איש פלא
ברוך הבא לפורום!
האם הדברים קשורים לפורום שלנו?
אני סבור שכן.
צריך רק להיזהר מגלישה לדיונים על שאלות סוציולוגיות, כמו השימוש בעיתון חרדי מסויים ליצירת השקפה.
אבל הדיון על התפתחויות בתוך המגזר החרדי ראוי מאד.
הנה המאמר המקורי (לא די בלינק).
תופעה : 'האברך החרדי החדש', האם מתחולל שינוי בקרב ה'חרדי הלומד'? מתוך ים המלל המכובס סביב ה'חרדי החדש' - ה'חרדים העובדים'. האם ישנה כזו הגדרה, או שמא זהו השמצה והחרמת עדה קדושה. האם הצדק עם אלו שחשים מקופחים, או שמא עליהם לקבל את גזירת הממסדיים. מתוך כל זה, שמתי לב שאני לא מתחבר יותר מידי לכל השיח הזה. חשבתי שזה בגלל מליון סיבות כאלו ואחרות. אבל אז פתאום הבנתי, נפל לי האסימון.... כן, יש פה איזה פספוס בתחימת העיסוק בנושא לזווית מסוימת מאוד. מישהו פה דלג על קטע מרכזי בסוגיה הזו, או אפילו הביט על החברה החרדית דרך חרך עין אחת בלבד. רבותי תפקחו את שתי עיניכם הביטו סביבכם. האם האברך של היום זה שלא מוגדר כ'חרדי עובד', זה שחובש אך ורק את ספסלי ה'כולל', האם הוא תואם את השקפת העולם שבה מנפנפים המטיפים נגד ה'חרדי החדש'?
כמה אחוזים מבין ציבור האברכים היה משיב לכם בדיסקרטיות שהוא חש בתוכו פנימה כי הוא עונה יותר להגדרה של 'חרדי חדש' מאשר 'חרדי ישן' ? כמה אחוזים מבין ציבור האברכים חש שהעיתון 'יתד נאמן' משקף את השקפת עולמו, ואפילו את השקפת רבותיו? כמה אחוזים מבין ציבור האברכים באמת ובתמים לא חש שום סלידה או שהוא מרים את אפו לעומת זה שיצא לעבוד לפרנסת ביתו? [ולא שינה את אורחות חייו]
נכון שיש את האווירה הכללית שזורמת בחללו של המרחב החרדי, והיא מכתיבה את הלך הרוחות ואת הכללים הלא כתובים של הנורמליזציה החברתית. [אווירה זו נוצרת מגורמים רבים רבים ובין היתר גם ממספר קדקודים, והיא מונעת ומתגלגלת כדור שלג שנדמה שאי אפשר לעצרו.] אבל עזבו את הכלל בתור כלל, תפנו אל כל אחד מהם בתור פרט, תתפסו אותו לשיחה גלויה נטולת מסכות ומעצורים ואז תראו את האמת האמיתית שמקוננת בלב המוני אברכים אם לא ברובם ממש.
אמת, הוא מקריב את חייו ללימוד תורה, בזה הוא בוחר ומכך ובכך הוא מוצא את סיפוקו וייעודו. אבל הוא בשום פנים ואופן לא חולק את אותה השקפת עולם עם כל אלו שתוקפים בחריפות את החרדי העובד, יש לו ביקורות על כאלו שחוצים גדרות ופורצים גבולות, שטובעים בתאוות הממון או נסחפים בזרם המתירני המערבי. אבל בסך הכל הפערים האידאולוגיים בינו לבין החרדי העובד אינם כה רחבים. ואם תרצו רבים מן אותם בעיות שמצויות לכאורה בקרב ה'חרדי העובד' נמצאים גם כן בקרבו - ה'חרדי הלומד'. אולי הוא מסתיר את זה טוב יותר, אך זה בגלל שהוא חלק מציבור האברכים [או אולי 'קהלת האברכים'] ומטבע הדברים הוא כפוף לנורמות החברתיות בצורה מובהקת יותר.
יודעים מה, אתם לא זקוקים לי בשביל לשמוע את זה, אותם העומדים בשער וצווחים יכולים להעיד על כך יותר מכל, הם לא תוקפים רק את ה'חרדי העובד החדש' , הם יוצאים נגד כל חדש שנמצא בקרב הציבור, והם עצמם גם יסכימו שהסטיגמה 'חרדי חדש' נדבקת היטב לרבים מן האברכים לא פחות מלאלו שעובדים.
אם כך, אני שואל מדוע לפלח את המגזר או את הציבור ל'חרדי עובד', ו'חרדי לומד'? אולי ישנם כאלה שמאוד היו רוצים שהפילוח הזה יהיה אכן אמיתי, הם מנסים בכל כוחם לשוות לשיח הזה את האופי הזה, ולהציג בפני הכל מצגת שווא שבה ה'חרדי העובד' ניצב כקונטרה מול ה'חרדי הלומד', זה הרבה יותר נוח להעמיד כך את שתי הצדדים הללו, זה גם טוב בתור נבואה שמסגולת להגשים את עצמה, אבל מה לעשות שלא כך הם פני הדברים.
האם אני חי בפלנטה שלכם? האם בעיניכם אני פסימי/אופטימי? או שאני פשוט מבין אל הפנים האמיתיות שיש לציבור שלנו, ואומר בקול את מה שרבים חושבים בשקט.
ואולי אלו דברים ברורים ופשוטים לכל, ורק אני נאיבי שבכלל סברתי לא כך.
|
|