| נשלח ב-23/4/2012 15:13 |
|
| |
למשמאילים בה סמא דמותא - כיצד התורה יכולה להמית?
שבת פח:
"נמשלו דברי תורה כנגיד לומר לך מה נגיד זה יש בו להמית ולהחיות אף דברי תורה יש בם להמית ולהחיות היינו דאמר רבא למיימינין בה סמא דחיי למשמאילים בה סמא דמותא"
רש"י: למשמאילים בה - שאין יגעים כל צרכן.
אני מחפש הסבר מהו המוות המדובר ומהי היגיעה הבלתי מספקת המדוברת. לא סתם תיאוריות, כאלה יש לי. אלא הסבר שמבוסס על מקורות. גם מקורות נוספים בעניין יהיו לתועלת.
תודה.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2012 15:45 |
|
| |
הוריות י: צדיקים ילכו בם ורשעים יכשלו בם וראה הסוגיה שם, רואים ש"בם" הכוונה לדרכי השם, ובם יכשלו הרעים.
פשט הסוגיה שם, והקשר לעניין עבירה לשמה המוזכר שם, נראה לי שיש בעצם סטנדרט אחד מחייב שהוא לעשות רצון השם. ואם מצוות התורה אומרת לך לעשות דבר שהוא נגד רצון השם, אזי אין לך לעשותו, ואם עשית הרי אתה בגדר רשעים יכשלו בם.
זה אמנם טיעון די רדיקלי אבל אני חושב שקשה בלי זה להבין את הסוגיה. [כמובן שתפיסה כזו מחייבת להיגמל ממשל השר הגיבן שמספרים בעולם הישיבות, כלומר מהתפיסה המתחרה לפיה המצוות והדינים ניתנו על דעת שתיישם אותם בלי להתחשב בנסיבות ושזהו גופא הנסיון לא להתפעל משינויי המציאות אלא לדבוק בדין ככתבו]
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2012 15:49 |
|
| |
אפשר להסתכל על זה מתוך קונטקסט של דברי מוסר שונים של רבא לאורך הש"ס, למשל ביומא "אל תירתו תרתי גיהנם" וכד'. כלומר גישה שתופסת את התורה כאנטיתיזה לחיים, וע"י זה ממיתה את ההולכים בה.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2012 15:56 |
|
| |
לא התורה ממיתה לומדיה משמאל הם הממיתים, כתוב לעולם שמאל דוחה וימין מקרבת, השאלה איך לומדים את התורה? ואיך מלמדים אותה. אם מלמדים אותה בשמאל היא ממתיה- לא התורה ממיתה, אלא הרב המלמד. למזבח עולים מימין ויורדים משמאל, הגמרא מספרת כי פעם אחת עלה הגורל בקלפי בשמאל, לאחר 40 שנה חרב הבית.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2012 16:15 |
|
| |
מה לא טוב במפרשים במקום, ותראה גם בגמ' ביומא (זכה נעשית לו סם וגו' ) ובמפרשים במקום, עיין שם במאירי ועוד
לפי הפשט הפשוט שלומד לקיים או לומד להתגדר בו, ואז כל הזמן מחפש איך החכמים מקבלים אותו ואייך הם מכבדים אותו,
ואין לך מוות יותר גרוע מזה,
שהאדם תלוי בדעת אחרים הוא מת,
בעצם יוצא שלו לא למד כלל. למעשה לא היה מבקש את דעת אחרים, אז עדיף לו ששלא למד כלל,
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2012 16:41 |
|
| |
נדב נהיית חסיד איז'ביצא?
לשיטתך, כיצד ניתן להכריע ברגע נתון, מהו רצון השם?
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2012 20:18 |
|
| |
אחרי שאנו מניחים כי חז"ל דיברו את
הדברים כמשל וכמליצה - והם מתכוונים סם המוות מטפורה ולא כמוות פשוט (כמעט בלתי
ניתן לפרש אחרת את חז"ל), ניתן לומר זו כוונת חז"ל כך:
הואיל ובתורה נאמר אינסוף מצוות והלכות, ולכל
אחת מההלכות והמצוות מספר משמעויות וקונוטציות, הרי שחייבים להניח שבבסיס פרשנות
הדת חייבת להיות מגמה של טוּב. וכאשר מפרשנים את התורה, לגופה של כל הלכה ומצווה, ומתעלמים ממגמת
הטוב, הרי שהדת הופכת לסם המוות, ובשם הדת ניתן להעניק לגיטימציה וגושפנקה לזוועות
שבאנושות.
דְּרָכֶיהָ דַרְכֵי נֹעַם וְכָל נְתִיבֹתֶיהָ שָׁלוֹם (משלי ג, יז)
תוקן על ידי זהבבמדבר ב- 23/04/2012 20:19:27
תוקן על ידי זהבבמדבר ב- 23/04/2012 20:22:12
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2012 22:21 |
|
| |
תודה לכולם.
ירוחם,
מה הכוונה ללמוד בשמאל?
מקס,
המפרשים במקום לא מסבירים מהו המוות ולא ברור מה הגדר של משמאילים ומיימינין, מה הפירוש יגיעה כל צרכן?
וכמו שכתבתי כבר, אני מחפש הסבר עם מקורות.
תוקן על ידי מבקשטוב ב- 23/04/2012 22:23:38
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2012 22:51 |
|
| |
כפי שכתבתי שמאל דוחה ימין מקרבת, ללמד בשמאל, זה ללמוד, רק עם הראש בצורה יבשה, לימוד לשם לימוד בלבד. לפי הפסוק- שמאלו תחת ראשי וימינו תחבקני. נדמה לי כי רשי מפרש במלכים המשמאלים מחייבים את- השמאל- אנשי השמאל לא יגעים מספיק עם תלמידיהם, כלומר- לגלות פנים מאירות זו יגיעה גדולה- איני רוצה להביא דוגמאות אבל כל אחד שלמד בישיבה מבין- בעיקר כשראש הישיבה מתנשא ונמצאה רק בד' אמות של הלימוד.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2012 23:52 |
|
| |
דברי תורה נמשלו לנגידים כי נותנים ביד האדם ידע וכח ושררה וכמו הנגיד יכול להשתמש בהם להיטיב ולהרבות חיים ויכול להשתמש בפסיקותיו כדי להתעמר בעם ולהתנשא עליהם ולהביא סם מוות כמו שאנו מכירים היטב.
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
| מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
|