אמר רבי יוחנן, מאי דכתיב: +משלי כ"ח+ אשרי אדם מפחד תמיד ומקשה לבו יפול ברעה? אקמצא ובר קמצא חרוב ירושלים, אתרנגולא ותרנגולתא חרוב טור מלכא, אשקא דריספק חרוב ביתר. אקמצא ובר קמצא חרוב ירושלים, דההוא גברא דרחמיה קמצא ובעל דבביה בר קמצא, עבד סעודתא, אמר ליה לשמעיה: זיל אייתי לי קמצא, אזל אייתי ליה בר קמצא. אתא אשכחיה דהוה יתיב, אמר ליה: מכדי ההוא גברא בעל דבבא דההוא גברא הוא, מאי בעית הכא? קום פוק! אמר ליה: הואיל ואתאי שבקן, ויהיבנא לך דמי מה דאכילנא ושתינא, (דף נו ) אמר ליה: לא. אמר ליה: יהיבנא לך דמי פלגא דסעודתיך! אמר ליה: לא. אמר ליה: יהיבנא לך דמי כולה סעודתיך! א"ל: לא. נקטיה בידיה ואוקמיה ואפקיה. אמר: הואיל והוו יתבי רבנן ולא מחו ביה, ש"מ קא ניחא להו, איזיל איכול בהו קורצא בי מלכא.
הסיפור אומר דרשני.
מה ענינו של קמצא בסיפור הזה? הרי הוא בכלל לא היה בעניין. הוא בכלל לא היה שם- בגללו חרבה ירשליים?
ההוא גברא- שעשה את הסעודה- שהיה אשם בכל הענין, התנהג בצורה מכוערת ביותר. איך קרא לו?
הרבנן שישבו וראו את המחזה המביש ולא מחו- איך קראו להם? גם הם היו אשמים. מאד אשמים.
השמש- האם היה חרש- הוא לא שמע מה שאומרים לו? הוא היה מטומטם? הוא לא ידעה על השנאה הגדולה בין הבע"ב לבין בר קמצא?
נשלח ב-26/7/2012 22:23
ירוחם ,
מה לגבי המשך הסיפור, מרדו בך ישראל,מטיל מום בקדשים,ענותנותו של רבי זכריה,וכו,?
נשלח ב-26/7/2012 22:51
בליצר ענה על הראשונות ממילא ההמשך יתבהר.
נשלח ב-26/7/2012 23:17
הישוב לשאלותיך נמצא בתחילת המימרא שם שכפי שהבאת היא פותחת: "אמר רבי יוחנן, מאי דכתיב אשרי אדם מפחד תמיד ומקשה לבו יפול ברעה? אקמצא ובר קמצא חרוב ירושלים, אתרנגולא ותרנגולתא חרוב טור מלכא, אשקא דריספק חרוב ביתר".
בפשטות כוונת הגמרא כלל אינה לומר שזה באשמתם של בר קמצא וקמצא, אלא לומר דרך אלו דברים קטנים של מה בכך גלגל הקב"ה את החורבן. וכוונתה: על ההבדל הקטן בין "קמצא" ל"בר קמצא" נחרבה ירושלים, וראיה משני הדברים הנוספים שאומרת הגמרא באותה מימרא עצמה: שעל תרנגול ותרנגולת נחרב טור מלכא, ועל דופן מרכבת נשים נחרבה ביתר, ובשני אלו האחרונים ודאי אין הכוונה שזה באשמת התרנגולים או באשמת דופן המרכבה (שבכלל היתה של בת הקיסר ולא של יהודים).
ממילא אין צורך כלל לחפש במה היה קמצא אשם, ואפילו לא על דרך "מגלגלין חובה ע"י חייב" כי גם התרנגולים ודופן המרכבה אינם חייבים. ומלבד זה אי משום מגלגלין חובה ע"י חייב יתכן שקמצא היה חייב מסיבה אחרת שאינה קשורה כלל למעשה הזה. אבל בכל מקרה העיקר כנ"ל ולק"מ.
רש"י שם מפרש אחרת על פי הפסוק שהקדימה הגמרא למימרא: "מפחד - דואג לראות הנולד שלא תארע תקלה בכך אם אעשה זאת", עכ"ל. וגם לפי פירושו, הרי בתרנגולים ובדופן המרכבה ברור שאין זו אשמתם ולא היה עליהם לדאוג והם לא עשו כלום [אלא האנשים שהרגו את הרומאים שחטפו מהם את התרנגולים או הארז - שהם לא מוזכרים כלל בכותרת המעשה!], אלא צ"ל שזו רק כותרת שהיתה מקובלת אז כסימן קצר למעשה ידוע, זה היה שם המעשה המקובל, אבל האשמה היתה של אלה שלא ראו את הנולד, כך בדיוק קמצא ובר קמצא. זה סימן קצר ואולי מפורסם אז שנותנת הגמרא למעשה ידוע, והאשמים הם כל מי שלא ראה את הנולד ויש שם כמה כאלה כדלהלן.
ממילא כל חיפוש אחר "אשמתו" כביכול של קמצא, או שאלה מדוע לא מוזכרים אשמים אחרים, מיותרים ואין להם שום מקור ואסמכתא בגמרא. זה שהוא מוזכר במימרא הנ"ל אינו ראיה ולא בדל ראיה. האשמה היא של בעל הסעודה ו/או של בר קמצא שעשה אח"כ מה שעשה ו/או של רבי זכריה בן אבקולס שאומרת עליו אח"כ הגמרא שענוותנותו החריבה את ביתנו וכו'. או של כל מי שבאופן הגיוני ניתן לראות אותו כאשם.
תוקן על ידי נתנאל34 ב- 26/07/2012 23:24:29
נשלח ב-26/7/2012 23:27
אתה צודק אבל הגמרא בכל זאת אומרת על קמצא ובר קמצא חרבה ירושלים- הגמרא ממשיכה ואומרת שרבי ז בן אבקולס אשם בחורבן. והיות והגמרא מביאה את הסיפור- אני רוצה לנתח אותו ניתוח סיפרותי ולהוכיע כי מה שאתה אומר אולי נכון, אם הבנתי נכון אתה טוען כי הסיפור לא היה ולא נברא? ורק משל ומסר הוא היה?
נשלח ב-26/7/2012 23:35
לא, לדעתי המעשה כן היה. הוכחתי רק שהכותרת "אקמצא ובר קמצא חרבה ירושלים" לא מתכוונת לציין אשמים, אלא או שזו כותרת מקובלת למעשה ידוע בזמנם, או לציין ע"י אלה דברים קטנים גלגל הקב"ה את החורבן.
הראיה, והתשובה לטענתך ששאלת "אבל הגמרא בכל זאת אומרת על קמצא ובר קמצא חרבה ירושלים": הרי באותו לשון בדיוק כתוב באותו משפט מיד אח"כ "אתרנגול ותרנגולתא חרוב טור מלכא", "אשקא דריספק חרוב ביתר". האם התרנגולים אשמים? הם הרי לא עשו דבר. האם דופן המרכבה אשמה? ובשני המעשים האלה לא רק שמוזכר מי שלא אשם כלל ומגוחך לומר שהוא אשם, אלא שמי שבאמת אשם [האנשים שפעלו בפזיזות והרגו את הרומאים בשל הקפדה מוגזמת על מנהג וכעס מוגזם ולא מתוך הגנה עצמית] לא מוזכר כלל! במעשה הראשון בר קמצא מוזכר לפחות, בשני האחרונים אפילו זה לא.
בהכרח לומר שכל זה אינו אלא כותרות, סימנים ידועים למעשה ידוע, או כנ"ל מה שלי אישית נראה [אבל לא מסתדר עם הפסוק שהביא רבי יוחנן כפתיח] שזה בא לומר שהקב"ה מגלגל דברים עצומים דרך דברים קטנים מאד.
ממילא גם במעשה הראשון, זו רק כותרת, או שעל הבדל של שתי אותיות התגלגל החורבן, אבל ממש לא בא לציין ששניהם אשמים ולא נכנס לציון אשמים כלל. מי אשם? מי שהגיוני לומר שהוא אשם, שאת זה מבינים מתוך סיפור המעשה עצמו. לא מהכותרת.
תוקן על ידי נתנאל34 ב- 26/07/2012 23:38:43
נשלח ב-26/7/2012 23:44
אני מצטער אבל מדברי הגמרא כן משתמע בצורה ברורה מאד, מי הם האשמים, התרנגולת שבגינם חרב טור מלא, וכן האסקא דריספקא שבגללו חרבה בית"ר-(סיפור לא נכון בעליל) לא היו פעילים בצורה כל שהיא, בחורבן הערים. מה שאין כן בסיפור שלנו. בר קמצא היה פעיל מאוד בגרימת החורבן וכן בעל הסעודה ור ז בן אבקולס, כולם היו פעילים ביותר, הם היו הסובב והמסובב.
נשלח ב-26/7/2012 23:49
אני תמה אם קראת בכלל מה שכתבתי. כתבתי מאד ברור, ולא מובן לי מה לא הבנת בדבריי.
מי אמר שלא ברור מי האשמים? להיפך, כתבתי זאת בעצמי שברור מהגמרא בסיפור המעשה המפורט מי האשמים, אבל "קמצא" אינו ביניהם. שאלתך היתה על ההתחלה "אקמצא ובר קמצא חרבה ירושלים", שאלת במה קמצא אשם, ושאלת למה לא נמנים במשפט זה שאר האשמים. על זה עניתי שאין מה לחפש אשמים בכותרת הזו, כי היא בכלל לא מציינת אשמים, ואת זה הוכחתי מתוך שתי הכותרות הנוספות שמופיעות באותו משפט ממש. אלא את האשמים יש לחפש בסיפור המעשה המפורט המופיע בגמרא אח"כ. זה הכל.
תוקן על ידי נתנאל34 ב- 26/07/2012 23:52:53
נשלח ב-27/7/2012 00:21
ועל כך גם אני וגם הגמרא חולקים עליך הסיפור בהחלט מציין אשמים, אם לך הכל ברור מובן ובסדר בסיפור, מבחנתי זה בסדר אבל השאלות שלי על הסיפור עדיין בתוקף.
נשלח ב-27/7/2012 00:24
ירוחם,
זה כבר לא יאומן.
אני אומר וחוזר ואומר וחוזר ואומר שבסיפור מוזכרים אשמים. אבל לא ב-כ-ו-ת-ר-ת.
אתה טורח בכלל לקרוא מה אני כותב?
נשלח ב-27/7/2012 12:18
אני אומר וחוזר ואומר וחוזר ואומר שבסיפור מוזכרים אשמים. אבל לא ב-כ-ו-ת-ר-ת.
אני אומר וחוזר ואומר וחוזר ואומר שבסיפור מוזכרים אשמים. ב-כ-ו-ת-ר-ת.
על קמצא ובר קמצא חרבא ירושליים- זו האשמה והיא בכותרת!
אבל נתנאל - מה זה עונה לשאלות ששאלתי?
נשלח ב-27/7/2012 15:32
המלה קמצא בלשון ארמית פירושה ארבה, דהיינו תאווה ללא גבולות. בר-קמצא, בן קמצא, זו מדה שהיא תולדה של קמצא, דהיינו שנאת חנם. דברי האגדה שנאמרו ברמז הם הם דברי ירושלמי מפורשים: "בשני מכירין אנו אותם שהיו יגעין בתורה וזהירין במצוות ובמעשרות וכל ווסת טובה היתה בהן, אלא שהיו אוהבים את הממון ושונאים אלו לאלו שנאת חנם". מאחר שהדורות האחרונים של בית שני היו מקולקלים במדות של קמצא ובר-קמצא, רבי יוסי, תלמידו של רבן יוחנן בן-זכאי, הורה לדורות הבאים: יהי ממון חברך חביב עליך כשלך (כנגד תאוות ממון), והתקן עצמך ללמוד תורה (כנגד שנאת חנם).
נשלח ב-27/7/2012 15:43
ירוחם,
אז עכשיו תסביר לי לשיטתך מה אשמים התרנגולים ודופן המרכבה.
כי גם הם מוזכרים ב-כ-ו- ת-ר-ת הבאה, בדיוק באותו תחביר ובאותו דקדוק ובאותן אותיות יחס:
אתרנגול ותרנגולתא חרוב טור מלכא.
אשקא דריספק חרוב ביתר.
בדיוק כמו: אקמצא ובר קמצא חרבה ירושלים.
אותו דבר בדיוק.
[ואגב, כתוב "אקמצא ובר קמצא", לא "על קמצא וכו'", לא שזה משנה אבל שתראה שאין שום הבדל לשוני בין הכותרות האלה].
אז אם לגבי קמצא ובר קמצא סבור אתה ש - "זו האשמה והיא בכותרת!" - אתה מוזמן להסביר מה אשמתם של התרנגולים ושל דופן המרכבה הדוממת. גם היא לפי זה "אשמה המוזכרת בכותרת".
אלא בהכרח שהכותרת אינה אלא כותרת לסיפור. אבל אינה קובעת אשמים כלל וכלל. וממילא כך בדיוק במעשה דקמצא ובר קמצא. הרוצה לטעון שהכותרת של המעשה שלהם יוצאת דופן משום מה ולמרות שהיא זהה לגמרי לזו של התרנגולים והמרכבה שלא מציינות אשמים, היא שונה מהותית ומציינת אשמים - עליו הראיה.
ומה זה קשור? כי זה בדיוק מה ששאלת: שאלת על הכותרת מתוך הנחה שהיא מציינת אשמים, ושאלת א"כ מה אשם קמצא, ולמה לא מוזכרים בכותרת שאר האשמים. אני עונה שקמצא לא אשם כלל וכלל, והאשמים מוזכרים בהמשך כשהגמרא מספרת את הסיפור במפורט - שזה באמת לא קמצא, אלא בעל הסעודה, בר קמצא, ורבי זכריה בן אבקולס, ואתה יכול להוסיף על מי שהגיוני בעיניך שהוא אשם לפי הסיפור. הכל בדיוק נמרץ כמו בשני המעשים הנוספים שמובאים במימרא של רבי יוחנן באותו משפט ובאותו לשון בדיוק. גם שם את האשמים אין לחפש בכותרת כי הם לא נמצאים שם, אלא בסיפור המעשה המפורט המופיע בגמרא אח"כ.
נשלח ב-27/7/2012 16:05
מ80,
הרעיון יפה אבל כמה שאלות:
1. מדוע ארבה הוא "תאוה ללא גבולות"? ארבה אוכל פשוט כי הוא רעב. בלי לאכול ככה הוא ימות.
2. אם זה רק רמז לרעיון כפי שכתבת, לשם מה מופיע אח"כ הסיפור המלא? ובסיפור הבעיה היא שנאת חינם, לא תאוה או תאוה ממון. אז שוב יוצא שרק "בר קמצא" אשם.
3. התקן עצמך ללמוד תורה יכול להיות כל אחד מארבעים ושמונה דברים שהתורה נקנית בהם ואינה ירושה לך. למה קבעת שזה שנאת חינם דוקא?
נשלח ב-27/7/2012 17:06
נתנאל,
אלה שאלות טובות. אנסה להשיב עליהן.
1. להקות הארבה נודדות ממקום למקום, משחיתות את תבואת הארץ ומכלות את היבולים. מותר לאדם לסעוד על שולחן חברו, אולם עליו להתחשב בצרכי חברו ולא לעבור על מצוות לא תחמד. על-כן אמר רבי יוסי: יהי ממון חברך חביב עליך כשלך.
2. המדות של קמצא ובר-קמצא קשורות זו בזו. גם קמצנים וגם אביונים מתאווים ליותר מאשר באמת צריכים. אילמלא בעל הבית שבאגדה היה אוהב את קמצא, לא היה שונא את בר-קמצא, וממילא מקיים הכנסת אורחים כראוי.
3. התורה דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום. פירש רבי יונה מגירונדי התקן עצמך ללמוד תורה: התקן עצמך במדות טובות כדי שתלמוד התורה ותגיע אל מעלת החסידות. מאחר שהחסיד דן כל אדם לכף זכות, הרי זה כנגד שנאת חנם.
נשלח ב-27/7/2012 18:10
נתנאל אי"ה מחר לאחר איכה אשיב על שאלתך- שאלתך נכונה, והיא מתישבת עם רעיוני, תודה.
מ במחילה מכבודך- איפה בסיפור הזה אתה ראית תאווה ללא גבולות? איפה כאן היה לא תחמוד? איפה בסיפור הזה אדם התנהג כמו ארבה.בר קמצא הוזמן בטעות, הוא לא היה אורח לא קראו, הוא נקרא בטעות. מיד עם גילוי הטעות בר קמצא רצה לשלם את סעודתו ויותר ויותר, מי כאן הארבה? בעל הבית שיכל לקבל את מחיר כל הסעודה. הוא היה הארבה? אמשיך מצוש"ק מותר לעסוק בסיפורי החורבן גם בצום. לתשומת לבך- קמצא פרושו- חגב