| נשלח ב-18/4/2011 01:30 |
|
| |
האמנם כלים בולעים?
מישהו מכיר דיון כימי בנושא בליעת כלים? האמנם כלים בולעים? באופן עקורני הטעם אמור להיות מורגש לפחות במין בשאינו מינו, ואלי נכה טעם אנוכי, אך מעודי לא חשתי בטעם הקישואים כאשר מייד אחר כך הכנתי באותו סיר מרק. אולי אצלנו התבלינים חזקים ולא מרגישים כל כך בטעמים דקים? אם בליעה מתבצעת על ידי פיעפוע דיפוזיה בלע"ז) של חומר לתוך הכלי, דבר שדורש זמן, כייצד הפלטת הדבר האסור מתבצעת על ידי משך זמן קצר כל שיהיה?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/4/2011 01:56 |
|
| |
בכלי חרס ובכלי פלסטיק ניתן לראות שינוי בצבע החומר בעקבות הבישול. לי יש שאלה אחרת האם יש מציאות בה לא יהיה רוב (לכל הפחות) במאכל המתבשל ביחס לבליעה? נראה מתבקש שכן.
|
| נשלח ב-18/4/2011 04:47 |
|
| |
האם כלים מנירוסטה בולעים?
תכונות (ה"נירוסטה").
"העמידות של פלדת אל-חלד בפני שִתּוּך (קורוזיה) באה בזכות שכבת פסיבציה של תלת-תחמוצת הכרום (Cr2O3) אשר נוצרת כאשר הכרום נחשף לחמצן. שכבה זו אינה חדירה למים ולאוויר, ולכן מגנה על המתכת שמתחתיה...".
בימים שבהם היו הכלים עשויים ממתכות רכות הם היו בולעים.
תוקן על ידי נישטאיך ב- 18/04/2011 05:35:31
|
|
|
|
| נשלח ב-18/4/2011 06:20 |
|
| |
נישט האם נתיר שימוש בכלים מנירוסטה בבשר ובחלב וללא הגעלה?
|
| נשלח ב-18/4/2011 07:14 |
|
| |
בעל בעמיו
מאי שנא (=במה זה שונה) מזכוכית?
אחינו האשכנזים (אנחנו) אמורים להחמיר בדבר אליבא דהרמ"א. לשיטת אחינו הספרדים (אלו שיש לקנא בהם במיוחד בפסח, חג החומרות ואיסור הקטניות), לית לן בה (=זה מותר).
|
|
|
| נשלח ב-18/4/2011 08:03 |
|
| |
גם בברזל לא חשתי בטעם.
בעבר הייתה לנו מחבת מברזל [החותנת שלי חובבת מאכלי טבע ובריאות, בין היתר היא בעד שימוש במחבתות מברזל ולא מכל מיני סגסוגות. היא קנתה לאשתי בהריונה מחבת מברזל מתוך חשיבה שכך הדרך הטובה ביותר להוסיף ברזל לגוף] וגם בה לא הרגשתי שום טעם.
בכל מקרה גם אם הבעייה בחוש הטעם שלי, עדיין, איני מבין כייצד הגעלה של שנייות בודדות תפליט את כל הבלוע בכלי.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-18/4/2011 10:37 |
|
| |
מרובקה, עיניך הרואות. אפילו החותנת שלך הבינה שטיגון קצר במחבת ברזל יאכיל את אשתך שתחי' בברזל. כלומר שהברזל של המחבת נפלט למאכל שבתוכו. ואתה עוד שואל האם זה פולט בטיגון קצר? אם זה לא פולט תקשי על חותנתך. ולהבא קח קפילא, אלו יש להם חוש טעם מופלא שהתפתח על ידי טעימת חלזונות מבציר 1987. הם בטח מרגישים בכל טעם שנפלט מסיר.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/4/2011 11:23 |
|
| |
| mdabraham כתב: |  | מרובקה, עיניך הרואות. אפילו החותנת שלך הבינה שטיגון קצר במחבת ברזל יאכיל את אשתך שתחי' בברזל. כלומר שהברזל של המחבת נפלט למאכל שבתוכו. ואתה עוד שואל האם זה פולט בטיגון קצר? אם זה לא פולט תקשי על חותנתך. ולהבא קח קפילא, אלו יש להם חוש טעם מופלא שהתפתח על ידי טעימת חלזונות מבציר 1987. הם בטח מרגישים בכל טעם שנפלט מסיר.
|
|
עד כמה שזכור לי, הברזל נכנס למאכל על ידי שחיקת הסיר כתוצאה מבחישה בו, ולא בגלל הבישול. נוסף על כך, הברזל שמתערבב במאכל הוא בכמויות זעירות שלא חייבים בהכרח להרגישו בטעם. חוץ מזה, עדיין זה לא פותר את השאלה השנייה, הכיצד הגעלה של שתי שניות פולטת את כל האיסור הבלוע.
תוקן על ידי נורת_אזהרה ב- 18/04/2011 11:25:10
|
|
|
|
| נשלח ב-18/4/2011 11:39 |
|
| |
שאלה נוספת בפסח הדין הוא שהולכים אחר רוב תשמיש, מה מועיל רוב התשמיש אם הכלי בלע ע"י המיעוט?
|
| נשלח ב-18/4/2011 12:27 |
|
| |
mdabraham האם בליעה ופליטה הן קומוטטיביות? כמדומני שמקדם הדיפוזיה של חומר A לתוך B בדרך כלל שונה ממקדם הדיפוזיה של B לתוך A. או במילים פשוטות יותר קל לעשות דיפוזיה לתוך נוזל מאשר לתוך מוצק. כמו כן הקשתי על חותנתי כדברי נורת אזהרה שאם בכלל יש פליטה הרי היא זניחה לחלוטין ואין בה שום משמעות כדרך דברי הטבעונים למינהם. הם גם נוהגים לגדל עציצים בבית כדי שיהיה להם יותר חמצן בבית, לך תסביר שהכמות שנפלטת היא חסרת כל משמעות שהיא.
לגבי קפילא. נראה לי שאפשר יהיה לבנות מכשיר שיהווה חסם תחתון על כמות הטעם שנפלטת. אם בתוך כל סיר המרק תהיה רק מלוקולה אחת של קישואים, כמדומני שאפילו קפילא צרפתי מומחה, לא יוכל להרגיש בטעם.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/4/2011 13:43 |
|
| |
טוב, אם קפילא לא יועיל קח טבעוני. מכיון שבתרופותיו אין אפילו מולקולה אחת של חומר ובכל זאת הן עושות נפלאות, כנראה שחוש הטעם המופלא שלו עולה על הקפילא.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/4/2011 23:03 |
|
| |
שאלתי את השאלה הזאת כימאי, והלה סיפר לי שהוא בדק באמצעות מיקרוסקופ אלקטרוני כפית מתכת שהוכנסה לתבשיל בשרי. הוא לא מצא עקבות תבשיל כל שהם. נראה גם שאין בליעה ממש בכלי פלסטיק, אלא הוסבר לי שקשה לנקותם משום שהם נוטים לקבל שריטות והמזון נתקע בהם. לגבי כלי זכוכית - בין אם הם בולעים או לא (אני נוטה לחשוב שלא, ואני אשכנזי רח"ו) זה אבסורד שישנם דינים שונים בעניין זה בין עדות שונות. הרי זוהי מחלוקת במציאות. מועדים לשמחה
|
| נשלח ב-20/4/2011 12:11 |
|
| |
אנסאזי. האם תוכל להפנות אותי לכימאי הזה?
|
|
|
|
| נשלח ב-21/4/2011 09:18 |
|
| |
מועדים לשמחה לכולם. בעל ומיימוני להלן דברי השו"ע והרמ"א בשולחן ערוך אורח חיים (הלכות פסח) סימן תנא סעיף כו: "כלי זכוכית אפילו מכניסן לקיום ואפילו משתמש בהם בחמין, אין צריכים שום הכשר שאינם בולעים, ובשטיפה בעלמא סגי להו". ובהגהת הרמ"א: "ויש מחמירין ואומרים דכלי זכוכית אפילו הגעלה לא מהני להו; וכן המנהג באשכנז ובמדינות אלו...". ה"משנה ברורה" (ס"ק קנד) מסביר את טעם ה"מחמירים": "ויש מחמירין - הטעם דס"ל דכלי זכוכית הואיל ותחלת ברייתו מן החול הרי הוא ככלי חרס שאינו יוצא מידי דופיו לעולם ואפילו ע"י הגעלה ואע"ג דתשמישו בצונן מ"מ לפעמים משתמשין בהן בחמין וכמ"ש בסכ"ה בהג"ה דחוששין אף לתשמיש שאינו קבוע". האם בליעתה של "נירוסטה" היא "בליעה הלכתית" ולא מציאותית, כמו "כלי שני אינו מבשל" או "תתאה גבר"?
http://bhol-forums.co.il/topic.asp?cat_id=4&topic_id=983616&forum_id=1364&upd=1
_______________ אנסאזי <שאלתי את השאלה הזאת כימאי> האם כימאי זה הוא תאומו של מהנדס המעליות של הרב אלישיב?
תוקן על ידי נישטאיך ב- 21/04/2011 09:49:06
תוקן על ידי נישטאיך ב- 21/04/2011 09:58:29
|
|
|
|
| נשלח ב-21/4/2011 09:29 |
|
| |
נישטאיך
(מועדים לשמחה!)
תודה על המונח "בליעה הלכתית". הוא מונח עזר חשוב ויסודי כאן.
*** אנאסזי
תחילה התפעלתי מאד מן החיפוש אחרי האמת, הבדיקה המעבדתית. לאחר קריאה שניה ושלישית באשכול, אני מתחיל לתהות: האם צריך מיקרוסקופ אלקטרוני כדי לבחון בליעות? הרי הן לא ברמה האלקטרונית אלא ברמת המולקולה (ידיעותי בכימיה מינימליות כמו במתמטיקה). ואיך מגדירים בליעות ומה הבדיקות שלהן?
בשעתו היה אשכול בפורום שעסק בנושא מרתק זה ושם כמדומה הזכירו שהחוש מראה שאם יש סיר ששימש לבישול רב, אפשר לחזור גם לאחר זמן ולבשל מים ולראות שהמים משתנים ויש בהם איזו תוספת שכמסתבר באה ממה שהיה בלוע בדפנות.
*** יש רמות שונות של הידבקות ובליעה של החומר המבושל בדפנות הכלי שהתבשל בו. יש הידבקות חיצונית, ויש בליעה פנימית, ויש רמות בינים (בסדקים?). חז"ל ודאי לא השתמשו בבדיקות כימיות אלא הסתמכו על שני החושים שיכולים להועיל כאן: ראיה (רואים שינוי בתוכן המתבשל) וטעם (יש הבדל בין מה שהתבשל בסיר חדש לבין בסיר ישן). על סמך היכרות מעשית זו קבעו הכללות. כך אני משער שההלכה התפתחה. היום אנו איננו מסתפקים בהכללות אינטואיטיביות, ומוסיפים עליהן בדיקות מעבדה. בין אלו לאלו תיתכן סתירה.
(יש להאריך אך שוב מושכים בכנפי בגדי... סליחה).
|
|
|
|
| נשלח ב-21/4/2011 10:32 |
|
| |
מיימוני
<תודה על המונח "בליעה הלכתית". הוא מונח עזר חשוב ויסודי כאן>
ה"בליעה ההלכתית" היא סעיף ב"מציאות ההלכתית".
|
|
|
|
|