בית פורומים עצור כאן חושבים

בין הזמנים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-13/8/2012 15:33 לינק ישיר 
בין הזמנים

באשכול הקישורים לכתבות התפתח דיון על ספרו של הרב דוד סתיו, ועל ביקורתו של רוני שוויקה. הדברים ראויים לאשכול נפרד.

אפריםבן:

תומר פרסיקו בנושא של מטא הלכה:(ביקורת על ספרו של הרב סתיו)

http://tomerpersico.com/

הרב מיכי:

כדאי קודם לקרוא את הביקורת הרצחנית (והמוצדקת מאד) של רוני שוויקה במוסף 'שבת' במקור ראשון שבת האחרונה.

TZVI11

http://wp.me/p1fVJ0-2wg
ביקורתו של רוני שוויקה על ספרו של הרב דוד סתיו-בין הזמנים

בעלבעמיו:

מיכי
את הרצחנות גם אני ראיתי (אני מודה, לעתים גם אני אוהב קרבות גלדיטורים).

במה אתה רואה את המוצדקות?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2012 16:09 לינק ישיר 

בעל,

אם אינך רואה את המוצדקות, אז אני מסכים עמך.
כל ההשגות על האפלוגטיקה הבאמת מגוחכת, במחילה, שעושים בכדי להראות שגם יעקב אבינו טייל וכו', וכל החרדה לציטוטי הרב קוק, אכן השגות ראויות וחריפות.

אך כל פתח דבריו אלו הן אמירות מהרהורי ליבו. הוא לא מוכן להפקיד "את חיי ממש" בידי גדולי תורה, אך לאו דווקא כיוון שאינו סונך על הרבנים, אלא כיוון שהערך של המקורות התלמודיים הוא רק ב"קשת הדעות הנפרשת".
ואינני מבין כלל. האם זה אומר שאין לפסוק הלכה? אין לי בעיה שיפסוק הלכה לעצמו, אך למעשה יש לעשות דבר ספציפי אחד מסויים, הלא כן? מה לעשות שגם ערכים גדולים בסופו של דבר מתבטאים במעשים[ואם לא, סופם להחרב], ומעשים אלו נמנים כ"פרוטות של סעיפים הלכתיים".

העולה מדבריו איננו אלא שיש להכריע בשאלות אלו על פי מה שנראה לי כרגע, ומה שאני מרגיש כיותר נכון או מה שאני יותר מתחבר אליו. התורה ודברי חז"ל אינם צריכים לשמש אלא כמצע טקסטואלי נחמד לדון בו ולראות כל מיני גישות יפות כיצירה במוזיאון, כשהעיקר היא ההכרעה על פי תפיסתו המודרנית.

העיקר שאח"כ אנשים אלו זועקים על כך שהתורה איננה תורת חיים. בוודאי, כיצד תהיה תורת חיים אם אינך מוכן להפקיד "את חיי ממש" בידיה? אם "דרכי הדיון ההלכתי המסורתיות אינן תקפות יותר עבור שאלות אלו"['יותר' לאתויי מאי? הרי זה שאלות חדשות לכאורה, ומתי כן היו תקפות לשיטתו?] אך האמת תאמר שהם אינם מתכוונים כלל שהתורה תהיה תורת חיים, אלא רק אידיאה מופשטת נחמדה כדי לתלות בה את רעיונותיהם על מצע של טקסט היסטורי מוכר ואסתטי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2012 16:13 לינק ישיר 

"העיקר שאח"כ אנשים אלו זועקים על כך שהתורה איננה תורת חיים. בוודאי, כיצד תהיה תורת חיים אם אינך מוכן להפקיד "את חיי ממש" בידיה? אם "דרכי הדיון ההלכתי המסורתיות אינן תקפות יותר עבור שאלות אלו"['יותר' לאתויי מאי? הרי זה שאלות חדשות לכאורה, ומתי כן היו תקפות לשיטתו?] אך האמת תאמר שהם אינם מתכוונים כלל שהתורה תהיה תורת חיים, אלא רק אידיאה מופשטת נחמדה כדי לתלות בה את רעיונותיהם על מצע של טקסט היסטורי מוכר ואסתטי.
"

ואימא איפכא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2012 16:29 לינק ישיר 

צעג,

אני חלש בדקדוקים, אז אשמח אם תסביר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2012 16:38 לינק ישיר 

הבעייה שלי עם המובאות מהספר (לא קראתי את הספר עצמו) הן שהוא לוקה בתסמונת נפוצה של הפוך בה והפוך בה דכולא בה. התסמונת הזו מביאה אנשים לחפש בתורה תשובות לשאלות האם המשטר שלנו צריך להיות קפיטליסטי או סוציאליסטי ואיך לנהל את הכלכלה והחברה וכדומה. לענ"ד בכל הנשואים הללו השכל הישר הוא הקובע, ולא יעזור לי שום דיוק בב"ח שמצביע על תפיסה קפיטליסטית או סוציאליסטית. אם זה יהיה נגד השכל הישר שלי, אז אני אסבור אחרת מהב"ח, וזו עמדת המשפט העברי מבחינתי.
לכן גם איני צריך אמירות מגוחכות כמו להביא ממדרש שמואל שיש אנשים שהולכים לטייל, ומכאן למדנו שהטיול הוא חלק בלתי נפרד מהווייתנו היהודית התורנית וכדומה.
בשבת האחרונה הזכרתי בביהכ"נ שבעלי התוס' נוהגים ללמוד מציאויות מפסוקים (הם רציונליסטים ולא אמפיריציסטים), והר"ן הוא אמפיריציסט (אין להכחיש המוחש). זכור לי במעורפל תוס' שמביא ראיה מפסוק לכך שיש הרבה כוכבים בשמים.
אגב, תסמונת דומה רווחת אצל אנשי המשפט העברי (ראה את ספריו של רקובר) שכדי להבין מה עומדת המשפט העברי הם מביאים ציטוט משו"ת הרשב"א או החת"ס, כאשר הציטוט מתאר סברא אישית שלו (לא פרשנות למקורות). אבל אם סברות של החת"ס זה משפט עברי, אז גם הסברא שלי כך. אם החת"ס מביא טיעון פרשני מבוסס, אז אני מוכן לקבל את זה כעמדה של המשפט העברי.
יש דברים שהם מובנים מאליהם, והערמת מקורות ודיוקים בלשונות המפרשים לפרקי אבות, ואפילו לשו"ע, לא מועילים לי מאומה. זה רק כדי להרגיע את הציבור שלא יחששו: שום דבר לא בא מכרסי הרחבה, אלא מהתורה עצמה דכולא בה. כל מה שאנחנו עושים הוא על פי התוה"ק. שלא נכיר ח"ו בקיומו של דבר הרשות ובאפשרות של הפוסק להכריע מסברתו ומשכלו הישר. וכמובן שלא ניקח מאומה מהגויים הרשעים, אלא הכל ממקור טהור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2012 16:51 לינק ישיר 

אסמכתות בעלמא לסברות כרס או סברות דעתניות ללא דיוק ודקדוק במקורות, אלה גם אלה תופעות של דרכי לימוד  חסרות. מה זה שכל ישר? רק מה שהינו תולדה של יגיעה ועיון בתלמוד סוגיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2012 16:51 לינק ישיר 

לפי מה שקראתי על הספר (אני מודה שלא קראתיו הגם שלדאבוני אני מכיר את הז'אנר קצת...) הבעיה בו היא העדר ניתוח יסודי של המצב (בנקודה הזו צודק תומר פריסקו בדבריו, גם אם ראיתי אותם קודם בפורום הזה למשל, כך שאני נוטה להעריך שהם לא מקוריים שלו...) ובודאי שלא ניתוח יסודי של תרבות ואומנות ומקומה בתרבות העולם , ויחסה של התורה לכך.
מה שנשאר הוא מובאות מן הגורן ומן היקב שלמעשה לא אומרות הרבה (או בכלל) על ליבת הנושא, וגם אם הן אכן אומרות משהו בענין, הכותב לא משכיל להסביר מה הן אכן אומרות בעצם, מלבד אמירות טריוויאליות שטוב לעשות שפאצירען בצהרים מדי פעם , להתעמל וכד'. 
בנוגע לביקורת של שויקה , אני חושב שהקטלנות שלה די מוגזמת, וגם יש בה לא מעט הנחת המבוקש באופן בלתי מבוסס, הוא מכיר/חי את התרבות החילונית/גויית כמובן מאליו,  אז מבחינתו זה אומר שזו צריכה להיות עמדת היסוד של כל עיסוק רציני בסוגיא , בעיני הביקורתיות כלפי התרבות הזו דוקא די מתבקשת בעינים תורניות, גם אם ברור שהיא צריכה להעשות ממבט טיפה יותר רחב , מזה שבו עסקו בדר"כ הפוסקים , שהתאימו את חייהם לסעיפים בשולחן ערוך, ובדר"כ פחות למבט כללי על החיים שהתורה אמורה לתת (להבנתי).

בכל מקרה בניגוד לעמיתי המלומד מלמעלה, אני סבור שדוקא מתבקש כאן עיון בסגנון הפוך בה והפוך בה, אלא שככל הנראה הרב סתיו לא ממש הפך בה, אלא הביא מגוון מקורות מן הגורן ומן היקב כדי לתת לקורא לגיטמציה , מבלי להתבונן באופן יסודי ועמוק יותר בסוגיות העומדות על הפרק, אבל כאמור לא קראתי את הספר , אז כדאי לקחת את הביקורת הנקודתית עליו בערבון מוגבל.

תוקן על ידי אישציפור ב- 13/08/2012 17:01:03

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2012 16:53 לינק ישיר 

מ,
ואם היגיעה לא מעלה תשובה, כלומר אין להלכה מה לומר על הנושא, אבל לשכל הישר יש מה לומר עליו? על כך נאמר "למה לי קרא סברא היא".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2012 17:13 לינק ישיר 

מיכי,
אם ריק הוא מכם.
(אם כי אני מסכים שזה נושא שקשור להגות של תורה ורק באופן עקיף יותר להלכה, כך שחיפוש מקורות באופן פשטני בש"ס לא יועילו)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2012 17:19 לינק ישיר 

mdabraham כתב:
מ,
ואם היגיעה לא מעלה תשובה, כלומר אין להלכה מה לומר על הנושא, אבל לשכל הישר יש מה לומר עליו? על כך נאמר "למה לי קרא סברא היא".

הרב מיכי,

אזי לענ"ד נדרש לחפש היטב בשני התלמודים אם הסברא ישרה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2012 17:20 לינק ישיר 

הר"מ,
אם כבר העלית את נושא "השכל הישר". יש לשאול:

האם הכרעת הרב בעלת תוקף הלכתי כלשהו(ר' גם בדבריו המתמיהים של הפנ"י בברכות ל"ה,א' ד"ה אלא סברא, ובהשגת הצל"ח שם עליו) , או סתם כיועץ? לייבוביץ' קרא לזה "חקיקת הלכה", אך נ"ל שהוא התכוון לנושאים שבמהותם הם הלכתיים, לדוג' - מה דין X בשבת(חשמל, למשל), בהנחה שמהמקורות אי אפשר לשאוב שום השוואה ואין פה דימוי מילתא למילתא ויש לנו להחליט. בנושא זה אמר לייבוביץ' שיש "לחוקק" את ההלכה, ובוודאי יש לה תוקף הלכתי.
אך בדוגמא של סוציאליזם וכד', לכאורה אין פה שום עניין לרב, אלא ליועץ שייוועץ לכל אדם על פי דעתו.
כמו כן, אפשר להגיד לכאורה שאע"פ שאין להלכה מה להגיד על כך, עכ"פ עדיף מבחינה הלכתית שיעשו דבר א' ולא ב'. למשל, לייבוביץ'(שוב) טען - כמדומני -  שעדיף לחזור לגבולות 67 גם מבחינה הלכתית, כי זה ייחזק את הדת או משהו כזה, אם כי אינני זוכר את טעמיו. 

תוקן על ידי נחלת_דוד ב- 13/08/2012 17:21:43

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2012 18:46 לינק ישיר 

אישציפ,
אתה מניח שהתשובה נמצאת שם, ואם לא מצאנו אז ריק הוא מאיתנו. אני לא בטוח בזה. מדוע להניח שיש בהלכה, או אפילו בתורה במובנה הרחב, תשובות לכל השאלות הללו?

מ,
מה עשו אלו שהשתמשו בסברא שאין לה מקור בש"ס? האם לכל סבקרא אמור להיות מקור בש"ס? יש איזה משפט קיום על כך?

נחל"ד,
עקרונית מקובלנו שסברא דאורייתא (להלן אתייחס לפקפוק שלך על הפנ"י). לכן סברא מחייבת. מה שמחייב הוא הסברא הנכונה, בלי קשר  לשאלה מבטן מי היא יוצאת. לכן שאלת הסמכות היא שאלה אחרת, שכן היא נוגעת רק לשאלה כיצד מבררים מהי הסברא הנכונה. כאן נראה לי שביסודו של דבר הסברא המחייבת היא סברתו של האדם עצמו. אמנם די ברור שגם סברא של גורם מוסמך (סנהדרין, או רבו, ואולי מרא דאתרא במקומו, ואולי מנהג שפשט כעין סוגיין דעלמא), גם היא מחייבת. אבל זה לא שונה מהותית מהשאלה פסיקתו של מי מחייבת? גם כאן אומר לך: בראש ובראשונה פסיקתו של האדם עצמו. ואם יש גורם מוסמך אז גם פסיקה שלו. הרב הלא מוסמך יש לו לכל היותר סמכות של יועץ, גם בהלכה וגם בסברא.
לגבי הפנ"י, איני יודע מדוע אתה תמה על דבריו. לענ"ד הם פשוטים וברורים לגמרי, ובצל"ח שם לענ"ד אין שום הגהה אלא רק מחלוקת. לדעתי דווקא הצל"ח תמוה, שהרי מצינו בש"ס "למה לי קרא סברא היא" (ראה עוד מקורות בקונטרס 'סברא דאורייתא' בתחילת מפענח צפונות לרמ"מ כשר). הצל"ח כנראה סובר שהכלל הזה נאמר רק על פרטים שהם פרשנות להלכה נתונה, ולא על חידוש הלכות מחודשות (כמו ברכת הנהנין לפניה). אבל הפשט הוא כפנ"י, ויש כמה ראיות טובות לשיטתו.
ומה שהוא תמה שם מדוע ספק ברכות להקל אם זוהי סברא, שהרי סברא דאורייתא, התירוץ הוא פשוט: אכן ספק ברכות להחמיר, אבל טופס הברכה הוא דרבנן ובו יש להקל. למעשה כשמסתפק האם בירך לענ"ד צריך לברך בלי שם ומלכות ולומר תודה לקב"ה אפילו בלשונו. וכן מצינו בתלמידי ר' יונה שם בשני מקומות שכתבו שהאוכל בלא ברכה מביא אשם מעילות. ואם זה איסור דרבנן כיצד יש כאן אשם? הרי זה חולין בעזרה. אמנם בענייני אשם והקשר  שלו לאיסור ולסברא הארכתי פעם במאמר, והראיתי שקרבן אשם במהותו מובא על איסורי סברא ולא על איסורים פורמליים, ואפשר לראות זאת בכל האשמות כולם, ואכ"מ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2012 19:46 לינק ישיר 

הרב מיכי,

לענ"ד זו מחלוקת אחרונים. יש אחרונים שקיבלו שכל הסברות שנדרשו לדורות הבאים כללו אותם הסבוראים בש"ס, ועל-כן סברא שאיננה מפורשת בש"ס או בראשונים אשר כל דבריהם דברי קבלה מהגאונים, לא צריך לומר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2012 20:06 לינק ישיר 

הר"מ,

מה אומר ומה אדבר, כל מה שכתבת פלא הוא בעיני. במתכוון הקשיתי עלייך מצד הסמכות, כרמז לכך שאי אפשר להגיד שכל סברא תוקפה דאו', אך באמת זוהי דעתך ממש.

לפי זה, אם לדעתי ישנה חובה להתפלל ב' פעמים ביום, להודות להקב"ה על זריחת השמש ושקיעתה, הכי נמי זו תהיה חובה מדאורייתא. אך הרי זה תמוה טובא - האם כל דבר שדעתי הוא חיובי, יהיה לו תוקף של מצווה דאורייתא?

מה שמצינו "למה לי קרא - סברא", אין זה שייך כלל. שהרי זה נאמר על דין "המוציא מחבירו עליו הראיה", ואמר שם רב אשי ש"דכאיב ליה כאיבא אזיל לבי אסיא", היינו - אין שייך כלל לדון פה בדעת תורה בעניין זה, שהרי אם יש לך טענה על דבר אחר, אתה בעצם ההולך לקחת מהאדם אחר, ומדוע שתיקח ממנו? ע"כ להביא איזשהו טעם, וטעם זה - היא הראיה.

אלו, לענ"ד, בדיוק דברי הצל"ח. רק בהכרח לוגי שייכת "סברא", שכן זה כעין מעגל. בוודאי שהמוציא מחבירו עליו הראיה, דממ"נ: תחילה הוציאו בכח("מצב הטבע") עד שבא החוק, וכעת: אם נוציא בכח הרי הדרינן לדוכתא קמייתא, אלא בע"כ בעינן להוציא ע"י חק, וממילא - המוציא מחבירו עליו הראיה(ובדומה לדבריו הידועים של הגרש"ש על מערכת בעלות הקודמת לד"ת - אח"כ ראיתי שאתה גופא במאמר על גטו קובנא ביארת דברי הגרש"ש בשיש לו שני טעמים, ולשיטתך פה בוודאי תנקוט בטעם השני של הסברא המחדשת דין).
כנ"ל ב"הפה שאסר הוא הפה שהתיר", דמאי חזית סמכת אדבריו אלו ולא על דבריו אלו? שעל כן במקרים שיש עניין לא לסמוך על חלק מן הדברים אלא על אחרים, אמרינן "פלגינן" כידוע.
ראה גם בפסחים בעניין "מאי חזית דדמא דידך סומק טפי", שלכאורה זו סברא דאורייתא. אך כבר פירש היטב רש"י שם דכיוון שידענו הלכה שאין דבר העומד בפני פיקו"נ, ופה ממילא מישהו ימות, א"כ מדוע נפש זו ולא נפש אחרת "דמכל מקום יש כאן איבוד נפש" - ובדיוק כמו בהמוציא מחבירו.

מכאן ש"סברא" היא הכרח לוגי בלבד, וכיוון שהנחת חז"ל היא שאנחנו פועלים במערכת לוגית, דאל"ה כיצד אפשר בכלל לדון ולפסוק, ממילא מחוייבים אנחנו להנחות היסוד הלוגיות(כשם שמחוייבים אנו לעולם התופעות, אף אם נודה שישנו דבר כשלעצמו).

בקשר לקרבן האשם אין לי מושג קלוש בנושא. אם תאמר שיסוד הבניין מונח על בסיס שיטתך שם, אצטרך לעיין.

תוקן על ידי נחלת_דוד ב- 13/08/2012 20:21:00

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2012 20:50 לינק ישיר 

מ,
גם אם זו מחלוקת אחרונים (היכן?), הרי הדעה שהכל נמצא בש"ס היא מופרכת לגמרי. מדוע שזה יהיה כך? ומה תאמר כשראשונים מביאים תוספתא? אני מכיר דעות שאם הסברא אינה בש"ס היא לא מחייבת, אבל איני מכיר מי שאומר ברצינות (לא כהטפה אידיאולוגית) שהש"ס ערוך ברוח הקודש כך שהוא מכיל הכל.

נחל"ד, אין דבר כזה סברא שהיא הכרח לוגי. אם התוצאה נגזרת לוגית מהנחות בתורה או בש"ס זו לא סברא אלא דבר מפורש בתורה או בש"ס. כל סברא היא היגיון או אינטואיציה אנושית שלנו.
אני חושב שיש לך אי הבנה לגבי המושג סברא בהקשר זה. לא כל מה שראוי הוא חובה. כשיש  סברא שחובה לעשת משהו אז חובה לעשותו. יש רמות שונות של סברא, והסברא עצמה קובעת את מעמדה של ההלכה שנלמדת ממנה.
וראיה פשוטה לדבר: כל דין דרבנן מבוסס על סברא של חכמים. אז מדוע לא כל דין דרבנן הוא בעל תוקף דאורייתא (ואל תשיבני מ'לא תסור', וכל הבלבול ההוא ברמב"ם. זה אינו שייך לכאן)? על כורחך שהסברא של חכמים היא סברא שכך ראוי אבל לא שכך היא חובה גמורה לנהוג.

לא הבנתי את ההסבר שלך ל'מאן דכאיב'. האם אתה רואה שם הכרח לוגי? למה לא יחלוקו או כל דאלים גבר או שודא או יהא מונח? (האם כל הסברות המחלקות בין הכללים הללו שמובאות בתוס' ריש ב"מ הן הכרח לוגי? אתמהה!).
וכן לגבי 'מאי חזית'. וכי זה הכרח לוגי? מדוע שלא תעשה הגרלה? זה הכי הגיוני כשהדם שלו לא אדום משלי ושלי לא אדום משלו.
גם את טענתך מהגרש"ש לא הבנתי, ואת הקשר למאמרי על גטו קובנא. וכי שם יש הכרח לוגי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2012 21:13 לינק ישיר 

הר"מ,
כשאמרתי שסברא היא הכרח לוגי, זו הכוונה: כיוון שאנחנו מחליטים שאנו רוצים קיום דברי מו"מ, ממילא במילים "משא ומתן" כלולים - חפץ, בעלים, דרכי קניין וכד'.

שעל כן,במושג הבעלות, "סברא" היא שיהיו בעלים, למשל. ז.א. בעל כרחך להניח מושג בעלות שייקדם לכל מו"מ שתרצה לכונן, וזו כוונת הגרש"ש ולכן הבאתי אותו. מה שהערתי ממאמרך, שכתבת שם שיש לגרש"ש ב' טעמים, אחד כדברי שהסברא מניחה קיום בעלות מוקדם, והשני המתאים יותר לדברייך שהסברא יוצרת את מושג הבעלות.
זו כוונת הגמרא לפי פירושי. כיוון שכל אחד אחוז(בכח) בחפץ שלו, ממילא אין שום דרך להוציא זאת ממנו אלא ע"י דין או ע"י כח. ע"י כח לא שייך, כמו שכתבתי, ואם כן נשאר על ידי דין.
דיני "שודא" ו"יחלוקו" נאמרים בעניינים אחרים, ואין לי מן העניין להיכנס אליהם כרגע. גם בגלל שכל ריש ב"מ סבוראי הוא, ואני רוצה לדון בעיקר ההלכה ולא בדיחוקי הסבוראים למח' רבנן וסומכוס, וגם כי בסופו של דבר עיקרי השיטות שגם סומכוס מודה בהמע"ה, והדיון הוא בספק מציאותי וכד', וגם דין שודא יש לו את מקומו שלו.
לשאלתך - מדוע המע"ה זה הכרח לוגי? כיוון שאין לו שום דרך להוציא אם לא ע"י דין, כמ"ש. מכאן שנזקקים אנו לדין, וממילא הדין הוא ראיה כלשהי, שאם הדין איננו ראיה, הרי איננו דין, שהרי הוא סתם אמירה. אם על כל אמירה אפשר להוציא מהשני, הרי גם "הפוכי מטרתא למה לי", וגם אין פה כלל דין והפכת את מצב הטבע של לקיחה בכח, ללקיחה בדיבור, ומ"ש זמ"ז? רק מצד החידוש שישנה מערכת דינית שהיא בעלת הלגיטמציה להוציא ממון אפשר לנהל מו"מ, ומכאן שהמוציא מחברו עליו הראיה כלול באופן סינטתי-אפריורי במושג משא ומתן(כמו 5+7=12).

כמו כן בדיני הפה שאסר, כיוון שקבעת שישנו מו"מ, קבעת היות הראיות. כיוון שעיקר הראיות בעולם העתיק אינם מסמכים אלא עדויות, ממילא צריך להסתמך על אחרים שאומרים דברים, בדיוק כמו שאתה מסתמך בחייך הפרטיים. אלא שכעת ישנו צורך לסדר את דיני העדות.
על כל פנים, כיוון שהסכמת לפסוק דין על ידי עד, ממילא אין העד אלא הדברים שהוא אומר, דלגופה של עדות בעינן לא לגוף הבשר של המעיד. מכאן שהדברים שהוא אומר נתפסים כמספיקים בשביל לפסוק על פיהם דין, ואם כן כיצד אפשר לחלק ולהגיד מילה זו כן מילה זו לא? מלבד שאפשר ע"י כך לעוות את דבריו, אך אף אם אתה מקבל עדות רק על אחד ולא על אחר אתה סותר את היסוד הראשוני שהסכמת לפסוק על פי עדות.
ומכאן גם כן, שהפה שאסר הוא הפה שהתיר כלול באופן סינטתי-אפריורי במושג קבלת עדות.

בדיני מאי חזית, כיוון שממילא מישהו יהרג, הרי שאין לפיקוח נפש שום עניין פה, כי אין פה "פיקוח" של שום נפש, אלא ממילא נפש כלשהי תמות. שעל כן הדרינן לכך שהריגת השני על ידי הראשון שאיימו עליו, תחשב לעבירת רצח. כיוון שעבירה מותרת רק בשביל להציל נפש, ופה לא תנצל נפש, הרי שחזרנו לעיקר ההלכה שעברה אסורה. מכאן הכרח לוגי שאי אפשר להתיר כלל לרצוח.

כל הרעיונות האחרים - שודא, יחלוקו, הגרלה, הם רעיונות פרגמטיים, בהם יכולים אח"כ להשתמש פוסקים בשביל להגיד - אע"פ שעיקר ההלכה כך הוא, אני קובע אחרת שכן כך אי אפשר לנהל מערכת תקינה.
אך ההלכה הבסיסית והראשונית בנויה על קטגוריות יסוד, שמהם נובעת הפסיקה באופן לוגי וברור. זו הסברא שאיננה צריכה לקרא.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > בין הזמנים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext