שמעו נא רבותי. הריני כותב לכם את הדברים מזעקת הלב. ואני מבקש ממכם לפני שאתם מגיבים לדברי, שתתבוננו בהם היטב. ומשקראתם פעם אחת אל תמהרו לחרוץ משפטכם אלא תנסו להבין את הדברים שלי, כי הם נוגעים לנפשות.
אני לא מתכוון לאף מגיב בפורום הזה במיוחד, אני כותב לכולם כאן בשווה.
(לא קבלתי רשות לפתוח את האשכול הזה, אפילו שמקפידים ע"ז בפורום הזה. לא ידעתי למי בדיוק לפנות.
בבקשה תשאירו אותו כי הוא חשוב מאוד)
בתחילה אכתוב על עצמי קצת, ומה הביא אותי לכתוב כאן.
אני לומד באחת הישיבות היותר מפורסמות, ורבים הם חברי בישיבה בה אני לומד, ומעוד ישיבות. אני יודע מה הילך הרוח בעולם הישיבות, ומה מנהג בחורי הדור. לאחרונה שמתי לב לתופעה שמתפתחת והולכת בין בישיבה שלי ובין בישיבות אחרות. ולכן ישבתי לכתוב את אשר על ליבי.
אני מקטנותי גדלתי בבית פתוח (הורי הכניסו ספרים ועיתונים שאינם נכנסים בבית חרדי רגיל. הסתובבנו במקומות שאין דרך חרדים להסתובב, וכדומה). כך שאני מכיר את העולם הגדול. אני לא צעיר כל כך, אני מכיר טוב את הרעיונות הכפרניים בדת ובתורה את הרעיונות הנאורות וההומנסטיות את הרעיונות המתירניות וכל השאר. גם בשיח הציבורי הישראלי מכל קצות הקשת והמפה החברתית אני בקיא ויודע. ובשבילי לגלוש בפורומים אתאיסטים או מתירנים או מה שיהיו, לא מעלה ולא מוריד. אני מתמודד עם מה שאני קורא ושומע בצורה שנראית לי נכונה ומתאימה לי, כמו"כ יש לי עוד חברים מהסוג שלי פחות ואף יותר (האחריות למצבינו והמשך דרכינו וחיינו, ועיסוקינו היום ובעתיד הם בעיה אישית שלנו לטוב ולמוטב, ואני לא בא בטענה ובבקשה לאף אחד).
אבל עכשיו אספר קצת על סוג בחורים אחרים שאני מכיר (מהיכרות אישית של יום יום, ומסיפורים של חברים שבררתי היטב את נכונותם).
ישנם הרבה בחורים שבאו מבתים שבהם החינוך היה מצומצם מאוד, ובכלל בלי רוחב אופקים (בדיוק כמו מה שהיה נהוג בבתי החרדים שנלחמו בהשכלה באירופה).
כל שאלה הכי קטנה על עניני אמונה או קדושה או שמירת הדת וההלכה וכדומה, הייתה נגמרת מההורים והמלמדים בתשובות תמימות על חשיבות ומעלת האמונה התמימה, הכל בשם הגדולים מתקופת הראשונים והאחרונים (בצרוף סיפורים מגדולי הדורות על הסכנה בהרהורי אמונה אפילו במשהו).
שאלות פילוסופיות והרהורי מינות היו נקטעים כבר משבצבצו, בהסברים שהם הם הרהורי היצר הרע שאשרי העומד בנסיון נגדם, והם הנסיונות הגדולות שבשבילם ירד היהודי לעולם, כדי להלחם ולנצח, וזהו היעוד של כל דור ודור להילחם בסוג היצה"ר שלו.
שאלות על אמיתות הכתוב בתנ"ך או התנאים והאמוראים הראשונים והאחרונים, מעולם לא עלו על דל השפתיים ואפילו לא בהרהור קל. כל ענינים של בקורת המקרא או בקורת חז"ל, היו אצלם מחוץ התחום לגמרי לגמרי.
כל סיפור תמוה על גדולי הדורות או כל התנהגות חריגה של הגדולים בעבר ובהווה, תורצה תמיד בק"ן טעמים ופלפולים. כל עניני התורה והאמונה והדת וצדקתם היו פשוטים ומחוורים מקטנותם כמי שאינה צריכה לפנים כלל.
הכניסו אותם למצב מחשבתי, שאנחנו קטנים מדי מכדי לחשוב ולבדוק ולהרהר על דברי התורה וחכמיה. ואין לנו אלא לברר את המסקנות העולים כדי לקיימם בדקדוק וחומר הדין.
לא משנה אם הם קבלו חינוך ליטאי או חינוך חסידי. לכל אחד יש את הגדולים שלו שבשנים האחרונות (ובפרט מאז התחילה ההשכלה בעם ישראל) פסקו פסקי מין ואפיקורס, ויינם יין נסך, ואסור לעמוד בד' אמותם, ומורידין ואין מעלין, וכדומה. על כל מי שהרהר על קוצו של יו"ד מכל מה שנמסר במסורות מעתיקי שמועות רב לתלמיד. ואת המסרים האלו הם הכניסו עמוק בנפשם. עד שאמיתות התורה ודברי הגמרות ושאר הפוסקים היו להם אמת ברורה יותר מאמתיות השמש בצהרים.
הבחורים האלו מעולם לא קראו ספר שאין עליו הסכמה והמלצה מגדולים, הם לא ראו סרטים ולא יודעים מהי טלוויזיה. ואין מה לדבר שמעולם לא יצאו מד' אמות של שכונתם למקום חילוני (אלא לצורך פקו"נ, וגם זה במשמרת כבדה לעיניים ולמוח) ולא השתתפו או נוכחו בוויכוח בעניני תורה ואמונה מעולם.
כל הידיעות שלהם על העולם היא מדברי הגמרות והמדרשים והראשונים והאחרונים. ואפילו דברים פשוטים ביותר בכימיה ופיזיקה אינם יודעים מלבד מה שכתוב בספרים הקדושים. אין להם בעולם אלא ד' אמות של צמצום.
