| נשלח ב-7/4/2012 22:48 |
|
| |
הפראייר מביא ביכורים: למהותה של מצוות "מגיד" בליל הסדר.
קטעי ה"מגיד" בליל הסדר מעוררים תמיהה אצל רבים. לכאורה מדובר כאן בקיום מצוות עשה של סיפור יציאת מצרים, אבל אין כמעט מלה על היציאה עצמה. תיאור השעבוד מופיע באריכות, ואילו רגע היציאה מעבדות לחירות אינו מתואר כלל, דמותו של משה כמעט ואינה מוזכרת וכיוצא בזה. מדוע מ"מגיד" נראה כפי שהוא? התשובה כמובן פשוטה: ההוראות הבסיסיות נמצאות במשנה בפסחים פרק י': לדרוש מ"ארמי אובד אבי" עד שמסיים את כל הפרשה, ואז לעבור לפסח מצה ומרור. כלומר המסגרת, כפי שנקבעה במשנה, היא מדרש סביב פסוקי מקרא ביכורים כפי שהם מובאים בראש פרשת כי תבא: "ארמי אובד אבי וירד מצרימה ... וירעו אותו המצרים ויענונו ... ונזעק .. וירא את עניינו .. ויוציאנו...ויביאנו אל המקום הזה". זהו למעשה השלד של ההגדה של פסח, החל מ"ארמי אובד אבי - צא ולמד מה ביקש לבן" ועד "ונתן לנו את בית הבחירה" שבסיום ה"דיינו" – דרשות על סדר פסוקי מקרא ביכורים. אלא שבכך רק גלגלנו את התמיהה צעד אחד לאחור. מה ראתה המשנה, מכל עשרות ומאות הפסוקים בתורה שמתייחסים לשעבוד מצריים ולגאולה, להיטפל למקרא ביכורים דווקא? וכי לא היה עדיף לדרוש על סדר סיפור היציאה שבפרשות שמות-בא? במה זכו אותם שלשה-ארבעה פסוקים מספר דברים להיות המוקד של סדר פסח? כדי להבין זאת, נחזור לפתיחת ההגדה, לאותה הצהרה ארמית של "השתא עבדי, לשנה הבאה בני חורין". אנו נוטים לפרש את המושגים "בן חורין" ו"חרות" באספקלריה מודרנית, כמצב פוליטי או קיומי של האדם שאינו נתון תחת ממשלת זרים, או מממש את מהותו האותנטית וכיוצא בזה. למען האמת, קשה להאמין שכך חשבו לפני אלפי שנים. המלה "חורים" בתנ"ך (מם עברית הופכת נון ארמית) מתיחסת למצב חברתי-כלכלי גבוה. כאשר איזבל ואחאב מנסים לחסל את נבות הם שולחים אגרות אל "הזקנים ואל החורים" ואילו נחמיה מנהל את ענייניו מול "החורים והסגנים" והכשדים שוחטים את "חורי יהודה". קהלת אומר "אשריך ארץ שמלכך בן חורים": ברור שאין הכוונה לארץ שמלכה הוא בן חורין בניגוד לעבד, אלא למלך בן טובים, בן אצולה. כמובן שיש או לפחות היה פעם קשר בין מצבו הכלכלי-חברתי של אדם לזכויותיו הפוליטיות. בעולם העתיק רוב האיכרים לא היו בעלים, או לפחות לא בעלים להלכה, של אדמותיהם: הם נחשבו לאריסים או לחוכרים או לואסלים של אדונים כלשהם, ומתוקף זה היו חייבים במתן אחוז מסוים לאדון, או בעבודות אנגריא וכיוצא בהן. חלומם של מרבית האנשים היה להיות "בני חורין" – בעי קרקעות זעירים המעבדים את אדמתם בעצמם ואינם חייבים שום דבר לאף אחד [או בניסוח מרקסיסטי, להיות הבעלים של אמצעי הייצור]. תואר אצולה נמוך גרמני המקביל לתואר "ברון" באנגליה הוא Freiherr, תואר המורכב משתי המלים Frei (אדון) ו Herr (חפשי): זהו בדיוק התרגום של "בן חורין" לגרמנית – אדם שנחלתו היא שלו ואינו הוסאל או הסוכן של מי שמעליו. ה"פראייר" הגרמני אינו אלא בן החורין בעברי [וכיצד נתגלגל התואר "פראייר" בעברית מודרנית למי שנופל קרבן לנכלים או אינו עומד על זכויותיו – זוהי חידה אטימולוגית שיש לה תשובות שונות, ראה ויקיפדיה]. כך, דרך אגב, נפלה הרפובליקה הרומאית. מיום שהפסיק צבאה של רומא להיות מורכב מאיכרים-לוחמים ועבר להיות צבא מקצועי יותר, הוא הורכב בעיקר מאנשים חסרי קרקע שכל חלומם היה לזכות באדמה ולהפוך לבעלי נחלה. את יהבם הם תלו במצביאים שלהם – אנשים כמו סולה או פומפיוס או קיסר – ובכך העבירו את נאמנותם מהעיר רומא למפקד הצבא, מה שהוליך לחורבנה של הרפובליקה. ובאמת כשאנו קוראים בתורה ההתרשמות איננה רחוקה בהרבה. התורה מתארת לנו את עם ישראל כאוסף של "יוצאי צבא" [זה מודגש מאד בכל מפקד] שאמנם כרגע הם נוודים במדבר אבל חלומם הוא לזכות בנחלה משלהם בארץ ישראל, כלומר להפוך ל"בני חורין" במובנה הפשוט של המלה. כאשר דתן ואבירם תוקפים את משה רבינו הם מאשימים אותו כי "אף לא אל ארץ זבת חלב ודבש הביאתנו ותתן לנו נחלת שדה וכרם". זה פשט הבטחות התורה לכל אורך ספרי במדבר ודברים: שבני ישראל יכנסו לארץ ישראל ושם כל אחד מהם יקבל נחלה מסודרת שבה הוא יהיה אדון לעצמו. Freiherr. ומהי המצווה שבה המושג הזה של בן חורין מודגש יותר מכל? כמובן – מצוות ביכורים!. להבדיל משאר מתנות כהונה, מי שמביא ביכורים וקורא חייב להיות הבעלים של אדמתו, לא האריסין והחכורות והגזלן והסיקיריקון והאפוטרופוס והעבד והאשה והגר. הוא צריך להיות מנוחלי הארץ או מיורשיהם, כדי שיוכל להגיד "כי באתי אל הארץ אשר נשבע ה' לאבותינו לתת לנו ... ועתה הנה הבאתי את ראשית פרי האדמה אשר נתתה לי ה' ". כלומר מקרא ביכורים הוא עניין לבני חורין [במובן הכלכלי-חברתי של המלה], וזהו גם ענינו של ליל הסדר: להראות (או להציג, תלוי במצבו האמיתי של האדם) עצמנו כבני חורין, כאיכרים חפשיים היושבים על אדמתם. בזה יובן גם תוספות תמוה בפסחים. הגמרא שם מספרת על רבי יהודה בן בתירא שנכרי אחד התפאר בפניו איך הוא עולה לרגל כל שנה, מתחזה ליהודי ואוכל בקרבן פסח, ורבי יהודה בן בתירא הציע לו לבקש חלק באליה (שקרבה למזבח) וכשעשה זאת התגלה שהוא גוי. מכל מקום, ברור מהגמרא שם שרבי יהודה עצמו לא עלה לרגל, שאם לא כן היה יכול לזהות את הגוי בעצמו (וגם ההוא מן הסתם לא היה מטומטם עד שיספר לו את הרגליו). למה בעצם? הרי מצות קרבן פסח היא מצוה חשובה והמבטל אותה חייב כרת? התוספות (ג: ד"ה מאליה) שואל את השאלה הזו, ואחד תירוציו הוא "יש לומר שלא היה לו קרקע". דברים אלו של בעלי התוספות התמיהו מאד את בעל המשנה למלך [ק"פ פ"א ה"א]: "לא ידעתי היכא רמיזא...סוף דבר דברי התו"ס מתחילתה ועד סופה צריכים אצלי תלמוד". לדברינו ה"רמיזא" הוא ברעיון של אכילת הפסק כבן חורין, שממילא יכול להיות חייב בה רק מי שחייב בביכורים (וגם בני ביתו). זאת לעומת סדר הפסח שלנו שמיועד לכולם ובו אנו מציגים כאילו שאנו אכן בני חורין, על ידי שאנו נוהגים ללילה אחד בדרכם של בעלי קרקעות זעירים שחיו בימים בהם תוקנו מנהגי ליל הסדר. ולסיום: הבריתא המפורסמת בפרק קניין תורה, "אין לך בן חורין אלא מי שעוסק בתורה". לכאורה אמירה מוזרה, שמזמינה בימינו פירושים בסגנון הגליאני, על הרצון הפנימי של האדם שמתגלה רק כשהוא עוסק בתורה לעומת מי שאינו עוסק בתורה שנשלט בידי יצריו הנלוזים בלה בלה בלה. מובטחני כי כולכם כמוני שמעתם את המסר הנדוש הזה המון פעמים. אני טוען שמדובר בדבר הבל קולוסאלי, לאו דוקא בגלל שהוא לא נכון, כמו בגלל שחז"ל לא חשבו בצורה כזו. אני אפילו מוכן לשים כסף על ההנחה (שלא בדקתי) כי כל הפירושים ההולכים בדרך הזו הם מה 250 שנה האחרונות, פרי רבנים שמוכרים לנו גרסאות משומשות של פילוסופים מערביים (רובן לקוחות דווקא מחלקי משנתם שאינם מן המובחר). הפירוש בברייתא הוא פשוט: מי שילמד תורה יזכה לשיפור מצבו הכלכלי לדרגת בן חורין, וכפי שהיא ממשיכה "וכל העוסק בתורה הרי זה מתעלה שנאמר וממתנה נחליאל ומנחליאל במות".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/4/2012 23:29 |
|
| |
נדב, כרגיל יפה ומקורי. אבל לענ"ד מופרז מאד. ראשית, לכאורה תוצאה חביבה מדבריך. במשנה פיאה פ"ג מ"ח: הכותב נכסיו לעבדו יצא בן חורין שייר קרקע כל שהוא לא יצא בן חורין ר"ש אומר לעולם הוא בן חורין עד שיאמר הרי כל נכסי נתונין לאיש פלוני עבדי חוץ מאחד מרבוא שבהם: בד"כ אנחנו מבינים שהעבד יוצא לחירות, אבל לשיטתך יש לפרש שהעבד הופך להיות בעל אדמות. אבל כמובן שזהו פירוש דחוק אפילו במשנה הזאת. כל המשנה מלאה בביטוי 'בן חורין' (דומני שכמעט תמיד ביחס לעבד שיוצא לחופשי), ולא נראה שיש לו קשר לבעלות על קרקע. דומני שמדובר על חירות במובנה המודרני. באבות פ"ב מט"ז: ולא אתה בן חורין ליבטל ממנה. האם הכוונה שאין לך אדמות שמאפשרות לך לא לעבוד? ושם פ"ו מ"ב: אין לך בן חורין אלא מי שעוסק בתורה. האם אתה חושב שמדובר בבעל קרקעות? וראה שם את פרשני המשנה (גם אלו שלפני יותר ממאתיים שנה). ההגליאניות הקוקניקית אינה זהה לחירות במובן הפשוט. התאמה לצו הפנימי והיושר האותנטי וכדו', זו אכן המצאה הגליאנית-קוקניקית, אבל לא החירות. ייתכן שהמסלול האטימולוגי אכן הולך מהחשיבות המקראית לחירות המודרנית, אבל אני לא חושב שאתה צודק בכך שאצל חז"ל החירות אינה במשמעות שלנו היום.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/4/2012 23:41 |
|
| |
מה שמאפיין בעל אדמות (בניגוד לאריס או לעבד)הוא היותו בן חורין ולכן הגילגול הלשוני של בן חורים (שהוא תיאור ספציפי) לתיאור כללי של של אדם חפשי ממגבלות(בן חורין) הוא מובן ומתבקש.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/4/2012 23:43 |
|
| |
רעיון יפה בנוגע לפרשת ביכורים. אך לשון מקרא לחוד ולשון חכמים לחוד. לא נראה לי שמשמעות המושג בן חורין בלשון המשנה זהה למשמעותו של המושג בלשון המקרא.כל השימושים של המילה בן חורין או חירות בתנך הם במשמעות של בן אצולה אבל במקורות חזל המושג בן חורין וחירות הינם במשמעות של ההפך משיעבוד. דהיינו חפשי.
בדיקה קצרה בפרויקט השות תאשר זאת.
לאור זאת אף פירושך לדברי המשנה אין לך בן חורין אלא שעוסק בתורה , כמכוון להבטחה לשכר , איננו משמע. כשהמשנה מדברת על בן חורין כוונתה לאדם חפשי ולא משועבד.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/4/2012 23:49 |
|
| |
אנסה לנסח את טענתי יותר טוב.
אני טוען שבתנ"ך בן חורים הוא בן אצולה או בעל נכסים (ביונתן למלכים הוא מתרגם במשמעות של אמנים, אולי קרוב למה שקוראים היום "מקצועות חפשיים") שמטבע העולם דאז היה אדם חפשי יותר מכיוון שלא היה כפוף למישהו מעליו.
ברור שאצל חז"ל ניתן למצוא את המושג בן חורין במשמעותו המושאלת של אדם חפשי בניגוד לעבד. אינני מתוכח על כך. אבל אני חושב שלפעמים חז"ל עדיין השתמשו בבן חורין במובנו הראשוני.
לגבי הבריתא בקניין תורה, אדרבה אשמח לראות מי פירש את ה"אין לך בן חורין" בצורה ה"מודרנית" - שמי שעוסק בתורה חפשי מיצר הרע וכדומה - לפני יותר מ 250 שנה. אין לי בעיה להודות בטעותי בנקודה זו אם אכן טעיתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/4/2012 23:57 |
|
| |
מיכי כתבת שחירות במובן של התאמה לצו פנימי הינה המצאה הגליאנית קוקניקית , אך לענד טעות גדולה בידך. חירות במובן של נאמנות לעצמי ,מופיעה בכתביהם של הוגים רבים הרחוקים מן הזרם הגליאני ואף קודמים לו. כבר שפינוזה מגדיר את המושג חפשי בערך באופן הזה. עיין באתיקה א באחד הפוסטולטים הראשונים. שם הוא מגדיר חפשי בערך כך - דבר הפועל אך ורק על פי טבעו ואינו נדחף לפעולה על ידי גורם אחר. כמו כן ישנה אבחנה ידועה בין חירות שלילית לחיובית שנעשתה כבר על ידי ישעיהו ברלין במסתו המפורסמת שני סוגים של חירות. סרטר אף הוא הולך בכיוון זה של הסברת מושג החירות .ויש עוד רבים שאיני זוכר כעת. בכל מקרה לא מדובר על איזה וורט קוקניקי או הגליאני. שפינוזה וברלין וגם סרטר אינם ממש הגליאנים או קוקניקים.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/4/2012 00:38 |
|
| |
בימינו עם הנהגות הדת החרדית שהעיקרון החשוב ביותר שלה הוא "אוי לו ליוחנן אם הוא סנדלר ר"ל " ניתן לראות שאכן בני התורה הם בני חורים -עוסקים במקצוע הכי חפשי בעולם.
