בית פורומים עצור כאן חושבים

פינגווינאי: הגשמת האל והרחקתה - בתנ"ך ובספרות חז"ל

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-28/11/2011 19:56 לינק ישיר 
פינגווינאי: הגשמת האל והרחקתה - בתנ"ך ובספרות חז"ל

באשכול "מעריב:מ-'עצור כאן חושבים' תבוא מהפכה" התפתח מיני דיון בנושא, ופינגווינאי כתב שהוא וחבריו ערכו פעם טבלת בעד ונגד בנושא הזה, ויהיה לתועלת להעלות את הטיעונים לדיון כאן.

אני מצטט את התגובות הקשורות:

הכל התחיל מאזכור אגבי בתגובתו של 'לא רוצים':

לא רוצים
:
...לעומת זאת כבר בבראשית רבה, בלי שום קשר למדע, אפשר למצוא עמדה האומרת שלאלוהים אין גוף...

thepresent:
לגבי הטענה מבראשית רבה שלאלוהים אין גוף - אשמח לקבל מראה מקום מדויק.
עד כה נתקלתי בספרות התנאית/תלמודית רק בטענות הופכיות (האתר שלינקקתי לעיל מסכם אותן יפה).
(הערת העורך: הכוונה לאתר הזה ובפרט בחלק הזה. ד"פ)

לא רוצים:
לגבי אלוהים כבעל גוף בבראשית רבה - לא מצאתי את מראה המקום, אז אני חוזר בי מטענתי, לפחות כרגע.

פינגווינאי:
בראשית רבה (יט יב): אמר רבי חילפי שמענו שיש הלוך לקול שנאמר וישמעו את קול ה' אלהים מתהלך בגן.

בעל בעמיו:
פינגווין
מה ההוכחה?

xibolaiyu: (ביחס לתגובה האחרונה של פינגווינאי)
לא הבנתי איך הסקת מזה שלאלוהים אין גוף. אני מבין מזה שלקול (לפחות זה שמפיק אלהים), יש תכונות כלשהן (בהמשך, בהקשר לאש, עולה הסברא שאולי מדובר במשהו מקפץ ועולה).
זו איננה שאלה קנטרנית.

צענערענע:
"בראשית רבה (יט יב): אמר רבי חילפי שמענו שיש הלוך לקול שנאמר "וישמעו את קול ה' אלהים מתהלך בגן.""

האם הפסוק הזה לא אומר שאלוקים התהלך בגן?

ודרשתו של ר' חילפי לייחס לקול הילוך כדי להמנע מהגשמה דומה לנסיונות של אונקלוס לפרש לא כפי הנאמר בפסוק כדי להמנע מהגשמה.

פינגווינאי:
אשתמש בסוגריים () כמו במתמטיקה, לסדר קריאת הדברים.

"וישמעו את קול ה' אלהים מתהלך בגן"
אם נאמין בהגשמה:
"וישמעו את (קול (ה' אלהים (מתהלך בגן)))" - ה' התהלך והשמיע קול בצעדיו, אדם וחוה שמעו קול זה.

אם נאמין בהפשטה:
לא יתכן הפירוש הנ"ל, הרי ה' לא משמיע קול כשהולך, כי אין לו רגליים, ובכלל לא שייך אצלו הליכה כלל.
על כרחך צריך לפרש כדלהלן
"וישמעו (את (קול (ה' אלהים)) מתהלך בגן)" - ה' יצר קול, הקול התהלך לו בגן, אדם וחוה שמעו...
מכאן שיש מין בריאה הנקראת קול/בת-קול.
הקול יכול ללכת.

אנחנו כקבוצת בני"ש עברנו פעם על פסוקי ההגשמה וההפשטה עם ילקוט-שמעוני תולדות-אהרן וכד'
זה מה שנזכרתי בינתיים מבראשית-רבה
תיכף עצכח יזרוק אותנו לאשכול נפרד, ובצדק!

ירוחםשמ:

אחד ההוכחות מהנ"ך

מלכים א פרק יט

(יא) וַיֹּאמֶר צֵא וְעָמַדְתָּ בָהָר לִפְנֵי יְקֹוָק וְהִנֵּה יְקֹוָק עֹבֵר וְרוּחַ גְּדוֹלָה וְחָזָק מְפָרֵק הָרִים וּמְשַׁבֵּר סְלָעִים לִפְנֵי יְקֹוָק לֹא בָרוּחַ יְקֹוָק וְאַחַר הָרוּחַ רַעַשׁ לֹא בָרַעַשׁ יְקֹוָק:
(יב) וְאַחַר הָרַעַשׁ אֵשׁ לֹא בָאֵשׁ יְקֹוָק וְאַחַר הָאֵשׁ קוֹל דְּמָמָה דַקָּה:
(יג) וַיְהִי כִּשְׁמֹעַ אֵלִיָּהוּ וַיָּלֶט פָּנָיו בְּאַדַּרְתּוֹ וַיֵּצֵא וַיַּעֲמֹד פֶּתַח הַמְּעָרָה וְהִנֵּה אֵלָיו קוֹל וַיֹּאמֶר מַה לְּךָ פֹה אֵלִיָּהוּ:

את אלוקים אי אפשר לחוש- בחושים אנושים- ראיה שמיעה טעם וריח ומישוש.
דמות פיסית- משמיע קול -עושה רוח בתנועה, גוף מפיץ חום.
ה' מתגלה בדבר לכאורה אבסורדי- קול-דממה.???
רק כשהאדם בדממה-הוא יכול לשמוע -בפנימיות שלו. את קול ה'

צענערענע (ביחס לתגובה האחרונה של פינגווינאי):
בהגשמה לא שייך לשון אמונה אלא לשון חשש.
מי שחושש,כמו אונקלוס,מהגשמה משנה את משמעות הפסוק העיקר להמנע מהגשמה.

וזה מה שעושה ר' חליפי כאן.

xibolaiyu (בתגובה לפינגווינאי):
אינני בטוח אם יש עוד הרבה מה להתווכח על זה (דעתך איננה נשמעת מופרכת), אני הבנתי זאת כאופציה 2, אך בלי הסקה שלאלהים לא היה גוף: לקולו של אלהים היתה תכונה כלשהי של התהלכות (דומה לזו של אש: קיפוץ, עליה).
אמנם יש הגיון בדבריך, אך מצד שני, אם הקול התהלך בגן, מדוע התחבאו אדם וחווה? וכי הקול יכול לראות דברים? אם תגיד שכן, אפשר לפתור את כל הבעיות בבת אחת בכך שמדובר בכלב קולי . עכ"פ, דעתך איננה נשמעת לי מופרכת, אבל אישית אינני ממש רואה בה הוכחה.

ירוחםשמ:
לללמוד דברים כפשוטםמפרשת בראשית- ולא רק הסיפור הזה- , זה לא אחראי ומסוכן להבנה האנושית

פינגווינאי:
xibolaiyu כתב:
אם הקול התהלך בגן, מדוע התחבאו אדם וחווה? וכי הקול יכול לראות דברים? אם תגיד שכן, אפשר לפתור את כל הבעיות בבת אחת בכך שמדובר בכלב קולי .
לדעת רס"ג "קול ה" ו"כבוד ה" אלו בריאות המתגלות לנביאים ומיצגות את ה'.

אולי "קול ה" יכול ללכת ולראות ולנשוך.
לראיות עיין תהילים כט
קוֹל יְה-וָה שֹׁבֵר אֲרָזִים
קוֹל יְה-וָה חֹצֵב לַהֲבוֹת אֵשׁ
קוֹל יְה-וָה יָחִיל מִדְבָּר

xibolaiyu (בתגובה לפינגווינאי):
אוקיי. בתמונה שקישרתי הוא דווקא נראה חמוד, אבל אולי אבות אבותיו היו אימתניים יותר.

עכ"פ, אם אתה צודק, ואלו בריות אוטונומיות, שוב לא הבנתי איך נובע שלאלהים אין גוף: מה שהפסוק/מדרש אומר זה שלקול שלו יש תכונות של בריה אוטונומית, ותו לא, לא כך?

צענערענע:

אולי "קול ה" יכול ללכת ולראות ולנשוך. לראיות עיין תהילים כט קוֹל יְה-וָה שֹׁבֵר אֲרָזִים קוֹל יְה-וָה חֹצֵב לַהֲבוֹת אֵשׁ קוֹל יְה-וָה יָחִיל מִדְבָּר

את הפסוקים הנ"ל אפשר לפרש כגוזמא לגבי ההשפעה של הקול החזק על השומע אבל לגבי הנאמר בבראשית נראה באופן כללי שהתורה לא חוששת מהגשמה והחשש מהגשמה נוצר יותר מאוחר והגיע לשיאו אצל הרמב"ם.

פינגווינאי:
xibolaiyu כתב:
שוב לא הבנתי איך נובע שלאלהים אין גוף: מה שהפסוק/מדרש אומר זה שלקול שלו יש תכונות של בריה אוטונומית, ותו לא, לא כך?

המאמינים בהפשטה התקשו בפסוקי התנ"ך שבהם יש הגשמה.

לצורך כך:
הרס"ג ברא בריאות חדשות (ואילנות טובות להנות בהם בני אדם). כך אין קושיא אף פעם.
הרמב"ם פירש את הפסוקים על דרך משל ותוכן עמוק ונסתר.

לשיטת המאמין בהגשמה, אין צורך בכל החידושים האלה (הבריאות והמשלים).
היות והמדרש השתמש בחידוש בסיגנון רס"ג, לכאורה כדי לדחות הגשמה בפסוק זה, מכאן ראיה שהאמין בהפשטה.

xibolaiyu ‏(ביחס לפינגווינאי):
דעתך בהחלט נשמעת הגיונית. נראה לי שנוותר חלוקים בשאלה במה התקשה הפירוש כאן: בהגשמה לכאורה, או התכונה המוזרה הנראית מיוחסת לקול.

thepresent:

מישהו כאן עשה כדבריי והלך לקרוא את החומר באתר שלינקקתי, למרות שמו המאיים?

שוב האבסורד:
ההמנעות מהגשמה, אם קיימת, נמצאת במקור אחד וברמז שניתן להתווכח עליו.
הגשמה מלאה, מפורשת, צבעונית ועשירה - נמצאת בכל מקום אפשרי. ותמיד יש את התירוצים, עד שהם הופכים למגוחכים. וגם יש מקומות שההגשמה פשוט לא מוסיפה דבר ולכן קיומה מעיד פשוט על תפיסה כזו (למשל: זכריה י"ד ג וְיָצָא יְהווָה, וְנִלְחַם בַּגּוֹיִם הָהֵם, כְּיוֹם הִלָּחֲמוֹ, בְּיוֹם קְרָב. ד וְעָמְדוּ רַגְלָיו בַּיּוֹם-הַהוּא עַל-הַר הַזֵּיתִים אֲשֶׁר עַל-פְּנֵי יְרוּשָׁלִַם, מִקֶּדֶם, וְנִבְקַע הַר הַזֵּיתִים מֵחֶצְיוֹ מִזְרָחָה וָיָמָּה, גֵּיא גְּדוֹלָה מְאֹד; וּמָשׁ חֲצִי הָהָר צָפוֹנָה, וְחֶצְיוֹ-נֶגְבָּה.)

xibolaiyu:

פינגווינאי כתב:
נראה לי שנוותר חלוקים בשאלה במה התקשה הפירוש כאן: בהגשמה לכאורה, או התכונה המוזרה הנראית מיוחסת לקול.

בפשט הפסוק לא הקול התהלך, אלא ה' התהלך, ושמעו את הצעדים.

אני רוצה להדגיש שוב שאינני חושב שאתה טועה בפירושך, אלא שיש שתי דרכים סבירות להבין את העניין, ואינני חושב שההסבר שלך בהכרח מספיק חזק יחסית לשני כדי להוות הוכחה לדעת בראשית רבה להפשטה, במיוחד אם מוסיפים את דברי הנשלח-מראש לעניין:
  • מצד אחד, מבחינה תחבירית נטו, "מהלך" נראית מכוונת לה', כפי שאתה מציין בצדק.
  • מצד שני, לפי מה שאני רואה, בבראשית רבא כתוב כך:
    וישמעו את קול ה' אלהים מתהלך בגן לרוח היום אמר רבי חלפון: שמענו שיש הילוך לקול, שנאמר: וישמעו את קול ה' אלהים מתהלך בגן. והילוך לאש, שנאמר: (שמות ט) ותהלך אש ארצה. אמר רבי אבא בר כהנא: מהלך אין כתיב: כאן, אלא מתהלך, מקפץ ועולה. עיקר שכינה בתחתונים היתה..." וזו אינדיקציה לדעתי, הגם שלא בלתי ניתנת למחלוקת, שפרשנותם ל"מתהלך" - לא תחבירית, אלא מילולית - התאימה יותר מראש ל"קול" מאשר לה'.

פינגווינאי:

thepresent כתב:
ההמנעות מהגשמה, אם קיימת, נמצאת במקור אחד וברמז שניתן להתווכח עליו.

להרחקת הגשמות יש יותר מרמז אחד בתנ"ך+חז"ל, והראיה מב"ר היא לא מהחזקות שבהם.
להגשמה יש ראיות רבות מאד בתנ"ך+חז"ל. בחלקן התירוץ האלגורי(רמב"ם) או של רס"ג לא יכול להכנס, לכאורה.

אם מר עצכח יעביר את ההודעות האחרונות לאשכול נפרד, אכתוב בעז"ה את הראיות לכיוונים השונים.

thepresent:

שיבולאיו

יכול להיות שזה מה שהתכוונת, אבל זה לא לגמרי ברור, מקסימום תראה מה שאני כותב כהסבר מפורט יותר
הקטע המלא נראה כך:

וישמעו את קול ה' אלהים מתהלך בגן לרוח היום
אמר רבי חלפון:
שמענו שיש הילוך לקול, שנאמר: וישמעו את קול ה' אלהים מתהלך בגן. והילוך לאש, שנאמר: (שמות ט) ותהלך אש ארצה.

אמר רבי אבא בר כהנא:
מהלך
אין כתיב: כאן, אלא מתהלך, מקפץ ועולה.
עיקר שכינה בתחתונים היתה.
כיון שחטא אדם הראשון נסתלקה שכינה לרקיע הראשון.
חטא קין נסתלקה לרקיע השני.
דור אנוש לשלישי.
דור המבול לרביעי.
דור הפלגה, לחמישי.
סדומיים, לשישי.
ומצרים בימי אברהם לשביעי.

כלומר -
רבי אבא בר כהנא בפירוש מדבר על ישות אלוהית שיכולה להתהלך על הארץ השפלה ולעבור בין רקיעים (מרחק טרנסצנדנטי של מהלך 500 שנה). הוא משתמש בביטוי 'שכינה', שזה או כינוי חז"לי מכובד ליהווה (כמו 'אדוני' המקראי או השם, ה' ו-ד' המודרניים) או כינוי להילה המקיפה אותו (וכאן ניתן לראות ניצנים של חוסר רצון לדבר על אלוהים במפורש, למרות שמתנועתה של ההילה המקיפה יש ללמוד על תנועתו של מקורה).

רבי חלפון בוחר לקרוא את הפסוק בקריאה בה הפועל 'מתהלך' מדבר על הקול ולא על יהווה אלוהים עצמו.

נראה שיש כאן מקום לדו משמעות וכל אחד בחר להעלות דרש יפה.
העובדה שעושים דרשה לפסוק אינה ראייה שהפירושים והדרשות האחרים לא ייתכנו (כשאדמו"ר אומר שפרעה רומז ליצר הרע שבלב כל אחד ואחד אין אומר שלא היה קיים מלך בשר ודם בשם זה שיצא לרדוף אחר בני ישראל).
הקריאה הפשוטה - מתהלך בגן לרוח היום - ישויות אנתרופומורפיות יוצאות לטיולי בין ערביים, לא קולות.

מטפחתספרים:

אין חולק שגם בתקופת הרמב"ם היו כאלו שהגשימו ובאגרות הרמב"ן משמע ששלילת ההגשמה על ידי הרמב"ם הייתה אחת הסיבות להחרמת ספריו.
מה הבעיה לומר שגם בתחום הזה התקדמנו יותר היום?
כמו בעניין העבדות, זכויות נשים וגויים וכדומה.

xibolaiyu (בתגובה ל thepresent על בראשית רבה):

אולי נוכל לעשות זאת הפוך: אסביר בקצרה מה דעתי, ואשמח לשמוע הערות עליה.
(אני רוצה להדגיש שוב שאינני חושב שמדובר בטענה חזקה, אלא בטענה מספיק לא-חלשה כדי שלא יהיה אפשר ממדרש זה של בראשית רבה בלבד להסיק את דעתם להגשמה/הפשטה.)
כתוב "משהו משהו משהו מתהלך משהו משהו". לדעת רבי אבא בר כהנא, "מתהלך" כהנגדה ל"מהלך" מתייחסת למשהו מקפץ ועולה (כך הוא מכיר את המילה, מה לעשות), וכעת עליו לחפש מה בפסוק מתאים לכך. לדעת רבי חלפון, "מתהלך" מתייחסת לinanimate object שיש לו פוטנציאל התפשטות - כך זה לגבי אש, וכעת עליו לחפש מה בפסוק מתאים לכך. עבור שניהם, משמעות המילה משוייכת טבעית יותר ל"קול" מאשר ל"ה' אלהים".

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2011 20:28 לינק ישיר 

וילך ה' כאשר כלה לדבר אל אברהם, ואברהם שב למקומו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-28/11/2011 20:43 לינק ישיר 

שיבולאיו

אני לא חושב שרבי אבא בר כהנא מדקדק במתהלך-מהלך כראיה לנושא/מושא/נשוא הפועל (אני לא בקי בטרמינולוגיה של הדקדוק ). הוא יוצא מנקודת הנחה שהפועל מתייחס ל'שכינה', ודורש כך: היה יכול להיות כתוב 'מהלך' (יהווה אלוהים מהלך בגן, כמו להאא"ה הפראק ), וכתוב מתהלך, ול'מתהלך' יש משמעות קצת שונה/נוספת, והיא תנועה קופצנית, וזה משמש אצלו כרמז דרשני (שהרי אי אפשר ממש לפרש את הפסוק באופן זה) למשהו שקרה כאן: כתוצאה מעוונות בני האדם השכינה מתרחקת מהם אל הרקיעים השונים, וכאן קרו העוון הראשון וההתרחקות הראשונה. הוא אינו 'מתכתב' עם פרשנות רבי חלפון אלא מעלה 'ווארט' עצמאי. וזו אינדיקציה לדעתי שבהעלאת רמזים דרשניים עסקינן כאן ולא במשמעות הכתוב.

רבי חלפון, לעומת זאת, טוען שאפשר להשתמש בפועל מהלך לגבי קול ומפרש את הפועל כמתייחס לקול. 

טיעונו של פינגווינאי יכול להראות כך:

המשמעות הפשוטה מבחינה לשונית (מהלך בד"כ מתייחס לישויות אנתרופומורפיות, חיוֹת, animate objects בלשונו של שיבולאיו, ולא ל inanimate objects) ו/או תוכנית (ישויות אנתרופומורפיות יוצאות לטיול בין ערביים בבריזה הנעימה, ולא קולות) היא שהמתהלך הוא יהווה אלוהים עצמו, ולמרות זאת רבי חלפון בוחר לדחוק שמדובר על הקול, והוא טוען שאפשר לומר מהלך על הקול כמו שאומרים זאת על האש, כדי להרחיק את ההגשמה.

או כך:
המשמעות הפשוטה מבחינה לשונית (מהלך בד"כ מתייחס לישויות אנתרופומורפיות, חיוֹת, animate objects בלשונו של שיבולאיו, ולא ל inanimate objects) ו/או תוכנית (ישויות אנתרופומורפיות יוצאות לטיול בין ערביים בבריזה הנעימה, ולא קולות) היא שהמתהלך הוא יהווה אלוהים עצמו, ולמרות זאת לרבי חלפון פשוט ללא ספק שמדובר על הקול, ומכאן הוא מוכיח שאפשר לומר מהלך על הקול (כמו שאומרים זאת על האש), מאחר ואלוהיו טרנסצנדנטלי וברור לו שאינו יכול/מעוניין להלך בגן לרוח היום.

טיעון נגדי (שלי):
הכל כאן על דרך הדרש, כל אחד בוחר לדרוש את הפסוק לפי טעמו, אין מחויבות. לחילופין, משום מה (באופן מקרי) רבי חלפון קרא את הפסוק כמדבר על הקול, ורבי אבא בר כהנא קרא אחרת. אך אם תשאל את רבי חלפון הוא לא יטען שרבי אבא בר כהנא עושה טעות קטגורית (http://en.wikipedia.org/wiki/Category_mistake), אלא מקסימום לא קורא את הפסוק נכון. לחילופין, רבי חלפון אכן מתכוון להרחיק משהו - אך לא את ההגשמה אלא את הזלזול באלוהים (ראה בדיון של האתר הנ"ל לגבי אונקלוס).
תימוכין: קשה לקבל עניין כה קרדינאלי על סמך רמז כזה כאשר ההצהרות ההופכיות מוצגות בהרחבה (אולי אפשר לחפש מה עוד ידוע לנו בשם רבי חלפון, אולי הוא היה ייחודי בעניין זה - בכל זאת, חז"ל הם בני אדם שונים עם דעות שונות).

האם אתה מסכים לאחד הטיעונים הנ"ל, או מעלה טיעון אחר?

(לא רוצים: ככה נראה דיאלוג. אם הייתי פסאודו דיאלוגיקן, הייתי מציג בקצרה את הדעה ההפוכה לשלי וכותב שזוהי דעתם של בערים כסילים בורים וטפשים.)

תוקן על ידי thepresent ב- 28/11/2011 21:41:54

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2011 21:05 לינק ישיר 

thepresent כתב:

האם אתה מסכים לאחד הטיעונים הנ"ל, או מעלה טיעון אחר?

מסכים עם סיכומך. הן מה שפינגווינאי אומר והן מה שאתה אומר נשמעים הגיוניים (גם מה שהעליתי כאפשרות נשמע לי (הפתעה!) הגיוני, אלא שאין לי מה להוסיף יותר, וממילא העליתי זאת כאפשרות וזהו). מחכה להמשך דבריו של פינגווינאי בנושא מעניין זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2011 21:51 לינק ישיר 

מה היתרון במדרש רבא? האם הוא קודם לאונקלוס?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2011 21:58 לינק ישיר 

אונקלוס הוא לא חלק אינטגרלי מחז"ל, אלא בן מלוכה רומאי משכיל שכנראה גדל על ברכי הפילוסופיה היוונית. חוצמזה לא בבירור שהוא 'מרחיק הגשמה' ולא 'מרחיק זלזול'.
למה אתם לא קוראים את האתר שלינקקתי? הוא טוחן את העניינים האלה טוב. כמובן שלא חייבים להסכים עם המסקנות שלו (גם אני חושב שלפעמים הראיות שלו לא מוכרחות), אבל יש לו קייס, והוא מביא סיכום של הרבה מקורות ומציע תיאוריה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2011 22:05 לינק ישיר 

שיבולאיו

ציטוט:

"
(בתגובה ל thepresent על בראשית רבה):

אולי נוכל לעשות זאת הפוך: אסביר בקצרה מה דעתי, ואשמח לשמוע הערות עליה.
(אני רוצה להדגיש שוב שאינני חושב שמדובר בטענה חזקה, אלא בטענה מספיק לא-חלשה כדי שלא יהיה אפשר ממדרש זה של בראשית רבה בלבד להסיק את דעתם להגשמה/הפשטה.)
כתוב "משהו משהו משהו מתהלך משהו משהו". לדעת רבי אבא בר כהנא, "מתהלך" כהנגדה ל"מהלך" מתייחסת למשהו מקפץ ועולה (כך הוא מכיר את המילה, מה לעשות), וכעת עליו לחפש מה בפסוק מתאים לכך. לדעת רבי חלפון, "מתהלך" מתייחסת לinanimate object שיש לו פוטנציאל התפשטות - כך זה לגבי אש, וכעת עליו לחפש מה בפסוק מתאים לכך. עבור שניהם, משמעות המילה משוייכת טבעית יותר ל"קול" מאשר ל"ה' אלהים".
"

אני מבין מדבריך (שציטטתי בסוף ההודעה הפותחת) שברור לך שלשני הדרשנים ברור שמשמעות המילה משוייכת לקול ולא לאלוהים. לגבי רבי אבא בר כהנא לא ברור לי בכלל למה אתה חושב ככה (שכן הוא מדייק מכך שלגבי השכינה נאמר מתהלך ולא מהלך, אם לקול אומרים מהלך ולשכינה מתהלך, והוא מבין שהפסוק רוצה לדבר על השכינה, אין לו ראיה לדרש שלו). לגבי רבי חלפון, לא ברור לי למה הוא מבין בפשטות שמהלך הולך על קול ולא על ישויות אנתרופומורפיות. מה שכן, לפי ההבנה הזו אין ראיה לכך שהוא ניסה להרחיק את ההגשמה (וכפי שטענת)..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2011 22:07 לינק ישיר 

מחכים בקוצר רוח לפינגווינאי...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2011 22:09 לינק ישיר 

קודם צרך להגדיר מה זה הגשמה. ואז לדבר עליו.
למ"ד הגשמה-האם ה' לא כול להופיע בשני מקומות בבת אחת? די ברור שכן. וא"כ אין זה שיש לו גוף כפשוטו, שהרי "הגוף לא יהיה בשני מקומות".  [הוכחת הר'מ לאי הגשמה]

ויש לדעת ש"זלזול" ו"הגשמה" היינו הך כמעט. מכיון שלכל הדעות לא מדובר על משהו פיזי ממש. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2011 22:10 לינק ישיר 

eli_s כתב:
מה היתרון במדרש רבא? האם הוא קודם לאונקלוס?

אין לנו תרגום אונקלוס. בירושלמי מגילה כתוב שאונקלוס תרגם את התורה ליוונית, ובורגני אחד תרגם את אונקלוס לארמית.

לגבי דעת אונקלוס בעניין הגשמה אאריך בהמשך, זוהי סוגיא מעניינת. (לכ' מח' רמב"ם רמב"ן)

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-28/11/2011 22:14 לינק ישיר 

באשכול זה נברר מה דעת חז"ל והנביאים בעניין הגשמת הבורא או הרחקת-הגשמתו.
נאסוף ראיות מתנ"ך וחז"ל לשני הצדדים, ונדון בראיות אלו.
לא נביא ראיות מהזהר הק', שכן בזהר יש במאות מקומות אזהרות להרחיק גשמות מהא-להים, ואין בשיטת הזהר בעניין ספק.
לא נדון בפילוסופיה עצמה של ההפשטה, שכן זה סוג דיון שונה, ולכן מתאים לאשכול נפרד.
כמו כן לא נדון יותר מידי בפסוקים שהביאור האלגורי הוא המסתבר, כמו "כְּמִתְאֹנְנִים רַע בְּאָזְנֵי יְה-וָה","וַיִּחַר אַף יְהוָה","אֶצְבַּע אֱ-לֹהִים הִוא","הִנֵּה יַד יְה-וָה הוֹיָה בְּמִקְנְךָ".

אשכולות אחרים בעניין הגשמה כנגד הפשטה :
מניעת האל המגושם לרמב"ם - איזה ולמה? (עצכ"ח)
מיתוס האלילות והמינות והקבלה (עצכ"ח)
מה שמות הרבנים המגשימים את הבורא ? (ספרים וסופרים)
דעת המחזור ויטרי בעניין ההגשמה (מעמקים)

הערה: לא כתבנו טבלה של טיעונים לצערי. לכן אני מנסה להזכר.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-28/11/2011 22:23 לינק ישיר 

לא הבנתי מה שאתה אומר, אבל הבורגני תרגם מיוונית לארמית, ואם כן יש לנו תרגומו של אונקלוס המתורגם מיוונית לארמית
נוסף לזה, בבבלי במגילה דף ג' לא משמע ככה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2011 22:31 לינק ישיר 

שועתק כתב:
וילך ה' כאשר כלה לדבר אל אברהם, ואברהם שב למקומו

אינני בטוח למה התכוונת, אך אולי "ויתהלך חנוך את האלהים" יותר רלוונטי.

עדיין בודק את הפרשנויות השונות לפסוק חנוך ואת הרלוונטיות שלהן לכאן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2011 22:42 לינק ישיר 

יהיאור כתב:
קודם צרך להגדיר מה זה הגשמה. ואז לדבר עליו.
למ"ד הגשמה-האם ה' לא כול להופיע בשני מקומות בבת אחת? די ברור שכן. וא"כ אין זה שיש לו גוף כפשוטו, שהרי "הגוף לא יהיה בשני מקומות".  [הוכחת הר'מ לאי הגשמה]

בוא נדון מעט בטיעון של הרמב"ם

"כי יהווה הוא האלוהים בשמים ובארץ"

אלוהים = שם תואר, שאם יודעים למה הכוונה יכול להצביע גם על ישות ספציפית (כמו: מלך) ומשם השתרש לכינוי לישויות העונות לתארים אלו. משמעו: 'תקיף ובעל יכולת ובעל כוחות' 
אלוהי האלוהים = חזק החזקים (the strongest among the strong ones), או, אם מתייחסים לפירוש שנוצר למילה אלוהים - ישות בעלת כוח ושלטון - החזק והשולט בישויות השולטות והחזקות (מעין מלך מלכי המלכים).
האלוהים - החזק והשולט בה' הידיעה (כמו במשפט: אחד הX אם לא ה... היום יצא סטיקר: אחד האלים אם לא ה')
זו משמעות הויכוח האם יהווה הוא האלוהים או הבעל הוא האלוהים (או שמישהו חושד גם את מאמיני הבעל במונותאיזם, והויכוח הוא על זהותו של האל המונותאיסטי, שהופך לחסר משמעות - כמו שהיום נתווכח אם ה' הוא האלוהים או א-ללה הוא האלוהים)
מכאן: יהווה האלוהים בשמים ובארץ = החזק ביותר במרחב הכולל את השמים והארץ (טכנית, יתכן שתחת למים יש חזקים ממנו). וזו גם משמעות ההמשך 'אין עוד מלבדו' (אם כי המילים האלו יותר מרמזות למונותאיזם, ביחס לראשונות שאין להן קשר). את אותו משפט יכל יווני הגון לומר על ראש הפנתיאון זאוס.

עכשיו לטיעון של הרמב"ם:
יהווה הוא האלוהים בשמים ובארץ = יהווה, ובשמו האחר: האלוהים, נמצא בשמים ובארץ במקביל
> וזה לא יתכן, שכן ישות עם גוף לא יכולה להיות בשני מקומות בו זמנית.
* ואם יש לה גוף מאוד גדול?
> ולכן צריך לפרש שאין לו גוף והוא... (תואר הפעולה במקום תואר המהות. למשל, הסיבה הראשונית לסיבוב הגלגל [תחת הגדרה זו הוא יכול להיות גם כוח טבע נצחי וחסר מודעות, כמובן])
* ואז איך תפרנס את הפסוק? הרי אם אין לו גוף הוא לא נמצא באף מקום, שהרי אינו תלוי במרחב, והרי כל הראיה מהפסוק מתחילה היא מזה שהמשמעות שלו היא נקודות ציון למיקום מרחבי! אז לפסוק אין שום משמעות...

בדומה לכך הראיה השניה, "ואל מי תדמיוני ואשווה", לא רצינית. מדובר בסך הכל על סופרלטיבים להילול המלך.

נדמה שאפשר להשתמש ברמב"ם כחסם עליון למקורות של חוסר הגשמה במקרא, כמו בדינוזאורוס לגבי ראיות ליציאת מצרים.

ויש לדעת ש"זלזול" ו"הגשמה, היינו הך כמעט (? זלזול משמע שאתה לא רוצה לדבר על ישות מכובדת בדברים לא מכובדים, אז במקום לומר שהרב היה שקוע ראשו ורובו בפנטזיות מיניות על אשה נאה שראה זה עתה, אתה תאמר ש'מחשבותיו' ו'יצריו' סטו לכיוונים לא רצויים. הגשמה היא עניין אחר). מכיון שלכל הדעות (?) לא מדובר על משהו פיזי ממש. (בשר ודם כנראה לא, לפחות לא בתקופת חז"ל, אבל כן משהו פסאודו רוחני כמו אש או רוח)

תוקן על ידי thepresent ב- 28/11/2011 23:01:45

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2011 23:09 לינק ישיר 
ראיות בעד ההפשטה

מונחים
"הפשטה" - השקפה שהאלקים אינו גוף כלל, והוא אחד שאינו מתחלק לחלקים, ולא נתארהו אלא בדרך שלילה, וכו' (עיין חובות הלבבות שער א שהרבה להסביר השקפה זאת)
"הגשמה" - השקפה שאלקים הוא גוף מסויים, אולי מאד רוחני, אולי לא כל-כך
"הפשטה-מסויימת"(המונח המצאה שלי) - השקפה שאלקים הוא גוף מאד מאד רוחני (כך משמע לענ"ד בחז"ל וברוב התנ"ך)
"הרחקת הגשמות" - דעה שצריך למנוע את ההגשמה, או פירושים/נסיונות נגד ההגשמה

לכאורה משמע מהתנ"ך שהא-ל הוא נורא ונשגב, ממראה מתניו ולמטה כמראה אש (יחזקאל א), ישב על כסא רם ונשא (ישעיהו ו), כורסייה שביבין די-נור (דניאל ז), ומי שרואה אותו מת מייד (כי לא יראני האדם וחי, שמות לג), ועוד תיאורים רבים להודו ורוממותו.

2 פסוקים מרכזיים להפשטה :
וְנִשְׁמַרְתֶּם מְאֹד לְנַפְשֹׁתֵיכֶם כִּי לֹא רְאִיתֶם כָּל תְּמוּנָה בְּיוֹם דִּבֶּר יְה-וָה אֲלֵיכֶם בְּחֹרֵב מִתּוֹךְ הָאֵשׁ. פֶּן תַּשְׁחִתוּן וַעֲשִׂיתֶם לָכֶם פֶּסֶל תְּמוּנַת כָּל סָמֶל...(דברים ד)
וְאֶל מִי תְּדַמְּיוּן אֵ-ל וּמַה דְּמוּת תַּעַרְכוּ לוֹ. הַפֶּסֶל נָסַךְ חָרָשׁ...(ישעיהו מ)
שני פסוקים אלה אומרים שאין אפשרות לדמות שום דבר לאל, ומשמע מתוך אין אפשרות רעיונית לדמות לו משהו. הרי לא נוכל לעשות פסל שממותניו ולמעלה חשמל וממותניו ולמטה אש, אך למה שלא נעשה פסל עם מותניים לפחות.
וכן ראיה להפשטה כלשהי שהתורה אומרת לא לעשות פסל, כי לא ראינו את הא-ל.
אפשרות דחיה: היות והא-ל נורא מאד כנ"ל, כל דימוי אליו יהיה ביזיון, ו'לא ראיתם' זאת ראיה לנוראותו (כי אם היתם רואים היתם מתים). לפי דחיה זאת יש כאן רק הפשטה-מסויימת.

היו ראשונים (לא זוכר בדיוק מי) שהביאו את הפסוק "לֹא תוּכַל לִרְאֹת אֶת פָּנָי כִּי לֹא יִרְאַנִי הָאָדָם וָחָי" כראיה להרחקת הגשמות.
אך פסוק זה הוא יותר ראיה להגשמה, ונדון בזה עוד בהמשך.

ראיות מחז"ל להפשטה : (מה שאני נזכרתי בינתיים)
1. בראשית רבה פרשה סח ט
ויפגע במקום
ר' הונא בשם ר' אמי אמר: מפני מה מכנין שמו של הקב"ה וקוראין אותו מקום?
שהוא מקומו של עולם, ואין עולמו מקומו, מן מה דכתיב (שמות לג): הנה מקום אתי, הוי, הקדוש ברוך הוא מקומו של עולם, ואין עולמו מקומו.
אמר רבי יצחק: כתיב (דברים לג): מעונה אלהי קדם, אין אנו יודעים אם הקב"ה מעונו של עולמו ואם עולמו מעונו, מן מה דכתיב (תהלים צ): ה' מעון אתה, הוי. הקדוש ברוך הוא מעונו של עולמו, ואין עולמו מעונו.
....דבר אחר:מהו ויפגע? צלי במקום, צלי בבית המקדש.

2. כותב הרשב"ץ בפי' מס' אבות (ב, יד): ואמרו במדרש רבה ובירושלמי בסוף מסכת מכות, מפני מה מכנים שמו של הקב"ה מקום, שנאמר ´ויפגע במקום´ (בראשית כח), שהוא מקומו של עולם. אמר רבי יוסי בן חלפתא, איני יודע אם הוא מקום עולמו, או עולמו מקומו, הרי הוא אומר ´הנה מקום אתי´ (שמות לג), תלמוד לומר שהוא מקום עולמו ואין העולם מקומו, מקומי טפלה לי ואין אני טפל למקומי, שנאמר ´הנה השמים ושמי השמים לא יכלכלוך´ (דברי הימים ב ו). וכן הוא אומר ´מעונה אלהי קדם´ (דברים לג), ואיני יודע אם הוא מעון עולמו או עולמו מעונו, כשהוא אומר ´מעון אתה היית לנו´ (תהלים צ) תלמוד לומר שהוא מעון עולמו, וכן הוא אומר ´ומתחת זרועות עולם´ (דברים לג), כן אמרו במדרש בראשית רבה וכן בספרי.(לא מצאתי במס' מכות ירושלמי שלפנינו, אך אצלינו חסר את סוף הפרק, ולרשב"ץ היה יותר ירושלמי מאצלינו, והוא כותב במירוש מס' קנים שיש לו ירושלמי על קדשים חוץ ממסכתות מסוימות.)

3. בראשית רבה (יט יב): אמר רבי חילפי שמענו שיש הלוך לקול שנאמר וישמעו את קול ה' אלהים מתהלך בגן.

ראיות נגד ההפשטה יש המון, ואביא בהמשך.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-28/11/2011 23:22 לינק ישיר 

פרזנט
תכלית. האם אש או רוח כן יכול להיות בשמים ובארץ באותו זמן? לא צריכים להגיע לפסוק הזה להסיק שהאל אינו מוגבל במקום מסוים, ומכאן שאינו גוף.
איני יודע מה בין רוחני לפסאודו רוחני [אע"פ שהר'מ כן מתעקש על חילוק] תכלית האם הוא אש שאנו מכירים? לא  הרי הוא ,"אש אוכלה אש" אז בכל המקרים לא מדובר על משהו בעל תיאורים פיזיים.
איני יודע מה חשבו עובדי הבעל, אבל גם הם כנראה לא האמינו במשהו בעל תארים פיזיים. ואכן הוויכוח הוא מי שולט, לא  מיהו "האחד". 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > פינגווינאי: הגשמת האל והרחקתה - בתנ"ך ובספרות חז"ל
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 7 8 9 לדף הבא סך הכל 9 דפים.

bholext