| נשלח ב-24/11/2011 18:50 |
|
| |
הפיכת כל החכמות לתורה על פי הבנת הפנימיות
כתב הרב מיכי בספרו החשוב והנכבד "שתי עגלות וכדור פורח" שאם אדם ילמד את כל החכמות באופן פנימי, ולפי דרכו באופן סינטטי הרי שכל החכמות יהפכו לתורה. עמוד 173.
מאוד מעניין שקדם אותו ברעיון הזה רבינו הרמח"ל בספרו אדיר במרום עמוד רלו וזה לשונו:
והנה בגלגל עצמו יש פנימיות וחיצוניות, ועיקר מה שידברו בו רז"ל יהיה בפנימיות שלו,
שזהו ידיעות התורה המקפת כל החכמות: אך הכל בסוד הפנימיות, ולא בסוד החיצוניות שאינה שייך אליה,
והבן היטב זה הדבר. כי החיצוניות אין יש בתורה, אלא ענין המצות והעבודה זהו לבד נקרא תורה, ומה שהוא חוץ מזה אינו תורה.
אך הפנימיות אדרבא, הוא הכל תורה, כי התורה כוללת כל הדברים בסוד פנימיות, וכוללת העבודה בסוד החיצוניות.
והחכמה אשר לאומות העולם, אינה אלא חלק החיצוניות שלא נכלל בתורה. עד כאן לשונו.
ויש לעיין איך מבצעים הדברים בפועל לשיטת הרב מיכי ולשיטת רבינו הרמח"ל.
יש להדגים שתי צורות בכל דרך, כלומר חכמה חיצונית שאינה תורה אליבא דהרב מיכי, וחכמה פנימית שהיא תורה אליבא דהרב מיכי,
וכן לרבינו הרמח"ל:
חכמה חיצונית שאינה תורה,
וחכמה פנימית שהיא תורה.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2011 19:07 |
|
| |
???????
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2011 19:11 |
|
| |
דייר, מה לא מובן.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2011 19:13 |
|
| |
מה מובן?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2011 19:15 |
|
| |
| tzvi11 כתב: |  | כתב הרב מיכי בספרו החשוב והנכבד "שתי עגלות וכדור פורח" שאם אדם ילמד את כל החכמות באופן פנימי, ולפי דרכו באופן סינטטי הרי שכל החכמות יהפכו לתורה. עמוד 173.
|
|
תוכל בבקשה להסביר מה זה אומר? רק שתבין, בלי 172 העמודים הראשונים, זה נשמע כמו "אם אדם ילמד את כל החוכמות... הרי שכל החוכמות ייהפכו לספר הטלפונים של גוש דן". תודה.
תוקן על ידי xibolaiyu ב- 24/11/2011 19:43:54
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2011 19:21 |
|
| |
צבי, בחייך, מצאת לך מקום ?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2011 19:23 |
|
| |
זה נשמע מאד חכם אבל אני לא מבין כלום. אולי תרד אל העם ותסביר בשפה של בני אדם מוגבלים כמונו.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2011 19:32 |
|
| |
גם אני מצטרף לקודמי. צריך קצת יותר הסבר. הבנתי שחידוש של הרב מיכי כתוב כבר ברמח"ל, אך לא הבנתי מה אומר החידוש.
[אני יודע שאם למדתי טריגו'+אסטרונומיה ואז אני למדתי קידוש-החודש קיימתי מצוות תלמוד תורה על שניהם, וכשהמתמטיקה נדפסה לצורך ההלכה הבאה אח"כ (כמו ברמב"ם וחזו"א בהלכות קידוש החודש) זה גם צריך גניזה.
אני משער שלא לזה התכוונת]
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2011 20:01 |
|
| |
אם צבי ירשה לי לדבר בשמו אסביר לפי הבנתי. אין הבדל עקרוני בין התורה לשאר החכמות אלא במידת קישורם אל ה'. וממילא מי שיכול לחבר את כל החכמות באופן שיהיו מקושרים ישירות אל הכרת ה', הרי הם עצמם תורה. [ועי' בתניא שמונה ב' היתרים ללימוד חכמות. א' קרדום לחפור בהם. ב' אם יכול להוציא מהם דברים לעבודת ה'.]
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2011 20:11 |
|
| |
אני שמח מאוד שזה מעניין את הציבור הקדוש, בעיני הוא סוגיה חשובה ביותר, ארחיב יותר, יותר מאוחר הלילה, אני מאוד ממהר עכשיו.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2011 21:09 |
|
| |
ואיך 'מקשרים' את החוכמות הללו לקב"ה?! יוצאים מנקודת הנחה שהוא קיים ותורתו אמת ואז 'משתעשעים' בחוכמתו?! אם זה הופך להיות להיות תורה אז מקיימים בזה מצוות לימוד תורה?! פרויד ופרנקל בארון 'האחרונים' בבית מדרש הישיבתי?! ובכלל,מהן אותן חוכמות?! אומנם נכתב בקצת ציניות אך מטרתה לחדד את חוסר הבנתי ברעיון זה.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2011 23:49 |
|
| |
טוב, מה שאני מתחיל להבין זה ככה.
הקבלה מבינה שכל הבריאה היא המשכה של האלוהות שלו בבריאה, וכל התפקיד של התורה לגלות את האלוהות שבבריאה, וגם כל המציאות של יכולת הידיעה של האלוהות שבבריאה, היא רק על ידי התורה שהיא המשכה של ענייני האלוהות, ואם כן נשאלת השאלה מדוע שאר החכמות הם אינם תורה, הלוא גם הם מגלים מציאות הבריאה שכל עניינה הוא המשכת האלוהות, ועל זה באה התשובה, שכיוון שהם עוסקים רק בחיצוניות, זה לא מגלה את העניין האלוהי, שהרי העניין האלוהי הוא בפנימיות
אבל כאשר ניכנס לפנימיותם, גם הם יהפכו להיות תורה.
כמובן שצריך להסביר קודם מה זה פנימיות ומה זה חיצוניות לפי הרמח"ל,
אבל המטרה היתה בפתיחת האשכול, עצם המחשבה על הכיוון הזה שחכמות חיצוניות בעצם גם הם יכולים להיות תורה, נראה לי שהמחשבה הזאת מנקרת אצל כל אדם משכיל, הוא מרגיש ומבין שעל ידי החכמות החיצוניות הוא גם מתקרב לה', ולכל הפחות הם נצרכות לו לידיעת ה' ועבודתו, וכאן השאלה הגדולה, האם יש באמת שתי סוגי חכמות חיצוניות, או יותר נכון שתי צורות לימוד של חכמות חיצוניות, אחד שאינו נחשב תורה ואחד שיכול להחשב כתורה, ואם כן מה הם, או שהכול לפי הכוונה.
תוקן על ידי tzvi11 ב- 24/11/2011 23:51:21
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2011 00:12 |
|
| |
אני יכול בעזרת השם להסביר את חז"ל בעניין (לא למדתי את הרב מיכי)
ובכן והיות שעיקר כוונתו של אברהם ראש האומה, היית להתנגד לכל אלילות ולכל חוסר מוסר וערכים,
והיות שעיקר התורה לדעת שהיקום והתבונה היא אחידה בכל האנושות,
והיות שהתורה מבקשת צדק ומוסר וטובת הזולת,
מכאן שכל לימוד בכיוון הזה היא תורה, כל שנחקור את הטבע נראה שהטבע דורש את הטוב ואת האחדות,
היום כל בני אנוש מסכימים בעניין שהיקום והתבונה היא אחידה, אבל לא יוצא מזה תורה,
התורה שלנו יוצא דווקא מכך שהיקום והתבונה היא אחידה,
וזה עומק דבריהם של חז"ל שאילולי קיבלנו את התורה היינו לומדים מחיות והטבע,
כלומר בעצם התורה יוצא מתוך הטבע,
אפשר שמדען ילמד רפואה וכל שאר המדעים ולא יוציא מהם שום מוסר וערך וק"ו תורה שלימה,
הפוך היא התורה שלנו,
התורה שלנו נתנה את הכיוון לפי ידיעת זמנם (דברה תורה בלשון אדם)
ותפקידינו להמשיך לכתוב את התורה בכל דור ודור,
למשל:
עישון סיגרים אסורה מדין תורה וזה = לדאורייתא,
וכן לנסוע עם מכונית (פרטית לפחות) גם אסורה מדין דאורייתא,
כמו כל מצוות הטמאה,
נקח לדוגמא את דיני הנגעי בתים,
אומרים חז"ל שלא היה במציאות, ויש להסביר זאת בשני דרכים, או שפשוט אי אפשר לקיים הלכה למעשה דבר שכזה, או פשוט באמת החמירו ולא בנו בתים מאבן בתחילת הישוב מחשש נגעי בתים וכל הסבל של להחריב את הבית כל פעם שרואים נגע (וזה יכול להיות תשובה לפרופ' פינקלשטיין הידוע, למה לא מוצא הרבה בתים בארכיאולוגיה)
אותו דבר לגבי בן סורר,
חז"ל אומרים לא היה ולא נברא, ולמה זה כתוב ?! להגדיל תורה ! מהי להגדיל תורה ? פשוט להגדיל את הגודל ??
להגדיל תורה פוירושו להבין את הנקודה העיקרית, כלומר לו יש כזה מצב אז נהרוג אותו, עדיף לו שנהרוג אותו,
כמין המתת חסד,
בכל אופן התורה היא בכדי ללמוד מהטבע והמציאות מהי אסור ומהי מותר,
ולכן לפי דרכו של תורה עישון ואוכל לא בריא ולהשתמש עם מכוניות כל אלה אסורים מדאורייתא ממש,
גם לא לגור בארץ ישראל עוברים על איסור תורה, (זה כבר הטפה כלפי)
נוסיף לומר
שמדעת זמנינו היא הכי נכונה ותואמת את חשיבת התורה המקורית,
שניהם הם כילדים שמחפשים את הבראשית של היקום בכדי לכתוב תורה רציונאלית וצודקת,
תורת האובולוציה היא המתנה הכי גדולה שקיבלנו מאז ומעולם,
חקר המוח גם כן,
הקוונטים מסביר לנו את הבחירה החופשית מעצם שקיים מקריות ביקום,
בקיצור אברהם אבינו\משה רבינו היה מת להיוולד בזמנינו אנו,
תוקן על ידי maxmen ב- 25/11/2011 00:24:47
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2011 00:59 |
|
| |
מהו לימוד תורה (שיש בזה מצוה) ? 1. לימוד המצוות (זה העיקר), ככתוב:
- שְׁמַע יִשְׂרָאֵל אֶת הַחֻקִּים וְאֶת הַמִּשְׁפָּטִים אֲשֶׁר אָנֹכִי דֹּבֵר בְּאָזְנֵיכֶם הַיּוֹם וּלְמַדְתֶּם אֹתָם, וּשְׁמַרְתֶּם לַעֲשֹׂתָם. - וְהָיוּ הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוְּךָ הַיּוֹם (המצוות) עַל לְבָבֶךָ. וְשִׁנַּנְתָּם לְבָנֶיךָ וְדִבַּרְתָּ בָּם ... 2. לימוד ספר התורה או פרשת האזינו, ככתוב:
- וְעַתָּה כִּתְבוּ לָכֶם אֶת הַשִּׁירָה הַזֹּאת וְלַמְּדָהּ אֶת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל שִׂימָהּ בְּפִיהֶם... 3. לימוד סיפור יציאת מצרים ומעמד הר סיני, ככתוב: - רַק הִשָּׁמֶר לְךָ וּשְׁמֹר נַפְשְׁךָ מְאֹד פֶּן תִּשְׁכַּח אֶת הַדְּבָרִים אֲשֶׁר רָאוּ עֵינֶיךָ וּפֶן יָסוּרוּ מִלְּבָבְךָ כֹּל יְמֵי חַיֶּיךָ וְהוֹדַעְתָּם לְבָנֶיךָ וְלִבְנֵי בָנֶיךָ יוֹם אֲשֶׁר עָמַדְתָּ לִפְנֵי יְה-וָה אֱ-לֹהֶיךָ בְּחֹרֵב - זכירת יציאת מצרים בפעמים רבות בתורה 4. אולי יש מצוות לימוד היסטוריה, ככתוב: - זְכֹר יְמוֹת עוֹלָם בִּינוּ שְׁנוֹת דּוֹר וָדוֹר שְׁאַל אָבִיךָ וְיַגֵּדְךָ זְקֵנֶיךָ וְיֹאמְרוּ לָךְ. בְּהַנְחֵל עֶלְיוֹן גּוֹיִם בְּהַפְרִידוֹ בְּנֵי אָדָם יַצֵּב גְּבֻלֹת עַמִּים לְמִסְפַּר בְּנֵי יִשְׂרָאֵל.
מאיכן למדו המקובלים שיש תלמוד תורה בלמידת חוכמת האלוקים ומבנה העולם (הרוחני או הגשמי) ? אולי אם נבין זאת, נבין מתי יש מצוה ללמוד כימיה/ביולוגיה כמו שיש מצוה ללמוד את ההיכלות והרקיעים.
( כתוב במדרש משלי, כמדומה, ששואלים אדם בעולם הבא האם עסק בתורה וכו', ואם עונה שכן שואלים אותו האם יודע היכן עומד כסא הכבוד ואיך מתהפך החשמל, מפני שזהו כבודו של הקב"ה. שאלתי: האם זה מצוה, ואם כן איזה ? אם זה מפני שזהו כבודו של הקב"ה, האם גם כל מדע בכלל, אם רואה את יופי הבריאה ומשבח את הקב"ה ? )
תוקן על ידי פינגווינאי ב- 25/11/2011 01:08:53
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2011 01:00 |
|
| |
פינגוינאי, המצפה אתה ח"ו ממקובלים להביא ראיות לדבריהם?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2011 01:05 |
|
| |
אלי, טוב ליצנות היא ממש דבר קל לעשות, אבל המקובלים תמיד מביאים ראיה לדבריהם, השאלה אם אתה מסכים עם הראיות שלהם זו כבר שאלה אחרת.
|
|
|
|
|