| נשלח ב-27/9/2012 21:39 |
|
| |
מעגלים אינסופיים בהלכה
שלום!!
שמעתי מחבר סיטואציה הלכתית מסויימת שמביאה למעגל אינסופי, ואני מחפש את המקור שלה. זה הולך בערך כך:
ראובן ודינה היו נשואים. ראובן נתן לדינה גט ואמר לה שהיא מגורשת מהיום על מנת שתתן מתנה לכהן (כשר, לא חלל). דינה, בהיותה אישה נאמנה, לא נתנה מתנה לכהן, ואכן הם חיו באושר ועושר עד שראובן נפטר. לאחר מותו, דינה הלכה והתחתנה עם שמעון, שהוא כהן (כהן הדיוט מותר באלמנה, כידוע, אך לא בגרושה). לשמעון היא לא נתנה מתנה, אך לילד שנולד להם היא כן הביאה. לכן, למפרע התנאי של הגט שראובן נתן לה התקיים, ומעמדה השתנה מאלמנה לגרושה. היות וכך, הילד שנולד לה משמעון הוא חלל, שכן הוא נולד מכהן וגרושה, ולכן דינה נתנה למעשה גט לחלל, ולכן התנאי של הגט לא התקיים, והיא שוב אלמנה. אם היא אלמנה, הילד שוב אינו חלל, וא"כ היא נתנה מתנה לכהן כשר, ולכן היא שוב גרושה, וחזר חלילה.
האם מישהו יודע מה המקור של השאלה הזאת? חבר שלי אמר שזה בתוספות מסויים, אך חיפשתי בגוגל בקומבינציות שונות ולא מצאתי כלום..
תודה רבה לעוזרים!!
|
|
|
|
| נשלח ב-27/9/2012 22:15 |
|
| |
הבבא ששי
ברוך הבא אל הפורום!
הבאת דבר מעניין מאד.
תוס' לא ידעתי. אבל הנושא מוכר, ואולי אפילו נידון פעם בפורום.
מעגל פשוט נוצר כאשר יש שני עדים המעידים על הירח כך שהחודש החדש התחיל, ושני עדים מזימים (או מכחישים) אותם, אלא ששני עדים אלו הם בני מצוה שיום הולדתם חל בראש חודש של אותו יום. לפיכך, אם הזמתם הזמה, ואם לא נאמר שכבר חל שם ראש חודש ואינו בטל, אזי מתברר למפרע שבית דין קבעו חודש בטעות, ולפיכך הוא בטל (אם זה כך). ואז שני העדים המזימים הופכים להיות צעירים מכדי להעיד, ואז העדות של הראשונים כן מתקבלת, והחודש ייקבע כראוי לו.
וחוזר חלילה.
יצירת מעגלים כאלו זו אמנות. והם משעשעים מאד, מן החלק של "להשתעשע בדברי תורה" (אלא שאולי יש לחשוש מפני "זמירות היו לי חוקיך"? ואולי לא).
זכורני שראיתי פעם מאמר יפה בנושא שטען כי יש להקפיא את המצב לפני התחלת המעגל, אבל מעבר לרעיון כללי ומסתבר זה איני זוכר עוד, ואולי חכמי הפורום ידעו להסביר כיצד נחלצים מן המצוקה הזו.
|
|
|
| נשלח ב-27/9/2012 22:48 |
|
| |
מיימוני,
שייך דין הזמה בקידוש החודש? הרי בית דין שקידשו את החודש בין שוגגין בין מוטעין בין אנוסים, הרי זה מקודש.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/9/2012 22:53 |
|
| |
הרב מימוני לדוגמה של העדים שללא קידוש החודש אינם כשרים לעדות, אין כל שאלה. בית דין קידש החודש מקודש- ואפילו אם בטעות קידש.-
שאלה קלאסית דומה- יהודי נקרא מחלל שבת בפרסיא- רק אם הוא חילל שבת, לפני 10 יהודים שלא מחללים שבת בפרסיא. כך שחברי קיבוץ המחללים שבת בקיבוצם -או תושבי תל אביב- אי אפשר הילכתית לכנותם מחללי שבת בפרסיא.
בעניני היום- אדם יוצא במצוות נטילת לולב רק אם 4 המינים הם שלו ממש, פעם לא כל אדם יכל להרשות לעצמו קניית 4 המינים,בשביל קיום המצווה- חברו היה חייב להקנות לו את הלולב קניין ממש, ורק כך היה יוצא בקיום המצווה. וכן קהילות היו קונים לולב לקהילה ובכל פעם היו מקנים את הלולב לאחר, כמובן שעם הזמן התעוררו הרבה בעיות. אנשים סרבו להחזיר וכד'- תקנו חז"ל תקנה- שכל ההקניה היתה על מנת להחזיר. המקנה היה מקנה על מנת להחזיר- החזיר יצא- לא החזיר לא יצא. מה קורה שמקנה על מנת להחזיר- החזיר -אבל התנא אני מחזיר לך בתנאי שתחזיר לי חזרה.מה הדין?
|
|
|
|
| נשלח ב-28/9/2012 09:00 |
|
| |
רק הפנייה, מחמת קוצר המקום בספרנו החמישי בסדרת לוגיקה תלמודית מובאים כמה וכמה מעגלים כאלה (לא זה שכאן). רובם לקוחים מהמנ"ח (כולל זה של קידוה"ח) ואחרים ממקורות נוספים. אין כאן שום דבר מיוחד, ויש הרבה כאלה. זכורני שיש מאמר ב'המעין' (של הרב בראלי?) שמונה כמה מהן. לגבי איך פותרים זאת, ניתחנו זאת שם לפי המתודה שהציע ר"ש שקאפ (=כל חלות שאם היא חלה היא לא חלה - אז היא לא חלה), והראינו שאפשר כך לפתור את כולם. אני חושב שזה בערך מה שהזכיר כאן מיימוני ברמז. עוד הראינו שם שהמתודה השקופיאנית (סתם... :) ) מניחה בחובה שתי הנחות שונות, ולא רק אחת, ולפעמים די באחת מהן כדי להתיר את הלולאה. כלומר על אף הדמיון לכאורה יש כאן לולאות מסוגים לוגיים שונים. אבל ככל שראינו כולן בנות התרה במתודה הזאת.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/9/2012 09:49 |
|
| |
גיטו וידו באין כאחד
|
|
|
|
| נשלח ב-28/9/2012 10:42 |
|
| |
שוב, תודה רבה לעוזרים!
ירוחםשמ, במקרה של הלולב, לא הבנתי איפה המעגל מתחיל. נניח וראובן הוא בעל הלולב והוא נותן אותו לשמעון במתנה ע"מ להחזיר. שמעון נוטל את הלולב ומחזיר אותו לראובן ע"מ שראובן יחזיר לו. ראובן פשוט לא יחזיר לשמעון את הלולב, ולכן הוא (ראובן) לא קנה את הלולב (כי זו מתנה ע"מ להחזיר, וראובן לא החזיר) ולכן כאילו הלולב נשאר אצל שמעון (המתנה השנייה אינה מתנה). לכן, יוצא ששמעון קיבל את הלולב במתנה ע"מ להחזיר (המתנה הראשונה) ובעצם לא הקנה לראובן חזרה את הלולב, כלומר לא החזיר, ולכן המתנה הראשונה אף היא בטלה, ובסה"כ יוצא שהלולב נשאר אצל ראובן ושמעון לא יצא י"ח מצוות נטילת לולב.
הרב מיכאל, האם תוכל לומר לי איפה ר"ש שקופ כותב זאת? ואיפה אפשר להשיג את ספרך שהזכרת? אני לא מוצא אותו בקטלוג של אוניברסיטת בר אילן...
|
|
|
|
| נשלח ב-28/9/2012 10:57 |
|
| |
בבא אכן ניסחת נכון- עסקו בשאלה הזו אחרוניםץ נדמה לי כי את תשובתך סגירת המעגל ענה האמריי אמת האדמור הזקן מגור. התשובה לא כל כך פשוטה, כי בעצם שמעון בפועל כן החזיר את הלולב, אלא התנה תנאי להחזרה. אפשר לטעון, כי שמעון קיים את להחזיר העובדה שהוא נתן בידו של ראובן את הלולב, התנאי היא יצירה חדשה , אבל כמובן שתשובתך ושל האמרי אמת נכונות.
אמרותיו המתוכחמות של רש"ש, מתאימות לשיטת לימוד מסוימת, היא מקובלת רק ללומדים מתוחכמים כי היא מנוגדתלהגיון של לומדים נורמטיבים בעלי הגיון ישר.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/9/2012 11:07 |
|
| |
הבבא שישי
מעגליות מוצאים בחידושי רב שמעון כתובות מט ,
על פי דברי התוספות גטין פג דה ועמדה,
כל חלות שכשיחול יתבטל על ידי תנאי אינו חל ,
אלא שהדוגמא שהבאת אינה לפי ההלכה,
רמבם גירושין פרק ח ,המגרש על תנאי ומת הבעל קודם שיתקיים התנאי אינה מגורשת
תוקן על ידי ביליצר ב- 28/09/2012 11:16:44
|
|
|
|
| נשלח ב-28/9/2012 13:14 |
|
| |
בבא, ראה גם בשערי ישר שער ז פט"ז (עמ' רנח). את כל ספרי הסדרה ניתן להזמין או באמזון או אצל פרופ' אורי שילד מהמחלקה למדעי המחשב, אוני' בר אילן. זהו הספר החמישי, והדיון הזה נערך בפרק השמיני שם. לפרטים נוספים ניתן לפנות אליי במייל: [email protected]
|
|
|
|
| נשלח ב-30/9/2012 09:40 |
|
| |
מנהלי הפורום: מבקש למחוק הודעתי המביאה את המקור שהביא ביליצר. תודה וסליחה.
תוקן על ידי mirabillis ב- 30/09/2012 09:46:05
|
|
|
|
|
| נשלח ב-30/9/2012 14:14 |
|
| |
ישנו ספר עב כרס שראיתיו לפני תקופה ארוכה, ולמיטב זכרוני מתעסק רק בנושא זה, שמו של הספר ושל מחברו לא זכור לי, אך המחבר חיבר ספר נוסף העוסק בענייני עדל"ת והספר ההוא נקרא משברי ים, [המחבר בוגר תפרח].
|
|
|
|
| נשלח ב-30/9/2012 16:14 |
|
| |
דה וינצי, באוצר החכמה יש ארבעה ספרים שלו (שמואל אהרן פיש), שכולם נקראים משברי ים, ואף אחד לא עוסק בלולאות.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2012 14:33 |
|
| |
אכן. בגירסה שלי זה לא היה.
|
|
|
|