם את השיטות בדרשות. ולכן הוא חשוב לנו מאד. נבחן את כל הדוגמאות שאסף בעל הליקוט במידת הנוטריקון. מנין שדורשין נוטריקון באגדה? 1. ת"ל אברהם אב המון גוים (בראשות י"ז), הדוגמא הראשונה מתבארת כך ששינוי השם של אברהם בא לרמז לו שהוא יהיה אב לצאצאים. מדוע נוספת דווקא האות ה? יש כאן מעין נוטריקון. שתי האותיות הראשונות נדרשות למילה אב, ושתי האחרונות למילה "המון". ומה עם הריש? איני יודע... כנראה זה לא מעכב. 2. כרמל (ויקרא ב' כ"ד) רך - מל, דבר שהוא רך ונמלל ביד. זו דרשה חשובה ביותר מפני שהיא נוגעת לפשט ההלכה: כיצד יש להכין את מנחת העומר. הענין הוא שקשה לומר שזה נוטריקון. לפחות במשמעות שמוכרת לי. ואדרבה, זה יכול להחשב כפשט המילה ואולי אפילו כמקורה בשפה. הרי יש מילים שנולדות מצירוף של מילים קיימות, ויתכן שזה היה כבר אז. (דוגמא זו חשובה מאד כי היא נוגעת לגבי הליכי התפתחות של מילים ומעידה כי גם בעברית הקדומה היו הליכים כאלו. מצד שני, זו רק תיאוריה שלי ואין לה ראיות, כפי שנוהג לציין ידידנו חביבנו שותף סוד...). 3. והוא קללני קללה נמרצת (מלכים א' ב') ר"ת נואף מואבי רוצח צורר תועבה. איך עלינו להבין את הנוטריקון הזה? האם שמעי בן גרא, שקילל את דוד בצורה זו, אמר את המילה "נמרצת"? ודאי שבעל ספר שמואל אינו מספר לנו מה היה תוכן הקללה. האם זה בגלל שזה לא היה חשוב? האם כדי לחוס על כבוד המלך? הדרשן שפותח את המילה "נמרצת" כנוטריקון, האם סבר שהמחבר של הספר רצה לרמוז לנו זאת? או שהתאים בין מה שיכול היה להאמר כדי לבזות את דוד והיה לו שורש בביוגרפיה שלו? לי מסתבר הלשון האחרון. 4. ירט (במדבר כ"ב) ר"ת יראה ראתה נטתה. מילה זו נאמרה על המלאך שנגלה לבלעם (לדעתי: בחלומו). האם זה פירוש המילה ירט? האם המילה הזו יכלה להיווצר מתוך נוטריקון? סבורני שלא. ההסבר בדרך הנוטריקון "נכנס לתוכן" והמילה "ירט" היא יוצאת דופן. הדרשה נועדה ליצור תחושה שיש הסבר למילה. ודאי שזה לא פשט. האם המילה הזו משמשת במשמעות כזו במקומות אחרים? ודאי לא. דרשות שאפשר להכריח שיהיו קרובות לפשט אוצר המדרשים (אייזנשטיין) יעקב אבינו עמוד 229 5. פחז כמים, נוטריקון הוא פחזת חטאת זנית. וכי ראובן זנה? חס לצדיק! אלא וכו' כאן אפשר להעלות על הדעת את האפשרות שיעקב, לפני מותו, בתוכחה לראובן, לא רק מגנה אותו על פזיזותו בכלל, אלא גם מרמז לו על מעשה שעשה לבלהה. שימו לב: זה מחייב שיעקב התכוון למשהו יותר מן הפירוש של המילה "פחז" ושראובן יוכל להבין (אם כי זה כבר לא הכרחי כדי להגיד שזו המשמעות של "פחז". המשמעות נקבעת על ידי כוונת האומר). דרשות שאינן פשט ונועדו כאמצעי לזכרון מדרש אגדה (בובר) שמות פרק כא 6. ואלה המשפטים. נוטריקון ה' הדיינים. מ' מצווים. ש' שיעשו, פ' פשרה, ט' טרם, י' יעשו, מ' משפט האם יש מי שיחשוב שזה הביאור המילולי, או שהתורה בחרה במילה "משפטים" למטרה זו? אין זה לדעתי אלא אמצעי לזכרון או מליצה נאה כעין דברי בדיחות. האם יש לי ראיה לזה? מה יכול להיות ראיה? דרשות רחוקות מן הפשט מדרש אגדה (בובר) בראשית פרק מא 7. [מה] צפנת פענח. [צפנת] נוטריקון צופה פודה נביא תומך: [פענח נוטריקון] פקח ערום נבון חכם: אסנת בת פוטיפרע. א' אן כשם הגדול שגדל בו. ס' סתירה היתה בשביל יפיה. נ' נוהמת וצועקת שיצילנה מיד פוטיפרע. ת' תמה היתה במעשיה דרשות קרובות לפשט 8. ילקוט שמעוני תורה פרשת מסעי רמז תשפח ולא תחניפו את הארץ, הרי זו אזהרה לחנפים, ד"א ולא תחניפו את הארץ אל תגרמו לארץ שתהא מחנפת לכם, כי הדם הוא יחניף רבי יאשיה אומר לשון נוטריקון יחון אף על הארץ כאן, כמו ב"כרמל", אפשר לפרש שר' יאשיה סבור שהשורש "חנפ" נוצר כתוצאה משילוב של שתי מילים, "חניה" ו"אף". כפי שכתבתי לעיל, זו תופעה מצויה בשפות. כמובן, זו יכולה להיות דרשה שמצליחה להכניס תוכן במילה שמתאים לענין. פירוש אחר במילה נוטריקון? ילקוט שמעוני מלכים ב רמז רלד ויהי בתחלת שבתם שם וגו' וישלח ה' בהם את האריות ויהיו הורגים בהם. שלחו ואמרו: אדוננו המלך הארץ ששלחתנו עליה אינה מקבלת אותנו והנה נשארנו מעט מהרבה. שלח המלך וקרא לזקני ישראל. אמר להם: כל השנים הללו שחייתם בארצכם לא שכלה אתכם חית השדה ועכשו אינה מקבלת עבדי. אמרו דבר של עצה אולי יחזירם לארצם. א"ל: אדוננו המלך הארץ אינה מקבלת נכרי שלא נימול ושאינו קורא בתורה. א"ל: תנו לי מכם שנים וילכו וימולו אותם וילמדו אותם תורה. ודבר המלך אין להשיב. ושלחו את ר' דוסתאי בן ינאי ואת רבי סבא, והיו מלמדים אותם ספר תורה בכתב נוטריקון והגוים האלה היו הולכים בחקות התורה ובחקות אלהיהם שנאמר ואת אלהיהם היו עובדים..
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2011 23:03 |
|
| |
סיכום לפי מקצת מקורות שהבאתי, ניתן לחלק את סוגי הנוטריקון כך: המילה מקורה בלטינית. איני יודע איך הגיעה לעברית ולשימוש חכמינו. במקורותינו, התנאים והאמוראים, היא משמשת לכמה מטרות. א. מצאנו שיש דרשות קרובות לפשט, להלכה, תוך שימוש בנוטריקון. (כרמל=רך מלל). ניתן אף לבאר שמילה התפתחה מתוך נוטריקון כפי שצויין בהקדמה. "לא תחניפו" = חניה לאף =חימה). יש שהדרשה אינה הכרחית במילה אך אפשר שהדרשה נכללה בכוונת האומר ("פחז" = פחזת חטאת זנית). ב. יש דרשות שפותחות מילה כראשי תיבות, חלקיים או מלאים. בכל המקרים האלו קשה לומר שזה "פשט" במובן של כוונת הכתוב. זה מתחלק למקרים שבהם הדרשה מתאימה לתוכן (ירט = יראה, ראתה, נטתה), או שהיא באה להוסיף תוכן חדש (אנכי=אני כתבתי, יהבתי). יש שזו דרך להציע תשובה לשאלות שנותרו פתוחות (קללה נמרצת= נואף מואבי רוצח צורר תועבה) ויש שזו דרך נחמדה לבטא רעיון. (ואלה המשפטים. נוטריקון ה' הדיינים. מ' מצווים. ש' שיעשו, פ' פשרה, ט' טרם, י' יעשו, מ' משפט). האם יש בשום אחת מן הדוגמאות האלו בסיס לכך שזו דרשה שמגלה פשט שנסתר וניתן להחשף בצורה זו?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2011 23:12 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | אני ראיתי בכך שעשוע חביב... אני, מן הסברה, טענתי שלא יתכן שנוטריקון יהיה שיטת פרשנות שמגלה אמת מפני שאין היא חד משמעית מטבעה"
|
|
איני מקבל סברה זו, מסר אינו חייב להיות חד משמעי, חכם מבין רמזים, וטיפש לא. אע"פ שרמז אינו חד משמעי, וכל התורה והנביאים מלאים ברמזים שאינם חד משמעיים, אבל אפשר להבין אותם מתוך אינטואיציה, וזה היה סגנונם הרגיל. אין צורך שהמסר יהיה חד משמעי, כמו שגם פרשנות אינה חד משמעית, אלא נסמכת על קונוטציות של השומע והקישים הגיוניים. בשביל לקבל שיטת כתיבה או הבעה כל שהיא צריכים נימוק, סיבה לחשוב שהכותב התכוין לכך, אבל לא משהו חד משמעי. (המהר"ל למשל טוען שהמלים שחז"ל דרשו בנוטריקון מן התורה הם מלים זרות שלא היו צריכות להיכתב, ולכן דרשום דרך נוטריקון. אמנם לענ"ד אין זו כוונת האגדה ואכ"מ) ומה דעתך, האם ייתכן שנביא ידבר באתב"ש? אני מקוה שאתה יודע את התשובה.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2011 23:20 |
|
| |
דינוזאורוס
יפה כתבת.
אכן זו התשובה, שיש כאן פירוש שמצרף יחד:
א. עובדה שחסר מידע או שניתן להוסיף מידע.
ב. לפעמים מילה זרה (לא הכרחי כפי שכתבת).
ג. הדרשן מצליח, באמצעות צירוף של כשרון, ידע (וסייעתא דשמיא, אבל צריך בירור היטב מה גדר זה אומר) לומר משהו משמעותי.
השאלה היא אם שלושתם יחד מצטרפים למשמעות שיכולה להחשב כ"כוונת האומר".
אנסה למקם זאת על ציר.
יש משמעויות פשוטות של מילים.
יש דרשות שרחוקות מן הפשט. (כמדומה שגם אתה מסכים שדילוגים אינם דרך שבה נותן התורה רצה שנקרא אותה, אם כי כאשר מדובר על אלקים, ברור ש"כוונת האומר" שלו יכולה להיות רחבה בהרבה ממה שאדם יכול לתפוס, או דור יכול לתפוס, וה' יכול לכוון שיום אחד יהיו מחשבים ואז נדלג ונבין עוד. כותב שורות אלו מתנגד מאד לחיפוש משמעויות בדרך זו).
ויש דברים שנמצאים יותר קרוב לאמצע הציר.
בעיני, רוב הנוטריקונים הם דרשות חביבות שבאו להוסיף אך אינם מייצגים את "כוונת האומר" ולכן גם לא פשט.
אני מבין שדעתך שונה.
השאלה היא כנראה מה יוצר את "כוונת הכותב" בתורה ובנבואה.
*** לגבי אתב"ש, המקום הוא כמובן בספר ירמיהו. כה כו ועוד ב-נא מא.
איני סבור שזה דומה לנידון שלנו כלל. שם ירמיהו ידע שזה מסוכן לציין את שם בבל (ששכ באתב"ש=שיטה שבה הופכים את האותיות לפי סדר הא"ב מהתחלה לסוף. אולי הצופן הראשון בהיסטוריה שידוע לנו?). מה אפשר לומר על נוטריקון? שה' רצה לחסוך, לכתוב את העיקר, אבל להשאיר מקום להבין עוד על ידי מאמץ לחשוב, להשתמש בידע מוקדם, וגם באפשרות של נוטריקון? שאלה: אם מספיק להשתמש בידע קודם ובסברה כדי לחשוף מידע נוסף שאינו כתוב, הנוטריקון עצמו למה לי? אולי כדי לעורר אותנו לחפש? אבל לפי מה קובעים בכלל שיהיה נוטריקון כאן?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2011 23:23 |
|
| |
השאלה אם ה' רצה לחסוך ממש לא משכנעת, כל התורה כתובה ברמזים הכוללים עומק יותר מן הכתוב, התורה אינה רצף של נתונים, אלא כתובה בצורה מסויימת להביא את הקורא לכדי חוייה מסויימת. וחלק מן הענין הם הרמזים. נוטריקון של משחקי מלים וחלקי מלים הוא ענין מרכזי בתרבות ובצורת הכתיבה של המקרא, ולא בצורה המאוחרת של מלה בת 12 אותיות שכל אות היא תחילתה של מלה אחרת, אלא מלה המורכבת מכמה הברות המזכירות ענינים שונים.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/4/2011 01:00 |
|
| |
אין בתורה רמזים, כי מוסר התורה חייב לתת את המפתח עם הרמזים אז מה הועיל ?
איך שאני מבין רמז היא פשוט דבר שמוסתר בין השורות ולא איזה קוד, כי ברגע שיש קוד לרמז אז אין כאן בעצם רמז,
|
|
|
|
| נשלח ב-12/4/2011 01:24 |
|
| |
במשנה באבות פ"ג משנה י"ח "תקופות וגימטריאות פרפראות לחכמה" ופרש"י גימטריאות- חשבון האותיות ונוטריקון והמשמעות של פרפראות הוא "מידי דגריר" שהוא להטעים את הלימוד - זה ותו לא מידי
|
| נשלח ב-12/4/2011 01:37 |
|
| |
מקסמן, רמז אינו קוד, אלא דבר שהשומע יכול להבין גם בלי הוכחה. כשם שאתה צופה בפרסומת אתה יכול להבין ממנה דברים שונים שמשרד הפרסום רצה לרמוז ולהטמיע, מבלי שיש לך הוכחה על כך, זה פשוט מעלה לך בראש אסוציאציות, כל פרט בפרסומת כידוע מתוכנן לשם כך, ובאמת מי שמחפש הוכחות הוא בגדר הטיפש שאינו מבין רמזים, ואילו החכם מבין בדיוק מה רמזו לו כאן, בלי שום קודים. וגם התורה עשויה בבחינה מסויימת בצורה כזו.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/4/2011 01:41 |
|
| |
דינו
כתבת (אני מעתיק כי זה ניסוח מוצלח מאד):
נוטריקון של משחקי מלים וחלקי מלים הוא ענין מרכזי בתרבות ובצורת הכתיבה של המקרא, ... מלה המורכבת מכמה הברות המזכירות ענינים שונים.
ואני שואל: האמנם?
ברשימה שיש לנו של נוטריקונים יש נדמה לי כעשר דוגמאות. האם זה נקרא "מרכזי"?
מהיכן למדנו שזה היה "מרכזי בתרבות של המקרא"? האם זה היה קיים בעוד מקומות בעם ישראל, בעמים אחרים?
קביעתך עושה רושם חזק מאד, אבל על מה אתה מבסס אותה? על עצם התופעה שחז"ל דרשו נוטריקונים? והרי ראינו, מן הדוגמאות שהבאתי, שרובם אינם קשורים באמת לטקסט. הבולט מכולם הוא "משפטים". הלדעתך גם זה נוטריקון שנותן התורה הכין כדי שנדרוש אותו?
|
|
|
| נשלח ב-12/4/2011 02:03 |
|
| |
| דינוזאורוס כתב: |  | מקסמן, רמז אינו קוד, אלא דבר שהשומע יכול להבין גם בלי הוכחה. כשם שאתה צופה בפרסומת אתה יכול להבין ממנה דברים שונים שמשרד הפרסום רצה לרמוז ולהטמיע, מבלי שיש לך הוכחה על כך, זה פשוט מעלה לך בראש אסוציאציות, כל פרט בפרסומת כידוע מתוכנן לשם כך, ובאמת מי שמחפש הוכחות הוא בגדר הטיפש שאינו מבין רמזים, ואילו החכם מבין בדיוק מה רמזו לו כאן, בלי שום קודים. וגם התורה עשויה בבחינה מסויימת בצורה כזו. |
|
דינו
נכון זה מה שאמרתי, שרמז היא דבר שיוצא מאליו בין השורות,
|
|
|
|
| נשלח ב-12/4/2011 02:06 |
|
| |
הרב מיימוני
ראה הקדמת הרב כשר לתורה שלמה
|
|
|
|
| נשלח ב-12/4/2011 08:30 |
|
| |
יש להעיר מנזיר ה. שלמדו להלכה סתם נזירות 30 יום מגימטריית מילת יהיה, ועדיין קשה מאוד לומר שגימט' היא לימוד אמיתי מדאו', השכל הישר מתקשה לקבל זאת. ובאמת נקראו רק פרפראות לחכמה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-12/4/2011 10:38 |
|
| |
מצטרף חדש
לדעתי פירוש המילה "נוטריקון" בחז"ל הוא מעין כתיבת קצרנות. כלומר - אות אחת מייצגת מילה
שלמה וכדומה. לכן וכו' וכד' כמייצגים את "וכולי" "וכדומה" הם דוגמאות ל"נוטריקון".
והנה מקור (מפרויקט השו"ת):
פירוש המשנה לרמב"ם מסכת שבת פרק יב משנה ה
ונוטריקון, הוא שיכתוב אות אחת מתחלת המלה שממנה תובן כל המלה, כגון שיכתוב ק וינקוד עליה
ותהיה הוראתה קרבן, או שיכתוב מ ותהיה הוראתה מעשר, ויובן דבר זה לפי מנהג אנשי אותה ארץ
או אנשי המדינה. ר' יהושע בן בתירה אומר כיון שמובן ממנה כל המלה הרי הוא כאלו כתב אותות
הרבה.
ולדעתי הושאל מזה בעניין המקור שהביא מיימוני מהמכילתא והתקשה בו - שכשם שניתן להבין
מאות אחת מילה שלמה על דרך נוטריקון, כך ניתן להסיק מכלל לאו הן ומכלל הן לאו, כלומר להסיק
דברים שלא נכתבו מדברים שנכתבו, וזה כאילו נכתבו הדברים שהוסקו עצמם.
לעומת זאת, השימוש במילה נוטריקון לכתב הכותים בילקוט שמעוני שהביא מיימוני - הכוונה היא
לסוג כתב שונה. כדאי לבדוק את הנוסח המקורי של המדרש אם אכן הוא נוטריקון ולא מילה אחרת
המייצגת את הכתב המכונה כיום "עברי קדום" ונקרא בגמרא גם "דעץ" או "רעץ". אולי אפשר לומר
שאם נוטריקון הוא כמו קצרנות, אז ייתכן שהמילה נוטריקון משמעה כתב רהוט או מרושל, וכך הוא
יכול לכלול גם משמעות של קיצור מילה לאות, וגם כתיבה פחות איכותית כפי שאנו מייחסים לכותים.
כמובן שכדאי לברר את האטימולוגיה של המילה נוטריקון ומשמעותה במקורה הלועזי (יוונית?
לטינית?)
 |
|
|
|
|
|