| נשלח ב-8/7/2012 09:34 |
|
| |
תוכו זרק קליפתו אכל
אחת הדרכים להתמודדות עם הבעיות הפילוסופיות/מוסריות/ ערכיות/ ריאליות, המתעוררות מאימוץ תורת משה כמות שהיא, היא פרשנות מחודשת, אפולוגטית, המעקרת לעתים מהיסוד, את כל מה שכתוב בתורה. חלק מהכותבים כאן בפורום, עושים זאת מתוך מודעת מלאה ואף מצהירים על כך כמעט בפירוש. מתוך גנותן אני בא לידי שבחן. עדיף להידיין מול מי שלפחות כנה עם עצמו ועם זולתו, מאשר עם מי שמעמעם ומטשטש את עמדתו, כדי לבלבל את השטן ובדרך כלל גם את עצמו. אצטט דברים בשם אומרם. באשכול סמוך "מלכותא דרקיעא כעין מלכותא דארעא", טוען תלמיד טועה, כלפי יהי אור שבעקבות הדיון ביניהם עמדתו חודדה, כי "חושבני שהבנתיך. בקליפת אגוז – יש לעדכן את היהדות ל"הצעת הגשה". אני שאלתי את יהי באותו אשכול, "האם אתה מקבל באמת את מי שבוחר לעבוד את אלוהים על פי דרכו. נניח בנסיעה בשבת לים כדי לקיים מה שנאמר וינח ביום השביעי?". בתשובתו הביא יהי דברים שנכתבו בשפת לועז (דווקא?) בשם רג"נ ורא"מ, לפיהן שאלתי הרטורית נענית בחיוב. ואף הוסיף כי "ייתכן שאל , האם אני באמת מקבל את מי שבוחר לעבוד אלקים לפי דרכו. תשובתי במילה אחת היא כן, אלא שבהסתייגות מסוימת. מי שיגיד, [כמו שקראתי ממישהו] "היו בתוכי שני משיכות מנוגדות, אחד משך אותי לכיוון האלקים, ואחד משך אותי בכיוון ההלכה, בחרתי ללכת אחרי האלקים." האם הוא לא צודק? התשובה האורתודוכסית היחידה שאני יכול לחשוב לאדם כזה הוא חשדנות האם הוא באמת נמשך לאלקים או שזה יצה"ר בלבוש חדש. בהחלט יכול להיות לפעמים החשדנות הזאת מוצדקת, אבל אין לי שום כלי לבדוק אותה. רק בוחן לבות וכליות יודע מה האדם רוצה באמת, ולאדם עצמו אין ברירה אלא לברר זאת עם עצמו עד מקום שידו מגעת, וללכת אחרי המתברר לו, אמנם יש בזה סיכון מסוים. אבל חיי האדם מלאים בלקיחת סיכונים. ההיצמדות תמיד לחוק הכתוב והיבש ולחשוד כל חריגה גם היא סיכון. האם זה חריגה מן האורתודוכסיה? איני יודע. זה תורת האלקים כפי שאני מבין אותה. לא מצאתי בתורה החיוב "תהיה אורתודוכסי", אז איני יודע מה טענה הוא זו אם זה מתאים לאור' או לא. זה מתאים להבנתי, המוכרחת לענ"ד, בתורה ובאלהות". לגבי הסיפור עם בוב, איני יודע אם הוא יוצא בדיוק מאותם הנחות כמו שאני יוצא, בין כך זה רק תליה באילן גדול. כאן כתבתי את מה שאני חושב. הייתי מגדיר זאת כאם כל האפולוגטיות. אם הבנתי נכון את האמירה, היא אומרת כך. נכון, אין סיבה עקרונית ומשמעותית לקיים את התורה כצורתה, אך כל מי שרוצה לסטות ח"ו מאחת התצורות החיצוניות של קבלת עול מלכות שמים (הניתנת גם היא לפרשנות אינדיבידואלית) עליו להוכיח (לפחות לעצמו) את חפותו כי כל מעשיו נעשים לשם גבוה ואין בהם ח"ו משום חשש "יצה"ר בלבוש חדש", כאילו ועבודת ה' גופא, בתצורתה האורתודוכסית, אינה יכולה להיות "יצה"ר בלבוש חדש". הבאתי את דברי יהי כדוגמה. כאמור, עדיף מי שמדבר בגילוי לב ואינו מטשטש ומעמעם, עד דלא ידע מאי קאמר. יהי, אף רומז כי מבחינתו אפשר להיות אדם (יהודי) כשר, ללא שמירת מצוות מעשיות. יותר מאחד מחכמי הפורום, בדרך כלל הרציניים שבהם, אמרו את הדברים איש איש כסגנון נבואתו. וכאן הבן שואל. מדוע עיקרי הדת שלכולי עלמא (אם אינני טועה) המצוות המעשיות הן רק לבוש שלהם, נתונים כחומר ביד היוצר להרחיב ולקצר, לאחוז ולכתת, לדבק ולפרוש, לאחוז ולשלח, לחוגג ולמוגג, ליישר ולעקם, לסגסג ולצרף, ודווקא התצורה החיצונית, שרובה, כאמור, לכולי עלמא, היא עצה מרחוק מגדול העצה "לצרף הדעות וליישר המעשים" כלשון הרמב"ם סוף הלכות תמורה, עליה יש לשמור (כמעט)בכל מחיר ובכל תנאי. דעה באה ודעה הולכת והפרקטיקה לעולם נשארת. עולם הפוך ראיתי. תוכו זרק קליפתו אכל.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2012 09:48 |
|
| |
ע"ע י"ל שהסיק את המסקנה מדבריך. וראה גם קונטרס הראיות לריא"ז תחילת פרק חלק.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2012 10:00 |
|
| |
ר' הדיון במאמרו של אליעזר גולדמן "המצווה כנתון יסודי של הדת" ב"מחקרים ועיונים" עמ' 306-315 וכן מאמרו המפורסם של ידידו לייבוביץ "מצוות מעשיות" (האחרון נמצא ברשת)
העולה מדבריהם, שמבחינה היסטורית - אמפירית, או המסורת היהודית המוכרת, אכן טעות לראות במצוות רק לבוש לעיקרי הדת. ההפך הוא הנכון, העולם הרעיוני הוא בנין על שנבנה על הנתון היסודי שהן הן המצוות. אכן יתכן בהחלט, ואף מסתבר שכך, שכלפי שמיא גליא, הפוכן של דברים.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2012 10:11 |
|
| |
אכן, כדברי ליבוביץ' ועוד, הקריטריון העיקרי, שלא לומר הבלעדי, להישארות בתוך הגדר, היה קיום מצוות מעשיות. זאת עובדה. מה זה אומר? אולי הסיבה היא מדידות הקריטריון ולא איכותו. מסקנתו של ליבוביץ', אינה מובנת לי בכדי שאוכל אפילו להתווכח עמה, אך אכ"מ.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2012 10:24 |
|
| |
ייתכן מה אתה לא מבין? אני מוכן לטעון שאיני מקבל.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2012 10:32 |
|
| |
יתכן הדת היהודית היא דת שמרנית, ביסוסה ועיצובה היו בימים שאנשים כרובם לא ידעו קרא וכתוב, הגלות הקשה והפרנסה שלא היתה מצויה בלשון המעטה, לא איפשרה ל99% מהם ללמוד להשכיל ולחשוב. גם כאלו שכבר רצו וניסו, היתה בעיה, כי ספרים היו מצרך נדיר, והם הרגישו חוסר בטחון להתמודד בצורה פרונטלית, כנגד המוסכמות ההלכתיות הנהוגות. יוצא מהכלל היה הרמב"ן, ראב"ע החכם צבי ואולי עוד אחד ושניים. לכן טבע הדברים היה כי עיקרי האמונה היו ונשארו הקליפות,(לפעמים רקובות) היום בדורנו שמעינות ההחכמה פרצו חוצה, ואם אדם דווקא רוצה להשאר בור ועם הארץ -הוא צריך להתאמץ מאד, גם כאן השמרנות נצחה, כי המנהיגות הרוחנית כביכול נשארה בידי הרבנים, והם מצדם לא רוצים להפרד מכוחם, ולכן הם מתנגדים לכל סממן טכנולוגי שיכול לאפשר לאדם לדעת ולבדוק את מה שהרב יודע. ולהוכח לדעת כי הוא בעצם יודע רק מה שהוא יודע מקדם. ובעצם אין על מי לסמוך בפסיקתו.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2012 10:34 |
|
| |
ירוחם אא"ס?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2012 10:43 |
|
| |
בעל, המצוות המעשיות, לכאורה, לעולם אמורות לבטא דבר מה. האמירה כי המצוות המעשיות הן הדבר בעצמו, היא גופה רעיון מופשט... ר' ירוחם, על דא פתחתי את האשכול.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2012 10:53 |
|
| |
ירוחם,
אצל השמות של גדולי ישראל שמנית, לא מצאנו כל סימן למגמה של שינוי באי אלה מן המצוות. גם קביעתך הפסיכולוגית החמורה על "רבנים שאינם רוצים להפרד מכוחם" ומכאן, שאינם חרדים להמשך קיומה של התורה כשלעצמה, זקוקה עדיין לאישוש. העובדה שחוקרים שונים אוהבים לאמצה, עדיין אינה מוכיחה מאומה.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2012 10:57 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2012 10:59 |
|
| |
ייתכן,
אכן מסתבר שהמצוות נועדו לשם דבר מה. אולם מי לידינו יתקע שהסבר שנעלה הוא נכון עד כדי כך שאפשר להשתמש בו כבסיס לשינויים. אף אחד מדורשי סוגיית "טעמי המצוות" לא סבר כך. היה מהם שאף פירש ש"טעם" מלשון נתינת תבלין שיהיה המאכל ערב. אולם, רק בדיעבד. וע"ע בדברי התויו"ט על "האומר עד קן צפור יגיעו רחמיך".
תוקן על ידי ספרן ב- 08/07/2012 11:02:27
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2012 11:38 |
|
| |
ספרן
ועיין כסף משנה בשר בחלב דמחייב מלקות על אכילה כי הבישול הוא כדי שלא יאכל ,
רב שמעון הדורש טעמא דקרא
למה לי קרא סברא היא
קל וחומר
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2012 11:57 |
|
| |
ספרן החכם צבי והיעבץ רצו בין היתר לבטל את האיסור לאכול קטניות בפסח, הרמב"ן ביטל להלכה את קיום המצוות בחו"ל, השאיר אותן רק כי הציבי לך ציונים, בין היתר הוא כתב
השגות הרמב"ן לספר המצוות לרמב"ם הקדמה
והנני עם חשקי וחפצי להיות לראשונים תלמיד, לקיים דבריהם ולהעמיד, לעשות אותם לצוארי רביד ועל ידי צמיד, לא אהיה להם חמור נושא ספרים תמיד. אבחר דרכם ואדע ערכם. אך באשר לא יכילו רעיוני אדון לפניהם בקרקע אשפוט למראה עיני. ובהלכה ברורה לא אשא פנים בתורה. כי י"י יתן חכמה בכל הזמנים ובכל הימים. לא ימנע טוב להולכים בתמים: בענין הרצון לשמור על כוחם, הפיכתו של היהודי לאשם- כל הזמן אשם, הוא חוטא כי הוא גולש, הוא חוטא כי יש לא אייפון, הוא חוטא כי הוא לא לומד מספיק, הוא חוטא כי לא התפלל בכוונה, וכו וכו כל הזמן ותמיד הוא חוטא, במוצאי יום הכיפרים לאחר תפילת נעילה וההרגשה המרוממת שעוותנו נסלחו לנו בגלל תפילתנו בגלל צומנו ועינוינו בגל עיצומו של יום המכפר. אנו מיד אומרים- ויהי רחום יכפר עוון. איזה עוון? מתי הספקנו?- קל מאד לשלוט באנשים המרגישים אשמה כל הזמן, קשה לשלוט בבן חורין.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2012 12:12 |
|
| |
ירוחם תציג נא בפנינו מודל אלטרנטיבי.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2012 12:32 |
|
| |
בעל. מה שמתאים לרמב"ן. והנני עם חשקי וחפצי להיות לראשונים תלמיד, לקיים דבריהם ולהעמיד, לעשות אותם לצוארי רביד ועל ידי צמיד, לא אהיה להם חמור נושא ספרים תמיד. אבחר דרכם ואדע ערכם. אך באשר לא יכילו רעיוני אדון לפניהם בקרקע אשפוט למראה עיני. ובהלכה ברורה לא אשא פנים בתורה. כי י"י יתן חכמה בכל הזמנים ובכל הימים. לא ימנע טוב להולכים בתמים
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2012 12:42 |
|
| |
אני מבין לחלוטין את הקושי הפסיכולוגי והתיאולוגי בלבטל מצווה (פחות את האובססיה להוסיף עוד ועוד). בשורה התחתונה, בכל מה שקשור לעיקרי ורעיוני הדת, מתגלית גמישות מפתיעה, עד כדי ביטול גמור של כל העקרונות כפי שהם מצטיירים מהמקרא וחז"ל, ומאידך, בכל מה שקשור לפולחנים האמורים לבטא את הרעיונות (יהיה הרעיון מה שיהיה ויהיה הביטוי מה שיהיה) אין לנו שיור אלא התורה הזאת. לכאורה היה צריך להיות בדיוק ההיפך. הרעיונות התיאולוגיים, עד כמה שאלוהיים המה, אמורים להיות נכונים לשעתם ולדורות, צורת הביטוי שלהם, יכולה ואף אמורה, להשתנות לפי הדור. תזת ה"בלטות", אם הבנתיה נכון, מתמודדת יפה עם הבעיה. יש אלוהים. זה מה שהוא ציווה. כזה קיים וקדש. עם אימוץ התזה הזאת, אין לחשוב כלל (ואין טעם לחשוב) אפילו מחשבה אחת של תיאולוגיה, כדי לא להיכשל ח"ו בתהיות מופרכות מהסוג שהעליתי.
|
|
|
|
|