אלא שאחרי הרבה שנים בישיבות, פתאום נפתחו להם העיניים. לכל אחד זה קרה אחרת. יש שזה קרה לו באיזה טיול בבין הזמנים כשנתקע באיזה בית הארחה בצפון. יש שזה קרה על ידי בחור חבר חדר שהביא בהחבא ליום יומיים מחשב עם חיבור אינטרנט סלולרי. אפילו יש כאלו נועזים שהלכו לאינטרנט קפה במקומות מרוחקים וניסו בעצמם לגלות מהי גלישה באינטרנט שכ"כ נאסרה ע"י כל הגדולים, וכדומה וכדומה. ואז, כשגילו שעץ הדעת טו"ר ופריו נחמדים למראה וטובים למאכל. התחילו לחפש ולבקש עוד ועוד. עד שישנם ישיבות (טובות ומעולות) בהם יש בחדרים אינטרנט ובכל לילה אחרי גמר הסדרים (וכמובן יש כאלו שגם בשאר שעות היום) יושבים הבחורים (בסוד) וגולשים מאתר לאתר ומפורום לפורום.
ועכשיו אני מגיע לענין בשבילו אני פונה אליכם, רבותי!
אותם בחורים שמעולם לא התרגלו לחשוב או להרהר אחרת ממה שחונכו בבתיהם ובישיבותיהם. בבת אחת נפתחים לדיונים ולשיחים והידברויות שמעולם לא חלמו עליהם לא הם ולא אבותיהם ורבותיהם. ואין להם שום כלי והכשרה נפשית או מחשבתית להתמודד איתם. פתאום הם שומעים דעות ורעיונות שעל בבואה דבבואה דבבואה שלהם סיפרו להם שאבותינו ורבותינו קרעו קריעה וישבו שבעה וירדו ביגון חיים שאולה ונידו והחרימו והכריתו מזה ומבא.
והנה הם קוראים מפורשות (בפרט בפורום הזה) מכאלו שנקראים חרדים והם חלק מתוך המחנה. שבריש גלי מסבירים היטב את הדעות והרעיונות ההפוכות מכל דבר שבאמונה ובקדושה. ולא שהם מנסים לדון בהם בשמא ובאפשר או להשאירם לכה"פ בגדר ספק, אלא הם מצהירים בלשון שאיננה משתמעת לשתי פנים שברור להם שכך היא האמת, כדבריהם. ומשפילים בתגובותיהם כל מי שמעיז לכתוב או לחשוב אחרת. והופכים טוב לרע וטהור לטמא.
ומה קורה עם אותם בחורים שמוחתיהם צעירים ורכים, ולא מורגלים במה שקראו. ואין להם אפילו את מי לשאול ועם מי לדבר על הדברים שזה עתה נגלו להם בעוצמה כזאת חריפה.
הם מתחילים לעבור תהליך של התרסקות פנימית, הם מתחילים לאבד כל כיוון בחיים. כל מנהגי הסביבה הטבעית שלהם מתחילים להיראות בעיניהם כמעשה חלום. הם בזים לכל היקר והקדוש. והם מאבדים כל תקשור עם מי שאמור להיות הסביבה הטבעית שלהם.
אני אישית מכיר בחורים כאלו, שהתחתנו. וזמן כזה או אחר לאחר חתונתם הפכו חיי הזוג לגהינם שנגמר בתוגת נפש גדולה מאוד לשתי המשפחות וריסוק נפשות רבים.
אני מכיר בחורים שמסתובבים בישיבות ריקנים מכל טעם בחיים. את הקשר עם חיי הדת והטעם בתורה הם איבדו מזמן, אבל כל תחלופה אחרת לא הצמיחו להם. הם מהלכים כמו הצל של עצמם. מורחקים מהמשפחה ומנודים מהחברה.
אני מכיר בחורים שבקושי מבינים על מה הם מדברים אבל משמיעים כל מיני ציטוטים וסברות שקראו מבלי שהבינו אם הם נכונים או לא, הם בכלל לא יודעים אם יש מקום להתווכח ולענות או לסתור את הרעיונות שקראו. והם מבולבלים לגמרי וחסרים כל שאיפה ומטרה בחיים. הם מדברים בשפה ומושגים שמוזרה לעצמם ולכל בר דעת. ומתרחקים יותר ויותר מהשפיות.
אני מכיר בחורים שלא מצליחים בשו"א להמשיך בשגרת חייהם שהורגלו אליה, הם באים לבית כנסת (ולמקומות חברה אחרים) ומתנהגים שם כגר שבא מארץ רחוקה. הם עוברים תהליך של התפוררות פנימית, הם עוברים הרס אישיות, הם מתרוקנים מאוצרות הרוח שלהם בלי למלאות אותם בכל תחלופה אחרת.
וכל זה בגלל שבירת כלי הקיבול ההגיוניים שלהם שלא היו מורגלים ומסוגלים לקבל את מה שהם קיבלו וקראו בפורומים שהתגלו להם בפתע.
היות ופורום זה (וגם אחרים) הוא אחד הפורומים שהבחורים מהסוג שהזכרתי גולשים עליהם, מהסיבה שהוא כביכול דן בעניני דת ואמונה (ולפעמים אפילו סוגיות מהגמרא וההלכה) בצורה מחשבתית. גם מהסיבה שהוא נקרא פורום חרדי.
אני מבקש מאלו שגולשים כאן (ומההנהלה) אנא תגלו אחריות. ותחשבו לפני שאתם מנסחים את התגובות שלכם מה תהיינה ההשלכות על אלו שלא רגילים בענינים האלו. תתבוננו טיפה לפני שאתם מביעים את דבריכם, ותזכרו את דברי אבטליון, =אבטליון אומר חכמים הזהרו בדבריכם שמא תחובו חובת גלות ותגלו למקום מים הרעים וישתו התלמידים הבאים אחריכם וימותו ונמצא שם שמים מתחלל= גם מי שאין חלול שם שמים חשוב לו, יעשה טובה ויגלה אנושיות. הבחורים האלו לא רק פורקים עול מלכות שמים, הם מתפרקים לגמרי מבפנים ומבחוץ. הנזקים העצומים שנגרמים להם ולבני משפחותיהם לא שווים את התועלת של המגיב מזה שהוא פירסם את מחשבותיו ברבים.
תאמינו לי שאם הייתם יודעים על איזה סיפורים של נזקים וחורבן אני מדבר. הייתם מבינים כמה חמור ביותר המצב.
חברים צעירים שלי שהיו עד אתמול פרחים הפכו לקוצים ודרדרים. ואני לא מתכוון מההיבט הדתי אני מתכוון מההיבט החינוכי הכללי.
נערים שהיה הנאה לשוחח איתם הפכו למסובכים ומפורקים.
רבותי! בידכם הדבר.
תבינו, אני לא מציע כאן סתימת פיות. אני מציע כאן לכתוב תגובות שקולות ומאוזנות, תגובות שפותחים אפיקים חדשים למחשבה והרהורים בלא להתעלם ממסורת העבר, ולא תגובות שמתריסים את ההפך מהרעיונות הדתיים, בדווקא.
אני מציע, תגובות שדנים בצורה מבוגרת ומתחשבת בענינים העומדים ברומו של עולם, בלי לדרוס את מי שחושב בצורה סגורה. ולא תגובות שנפלטות בלי משים לב ומחשבה לתוצאותיהם או שהורסות את הישן והרגיל בלי לתת כבוד ראוי גם למי שרוצה לשקול ולדון או לחשוב קצת אחרת.
אם אתם רוצים להביא את הקוראים לפתיחות מחשבתית, תתנו להם אפשרות לעכל את הדברים בצורה מתונה ובריאה בצורה שהם ישלטו על החומר שהם מוזנים בו. ואל תאביסו אותם בצורה שהחומר משתלט על הלך המחשבה שלהם בלי שהם מצליחים להזדהות עם הדברים בשיקול דעת אמיתי.
תודה למי שיבין את הדברים. חשבתי הרבה אם לכתוב אותם או לא. אבל למשמע ולמראה עוד סיפור ועוד סיפור על זוגות צעירים שנהרסים ועל חברים רכים שנאבדים מתוך הקהל לגמרי, החלטתי לכתוב, ואם מי מהמגיבים יבין אותי נכון הייתה שווה הפנייה.
חוסו, הדברים יוצאים מן הלב אף שלענ"ד קשה להניח שהם ישנו כאן משהו. מכיון שהחופשיות של השיח היא דווקא ערך חשוב מאד שאסור לפגוע בו, אזי קשה לשלוט על השיח ולדרוש מאנשים שמותר להם להביע כל עמדה בלי מגבלה, ובו בזמן עליהם לחשוב לפני כל מילה שכותבים. שיחה חופשית היא חופשית מעצם טיבה. רק אוסיף כאן עוד בקשה למחנכים בישיבות ובבתים החרדיים (ובאמת ובתמים אני לא כותב זאת באירוניה, אלא כהשלמה לתחינתו של חוסו): חוסו על אלו שמציקות להם שאלות. תנו להם לגיטימציה לעסוק בהן, לקרוא וללמוד אודותיהן, ולבחון את עמדותיהם. נסו לסייע להם לטפל בשאלות הללו (מה שכנראה אינכם יודעים לעשות. אז אנא לכו ללמוד ולהשכיל, למשל בפורום הזה, כדי שתתאימו לתפקידכם ולא תצטרכו להשתיק ולרדוף את שואלי השאלות רק בגלל שאין לכם תשובות). אולי אז הם לא יצטרכו להיכנס לפורומים 'מזיקים' כמו זה, ויוכלו ללמוד הכל בישיבה בהדרכתכם הנאמנה. ואולי אז גם המגיבים כאן לא יצטרכו לשמור את מוצא פיהם. וזו באמת ובתמים לא אירוניה.
נשלח ב-7/7/2011 19:49
חוסה אולי תחוס על נפשם של כל אלו שעדיין לא גילו את הפורום הזה, שעדיין מתיסרים בספקות ומיסרים את נפשם כי הם מבינים כי שקר נהלו אותם אבותיהם ורבניהם ובשקר וכזב הם חיים. אני אחד מהפליטים שאתה מדבר עליהם. ורק אדם המאמין באלוהים יכול להאמין לי יום אחד התפללתי בדבקות גדולה ובכוונה רבה תפילת אתה חונן לאדם דעת ותוך זמן קצר מהשמיים גילו לי את הפורום הזה ועל כך אני מברך הטוב והמיטיב כי עיין בעיין ראיתי את תשועת אלוהים הגומל טוב למאמינים בו ומתפללים אליו באלב שבור ואמונה.
נשלח ב-7/7/2011 19:53
חוסועלהנפש
ברוך הבא אל הפורום!
דברים היוצאים מהלב נכנסים אל הלב.
הפורום שלנו הוקם על מנת לתת מענה לאלו שיש להם שאלות במה שמכנים "אמונה" במובן הרחב ביותר.
מי שמסוגל לקרוא ולהבין ולחשוב, אמור היה ללמוד כאן למצוא את דרך האמצע בין הבלותות שזכו לגיבוי שלא בצדק לבין ביקורת גורפת כופרת.
יש אשכולות שעוסקים בדיוק בנושאים כאלו.
היה לנו גם פעם מפתח שהציע רשימה של נושאים לעיון.
אבל היום זה כמעט בלתי אפשרי לתת הכוונה למבקר המגיע ראשונה לפורומנו.
גם בגלל הייד פארק ובחדרי חרדים, שנטלו בעלות על הפורום, שינו את צורות הלינקוק והמיפתוח, עד שאי אפשר להגיע לרשימות הישנות. פעם היו עובדים איתנו, עם מנהלי הפורום, כדי לתאם שינויים. לא עוד.
וגם בגלל הכותבים כאן.
הפורום שלנו פתוח לא רק לעולם המחשבה והמדע אלא גם לכל קורא ומעיין, בין אם הוכשר לחשיבה שיטתית ופילוסופית ובין אם לא, בין אם היה סגור רוב ימיו בגטו רוחני ובין אם לאו. בין אם יזדעזע מעצם הנושאים וכל שכן מן השפה והסגנון ובין אם לאו.
איננו יכולים למנוע כתיבה כזו כי זה נגד העיקרון של דיון חופשי. אנו רק יכולים, אלו מאיתנו שמייצגים כאן את הקו של יראת שמים ואמונה בתורה ובמצוות, כמוני וכמה מחברי, לכתוב תשובות. אבל האשכולות מתארכים ויש לפרקים יותר שאלות ויותר תגובות שעיקר עוצמתן בביקורת ולא בתוכן או בדיוק.
אין לנו מספיק כותבים שיענו לכל שאלה, ובקושי יש לנו מספיק מנהלים שיקפידו על אותם כללים מעטים שנבחרו בקפידה כדי לאפשר דו שיח אינטלקטואלי ברמה ובכבוד לזולת.
לכן אתה צודק. מי שמתרשם מן הסגנון ומעוצמה של ביטויים ("אני יודע שכל התורה זיוף", "אני יודע שאין הוכחה לכלום") ואינו ממתין כדי לראות אם יש תשובה לשאלות, אדם כזה באמת עלול להינזק יותר מאשר מי שמגיע לאתר שמכריז כי מטרתו לסייע לכפור ולפקפק. כאן סוף סוף אמורים להיות דיונים בהם נשמע קולם של שני הצדדים. והצד שלנו פחות בולט.
אני סבור שזה לא נכון אם מעיינים בהיסטוריה של הפורום. יש מספיק אשכולות שבהם יש דיונים יותר מאוזנים, אבל בזמן האחרון עיקר הכתיבה מתמקד ב"אנטי", בשאלות, בביקורת, ואין מספיק כותבים או כותבים שיש להם זמן כדי לענות. וכמו כן, חלק מהשאלות באמת טובות מאד ומצריכות מאמץ כדי לענות עליהן ומאמץ כדי לקרוא את התשובות ולהבין.
צריך לדעת שיש שאלות פשוטות ועמוקות שניתן להציג בקלות, אבל כדי להבין את התשובה צריך ללמוד הרבה. (השווה כמה קל לשאול: ממה עשוי החומר בעולם שאנו מכירים? וכמה קשה להבין את התשובה: החומר מורכב מכמאה יסודות שלכל אחד אטום מסוג אחר, והאטומים מורכבים מפרוטונים, אלקטרונים ונייטרונים, והם בתורם עשויים מקוונטים או ממיתרים. מה זה בדיוק?)
כל הבעיות האלו מקשות מאד על מבקר ראשון, ועוד מבקר שכדבריך הורגל רק לסגירות.
אמנם, כמה מזה ניתן לבקש מאיתנו לשנות, וכמה מזה באחריותנו?
היו אשכולות שנועדו לשמש כמבוא. אולי מן הראוי לעגן אותם בראש הפורום? או להכין עבורם לינקים שעובדים. זה יאפשר למבקר לראשונה מהסוג שציינת לא רק לא להיסחף אלא גם למצוא עזר וסיוע כנגד השאלות שיוכל לקרוא באתרים שתוקפנותם רבה אבל לכל שאלותיהם יש תשובה.
*** אנו זקוקים אם כן למנהלים נוספים, המתנדבים יפנו אלי באישי.
אנו זקוקים לכותבים אורתודוכסים בעלי יכולת כתיבה ורמה אקדמית ופילוסופית וכן תורנית, שיוכלו לסייע בהסברה. אבל הסברה של אמת ולא "מריחות" כמו שמצוי לצערנו ברוב המקומות האחרים. (זו קביעה חריפה שמצדיקי היהדות במקומות אחרים אינם מדייקים. לצערי ולדעתי זו קביעה נכונה ברוב המקרים).
אנו זקוקים לכותב טכני שיוכל לעבוד מול הנהלת הייד פארק ויסייע לחדש את הלינקים ויסייע בהכנת אשכול של לינקים שיכולים לשמש כהקדמה לפורום ובכלל במיפתוח הפורום.
יתכן שכדאי גם לפתוח אשכול לשאלות של מי שהתרגלו לחיי סגירות ומגיעים בפעם הראשונה לפורום. אשכול כזה יכול להכיל שאלות ובקשות, והתשובות יכולות להיות קצרות ופשוטות כדי להקל על המבקר, או הפניה ללינק קיים, או הפניה לפתיחת אשכול חדש שיענה למבוקש.
אני מקוה שהצעות אלו יועילו. אשמח על תגובתך. מטרתנו, אלו שייסדו את הפורום, היתה להועיל ולא חלילה להזיק.
*** שותף סוד היקר
גם אם אתה בטוח שאתה צודק, מן הראוי לציין שאתה מציג את דעתך שלך ויש כאלו שסבורים שאתה משמיץ כותבים שלפי הכרזתם מסורים לתורה ולמצוות ממש כמוך, וההבדל בינך לבינם הוא ביחס לתחום מסויים אחד ביהדות בת זמננו: הקבלה. הסתייגות כזו תאפשר למבקרים מהסוג שפותח האשכול מתאר להעזר באלו שמטרתם לשמר ולהגן ולהבדיל בין אמת לשקר ולא לפסול, גם אם יש לך חשדות עמוקים כלפיהם בחינת "מי שכופר בנגלה בנסתר כופר בסתר בנגלה".
בינתים אולי כדאי להשאיר את האשכול הזה או דומה לו כאשכול משאלות קצר למבקרים ראשונים. לפחות עד שאוכל להכין אחר תמורתו.
גם אם אתה בטוח שאתה צודק, מן הראוי לציין שאתה מציג את דעתך שלך ויש כאלו שסבורים שאתה משמיץ כותבים שלפי הכרזתם מסורים לתורה ולמצוות ממש כמוך, וההבדל בינך לבינם הוא ביחס לתחום מסויים אחד ביהדות בת זמננו: הקבלה. הסתייגות כזו תאפשר למבקרים מהסוג שפותח האשכול מתאר להעזר באלו שמטרתם לשמר ולהגן ולהבדיל בין אמת לשקר ולא לפסול, גם אם יש לך חשדות עמוקים כלפיהם בחינת "מי שכופר בנגלה בנסתר כופר בסתר בנגלה".
אין לזה קשר לסוגיית הקבלה.
השאלה היא האם ניגשים לבדיקת הקושיות מתוך גישה שהתורה שבידינו אמת ויש ליישב
או מתוך גישה שהתורה שבידם אמת ואנחנו אלה שצריכים להתפשר ולהתפתל (וגם להרים ידיים ולהיכנע).
חוסו התמים וחבריו חשבו שיש כאן אנשים מהגישה הראשונה, ואני חושב שהאנשים כאן הם מהגישה השניה.
זה לדעתי המסר שצריך להבהיר.
נשלח ב-7/7/2011 20:08
שותפיסוד מדבר על מקרה שהיה כאן לפני כמה זמן עם אחד (כנראה יוצא בשאלה) ששאל שאלה היפותטית האם בתור חרדי אנוס או ספק אפיקורס מותר לו מבחינה מוסרית לעשות קידוש (ולהכשיל ביין נסך) וכדומה. אני חושב שהשאלה הייתה טובה ובמקום ועוררה דיון מחכים, וזה שזה מגיע מהצד של הסיטרא אחרא רח"ל זו לא בעיה של אף אחד.
באופן כללי יש לומר זאת לגבי החילונים בעיקר, שבמקום שיחשפו כבר בילדות לטיעונים להוכחת הדתי ולהפרכותיהם (כחמש שעות אקדמיות לאלו המפגרים ביותר) וגם לנזק שהיא גורמת בטווח הארוך (למי שעולה בדעתו להכנס לשם משיקולים של ניואייג', שזה רבים מאוד מהחוזרים בתשובה. חוץ מאורי זוהר שמצהיר כך בספרו 'לא נתנו צ'אנס' [ואני לא מאמין לו] אני לא מכיר אף חוזב"ת שממש הלך לבדוק את ההוכחות האמפיריות והלוגיות של הדת. נשמע לו טוב והוא נכנס לזה בהדרגה. לכן הילדים של אלו, שלא זכו בטמטום/צמצום ה'מלומדה' החרדי/דתי-לאומי-נאור-עם-חולצות-טריקו שבו להתפלל שלוש תפילות ביום ולגרבץ בישיבה/כויילל / לדון בנושא בני עקיבא תנועה מעורבת כן או לא - הם דברים מובנים מאליהם כצחצוח שיניים ולבישת גרביים, לא מתחברים לעניין, ברור שמי שלא מתחבר לא יהיה עיוור כל כך כדי לראות את ההפרכות הבוטות למיתוס התנ"כי, והשאר היסטוריה).
במקום זאת הם חיים בבועה שלא מכירה את הדת ולאחר מכן כשנחשפים אליה בשלב מאוחר מתלהבים מההצגה הורודה והשקרית של המחב"תים החרדים או הדתיים לאומיים או מהפסאודו לוגיקה והפסאודו מדע של פסאודוארים למיניהם.
ועל זה אנוכי זועק: חוסו נא על המוח! להכניס חשיבה ביקורתית, לוגיקה בסיסית, פילוסופיה של המדע, פסיכולוגיה בסיסית, היסטוריה של הדתות והיסטוריה של תקופת המקרא כמקצועות ליב"ה!!! להסביר שלא בושה ללכת לפסיכולוג אם מרגישים ריקנות בחיים! לחשוב על החיים כבר בגיל 20, ולא לעמוד בריקנות בגיל 35 ואז לחפש איך למלא אותה במיידי!
תוקן על ידי thepresent ב- 07/07/2011 20:15:43
נשלח ב-7/7/2011 20:09
חוסו על הנפש,
אני יכול להזדהות באופן עקרוני עם הטיעון שלך, (אין לי בעיה שאנשים יאבדו את אמונתם, אבל אם מישהו ניזוק פסיכולוגית או משפחתית בצורה משמעותית, הרי שאין הצר שווה בנזק המלך).
השאלה היא מה לעשות במצב כזה, האם לכן צריך שיהיה מצב של סתימת פיות ולמנוע מאנשים להביע את דעותיהם בחופשיות בפורום המיועד לכך?
יש בכך שני שתי בעיות עיקריות:
א.האמת היא ערך חשוב, וכדי לאפשר לאנשים להגיע להכרעות נכונות צריך לאפשר חקירה ודיון חופשי באופן מוחלט.
ב.מבחינה אנושית, יש אנשים רבים שהפורום הזה הוא כמעט המקום היחיד בעולם בו הם יכולים לדבר ולבטא את דעותיהם בחופשיות, האם לא ראוי שגם לאנשים כאלו יהיה מקום תחת השמש?
למרבה הצער אנחנו לא חיים בעולם אידיאלי, בו יש טוב ורע מוחלטים, פעמים רבות מעשים שהם חיובים כשלעצמם, וטובים לבני אדם מסוימים, גורמים לנזק עקיף לאדם אחר. לדוגמה, אם נתייחס לנושא החינוך אותו הזכרת, הרי שהחינוך הסגור של הוריהם גרם לאותם בחורים להיפגע, אולם מצד שני, יש כאלו שדווקא בגלל חינוך פתוח נחשפו לאינטרנט ונפגעו, בקיצור, אין דרך שניתן להגיד עליה שהיא טובה בצורה מוחלטת.
לכן דעתי היא, שמכיוון שכל מי שנכנס לפורום עושה זאת מרצונו החופשי, ובהינתן התועלת שהזכרתי למעלה, אין מקום ואפשרות להתחשב בכל אחד שיפגע מהפורום בגלל החינוך הסגור של הוריו.
כתבת:
"תבינו, אני לא מציע כאן סתימת פיות. אני מציע כאן לכתוב תגובות שקולות ומאוזנות, תגובות שפותחים אפיקים חדשים למחשבה והרהורים בלא להתעלם ממסורת העבר, ולא תגובות שמתריסים את ההפך מהרעיונות הדתיים, בדווקא. אני מציע, תגובות שדנים בצורה מבוגרת ומתחשבת בענינים העומדים ברומו של עולם, בלי לדרוס את מי שחושב בצורה סגורה. ולא תגובות שנפלטות בלי משים לב ומחשבה לתוצאותיהם או שהורסות את הישן והרגיל בלי לתת כבוד ראוי גם למי שרוצה לשקול ולדון או לחשוב קצת אחרת."
האמת היא שאני לא ממש מצליח להבין כיצד ניתן לעשות זאת, אם מישהו טוען למשל שמעמד הר סיני לא התקיים, כיצד הוא יכול להביע את הטיעון הזה בצורה "שלא מתעלמת ממסורת העבר" ומבלי "להרוס את הישן והרגיל", והאם לדעתך זה ישנה לבחור התמים שנחשף לטיעונים בפעם הראשונה האם הדברים ייכתבו בצורה של התרסה, או בצורה מנומקת ונינוחה?
נשלח ב-7/7/2011 20:13
אם בדמגוגיה ע"י הבאת דוגמאות אישיות עסקינן (אתה בהחלט מכיר כמות אדירה של בחורים..ראוי לציון) ובמיוחד הניסיון שלך ליישר קו ע"י כך שהצגת עצמך כאיש פתוח ורחב אופקים (כן בטח..) ואז שלכאורה כבר הזדהנו עם אישיותך (נניח..) הרי שאז באת ובהסח הרגש הרבצת לנו מוסר נוסח משגיח ממוצע בישיבה ממוצעת.
עכשיו בא ננסה להבין את המציאות כפי שהיא עולה מדבריך.
אתה בעצם מדבר על תהליך מסוים שמתחולל במגזר החרדי שהוא: יציאה מהישיבה לסמטאות חשוכות להנות ממעט אינטרנט. בשלב הבא ניתן כבר לראות סמארטפונים לא כשרים שבהם ניתן לגלוש לפורומים כאלו ואחרים. ובשלב האחרון זה כבר הנורא מכל מכניסים צלם להיכל! יש כבר רשת ישיבתית בחדריהם.
כמובן שחלק מהתהליך האבלוציוני עובר כאן וכאן הם כביכול מתקלקלים כלשונם. ואז ה ישמור התוצאות ההרסניות מובילות לפירוק בתים, לדכאונות ולשאר חליי מצרים לא עלינו.
טוב עכשיו לחצי השני של המטבע. שים לב שלטענתך הם הגיעו לעצכח, אך גם לפי תיאורך זה קרה רק בסוף השרשרת האבולוציונית שהם חוו. כלומר באיזשהוא שלב בחייהם הבועה שהם חיו התפוצצה והם נחשפו לאמיתיות שונות ובד בבד היה גם התפרצות הורמונים שהתבטאה בהליכה לסמטאות הקפה-נט וד"ל. ולאחריה הם כבר הביאו הטומאה אליהם אל תוך בתיהם.
אך כנראה מתוך רצונך לברוח מהאשמה החלטת להאציל את הבעיות של העולם החרדי על פורום זה כי חוץ מלהאשים אתה לא באמת מנסה לבדוק מה גרם להם להחשף ולחוות בצורה כה קיצונית לעולם הטומאה, ובכלל לכל מה שהם חונכו ההפך ממנו. מדוע שלא תשאל עצמך מדוע יש נהירה כה רבה של נטישה מדרך אבא סבא. וכי יתכן שאולי הסגירות שלך ושל חבר מרעיך גרמו לכך שנוצרה כאן מציאות של או קיצוני שם או קיצוני אצלנו אין דרך אמצע. אין עצכ"ח, מציאות של גם תורה וגם מלאכה, ולכל המושגים שהאדם משיג יש צנזורה קפדנית כדמות ועד הרבנים לכל עניין... וטענתי היא שאולי לאחר שהוא נחשף לקיצוניות כה רבה בקהלך וצמצום מחשבתי כה רב. אזי הוא חיפש את כל שחסר לו בילדותו. וחלק ממה שהיה חסר לו היה חופש המחשבה ולכן אחרי שהוא עבר את התהליך האבלוציוני של המעבר מתמים ישיבתי למבין איך גולשים. הוא מצא את עצכ"ח.
עכשיו, אחרי שנתנו לדברים את הפרספקטיבה הנכונה. ניגש לטענתך בגין קריסת עולמם הדתי / הרגשי תראה חבר יקר עולמם הרוחני כבר גסס מזה זמן רב רגשית ושכלית ועצם ההתפרצות לעולם הגדול מוכיחה את החוסר האיזון שלהם. את האי יכולת שלהם לשמוע דיון יהודי בענינים אותו הדת עצמה דורשת ממך לעשות בכדי לשפר את אמונתך. הם חונכו בקיצוניות כה רבה שהם אינם מסוגלים אפילו לענות לאפיקורס כי ח"ו אין להבין וללמוד דעותיו. אז כן אני בטוח שזה היה טראומה בשבילם אך אין זה אמור להיות מעניני. לשון אחר, עשו בדק בית אצלכם מדוע ואיך יתכן שבחור ישיבה שאמור לקיים ולדעת מה להשיב לאפיקורס ומצווה על ידיעת ה, נפגע רגשית מדיון תורני כה חשוב.
אני משער שמעולם לא תהית כשמלמלת את הפסוק "וידעת והשיבת אל לבבך". אז תן לי להאיר את עיניך. "וידעת" הרי מתכוון הכתוב על ידיעה שכלית שבו יש להוכיח שכלית את המצאותו של האל. ואז מופיע חלקו השני והמעט מוזר "והשיבת אל לבבך". ומדוע הוא מוזר לכאורה, אומר לך מאחר "והשיבת" זה מלשון החזרה ומה עניין החזרה באם לא היית הוצאה. ולכן המסקנא המתבקשת היא שלפני שמגיעים לידעה יש להוציא את הרגש ואת נטיות הלב בכדי שנוכל לקיים את "וידעת" אך לאחר מכן יש להשיב אל הלב ולהתחבר אל האל רגשית.
נראה לי שאין צורך להוסיף בעניין הרגשות שלך ושלהם בכניסתם לפורום זה.
והוצאת מלבבך וידעת והשיבת אל לבבך.
נשלח ב-7/7/2011 20:36
פותח האשכול מגלה כאן חוצפה של ממש, מהסוג שאפשר למצוא בעיקר אצל חבר'ה שלמדו ב"אחת הישיבות היותר מפורסמות" וקיבלו דירה על מגש של כסף, מסוג אלו שיעלו על טרמפ ויבקשו מהנהג לסגור את הרדיו. אני מתקשה להבין את קבלת הפנים המלוקקת שהוא קיבל ממיימוני.
בגלל שיש כאלו שקיבלו חינוך מחורבן, אנחנו צריכים לחיות חיי גיהנום, בלי שום אפשרות לשתף את אשר על ליבנו? אולי נדבר על החיים ההרוסים של אלו שממשיכים להיות לבד ולחשוב שאולי הם מוזרים, אחרי שהנויגרשלים שכנעו אותם ש"אתה לא חכם יותר מהחתם סופר"? (נער צעיר, אל תקשיב להם. אתה הרבה יותר חכם מהחתם סופר.)
לך אל רבותיך מהישיבה המפורסמת ותתחנן בפניהם שלא יחרימו אותך אם תרצה להעניק לבנך חינוך אחר מהאילוף החרדי. התלונות שלך הגיעו לכתובת הלא נכונה.
נשלח ב-7/7/2011 21:52
"יסוד היסודות של נטישה של ההמון את האומה והמשפחתם ?! היא הבורות ! "
לחוסו היקר:
הרב מיכי ענה לך בקצרה אבל בכדי שלא תחשוב שדבריו הם הטפה של המזרוחניקים או מה, אני אלך בדרכו ואענה לך כחרדי מהקהילה,
שאלת השאלות היא מי מחליט איזה דרך ביהדות (שקיימות כבר אלפי שנים ביהדות עצמה) ראוי כהיום ללמד ולחנך ?
ברצוני לתת לך דוגמאות היסטוריות:
לפני אלף מאה שנה בערך היית יהודי (חוי הבלכי) שפרסם ספר עם מאתיים שאלות על התורה וחז"ל, זה כל כך השפיע על הציבור שמאות שנים אחריו עוד נלחמו בספרו, למשל האבן עזרא מתייחס אליו לגנאי כמובן,
אבל לפי התגובות של גדולי הדור בזמנו למשל הרס"ג בעיקר עשו מיד שינויים דרסטיים ביהדות כמו ובעיקר "בבורות של ההמון" והחשוב מכל כתב הרבה ספרים לפרש את התורה באופן הפשט והרציונאלי, הוא הוא התחיל את המחול השדים של פירושי התורה, לא היית לפניו חיבורים של לפרש את התורה כלל וכלל, היו מדרשי חז"ל וכדומה, גם עשה ממש מהפיכה בחז"ל עד אז היו חיבורים באופן השו"ת (שהם לא יוזמת המחבר רק יוזמת השואלים ההמון) התחיל לחבר ספרים על כל נושא הלכתי לחוד, כמו דינים לחוד ושטרות ועדויות לחוד וריבית לחוד וכדומה, (אחריו הרמב"ם עם היד החזקה,)
חייבים להבין שהם לא חידשו מעצמם כלום, הכל נמצא בחז"ל השאלה איזה חז"לים לתת לההמון, ובזה גדולי הדור אז החליטו שמאמצים דווקא את הרציונאליות של החז"לים לההמון, וגם לחבר ספרי ההלכה לפי נושיאים והלכה רציונאלית,
כולנו יודעים מה היו דעת חכמי אשכנז לגבי כל זה, אבל הרשב"ם מודה שסבו רש"י בסוף ימיו גם חשב שזו הדרך הנכונה, לפרש לפי הפשטות המתחדשים בכל דור ודור,
כלומר אפי' חכמי אשכנז הרשב"ם ורש"י שפרשו דיי קרוב לפשט הבינו שזה לא מספיק צריך לאמץ חז"לים עוד יותר קרוב לפשט מי מה שרש"י פירש מתחילה, אני כבר לא מדבר שרש"י אימץ לעצמו בחום את הרס"ג ותלמידיו ר' מנחם סורק ודונש בעניין דיקדוק הלשון, כלומר הבורות בההמון גרם לנטישת האומה (בגלל ספרו של חוי הבלכי,) וגרם לגדולי הדור מכל החוגים ספרד בבל ואשכנז לגייס את החכמה שביהדות ואת הרציונל שביהדות, וכמובן לימוד חכמות כמו מדע ופילוסופיה,
כידוע מאז הרס"ג יש לנו את הארון הספרים הענק ביהדות שממנו זה התחיל ואחריו האבן עזרא במאות שנים אחריו והרמב"ם ועד ימינו אנו,
למי שיש לו חוש עיוני יכול לזהות שהבעיות האלה היו גם למשה רבינו ולכן חיבר את ספר איוב, ואחריו את שלמה המלך שחיבר את קהלת ומשלי (מעניין שהרס"ג פירש בתחילה את הספרים האלה) וכמובן חז"ל נגד הצדוקים והכתות בזמן הבית, (לדוגמא: טבילת גברים במקווה בכל בוקר מגיע מכתות לפני החורבן)
כלומר המלחמות נגד הבורות והכתות היית כל הדורות ביהדות,
"יסוד היסודות של נטישה של ההמון את האומה והמשפחתם ?! היא הבורות ! "
והמכה החזקה ביותר שקיבלנו זה היית בתקופת ההשכלה, שהפסדנו 90% מהאומה לטובת ההתבוללות באומות כלומר במקום מיד לעזוב את כל האי רציונאליות שביהדות (כמו שהאדמו"ר טס כל מוצאי שבת בקפיצת הדרך או שהגר"א לומד חברותא עם יעקב אבינו, והאריז"ל קיבל אפר פרה וכל דבריו מסיני וכדומה) ומיד לטובת הדור לאמץ ומיד את הרציונאליות שביהדות ?! במקום זה אמצנו עוד תורות נסתרות ועוד חסידות ועוד דמיונות של כת ההשקפה הליטאית, בקיצור יורדים ויורדים עד השאול ממש,
וכאן הבן שואל מי מחליט האם הרב שך ויתד שלא מצליחים רק מורידים את הקהילות שאולה, או האדמורים בטיש בליל שבת, האם ללמוד כל היום בכולל (במקום לקיים את השולחן ערוך ונבואתו שסופה בטילה וגוררת עוון,) זה לא משהו שבא מבורות ממש של ההנהגה העכשווית ??
האם לחנך לבורות זו שיטת היהדות או של הערבים המוסלומים הפנאטים שהירושלמים למדו מהם, הרי אימוץ קהילות הנפרדות בחרדיות היום בא אך ורק מהישוב הישן (הירושלמים) שהם אימצו את הקהילות הנפרדות מתוך בורות ממש, כלומר כל גדולי ישראל שבואו מהגלות בקום המדינה נגררו אחרי הקנאים הירושלמים בכל נושא חינוכי והשקפתית, אם זה לימוד בכוללים כל היום ואם זה ללמוד בחידר רק יהדות ולא לימודי חול (הרי זו דמגוגיה, ממתי ללמוד מקצוע נקרא לימודי חול ?? הרי חייבים ללמד את ילדיהם מקצוע כך אומרים חז"ל)
כלומר במקום שהלימודים בחידר בת"תים יהיה בדרך הנורמאלית שהיא ללמד גם איך לחיות נכון כלכלית וכדומה, (לא שכל אברך מיד אחרי החתונה ירוץ לגמחים ויקנה הכל בכל מכל, כי מה הבעיה האלוקים יזרוק לו מהשמים מן כמו במדבר)
יש עוד נקודה חשובה וקריטית, הגדולים והמחנכים (ראשי ישיבות ומגשים ורבנים) מתפרנסים מהציבור (וגם נותנים דירות לילדיהם על חשבון הציבור (לא המדינה) רק מעשירים וכדומה שהם גם הציבור) במילא לא מצליחים להבין איפה הבעיה של ההמון, הם לא מבינים שאברך רגיל לא יכול להרשות זאת לעצמו, להוליד משפחות מרובות ילדים וגם לחתן אותם וגם לתת להם אהבה וחום ביחד עם העוני ועול הגמחים,
ולכן היהדות חז"ל וההלכה אסרו זאת מכל וכל לחיות ולהתפרנס מהתורה עצמה, אבל את "כת ההשקפה" לא מעניינת מה היהדות אומרת וגם לא מה ההלכה אומרת, אותם מעניין הכת ורק הכת וטוב להם כך הם במילא לא סובלים מזה, רק הילדים של ההמון שמתוך העוני וחוסר אהבה מבית מההורים בגלל העוני, הילדים האלה והנערים האלה מחפשים להם חלומות ורודים באינטרנט ובעוד מקומות,
אם רק נזכיר מה הולך היות לגבי לקבל את הבנים בישיבות כלומר רק לפי הכישרון ולא לפי העניין שבחור חייב ללמוד תורה ואין קשר של כישרון או מה, התורה היא לא מגמה אוניברסיטאי שצריך לבחור בחורים לפי הכישרון, הישיבה היא מקום חינוך ולא מקום לימוד דווקא,
לסיכום:
במקום שלקהילה יהיה מנהיגות חזקה שתדע לשנות מה שצריך ובדחיפות ממש, אנו מחפשים אשמים כמו הפורום הזה או את הזמרים או את הפלפונים,
לדעתי הפורום הזה יכול לעשות את השינוי הוא יכול להצמיח מנהיגות חדשה אמיתית בקהילה, וביום שזה יקרה ?! נפסיק לחפש אשמים !
רבונו של עולם יש לנו כל כך הרבה ניסיון היסטורי בעניין, אז למה אנו עוד הולכים ראש בקיר ??? למה ???
נשלח ב-7/7/2011 22:07
שותפיסוד כתב:
[quote
(ראה תגובת מקסמן למשל).
סלח לי שאני כחרדי שמדבר עם חרדי (יש לנו שפה משותפת שאחד מבין את השני ו) אל תתערב בבקשה,
הוא הבין טוב טוב מה רציתי לומר לו, אין כאן שום ליצנות יש כאן כאב אמיתי ותאמין לי שחוסו היקר מבין טוב על מה אני מדבר, (אם נכון הוא שהוא עובד עם נערים,)
נשלח ב-7/7/2011 22:13
יש להעיר שישנם כאן מי שמגמתו להשפיע בכוון שפותח האשכול חושש ממנו (חושבני שלכן הוא דוחף את טענותיו באלימות וגסות מילולית). ולפעמים הם מבקשים שכר כפנחס
עייר הישנה
אני הופניתי לכאן ע"י בחור ישיבה "סטנדרטי" חושב, ולדבריו הוא אינו היחיד. בדרך כלל לא מכאן פורקים עול מצוות.
לאלאו שלועגים לו
נסו לשים עצמכם במקומו ותראו כמה נכון הוא לא לדון את האדם עד שתגיע למקומו.
נשלח ב-7/7/2011 22:24
חוסו, הבעיה שכתבת היא אכן בעיה, אך לא נראה שאפשר לפתור אותה. פורום אינטרנטי הוא במה חופשית. זו אכן המעלה הגדולה והחיסרון הגדול של האינטרנט. כל אחד יכול לכתוב וכל אחד יכול לקרוא, ולא תמיד מה שהאחד כותב מתאים למה שהשני קורא. הבעיה שהרב מיכי כתב היא הרבה יותר גדולה, אם כי גם קריאתו למחנכים היא קול קורא במדבר. השינוי במגזר החרדי לא יקרה בצורה מסודרת כמו שהוא מציע, אלא יהיה מלווה בכאב גדול (וכבר כעת השינוי הזה קורה כך). לדעתי, גם בעיה זו אינה פתירה.
מה שכן, ואת זה ראוי שמנהלי הפורום ישימו על ליבם (ואני רוצה לסמוך עליהם שהם מתכוונים לטפל בבעיה הזו), שאף שהפורום אמור לשמש במה פתחה לכל סוגי הטענות, מאמונה מוחלטת בכל פרטי המסורת בכל הדורות, ועד כפירה מוחלטת במציאות הבורא, זה לא אומר שראוי לאפשר ללגלג על הדת או על המסורת. טענות ענייניות טעונות בירור וזכותן (או חובתן) להישמע, אבל לגלוג הוא דבר דוחה. ויש כאן גולשים שמלגלגים על עיקרי היהדות והתורה באופן קבוע. בד"כ הלגלוג והלעג אף אינם מלווים בטענות ענייניות. מלבד עצם אי הנוחות שיש לי (ואולי לעוד) מכך, הטיפול בזה אולי יפתור גם חלק מהבעיה שחוסו הציג.
נשלח ב-8/7/2011 01:21
אסכם את הנקודות העקריות לדעתי. א. אי אפשר לבא בטענות לחכמי הפורום, לא לכופרים כי הם הרי רוצים בדווקא להפיץ את הכפירה שלהם [למה? זו שאלה אחרת] וגם לא למאמינים [רובם] כי הם רוצים בדיון נכון ופתוח ודוקא שמחים כמעט על הצטרפות כופרים לוויכוח. ב.יש אמנם טענה גדולה על החינוך החרדי שסוגר את עצמו לשאלות ובכך בלי משים פותח את עצמו לדיוני כעצכ"ח וגרוע מזה באינטרנט. וזה טעון תיקון מיידי. ג. כן קשה מאד ללמוד מהפרום הזה, בפרט בזמן האחרון שרוב הדיונים רק חוזרים על עצמם בלי שום נכונות לדיון אמיתי וכמעט בלי התייחסות לצד השני. באשכולות ישנים יותר ניתן למצוא יותר דיונים משכילים ע"י אנשים שמכירים יותר את הנושאים. אם כי גם זה לא מושלם. ד. חסר מאד אנשים מאמינים משכילים שיתנו את חלקם בדיון. מה שבמבט השטחי נותן יתרון לטענות הכופרים כאן. [אם כי גם הכופרים לא מתגלים כידענים ומבינים גדולים] א' הסיבות הוא ההחרמה כביכול של האינטרנט במגזר החרדי כך שבוודאי מי שמאמין ברצינות לא ייתן את זמנו לכתוב באינטרנט ה. אגב זה גם א' מן השקרים הגדולים, כפי שהעיר פותח האשכול על כמה בחורי הישיבות גולשים וכו'. כשאני שואל מישהו אם אפשר לשלוח לו משהו דרך האי מייל ע"פ רוב התשובה שאין לי אבל יש לי חבר/ שכן וכו' שיש לו. ואני משיב בשקר בהתאם לדבריו. עד כאן כעת.