בית פורומים עצור כאן חושבים

עם איזו תורה אתה רוקד?(הרהורים על פילוסופיה, חסידות ועצכח)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-7/10/2012 16:30 לינק ישיר 
עם איזו תורה אתה רוקד?(הרהורים על פילוסופיה, חסידות ועצכח)

בעוד כמה שעות נלך לבית הכנסת, נשיש ונרקוד עם ספרי התורה.

פעם בשנה, פעמיים באותו יום, רוקדים. רוקדים עם הספרים. רוקדים עם התורה.

הקפות.

מה שאכתוב לקמן ידוע ומוכר. אין לי שום יומרה לחדש משהו. לא הפעם. אבל אולי יהיה מן המועיל לחזור שוב.

זה חשבון נפש. למי הוא מיועד? לעצמי? לכל מי שחושב. כמוני. לכל מי שמתלבט, לכל מי שמוצא את עצמו חי בשתי ארצות, ארץ התורה וארץ המחשבה והמחקר הפתוח.

מעלת הרגש

אני הולך להסביר את מה שאמור להיות מובן מאליו. מדוע חשוב לשמוח. מדוע חשוב לרקוד.

כאשר אנו רוקדים בשמחת תורה, אנו מראים, לאחרים ולעצמנו – ובמיוחד, לצאצאינו – שאנו שמחים על התורה, עם התורה.

מה שמחזיק את האדם בעולם התורה והמצוות, לפעמים, הוא השמחה. השמחה או זכר השמחה, או הגעגועים לשמחה.

כפי שחיים בתוך מערכת המצוות בצער וסבל ובעינוי, כאשר אדם מוצא את עצמו במערכת לא תיפקודית, יכולים לגרום לאדם לצאת מדתו ומדעתו.

צאו וראו כיצד הרב סולוביצ'יק מתגעגע לימי ילדותו, כאשר ישב ליד סבו החסיד בבית הכנסת ושמע את שליח הציבור.

החויות של ימי הילדות הן הדגם הראשוני של חויה דתית שיש לו.

בדומה לזה, בספרו "צדיק באמונתו יחיה", מאריך הרב טאו (אמנם הוא מן ה"מזרחי" אבל כל דבריו יכולים היו להאמר על ידי רבנינו שלנו, החרדים) בחשיבות נטיעת הרגש אצל הדור הצעיר.

הרגש, ולא השכל, הוא ששומר עלינו כיהודים, טוענים גם כמה מחכמי הפורום שלנו.

לי יש ביקורת מסויימת על ההנחה הזו. זה נכון אבל זה לא הכל. אני סבור שיש ויש טעם לחפש שיקולים קוגניטיביים (=שכליים) ואמוניים למה אנו יהודים. אני גם סבור שיש חויה דתית של האדם המבוגר שאינה זהה לזו של הילד ואינה מבוססת על ימי הילדות. ואעסוק בכך במקצת לקמן.

אבל אני מסכים, אם צריך את הסכמתי, שהרגש הזה הוא חיזוק לחיים. חיזוק לימים קשים. חיזוק לכל ימות השנה. דגם למה שאנו שואפים אליו, מדעת או שלא מדעת. כמה שעוצמתי יותר, אמיתי יותר (ומעודן יותר) כך טוב יותר.

לכן ראוי גם לאדם שמתבייש מטבעו לרקוד – לקפץ – במעגלים של ההקפות.

עבור ילדיו. עבור סביבתו. עבור עצמו.

כאשר אנו משקיעים בדבר מה, כותב הרב דסלר, אנו לומדים להחשיב אותו. האמת הפסיכולוגית הזו מסבירה גם היא מדוע חשוב כל כך לשמוח בשמחת תורה, לרקוד עם ספרי התורה.

להניח לרגע בצד את השאלות הפילוסופיות העצומות.

אבל האם באמת אפשר להניח אותן?

ראו בפרק הבא.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/10/2012 16:31 לינק ישיר 

מה התורה שלך?

כפי שכתבתי בעבר, המונח "תורה" מתייחס אצלנו לדברים הרבה.

וכולם מן המקורות.

התורה שבכתב היא חמישה חומשי תורה שאנו מייחסים אותם למשה רבנו (למרות הקושיות שהועלו על זה בפורום ומחוצה לו).

התנ"ך כולל את ספרי הנבואה והחכמה שאושרו בידי חז"ל.

התורה שבעל פה ניתנה לפי המקובל בידנו למשה, כללים ופרטים, ואלו עברו מדור לדור. נוספו עליה תשובות לשאלות שהתחדשו, נסיונות לשחזר ידיעות שאבדו, ותקנות וגזירות שחכמים הוסיפו לפי ההוראה שבתורה להוסיף ולתקן לפי צורכי הדור.

חלק מהתורה שבעל פה כונס במשנה (ובתוספתא ובברייתות ומדרשי ההלכה) ושוב בתלמודים.

באו רבותינו הראשונים והאחרונים וכתבו: ספרי פסק, ספרי פירוש, תשובות לשאלות.

וארון הספרים שלנו התעשר והתרחב עד שהוא תופס אולמות.

מעשה והחפץ חיים (נדמה לי) רקד עם ספר הסמ"ג (=ספר מצוות גדול, נכתב בימי הראשונים) כיון שלא היה ספר תורה פנוי עבורו. ולמה לריב על לרקוד עם ספר.

הווה אומר: כל אלו, מפרשים, ראשונים ואחרונים, כולם הם חלק ממסירת התורה ופירושה. ועל כולם מברכים ברכת התורה (=אשר קדשנו במצוותיו וצוונו לעסוק בד"ת בברכות השחר ועוד).

כל זה טוב ויפה.

וכך רואה הילד את ספרות התורה המפוארת הממלאת את ארונות בית המדרש, את הספריה הביתית, את אביו ורבותיו מעיינים בספרים בחרדת קודש.

אבל כשהוא גדל ופותח את הספרים, מתחילות השאלות.

כיצד יש כה הרבה מחלוקות?

האם גם דברי מדע ופילוסופיה (כגון דברי רפואה המובאים בגמרא – והגאונים מתחו ביקורת עליהם – אך שב וכללם הרמב"ם בספריו לפי הבנתו שלו), קבלה (מספר יצירה ו"הבהיר" ועד הזוהר והאר"י ותלמידיו), ואפילו "הלכות הפצ'י השלם" (יש כזה ספר, באמת) הם הם התורה שלנו?

בישיבות שלנו אנו לומדים לראות את המקורות – התלמוד, המפרשים לדורותיהם - כאוסף פירושים של רבותינו הקדושים כמלאכי השרת, שכל התורה פרושה לפניהם והם מציגים זויות הסתכלות שונות עליה.

אין טעות בעולמם של המפרשים ויש רק צדדים שונים, כיון התורה לא ניתנה חתוכה אלא יש בה טעמים לכאן ולכאן בכל שאלה וההכרעה בידי רבותינו בכל דור ודור לפי צרכיו.

כל זה טוב ויפה למי שזו אמונתו.

אבל מי שהתרגל לגישה המחקרית, ולומד את הגמרא ושאר המקורות בהסתכלות היסטורית ולא רק משפטית ופנומנולוגית (=בלימוד הישיבתי הרגיל האל-זמני), מה אז?

זה מתחיל בתגלית שבעצם סיום קריאת התורה פעם בשנה הוא מנהג אחד שהיה בבבל ודחה מפניו מנהג קריאה שהיה בארץ ישראל לפיו מסיימים את הקריאה רק פעם בשלוש שנים. סיום קריאת התורה ב"שמחת תורה" שלנו הוא אם כן מנהג בן פחות מאלפיים שנה, לא יותר.

והיכן זה מסתיים?

מה יעשה מי שהתרגל למבט הבוחן על הגמרא, ולפתע מגלה שיש בה תוספות מימי הגאונים? מה יעשה מי שנתקל בפירוש של רבותינו הראשונים שאינו יכול לעמוד, או שהוא מעורר קושיה עצומה מסברה עד שאי אפשר להסכים עמו?

מה יעשה מי שיגלה, הוי שוד ושבר, כי האמוראים האחרונים פירשו לפעמים את דברי קודמיהם לפי הנחות היסוד שלהם ולא לפי כוונתם האמיתית של האומרים? (תשאלו, איך יודעים זאת? – יודעים, והרי כל מי שלומד יודע זאת אם רק ישים לכך לב).

(ובמישור אחר, מה יעשה מי שלמד את הביקורות ההיסטוריות על הולדת הזוהר והקבלה? איך יוכל לומר את הפיוט בבקשת הגשם של חזרת הש"ץ של מוסף שבו יש למעשה פניה למלאכים? לא רק בגלל שהוא יחשוד שאין כזה ישות, מלאך בשם "ברי" אלא שיש בפניה כזו משום עבודה זרה. איך יוכל להיות במנין אחד עם אלו שמדקלמים בהתרגשות את המילים האסורות האלו, מתוך חרדת קודש, בלי להבין מה עומד מאחוריהן? ומנמקים זאת שגדולים קבעו זאת לפנינו ואין אנו יודעים הכל).

אפשר כמובן לחלק בין הנושאים. זה שיש ביקורת על התפתחות ההלכה והמנהג ועל מתודולוגיות של פרשנות אינו אומר שהיסוד חלילה אינו נכון.

אבל האם אפשר להתמיד בחיים של מתח בפסגה?

האם שמירת המצוות ולימוד התורה נותרו כשהיו? או שיש ירידה בלתי נמנעת? פסיכולוגית אם לא פילוסופית?

אי שם ראיתי דברים שכתב מי שהחל ללמוד בשיטה המחקרית והודה כי עתה פחות ישקיע בהבנת פירושים שנראים דחוקים או שגויים מסברה אצל רבותינו הראשונים, מפני שעתה הוא כבר יכול לתלות שטעו באיזה מקום.

דברים אלו יכול הייתי לכתוב בעצמי, וי לי.

האם זה היושר האינטלקטואלי ויראת השמים ואהבת האמת שגורמים לי להיות מוכן לומר: רב פלוני טעה בדבריו, או הגאווה, אבדן התמימות הראויה לכל יהודי, והשפעה רעה של פילוסופיה ושל הפורום הזה?

וזו אינה הבעיה היחידה של מחפשי האמת, ואם ארשה לעצמי התייחסות לכאן ולעכשו, של חלק מחברינו האהובים פה בעצור.

מה יעשה מי שסובל (אם הוא עדיין סובל) מכך שאיבד את אמונו במסורת התורה שבכתב?

אולי צריך לפרוש ולזעוק נגד הפורום? יש שכך נהגו.

אבל זו מצוקה קשה ואקוה שאפשר להחלץ ממנה. זה מזכיר לנו את התיאור של הרמב"ם בהקדמת מורה נבוכים: האם עלינו לבחור בין הדעת המזלזלת והפוסלת לבין האמונה התמימה והבלתי אפשרית?

יש לי תשובה. טענתי מאז ראשית הפורום היתה כי אנו נמצאים במצב מקביל לשל הרמב"ם, כי עיון חכם במקורות יאפשר לנו לראות את התורה כפי שהיא ולהבדיל בינה לבין התוספות והפירושים השגויים שנתלו בה.

אבל היכן הגבול? ומי חכם וידע להבדיל בין בירור האמת לבין זלזול בעקרונות?

ומה יעשה מי שהחל בתהליך הספק ופירק את כל ארמון אמונתו ונותר עם עיי חרבות?

ואולי הבעיה היחידה היא מדרון חלקלק, שאורב באמת למי שרוצה להעפיל בהר ה'? אולי הבעיות נובעות מחוסר הבנה וחוסר הערכה מספקת של האמת שיש בידנו לאחר שעמלנו לטהר אותה מן הסיגים שדבקו בה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/10/2012 16:32 לינק ישיר 

זו תורתי, זו אמונתי, זו שמחתי

אני חוזר על מסקנות משכבר הימים:

הדרך המוליכה אל האמת היא קשה ומסוכנת.

אבל יש בה שמחה. יש בה חויה דתית. חויה של גילוי האמת. חויה של מצוה, של בירור האמת, ההיסטורית והפילוסופית.

לחיות זה מסוכן, לא? גם לחיות למען האמת זה דבר לא קל, אבל יש בו אושר. וכמו בכל דבר, עלינו לדעת במה זכינו כדי לחוות את האושר הזה.

החויה הדתית של הילד הקטן לא תמיד תספיק למי שרוצה לרקוד בבית הכנסת, בשמחת תורה. אבל יש חויה דתית של האדם המבוגר, החכם, הפילוסוף.

יש שמחה למרות הקשיים ואולי בגללם.

זה שאני רואה במבט מחודש את הספרים הרבים שנועדו לייצג את התורה שלנו, זה לא ימנע ממני לשמוח.

אני מבין אחרת, אולי טוב יותר את משמעותם, את תפקידם.

אני רואה את עצמי כחלק משלשלת הדורות שמנסים ללמוד תורה, להבין את רצון ה', מתוך מבט של ענווה. ושל אמון. זה שגיליתי שרבותי מסוגלים לטעות לא יטול מהם את זכותם ואת מעמדם כגדולי התורה. זה רק יחייב אותי לעמול יותר על בירור התורה וההלכה, על העקרונות שקובעים את ההלכה כאשר אני מודע להיסטוריות שלה.

ולהיות ענו. לא לחשוב את עצמי טוב מאחרים בגלל שאני זכיתי להבין את השאלות ולמצוא, אני מקוה, גם תשובות.

אך מה יעשה מי שהלך לאיבוד בביצות הספק, בערבות השוממות של אבדן האלוקים שאין לו הוכחה שאי אפשר לפקפק בה?

מה אעשה למי שכתב לי שבגלל שאני אישית חשפתי אותו לביקורת על חבילת המסורת כמעט ואיבד את אמונתו? איך אשא את האחריות הנוראה הזו?

ראשית, יש לזכור שאיננו דוחים את המסורת אלא רק בוחנים אותה לכלליה ופרטיה. אנו נותנים בה אמון אבל מבינים שיש בה עיקר וטפל, אמת וטעות.

צריך חוסן נפשי כדי להחזיק מעמד מול הייסורים האלו. אבל שכרם מרובה. ואין להיבהל מכך שברגע אחד או בפרק אחד של החיים אנו קרועים עקב החשיפה הזו. צריך להמשיך. ללמוד, לחקור, לברר, להתפלל, כדי להגיע לאמת, זו שמסתתרת בין הטעויות ואי ההבנות.

ומה עם אלו שאיבדו לגמרי את האמונה, או לפחות את האמון?

להם, לאלו שקידשו את ההתלבטות ואינם מוכנים להסתפק בהוכחה שהיא פחות ממושלמת לוגית, אולי אפשר להזכיר שיש עוד גישות בפילוסופיה.

האמונה היא לא תמיד מסקנה אלא, לפעמים, קפיצה לוגית. הכרעת אמון. צעד של נתינת אמון ובטחון בה' שאי אפשר שלא לראות בו צדקה, מתנה מאלוקים. (ויאמן בה' ויחשוב אותה לצדקה מה' שזכה להאמין: פירוש על הפסוק המפורסם).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/10/2012 16:33 לינק ישיר 

לשמוח ברגע

ועוד עצה אחרונה מעולמה של חסידות: מה מעלתו של הרוקד, אמרו חסידים? וענו: שכל פעם הוא מרים רגל אחת מעל פני האדמה אל על.

זה כולל לדעת שברגע הבא הרגל תחזור ותיפול למטה. אבל לשעה קלה, לאותו רגע עצמו, יכול האדם להתנשא קצת יותר לעבר השמים.

האם זו לא סיבה לשמוח? האם יש סיבה טובה מזו?

ה' יזכה אותנו לקבלת התורה באמת, לשמחת התורה באמת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2012 19:20 לינק ישיר 

.

חורף טוב, מיימוני!

אפתח בדבריך שלך, אודות שמחתו של הרוקד - ששמח בכך שרגלו האחת נמצאת מעל הקרקע.

והלוא זה אחד מהדברים אשר לימדנו קהלת, מחברו של אחד הספרים האופטימיים ביותר בארוננו - ודאי האופטימי ביותר בתנ"ך. אל תדאג למה שאחרי המוות - חיה כעת, פעל כעת, ראה חיים כעת.

...כִּי מִקְרֶה בְנֵי-הָאָדָם וּמִקְרֶה הַבְּהֵמָה, וּמִקְרֶה אֶחָד לָהֶם;
כְּמוֹת זֶה כֵּן מוֹת זֶה,
וְרוּחַ אֶחָד לַכֹּל
 וּמוֹתַר הָאָדָם מִן-הַבְּהֵמָה אָיִן,
כִּי הַכֹּל הָבֶל.

הַכֹּל הוֹלֵךְ, אֶל-מָקוֹם אֶחָד
הַכֹּל הָיָה מִן-הֶעָפָר
 וְהַכֹּל שָׁב אֶל-הֶעָפָר.

מִי יוֹדֵעַ רוּחַ בְּנֵי הָאָדָם
הָעֹלָה הִיא לְמָעְלָה
 וְרוּחַ, הַבְּהֵמָה
הַיֹּרֶדֶת הִיא, לְמַטָּה לָאָרֶץ?

וְרָאִיתִי,
כִּי אֵין טוֹב מֵאֲשֶׁר יִשְׂמַח הָאָדָם בְּמַעֲשָׂיו
כִּי-הוּא חֶלְקוֹ...

כִּי גַּם-יוֹדֵעַ אָנִי
 אֲשֶׁר יִהְיֶה-טּוֹב לְיִרְאֵי הָאֱלֹהִים
 אֲשֶׁר יִירְאוּ מִלְּפָנָיו...

בְּכָל-עֵת יִהְיוּ בְגָדֶיךָ לְבָנִים
וְשֶׁמֶן עַל-רֹאשְׁךָ אַל-יֶחְסָר.

רְאֵה חַיִּים עִם-אִשָּׁה אֲשֶׁר-אָהַבְתָּ
 כָּל-יְמֵי חַיֵּי הֶבְלֶךָ
אֲשֶׁר נָתַן-לְךָ תַּחַת הַשֶּׁמֶשׁ
כֹּל יְמֵי הֶבְלֶךָ
 כִּי הוּא חֶלְקְךָ, בַּחַיִּים...

סוֹף דָּבָר הַכֹּל נִשְׁמָע
אֶת-הָאֱלֹהִים יְרָא
וְאֶת-מִצְו‍ֹתָיו שְׁמוֹר
כִּי-זֶה כָּל-הָאָדָם.

כִּי אֶת-כָּל-מַעֲשֶׂה
הָאֱלֹהִים יָבִא בְמִשְׁפָּט
עַל כָּל-נֶעְלָם
אִם-טוֹב וְאִם-רָע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2012 19:21 לינק ישיר 

.

ואיך לא נשמח, אם הכלב החי עדיף מהאריה המת?

ואם אמנם מקרה אחד יקרה את כולם, אך החכם עיניו בראשו?

ואיך לא נשמח במתנה הגדולה אשר קיבלנו, המתנה אשר מבחינה בין בעלי החיים לבין האדם?

שמח מיימוני בבחרותך!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/10/2012 00:51 לינק ישיר 

מיימוני,

טוב ויפה כתבת.
הקודש נמצא במקום בו ילדים וזקנים מוצאים את שמחתם הפנימית.

רש"י / יעקב כהן

ענוה ופשטות וטוהר-לבב, טוב-חרש בעין -
ביוני-צחר עלי להגות, כי אהגה בך.
וכה גם אראך, לבן כיונה, כולך תום ואומן,
יושב בלילות-לבנה, הוגה לאור נר וכותב,
אור פי-רבבות עולה מן הגוילים הזרועים לפניך,
זיו אש-אלקים, ואתה, כאותו הכהן במקדש,
רואה עצמך רק שמש, רק שומר ליד להב-הקודש - 
יבואו צעיר וזקן, יזינו נפשם מאורו.

תוקן על ידי מ80 ב- 09/10/2012 00:52:43

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/10/2012 21:13 לינק ישיר 

יש  הרבה מאד והם העיקר שהם שמחים ורוקדים בהתלהבות, גם בלי להכיר את ההגיגים המתאימים. ובעיקר בגלל  שהם לא מכירים.

רבי נפתלי מרופשיץ, סיפר בהתלהבות על  "השטיפה" שקיבל מאחד העגלונים בשמחת תורה,
בשעת הריקודים הנלהבים שרקדו כל הת"ח החסידים והצדקים, שהכירו כנראה את כל הדברים שנכתבו כאן,
ראה הרופשיצר את העגלון של העיירה, ע"ה מפורסם שלא הכיר צורת אות- מפזז ומרקד בהתלהבות גדולה עם ספר התורה.
הדבר כנראה הפריע לרבי ולעוד כמה צדיקים, פנה אליו רבי נפתלי ושאל אותו-
תגיד אתה הרי לא למדת אפילו פרק אחד או פסוק אחד השנה, ולשמחה מה זה עושה? על מה אתה כל כך שמח?
השיב העגלון- רבי! אם קרוב משפחה שלי עושה שמחה - אני לא אשמח?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/10/2012 08:28 לינק ישיר 

ירוחם
יש תגובה חריפה יותר המיוחסת לעגלון
וכשאני ביום כפור מתוודה על חטא שחטאנו בכפת שוחד, כלום אני רב?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/10/2012 13:08 לינק ישיר 

שמא זה קשור

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/10/2012 14:26 לינק ישיר 

יהיאור
מה הרווחנו מהמהלך הזה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/10/2012 19:36 לינק ישיר 

מי אמר שצריך להרוויח משהו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/10/2012 05:24 לינק ישיר 

מיימוני כתב:

הזוהר והקבלה? איך יוכל לומר את הפיוט בבקשת הגשם של חזרת הש"ץ של מוסף שבו יש למעשה פניה למלאכים? לא רק בגלל שהוא יחשוד שאין כזה ישות, מלאך בשם "ברי"

המלאך הזה הוא לא מהזוהר אלא מרש"י איוב לז:יא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/10/2012 08:39 לינק ישיר 

שרידים:
אבל מה לעשות אם יש היזדמנות למיימוני לדבר על הזוהר איך הוא יפספס את זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/10/2012 09:10 לינק ישיר 

יהיאור כתב:
שמא זה קשור

יהי, יפה מאד. זה שלך ?

והמבינים יוכלו להוסיף לזה את שלושת סוגי השמחה המתגלים בסוכות, וישמחו יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/10/2012 16:40 לינק ישיר 

שרידים

ברוך הבא לפורום!

(או ברוך השב?)

תודה על המקור שנעלם ממני.

הדבר ראוי לאשכול בפני עצמו. כלומר המלאך ברי והיחס אליו בפיוט.

אכן אני מאד רגיש לנושא של תפילה למלאכים שהיא איסור כידוע.

אמנם לא זכור לי שהזכרתי כאן את הקבלה או את השם המפורש "זוהר", סמיילי. יש מן המשותף לקבלה, לזוהר ולתפילה למלאכים, אבל אלו עדיין נושאים נפרדים. יכול אדם להאמין בקבלה ובזוהר ולשלול תפילה למלאכים, או להפך.

אשתדל לפתוח אשכול בנושא בל"נ.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > עם איזו תורה אתה רוקד?(הרהורים על פילוסופיה, חסידות ועצכח)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext