| נשלח ב-15/2/2012 07:06 |
|
| |
במדינת יופופם שני אזרחים
במדינת יופופם שני אזרחים, איש רזה ואיש שמן. האיש הרזה עובד קשה מבוקר עד ערב ומצליח להרוויח שכר מינימום, וכשהוא חוזר הביתה בתום העבודה אז האיש השמן, שכל היום נח וזלל, אורב לו בצד הדרך וגונב ממנו את מחצית שכרו. מכיוון שבסופו של יום לשניהם ישנה אותה הכנסה, אז גם הוצאותיהם זהות וגם המסים שהם משלמים זהים. וכשהאיש הרזה מתלונן בפני האיש השמן שהוא פרזיט ומזיק ולא תורם כלל לכלכלת ורווחת האי ושאם במקום לנוח ולגנוב הוא היה עובד ומרוויח את לחמו ביושר אז החיים של שניהם היו טובים יותר, פושט האיש השמן טלפיו ואומר: "אני?! חלילה, אני מרוויח בדיוק כמוך ומשלם מסים בדיוק כמוך וצורך מוצרים בדיוק כמוך, לכן אני תורם לכלכלה בדיוק כמוך ושלא תעז לבוא אלי בטענות!".
בינו לבין עצמו אומר האיש השמן: "טיפש הרזה הזה, עדיף לנוח כל היום ולהרוויח חצי סכום מאשר לעבוד קשה כל היום ולהרוויח את כל הסכום."
בכל זאת, הסוגיה טורדת את מנוחתו של האיש השמן כל הלילה ולכן למחרת הוא מגיע לפתרון, וכשהאיש הרזה חוזר מיום עבודתו הפעם גונב ממנו האיש השמן 3/4 מהכנסתו, וכעת הוא אומר, "עכשיו אני מרוויח יותר ממך ומשלם מסים יותר ממך וצורך מוצרים יותר ממך, לכן אני תורם לכלכלה יותר ממך!" מרוצה מעצמו, הוא אוכל לישון שבע מהרגיל.
למחרת בסוף היום מחכה כרגיל האיש השמן לאיש הרזה, מחכה ומחכה, אך לשווא. מסתבר שהאיש הרזה התייאש וברח לחו"ל/התאבד/גווע מרעב (הוא הרי היה רזה עוד לפני שהגניבה הוגדלה) וכעת במדינת יופופם יש רק אזרח אחד, האיש השמן (ועוד מעט הוא כבר לא יהיה כל כך שמן).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/2/2012 07:46 |
|
| |
אזנים לכותל
זה המשל. והוא לא רע.
והנמשל?
(שים לב כי הפורום אינו עוסק בעניני כלכלה כמעט ואינו נכנס להשמצות אנטי חרדיות. ועכשו, איך עלה בדעתי שצריך לדבר על זה?)
|
|
|
| נשלח ב-15/2/2012 07:51 |
|
| |

|
|
|
|
| נשלח ב-15/2/2012 08:33 |
|
| |
אזנים שכחת את הסיגר.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/2/2012 09:53 |
|
| |
אכן, הטענה ש"צריכה יוצרת תעסוקה" היא טענה טיפשית.
אבל החרדים לא המציאו אותה.
עד כמה שידוע לי, המציא אותה הכלכלן האמריקאי ג'ון מיינארד קיינס, שתורתו נלמדת עד היום בכל החוגים לכלכלה, ונותנת הצדקה לכל תוכנית של התערבות ממשלתית בכלכלה.
אז קשה להאשים את הרב פולק.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/2/2012 11:11 |
|
| |
ישנן דעות שונות מה החלוקה הרצויה בין מיסוי/צריכה פרטית/חיסכון. לכולי עלמא צריכה פרטית ללא הכנסה אינה תורמת דבר לכלכלה.
ג'ון מיינרד קיינס לא היה אמריקאי אלא בריטי (John Maynard Keynes, Baron Keynes of Tilton!). הוא לא צידד בצריכה פרטית מוגברת אלא בהוצאה ממשלתית מוגברת (גרעונית) בזמן משברים כלכליים (ושמירה על תקציב מאוזן בזמנים אחרים, חלק שבדרך כלל נשכח).
|
|
|
|
| נשלח ב-15/2/2012 11:29 |
|
| |
הרב פולק?
היה צריך להוסיף כי לאחר שלוקחים כסף מהמדינה ואזרחיה- יש להם עם מה לשמן את הכלכלה, שממנה הם חיים. סנהדרין דף טז. כי הא דאמר רב אחא בר ביזנא אמר רבי שמעון חסידא: כנור היה תלוי למעלה ממטתו של דוד, כיון שהגיע חצות לילה רוח צפונית מנשבת בו, והיה מנגן מאליו. מיד היה דוד עומד ועוסק בתורה עד שעלה עמוד השחר. כיון שעלה עמוד השחר נכנסו חכמי ישראל אצלו. אמרו לו: אדונינו המלך, עמך ישראל צריכין לפרנסה! - אמר להן: לכו והתפרנסו זה מזה. - אמרו לו: אין הקומץ משביע את הארי, ואין הבור מתמלא מחולייתו. - אמר להם: לכו פשטו ידיכם בגדוד.
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 15/02/2012 12:07:36
|
|
|
|
| נשלח ב-15/2/2012 22:43 |
|
| |
אני רואה שאתם אוהבים אקונומיקס, גם אני אוהב,(רק מה עושה הו"ו הראשון?, אם שם המדינה היא ע"ש יהושע פולק ופורוש מאיר).
היות ויהושע פולק לא ניראה לי כזה פארטאמטער כמו שהוא מישתקף מיהכתבה הזאת. והראיה היא שבפרשת הולילנד הוא הצליח לצאת לא מועמד לאשמה, ולא משנה אייך, אבל השורה האחרונה, שהוא קצת מחושבן בחיים, אני קודם ינסה להסביר את מה שהוא כניראה בא להביע, ואח"כ ביקורתיי.
זה שאקונומיקס תלוי מאוד בצריכה מתוגברת, לא צריך להיות ע"ז פרופיסר גדול. כל אחד יודע שהנשמה של הכלכלה היא הייצור של הדברים(ולא משנה אם זה תוצרים ממשיים או תוצרים מעשיים ומינהליים או תוצריי רוח) ככול שיותר יש ביקוש למוצריים האלו, כך יש יותר תעסוקתיות לאנשים, כך יותר אנשים נימצאים במעגל הנתינה וממילא הצריכה, וחוזר חלילה, אחד משפיע על השני, מישהו צורך אני מייצר יותר, יש לי יותר כסף, אני צורך יותר, מייצרים אחרים יותר, יש להם יותר כסף, צורכים יותר אחרים מייצרים יותר, עד שניהיה אוטופיה כלכליית, כולם מרוצים מעיסוקייהם ומוצרייהם, לכולם יש מספיק לכול צורכיהם, הצמיחתיות גודלת יותר ויותר, הכול מיתאזן בחלוקה יפה, איין עניים, איין משוועים לתיצרוכת ואין להם, אולי יש אנשים שגוזרים קופוניים מיזה ונהיים יותר עשירים(התעשיינים והספסרים ואנשי הבערזע) , מגיע להם, הם הדבורים המובילים האבקניים מיצמח לצמח, ביזכותם המשק פורה ורובה, בלא הם היו כול הפועלים משוועים לתעסוקתיות, ואיין יוזם הנותן להם. כך שעולם הכלכליי, מורכב מיוזמיים ומימתווכים ומפועלים, הם שלושת אבני היסוד הכלכליי, החכמה שיתחלקו בשווה. מה קורה כשיש עודף תוצריות, ומיאז המהפכת התעשייה, ככול שמיתגברת הצריכתיות מנגד מיתגברת הייצור הקל, יותר קל לייצור תוצרת חקלאיית, יותר קל לייצור בינינים, יותר קל לייצור כול מה שמיוצר בפאבריקן לכול מחלקותייהם, בקיצור יותר מהיר וקל היום הכול, יש אוטומטיקס מאשינען, יש הרבה עמצאיים סמארטיים, אז נוצרת בעייה רצינית, המשק ניכנס להיתכווצות, והוא כמו מיגדל קלפיים, כי כשם שדאגה לכולם לעבודה ותעסוקתיות גורמת ליותר צריכה וממילא ליותר תעסוקה ושוב חלילה, ולכולם יש גם עיסוק בחיים וגם מסםיק צורכיהם, במיקרה שיהיה עודפיות בייצור, וממילא פחות יחסרו פועלים, זה יגרום מיגדל קלפים הפוך, שוב חסר כסף לאנשים שוב יצרכו פחות תוצרתיות(יסתפקו במועט ובחוסר) ואז שוב חוזר חלילה פחות תעסוקתיות עד שמשק של מדינות אדיריות יכול להישתתק כליל, זה כימעט קרה ב29 לאמריקא הגדולה, זה כימעט קרה לרוסלאנד הגדולה כשקרס רעיון הקומניסטן, וזה קורה בפועל במדינות רבות בעולם שיש להם ידים פועלים למכביר, רק אייין מספיק יוזמים שיפעילום, או לפעמים הממשלות מושחתות ביותר עד שאי אפשר לעשות עסקים עימם, וכך איין צריכה איין עבודה איין כסף (שהוא שפת האקונומיקס והמתרגם את שווי האקנומיקס המקומיי). וסתם הערה, כול פעם שאובמה(או פריזדנט אחר מאמריקא) מזהיר את צ'יינא והינדייא לבל יהינו להעביד ילדים ונערים קטנים בעבדות חרופה כי זה פגיעה אנושה בזכויות האנושות, הוא מיתכווין למשהו אחר לגמריי, הוא מיתכווין שיפסיקו עם הייצור הזול במדינות האלו, שגורם שתחת שיעבדו וייצרו באמריקא דברים, הפאבריקן עוברים למדינות הללו, וממילא נוצר בטלה באמריקא ושוב נוצר ההיתכווצות, ואמנם רוב תוצרתה של אמריקא מחוייב להיות במדינתה,אבל הפאבריקן תופסת אחוזיות ניכרת מהכלכת אמריקא, כך שההיתחסדות הזאת היא לא בדיוק לשם שמים. עכשיו, בא יהושוע פולק, וטוען כך, בוא נואמר שאיין יותר חרדים בישראל, נהפוך את ב"ב ואת מא"ש לסנטרל פארק ענק בלב ירושלים וגוש דן, ואת כול יושביהם נעביר לוויליאמסבורג וגייטסהד, האם המדינת ישראל תוכל להיתקיים כלכליית? הרי כלכלה מקומיית מורכבת משתי סוגיי תוצריות כלליות, האחת יצירה לתיצרוכת מקומיית(הניצרכת לצורכיי אותה המדינה), והשניה יצירה לתיצרוכת גלובליית(ליציאה מהמדינה למדינות אחרות וע"י כך קבלת כסף או תוצריי אותם המדינות), ומדינת ישראל מה שהיא מוטלת בנס כלכליי גם כהיום, הוא כי תוצרתה הגלובליית היא תמיד משחקת ביין המדינות, היינו שאם אמריקה לא יכולה עכשיו ליקנות תוצריי קומפיוטערס מיתקדמים(למשל) כי הצמיחה עברה לצ'יינה, אז צ'יינה תיקנה מישראל, וכצ'יינה תיקשה לצמוח, ויעבור לאינדייא, אז הם ייקנו מישראל, וזה הסוד של מדינה קטנה סמארטיית, שתמיד יהיה מי שיקנה מימנה,(חוץ מאם יהיה משבר עולמיי), וגם יש כאן עוד ניסים עם הגעז שמצאו, ואם המילחמות שלנו המביאה אותנו להמציא מיליטער-פטנטן הניצרכים ביותר לעולם בעת מצוקת כלכליית מאשר בעת רווחה(מיפני ריבוי מתחיים ביין האומות ובתוך המדינות), ואז אומר יהושע פולק, שהמצב במדינה שהייצור הפנימיי כבר היגיע לכדיי צורך הכול ויותר(לוליי התיצרוכת החריידית), וא"כ החלק הזה יתחיל ליפגע ותחת ליצמוח הוא יתחיל להיצטמצם, וא"כ החרידים שביין כך הם לא ניקראים חלק מאוחד ממש במדינה (בתרבות ובאורחות חיים ובעוד דברים, וגם שהרי גידול האוכלוסייא היא עבודה ממש, שהרי א"א גם להרבות צאצאים ועם זאת לעבוד בעוד עבודה, כי כל בית הרי הוא כמוסד שלם) בואו ניסתכל עליהם כמי שכול תפקידם הוא הפרחת והרביית התיצרוכת, בבנינים, במזון, ברפואה, ובעוד כול תיצרוכת האדם. ואייך הפטנט לזה. ניגבה מיסים יותר ממה שצריכה המדינה לקיום מוסדות השילטון והביטחון והשיטור הפנימיי והמישפט וכדומה, וניקח ייתרת המיסים האלו וניתן אותם לחרדיים (בצורת חוק חינוך ובצורת הביטוח הלאומיי ובצורת תמיכה בישיבות) וכך הם כבר יפזרו שוב הכסף במשק, וירבו הצריכה(והרי איין חשש שיוציאו הכסף לחוצה לארץ, כי רובא דרובא דתיצרוכתם הוא צורכיי קיום מתוצרת מקומיית) אלא מאי הם נהנים מיזה שע"י כך הם חיים, נו זה ממש זה נהנה וזה לא חסר. עד כאן תמציית מה שאפשר לבאר בו, בעניין האלמנט הראשון שהזכיר, ובעניין האלמנט השיני כבר קשה לי יותר לבארו, אלא שאפשר בדוחק לומר, שניתכוון שמאחר שהכסף המיסים שמקבלים החריידים מהמדינה הוא הרי כמו שאמרנו לצורך הפריית התוצרתיות, א"כ למה שיחזירו למדינה ערך מוסף ושאר מיסים, אפוכיי מטרתא למה לי, הרי גם הכסף שבידיהם הוא של המדינה ורק הם מורשים להישתמש בו לפזרו במשק(ורק שדרך אגב גם יהנו ממנו) אז למה להם להחזירם, יחיו כמו באיילת ששם יש פטור ממיסים של ערך מוסף, וע"ז הזכיר צידקתם שגם שצודקת הטענה, מ"מ איינם מבקשים מהמדינה לפוטרם כלל מימיסים, אלא הם כנודבים ומחזירים למדינה החלקיות היחסיית במיסים, ונימצא כאילו שבאמת מפרישים ממש, שהרי עבודתם היא הפריית המשק, ומשכורתם זה קבלת המיסים מהמדינה ומיזה חוזרים ומפרישים מעשר מן המעשר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2012 01:23 |
|
| |
כלכלה היא אמצעי,
ילודה היא העיקר, ויסוד קיום האמצעי שנקרת חברה,
ואם הכלכלה והחברה באים להגביל את הילודה ?! אז ששניהם (הכלכלה והחברה) ילכו לעזאזל במהרה,
|
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2012 07:49 |
|
| |
תו"ד זו דוגמה לתלישות של בריסק מהמציאות? לשיטת פולק ככל שמדינה תזרוק לפח (או תתן לחרדים, בשני המקרים ההשפעה הכלכלית על היתר הינה שווה) יותר סחורות מצבה יהיה טוב יותר. מאמרו של פולק הוא רק דוגמה איך ניתו למכור לצבור אינטרסנט את השטות הגדולה ביותר בקלי קלות שמעתי שבסינגפור מחפשים לייבא חרדים להשבחת המצב הכלכלי...
|
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2012 07:55 |
|
| |
למה אתה חושב שילודה היא עיקריית(אתה הולך עם אייזה היילך מחשבה, לכל האורך), ראשית אתה לא מופקד על קיום העולם בעתיד, וביכלל לא יקרה כלום אם הוא לא יתקיים, ועוד שוודאי וודאי ילודה (שיש הרבה לדון מה עניינה, ביחס לפרט) צריכה להיתחשב בנתוניי המצב מסביב, גם אם מאוד בוער לך כמות(ואיין לזה שום סיבה) היא לא יכולה לבוא על החשבון של אייכות. ובקשה, האשכול הזה אינו על פריה ורביה, הוא אקונומיי, אולי כדאי להשאיר האשכול על מקורו, כי הוא עניין ניכבד ויפה.
לתלמיד טועה מחובר המציאות, עוד לא שמעת ביקורתיי, מה קפצת? וגם יש לי חשש שלא הבנת דבריי
בערב אמשיך
|
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2012 21:29 |
|
| |
| תורה_ודעת כתב: |  | למה אתה חושב שילודה היא עיקריית(אתה הולך עם אייזה היילך מחשבה, לכל האורך), ראשית אתה לא מופקד על קיום העולם בעתיד, וביכלל לא יקרה כלום אם הוא לא יתקיים, ועוד שוודאי וודאי ילודה (שיש הרבה לדון מה עניינה, ביחס לפרט) צריכה להיתחשב בנתוניי המצב מסביב, גם אם מאוד בוער לך כמות(ואיין לזה שום סיבה) היא לא יכולה לבוא על החשבון של אייכות.
ובקשה, האשכול הזה אינו על פריה ורביה, הוא אקונומיי, אולי כדאי להשאיר האשכול על מקורו, כי הוא עניין ניכבד ויפה. |
|
מה קשור העתיד לכאן ?
פשוט לא צריך חברה\מדינה\ארץ\כלכלה, אך ורק בשביל קיום המשפחה ושרדותה,
לו האדם היה כמו הנחש אז באמת הוא לא צריך לא מסגרת משפחה כי לא מגדל את צאצאיו ולכן לא צריך בית\ארץ, ולכן לא צריך חברה וק"ו לא כלכלה,
ולכן כל הצורך בחברה ובארץ ובכלכלה הם בשביל המסגרת המשפחתית וההישרדותית האישית של כל אחד,
והיות שאתה לא נולדת יש מאין רק ההורים הולידו אותך ועמלו בשבילך מאז שהם נולדו, וכן כל החברה יחד עשו הכל שתוכל להיוולד ולגדול כמשכיל וכמוסרי וכדומה, נתנו לך את כל הטוב שעמלו הקדמונים בכל מיליוני הדורות עד היום, כמו השפה והחוקה והמוסר וארץ וחברה תקינה וכדומה,
כל אלה הם לא לריק עשו, הם כיוונו כך שאתה תמשיך לפתח את הטוב לדורות הבאים,
לא סתם להיות פרזיט שנהנה מהכל בלי לתרום להמשך,
לסיכום: מי שרוצה להיות נחש ?! שיהיה באמת נחש !! מה הוא בא להתערב בסדר האנושי ?
הנחשים אוכלים מהכל בלי שום בעיה הם לא צריכים שהחברה תעבוד בשבילו,
הוא המנוול רוצה עבדים שיהיה לו את כל הטוב, ומבין שהוא צריך לתת לעבדים גם קצת פירורים, ולכן הוא נזעק אל תולידו כי יעלה לו פירורים לתת להם,
אז בבקשה שיעזוב את חברת בני האנוש ויחזור לג'ונגל ששם מקומו,
כזה פרא אדם כבר מזמן לא ראינו, וחבל שההורים שלו הזדווגו והולידו אותו,
|
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2012 23:05 |
|
| |
לתלמיד תועה זו דוגמה לתלישות של בריסק מהמציאות? לשיטת פולק ככל שמדינה תזרוק לפח (או תתן לחרדים, בשני המקרים ההשפעה הכלכלית על היתר הינה שווה) יותר סחורות מצבה יהיה טוב יותר. כמובן ופשוט שכול מה שכתבתי בביאור יהושוע פולק לא אומר שכך אני אוחז, ולא אומר שזה תיאור נכון של המציאות, וגם לא אומר שהוא צודק במשהו. כול מה שכתבתי בא רק לבאר המושג שהוא היביא, מה פירוש הגברת התיצרוכת, איך זה קשור לכלכלה של המשק הכללי, ועכשיו ארחיב יותר.
וודאי שמשק חזק, יש בו היכולת להפנות כוחות יוצרים, לסוגיי ייצור אחרים, תיראו למשל באייזה אופן מדהים המשק של המדינה, הצליח בשנים האחרונים להפוך לעוצמת היי טק, כשכול העניין הזה היה בחיתולים עד לפני 20 30 שנה. אבל זה תלוי מאוד בחינוך והכוונה, וזה כבר יותר קשור בממשלה, ובחינוך מצעירות. ולכן גם אם לא היה הגברת הייצור התיצרוכתיי של החרידים, כניראה היה תעסוקה אחרת לכול אותם 20 אחוזים שבכול מיגזר יוצר, ועוד שהעבודה הייתה יכולה להיות פחותה על כול פועלב20 אחוז, והרווח היה אותו דבר, כי ערך המוצר היה עולה בהתאם, שהרי ערך המוצר ניקבע ברובו לפי הביקוש לו.
וזה אחד מהכשלים של פולק במאמר הזה, חוץ מעוד הרבה כשלים, גם מוסריים וגם עובדתיים.כי צריך להבין כל שקל של מס, הוא משקף עוד רגע עבודה של הפועל ששילם המס, עכשיו עם השקל הזה היה מופנה לדברים ניצרכים, היה חוזר למשלם המס ההשקעה (או שהיה הולך לחברה הניצרכת מיבחינה סוציאליית), כרגע שמישהו שיכול לעבוד לא מישתתף במעגל העבודה הזה והוא נהנה מהכספים, הוא נהנה שלא כדין, הוא כאילו מעביד השיני בכפייה לספק צרכיו,
לדעיתי הבעיה בציבור החרידי היא חוסר מינימלי של הבנה בכלכלה ואיך שוק ומשק עובדים. אבל זה לא כל הבעייה, יש גם בעייה מורכבת יותר, בעייה חינוכית ובעיית תפיסת עולם ( חלקה מוצדקת וחלקה לא מוצדקת,לא עכשיו) ועיקר הבעייה היא במנהיגים של הציבור החרידי, שהם לא מבינים בדברים האלו, והם מיתנהגים לפי תשובות ישנות שהיו או מסוג כלכלה ישנה מאיירופא, או מסוג הגזיירות וההפלייה הקשה שהיה ליהודים שם. כיום שהשתנה המצב, לא נערכו כיאות אחרי השואה, מי שאוהב לזהות הליכים אבולוציוניים בכל דבר, יכול ליראות איך שאחרי השואה, מבחינה אבולוציונית עולם הישיבות הישתלט על הציבור החרידי הוא זה ששרד, הוא זה ששינה את המצב ברחוב, והיום התוצאה כמו שהיא הרת אסון לציבור הזה עצמו, מילבד מה שהיא לא מוסריית בעליל.
למקסמן מה קשור העתיד לכאן ? פשוט לא צריך חברה"מדינה"ארץ"כלכלה, אך ורק בשביל קיום המשפחה ושרדותה,
אתה מערבב את הענינים,אם אתה מכוון שכלכלה וחברה והישתייכות לאומית ואתניית, היא צורך האדם הפרטיי, ולא צורך עצמם, זה פשוט, וכי מה? הם מושגים לעצמם? כול תוקפם זה מה שהם חלק מימחשבותיינו וחוויותיינו אותם. אלא מאי אתה מכניס כאן את 'קיום המישפחה', ומה היא קיום המישפחה? לא עוד מעגליות הסובבת את האדם הפרטי כמו שאר הדברים שמנית(ובכלל יש להבדיל בין כלכלה כמספקת צרוכי האדם טכניית, מאשר מדינה שהיא צרכיו פוליטיית וביטחונית, וחברה ומישפחה שהם צרכים נפשיים וריגשיים.
'שרידות המישפחה'? זה כבר דבר שיש לדון עליו הרבה מנין הוא בנפשיינו(רק לא פה האשכול, אולי תחפש אשכול מתאים, בינתיים אמשיך לאגיב כאן, רק תעשה טובה, עדר עדר לבדו)
לו האדם היה כמו הנחש אז באמת הוא לא צריך לא מסגרת משפחה כי לא מגדל את צאצאיו ולכן לא צריך בית"ארץ, ולכן לא צריך חברה וק"ו לא כלכלה,
זה לא חכמה לישלוף אייזה חיה מסוימת ועוד מוזרה כנחש, ולהנגיד אותה לאדם. תיקח כול החיות ותראה שרובם חיים בלהקות, ובמיעוטם אפילו מיתקיימת מישפחתיות מסוימת. ולכן כל הצורך בחברה ובארץ ובכלכלה הם בשביל המסגרת המשפחתית וההישרדותית האישית של כל אחד,
שוב חזרת על קביעתך, בהצהרות קביעתיות לא משנים המציאות, המציאות אם תירצה לדעתה, צריך לדון בה. והיות שאתה לא נולדת יש מאין רק ההורים הולידו אותך
נכון, ומה זה מראה, שבטבע האנושיי, יש נטיה גדולה ליפרות ולירבות. אלא יש לדון מנין הטבע הזה ומה משמעותו. אולי זה עוד עמצאי ביטוי לטבע האנושיי של כול פרט להיות ממוקם במקום טוב מיבחינה חברתית וכלכלית וכדומה, ע"י ריבוי השבט והמישפחה, כל פרט מקבל עוצמה יותר חזקה מאשר אם הוא יהיה לבדו. יש גם שיקול הפוך -בתוך מישפחה הפרט מקבל פחות הדגש ייחודיי, כי הוא הרי משוכפל בדומים לו, אבל מינגד הרי מי שבוחר בריבוי זה ההורים והם הרי ישארו תמיד שליטיי המישפחה, א"כ הם לא יפסידו (ואפילו רצון אחים לילד חדש גם לא יפריע להם כמו שיועיל להם, שהרי גם אחים יש להם שליטה מסויימת על הצעירים מהם), כך שבפשטות פסיכולוגיית הרצון האנושיי לירבות הוא דווקא ממניע אגואיי. אבל לא רק, כי יש גם נטיה טבעיית לחמול ולרחם ולהעניק מישלך לאחרים וביפרט בתוך מישפחה (ונטייה זו היא גם ביחס לעם ואתניות של הפרט, ולכן גם עליהם חומל יותר מעל זרים) וזה בא לידי ביטוי רק בכך שאכן יהיו בני מישפחה, וזה גם דוחף להרבות.(לכן גם מי שאין לו היכולת להביא ילדים, מחפש באופן טיבעיי ילד לאמץ, או מוסד לאמץ, ביגלל הסיבה השניה שמניתי).
עכשיו זה מבחינה פסיכולוגיית. אני לא מזכיר כאן את השיטה האבולוציוניית שביכלל רואה בכל הנטיה לריבוי אייזה טבע אבולוציוני שענינו הפצת ושיכפול העצמיי ושרידותו, אפילו האיירוס הם מפרשים בצורה זו, גבר חסון וסמכותיי -סימן לזרע אייכותי, אישה יפה -סימן למגדלת צאצאים משובחת(וכל מין מחפש מה שהוא צריך להשלמתו). ממחקרים יש לזה דיי ראיה, כי כשבחונים הטבע האיירוסי, רואים שהוא מיתנהג בהתאם לנ"ל גם בלי סיבה פסיכולוגיית, כלומר האדם מובל ולא מוביל, וכן בבעלי חיים אפילו בשהם לא תבוניים בימיוחד, גם יש בכולם אותו איירוס טיבעי כבבני אדם, כך שהאדם שונה רק בזה שיש בו המודעות השיכליית להבין התהליכים הכפויים עליו טיבעית, וגם להנות מהם מודעית(שהרי גם בעה"ח נהנים אלא שחסרים המודעות ההנאתית זהיא וודאי נותנת הדגש חזק לחוויתיות), וליזום ההנאה מרצון ותיכנון תבוניי לאחר שהוא מודע לאפשרויותיו. ועוד שגם בבני אדם יש האפשרות להבדיל האיירוס מהילודה (כיום בוודאי, וגם פעם בתחבולות שהיו ידועות) ולכן צריך לומר שהרבייה באדם היא יותר ממניע פסיכולוגיי. אלא שבבעה"ח רואים שגם הגידול צאצאים הוא בטיבעם שלא ממודעות תבוניית, וא"כ רואים שגם האיירוס וגם הריבוי והנצחת העצמיי, שתיהם הם טיבעיים ולא רצוניים, לכן צ"ל שבאדם יש גם רצון טבעיי לירבות בנוסף לאיירוס. אלא שגם יש בו המניע הפסיכולוגיי.
סוף דבר, הרצון לירבות הוא גם טיבעיי וגם פסיכולוגיי, אלא שכול זה יכול להיתנהל אכן בתבוניות לצורך הנולדים, לדעת האם אנו מסוגלים להעניק להם המגיע להם, וגם יכול להיות מבוקר מיצדיינו בהתאם לצרכיינו האמיתיים, ולא לתחרותיינו.
כול מה שכתבתי מבחינת אבולוציוניית, יכול להיות מוסבר גם ע"י בריאתניים או כאלו כמוני שלא שוללים האבולוציא כאפשרות מיסתברת אלא שהיא מתוכננת מראש לתכלית,ולא באה מהסתם אל הסתם. כי מהיסתכלות בבעה"ח במה שדומים לבני אדם, רואים בבירור שתהליכים שאנחנו חושבים שהם מידעת וממניעים נפשיים, ישנם בדיוק אותו הדבר אצל בעה"ח בלא דעת, אז המסקנה שאצליינו הדעת היא בדיעבד על הטבעיות שלנו, רק שנכון מאוד לומר שהטבע הוא הדוחף, אבל הדעת היא הבוחרת האם להיכנע לדחפים או לא להכנע ומאייזה סיבות לבחור בכך או בכך, ושוב חזרנו לעניין הבחירה אם ישנה או לא, ומה מניעיי הבחירה וצדדיה.
ועמלו בשבילך מאז שהם נולדו, וכן כל החברה יחד עשו הכל שתוכל להיוולד ולגדול כמשכיל וכמוסרי וכדומה, נתנו לך את כל הטוב שעמלו הקדמונים בכל מיליוני הדורות עד היום, כמו השפה והחוקה והמוסר וארץ וחברה תקינה וכדומה,
כמו שכתבתי, הסיבות גם פסיכולוגיות וגם טיבעיות,יש סירטיי טבע מדהימים כיום על מה בעלי חיים עושים בשביל צאצאיהם ללמדם שרידות ודרכי חיים, יש גם נושא שקשור מאוד לפרט הזה, מה היא אהבת וקשר ההורים ןצאצאיהם, זה גם משהו עלום יותר ממובן, גם בו יש צדדים פסיכולוגיים וטיבעיים, בקיצור כמה שניבדוק דברים נילמד כמה הם מורכבים ומפורטים, וכלל וכלל לא תמימים ופשוטים כמו שניראו פעם.
(והכי מעניין שיש גמרא בסוף סנהדרין שיואב אמר לדוד מה איכפת לך העונש שיקבלו צאצאיך, אתה תידאג לעצמך, ולכן תידחה את העונש מעצמך לצאצאיך, וזה על חטא שלא הם חטאו אלא דוד חטא. כבר אז(לפחות בזמן שניכתב הגמ') הבינו שיש בדאגה לילדים ע"ח ההורה אייזה בעיה סתירתית, אני ידהמתי ליראות כזאת גמרא, אדם חוטא ובימקום ליסבול העונש בדין הוא זורק על צאצאיו?).
כל אלה הם לא לריק עשו, הם כיוונו כך שאתה תמשיך לפתח את הטוב לדורות הבאים,
כנ"ל
לא סתם להיות פרזיט שנהנה מהכל בלי לתרום להמשך,
ממש לא קשור לפרזיט, פרזיט זה טפיל לאחרים ומנצלם, כאן גם אם החלטתי במודעות שלי אין צורך בהנצחתי לעולם, וטוב לי פסיכולוגיית גם אם אני יהנה לבד, הרי בעצם חיי (אם עונים על הציפיות)נתתי להורי מה שהם השקיעו בי. ואם הם רוצים שאמשיך כדי להמשיך את רצונם ברביה, הם כבר צריכים להיתחשב גם ברצוני, הרי הם הביאו אותי שלא ברצוני, אין להם הזכות לנצל אותי אם זה מנוגד לדעותיי. לסיכום: מי שרוצה להיות נחש ?! שיהיה באמת נחש !! מה הוא בא להתערב בסדר האנושי ? ומי שרוצה להיות שימפנזה שיהיה באמת שימפנזה. הנחשים אוכלים מהכל בלי שום בעיה הם לא צריכים שהחברה תעבוד בשבילו,
אני רואה שאתה אתולוג גדול. אולי תגלה לנו מימה אוכלים הבעליי חיים האחרים, מתלוש משכורת?
הוא המנוול רוצה עבדים שיהיה לו את כל הטוב, ומבין שהוא צריך לתת לעבדים גם קצת פירורים, ולכן הוא נזעק אל תולידו כי יעלה לו פירורים לתת להם,
אז בבקשה שיעזוב את חברת בני האנוש ויחזור לג'ונגל ששם מקומו, כזה פרא אדם כבר מזמן לא ראינו, וחבל שההורים שלו הזדווגו והולידו אותו, שכחת שההורים שלו הם כמוהו,נחשים.
לסיכום, הנושא של הילודה הטיבעית באדם ובחי, הוא מאוד מעניין יש בו הרבה זוויות בחלק נגעתי קצת, ויש עוד הרבה מה להעיר, אבל מה שברור שמי שבוחר להביא ילדים, לדעיתי צריך לחשב(כמה שאדם מסוגל) כמה הוא מסוגל לתת להם מעצמו, כמה הוא מסוגל לתת להם החיירות לעצמם ולא ליראות בהם את עצמו, ולפי"ז שיחליט על צעדו, סתם להביא ולהביא זה ממש משהו חייתי.
ועוד דבר מעניין פעם היה לעם היהודי עניין מאוד גדול ברבייה, הוא נינגס וניתמעט ע"י המציקים לו בתקופת החורבן ואחריה, ובכל תקופות הגלות.ולכן חכמים בכל הזמנים הירבו בגמ' את החיוב של 'לשבת יצרה',(בדומה לאחריי השואה) כיום שכבר פרו וישרצו וירבו ויעצמו במאוד, אף אחד לא קולט שזהו הגיע הזמן ליבלום ולאזן, לחזור לפרופורציות. ההרגל נעשה טבע. יש לזה גם צדדים אנושיים, וגם צדדים דתיים, ואכמ"ל.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2012 08:06 |
|
| |
הציבור החרדי נמצא במצב כל כך ירוד שהוא מוכן לקנות כל סוגי הבובקעס שימכרו לו, אם נראה לו שזה תומך בהידרדרות הקיימת.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2012 08:11 |
|
| |
אליס זו תופעה כלל אנושית. לדוגמה קניית הטענות אצל חלקים ממגזר מסויים באשר לכך ש"העיקר שהוא בן אדם ולא כ"כ משנה אם כיפתו שקופה". זה הטבע האנושי
|
|
|
|
|