| נשלח ב-30/8/2012 16:26 |
|
| |
שאלות בHypothesis Testing
בעבר, לפני שהקדשתי מחשבה לנושא, חשבתי שאמונה דתית אותוגונאלית לחשיבה
רציונאלית. לאחר שגישות להם נחשפתי חידדו עבורי את הכשל בדת היהודית, סבורני
שהטענות הבאות נכונות כמעט טריוויאלית:- אמונה ב"ישות תבונית ערטילאית שתכננה את כל זה" אורתוגונאלית לרציונאליות. המחשבה שהמציאות תומכת בכך היא א-רציונאלית.
- אמונה בדת היהודית, לפחות במובנה המקובל של אמונה בניסי יציאת מצריים, וכו' היא א-רציונאלית.
אשמח לשמוע ממדענים דתיים, אם יש כאן כאלה, מה למעשה ההבדל בין ההגיון
הפשוט הבא לבין ההגיון שבו היינו נוקטים בכל מחקר אחר. הטענות אינן חדשות, אך נראה שצורת המחשבה
זרה לרבים, ולא הצלחתי לקבל תשובות לעניין.
האמונה ביהדות, דווקא, מתבססת, למיטב הבנתי, על שני טיעונים. הראשון הוא טיעון על סדרה חד-פעמית של אנומאליות פיזיקליות, והשני הוא טיעון על אנומאליה תרבותית מתמשכת.
הטיעון החד פעמי מדבר על אנומאליות פיזיקליות גדולות
שארעו: מכות דם, מחלות הפוגעות רק בבכורים, חומות מים עומדות, פתיתי מן
שהיו מופיעים במידות קבועות (למעט כל יום 6 מודולו 7 מבריאת העולם, בו
הופיע במידה כפולה) בלי קשר למידה שנאספה, וכו'. מדובר בבעיה של
hypothesis testing: או שארעה תוצאת ניסוי מוזרה (המים פתאום עמדו כחומות),
או שהחיישן התקלקל (יש ספר המתאר 2 מיליון בני אדם (נניח) שוגים). כעת
שאלות:
- איזו משתי ההיפותזות קשורה לתהליך חסר זיכרון, ואיזו לא?
- באיזו משתי ההיפותזות אפשר לבצע תצפיות בלתי תלויות?
- לאיזו משתי ההיפותזות מצטמצם הconfidence interval עם הזמן, ובאיזו הוא קבוע?
- מה המסקנה?
[הערות:
- מי שטוען שמדובר בצירופי תזמונים מדהימים - אין הבדל עקרוני.
- מי שטוען שאפשר להסביר הכל על דרך הטבע - חזר לאמונה ב"ישות כלשהי
נטולת השלכות". באותה מידה, אמצו את דת האצטק ע"ס ההתגלות להויצ'יפוטלה.]
הטיעון המתמשך מדבר על נבואות שמתגשמות, "מעולם לא היה עם שסבל כ"כ ושרד", וכו'. מספר שאלות:- האם ביכולתכם לספק רצף נבואות כדי לאשש טיעון זה?
- אם לא, הטיעון מתבסס על בני אדם כחיישנים אמינים להערכת הגשמות נבואות, ייחוד, וכו'. אם כך:
- האם רוב האנושות שותפה לדעתכם?
- אם לא, מה תוכלו להסיק לגבי אמינות החיישנים?
- מה המסקנה?
תוקן על ידי עצכח ב- 30/08/2012 21:58:30
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/8/2012 17:28 |
|
| |
אני סבור שקישור הנושא למדע אינו במקומו
תוקן על ידי עצכח ב- 30/08/2012 22:04:46
|
|
|
|
|
| נשלח ב-30/8/2012 17:36 |
|
| |
אז אחת מן השתיים: 1. תוכל להסביר מדוע תוצאת תהליך הבחירה בין שתי ההיפותזות אצל אנשים דתיים איננה מופרכת לחלוטין. 2. תסכים שמדובר בתהליך מחשבתי שהיה נפסל לגמרי בכל הקשר אחר - אולי ההגדרה לאי-רציונאליות.
תוקן על ידי עצכח ב- 30/08/2012 22:05:05
|
|
|
|
| נשלח ב-30/8/2012 17:43 |
|
| |
כי אין קשר בין השניים. דברים ארציים מדידים נמדדים בכלים מדעים, ודברים שמימים ערכיים נלמדים בכלים ערכיים. הניסיון שלך לכפות הכל למיטת הסדום הארצית אווילי, בערך כמו התביעה למדוד משקל ביחידות של אנרגיה. (לא במקרה נתתי דוקא את הדוגמא הזו)
|
|
|
|
| נשלח ב-30/8/2012 17:52 |
|
| |
הניסוח של השאלה מאוד מעניין. לדעתי האישית, הכל קשור לאפולוגטיקה והשימוש בה.
בחלק ה"המשכי" לדוגמא, המאמין מביא ראיה מצפיה בנבואה שהתגשמה. הפרכות בדבר נבואות שונות שלא נתגשמו, הוא פותר בתרוץ אפולוגטי. התוצאה - צפיה אמפירית סובייקטיבית בה מחליטים מראש אלו נתונים לקבל ואלו לדחות. בצורה כזו ניתן להגיע לכל תוצאה רצויה.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/8/2012 17:54 |
|
| |
אישצי, בעצם מסכים עם מה שהפיל אומר, לדעתו זה לא קשור לרציונאליות. ודוק, הפיל לא טען כי היהדות אינה ערכית או שמיימית. הוא טען כנגד הוכחות ארציות לנכונות הדת.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/8/2012 18:15 |
|
| |
אישציפ,
חידוד למה שאלי כתב.
אין לי שום בעיה אם גישתך היא שישות ערטילאית נטולת גשמות עשתה דברים ערטילאיים נטולי גשמות (וכפי שכתבתי, במקרה זה אין סתירה לכך גם שישו ערטילאי נצלב ערטילאית, ונשר ערטילאי נגלה להויצ'יפוטלה ערטילאי). כאן מדובר בשתי היפותזות גשמיות: או שמים גשמיים עמדו כחומות, או שיש לנו ספר גשמי שגוי שנושאו עדות אנשים גשמיים. גישתך אינה עקבית עם שום גישה אחרת שאתה מפגין, ככל הנראה: לא עם מאמיני דת אחרת על ניסיהם, ולא עם ירקן שהיה טוען שהוא החזיר לך עודף שנעלם בצורה על טבעית מארנקך, והפסק להכניס באווילות עניינים למיטת הסדום של המציאות הגשמית, וכו' וכו'. שוב, מה שאתה טוען כאן הוא כמעט הגדרת האי-רציונאליות. את רמיזותיך לגבי שקילות מאסה-אנרגיה (אם זו היתה כוונתך) לא הבנתי, ולא נראה לי שיש קשר לנושא.
תוקן על ידי הפיל_בחדר ב- 30/08/2012 18:19:08
תוקן על ידי הפיל_בחדר ב- 30/08/2012 18:56:08
|
|
|
|
| נשלח ב-30/8/2012 18:33 |
|
| |
לחדד את שחידד הפיל.
הבה נפרידה בין הדת היהודית או כל נושא אחר לבין השאלה הטכנית הארצית. האם הניסים המתוארים בתורה, קרו, או לא. את ההשלכות לתשובה יעשה כל אחד עם עצמו, הדיון הוא רק על השאלה הארצית ברמתה הפיזיולוגית.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/8/2012 22:47 |
|
| |
פילפילון ושאר מחדדים,
לא דיברתי על שום ישות ערטילאית, דיברתי על חוקיות שמימית. בנוגע לניסים ודאי שיש היו ויהיו כשיש בכך צורך החוקיות השמימית גוברת על זו הארצית.
בנוגע למסה אנרגיה הכוונה היתה כמעט הפוכה, להראות שמדובר בשתי סוגי ישויות שונות, וברובד עמוק יותר (ששערתי בצדק...שלא תתקרבו אליו) שיש קשר בין השנים שמאפשר מעבר בינהם במצבים מסוימים, והחכם יבין.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/8/2012 23:15 |
|
| |
היהדות לא טוענת את טיעוני פותח האשכול (אולי הנוצרים)
ביהדות אין חדש תחת השמש ולכן אומרים חז"ל עשרה דברים נבראו בבין השמשות,
ביהדות ידוע מאז ומתמיד שהיו בעלי פשטנים וכל יהודי רציונאל הלכו אחריהם = אחרי בעלי הפשט,
יותר מיזה אפי' על אולקים אומרים חז"ל שאפשר לוותר העיקר לשמור על החוקה\התורה, "הלוואי אותי עזובו ותורתי שמורו"
תוקן על ידי maxmen ב- 30/08/2012 23:18:39
|
|
|
|
| נשלח ב-30/8/2012 23:28 |
|
| |
| אישציפור כתב: |  |
...בנוגע לניסים ודאי שיש היו ויהיו כשיש בכך צורך החוקיות השמימית גוברת על זו הארצית...
|
|
אם למישהו/מישהי יש תשובות אחרות - אשמח לקרוא, במיוחד אם מדובר במשהו שמתייחס איכשהו לשאלה בהודעה הפותחת.
תוקן על ידי עצכח ב- 31/08/2012 00:08:20
|
|
|
|
| נשלח ב-30/8/2012 23:40 |
|
| |
| maxmen כתב: |  | היהדות לא טוענת את טיעוני פותח האשכול (אולי הנוצרים)
ביהדות אין חדש תחת השמש ולכן אומרים חז"ל עשרה דברים נבראו בבין השמשות,
ביהדות ידוע מאז ומתמיד שהיו בעלי פשטנים וכל יהודי רציונאל הלכו אחריהם = אחרי בעלי הפשט,
יותר מיזה אפי' על אולקים אומרים חז"ל שאפשר לוותר העיקר לשמור על החוקה\התורה, "הלוואי אותי עזובו ותורתי שמורו"
|
|
מקסמן,
למיטב הבנתי אתה אומר דבר והפוכו, או שלפחות יש אלמנטים של דברים הפוכים בדבריך. אני מתייחס לנקודה האם המסקנה שניסי יציאת מצרים וכו' אכן ארעו היא רציונאלית.
- אם דעתך היא שלא (מתאים לדעתך הידועה ומשפטך האחרון), והעיקר הוא לקיים את מה שאתה מכנה חוקה, אז קיימת השאלה האם יש קשר בין דעתך לבין מה שמכונה "יהדות". לדעתי התשובה שלילית, אך (סלח לי) יש לי עניין מועט בשאלה.
- אם דעתך היא שכן (מתאים לאמירתך על בין השמשות), אודה לך אם תתייחס לשאלות בהודעה הפותחת. מה עניין בין השמשות לכאן? מדובר במגירה של חפצים בעלי פטור מחשיבה רציונאלית?
|
|
|
|
| נשלח ב-30/8/2012 23:52 |
|
| |
אתה לא מסוגל לעשות הפרדה לוגית פשוטה? האשכול הוא על האם יש הוכחות ארציות לקיום ניסים. לא על המסקנות מזה, לא על חוקיות שמימית ולא על כל עניין אחר.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2012 00:01 |
|
| |
| הפיל_בחדר כתב: |  |
מקסמן,
למיטב הבנתי אתה אומר דבר והפוכו, או שלפחות יש אלמנטים של דברים הפוכים בדבריך. אני מתייחס לנקודה האם המסקנה שניסי יציאת מצרים וכו' אכן ארעו היא רציונאלית.
- אם דעתך היא שלא (מתאים לדעתך הידועה ומשפטך האחרון), והעיקר הוא לקיים את מה שאתה מכנה חוקה, אז קיימת השאלה האם יש קשר בין דעתך לבין מה שמכונה "יהדות". לדעתי התשובה שלילית, אך (סלח לי) יש לי עניין מועט בשאלה.
- אם דעתך היא שכן (מתאים לאמירתך על בין השמשות), אודה לך אם תתייחס לשאלות בהודעה הפותחת. מה עניין בין השמשות לכאן? מדובר במגירה של חפצים בעלי פטור מחשיבה רציונאלית?
|
|
תראה: עצם המושג אין חדש תחת השמש אומרת שאין ניסים,
בין השמשות = שהכל היא יוצא פועל מהמפץ (בלשון מודרני)
באמת אין טעם לדון מהי יהדות, הרי יהדותו של הרב קוק לא יהדות בעיני ר' יוליש מסטמר,
אבל זאת אתה חייב לקחת בחשבון, שכל עוד הדעות הרציונאליות ביהדות חיים וקיימים בכל הדורות, אז הם חלק בוודאי של היהדות, אחרת היו גונזים או שורפים אותם,
אתה כרציונאל חייב לקבל שהעיקר הם החכמים שדרשו את הרציונאל,
הרי גם המאמינם התמימים מקבלים אותם כחלק מהיהדות,
והרציונאלים מהחכמים בשום פנים ואופן לא מקבלים את השקפת התמימים,
במילא יוצא שהרציונאלים הם לא רק חלק רק הם היסוד והעיקר,
תבין שאם חז"ל לא רצו לקבל את המופתים של ר' אליעזר (בתנורו של עכנאי) וקבעו שתורה לא בשמים היא, על כורחינו שלעולם לא חשבו לקבל משמים משהו, אחרת למה לא לקבל את המופתים של ר' אליעזר ? הרי הם כמו המופתים של התורה והנביאים,
אם בעיניך היהדות מושתת על מופתים ?! היינו צריכים לשרוף את הגמ' ולפסוק כר' אליעזר,
ודברי החכמים שתורה לא בשמים היא ?! היא כפירה ביסודות של היהדות כפי שאתה רואה אותה,
תוקן על ידי maxmen ב- 31/08/2012 00:02:51
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2012 00:08 |
|
| |
איך לדעתך אפשר היה לקיים את קריעת ים סוף (למשל) באופן שהיה מספק את דעתך לאחר אלפי שנה ?הרי טענתך שסבירות התופעה תימדד תמיד מול האפשרות של טעות בדיווח מונעת מראש כל אפשרות לגילוי תופעה ניסית. כלומר אתה בונה מראש מערכת דרישות שתימנע כל אפשרות לנס, ובכך אתה מניח את המבוקש.
תוקן על ידי עצכח ב- 31/08/2012 01:04:49
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2012 00:10 |
|
| |
| maxmen כתב: |  |
תראה: עצם המושג אין חדש תחת השמש אומרת שאין ניסים,
|
|
תודה, מקסמן.
אם כך, לא נראה לי שיש בינינו וויכוח גדול לגבי השאלה שבאשכול.
אשמח לראות תשובה רלוונטית ממישהו שאיננו מחזיק בדעתו של מקסמן (שבניגוד לדעתו, לדעתי מהווים את הרוב המכריע).
|
|
|
|
|