| נשלח ב-3/6/2012 16:49 |
|
| |
שופט לתלמיד ישיבה: "צא לעבוד ושלם את חובותיך"
מה דעתכם? עקבתי מתוך שעמום בתגובות, ממש נעשה לי לא טוב מהתגובות - על פסיקת השופט.
לפי חלקם- מותר לבחור ישיבה ללוות כסף רב, ולהיות פטור מלהחזיר. כי הרי תורתו אומנותו- ולכן הוא פטור!
אם לאומן בתורתו מותר לגזול, אז מה עוד מותר לו? יותר נכון מה אסור לו בין אדם לחברו?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2012 17:30 |
|
| |
נו באמת
הרי הבחור בונה עולמות עליונים משפיע שפע עצום ורב בכל העולמות בכל שנייה שהוא לומד.
להעסיק אותו בזוטות של החזרת חוב כספי גשמי שומו שמים!!!!!!
המלווה צריך לנשק את כפות רגליו למחול על החוב ולתת קצבה מכובדת כל חודש לאברך היקר.
כמו כן עליו לשלם שכר טרחה על כל הזמן שגרם לו להתבטל מלימודו הקדוש.
תוקן על ידי דייר ב- 03/06/2012 17:31:40
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2012 18:52 |
|
| |
למה לא הציע לו להיות שופט וכך יחזיר את הכסף,
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2012 19:05 |
|
| |
להעיר ממחלוקת הר"ת והרבינו אליהו בבעל שאינו רוצה לעבוד ולזון אשתו ובגדרי "אנא אפלח" שבכתובה האם יש כאן שעבוד הגוף לעבוד.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2012 19:58 |
|
| |
אכן, למרות ההזדהות המובנת מאליה, מקופיא דומני שההכרעה הזו לא טריביאלית ברובד המשפטי (חו"מ). יש להבחין כאן בין מה שראוי לעשות (שזה פשיטא שהוא צריך ללכת לעבוד, ואם אינו עושה זאת הוא רשע מרושע) לבין מה שחייבים לעשות ברובד המשפטי. פריעת בע"ח מצווה, אבל אם הוא לא הולך לעבוד אין לו כסף לפרוע, ויש כאן גרמא. מכירה לעבדות נעשית רק לגנב ולא ללווה שלא שילם. אני מניח שהדברים מופיעים בפוסקים (וכבר העיר נדב מהתחייבויות הכתובה), ולא בדקתי כעת.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2012 20:31 |
|
| |
אני לא מגיב כמעט בפורום. אולם הפעם לא התאפקתי.
אולי מישהו יוכל להסביר לי למה לפי דין תורה, הלוה חייב להחזיר את חובו למלוה?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2012 20:40 |
|
| |
| דודמקובר כתב: |  | אני לא מגיב כמעט בפורום. אולם הפעם לא התאפקתי.
אולי מישהו יוכל להסביר לי למה לפי דין תורה, הלוה חייב להחזיר את חובו למלוה?
|
|
??????????????
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2012 20:41 |
|
| |
לא צריך להתרגש הרי אנו מכירים אייך כל זה פועל היום, (איזה חוב יכול כבר בחור לצבור )
נסע למשל בכביש 6 וחייב במקור 17 שקל, ועבר כמה זמן ולא שילם אז חייב היום חמש אלף שקל,
ובשביל זה השופט הטיפש שולח אותו לעבוד,
(על זו הדרך בכל חוב שיש לכל ארבע מיליון חייבים בשנה במדינה היהודית שלנו, כל תאגיד וכל העורכי דינים הרבים שיש באומה עושים את כל רווחיהם מחובות קטנים של כביש שש או תשלום לפלפון שהבחור צריך לשלם, ולמעשה משלם לכולם עשרות אלפי שקלים, ובשביל זה הבחור צריך לעבוד, הרי בוודאי הוא חייב כסף. האם נפלתם מהירח ???)
אבנתם ?
נווו באמת איזה חוב יש לו האם קנה דירה או מה ? קנה מטוס פרטי אולי ?
לגבי העםארציות של השופט מיותר לדבר הרי ריבית אסור מתחילה לשלם אז על מה בדיוק הוא מדבר בשם המשפט היהודי ?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2012 20:54 |
|
| |
דוד מקובר חבל באמת שהגבת כפי שכתוב גם אויל כי יחריש חכם יחשב.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2012 21:08 |
|
| |
דוד.
שיטה מקובצת מסכת כתובות דף פו עמוד א
מדכתיב והאיש אשר אתה נושה בו יוציא אליך את העבוט החוצה דמשמע שעליו להוציא בעל כרחו ע"כ: רא"ה
תורה תמימה הערות ויקרא פרק יט הערה רסה
ועיין בכתובות פ"ו א' כתב רש"י דהא דקי"ל פריעת בעל חוב מצוה הוא משום הן שלך צדק, ובחדושי ריטב"א כתב המקור למצוה זו מפסוק דפרשה תצא והאיש אשר אתה נושה בו יוציא אליך את העביט, הרי דהטילה התורה לחובה על הלוה להחזיר המגיע למלוה. ובאמת יש סברא למקור שכתב הריטב"א עפ"י מש"כ רשב"ם בב"ב קע"ה ב' דהא דקי"ל שעבודא דאורייתא סמכינן על אותו הפסוק דפ' תצא, ולפי"ז מוציא אותו הפסוק שני דינים מיסוד אחד.
ואחד שתורתו אומנותו חייב לפי
תלמוד בבלי מסכת בבא מציעא דף פג עמוד א
אמר ליה: הב להו גלימייהו. - אמר ליה: דינא הכי? - אמר ליה: אין, +משלי ב'+ למען תלך בדרך טובים. יהיב להו גלימייהו. אמרו ליה: עניי אנן, וטרחינן כולה יומא, וכפינן, ולית לן מידי. אמר ליה: זיל הב אגרייהו. - אמר ליה: דינא הכי? - אמר ליה: אין, +משלי ב'+ וארחות צדיקים תשמר.
מקס אתה סתם מתלהב- מדובר בסכום של רבע מיליון ש"ח- למרות שדין פרוטה כדין מאה, ובכלל לא משנה למי ולמה אתה חייב. אתה חייב ולא משלם אתה גנב. אנחנו חיים במדינה מתוקנת וחלים עלינו דינא דמלכותא- ולפי הר"ן ואחרים דינא דמלכותא הוא דין תורה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2012 21:14 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | מקס
אתה סתם מתלהב- מדובר בסכום של רבע מיליון ש"ח- למרות שדין פרוטה כדין מאה, ובכלל לא משנה למי ולמה אתה חייב.
אתה חייב ולא משלם אתה גנב.
אנחנו חיים במדינה מתוקנת וחלים עלינו דינא דמלכותא- ולפי הר"ן ואחרים דינא דמלכותא הוא דין תורה.
|
|
כפי שאמרתי הוא חייב ריבית (אין סיכוי שזה החוב המקורי) ואין דינה דמלכותא בריבית. פשוט אסור לו לשלם את החוב רק את החוב המקורי שלדעתי לפי הסכום (רבע מיליון) הוא חייב בקושי כמה אלפי שקלים ואפשרי לשלם במילגה של הישיבה,
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2012 21:18 |
|
| |
הרב מקובר
פריעת בעל חוב מצוה ,,הן צדק'
חינוך וגם הרמבם ,עובר בלא תעשוק,,
אכן יש רשי בתחילת סנהדרין דלוה ולא שילם לא נקרא גזלן כי אינו דומה לפסוקו של וגזל את החנית מיד המיצרי,
ועדיין רשי בהשולח קורא לו גזלן בסוגיא דהלל תיקן פרוזבול ,וזל,ונמצא לוה גזלן על פיהם,
השאלה אם לדעת רשי עדיין יעבור בלא תעשוק אחר שהתעקש להוציאו מלישנא דגזילות וחבלות,,
תוקן על ידי ביליצר ב- 03/06/2012 21:25:03
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2012 21:20 |
|
| |
מקס אתה משהו- מאיפה אתה יודע בנחרצות כזו. ריבית של רבע מיליון- בחור בן עשרים או משהו, כך כתוב, מתי הוא לקח את ההלואה לפני 8 גילגולים, מדובר על חוב לבנק, ולא לשוק האפור או אל קפונה. מדוע אתה סתם מפריח יונים ועפיפונים.
בכל מקרה כשלקחת את ההלואה ידעת כי אתה חייב לשלם התר עיסקא מיליון ש"ח- אז אתה חייב לשלם , וכל התחמקות היא גניבה וגזל.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2012 21:23 |
|
| |
ירוחם מה צריך מקורות בכלל? זה מושכל ראשון שאם לוית צריך להחזיר. משגע אותי שכל דבר פשוט וברור ומושכל ראשון צריך מקורות. ואם לא היה כתוב אז לא מחזירים הלוואות???? לא מצליח להבין את הגישה הזאת.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2012 21:25 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | מקס
אתה משהו- מאיפה אתה יודע בנחרצות כזו. ריבית של רבע מיליון- בחור בן עשרים או משהו, כך כתוב, מתי הוא לקח את ההלואה לפני 8 גילגולים, מדובר על חוב לבנק, ולא לשוק האפור או אל קפונה. מדוע אתה סתם מפריח יונים ועפיפונים.
בכל מקרה כשלקחת את ההלואה ידעת כי אתה חייב לשלם התר עיסקא מיליון ש"ח- אז אתה חייב לשלם , וכל התחמקות היא גניבה וגזל. |
|
שוק האפור ובנקים חד הם, הבנקים מלווים כסף שאין להם (הרי מלווים על כל שקל עשר שקל כך קובע חוק הבנקים) במילא לא חייב להם כלום, הוא יכול להחזיר להם את החוב פשוט כפי דרכם, לקח במקור נגיד 10000 אלף יחזיר להם רק אלף הרי הם במילא יכולים על האלף הזה להלוות פי עשר,
אגב אולי תאמר לי איזה בנק נותן הלווה לבחור סכום שכזה ??
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2012 21:31 |
|
| |
| דייר כתב: |  | ירוחם מה צריך מקורות בכלל?
זה מושכל ראשון שאם לוית צריך להחזיר.
משגע אותי שכל דבר פשוט וברור ומושכל ראשון צריך מקורות.
ואם לא היה כתוב אז לא מחזירים הלוואות????
לא מצליח להבין את הגישה הזאת. |
|
נכון מאוד מה ההטפת מוסר הדיבילי הזה ? חייב שישלם. ולא כי חייב באמת כאמור לעיל. רק כי כבר שלמה המלך אמר שתוריד את הראש לחזקים ממך, הם כל כך חזיקים מעצם שהם חזקים עוד מרגישים גדולים להטיף מוסר בזמן שהוא השופט בעצמו חיי על כספי הציבור, הרי הוא גם חיי על אותו עיקרון של תורה אומנותו, נראה את השופט מטטה רחובות בשביל חוב ?
ואחר כך שישלח את הבחור לעבוד,
|
|
|
|
|