אחרים עובדים בשבילם והם בני חורין-בדיוק כפי שנאמר.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/4/2012 02:01 |
|
| |
אסופי, הקוקניקיות ההגליאנית תופסת את התורה כמשהו שמשחרר את האני האמיתי שבתוכי (גם אם אני לא ממש מודע לו). זה משהו שהוא מעבר למושגי חירות של ברלין שמדבר על אותנטיות שלי כשלעצמי. במונחים של ברלין תתפרש המשנה שהעוסק בתורה הוא חופשי מכל שעבוד ופועל על פי הכרעתו. על פי הרב קוק זה מתפרש שהתורה היא היא הכרעתו החופשית והאותנטית של האדם. הפירוש הראשון לא יראה בתורה בהכרח משהו שניתן לכמה פרשנויות (שמתאימות לכל אדם), אלא רק שההכרעה של האדם לציית לתורה היא הכרעה אוטונומית. הרב קוק מדובר על כך שהאדם מוצא בתורה את עצמו, יותר טוב ממה שהוא היה מוצא בתוך עצמו ישירות.
נדב, בפרוייקט השו"ת מפירוש מתתיהו היצהרי (שם בביוגרפיה: רבי מתתיה ב"ר משה היצהרי היה מחכמי ארגון שבספרד סביב שנת ק"ס (1400)...): ואומר והלחות אל תקרי חרות אלא חירות שאין לך מדת חירות אלא מי שהוגה בתורה. הנה מפורסם בתלמוד יש אם למסורת (סוכה ו ע"ב) וראוי לקרות חרות בקמץ, וחרות בצרי. ועוד, אין הכתיבה מתקיימת אלא בחקק <ולפיכך> הוא היותר. בבריתא (כלה רבתי פ"ח, מהד' היגר פ"ה ה"ג, עמ' 286) מאי ואומר, וכי תימא אף על גב דנזוף הוי, מחשב כבן חורין, תא שמע (והלחות) חרות על הלוחות, אין לך בן חורין אלא הוגה בתורה. לפי שרצו לדמות מה שאמר יחזקאל נהיה בגוים כמשפחות הא(דמה)[רצות] (יחזקאל כ, לב) ואמרו במדרש בפרק חלק (סנהדרין קה ע"א) עבד שמכרו רבו מה יש לו עליו, כלומר הוא נזוף ומרוחק מהשם יעשה מה שירצה וילך אחרי תאות לבו ו[י]עשה כרצונו והוא בן חורין, הודיענו שהחרות האמיתי הוא בעבור הלחות, על כמו בעבור. כלומר אם יקיים מה שכתוב שם, והוא עשרת הדברות הכוללים כל השלימות נפשיים וגופיים.
ובפירוש מרכבת המשנה (אלאשקר. ר' יוסף ב"ר משה ב"ר יהודה אלאשקר נולד בערך בשנת ר"ל [1470] בסיביליה שבספרד): ומזה הענין הביא ראיה לסיוע מפסוק חרות על הלוחות אל תקרי חרות אלא חירות. והוא שפודה נפשו, שלא תתגלגל ותשתעבד בגוף אחר, וכבר ביארתי בענין סוד העיבור בספר צפנת פענח (עי' דף 145 ע"ב, 190 ע"ב), קחנו ובואה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/4/2012 02:49 |
|
| |
הרב נדב,
אהבתי,
גם בביכורים ובהגדה, אותו עניין, (מתחיל בגנות ומסיים בשבח)
ראה אייך מפרש הספורנו במקום,
ספורנו דברים פרק כו (ה) ארמי אובד אבי. הנה אבי שהיה יעקב היה זמן מה ארמי אובד שלא היה לו בית מושב ובכן לא היה מוכן להעמיד גוי ראוי לרשת ארץ: (ו) ויענונו ויתנו עלינו עבודה קשה. ואחר שהיה לגוי לא היה ראוי לקבל מתנה שהיה תחת עבדות ומה שקנה עבד קנה רבו (פסחים פח, ב): (ט) ויתן לנו את הארץ הזאת. ואחר שיצאנו מסבלות מצרים לא היה לנו שום חלק ארץ לשבת בו ונתן לנו זאת שהיא ארץ נבחרת זבת חלב ודבש: (י) ועתה. מאחר שידעתי מה רב טובך וחסדך עלינו שעשיתנו לגוי ראוי לרשת ארץ ולהוציאנו ממצרים באופן שנוכל לקבל מתנה שתהיה שלנו ונתת לנו זאת שהיא צבי לכל הארצות ומבחר המקומות:
הנה הבאתי את ראשית פרי האדמה אשר נתתה לי ה'. הבאתי מבחר פירות אותה הארץ שנתת לי לתת תודה לשמך עליה:
אבן עזרא דברים פרק כו פסוק ה ארמי אובד היה אבי, והטעם, כי לא ירשתי הארץ מאבי כי עני היה כאשר בא אל ארם. גם גר היה במצרים, והוא היה במתי מעט, ואחר כן שב לגוי גדול, ואתה ה' הוצאתנו מעבדות ותתן לנו ארץ טובה. ראה גם במלבים על זו הדרך, ועוד ועוד,
תוקן על ידי maxmen ב- 08/04/2012 02:54:50
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/4/2012 03:53 |
|
| |
נדב
איקון ירוק.
מתוך אנציקלופדיה מקראית, ערך "חרים", (ג 288).
שם זה, הבא במקרא רק בריבוי, הוראתו בן מעמד חפשי ונכבד, מיוחס. בלשון חכמים שגור המונח בן חורין במשמעות של מי שאינו עבד, ושמא אינו אלא הרחבה של המושג הקדום.
במקראות המועטים מימי המלוכה - כינוי סתמי לשכבה העליונה.
בראשית ימי הבית השני - שרים או ראשי המשפחות, המיוחסים, האמידים ובעלי האחוזות (נחמיה ה ז).
*** לא שאני סבור שהאנציקלופדיה צודקת בכל, אבל לסיכום כללי של דעת המחקר זה מועיל. עד כמה שאני מבין, יש כאן הסכמה חלקית להשערתך.
הנקודה היא שהפרשנות שלך ל"בן חורין" בלשון חכמים, להבדיל מן המשמעות המקורית, בקביעה כי "אין בן חורין אלא מי שעוסק בתורה", היא מעניינת אבל כמדומה שאינה הולמת את השימוש בימי חז"ל, גם אם יש לה התאמה מצויינת לחלק משימושי הלשון בימי המקרא.
פרט לכך, התרשמתי מאד.
*** ומילון אבן שושן:
בֶּן חוֹרִין ת חָפְשִׁי, שֶׁאֵינוֹ מְשֻׁעְבָּד: "אֲפִלּוּ עֲנִיִּים שֶׁבְּיִשְׂרָאֵל רוֹאִין אוֹתָן כְּאִלּוּ הֵם בְּנֵי חוֹרִין שֶׁיָּרְדוּ מִנִּכְסֵיהֶם" (בבא קמא ח ו). "הָשַׁתָּא עַבְדֵי, לַשָּׁנָה הַבָּאָה בְּנֵי חוֹרִין" (הגדה של פסח). "גַּאֲוַת בֶּן-חוֹרִין הַמַּכִּיר אֶת הַכֹּחַ שֶׁבְּנַפְשׁוֹ פְּנִימָה" (אחד העם, רצב). x בֶּן חֹרִים בֶּן חֹרִים, בֶּן חֹרִיןת, בֶּן חוֹרִיןת, 1. בֶּן אֲצִילִים, מְיֻחָס, שֶׁמּוֹצָאוֹ מִמִּשְׁפָּחָה נִכְבָּדָה: "אַשְׁרֵיךְ אֶרֶץ, שֶׁמַּלְכֵּךְ בֶּן-חוֹרִים" (קֹהלת י יז). 2.ת חָפְשִׁי, מְשֻׁחְרָר, מִי שֶׁאֵינוֹ עֶבֶד: "הַכּוֹתֵב נְכָסָיו לְעַבְדּוֹ, יָצָא בֶּן-חוֹרִין" (פאה ג ח). "הָשַׁתָּא עַבְדֵי, לְשָׁנָה הַבָּאָה בְּנֵי חוֹרִין" (הגדה של פסח). 3.ח פָּטוּר מֵעֹל, חָפְשִׁי מֵחוֹבָה: "לֹא עָלֶיךָ הַמְּלָאכָה לִגְמֹר, וְלֹא אַתָּה בֶּן-חוֹרִין לִבָּטֵל מִמֶּנָּה" (אבות ב טז). x בַּר חוֹרִין בַּר חוֹרִיןת, בֶּן חוֹרִיןח, חָפְשִׁי, שֶׁאֵינוֹ מְשֻׁעְבָּד: "הַכּוֹתֵב נְכָסָיו לְעַבְדּוֹ יָצָא בַּר-חוֹרִין" (תוספתא פאה א יג).
|
|
|
|
| נשלח ב-8/4/2012 07:18 |
|
| |
[שנרב,
יישר כוח.
א. רבים ניסו להבין ולפרש מה משמעות "אובד" שבתחילת "וידוי הביכורים", ומיהו בדיוק אותו "ארמי" (המדרש הגורס כי מדובר בלבן שביקש לאבד את יעקב וכו', מוכר, אבל לחלוטין אינו היחיד). דבריך כאן מתחברים יפה לפירושו של בובר למושג. הוא טען שההגיון הפנימי של הקטע כולו מחייב ש"אובד" ו"ארמי" הם ההיפך של "בעל נחלה" (כיוון שהפואנטה של הוידוי הוא התהליך שעברתי, אני מביא הביכורים, מאז ימי אבותיי ועד הרגע הזה של הבאת הביכורים). לכן, טען בובר ש"ארמי" ו"אובד" דומים במשמעותם זה לזה, ומכילים בתוכם את הרעיון של נוודוּת, מחסור בנחלה, חוסר בשורשים בקרקע וכו' (בחינה של מופעים שונים של הפועל אב"ד במקרא, תגלה שאין זה מופרך כלל). הוא מוביל לכך שה"אבי" המדובר הוא דווקא אברהם, שהיה נודד וחסר נחלה בתחילתו וכו'.
ב. לגבי העיסוק בתורה והיות בן-חורין וכו'. אני מסכימה בהחלט לביקורת שלך על הפרשנות הפילו-פסיכולוגית (או פסיכו-פילוסופית), אך להבנתי גם פירושך שלך אינו שייך בחז"ל. האם הם האמינו שהעוסק בתורה יזכה לרכוש והון כלכליים? לא נראה לי. אני מעדיפה את הקריאה הגורסת שהמשפט הזה הוא סוג של אנטי-תזה (סוג של מרד) לרעיון שכסף - רכוש והון - גורם לך להיות בן חורין. כלומר - ה"רכוש" היחיד שאדם זקוק לו הוא התורה, אם אם תרצה - כמו שאין לו לקב"ה אלא ד' אמות של הלכה, כך אין צורך לאדם אלא ב"שדה" של התורה (באופן אישי, למרות שאני מכבדת את החתרנות הפוליטית-כלכלית שבאמירה זו, אני חוששת מכך שהיא עלולה להוביל לחיים בסגנון רשב"י, שרבים ניסו ולא עלה בידם...).]
תוקן על ידי אמשלום ב- 08/04/2012 07:23:34
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/4/2012 08:43 |
|
| |
נדב יפה מה תעשה עם כל הדרושים הנאים על הרמב"ם בפ"ב מגירושין הל"כ? גילוי נאות, אני חושב שהפשט ברמב"ם שונה.
(אישית אני חושש להתחבר לעצמי, מי יודע מה אמצא שם)
|
|
|
|
| נשלח ב-8/4/2012 08:50 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/4/2012 14:37 |
|
| |
אני לא התרשמתי כלל.
לפרש דברי חז"ל לאמירה על שכר, תעסוק בתורה, תזכה בנחלה, זו השערה די שטחית ומופרכת. מבחינת פירוש הביטוי "בן חורין" בלשון חכמים, גם אמירה שאין לה קשר למציאות ("לא עליך המלאכה לגמור ואין אתה בן חורין להיבטל ממנה", פרקי אבות...יש יותר קל מזה?)
ומה עניין הגל והרב קוק ופרשנים של 250 שנה האחרונות (שחלקם אכן ממחזרים פילוסופיות בצורה לא איכותית בד"כ)? החופש האמיתי כמתחיל בראש ובראשונה משהשתחררות מהיצרים והתאוות הגופניות זה לב לבה של התפיסה התנאית, התפיסה היוונית האריסטוטלית, והתפיסה הרמב"מית (ואם כבר רמב"ם "עבד שהביא גיטו, וכתוב בו עצמך ונכסיי קנויין לך--עצמו קנה, והרי הוא בן חורין" ובעוד אין ספור מקומות).
לגבי התוספות על רבי יהודה בן בתירה, משפחת בן בתירה היו נשיאים בארץ הקודש ("עד שעלה הלל הזקן וגו')
יהודה בן בתירה היה מזהה את אותו נוכרי מבין כמה מאות אלפי ואף מליונים של מקריבים (יוסף פלביוס בזמן אמת ואף התלמוד) כל אחד בחבורה אחרת ומכאן להביא ראיה שלא עלה להקריב? טענה מגוחכת למדי (וזה לא משנה מי טען אותה לפניך).
למרבה הצער, פרשנותך לוקה באותם חלאים של אותם אחרונים ודרשות מאולצות של רבני ימינו...
סתם הערה, מקרא ביכורים הוא פשוט קטע אמירה על יציאת מצרים שהוא מצוות עשה ומופיע כבר בתורה עצמה ולכן השימוש בו בהגדה שנקבעה ע"י חכמים הוא טבעי למדי.
(ולגבי הארמי אובד, מן הסתם הפשט הוא שהוא היה ארמי שנדד מארצו, ע"ע אברהם אבינו, אבל אני מניח שזה ברור לכולם)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/4/2012 15:13 |
|
| |
תודה על ההערות.
מיכי: אמנם הבטחתי להודות בטעותי, אבל אינני בטוח שהמפרשים שהבאת מדברים על הנוסח ה"מודרני" של חרות. הפירוש השני אומר שע"י תורה יינצל מגלגול נשמות - לא ברור לי בכלל איך מושג ה"שעבוד" קשור לזה. הראשון אכן אומר, באופו מעורפל קצת, ש"חירות" הוא "כל השלימות נפשיים וגופיים" - אז שוב לא ברור לי מה כלול בזה, בפרט בשלמות ה"גופיית".
אגב שמת לב שפירוש היצהרי הזה מגביל את ה"תורה" שבאותה משנה רק לעשרת הדברות החרותות באבן?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/4/2012 16:14 |
|
| |
פירוש טרי טרי של תושיה (מסעודת חוה"מ של עכשו):
אין לך בן חורין אלא מי שעוסק בתורה - שמתקן את המידות הרעות שלו.
|
|
|
|