בית פורומים עצור כאן חושבים

סוליפיסזם

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-12/10/2012 08:33 לינק ישיר 
סוליפיסזם

שלום רב.

לאחרונה נתקלתי בגישה בשם סוליפיסזם. זאת טוענת כי לא ניתן לדעת בודאות על קיומו של עולם חיצוני חוץ מהאני העצמי (על פי "אני קיים" של דאקרט).

וכאן נשאלת השאלה ,אם כך לפי גישת הסוליפיזם איזה תוקף יש למעמד הר סיני כמעמד מחייב?

אם לא קיים דבר חוץ ממטיל הספק , הרי שהוא למעשה האלוהים כי הוא ודאי היחיד והסיבה הראשונה לכל.

גם מסורת של אנשים על מעמד זה , מתורצת כפרי דמיוני כי הרי לא קיים דבר נוסף חוץ ממני...

ולכן נראה שהוכחת מעמד הר סיני נופלת.
לכן אשאל
1)האם הסוליפסיזם מפיל את טענת מעמד הר סיני?(לפי הרב ולפי מה שכתב הרב שרקי)

2)האם ניתן להפריך את הסוליפזם

הנל טוענים כי הם מחולקים או מורכבים משניים. המודע והתת מודע . המודע זה האני המודע. התת מודע גם חלק מהאני.

התת מודע הוא הכל יכול. אותו תת מודע בחר להעלים מן המודע את עובדה זו לשם השיעמום או כל סיבה אחרת.

המשוואה שלהם היא כזו : אני =מודע +לא מודע . לכן חלק בי הוא אלוהים(לא מוגבל) ובגלל שהמודע הוא אשליה אז האני האמיתי שלי הוא הלא מודע. מסקנה - אני אלוהים.

כיצד עונים על כך?

בתודה

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2012 09:00 לינק ישיר 

מעמד הר סיני יונק את מעמדו מהשפיות האנושית על המשתמע ממנה, אין ספק כי מי שאינו מכיר בשום דבר מוחשי, אין שום סיבה וצורך שיכיר במעמד הר סיני. הוא גם לא מכיר בקשר שלו עם אשתו או עם בניו, ומי זה מצפה ממנו להתייחס למעמד הר סיני. כמובן שאדם זה אינו צריך להיות מוטרד גם מאוכל ושינה, או ממסירת סודות צבא לאוייב, או מכל דבר מוחשי אחר. אם באמת הוא בטוח שאין כלום מלבדו, מומלץ לאשפזו (מי אמר 'אני אלהים' ולא אושפז?), מכיון שהוא מסוכן לציבור, ואם בכל אופן הוא מחליט להתחשב בעולם ה'לא מוחשי' ולשמור על כלליו, לא להרוג אנשים יצירי דמיון, לא לפצח גרעינים באוטובוס ולא לירוק (והעיקר: לא להוציא ראש או יד דרך החלון), יש להניח שגם מעמד הר סיני והשלכותיו בכלל העיסקה.

מעמד הר סיני 'נופל' כתוצאה מסוליפיזם, בדיוק כמו שכל דבר אחר 'נופל', כגון האוורסט, ההיסטוריה, התרבות, המוסר, המציאות, הדיון הזה, וכדו'.

ולשאלתך 'האם ניתן להפריך את הסוליפיזם', יש להחליפה ב: האם ניתן להאמין בסוליפיזם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2012 09:23 לינק ישיר 

על אחד מתלמידי האדמו"ר הזקן, בעל התניא, מסופר שרץ בחדרו מקיר לקיר שכנגד ובפיו המילים "אין עוד מלבדו", "לית אתר פנוי מניה" לאחר זמן מה כשנטה לאבד כבר את תחושת המציאות, נתקל בחזקה באחד מן הקירות. כשהוא חופן את ראשו בידיו מעצמת המכה, נשמע ממלמל לעצמו: בכל זאת, כנראה שמשהו ישנו ... 

ואילו מונטיין כותב באחת ממסותיו המצויינות: כאשר אתקל באחד מן המכחישים את קיומה של המציאות החיצונית, פשוט אטול גוש של קרח ואקרבנו לגופו ... 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2012 10:11 לינק ישיר 

שאלה מוזרה מאד. ברגע שאתה ספקן ברור שלא ניתן לשכנע אותך בכלום. אם נביא לך טיעון אחר, האם הוא יהיה חזק יותר מהטיעון ההיסטורי-אמפירי? זה  כמו לשאול: מי שלא מוכן לקבל טיעונים הגיוניים, ההוכחה למעמד הר סיני נופלת. הבעייה של הסוליפסיסט נמצאת הרבה לפני מעמד הר סיני.
ספרן, טיעוני שכל ישר (נוסח מור) אינם תשובה באמת. זו דמגוגיה. כשיקרבו אליו קרח הוא יירתע אינסטינקטיבית, אבל אין בכך כדי לומר שהוא מכיר בקיומו של הקרח. וגם הסיפור על הקיר אין בו ממש. לשיטתו הוא יכול להמשיך ולחשוב שהמכה שהוא קיבל היא מריבונו של עולם. אני הייתי שואל עליו לא מהקיר אלא ממנו עצמו. אם הוא חושב שאין עוד מלב הקב"ה משמע שהוא עצמו קיים. אז יש עוד מלבדו. לכן אף פעם לא הבנתי את הטענה של צמצום מצדנו ולא מצדו. מי הם 'אנחנו' שהצמצום הוא מצדנו? אם אנחנו קיימים אז הצמצום הוא כפשוטו. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2012 10:19 לינק ישיר 

ר"מ,

"אנחנו" היא תודעתנו בלבד. והיא מוגבלת ("מצדנו") 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2012 10:23 לינק ישיר 

ספרן, גם תודעה היא סוג של יש (רוחני). אם הצמצום אינו כפשוטו, אז גם רוחות אחרות לא קיימות. ובכלל, כפי ששאלתי על המונח 'מצדנו': מצד מי? אם גם אני קיים רק מצדי, אז  איני מבין את המונח 'מצדי' בכלל. למשפט "_ נכון רק מצדי" אין משמעות בלתי תלויה, כי הנושא שחבוי במילה 'מצדי' לא קיים (אלא מצדי(?) ).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2012 10:40 לינק ישיר 

ר"מ,

עד כמה שהלשון רומזת ומגעת: ישנה רק תודעה אחת "גדולה" אנו מהווים "קטעים קטנים" ממנה ובהכרח מוגבלים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2012 11:00 לינק ישיר 

איתי

ברוך הבא לפורום!

אמנם, מי בדיוק כתב לך את האיחול הזה?

וממי אתה מבקש שיוכיח לך את קיומו?

יש לדעתי לחלק את היחס לסוליפסיזם לשתי רמות.

א. ברמה הפילוסופית, יש כאן שאלה מעניינת שלא ברור אם יש לה תשובה ומה התנאים לתשובה מספקת.

הרי כל דבר עלול להיות חלום שהתודעה שלי יצרה לעצמי (או שלך, הקורא, לעצמך, ואתה בעצם המצאת הכל, השאלה והתשובה, ואתה משתעשע עם עצמך בלא דעת).

קרוב לבעיה זו נמצא את שאלת דקרט אם אין הוא אלא מוח המחובר במעבדה למכונות שיוצרות אשליה.

ב. מעשית. השאלה על הסוליפסיזם אינה נשאלת ברצינות. האם אתה באמת פוחד שאתה האדם היחיד בעולם, וכל השאר מעשה דמיון שיצרת?

אמנם, השאלה איך מוכיחים את מעמד הר סיני היא שאלה גדולה, אבל היא עומדת בפני עצמה ותובעת תשובה גם אם נדחה את הסוליפסיזם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2012 11:00 לינק ישיר 
ל mdabraham ומה בטענה שהוא למעשה הריבנו של עולם , בעקבות העמדה

של התת מודע והמודע. וכל המציאות שלו היא מהתת מודע הבלתי מוגבל , שלמעשה העלים זאת מן התודעה המודעת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2012 11:08 לינק ישיר 

ספרן,הסוליפיסט חווה את המציאות בדיוק כמוך (אלא שהוא מאמין שזו חוויה אישית ולא חוויה אובייקטיבית אבל הוא לא עיוור מבחינת תפיסת המציאות)ולכן הוא לא יטיח ראש בקיר וירתע מהקרח בדיוק כמוך.

ולכן אין כלל מקום  לשאלת פותח האשכול כי הסוליפיסט יכל להאמין או לא להאמין במה שהוא קורא בדיוק כמו כולם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2012 11:25 לינק ישיר 

הסוליפסיזם אינה תפיסה, שכן אף פילוסוף לא אחז בה למסקנא, אלא קושייה על דרך "רדוקציו אד אבסורדום".
כבר היה מי שאמר (שכחתי מי...) שאי אפשר להפריך את הסוליפסיזם, אבל מי שבאמת מחזיק בו טעוןן אישפוז.

אשר לקושייה של דקרט, שממנה בעצם נולדה הכעין-תפיסה הזאת, נראה שהתשובות המשכנעות ביותר שניתנו לה הן זו של פרגה וזו של פ.ס.ס. שילר.

א"ג

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2012 11:55 לינק ישיר 

א"ג,טוב שאינך פסיכיאטר כי אחרת מי יודע אולי היית מאשפז את כל המאמינים.

מאשפזים אנשים רק כאשר ההזיות שלהם מפריעות להם לתפיסת המציאות ולכן הם אינם מתפקדים בחיי היום יום.
מאחר שהסולפיסט חווה את המציאות כמו שהיא ולכן מתפקד כמו כל בני אנוש הוא לא שונה מכל המאמינים בשטויות והבלים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2012 13:49 לינק ישיר 

אם הסוליפיסט מפחד מהקרח או מהקיר, למה שלא יפחד ממי שהבליע את קורח באדמה, מה ההבדל בין כל ההחלטות האנושיות למיניהם לבין זו? כל עוד אתה מפחד מהשלכות של חשיבה רציונלית, אין משמעות לשאלה אם זה סובייקטיבי או אובייקטיבי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2012 14:10 לינק ישיר 

הסוליפיסט לא מפחד מקרח ולא מקיר והוא אינו שונה משאר בני אנוש ולכן כל מה שכתבת רק מוכיח שאינך מבין את המושג..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2012 14:22 לינק ישיר 

אפריםבן כתב:
הסוליפיסט חווה את המציאות בדיוק כמוך.. ולכן הוא לא יטיח ראש בקיר וירתע מהקרח בדיוק כמוך.
.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2012 14:23 לינק ישיר 

ועוד כתב אותו גאון:

אפריםבן כתב:
הסוליפיסט לא מפחד מקרח ולא מקיר ו.

כנראה שהוא אינו מפחד גם מסתירות עצמיות..

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > סוליפיסזם
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext