| נשלח ב-14/9/2011 19:17 |
|
| |
הכרובים ומונותאיזם טרנסצנדנטי
בספרות התנ"כית מתוארת עבודת האלים האחרים כעבודת עץ ואבן גרידא (מספר פעמים בספר דברים, גם במלכים ב' י"ט י"ח, ואצל ישעיהו מ'-מ"א מתוארת האבסורדיות ביצירת פסל ולאחר מכן השתחווויה לו).
אמנם, עם כל הזלזול (שאין לי) כלפי כל מי שלא השתייך לקליקה היהודאית-ישראלית, אין הדברים כך. אף אחד לא חשב שהאייקון יצר את העולם או שיש לו כוחות. מדובר ב'רוחות' בעלות כח, 'אֵלים', שיכולים לשכון כבוד או להשרות את שכינתם במקום זה או אחר או בצמידות לאייקון כזה או אחר. היוונים לא חשבו שזאוס מוגבל להר האולימפוס, המואבים לא חשבו שכמוש מוגבל למקדשו היכן שהיה - אחרת הוא לא היה יכול להילחם להם וכדומה. אפשר לקפוץ היום לשבטים נידחים באפריקה ותהיו בטוחים שהם לא חושבים שהאייקון יצר את העולם, כמו שההודים לא חושבים שפסלוני וִישְׁנוּ וברהמה הם בעלי כוחות כלשהם והנוצרים לא חושבים שהצלב הוא בעל כוחות כלשהם.
גם בתנ"ך יש את האל המשרה את שכינתו במקדש ומְדַבֵּר מבין הכרובים.
שמות כה,כב וְנוֹעַדְתִּי לְךָ, שָׁם, וְדִבַּרְתִּי אִתְּךָ מֵעַל הַכַּפֹּרֶת מִבֵּין שְׁנֵי הַכְּרֻבִים, אֲשֶׁר עַל-אֲרוֹן הָעֵדֻת--אֵת כָּל-אֲשֶׁר אֲצַוֶּה אוֹתְךָ, אֶל-בְּנֵי יִשְׂרָאֵל. {פ}
במדבר ז פט וּבְבֹא מֹשֶׁה אֶל-אֹהֶל מוֹעֵד, לְדַבֵּר אִתּוֹ, וַיִּשְׁמַע אֶת-הַקּוֹל מִדַּבֵּר אֵלָיו מֵעַל הַכַּפֹּרֶת אֲשֶׁר עַל-אֲרֹן הָעֵדֻת, מִבֵּין שְׁנֵי הַכְּרֻבִים; וַיְדַבֵּר, אֵלָיו. {פ}
מה ההבדל העקרוני (אם יש כזה) בין המקרים?
הנחתי שעל נושא כל כך בסיסי כבר דנו בעבר, אך מחיפוש פשוט לא עולה לי משהו רציני (אולי בגלל שבקרב אלו שעסקו מקובלת ההנחה שעובדי העבודה הזרה אשכרה חשבו שהאייקונים בראו את העולם וכעת החילוק פשוט - בין האלהת האייקונים לבין תפיסה שהרוח הגדולה משרה את שכינתה בקירבת האייקון).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2011 20:17 |
|
| |
ברוך שכיוונת לשאלת הנכרים יומא נ"ד ע"ב :
אמר ריש לקיש בשעה שנכנסו נכרים להיכל ראו כרובים המעורין זה בזה הוציאון לשוק ואמרו ישראל הללו שברכתן ברכה וקללתן קללה יעסקו בדברים הללו מיד הזילום שנאמר כל מכבדיה הזילוה כי ראו ערותה:
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2011 20:28 |
|
| |
דומני שערבבת.
הקטע הזה מדבר על הקונוטציות המיניות של הכרובים, לא על הכרובים כאייקונים לרוח הגדולה.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2011 20:38 |
|
| |
רוח גדולה יכולה לצאת גם ממקום שלכאורה לא מתאימה לרוח גדולה.
ההבדל בין הכרובים לבין ע"ז- הוא רק בזה -את הכרובים ה' ציוה. את הע"ז הוא אסר. (כך הכוזרי-) ללמדך שלפעמים בין ע"ז לבין הקדושה ההבדל מיזערי ביותר, וצריכים מאד מאד להזהר, דומה לכך הם שני השעירים של יום הכיפורים- הדמיון ביניהם חייב להיות מוחלט- ולדעת כי אחד זה לה' והשני לעזעזל,
חומר למחשבה- לפי המקורות האחרים בם מופיעים הכרובים- בתנ"ך- כרוב= שור.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2011 20:44 |
|
| |
תירוץ הכוזרי עלה בחיפוש בגוגל :)
אבל זו לא הנקודה שלי.
הנקודה היא האם יש הבדל בין התפיסה של התנ"ך את יהווה לתפיסת עובדי וישנו את וישנו ועובדי כמוש את כמוש (ציטטתי בעבר את מישע מלך מואב ב מצבת המפורסמת שגם הוא יודע לומר שאין כשלונו מול אחאב עדות לנחיתותו של כמוש מול האל הישראלי אלא שכמוש התאנף במואב והשתמש בישראל כשבט עברתו), האם ישנה הצדקה להבחין בין "תפיסה אלילית" "פגאנית" פרימיטיבית ל"תפיסה מונותאיסטית" נעלה ומשם למהות התנגדות התנ"ך לעבודת אלים אחרים
הגיוני שהכרובים הם שוורים, כשם שיהווה יוצג כעגל ע"י ירבעם (ואהרן?).
קנוהל מסביר זאת במסגרת תיאוריה רחבה יותר, אך זה לא בדיוק הנושא כאן (למרות שזה חופף).
תוקן על ידי thepresent ב- 14/09/2011 20:52:00
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2011 21:09 |
|
| |
לא הבנתי מה הנקודה של הכרובים. אם אכן היה מונותואיזם דהיינו שיש כח אחד ואחיד מאחורי כל הבריאה, לא כל כך משנה אם מתפללים ליד הכותל או ליד הכרובים או עם תפילין, הכל חפצא דמצוה. ואילו האלילות לא ייחסה לאל אלא כח מוגבל ומקומי, הוא נולד ומת, הוא פגיע, הוא מוגבל, הוא נלחם עם אלים אחרים. אם אתה חושב שלא היה מונותואיזם עד ישעיהו השני, לא צריך את הכרובים, פשוט תגיד שלא היה וזהו.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2011 21:31 |
|
| |
| ישיבישעאר כתב: |  | |
nice to meet you again :)
לא הבנתי מה הנקודה של הכרובים.
אם אכן היה מונותואיזם דהיינו שיש כח אחד ואחיד מאחורי כל הבריאה, לא כל כך משנה אם מתפללים ליד הכותל או ליד הכרובים או עם תפילין, הכל חפצא דמצוה.
נכון. ואין לי בעיה עם זה. הנקודה היא שאותה ההתייחסות בדיוק - רוח גדולה השורה במקום מסוים או בצמידות לאייקון מסוים (ולא כפי שניתן להשתמע מדבריך, מונותאיזם מופשט לחלוטין [סטייל מה שרוצים למצוא ביהדות] שבו אפשר להתפלל אל הרוח הגדולה עם תפילין או ליד כרובים כאלמנטים שמעוררים את האדם או משהו כזה) - נקראת פגאניות בהקשר אלים אחרים. אני שואל אם יש הבדל מהותי בין התפיסות. טוענים פה לרוב שההבדל הוא לא במספר האלים אלא בתפיסת האלוהות.
ואילו האלילות לא ייחסה לאל אלא כח מוגבל ומקומי, הוא נולד ומת, הוא פגיע, הוא מוגבל, הוא נלחם עם אלים אחרים.
השוואה:
כמוש נולד ומת? לא יודע. אינני בטוח אם כל האלים ובפרט ראשי הפנתיאונים השונים בעבר ובהווה נולדו ומתו. יהווה לא נולד ומת.
כמוש אינו פגיע ואינו מוגבל לטריטוריה המואבית כפי שהראיתי ממצבת מישע. לגבי יהווה יש עדויות סותרות בתנ"ך אבל נניח והוא אינו מוגבל טריטוריאלית והוא אומניפוטנט.
יהווה נלחם בפירוש עם עמים אחרים ועם האלים שלהם. לגבי כמוש - אולי גם כן, ואולי מאז ומעולם הוא משתמש בהם כשבט עברתו (כמו במתפיסה המובעת במצבת הנ"ל) בתפיסה מקבילה לזו המובעת בחלק מהנביאים לגבי יהווה.
אם אתה חושב שלא היה מונותואיזם עד ישעיהו השני, לא צריך את הכרובים, פשוט תגיד שלא היה וזהו.
בדיון זה לא השתמשתי בנוסחה הזו.
|
|
הנקודה שלי היא ששופטים את התפיסה הפגאנית לחומרא (כנראה בעקבות התנ"ך שמנסה ליצור את הרושם שבני אדם חשבו שאייקונים בראו את העולם), ואני מנסה למצוא את הסיבה לכך.
תוקן על ידי thepresent ב- 14/09/2011 21:43:35
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2011 21:46 |
|
| |
ממש לא, אין לנו הרבה מידע על כמוש, אבל יש הרבה מידע כללי על פאגאניות, האלים ככלל היו מוגבלים, נפגעים ואף מתים (למשל: מבכים את התמוז שמת בקיץ, מי שהרג אותו היה חזיר בר, נבעך), ולא היו בוראי העולם ושולטים על כל הקורה בו, יכולים לרדת מהאולימפוס ולעזור, כמו שעשו במלחמת טרויה, אבל הם לא כל יכולים. הם מחבלים תחבולות אלו כנגד אלו אפשר לעבוד עליהם, וכו', לך נא קרא את המיתוס היווני. אין שום קשר בין זה לבין אלהי ישראל, שהוא אחדות, הכח המהווה והיוצר ואין לו שום הגבלה. מי שהאריך בנושא הכי הרבה זה קויפמן.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2011 22:10 |
|
| |
| ישיבישעאר כתב: |  | ממש לא, אין לנו הרבה מידע על כמוש, אבל יש הרבה מידע כללי על פאגאניות, האלים ככלל היו מוגבלים, נפגעים ואף מתים (למשל: מבכים את התמוז שמת בקיץ, מי שהרג אותו היה חזיר בר, נבעך), ולא היו בוראי העולם ושולטים על כל הקורה בו, יכולים לרדת מהאולימפוס ולעזור, כמו שעשו במלחמת טרויה, אבל הם לא כל יכולים. הם מחבלים תחבולות אלו כנגד אלו אפשר לעבוד עליהם, וכו', לך נא קרא את המיתוס היווני.
אין שום קשר בין זה לבין אלהי ישראל, שהוא אחדות, הכח המהווה והיוצר ואין לו שום הגבלה.
מי שהאריך בנושא הכי הרבה זה קויפמן. |
|
אתה מוסיף עוד ועוד אלמנטים.
אתה שופט את כל התפיסות הקדומות, שכוללות תרבויות שונות מאזורים גיאורפיים שונים (מסופוטמיה, הלבאנט, פרס, המזרח הרחוק, התפיסה היוונית ועוד) תחת מטריה אחת "פגאניות" ומנגיד אותה לתפיסה המקובלת של המונותאיזם בימינו. באותה המידה יכול מישהו להכליל את יהווה באותה התפיסה* ולהנגיד אותה לאלוהי הפילוסופים. אני שואל על עצם ההנחה - מנין לך? אולי היו עוד כמה עמים עם תפיסות השונות מאלו של היוונים?
על קויפמן שמעתי, אני שואל על מה הוא מתבסס. אי אפשר להתייחס רק למקורות שנשמעים טוב (מה גם שלדעתי אין הרבה כאלו).
*בנוסף למאפיינים מההודעה הקודמת, גם למאפיינים "האליליים" מההודעה הזו יש מקורות בתנ"ך - כמובן ששערי פרשנות לא ננעלו ואינני רוצה להכנס אליהם (אם היו היום מאמיני כמוש הם היו מסבירים לך את הקשיים בתנ"ך שלהם):
יהווה ניסה לעבוד על האדם שלא יאכל מפרי עץ הדעת פן ימות, והנחש עלה על זה וביחד עם חוה ואדם אכלו מהפרי ואכן לא קרה להם כלום. לאחר מכן לא יכל למנוע את אכילתו מעץ החיים אלא בצורה פיזית לחלוטין שהיא לשים שומרים ליד הגן (חבל שזה לא קרה, אחרת היינו יכולים להגיע לשם ולאכול). אלגוריה? לְמַה? אולי סיפורי זאוס ועלילות בעל וענת גם הם אלגוריה? מה זו האיפה ואיפה הזו?
יהווה מכביד את לב פרעה כדי להתעלל במצרים ושכולם ידעו שהוא חזק ואדיר.
רוח יהווה הטעתה בני אדם (מלכים א' כ"ב)
אלוהים מתערב עם השטן אודות בן אדם (איוב) ולשם כך הוא פועל כלפיו באכזריות בלתי נתפסת.
ויש עוד משחקים כאלו.
אבל - אני מעדיף לא להכנס לצד הזה של המשוואה (האם תפסו את יהווה כמו המונותאיזם הקויפמני) אלא לצד השני (האם יש תרבויות אחרות שתפסו את אליהן באופן זה).
תוקן על ידי thepresent ב- 14/09/2011 22:16:14
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2011 22:18 |
|
| |
בוודאי שאין הבדל הרי לכך בדיוק התורה אמרה לעשות זאת, אחרי חטא העגל,
ההבדל היחיד היא שהם יהיו בהשגחת החכמים\המלומדים = הכהנים, אחרי שהכהנים השחיתו את תפקידם האמתית אז ר' יוחנן וויתר באמת על כך והציל את החכמים,
וזה עומק דבריהם שלעתיד יבוטל כל הקורבנות, (עתיד שלהם של חז"ל = מיד אחרי דור אחד או שנים, ובאמת מזה אלפיים שנה אנו לא מחפשים את העבדות הזה, תיקנו כבר אז את התפילה במקום, היום עשו מהתפילה ע"ז אז צריך גם לבטל את התפילה, ולקיים רק תפילה להודיה)
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2011 22:57 |
|
| |
[פרזנט,
אני חושבת שישיבישאער כיוון לנקודה נכונה, בהודעתו הראשונה -
ההבדל בין האלים של שאר העמים ובין האל היהודי של התנ"ך הוא, שלזה האחרון אין "מיתולוגיה". כלומר, אין לו "סיפור" - אין לו הורים, בין אם אלה פרסונות (ישויות דמויות אנוש) או פרסוניפיקציות (חומרים או רעיונות המגולמים בדמות, למשל - "גאיה" שהיא האדמה, או "כרונוס" שהוא הזמן וכו'); אין לו בני או בנות זוג; אין לו ילדים וכו'. ייתכן, שהדגשת המקרא במקומות שונים, שעם ישראל הוא בת הזוג או הילדים של האל היהודי, מדגישה בדיוק את ההבדל הזה.
שאר ההבדלים שניתן להגדיר נשענים, להבנתי, על תפיסות עולם והשקפות ולכן נתונים לפרשנות. אמנם אין אחידות בתיאורי האל היהודי בתנ"ך (וכפי שהראו כבר חוקרים רבים, וכל מי שקורא בעיניים פקוחות יכול להיווכח בכך), אבל העובדה שאין "מיתולוגיה" היא עובדה ברורה ופשוטה.
(אגב, לגבי הכרובים - אני חושבת שהתורה טורחת מאוד להדגיש שא-להים לא מתגלה בכרובים עצמם, אלא ביניהם או מעליהם, כלומר במקום ריק, בחלל הפנוי...)]
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2011 23:22 |
|
| |
אני שוב לא הבנתי כלל טענתך, כפי שאמרתי ברור שאפשר לפרש את התנ"ך ולייחס קטעים לתקופות וכו', אם רוצים לשכתב. וכן אפשר לשאול אולי היו עוד תרבויות כאלו? אם רוצים לנחש. אבל ממה שידוע לנו האלילות כולה ולא רק זו שהזכרתי היא בעלת מאפיינים קבועים שאינם בתנ"ך, קויפמן מתבסס על הנתונים הידועים בכל המיתולוגיות העולמיות שהוא מונה אותן אחת לאחת, פשוט לקרוא. ברור שבמדה מסויימת הכל ענין של אחוזים, כפי שטען פעם מישהו גם בין הנאצים לבין אסירי המחנות היה הבדל רק של אחוזים. גם פילוסופים טהורים משתמשים בדימויים והמחשות וגם כיום שהאל נתפס כפילוסופי עדיין הדת משתמשת בהרבה פלאסטיקה, כי זה הטבע האנושי. הרי אפילו את עולם המחשבים אנו תופסים בדימויים והגשמות, באג, וירוס. אבל יש צדדים למתרס.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2011 00:04 |
|
| |
| אמשלום כתב: |  | [פרזנט,
אני חושבת שישיבישאער כיוון לנקודה נכונה, בהודעתו הראשונה -
ההבדל בין האלים של שאר העמים ובין האל היהודי של התנ"ך הוא, שלזה האחרון אין "מיתולוגיה". כלומר, אין לו "סיפור" - אין לו הורים, בין אם אלה פרסונות (ישויות דמויות אנוש) או פרסוניפיקציות (חומרים או רעיונות המגולמים בדמות, למשל - "גאיה" שהיא האדמה, או "כרונוס" שהוא הזמן וכו'); אין לו בני או בנות זוג; אין לו ילדים וכו'. ייתכן, שהדגשת המקרא במקומות שונים, שעם ישראל הוא בת הזוג או הילדים של האל היהודי, מדגישה בדיוק את ההבדל הזה.
שאר ההבדלים שניתן להגדיר נשענים, להבנתי, על תפיסות עולם והשקפות ולכן נתונים לפרשנות. אמנם אין אחידות בתיאורי האל היהודי בתנ"ך (וכפי שהראו כבר חוקרים רבים, וכל מי שקורא בעיניים פקוחות יכול להיווכח בכך), אבל העובדה שאין "מיתולוגיה" היא עובדה ברורה ופשוטה.
(אגב, לגבי הכרובים - אני חושבת שהתורה טורחת מאוד להדגיש שא-להים לא מתגלה בכרובים עצמם, אלא ביניהם או מעליהם, כלומר במקום ריק, בחלל הפנוי...)]
|
|
הורים - אין ("ינחל גבולות עמים למספר בני אל... כי חלק יהווה עמו"?). אך מטבע הדברים לאל ראשי יתכן ולא יהיו הורים
בת זוג לא מופיעה בתנ"ך (אך מוזכרת מחוצה לו כידוע)
ילדים - יש. בני האלוהים של בראשית ואיוב (עם או בלי בת זוג).
לוחמה עם כוחות אחרים (אלוהי מצרים, התנין, הלווייתן) - יש ויש. כמובן שהוא מכסח את כולם, אחרי הכל הוא האל שלנו. יש לנו גם את 'ספר מלחמות יהווה' הזכור לטוב.
אכן אין בתנ"ך ככל הזכור לי כרגע זיהוי של יהווה עם פרסונה מסוימת.
יש זיהוי שלו עם אידיאה - יהווה צבאות, איש מלחמה. אל המלחמה, בקיצור. הוא יכול לעשות עוד דברים כמובן.
לא ניתן להוכיח שאין מיתולוגיה מזה שלא מוקדש לה ספר בתנ"ך, כמו שלא ניתן להוכיח שאין מיתולוגיה יוונית מזה שסוקרטס לא כתב עליה ספר - זה פשוט לא עניינו של התנ"ך. יתכן והייתה מיתולוגיה בעל פה או בספרים שלא התקאננו (ספר מלחמות יהווה למשל. יש גם את ספרות ההיכלות שמתארת בפרוטרוט את ההרמון האלוהי).
אולי ניתן להפריד את השאלה בין התפיסה המקובלת באותם הזמנים לבין התפיסה שכותבי, עורכי וחותמי התנ"ך (ובכללם אלו שהשמיטו קטעים וספרים שלא התאימו לה) מנסים ליצור. אולי אפשר לטעון שהתנ"ך כצורתו מנסה לדבר על אל א-מיתולוגי, למרות שלפעמים מבצבצת בו התפיסה המיתולוגית (בסדר, למעט שהוא נולד ושיש לו בת זוג, שלא נמצא אזכור בתנ"ך אבל לך תדע).
קצת גלשנו מהנושא, אני רוצה לחזור לעניין הכרובים (כלומר, אפשר לטעון שאמנם הכרובים דומים לכל תפיסה פגאנית אך הקריטריון המכריע - אם יש כזה - הוא אחר):
שוב אני שואל: ואם האל שוכן ב- ומדבר מ- תוכו של אייקון חלול זה כבר מונותאיזם טרנסצנדנטי? כי זה בחורים שבתוך? בחלל הפנוי? אז חצי מהפגאנים מאמינים באלוהות טרנסצנדנטית... ומהי תפיסה אלילית? כשהוא מתגלם בתוך החומר (בהנחה שהחומר מלא - שלא כפי הידוע בפיזיקה של ימינו)? הרי הוא 'רוח' וככזו קיומו במישור אחר משל החומר ואין הבדל אם הוא מאוחד עם החומר או נמצא 'בחלל הפנוי' (בינות למולקולות החמצן, המימן והחנקן). אדרבה, אם הוא צריך חלל פנוי כדי להתמקם, משמע הוא רוח במובן של wind ולא במובן טרנסצנדנטי של spirit... דווקא כשהוא מאוחד ניתן להבין שהוא טרנסצנדנטי ממש ונמצא במישור אחר מזה של החומר.
תוקן על ידי thepresent ב- 15/09/2011 00:11:06
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2011 01:12 |
|
| |
נראה לי שבכל נסיון לבנות את הדת ה"טובה ביותר" (אין לי הגדרה טובה מזאת), יש כוחות שמושכים לשני כוונים מנוגדים: 1. הדרך הבטוחה ביותר ליצור אל "בלתי מנוצח" היא דרך הפשטה. כדאי, לדוגמה, לא להסתמך על פסלים (אפילו כאייקונים), מפני שהם פיזיים ונשברים. אם פסל מנותץ של סדאם חוסיין הוא המחשה לקץ שלטונו, או אבדן הנשר הרומאי הווה השפלה ללגיון, לדוגמה, אז עדיף שלא יהיה פסל שהוא אפילו ייצוג של האל, מפני שנזק לו ייתפס כחולשת האל. כדאי שלאל לא יהיו תכונות פיזיות ובודאי שלא אנושיות, מפני שהן בהכרח מתקשרות גם לחולשה. זה מסוכן לתאר עצמה של אל דרך משתה אדיר שהוא ערך, מפני שאל שאוכל הוא כנראה גם אל שמרגיש רעב ואולי אפילו אל שהולך לבית שימוש. אל שמשמיד אויבים, זקוק לסיפור קרב טוב שיש בו אתגר, ואתגר יש רק אם יש סיכוי להפסד, וכו' וכו'. עדיף שהאל יהיה יחידי, ולא יהיו מספר אלים. אם יש מספר אלים, צריך לתאר את מערכת היחסים ביניהם, והתיאור הזה הוא אויבה של ההפשטה. אולי ראמה הוא התגשמות של קרישנה (האל הראשי), אבל מצד שני הוא גם אחיו. ואם הוא אחיו, כנראה שהם נולדו, וקרישנה בחיתולים הוא אולי פחות מעורר הערצה. האל הבלתי-מנוצח ביותר הוא זה שאין לו מיתולוגיה (לפי ההגדרה הקולעת של ישיבישער, כפי שציינה אמשלום) - לפי ההגדרה, אין דרך להמציא מיתולוגיה טובה יותר מזו שאינה קיימת. 2. הדרך הטובה ביותר לבנות אל נגיש להבנה, או מושך לב, הפוכה לגמרי. הצורך של אנשים בסמלים פיזיים הוא ידוע. כל מדינה לוקחת את הדגל שלה ברצינות. הגאווה של הלגיון השישה עשר בראותו את הנשר שלו מתנוסס בשדה הקרב מזכירה את ידיו של משה, או נחש הנחושת. אני משער שקל יחסית להסביר לאיש מערות פרימיטיבי שהאל הוא כמו הצייד הכי טוב בשבט, רק הרבה יותר מיומן, או כמו דוב, רק בגובה ענק. כלומר הפיזיות, או ההאנשה - מנגישה. גם ריבוי אלים היא אסטרטגיה טובה מאד, מפני שהיא מייתרת את הצורך להתעמת עם בעלי אמונות אחרות, ובמקום זאת מאפשרת להם להשתלב. ההודים, לדוגמה, השתמשו באסטרטגיה פחות אלימה וטראומטית מהמוסלמים להשליט את אמונת הקרישנה שלהם - במקום לטבוח בכל שבט שהיה לו אל אחר מקרישנה, האל המקומי הפך להיות מניפסטציה של קרישנה, וכולם חיו עם זה איכשהו.
באופן כללי, נראה לי שככל שחברה מתקדמת יותר, האפשרות הראשונה, המתוחכמת יותר, עדיפה, והאפשרות השניה מתאימה יותר לחברות פרימיטיביות. בפועל, היות שרבות מהדתות נוצרו לאורך תקופה ארוכה בנסיבות משתנות ותוך כדי אינטראקציה עם דתות אחרות - הן מכילות אלמנטים הן מפה והן משם, ומדובר בספקטרום רציף (ומעורפל). את המינון הפרטני בדתות השונות יש לחפש בכלל בסיבות היסטוריות, חברתיות, ופסיכולוגיות. כך עכ"פ נראה לי.
תוקן על ידי xibolaiyu ב- 15/09/2011 01:18:32
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2011 01:54 |
|
| |
well, according to some scholars, our startegy was quite similar: *unifying* some gods (as El [El Elion], El Shaday [maybe a god of fertility] and Yahweh [-the armies]) into one entity with some names or manifestations. And, being speculative, one can hypothize that the transcendance idea derived gradually as a side-effect from the law against icons, which served the idea of unified worshipping (if one is allowed to symbolize God he could build an altar and temple everywhere, a thing, if one thinks about it, exactly what happened with Jarobam's calfs) which in turn served the Judaic kings' and preists' interests.
Anyway, I prefer to focus in the issue in question: the kruvim and their simbolization according to Jewish thought in comparison with pagan ones.please keep this thread focused.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2011 07:32 |
|
| |
אנחנו רואים בתנ"ך שכשעם ישראל התחיל לייחס כוחות לחפצים אנשים או מקומות מקודשים התגובה באה מייד. רואים את זה עם ארון הברית במלחמת פלשתים שהארון נשבה. נחש הנחושת שקיצץ חזקיהו כי התחילו לייחס לו כוחות. שאול המלך שנספה כי חשבו שהמלך הוא זה שיוציא אותם מהצרות. והדוגמא הכי בולטת בית המקדש שחשבו שהוא יגן על העם ביחד עם עבודת הקורבנות ולבסוף נחרב. לכן אין שום דמיון בין הדברים.
|
|
|
|
|