בית פורומים עצור כאן חושבים

אוסף מילים עם זיקה ללשה"ק, האמנם?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-30/12/2012 02:13 לינק ישיר 
אוסף מילים עם זיקה ללשה"ק, האמנם?

אספתי להנאתי מספר מילים הנראות לי באופן חשוד למדי לקוחות מלשה"ק אינני "פילולוג" גדול וגם לא מתמצא ב"אטמולוגיה" (או משו כזה) אך מה דעתכם? כמו"כ אם יש לכם להוסיף לי מילים, אשמח מאוד!

love- מלשון "לב"
"ויין" באנגלית- יין 
"קוטון" באנגלית- כותנה
"ארס" באנגלית (כדור הארץ)-ארץ
"אגוני"- יגון
"פרדייז"- פרדס

מה אומרים?

תוקן על ידי אוסישקינאי ב- 30/12/2012 02:14:58

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2012 02:38 לינק ישיר 

אוסישקינאי, יפה מאד. כיוונת לאמת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2012 02:58 לינק ישיר 

עוד שטויות בסגנון צבי ענבל

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2012 03:06 לינק ישיר 

ואולי הפוך, שניהם באו ממקור אחד יותר ישן? הרי ידוע שהן בעברית (כנענית) והן בארמית יש מילים דומות מכיון ששניהם שפות שמיות...

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-30/12/2012 03:17 לינק ישיר 

"קוטון" באנגלית- כותנה

האם ידעת את מקורה של המלה "כותנה", ואם מצאנו "כותנה" בלה"ק?

<אם יש לכם להוסיף לי מילים, אשמח מאוד!>

הנה לך אחת:

טלפון באנגלית-טלפון בלה"ק

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_English_words_of_Hebrew_origin

תוקן על ידי נישטאיך ב- 30/12/2012 03:58:51

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2012 03:48 לינק ישיר 

כותנה בלשון עברית מודרנית מקורה:

א. כתונת, מלבוש עשוי פשתן.
ב. כיתנא בלשון ארמית בהוראת פשתים, בד.
ג. כיתנא בלשון ארמית בהוראת פשתה.
ד. כדן בלשון גפתית, בהוראת כיסוי, עיטוף ולבוש.
ה. כתן בלשון ערבית, צמר גפן.

תוקן על ידי מ80 ב- 30/12/2012 03:51:47

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2012 04:32 לינק ישיר 

צמר גפן  הוא שמו העברי הקדום של צמח הכותנה – גפן הצמר, ראה משנה כלאים פרק ז משנה ב: "... רבי מאיר אומר אף צמר גפן אסור ואינו מקדש...".  

וראה ר' עובדיה מברטנורא שם:

"צמר גפן - מוך שקורין קוטו"ן ואילן שלו דומה לגפן...".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2012 10:24 לינק ישיר 

סביר ביותר שיהיו מילים באנגלית שמקורם שבעברית, שכן בהיותם נוצרים התוודעו לתנ"ך ולשפתה, וממילא באה ההשפעה. השוואות מעין אלו עושה השקרן הידוע הרב זמיר כהן באחד מספריו.
מגוחך להשוות בין אנגלית עכשוית לבין עברית עתיקה, שכן בוודאי שמשך אלפי שנים יושפעו שפות אחרות מן העברית, בין מצד הנצרות כנ"ל, והן מצד יהודים שגרו ומתגוררים ברחבי העולם. ראה ההשפעה היהודית על האנגלית האמריקאית, במילים כמו "בוס" (בעל הבית), "חוצפה" ועוד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2012 10:55 לינק ישיר 

מהמותן.

יובליום-  יובל
רובין      אודם- האבן הראשונה באיפוד- אבנו של ראובן.
היראטן--הרי את

רדיו-     יומא דף כ 

נו רבנן: שלש קולות הולכין מסוף העולם ועד סופו, ואלו הן: קול גלגל חמה, וקול המונה של רומי, וקול נשמה בשעה שיוצאה מן הגוף. ויש אומרים: אף לידה,  -ויש אומרים: אף רידייא.

,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2012 13:06 לינק ישיר 

אוסישקיניאי

אני מפנה אותך לאשכול הסמוך

ברוך הבא לפורומנו ונא לקרוא את האשכול לחדשים כפי שהמלצתי שם, ושם גם תראה שאין פותחים יותר מאשכול לשבוע.

אך כיון שפתחת פתחת.

לענין שאלתך:

יש שאלות מבריקות שמעידות על אדם חריף אבחנה, אבל היכרות עם התחום יכולה לענות לשאלות שנשאלו ושלא נשאלו.

גם אני איני פילולוג או בלשן, אבל יש לי כנראה קצת ידע נוסף אז אציע בפניך מה שידוע לי.

א. שפות אינן דבר קפוא שקיים במקום אחד ללא תנועה. שפות משתנות. בין בתוך עצמן, גם בתחום המילים, מילים נולדות, משנות משמעות ומתות.

ב. וכמובן יש קשר בין שפות כיון שיש קשר בין עמים, ותופעות כמו ביקורים הדדיים לצורכי מסחר וכמובן כיבוש גורמים לאימוץ מלים חדשות.

דוגמאות לדבר יש בעברית מודרנית, כמו המילה "טלפון" שהגיעה לעברית והמילה "פלפל" שהגיעה לשפות אחרות. המילה "בייבי" או "קומפיוטר" קיימת גם בגרמנית וגם נדמה לי ביפנית של היום.

ג. מה מקור כל השפות? לזה אין לאף אחד תשובה, אבל השערות יש.

המקובל בידנו לפי הסיפור המקראי הוא שכל בני האדם דיברו אותה שפה ואז נגזר עליהם מה שנגזר, ומאז שפות משתנות ומתפתחות.

זה דומה, בחלקים מסויימים, להשערה אודות שפה אינדו-אירופאית שממנה צמחו כל השפות האחרות.

לפי זה יש משפחות של שפות, השמיות, למשל, מול האירופאיות, והיתה תקופה בתולדות הבלשנות שעסקו בנסיון לשחזר את המילים הראשוניות ואת כללי השינוי שחלו עליהן.

ומשפחות אלו יצאו מדגם ראשוני אחד.

בין לפי התפיסה האחדותית, שהכל מתחיל במקום אחד, בין לפי הגישה הדיפוזית, שיש השפעות, ברור שנמצא מילים קרובות.

לזה אפשר לצרף הסברים נוספים. אחד ממקורות החידוש של מילים הוא חיקוי תופעות (מה שמכנים במילה הבלתי אפשרית "אומנוטופיאה" ונדמה לי שדנו בזה בעבר בפורום). מסתבר אם כן שיהיו הופעות של מילים דומות במקומות שונים בגלל החיקוי. זה לא ממש זהה, אבל בוודאי שמת לב שהמילה "אמא" ו"אבא" יש להן מקבילות בכל השפות ותמיד זה מתחיל עם הצליל שנולד בשפה, שהרי זה הדבר הראשון שעומד לרשותו של התינוק.

אחד הכיוונים שבהם נוהגים לפתח בציבור החרדי את הרעיון של שפה הוא שיש שורשים נכונים לעצמם שהם אולי השפה האמיתית של העולם. יש לרעיון הזה שורשים משלו במסורת, אם כי לדעתי שלי זה לא מחייב שזה גם אמיתי. בשעתו מייסד הפורום שלנו, וטו, עסק הרבה בנסיון לפענח שורשים, ובוודאי תשמח לעיין באשכול הענק שלו שנקרא "מילון" (איני יודע את הלינק אבל אפשר לחפש). שוב, אני מסתייג מכיוון הפרשנות הזה בשל הנחות היסוד שלו, אבל אולי זה יעניין אותך, וזה ודאי מפעל אינטלקטואלי מרשים, אם כי לדעתי מוטעה.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2012 15:28 לינק ישיר 

רוב המלים בלשון אנגלית מקורן מלשון לטינית או משפות גרמניות, ולעתים דומות בהגייתן למלים בלשון יוונית או בלשון סנסקריט או בלשונות עתיקות אחרות. שפות חדשות ששאלו מלים משפות עתיקות התאימו אותן לדרכי ההגיה של השפה באמצעות חילופי אותיות או תנועות. בשפה מודרנית, כמו שפה האנגלית החדשה, אשר מילותיה עברו הרבה שינויים במהלך הדורות, כמעט בלתי אפשרי למצוא מה המקור האטימולוגי של כל מלה, וחלק ניכר מהתיאוריות של הבלשנים הינן סברות בעלמא. מכל מקום, באנגליה במאות השנים האחרונות היו וישנם מלומדים המאמינים שלשון הקודש הינה אם כל הלשונות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2012 15:54 לינק ישיר 

מ80
היום אין בעולם שום בלשן רציני שחושב שלשון הקודש היא אם כל הלשונות

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2012 16:56 לינק ישיר 

אתה יכול לפתוח את המילון המודרני הקלסי ללשון האנגלית של נח וובסטר (שידע 26 לשונות חדשות ועתיקות) ולמצוא בו הרבה אטימולוגיות עם מקור עברי למלים אנגליות. וכן את המילון החדש "THE WORD" מאת ד"ר יצחק מוזסון שמצא שורשים עבריים ל-22,000 מלים בלשון האנגלית (חלקם מוצלחים למדי). לדוגמא:

תורה - THEORY
תרופה - THERAPY
שורש - SOURCE
פירות - FRUIT
אלתר נתיב - ALTERNATIVE
כפה - CAP
כלא - CELL
ריב - RIVAL
אורז - RICE
רכוש - RICH
רגיל - REGULAR
בושם - BALSAM
עתיק - ANTIQUE
קרן - CORNER
כפל - COUPLE
חרק - CRACK
רדם - DORM
גרעין - GRAIN
מהר - HURRY
ידיעה - IDEA
מונה - MONEY
מסתר - MYSTERY
רשימה - RESUME
עלה - ALLEY
יקר - CHERICH
יש - IS

תוקן על ידי מ80 ב- 30/12/2012 16:59:40

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2012 17:04 לינק ישיר 

מ

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2012 17:13 לינק ישיר 

בעלב,

שפה פרוטו-שמית זו תיאוריה בלשנית פסבדו-מתמטית המנסה להכליל שפות שמיות עתיקות תוך התעלמות מבלבול הלשונות שהיה במגדל בבל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2012 17:23 לינק ישיר 

בויקימילון באנגלית תוכל למצוא אטימולוגיה לכל מילה. בקיצור:
פרדייס, וקוטון - אינן מילים אנגליות אלא התגלגלו משפות אחרות. פרדס נמצאת בתנ"ך אבל כנראה הגיעה לעברית מפרסית כי בעברית אין הרבה שרשים של ארבע אותיות ועוד ראיות.
קוטון יצאה מהמילה כיתנא שהיא פשתן בארמית ולא בעברית. בעברית חדשה המציאו שם לצמר גפן.
ויין משותפת לכל השפות האינדו אירופיות וגם לעברית, אבל בכל שאר השפות השמיות אומרים חמר, כמו בארמית חמרא, ובפרשת השבוע שעבר יעקב אבינו לא השתמש במילה יין אלא אמר "ודם ענב תשתה חמר". וכנראה הסוחרים הכנענים למדו מעמיתיהם היוונים את המילה.
אגוני - אינו לשון יגון אלא לשון כאב, ומוצאו מיוונית בהקשר שונה לגמרי.
love הוא לשון אהבה בשפות אינדו אירופיות אבל לא לשון לב.
earth באמת דומה לארץ. ובערבית מבטאים ארד', בד' חזקה, והוא ממש כמו ביידיש ערד' וכן בגרמנית והוא שורש אר בכל השפות האינדו אירופיות..
יש עוד כמה שרשים משותפים להינדו אירופית ולשמית אבל אפשר שהם מילים שעברו משפה לשפה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אוסף מילים עם זיקה ללשה"ק, האמנם?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext