חוקרי מקרא דתיים,קרי אנשים שמאמינים במקרא כיצירה אנושית ומקיימים אורח חיים אורתודוקסי, הינם תופעה של של הדור האחרון. מסקרנת אותי ההתמודדות שלהם עם חז"ל שמציגים את התורה כיצירה אלוהית שנתנה למשה (אולי עם אקספשנס פה ושם שמונה פסוקים, סוד ה12 וכו'). בעיני עולות 3 אפשרויות: 1. חז"ל טעו או הוטעו.ניתן להם במסורת טקסט חתום, והם ייחסו אותו בשלמותו למשה רבנו.קצת תמוה , לאור העובדה שלדעת ביקורת המקרא התורה כפי שהיא בידנו נתחתמה אי שם בבית שני, כמה מאות שנים לפניהם. 2. חז"ל שקרו ביודעין.מתוך כוונה לקבע את חומשי התורה הם ציירו סביבם מיתוס שידעו שאיננו נכון. 3. דרך התירוץ.התגבשות והתקבלות התנ"ך עושות אותו לספר שמיימי, כך שאפשר לקרוא לו "ספר מן השמיים".(אפשר לקרוא את ההתפתלות הזאת במאמר שהבאתי לעיל). באמת שאינני יודע מה עדיף, לחשוב שחז"ל הם טועים, מטעים או אנלויודע מה. האם מישהו שמע על דרך אחרת שבה יכולים ללכת ביקורת המקרא עם אורח חיים דתי?
נשלח ב-29/7/2012 00:50
חוקרי המקרא הטובים ביותר הם חז"ל, רק האקדמיה פשוט לא מכיר את חז"ל ואת דרך לימודם, וזה פשוט בושה וחרפה לקדמיה,
נשלח ב-29/7/2012 02:01
מקס, עזוב את חז"ל, חוץ מחז"ל היו עוד הרבה כתות בארץ שאחזו מתורת משה לדוגמה הצדוקין, שומרונים איסיים בייתוסים(נוצרים קדומים) ועוד. מי שרוצה להיות פתי שיהיה רב לו.
לדעתי התימנים שהגלו ולא חזרו בשיבת ציון הינם הוכחה יפה לזה שתורת משה היתה שלמה לא תוספות ומגרעות.
תורתנו מושלמת בלי שמץ של פסול||
נשלח ב-29/7/2012 02:57
מקס איך בדיוק הם חקרו את המקרא- כשהם לא הכירו אותה בצורה מושלמת כמוך? עברית הם לפעמים לא ידעו, ראה בין היתר תוספות ב"ב קי"ג ראה רבי עקיבא אייגר בשבת, ואם תרצה אפנה אותך לאשכול בנושא.
נשלח ב-29/7/2012 07:23
[מישאחזו,
הסברת מה הבעיה שלך עם אופציות 1 ו-2, אבל לא הסברת מדוע אופציה 3 אינה מוצאת חן בעיניך. אם אתה מוכן לקבל כמעט כ"תורה מן השמים" את ההתפתלויות והתירוצים של חז"ל (ועוד יותר - של פרשנים ופוסקים במאות האחרונות, שזה למעשה הבסיס לדחייתך את אופציות 1-2), מדוע שלא תקבל כך גם תירוצים והתפתלויות שעמלת עליהם בעצמך (אם הדבר חשוב לך מספיק ומעניין אותך מספיק), או של אחרים, המתמודדים עם מציאות מחשבתית וערכית דומה לשלך? (אגב, אין לי בעיה שיציעו לך דרכים נוספות להתמודדות, כבקשתך, אבל למה שלא "תמצה" קודם א הדרכים שאתה כבר מכיר?)]
נשלח ב-29/7/2012 10:53
אמשלום אין לי תשובה טובה וההתפתלויות גורמות לי לאי נוחות רבה מידי.מקסמן צר לי אבל להגיד שחזל הם חוקרי מקרא זה לפספס גם את חזל וגם את חקר המקרא.ולהגיד שהאקדמיה לא מכירה את חזל זה בכלל בדיחה.כנס לקורס מבוע לתושבע ותראה איך המרצה אוכל אותך בלי מלח בידיעת חזל.
נשלח ב-29/7/2012 11:01
מישאחזו כתב:
מקסמן צר לי אבל להגיד שחזל הם חוקרי מקרא זה לפספס גם את חזל וגם את חקר המקרא.ולהגיד שהאקדמיה לא מכירה את חזל זה בכלל בדיחה.כנס לקורס מבוע לתושבע ותראה איך המרצה אוכל אותך בלי מלח בידיעת חזל.
תשמע לא נראה לי שאתה מכיר את הביקורת, נשמע לי שאתה מתלהב מדי "אוכל אותי בלי מלח"
הם עםארצים גמורים בחז"ל, אולי שוטנשטיין עוזר להם היום, אבל זה רק לגבי התלמוד שזה חלק קטן והיית לתלמוד עורך במילא מהתלמוד הוא לא יכול להכיר את חז"ל, מקסימום את העורכים,
נשלח ב-29/7/2012 11:13
יש כאן שתי שאלות.
א."ההתמודדות שלהם עם חז"ל שמציגים את התורה כיצירה אלוהית שנתנה למשה".
ב."האם מישהו שמע על דרך אחרת שבה יכולים ללכת ביקורת המקרא עם אורח חיים דתי?"
שאלה א קלה בהרבה להתמודדות, ברגע שמשתחררים מהקונספציה (שלא ברור מתי ועל ידי מי הומצאה) כי חז"ל לא טעו ולא יכלו לטעות, או אפילו להטעות במובן של עיגול פינות.
שאלה ב היא השאלה הגדולה.
ברור כי מי שמקבל את ביקורת המקרא באופן כללי, אינו מסוגל להיות בעל תפיסה דתית אורתודוקסית קלאסית.
מכאן ואילך פתוחה הדרך לשלל תפיסות מהגרי"ד סולוויציק ועד לייבוביץ.
לטעמי הגרי"ד כנה יותר.
נשלח ב-29/7/2012 11:20
ייתכן כתב:
א." ב."האם מישהו שמע על דרך אחרת שבה יכולים ללכת ביקורת המקרא עם אורח חיים דתי?"
האבן עזרא יוכיח,
נשלח ב-29/7/2012 11:30
מקס אתה צודק לגבי חקר המקרא של הראב"ע- שבין היתר הוא כינה כמה מאמוראים חסרי דעת. ועו ועוד. אבל מה זה מוכיח לגבי אורח החיים דתי? האםאתה מכיר את אורח חייו? מאיפה? היית איתו בהודו ובאנגליה? ואיזו ברירה היתה לו? כשכל פרנסתו היתה מפרשנותו ושעוריו על התורה.
נשלח ב-29/7/2012 11:36
ירוחםשמ כתב:
מקס
אתה צודק לגבי חקר המקרא של הראב"ע- שבין היתר הוא כינה כמה מאמוראים חסרי דעת. ועו ועוד.
אבל מה זה מוכיח לגבי אורח החיים דתי?
האםאתה מכיר את אורח חייו? מאיפה? היית איתו בהודו ובאנגליה?
ואיזו ברירה היתה לו? כשכל פרנסתו היתה מפרשנותו ושעוריו על התורה.
אגרת השבת שלו יוכיח
היסוד מורא שלו (ספר השקפתי של האבן עזרא) יוכיח,
בכלל מי שלומד את פירושו יודע בלי שום פיקפוק איזה קנאי מטורף היה,
נשלח ב-29/7/2012 11:58
מקס קנאי למה? קנאי כמו החרדים היום?
ואם אתה מכיר אותו כל כך טוב, אתה מכיר את הפסק שלו? לראובן היו 3 פיתות, לשמעון היו 2 פיתות, לוי ביקש להצטרף לסעודה, בגמר הסעודה הוציא לוי 5 שח ונתן להם. ראובן רצה לקחת 3. ש"ח ושמעון רצה חצי בחצי. מה פסק הראב"ע?
נשלח ב-29/7/2012 12:10
ירוחםשמ כתב:
מקס
קנאי למה? קנאי כמו החרדים היום?
ואם אתה מכיר אותו כל כך טוב, אתה מכיר את הפסק שלו?
לראובן היו 3 פיתות, לשמעון היו 2 פיתות, לוי ביקש להצטרף לסעודה,
בגמר הסעודה הוציא לוי 5 שח ונתן להם.
ראובן רצה לקחת 3. ש"ח ושמעון רצה חצי בחצי.
מה פסק הראב"ע?
אחרי חצות היום (בתשעה באב) נעסוק בחידות,
נשלח ב-29/7/2012 12:12
כבר אחרי חצות. אבל תלוי מתי קמת. זה ידע בחוכמת ראב"ע, חוץ מזה היום נדחה. ויש מקילין.
נשלח ב-29/7/2012 12:13
דוקא ההתמודדות עם א קשה יותר.אדם יכול להחליט שהרומפלקס של יהדות הלכתית מוצלח מספיק בשבילו גם אם התורה שבכתב היא יצירה אנושית. השאלה השניה קשה יותר שכן אם לאפשרות שחזל שקרו ביודעין עשויה להיות השלכה הרבה יותר קשה עם הדרך שבה אנו רואים אותם.