בית פורומים עצור כאן חושבים

קריעה במקום המקדש בזה"ז

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-26/1/2012 12:12 לינק ישיר 
קריעה במקום המקדש בזה"ז

כתוב בשו"ע[תקס"א סעי' א' ב' ] "הרואה ערי יהודה בחורבנן אומר ערי קדשך היו מדבר וקורע, הרואה ירושלים בחורבנה אומר ציון היתה מדבר שממה וכשרואה בית המקדש אומר בית קדשנו ותפארתנו אשר הללוך בו אבותינו היה לשרפת אש וכל מחמדנו היה לחרבה וקורע",

יתכן שהיום אני אהיה בכותל המערבי,אך דא עקא, שקשה לי לקרוע, לא בגלל החולצה שתלך לאבדון, שכן יש לי חולצות שהסיבה היחידה שאני שומר אותם זה בשביל לקרוע אותם במקום המקדש,אלא זה לא כל כך נעים לי לעמוד בין המוני האנשים ולקרוע, אז נתתי אל ליבי לדרוש האם גם בימינו יש חיוב לקרוע.

ולכאורה מצד ערי יהודה וירושלים אין מה לקרוע, כי עתה אינן חרבות כלל,רק יש להסתפק אולי החלק של ירושלים המזרחית המיושבת בידי ערבים זה סיבה כן לקרוע על זה, השאלה האם רק על ערים חרבות יש לקרוע כלשון הפסוק, או גם על מקומות שאינם חרבים אבל הם מיושבים בערבים, ואולי תלוי בשליטת מי המקום, ולא מי גר בו בפועל.

השאלה, אבל הרי גם צריך לקרוע מצד בית המקדש שחרב, וזה חרב גם בימינו,רק יתכן שהתקנה לקרוע היתה לא רק על מקום המקדש, אלא בצירוף זה שכל המקום חרב, ובעצם על חורבן הארץ והגלות, וחורבן ירושלים ומקום המקדש זה הבטוי החזק לחורבן הארץ והגלות, וא"כ יתכן שבזמננו שזכינו לשוב לארצינו ולפי דעתי ודעת רבים אנחנו לא בגלות, וא"כ אולי אף אם בית המקדש חרב , אין חובת קריעה.

למעשה, משום מה נהגו רובא דאינשי להקל בזה, גם מי שאם ישמע את הרעיון שאנו נגאלנו ירצה לקחת אחד מאבני הכותל ולהטיחה בראשי, ובאמת יש לשאול על מה סמכו להקל.

יש שנוהגים להקנות את הבגדים לאחר, השאלה האם זה מהני, ומצד הערמה לכאו' אין לחוש דבדרבנן שריא הערמה.

אשמח לשמוע דעת חברי הפורום בנידון. 

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/6/2018 11:32 לינק ישיר 

לא כזה לא נעים, תמיד אפשר לראות בכותל אנשים עם חולצה קרועה. 
דעת הגרי"ש אלישיב שזו חובה גם היום והיה משתדל לבא לכותל אחת לשלושים יום. אך הרבה שלא קורעים סומכים  להקל על דעת הסוברים שמי שמתגורר או נמצא בירושלים החדשה אין צריך לקרוע גם כשמגיע אל הכותל. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/6/2018 14:35 לינק ישיר 

קסת-אתה גם מקפיד לברך על כל בנין ובנין חדש שאתה רואה בארץ. ברוך מציב גבול אלמנה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/6/2018 15:03 לינק ישיר 

טיעון מופרך מיסודו. מה הקשר בין מנהגו הפרטי של השואל בנושא אחר, לדין הנוכחי.ו

מציב גבול אלמנה לא מברכים על כל בניין ובניין.

סיכום קצר. 

ם לישוב שעד כה לא ביקרתי או בישוב ממש חדש כאשר מקימים את היישוב. בתודה.

תוכן התשובה:

שלום, 
מציב גבול אלמנה, אפשר לברך בישוב חדש, או ותיק בפעם הראשונה שנכנסים אליו. נוהגים לברך בבית כנסת, שזו שיטת הרי"ץ. 
הרב צבי יהודה הכהן קוק זצ"ל, הגיע פעם לבאר שבע, שהיתה עיר ותיקה, ובירך שם בבית הכנסת, מציב גבול אלמנה. 

הרב אליקים לבנון שליט"א 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/6/2018 15:35 לינק ישיר 

הש'ע כותב שכן. אבל השיטה הזו לעשות רק דברים עצובים כמו קריע זה קביל לברך על הטוב לא קביל. אגב ת'ח גדול שכמותך צריך לדעת שהלכה לקרוע כשהוא רואה את ירושלים. ולא הכותל שזה באופנה .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/6/2018 15:44 לינק ישיר 

נכון ולהלכה מברכים מציב גבול אלמנה, לא על כל בניין ובניין , אלא רק בפעם הראשונה שרואים עיר שנבנתה אחרי שנחרבה. (אולי לפי"ז הרואה את ירושלים בבניינה יברך גם ברכה זו בפעם הראשונה..)
אך הלכה זו של הקריעה נאמרה על כל ל' יום, ויש 2 קריעות אחת על חורבן ירושלים ואחת כשרואה את  חורבן המקדש.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/6/2018 17:21 לינק ישיר 

חבל על חברינו של פעם שעזבונו לבדנו אבל לשמחתנו אנו עדיין קוראים דבריהם, נזכרים ומחכימים.

תודה לתלמיד תלמיד המרענן נשכחות (ולירוחם המסייע בידו).

צויינו כאן שתי הלכות שאין נוהגים בהן. יחסית.

א. קריעה בכותל (ויש כמה קריעות ששייכות בזה מדין התלמוד, אם אוכל לסמוך על זכרון לא מדוייק).

ב. ברכת "מציב גבול אלמנה".

יש כמובן דרכים לעקוף את התקנות האלו. ואחת מהן היא חוסר ידע אצל הציבור. למשל, גם אני לא זכרתי כלל שיש כזו הלכה לברך "מציב גבול אלמנה".

אני יכול לשער שמאחורי הרתיעה מפני קיום תקנות אלו יש סיבות מטא הלכתיות.

אתחיל באחרונה.

הברכה "מציב גבול אלמנה" כפי שהיא מתוארת כאן רואה במה שקורה בשנים האחרונות - ב70 השנים האחרונות ואולי עוד קודם - תהליך של שיפור. קודם היינו בגלות. עכשו יישובים נבנים.

הכרה בשיפור הזה מקרבת את המכיר לעמדה שאפשר לראותה כציונית.

בציבור החרדי לכל הפחות יש רתיעה ואפילו מניעה של הכרה כזו. לכן אפשר להבין שרב חרדי יחוש רתיעה להצדיק ברכה כזו, ואם היא נעלמה, הוא לא יתאמץ לחדש אותה. בדיוק כפי שלא נוהגים אצלנו לומר "מי שברך" לחיילי צה"ל, למרות שהם מגינים עלינו (וכבר דנו בכך באחד האשכולות אי אז).

איני טוען שזה הנימוק היחיד, אבל זה שיקול מטא הלכתי תקף עבור מי שרואה חשיבות בשמירת מרחק מן "הציונים" וה"מדינה".

יש לעומת זאת, מאותה סיבה עצמה, להתפלא מדוע אחינו הדתיים לאומיים והציוניים אינם משקיעים יותר בקידום הברכה הזו. אולי זה קשור להליכי מבוכה מן התקוה הציונית לאחר ההתנתקות?

כל מה שכתבתי כאן הוא הצבעה על השיקול המטא הלכתי של היחס לציונות ולמדינה. אלו שיקולים צדדיים ולא עיון בתקנות האלו עצמן.

לגבי הכותל והקריעה, כמדומה שהסיבה למציאת פתרונות עוקפים (הקנאת הבגד) היא מניעת הפסד ממון. ויש מקפידים על זה.

שאלה מעניינת היא אם ראוי להקפיד על זה. האם ההפסד הכספי וגם להראות יוצא דופן אינם שיקולי נגד שנותנים העדפה להערמה של הקנאת הבגד לאחר שאינו נותן רשות לקרוע.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/6/2018 10:02 לינק ישיר 

נדמה לי כי המצווה על הקריע היא הרואה- בפעם הראשונה- הרי לא הגיוני שתושב ירושלים יקרע את בגדיו כל רגע מחדש. החורבן וסימני החורבן נשארו. אבל מברכים מציב גבול אלמנה על בנינים חדשים. אז למה לא מברכים? כי ב''ה גבולותיה של האלמנה הוצבו. הוצבו בדול שמעלם גבולותיה לא היו כה מוצבות.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > קריעה במקום המקדש בזה"ז
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext