בית פורומים עצור כאן חושבים

השירה כסימן על מהות החברה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-28/10/2012 20:38 לינק ישיר 
השירה כסימן על מהות החברה

האם יש הבדל בין תרבות השירה בין חצרות החרדים לחצרות הציבור הדתי לאומי?.

ואם יש הבדל מה פשר ההבדל?.

ההתרשמות שלי שיש הבדל.

בציבור החרדי ליטאי, יש סגנון שירה שמתבטא ביצירת רושם, להראות עוצמה, אני לא חזק בתיאור מצבים,חשבתי להביא סרטון מיוטיוב שממחיש את זה,אבל נראה לי שזה לא יפה לעשות ככה, אז אני מקווה שכוונתי תובן, זה סגנון השירה בדרגה הנמוכה, סגנון השירה ברמה היותר גבוהה, הוא שירה רצינית הבאה מתוך רגש עמוק, מלא בכונה לדביקות בה', כל שיר לפי תוכן מילותיו והענין הרוחני שבו,שירה זאת מתבטאת בצורה הכבדה והרצינית שבה.

בציבור הדתל"י אני רואה יותר סגנון שירה של כיסופין וערגה.

פשר ההבדל טמון במאפיינים של כל ציבור.

סגנון השירה הראשון שהזכרתי, ענינו בעצם לתת ביטוי לכוחות הצעירים והתוססים שבבחורים, שלא מוצא את המקום שהוא יכול לפרוק את זה בסדר החיים הרגיל שלו, והמקום שבו הוא יכול לפרוק את זה, זה בשירה.

סגנון השירה השני הוא מגיע מהמקום הבאמת נעלה, של חיי דביקות בה', אבל הוא מגיע מתוך צורת חיים שבה החיים הרצויים הם בכבדות, ברצינות, בטוטאליות, מתוך ידע ברור איך צריך להתנהג.

סגנון השירה בציבור הדתל"י, מגיע מצורת חיים של מבוכה מסוימת, של ספיקות, של מלחמה בין שתי העולמות, מצורת חיים שחיי החולין תופסים בו מקום רב,ומתוך כך נוצרת געגוע והתרפקות לקודש.

כמובן שזה הכל פרי השערתי,ואשמח לשמוע את דעות הגולשים האם ההבחנה נכונה,והאם ההסבר להבחנה נכונה.

והשאלה היותר חשובה, האם התיאור הנ"ל הוא תיאור בעלמא,או שיש בו גם משהו ללמד אותנו, להפיק ממנו איזה לקח מסויים.  

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/10/2012 21:20 לינק ישיר 

ומה עם החסידים ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/10/2012 21:30 לינק ישיר 

אני חושב שבימינו התשטשו ההבדלים בין הליטאים לחסידים, כך שהמצב לא שונה בהרבה, אצל הציבור החסידי נראה לי שהסוג הראשון שהזכרתי פחות מצוי.

במחשבה שניה, יתכן שזה לא מדויק, וזה מביא למחשבה שיש הסבר נוסף להבדל בין סוגי השירה בין הציבור החרדי- ליטאי לדת"ל, שיתכן שבאמת הציבור החסידי במידה מסוימת דומה לציבור הדתל"י.

[ובאמת, הציבור הדתל"י יש שם משיכה גדולה לרוח החסידות, מה שנקרא ניאו- חסידי, עד שאני חושב שהמיצגים היום את דרך החסידות הם דוקא הדתלי"ם הניאו חסידים,ולא החסידים.]

יתכן שזה קשור לתפיסת הקל, האם יותר כמלך או כאבא, בחסידות יש דגש על האהבה יותר מהיראה, ויתכן שזה בא לידי ביטוי בשירה, וגם בציבור הדתל"י, וזה לא רק בציבור הניאו חסידי יש יותר דגש על האהבה מאשר היראה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/10/2012 10:33 לינק ישיר 

נושא האשכול היה אצלי במחשבה זה זמן רב, התעוררתי לפתוח אותו אתמול כששמעתי אתמול את ניגונו של עובדיה חממה לפיוט "אנא בכוח",

http://www.piyut.org.il/textual/460.html

השיר הזה הוא שיר עוצמתי באופן מיוחד, בערך בויקפדיה עליו מובא החלטת השופטים לתת לו את פרס שר התרבות בתחום הזמר העברי, על האלבום שהוציא בשם שמים וארץ,שם הופיע שיר זה, בהתיחסם לשיר הזה הם כותבים  " היצירה 'שמים וארץ' הינה מחזור שירי תפילה ופיוט שהולחנו בקו מוזיקלי אחיד והיא מגיעה לשיאה בלחן השיר 'אנא בכח' למילות תפילה עתיקה ממקורותינו. שיר זה הפך השנה להמנון סוחף ומרגש המושר בפי כל וחודר אל הלבבות בקשת רחבה של הציבור בישראל. השיר הצליח להיות בין לילה נחלת הכלל ונדמה כי נועדו לו חיי נצח בזמר העברי והוא יושר בקהילות ישראל לדורי דורות.

השילוב בין המילים המפעימות של השיר לניגון המרטיט המלא בכיסופין, הרוך והנעימות שבשיר הזה, מהווים יצירה מדהימה, בעיני יצירת שיר זה אינה פחותה מיצירה של הרבה ספרי מוסר או ספרים תורניים אחרים.

השיר הזה משרה עלי כזה רוח לראות את העולם כל כך טוב,שאינני רוצה לקלקלו בביקורת,אבל לא שמעתי את השיר הזה מושר בציבור החרדי, האם זה במקרה? או שיש משהו מעבר לזה?.

תוקן על ידי קסת ב- 29/10/2012 10:38:54

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > השירה כסימן על מהות החברה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext