לומדתלומדות: התורה כסולם: לאן מוליכות המצוות, רמב"ן ועוד
באשכול על "התורה כפיקציה" פתחה לומדתלומדת נושא חדש. אני מעתיק את הרלוונטי לכאן ונא לעסוק בנושא רק כאן.
קיבלתי במייל שיחה תורנית שנשא רב חשוב לפני תלמידיו. יש פה ציטוט מענין של רמב"ן שלי הוא חדש בענין זה שהמצוות מוליכות לאן שרוצים שהן תולכנה. אני חושבת שזו עוד דרך יפה ועשירה, ואחרת,בכוון אחר, להסתכל על מה שמימוני כתב באשכול זה, על הללכת לאן שרוצים.
תקראו ותחוו דעתכם.
ויתר על כן הרי הכתוב אומר (איוב לד,יד)אם ישים אליו לבו רוחו ונשמתו אליו יאסוף, בשביל לקנות את הדרגות האמורות שהן "רוחו ונשמתו" של התורה, צריך ש"ישים אליו לבו", ואז רוחו ונשמתו אליו יאסוף. כאשר אדם נגש ללמוד תורה, יזכיר תחילה לעצמו וישים אל לבו אלו אוצרות טמונים בתורה ומה הוא שואף להשיג על ידי התורה והמצוות. וע"ד שכתב הרמב"ן (ויקרא יח,ד) שהתורה והמצוות מביאים את האדם לדרגה שאליה הוא שואף ומכוון להגיע על ידם, כל אחד כפי הכנתו וכוונתו. התורה נמשלה לסולם, כדאיתא במדרש (ב"ר סח,יב) סל"ם גימ' סיני, והסולם כפי שמעמידים אותו ולהיכן שמכוונים אותו - לשם הוא מוביל את האדם. וזהו פי' אם ישים אליו לבו, להיכן הוא מכוון את הסולם של התורה, למה הוא רוצה להגיע, האם הוא חפץ להגיע על ידה לפנימיות התורה. יש מה שקורין לתורת הנסתר פנימיות התורה, אך לאמתו של דבר עיקר פנימיות התורה היא כדברי המדרש על ד"ת שהם כרביבים "מעלין ומגדלין את לומדיהם" ו"מעדנין ומפנקין את לומדיהם". ואם ישים אליו לבו - אזי בכח ההשתוקקות רוחו ונשמתו אליו יאסוף.
בקיצור, את אומרת שהעיקר זה האדם, והתורה היא רק כמו רכב להסעה, שתלוי בנהג.
לומדתלומדת ענתה:
משהו כזה, אולי הייתי מנסחת יותר מעודן ונותנת לתורה ולמצוות יותר כוח בניסוח, אבל משהו כזה. העיקר זה 'רוח האדם עולה למעלה'. אותי הפסוק הזה "אם ישים אליו ליבו, רוחו ונשמתו אליו יאסוף" ריגש עד דמעות ועד בכלל. הוא נגע בי ברטט במיתרים שבלב וחיברני מאד לטוב ולאור.
הוא אה כתב:
אני קראתי שזה סולם,לא רכב הסעה,קראתי נכון לומדת?
נשלח ב-16/2/2012 10:18
בעל בעמיו כתב:
לומדת הדרוש נאה, אבל כדאי לעיין ברמב"ן ולראות שמי שעוסק בתורה ומצוות שלא לשמן, יזכה לשכר שהוא מצפה אליו, והרמב"ן אינו אומר זאת בביקורת.
נשלח ב-16/2/2012 10:19
לומדתלומדת כתבה:
להוא_אה - נכון מאד. אתה צודק. סולם זה דימוי הרבה יותר מתאים.
לבעל - אני חושבת שמה שמענין אותנו פה הוא לא השכר (או העונש), אלא המקום הנפיש והרוחני שהמצוות מביאות אליהן. שיהיה לא לשמה, שיהיה למען המטרות שנראות לנו ראויות. למשל, למען החיבור לישר ולטוב. למשל, כדי להתעדן מבפנים. למשל, כדי להביא נוכחות רוחנית לחיינו.
בעל בעמיו כתב:
לומדת
רק רציתי להעיר שהרמב"ן לא פסל את אפשרות השכר ועונש. הוא נתן מספר מדרגות.
תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 16/02/2012 11:37:53
נשלח ב-16/2/2012 11:11
הרי ברור שאותו טקסט משפיע באופן שונה על בני אדם שונים בהתאם לרמתם השכלית והרוחנית.
"מי חכם ויבן אלה, נבון וידעם? כי ישרים דרכי ה', וצדקים ילכו בם, ופשעים יכשלו בם" -הושע י"ד י.
כי מפרש הטקסט,קרי הקורא,מוליך את הטקסט בהתאם לחוויותיו הפנימיות.
והתורה כלל אינה יוצאת דופן מבחינה זאת .
אפשר לקחת משל סולם ומשל רכב ומשל כנפיים ומי יודע עוד כמה משלים (לחובבי המשלים).
ומדובר לא רק בטקסט כתוב . כי כל החיים שלנו הם בעצם טקסט שאנחנו כותבים וקוראים אותו בעת ובעונה אחת. ושני אנשים ש"כתבו" את אותן חוויות לא "יקראו" אותן באורח שווה.
נשלח ב-16/2/2012 12:11
אשכולו של שנרב היש זהב מתחת לבלטות - המעה הדתי מטרה או אמצעי
אשכולו של שנרב עוסק בשאלה מה מבטיחה או לא מבטיחה התורה למקיימי מצוותיה כלומר השפעה חיצונית .
האשכול הנוכחי דן בשאלה של השפעת הפנימיות על החיצוניות.
תוקן על ידי צענערענע ב- 16/02/2012 12:37:31
נשלח ב-16/2/2012 17:21
כמובן שהנושא מורכב מאד ומגיע לכל סוגיית טעמי המצוות וטעמא דקרא וכו'.
אבל עצם הנקודה ברורה לכאורה מאד,
הרי לדעת כל מי שסובר שמטרת התורה להביא את האדם לנקודה מסויימת, שזה דעת כמעט כל המפרשים שעוסקים בעניני עבודה פנימית, מן המקובלים עד הפסיכולוגים, מי שעוסק בתומ"צ ואינו עושה כלום בעבודה הזאת כלל, ממש מפספס את הרכבת. זה נכון לדעת הרמב'ן שמטרת התורה שנאמין באלקינו וכו' כדבריו המפורסמים בפר' בא, לדעת הזהר שכוונת הכל הדבקות, וכו' וכו'.
אני מכיר רק שלשה הוגים קלאסיים במשך כל הדורות שטוענים שעצם קיום מצוות המעשיות הוא שיא מטרת התורה:, נפש החייים, בעל התניא, ור' משה דעסוייער. כל אחד מהזווית שלו. וברור שדבריהם הם תגובה מסוימת נגד הבעייתות שיוצא מהתפיסה האחרת, אבל אחרי הכל, הם יחידאיים, וגם בדבריהם עצמם אין וטעם מספיק אפילו לפי התורה לחידוש הזה
נזף בי ספרן על שטענתי שלדעת הרב וולבה עדיף גוי "בעל מוסר" או קרוב לזה, מאשר יהודי שאינו כן.
ושאל בעל, באיזה דקדוק דרבנן הם היו מתירים לעבור.
ועדיין דברי עומדים במקומם.
נזכרתי בעוד מקור חשוב, המקובל הרי"ל אשלג בעת הבחירות בתחלת המדינה תמך בבן גוריון ולא באגודת ישראל, כי אמר שב"ג לפי דעתו עושה לטובת הכלל, אבל אגודת ישראל הם מכוונים בשביל "לקבל לעצמם" לבד, ונמצא בן גוריון הוא הרע במיעוטו. זה בהתאם לשיטתו שכוונת התורה ללמד אותנו אלטורואיזים. [מובא בספר "ה' שמעתי שמעך". אינו לפני לציין עמ' מדוייק]
זה לא סותר את זה שהוא לא יתיר שום דקדוק דרבנן, אבל ביסוד השפקתו ברורה העדפתו .
ודווקא בתחום החסידי יש את הראיות הידועות לזלזול בחוקים מסויימים לטובת רוח החק. האיזביצער היה לו את האומץ להגיד את זה מפורש, שהם סברו שרצון ה' הוא לעבור על ההלכה הזאת [של זמן תפלה וכו'] .
ועדיין הם מאמינים שהעושה מצוות שלל"ש יקבל שכר, מכורח אמונתם בתורה ולא מכורח השקפתם הכללית. ולא מוותרים על דקדוק קל שלה כנ"ל.
ואין לשכוח את חז'ל שאמרו במפורש שיש מצב שהתורה נעשית לו סם המוות ולא סם החיים. וראה בהקדמת מהרח'ו לע'ח שמאריך במקורות לזה שקיום המצוות ולימוד התורה אינם ערובה בכלל שהאדם מגיע לעוה"ב. ועדיין שתי דרכים לפני האדם וכו'.
תוקן על ידי יהיאור ב- 16/02/2012 17:40:26
נשלח ב-16/2/2012 23:21
לומדת היתכוונתי במשל האוטו, שלמעשה האדם(הנהג) חייב ליצור לעצמו את דרכו, כי אין לו ע"ז תורה, שהרי את התורה עצמה, הוא בונה לפי מה שרוצה, אז עפ"י מה יבנה עצמו,?. עפ"י שיכלו, את יודעת אייזה עוצמה את נותנת בידי האדם. ברעיון הזה שהבאת, שללת את המחשבה העממית שאין לאדם אלא לבטל דעתו לתורה, כי זה לא יעזור, אם יבטל הוא ישתתק לגמריי, ולדעתי זה מה לחכמים אומרים 'כל האומר אין לי אלא תורה - אפילו תורה אין לו', כי לדברייך אין תורה בלי האדם עצמו, לכשתרצי מה שהבאת זה התורה שבע"פ שהיא תמיד הפירוש האישיי של האדם לכל מה שלפניו(שהפך לתורה שביכתב.
יהי אור יש רמב"ם מעניין בהלכות מלכים, שגוי הוא חסיד אומות העולם רק אם הוא מקיים הז' מיצוות כי ציווה הבורא, ולא מעצמו, בכלל יש חקירה גדולה על מה מניע האדם, בעשייית הטוב, וגםבעשיית מיצוות הבורא, יש כאן אייזה משהו חמקמק,(שכבר רמזתי עליו בחקירה על הבחירה שניתקעה באמצע) כי מה הסיבה שאתה עושה מה שהבורא אומר, או הסיבה שאתה עושה מה שטוב, שים לב שתמיד מיתחבא מאחורי הסביה שהיא ניראית ה'לישמה' עוד ייזה סיבה שהיא הסיבה למה אני עושה לישמה, והיא לא ניתפסת הסיבה הזאת, בקיצור יש כאן אייזה סוד שצריך לחקור עליו. חבל שהיפסקנו בבחירה.
בהבאת פסק הרמב"ם לגבי גוי יש כשל בסיסי ביותר, שהרי מה מחייב את הגוי להסתכל ברמב"ם. והבן.
נשלח ב-17/2/2012 07:48
האשכולות הללו, מדברים על מה 'חיוב' יש לאדם לשמוע בקולו, זה אכן מעניין, ובפשטות אפשר לומר שהיא הבנה בסיסיית, שמי שהוא האדון מחויבים לשמוע בקולו, אבל זה הכול אם הוא באמת 'מחייב' לשמוע בקולו, בתורה לא כתוב ש'חייבים' לשמוע בקולו, אולי רק מצווים ממנו מצוות, וזה הבחירה, האם לקיים את הצווי או לא לקיים. אבל אין כאן איזה 'חוב', אדרבא 'חוב' שולל בחירה, 'חוב' זה כפייה, וכבר סיכמנו שכפייה שוללת דת, אנחנו לא רובוטיים.
אבל אני דן איתך על משהו שונה מלמה 'מחויבים'. אני דן איתך על משהו פילוסופיי בייתר עומק. נאמר שאדם בוחר לקיים ה'מצווה' או לקיים ה'חוב', אבל למה הוא בחר כך, מה השיקול שלפניו? מה התוקף שיעשה דבר או חוב או מצוות ה', אם תאמר סברא שצריך לקיים דבר ה', א,כ הוא בחר בסברא הזאת, ולא בדבר ה'. והיינו שהסברא היא מילתא דמיסתברא היא לא משהו אלוקיי, וא,כ לעולם האדם בוחר בין דברים אנושיים, האם לקיים הסברא האנושיית לעשות דבר ה' או האם לעשות הרצון האנושי הייפך דבר ה'. אבל כול הבחירה היא במישור האנושיי. אין כאן צד תורה ואי תורה. ואם תאמר שהבחירה היא בלבטל רצוני בפני דבר ה', וכאילו הבחירה היא בשלילת עצמי או בחיוב עצמי, עדיין ניצבת אותה השאלה, ולמה לבטל עצמיי, כי מסברא צריך לבטל עצמיי לפני ה', א"כ לעולם הבחירה היא במה עדיף לי טפי, לעשות רצוני או לעשות סברתי, אבל אין ה' ניתפס כאן כלל.
נשלח ב-17/2/2012 08:22
תורה ודעת
אם אני מבין עיקר השאלה שלך הוא שאם אנחנו מחפשים במה אנחנו בוחרים כשבוחרים לשמוע בקולו בהכרח שיהיה זה סברא אנושית ולא קבלת עול אלקית. ובזה אני חושב שאתה צודק לגמרי. האופן היחיד שאפשר לדמיין שהבחירה הוא בה' ממש הוא באופן שהאדם אינו חושב אלא נגרר אחרי סביבתו ואז מה ערך יש לעבודתו?.
ואמנם אני מתחבט מאד בתוצאות ההגיון הפשוט הזה.שהרי נמצא באמת שלעולם אנחנו נשארים עצמאיים לגמרי והיינו מנותקים משליטת ה' לגמרי, ולא מיבעיא שאפשר להתחיל לשאול אם אנחנו מרגישים וידעים שמשהו לא מוסרי והתורה אומרת להיפך שלכאו' יש עכשיו מקום גדול ללכת אחרי עצמנו [ואכמ"ל, זה עיון נפרד] אבל אפילו כשאנחנו מסכימים לתורה הרי נמצא סוף סוף אנחנו תמיד עובדים את עצמנו.
תראה שלסיבה זו הרב מיכי בלינק הנ"ל טוען שלהעמיד החיוב לעבוד ה' על שום דבר אחר זהו עבודה זרה. אבל לצורך זה הוא מתחמק לומר שאין לבחירתו סיבה באמת והוא "ככה". [אני לכשעצמי פותר את בעיית העבודה זרה בסוד אחדות האל והבריאה וד"ב]
בקיצור, אם הולכים עם המוכרח לכאו' בזה עד הסוף, חייבים להודות שאין דבר כזה לשמה כמו שמדמיינים את זה, הן מפני שאני לא הבייביסטר של אלקים, אם הוא צריך משהו שיתסדר לבד הוא לא צריך אותי. והן מפני שזה סותר למבנה בחירת האדם.
עכשיו נשאר לנו רק לחפש מה כן משמעות הלשמה. ולכאורה הפשטות הוא שהוא פשוט עשיית הטוב מפני שהוא טוב, ולא מפני הסמכות או מפני הרווח הצדדי. ויש עוד פנים שאפשר לפרש.
ככלל, תורה שבכתב ביא ספר ברית של שכר ועונש, אמנם אנחנו כפויים לעיסקה, אבל כבר חז"ל דברו על מודעה רבה לאורייתא.
נשלח ב-17/2/2012 12:14
ליהיאור, אני לא ניכנס כרגע לדון על הדבר הזה(אף שהוא מאוד חביב בעיניי) בכובד ראש, כי אני מגלה שיש כאן איזה ריפיון דיוני, אני אוהב לדון בדברים רק כשהדרנלין מציף כל הגוף,כשיש מתח (הכוונה למתח חביב וכנה לדעת, לא מתח עויין וניציי, חלילה). למשל בדיונים אם יתכן, יש תמיד חשמל באויר, ואת זה אני צריך, אני לא יכול לחשוב או להגיע לעומק של דברים עם רגל על רגל, זה נחמד לשיחות סלוניות, או לבילוי שעות הפנאי. לדון דיון נוקב, כדי להגיע לאזור הגרעין הקשה של הדיון, ולנסות להגדיר או לפרק הלאה, חייבים דם במוח, אני לא מרגיש את זה עכשיו. אולי כי כבר מתחנו עצמיינו כאן יותר מידי, אז יכול להיות שהגיע זמן לנוח קצת, ריגושיות נבניית מתאווה להיתחדשות, כשדבר הופך להיות נידוש, גם אם הכי ערב בעולם, הוא מאבד הריגושיות שבו, והוא מאבד טעמו ועניינו. בכל זאת במילים ספורות הבאיר עמדתי, וכשתרגיש שאתה גלדיאטור(וכשאני ירגיש) נחזור. תורה ודעת
אם אני מבין עיקר השאלה שלך הוא שאם אנחנו מחפשים במה אנחנו בוחרים כשבוחרים לשמוע בקולו בהכרח שיהיה זה סברא אנושית ולא קבלת עול אלקית. ובזה אני חושב שאתה צודק לגמרי. האופן היחיד שאפשר לדמיין שהבחירה הוא בה' ממש הוא באופן שהאדם אינו חושב אלא נגרר אחרי סביבתו ואז מה ערך יש לעבודתו?. אני לא כ"כ מבין מה אתה מיתכוין 'נימשך אחרי סביבתו', כי אני לא מיתכוין דווקא לסחף חברתיי, אני יותר מיתכוין למה עומד בבסיס השיקול דעת, במה ליבחור.
ואמנם אני מתחבט מאד בתוצאות ההגיון הפשוט הזה.שהרי נמצא באמת שלעולם אנחנו נשארים עצמאיים לגמרי והיינו מנותקים משליטת ה' לגמרי, ולא מיבעיא שאפשר להתחיל לשאול אם אנחנו מרגישים וידעים שמשהו לא מוסרי והתורה אומרת להיפך שלכאו' יש עכשיו מקום גדול ללכת אחרי עצמנו [ואכמ"ל, זה עיון נפרד] אבל אפילו כשאנחנו מסכימים לתורה הרי נמצא סוף סוף אנחנו תמיד עובדים את עצמנו.
נכון מאוד. וזה ענף מהחקירה השניה שלי, בעניין הבחירה. שבחקירה השניה הזאת ,(שנוגעת לכל בחירה אנושיית בין שתי ערכים, לאו דווקא בעניני דת) יש בעיה שגם אם נניח חלק שכליי בוחר, שבידו להעדיף צד אחד(בספק השקול) אבל מה מרכיב את החלק הבוחר הזה, לא ענייני חשיבה? האם החלק הזה הוא לא מיכלל הצדדים עצמם? האם ניתן לתאר חלק נפשיי שבוחר שהוא סוג חשיבה אחרת מענייני הצדדים עצמם?, וכאן הוא ענף של זה, אנחנו מחפשים הגעה בין הבחירה לדבר ה', כשזה א"א. שהרי הבחירה עצמה, היא שיקולי עצמיינו.
תראה שלסיבה זו הרב מיכי בלינק הנ"ל טוען שלהעמיד החיוב לעבוד ה' על שום דבר אחר זהו עבודה זרה. אבל לצורך זה הוא מתחמק לומר שאין לבחירתו סיבה באמת והוא "ככה". [אני לכשעצמי פותר את בעיית העבודה זרה בסוד אחדות האל והבריאה וד"ב] לא קראתי עדיין דבריו,
בקיצור, אם הולכים עם המוכרח לכאו' בזה עד הסוף, חייבים להודות שאין דבר כזה לשמה כמו שמדמיינים את זה, הן מפני שאני לא הבייביסטר של אלקים, אם הוא צריך משהו שיתסדר לבד הוא לא צריך אותי. והן מפני שזה סותר למבנה בחירת האדם. אתה יודע מה משמעיות דבריך, שאין לשמה, אז אין ביכלל משמעיות לבחירה(גם אם יש בחירה), הכול הוא חישוב המישתלם או המיסתבר. וואס וועט זיין?
עכשיו נשאר לנו רק לחפש מה כן משמעות הלשמה. ולכאורה הפשטות הוא שהוא פשוט עשיית הטוב מפני שהוא טוב, ולא מפני הסמכות או מפני הרווח הצדדי. ויש עוד פנים שאפשר לפרש.
כן, אבל על זה דיברנו, שגם אחר שנגדיר מהו 'לישמה', עדיין הבעייה הגדולה היא, איך ה'אני' הבוחר, מצליח להיתחבר עם הלישמה. הרי החלק הבוחר אין בהסיסטעם שלו אפשרות לזה. אא"כ נחשוב מחדש (בכלל החקירה האם שייך בחירה, ובכלל החקירה השניה מה הוא הצורה והתוכן של העדפת צד אחד,) איך להגדיר הססיטעם של החלק הבחיריי, אני כבר נואלתי למוצאו, אבל עדין לא ניתיאשתי לגמרי. אולי תשועה ברוב יועץ.
בעלבעמיו, תודה
נשלח ב-17/2/2012 14:26
תורה ודעת. אכן יש קצת רפיון בדיון, בכלל אין לי את הכח כמוך לכתוב מגילות שלימות, ובעיקר, כי נושאים אלו תלויים אצלי כחוט השערה ובאבנתא דליבא, המסקנות שמגיעים אליהן קשה להגדירם בבירור בצורה שכל התכלית הוא להתווכח ולשכנע.
אבל רק נקודה אחת, כן אני יודע טוב את המשמעות של דברי. והרבה יותר ממה שרשמתי יש להגיד בזה, אלא שקשה לדייק אבל אם תשים לב לסוד שרמזתי בתשובה לבעיית הרב מיכי אפשר לבנות מזה הפתרון של הכל.ואגב גם לבעיה של קדמות המושכלות [שבכללם טוב ורע]. כי זה שהאדם מזהה את הטוב כטוב וראוי, זה כי הוא בעצמו הטוב, וזה בעצמו המוחלט שהוא מחויב המציאות, המציאות עצמו, שהוא ה'. נמצא מי הוא הבוחר, ה', לא האדם, וזה בעצמו סיבת הבחירה כי ה' זה עצמו הטוב ובאמת אינו בחירה אלא מוכרח. וקשה לבאר בזה עד הסוף וצריך לחשוב ע"ז לבד,
[ולדעתם זה גופא הוא סוד ה"לשמה", ראה במכתב הנ"ל, ודי בזה.]
תוקן על ידי יהיאור ב- 17/02/2012 14:55:16
נשלח ב-18/2/2012 21:47
האם הגדרת הסולם נכונה רק לתורה או לכל מצווה ולכל מעשה בכלל שאדם עושה. למשל שמירת שבת מביאה כ"א למחוזות אחרים מבחינה נפשית או ללמד תלמידים. גם למכור בחנות יכול להביא כ"א למקומות אחרים ומי שרוצה להשלמת הענין יקרא את מדורה של הניה בבית שלנו האחרון בענין של איך לגשת לכל עבודה