בית פורומים עצור כאן חושבים

הערות על האתר 'האקדמיה ליהדות'

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-19/6/2011 01:24 לינק ישיר 
הערות על האתר 'האקדמיה ליהדות'

בעקבות כמה אשכולות סמוכים, חשבתי שמן הראוי לפתוח אשכול שבו ייתרכזו ההערות שישנם על האתר 'האקדמיה ליהדות'. ואני תקווה שמוה"ר דינו ישתתף ג"כ ויתן מענה פיו על ההערות.

אפתח בהערה אחת משלי, כידוע האתר מתבסס הרבה על ציטוטים רבים, החל מספרי הקודש וכלה בציטוטים מחוקרים למיניהם.

ברצוני לציין על מספר מקומות, שישנם לכאורה חצאי ציטוטים ההופכים את משמעות המשפט, או נותנים משמעות חלקית מכוונת הכותב.

1. ביהדות וחיים מודרניים פרק בריאת העולם קטע ד' מובא ציטוט מספרו של פרו' אהרון קציר בכור המהפכה המדעית עמ' 134 "אין תורת דרוין תורה מוכחת באופן נסיוני ואי אפשר לאשרה במעבדה". במקור המשפט ממשיך עוד יותר ואומר בערך כך, אע"פ כן אי אפשר למדע להבין דבר ללא האבולוציה.   2. שם, פרק נבואה וניסים קטע ב' מובא ציטוט מהראש יוסף חולין קה: "כשוף לא אסרה התורה אלא להתעסק ולהאמין בדברי הבאי והבל" כהוכחה לכך שהכישוף אינו מועיל, אלא שבמקור, בעל הפמ"ג שם דן בעושה כישוף להציל עצמו, ומשמע שהבין שבוודאי מועיל.

בדרך זו, ניתן להביא מהר"ן בקידושין שמשווה אישה לכלב בזה"ל ואשה לא גרע מכלב (דף ה. מדפי הרי"ף ד"ה וכתב) והמעוניין לראות את ההמשך יעיין במקור...

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/6/2011 01:47 לינק ישיר 

אין קושיא מדברי פרופ' אהרון קציר: באמת, אין תיאורית דרווין מוכחת, ואין גם אפשרות לאשר אותה במעבדה (כל הנסיונות עלו בתוהו)... ובאמת, אין אפשרות למדע ללא האבולוציה. מהסיבה הפשוטה, שאם המדע יוותר על שקר האבולוציה, העמדה החילופית זה "בריאה אלוקית"... מכיוון שאנשי המדע יודעים זאת, הם מנהלים רדיפה אינקוויזיטורית עד חורמה אחרי כל דעה שמדיפה ריח של גישת הבריאה. ר'יצ'ארד ק. לבונטין (Lewontin) מאוניברסיטת הארוורד כותב:[1]

"אין זה שבאופן כלשהו השיטות ומוסדות המדע מאלצים אותנו לקבל את ההסבר המטריאליסטי של העולם הפנומנאלי, אלא להיפך. אנו כפויים על
-ידי נאמנות אפריורית לעקרונות מטריאליסטים ליצור מערכת של חקירה ושל מושגים שמייצרת הסברים מטריאליסטים, לא חשוב עד כמה הינם מנוגדים לאינטואיציה ולא חשוב עד כמה הינם תמוהים לחסרי הניסיון. יתר על כן, המטריאליזם הינו מוחלט, כך שאיננו יכולים להתיר על דריסת רגל אלוהית בפתח".

[1] Richard Lewontin, "The Demon-Haunted World", The New York Review of Books, January 9, 1997, p. 28

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-19/6/2011 01:54 לינק ישיר 

פוגמישו,
טעות בידך, הנושא איננו האבולוציה אלא הניסיון לצרף את קציר לקהל שולליה, ניסיון שנראה מגמתי על ידי ציטוט חצי משפט מדבריו וללא ההקשר בו הם נאמרו.
המשפט "אין אפשרות למדע ללא האבולוציה" לא מכוון למדענים באופן אישי, אלא למדע בכללותו הנשען על האבולוציה ומתקדם לאור מסקנותיה. נא לא לתקוף פיסקה זו, משום שכאמור הנושא כרגע איננו האבולוציה, אלא הציטוטים באתר 'האקדמיה ליהדות'. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/6/2011 09:16 לינק ישיר 

אגוסטינוס

הדיון נראה לי קטנוני.

אבל אי אפשר לקבוע מסמרות בלי דיון פרטני. ולשם כך צריך את הספר של קציר שאינו בידי.

איני יודע מה ההקשר בו עשה בעל אקדמיה ליהדות שימוש בציטוט הזה, אבל הציטוט ודאי קובע - לפי המידע שהיה למחבר בזמן כתיבת הספר, לפני עשרות שנים, שהאבולוציה (באיזה מובן שלה? יש כמה) אינה בת הוכחה במעבדה.

(כמדומה שהקביעה ש"אי אפשר למדע בלעדיה" תלויה מאד בשימוש שעושים בתיאוריה).

אולי תרצה לכל הפחות להביא את ההקשר שבו הדברים מופיעים ב"אקדמיה ליהדות".

ועם כל זאת, עדיין מה רצונך לטעון? שבעל האתר זייף? או שלא הבין את החומר שלפניו?

אני מכיר כתבי מחב"תים שעושים רושם שלילי. את החומר באקדמיה ליהדות לא קראתי. כן ראיתי פה באשכולות שהיו שתקפו אותו והיו ששיבחו אותו. מעל לכל, לא היה נראה לי שראוי להקדיש לכך אשכול נוסף.

אז לפני כל דבר אחר, התוכל להסביר מדוע חשוב לנהל כאן דיון על "האקדמיה ליהדות"?

(נדמה לי שדינו עצמו כתב כאן שהאתר הוקם כדי לספק תשובות מסוג מסויים לקוראים מסוג מסויים ותו לא, אבל אולי איני זוכר או שלא הבנתי).

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/6/2011 10:13 לינק ישיר 

אגוסטינוס אולי תעשה ביקורת גם על אתר חופש וירון ידען  מה אתם נטפלים כל הזמן
לאתרי המחב"תים תהיו הוגנים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2011 18:42 לינק ישיר 

אני התנצלות בפני מרן אגוסטינוס וכל שום וחניכה דאית ליה שלא נזדרזתי להשיב לקריאתו, רק עתה ראיתי דבריו דרך מקרה.

אבל מוזר לי מאד, שבא לדון בציטוטים ומשמעותם, שמן הסתם הוא ענין חשוב מאד, אבל הוא בעצמו ממשיך באותה שיטה ולא מצטט את הציטוט המלא כדי שהקורא ידע אם הוא צודק.

-אהרן קציר אומר שאי אפשר להוכיח את האבולוציה, הוא לא הובא כשולל את האבולוציה אלא כשולל את הדעה שאפשר להוכיח אותה. מה בדיוק המשך המשפט? אתה יודע ולא מגלה, או שסתם שמעת שיש המשך אחר שאומר "שאי אפשר למדע בלי אבולוציה". האמת שאין הספר תחת ידי, ולא ראיתיו כבר הרבה שנים, אבל לפי מה שאני זוכר המשך המשפט הוא שלויכוחים מול הנסיונות להוכיח שהאבולוציה אינה נכונה, לא היתה הצלחה. ובמלים אחרות: אי אפשר להוכיח שהיתה אבולוציה ולא להוכיח שלא היתה אבולוציה.

לפיכך איני מבין את הטענה, וגם אם היה כתוב במפורש שאי אפשר למדע בלי אבולוציה, מה זה אומר לענינינו, השאלה היא האם אפשר להוכיח את האבולוציה. ועל זה אמר הנ"ל שאי אפשר להוכיחה. מה שאתה מפרשן שהמדע כולו נשען עליה ומתקדם לאורה, הם דברי שטות, וכמדומני שגם קציר לא אמרם, אם כי ע"ז איני יכול לחתום.

-דברי הראש יוסף גם אינם לפני, אבל שוב איני מבין, אינך מביא מה הוא באמת אומר, מה לשונו ומה ניתן להסיק ממנו. ברור שהוא אומר שהתורה אסרה להתעסק ולהאמין בדבר הבל. האם זה מסתדר עם השאלה שלו? איני יודע מה בדיוק כתוב שם. אבל עצם הרעיון שאדם מנסה לעשות כישוף כדי להציל את עצמו, לא אומר שהכישוף מועיל. זה כמו שתאמר שאם רב מסויים התיר להשתמש בשיטה אלטרנטיבית שיש שחושבים אותה עבודה זרה, זה אומר שהרב הזה סובר ששיטה זו מועילה.

מכיון שאני רואה שבאמת חשוב לך מאד לברר את הנושאים האלו, אדרבה, פרוש את הדברים כשמלה, כדי שגם מי שאין לו רוח הקודש יוכל להבין. ואין ספק שעל ידי דבריך הנכוחים יתבררו עניני האבולוציה ועניני הכשפים, וכל הנושאים שמאד חשובים לך, ושטרחת לברר כאן כדת.
ובכל אופן אשמח מאד אם פעם תקרא את הדברים באתר, שתעיר עליהם מהערותיך הנכבדות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2011 23:00 לינק ישיר 

דינו

חתמת על שטר יקר. האם תרצה שיעתיקו לכאן מקצת דבריך משם וינתחו אותם ויאלצו אותך להגיע, להשלים ציטוטים, ולהסביר כוונות, כאשר אם לא תהיה יחשבו שאין לך תשובה?

אני מוכן להשאיר את האשכול. אבל להשארה כזו והזמנה כזו יש מחיר. מצד שני, ראוי לאדם לעמוד ולהסביר את דבריו. הבחירה בידיך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2011 23:10 לינק ישיר 

אני לא מרגיש שאני חותם על שטר או מתחייב למשהו, או שמישהו יאלץ אותי להגיע, אני תמיד שמח להסביר את כוונתי, אם יצא לי אשמח להסביר, ואם לא, לא קרה שום דבר.
כמובן יותר נח כל עוד יש מישהו שבאמת מעוניין לברר את הנושאים עצמם, ולא לנסות לתפוס בטעויות בצורה קטנונית, כמו שכל אחד יכול לשים לב למגמת פותח האשכול הנ"ל והאשכולות הדומים לו.
אבל מכיון שההערות הקטנוניות הנ"ל הם אבן בוחן בשביל אותו איש מסכן, לא אכפת לי להסביר את עצמי גם בזאת. אם מתאפשר לי. ואפילו אם פעם מישהו יחשוב שאין לי תשובה, לא קרה שום דבר..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2011 01:43 לינק ישיר 

דינו, אין דורנו דור יתום שאתה שרוי בתוכו וע"ז נאמר- אחד מבקש מחברו לבנה, וזה בא עליו ופוצע את מוחו, העזתי להציע איזה הערה והפכתי תכף לקטנוני ומסכן, אשרי שנתפסתי..
בסך הכל רציתי לרכז את האשכולות שפתח אותו גברא אריסטוטטלס שמו, לאשכול אחד שידון בדברי האתר. כהקדמה, הצעתי שני דברים המעוררים עיון שמצאתי באתר, לא התכוונתי לרגע חלילה שכל הציטוטים מסולפים, ולא שאלו שני ההערות היחידות שיש לי, אלא שלא מן הראוי לפתוח אשכול ולהציע להחברים דכאן להעלות את הערותיהם, בלא להביא איזו פנינה משלי על כן הבאתי שני הערות אלו.
בכל אופן לגבי דברי הראש יוסף- אכן רב האוסר ללכת לרופא אלטרנטיבי ומתיר במקום סכנה, בוודאי שדעתו שיש בה סיכוי להצלה שאם לא, כיצד הותר האיסור.
אגב, אין צורך להזדקק לאותו ראש יוסף אחרי שהדברים מפורשים ביש"ש שם סי' יג שכתב שהאיסור הוא להאמין באותם הבלים -כלשון הראש יוסף- אלא שדבריו הם, שמתחילה הוא סבור לאסור אף לחולה להזדקק למכשפים, מאחר שהמכשף מסוגל רק להזיק, ולאחמ"כ הוא מתיר משום שיש בו יכולת להציל "ופעמים הם מכוונים ומוצאים דבריהם נכוחים" ויש עניינים "שרוב המכשפים יודעים ומוצאים עזר התרופה" כך שהביטוי אותם הבלים, לא בהכרח מעיד על שלילה מוחלטת של הכישוף.
בנוגע לדברי קציר- אמנם אין הספר גם תחת ידי זמן רב, אבל מכיון שהזמן הרב הנו פחות מכמה שנים אני מרשה לעצמי לומר מזיכרוני, שההמשך אינו מדבר על הניסיונות והוויכוחים להוכחת האבולוציה, אלא המשפט הובלע בתוך שיר הלל לעובדה שהאבולוציה מונחת ביסודם של הרבה ממדעי הטבע. -שזה אינו שטות כמובן ואכמ"ל-
ולגבי דברי דייר, אינני נטפל לאתרי ההחבת"ה, ואדרבה הרבה למדתי מדבריו של מוהר"ר דינו שליט"א, אלא שאין זה אומר שיש מה להעיר על משנתו, וההשוואה של אתרו לאתרי ההחבש"ה של חופש ושות' קצת מעליבה, בסך הכול חוץ מכמה מאמרים רדודים אין שם כלום בשונה מהאתר הנ"ל. 
ושוב, נא לא להתייחס דווקא לשני הערות אלו, אלא יעלה כל אחד מקולמסו את הערותיו ומיני ומינייכו תסתייעא שמעתתא. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2011 12:16 לינק ישיר 

אם כך אני מתנצל אני גם מסכים שהאתר שלו מעניין מאד
במיוחד אהבתי את המקבילות הארכאולוגיות למקרא עבודה יפה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2011 12:46 לינק ישיר 

אגוסטיטלוס, אשריך, להזכירך שאת ההגדרה 'קטנוני' נתן הרב המימוני, שאינו ממהר לחרוץ משפט. ההערות שלך נראות אכן כאלו, שמטרתם היא לנסות לתפוס בטעות, ולא לברר איזה נושא שמעניין אותך. ה'מסכן' הוא הגדרה כללית יותר, בהתאם לכך שנראה שכל סוגי ההערות מן הצורה הזו מקורם במישהו אחד מוכר. לא אכנס למבצעי בילוש להוכיח אם אתה זה הוא או שהוא זה אתה וכו', אם אתה באמת רק ניצוץ מנשמתו ולא הוא בעצמו, קח התנצלות בגודל של קורת בית הבד טרופה. (ועוד להעיר שאותו האיש שביקש מחברו לבנה במגדל בבל לא היה כזה תמים, וסופו שנהפך לקוף).

איני מתרגש מהערות, אלא להיפך, הם מביאות לי הרבה תועלת, הרבה אנשים שלחו לי רשימות של הערות ותיקונים, מן הסוג הזה ואחרים. וכמובן שכל הערה תרמה לי. אבל אף אחד מהם לא הלך לפתוח אשכול ציבורי בפורום שאינו קשור לענין, על סוג כזה של הערות. דיון ציבורי מנהלים על ניתוח של נושא, על מסקנות, לא על 'מצאתי טעות בעמ' 335 בספר של פלוני'. בפרט התנהגותך מוזרה מאד, אין לך מושג מה המשך המשפט של קציר, אבל אתה "זוכר יותר טוב" שיש שם הלל לאבולוציה.. נו באמת, כך לא מעירים הערות על ציטוט. וכפי שהבהרתי הנדון שם היה האם האבולוציה ניתנת להוכחה, ולא מי מאמין בה ומי לא. וכאן ברור שקציר קבע שאין אפשרות להוכיח את האבולוציה. וכן שאר המקורות שמובאים שם, לא בהכרח משוללי האבולוציה, אלא מאלו שקובעים כי אי אפשר להוכיחה. (למשל הציטוט הבא אחריו , מ'פרקי ביולוגיה' של ע. בר טוב, גם הוא קובע שא"א להוכיח את האבולוציה, אבל ברור שהמחבר בעצמו מאמין באבולוציה, כפי שהבאתי בשמו כמה פעמים, משום שהוא מטריאליסט, אבל לא משום שאפשר להוכיח זאת. אגב, אהרן קציר לא היה מטריאליסט כלל ועיקר, וכל ספרו בא לשדר שיש צורך לשים לב לרובד נוסף מלבד הרובד החומרי).

אם באמת אתה מתענין בנושא חשוב זה, נסה נא לבסס את קביעתך שהמדע נשען על האבולוציה, מצא לי משהו שנשען על האבולוציה והולך לאורה וכו' (מלבד הנושא הזה עצמו של הסקרנות לדעת את מוצא המינים. שבכך אין ספק שהאבולוציה נשענת על עצמה וחוזר חלילה).

ואם כוונתך לנושא התרופות, אז אל תיפול גם אתה לטעות זאת, העיסוק בחיידקים ששורדים או משתנים מושפע אך ורק מהנתונים בשטח ומהעובדות שרואים בעיניים, הקשר בין המתרחש עם החיידקים להיסטוריה והתיאוריה הקובעת כי כל מה שהתרחש בעולם בתחום מוצא המינים הוא בתוך מודל כזה של החידקים, אינו השלכה של האבולוציה, אלא להיפך, השלכה מתוך מדע הרפואה, על האבולוציה. השאלה אם כך היה בהיסטוריה אינה מעלה ולא מורידה בנוגע לחקר התרופות והחיידקים.

בנוגע לדברי הראש יוסף, שוב איני מבין, אם ברצונך להשיג השגה, רד ל'אוצר' תעתיק את לשונו של הראש יוסף ותנסה לפתח דיון הגיוני, ייתכן שגם היש"ש כותב משפט דומה, ייתכן שהוא הושפע ממנו. בשורה תחתונה לא ברור מה אתה רוצה, קביעתך הראשונה:

"בכל אופן לגבי דברי הראש יוסף- אכן רב האוסר ללכת לרופא אלטרנטיבי ומתיר במקום סכנה, בוודאי שדעתו שיש בה סיכוי להצלה שאם לא, כיצד הותר האיסור".

מוטעית, וסותרת את דברי הרמב"ם המפורסמים, שנפסקים להלכה בשו"ע ובנושאי כלים (מלבד הגר"א שדעתו דעת יחיד), שמותר לחלל שבת על רפואות מקובלות בהמון אע"פ שאנו יודעים שזה הבל.

מה שכתבת שהביטוי שהם הבלים 'לא מעיד על שלילה מוחלטת של הכשפים', לא זכור לי שעשיתי ניתוח לדברי הראש יוסף עד כמה אחוזים הוא שלל את הכשפים, בסך הכל הבאתי אסופת התייחסויות של חכמי ישראל לדורותיהם לגבי הכשפים, כל אחד אומר מה שאומר לפי דעתו, ולא כתבתי שום כותרת על מסקנה העולם מן הדברים או שורת סיכום, מדובר אך ורק במשפטים מלוקטים, מידע לציבור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2011 16:06 לינק ישיר 

דינו

כיון שאני כתבתי "קטנוני" עלי להבהיר. לא חלקתי את שם התואר הזה לאדם אלא לקו שעלול לאפיין אשכול. כל הייחוס לכותבים אלו ואחרים שלא מדעתי ונגד רצוני (ואף התלבטתי אם להשתמש במילה זו כדי לא לתת פתח, אבל חששתי שהאשכול יהפוך להיות ניצוח, גם אם בהומור. לכן אני נגד ייחוס מסכנות לשום כותב, גם אם זה נעשה בהומור כדרך שניכם כאן).

לגבי קציר, איני יודע מה נאמר שם ומה נאמר אצלו, אך אילו אני הייתי מנסח את הדברים הייתי כותב: גם קציר, שרוצה להאמין באבולוציה ונותן לה משקל רב במדע, עדיין נאלץ להודות כי היא נעדרת אפשרות הוכחה וכו' וכו'. כלומר גם לצטט את מה שמועיל לי (כשולל אבולוציה) אבל עדיין לא להציגו כחסיד של בריאתנות או שאין הסבר. זה לדעתי גם עדיף כדי לא לתת פתחון פה למבקרים.

לגבי המהרש"ל, זה נידון מעניין. כמדומה שצריך להביא את המהרש"ל ואת הראש יוסף ואז לבדוק מה הם אמרו ומה זה מעיד. זה יכול להיות מעניין לדעתי. ויש לזה נפקויות גם בזמן הזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2011 17:05 לינק ישיר 

מיימוני כתב:

לגבי קציר, איני יודע מה נאמר שם ומה נאמר אצלו, אך אילו אני הייתי מנסח את הדברים הייתי כותב: גם קציר, שרוצה להאמין באבולוציה ונותן לה משקל רב במדע, עדיין נאלץ להודות כי היא נעדרת אפשרות הוכחה וכו' וכו'. כלומר גם לצטט את מה שמועיל לי (כשולל אבולוציה) אבל עדיין לא להציגו כחסיד של בריאתנות או שאין הסבר. זה לדעתי גם עדיף כדי לא לתת פתחון פה למבקרים.

מיימוני

כמעט כל הציטוטים המדעיים באקדמיה ליהדות (מלבד ציטוטים של גריניץ' וקאסוטו), הם של אנשים שהיו מתפלצים אם הם היו רואים את השימוש שדינו עושה בדבריהם. כך שאם דינו היה נוהג כדבריך, יכול להיות שחלק מהקוראים היו בוחרים להסתכל במקורות עצמם ורואים את ההוצאה מהקשר, או את הראיות המכריעות שכנגד, דבר שהיה שולל "מהמאמינים את זכותם להאמין", ונמצאת כוונת האתר בטלה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2011 17:47 לינק ישיר 

אוקטביוס

ברוך הבא אל הפורום

משפטים מהסוג של "אילו" קשים מאד להוכחה.

אולי תוכל להביא דוגמאות לשיטה זו? ונראה מה יענה דינו.

לגבי מדענים ואמונותיהם, סבורני שמדען אמור להיות נקי מאמונות בלתי מוצדקות, ולכן אם הוא יודע שדעותיו אינן עם ביסוס מדעי, הוא צריך להיות מסוגל לקבל שיחלקו עליו גם בלי להתפלץ. סוף סוף, הוא לא איזה "דתי חשוך", סמיילי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2011 18:02 לינק ישיר 

הרב מיימוני,

אוקטביוס כתב "שהיו מתפלצים אם הם היו רואים את השימוש שדינו עושה בדבריהם".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2011 19:07 לינק ישיר 

אוקטביוס אריסטוטלוס אגוסטינוס אפוס אדיפוס  וארוס
לא ביקשתי הוכחות לקטנוניות, אבל כמדומני שפתיחת ניק חדש בשביל כל הודעה, כשנראה כאילו יש כאן אלף אבל באמת בקושי בן אדם אחד יש, זה סוג של קטנוניות.
אשמח להתייחס אם יעלה דיון עניני. כי לדעתי גם כל הציטוטים שא-ס מביא בהודעותיו, היו גורמים לכאב ראש, לכל האנשים שהשם שלהם מתחיל בב'. אם היו צופים בהם.

אגב, גם מלאך רע עונה אמן בעל כרחו, ואם הוא מתפלץ כשמשתמשים בהודאות שלו על האמת, יערב לו. סטיבן ג'י ולד התחרט בהרבה במות פומביות על הקביעה שלו שהמאובנים אינם תומכים באבולוציה הקלאסית, אבל את הנתונים הוא לא יכל לשנות. וכיוצא באלו רבות.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הערות על האתר 'האקדמיה ליהדות'
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext