מר בי מר
ברוך הבא אל הפורום!
נראה לי משאלתך שאתה מכיר את המקורות. עם זאת, לתועלת מי שאינו מכיר כדאי להביאם מחדש.
א. קידוש ה' מוכר לנו על פי שתי הגדרות.
1. מי שהיה מוכן למסור את חייו כדי לא לעבור עבירה מן העבירות החמורות שעליהן יש לההרג ולא לעבור, הרי זה קידש את ה'.
לדוגמא, מי שאינו מוכן לעבוד עבודה זרה אף על פי שייהרג.
2. מי שהתנהגותו כה טובה עד שהוא מעורר התפעלות מהסביבה, לא רק מאישיותו אלא מכך שמייחסים את התנהגותו זו להיות יהודי שלמד תורה. (אשרי אביו ורבו שלימדוהו תורה - ציטוט לא מדוייק).
ב. לעומת זאת, חילול ה' הוא התנהגות שגורמת לכך שמבזים לא רק את האדם שנהג כך אלא גם, כיון שהוא מסמל את היהדות והתורה בעיני הרואים, אז זה מוביל ללעוג לתורה.
דוגמא מהגמרא: תלמיד חכם שקנה והמוכר רשם בפנקסו ולא קיבל תשלום מיידי. אם הסובבים אינם יודעים שהוא ישלם בודאי, הם חושדים שקיבל את הקניה בטובת הנאה פסולה וזה חילול ה'.
אין צריך לומר שאם אדם שמוחזק לשומר מצוות וכל שכן לתלמיד חכם עושה עבירה בפומבי, שיש בזה חילול ה'. יש לצערנו כמה וכמה דוגמאות לזה וחבל לפרט.
כמובן, יש להישמר מחילול ה'. אם כי לא ברור אם כל פעם שנמנעים מחילול ה' זה הופך להיות קידוש ה' ולכאורה לא.
נראה לי ששאלתך אינה על גבולות קידוש ה' אלא על גבולות חילול ה'. וביותר על חילול ה' מאונס עקב ציות להלכה.
זכורני ששאלה דומה עלתה, אם כאן ואם בבח"ח ואולי בשני המקומות.
הנה כמה דוגמאות:
א. מי שאינו מתקלח כמנהג האשכנזים בתשעת הימים, ואינו לובש בגדים נקיים ומגוהצים, ויוצא בין אחינו שאינם יודעים הלכה, האם הם לא יתפלאו על צורת הופעתו? האם זה לא חילול ה'?
ב. מי שמסרב לטפל בגוי פצוע בשבת מפני שזה כרוך בחילול שבת, האם אין בזה חילול ה' שיאמרו שההלכה מפלה בין אדם לאדם?
ג. כאשר "הרבנים" אסרו על דבר מסויים, האם מי שחלוק עליהם (הבה נניח שהחולק צודק או שיש לו לפחות ראיות טובות) ונוהג שלא כמותם, ובכך יוצר תמיהה כיצד "חרדי אינו מציית לרבנים", האם זה חילול ה'?
זו תופעה שעלולה להיות שכיחה. מי שיושב באוטובוס "מהדרין מן המהדרין" ליד אשתו, מי שקונה בשפע שוק, מי שטס לחו"ל באל על כאשר היה נגדה חרם, האם כל אלו אינם חילול ה'? לא בגלל שזה אסור, אלא בגלל "שמא יאמרו"?
האם לכך נתכוונת?
אם כן, זו שאלה גדולה ואני עצמי איני יודע לה תשובה. אולי יציעו אחרים משלהם ויוסיפו. בכל אופן, הגדרת השאלה והצעת מקרי מבחן זו ודאי התקדמות.
(אני שמח שהואלת לחזור למעוננו. אולי לאחר שתקרא יותר יתברר לך שחשדת את חברי הפורום או חלקם לחינם?)