| נשלח ב-16/2/2012 10:10 |
|
| |
"הפסיקה האשכנזית" מול "הפסיקה הספרדית"
.
בעקבות דיון שהתפתח במקום אחר, רציתי להניח את הדברים כאן על השולחן.
טענה מוכרת ונפוצה היא כי "הפסיקה האשכנזית", מחמירה, ולעומתה - "הפסיקה הספרדית" - מקילה.
אני מניח בתוך מרכאות את שני המונחים, משום שלא ברורה לי מהי הגדרתם המדוייקת, והאם כלל ניתן למצוא הגדרות כוללניות כאלו שעדיין תהיה להן משמעות (איך נסווג, למשל, את פסקי הרא"ש?).
דעתי בעניין נחרצת וברורה, אשמח לקרוא את דעות המלומדים.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2012 10:34 |
|
| |
מאמר מעניין של בני לאו:
|
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2012 10:37 |
|
| |
מואדיב
צריך לאתר פוסקים שישמשו דוגמא ל"פסיקה ספרדית" ופוסקים שישמשו דוגמא ל"פסיקה אשכנזית".
יתכן שיתברר שיש כאן כמה ענפי משנה.
הנה המלצותי, שמתבססות על המעט שמוכר לי מן האחרונים.
1. פוסקים אשכנזים.
הנודע ביהודה: הכרעות שמתבססות על סימון המטרה לפני שירטוט העיגול וכוללות לפיכך התמקדות במספר מסויים של דעות בראשונים או הצעת מהלך בסוגיה שנראה יוצא דופן. (יש לי דוגמאות בודדות מאד לזה, אבל בוודאי שלא יהיו הרבה כאלו).
החזו"א. יש הרבה. למשל פתרון השאלה מדוע הדלקת חשמל אסורה בשבת. היחס לשמיטה ועוד.
הרב אלישיב. יש מאמר שספרן יודע ללנקק אליו על שיטת הפסק שלו, שמושפעת לדעת המחבר, חוקר מאוניברסיטת באר שבע, מן הקבלה (המטרה שלנו היא לעשות רצון ה' ולא להשיג מטרות חברתיות או להתחשב בצרכי השואלים).
יש להוסיף מן הסתם את הרב פיינשטיין ואת הרב אויירבך.
2. פוסקים ספרדים
גם כאן יש כיוונים שונים מאד. לא הרי הבן איש חי עם חומרותיו הקבליות כהרי הרב עובדיה.
אני יכול לחשוב על שתי דוגמאות לפסיקה ספרדית שכמדומה אליה מתכוונים כשמדברים על הנושא הזה.
הרב עובדיה יוסף.
הרב בן ציון אבא שאול.
אצלם אין את הצורך והרצון לצאת ידי חובת כל הדעות האפשריות, יש התחשבות ביכולתו של השואל, יש שיקלול של דעות הפוסקים הידועות תוך התחשבות מירבית בדעת השו"ע - כל זה לא יימצא אצל הפוסקים ה"אשכנזים" שהזכרתי לעיל.
לפיכך הם מקילים יותר באופן כללי מפני שסף הדרישות שהם מעמידים בפני הציבור הוא לדעתי יותר נמוך.
דוגמא בולטת: הרב עובדיה מתיר להסתמך על היתר מכירה בשמיטה בעוד החזו"א אסר זאת מכל וכל. הטעם של הרב עובדיה, עד כמה שידוע לי, הוא צורך הציבור שאינו מסוגל ליותר. החזו"א סבר שזה נושא להילחם עליו כדי לעצב את פני הציבור.
כלומר, שיקולים מטא הלכתיים פעלו כאן.
מצד שני, הפוסק האשכנזי, כמו הנודע ביהודה, מסוגל להגיע לקולות גדולות מאד אבל זה תמיד, כך הרושם שלי, במקרים יוצאי דופן ולעתים גם לא לפירסום.
הדברים שכתבתי כאן נאמרים בערבון מוגבל מאד והם בגדר התרשמות שאיני יכול לתעד בדוגמאות אלא, במקרה הטוב, בדוגמאות מעטות. אשמח אם יתקנו אותי אם טעיתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2012 10:39 |
|
| |
עוד דוגמא מהזכרון של הרב בן ציון אבא שאול.
באחד מספריו הוא דן במעיכת בננה בשבת עבור ילד.
החזו"א מחמיר בכך הרבה (יש איזה קטע באחד הספרים עליו או באגרותיו שבו הוא קורא להתחזק ולמעוך בצד ההפוך של המזלג, בשינוי) משום "טוחן".
הרב בן ציון אבא שאול כותב בפשטות שמותר, ומציין שדעת האשכנזים אינה כן, לפי שהם חוששים (כמדומה, אני מצטט מזכרון רופף) לשיטת רש"י אבל "אנו איננו חוששים לזה" ולכן מותר לכתחילה.
(ההתרשמות האישית שלי היא שודאי אין כאן טוחן, אבל זו הערה שעלולה להסיט את הדיון).
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2012 10:40 |
|
| |
הדיון הזה לדעתי מאד חשוב ולא רק כעיון תיאורטי אלא מפני שיש דברים טובים בשני הצדדים. ועיקרם באותו חלק שכיניתי במקום אחר "מטא הלכה".
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2012 10:56 |
|
| |
.
מיימוני,
שמא נתחיל מעט מוקדם יותר, ונתחיל שלבים-שלבים?
נציב את פסקי פוסקי אשכנז הקדומים - רש"י ובעלי התוספות - ומולם את תשובות הגאונים. או נקח את הרי"ף ואת הרא"ש.
אבל קל מכך - לקחת את כל השגות הרמ"א ולבצע השוואה ראשונית בין המחבר לבין הרמ"א כדי לקבל תמונה ראשונית של אותה התקופה.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2012 11:13 |
|
| |
מואדיב
שתי נקודות.
ראשית, למרות שודאי יש קשר עניני, היסטורי, והשפעות, אני משער שאלו גישות שונות.
שנית, לשם כך יש להקיף יותר מקורות ממה שיש בידי. כמובן, אם כולנו נשתף פעולה, ויש כאן הרבה חכמים, נוכל להגיע למשהו.
אציין דרישות יסוד ממה שצריך להכין:
1. רשימת פוסקים ומקורות לסקירה ולהשוואה.
2. איתור דוגמאות יסוד בכתיבתם.
3. נסיון לבנות "שיטות" בהסתמך על הסעיף הקודם.
4. נסיון לזהות דגמים היסטוריים (מוסיף על הקודם קשר בין שיטות ואפשרות של השפעה).
כל זה מחייב לא רק יחס בין הפוסק למקורותיו ויחס בין הפוסקים זה לזה אלא גם הכרת המציאות ההיסטורית שבתוכה פעלו והיוותה אחד הקטבים במטא הלכה.
סופר פרוייקט. אבל למה לא להתחיל?
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2012 12:07 |
|
| |
הקולות הגדולות הן אשכנזיות:
היתר עיסקה,
מכירת חמץ,
הצורך בששים ריבוא כדי להגדיר רשות הרבים דאורייתא (כמיטב זכרוני)
הנחה יסודית שלעתים בטל הטעם בטלה הגזרה, ולכן אין מקפידים על מים אחרונים ולא על נטילת ידים לדבר שטיבולו במשקה.
כמדומני שיש עוד אבל איני זוכר.
ראיתי לא מזמן מאמר של ידידה דינרי על מנהג עוקר הלכה בפסיקה האשכנזית.
המאמר על הרב אלישיב הוא של רמי ריינר, אבל הלינק נשבר.
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 16/02/2012 12:14:41
|
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2012 12:41 |
|
| |
מנהג עוקר הלכה היה מיסודי הפסיקה האשכנזית אבל נעקר בעשורים האחרונים
|
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2012 15:33 |
|
| |
חבל שבח"ח אימצו את שיטת הכותרות של ויינט, לכתוב שקר בכותרת, ולסמוך על כך שקוראות תמימות לא בודקות את גוף הדברים (בלי להתייחס לכך שיש כמובן קשר הדוק לדיון של האשכול)
חרדים 'מספקים רשיונות מפוקפקים', בזמן שבגוף הכתבה אין שום מקור לכך שמשהו לא חוקי או מפוקפק ברשיונות שהם מ'ספקים', בדומה לבעל המכולת ש'מספק' לחם וחלב. המשטרה בודקת אם הם שילמו מס הכנסה, משהו שכמובן כולם משלמים בכל מקום, וכבר יש מסקנות, אם הם אברכים מן הסתם הם לא שילמו, אם בכלל פעולה כזו מחייבת מס הכנסה. העיקר שיש כותרת. ושזה קשור מאד לפסיקה האשכנזית.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2012 16:31 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2012 17:09 |
|
| |
פרוג
"הם רק גילו חור בחוק והמעשה עצמה לא היה בלתי חוקי. מה שכן מבחינה טכניקלית גם הכסף היה שחור וגם לא כתבו כתובות אמיתיות. אבל העבירה הגדולה של המרת רשיון חוקי לחלוטין. "
עצם זה שיש בפסיקה חילוק בין יהודי לגוי זה כשלעצמו פותח פתח למעשי רמאות.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2012 17:36 |
|
| |
[ממעמקים,
הקדמת אותי. אף אני רציתי להביא לינקים לדיון המרתק הזה. תודה!]
|
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2012 17:52 |
|
| |
באופן כללי אפשר לומר שהפסיקה האשכנזית והפסיקה הספרדית מבוססות על דרכים שונות של תלמוד תורה ועל מסורות שונות. הפסיקה הספרדית מסתמכת בעיקר על הרי"ף והרמב"ם ועל תלמוד תורה של סיני. הפסיקה האשכנזית מסתמכת בעיקר על בעל הטורים והתוספות ועל תלמוד תורה של עוקר הרים. בד"כ הפוסקים הספרדים בקיאים יותר במקורות, מסתמכים על שכל ישר בפסיקתם, וסוברים שכח דהיתרא עדיף. לעומת זאת, הפוסקים האשכנזים נוטים להרבות בפלפולים וסברות, וכשאינם משוכנעים מה נכון לעשות, מחמירים.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2012 19:03 |
|
| |
מ80 אנא בסס את דבריך.
|
|
|
|