בזכות הפלא הציוני, לראשונה זה אלפיים שנה, ניתן לגשת אל התנ"ך כעברים ולא רק כיהודים
הדברים להלן נכתבו במקור לקהל יעד חילוני, אבל נראה לי נכון לחשוף אותם גם בפניכם, על אף שניתן להניח שדעותיכם יהיו פחות אוהדות.
קין רצח את הבל. אחר כך הוא משחק אותה תמים: "השומר אחי אנוכי" וכו'. אלוהים מרשיע אותו וגוזר עליו עונש: "נע ונד תהיה בארץ". קין טוען שהוא לא ישרוד כך כי כל מי שיפגוש אותו יהרוג אותו: "כל מוצאי יהרגני". אז אלוהים שם עליו אות, כדי שכל מי שפוגש בקין יראה את האות ולא יפגע בו: "לכן כל הורג קין שבעתיים יוקם". כלומר מי שיהרוג את קין אלוהים ינקום בו (הוא יוקם) בעונש חמור פי שבע.
מדובר בתקופה בראשתית והיצורים החיים יודעים שהאות מאלוהים הוא ודאי. אפשר להשוות את זה למצב בו אדם אחד יודע בוודאות מוחלטת, שעל כל אגרוף שייתן לאדם שני הוא יקבל שבעה אגרופים. בקיצור, אף אחד לא התעסק עם קין.
כמה דורות אח"כ, אחד מצאצאיו של קין, למך שמו, מתרברב ואומר לשתי הנשים שלו: "איש הרגתי לפצעי, וילד לחבורתי. כי שבעתיים יוקם קין, ולמך שבעים ושבעה". למך, בהשפעת תרבות ה-שאף אחד לא יתעסק איתי, שצמחה בבית קין, טוען שהוא ינקום על פצע גדול בהרג אדם ועל פצע קטן (חבורה) בהרג ילד. הוא אפילו טוען להיות מסוכן יותר מקין: הנקמה על פגיעה בקין היא פי שבע והנקמה על פגיעה בלמך היא פי שבעים ושבע.
לאור המסר הדי ברור שעולה מהטקסט, ובמיוחד מהשילוב של דברי קין עם דברי למך, מוזר לגלות שהפרשן המוכר, רש"י, מצא קושי בפסוק "לכן כל הורג קין שבעתיים יוקם". מה הקושי לדעתו?
הוא מכיר בכך שהאמירה "לכן כל הורג קין" היא סוג של הצהרה של אלוהים שבאה להזהיר את היצורים האחרים שאם הם יפגעו בקין הם יקבלו עונש. אבל הקושי שרש"י מוצא פה הוא שלדעתו לא כתוב מה העונש, מה קורה למי שהורג את קין? מבחינתו חסר פה החלק האחרון במשפט: "זה אחד מן המקראות שקצרו דבריהם ורמזו ולא פירשו. 'לכן כל הורג קין' לשון גערה, כה יעשה לו כך וכך עונשו ולא פרש עונשו" (ציטוט מרש"י).
אבל הרי כתוב בבירור שכל הורג קין "שבעתיים יוקם", אז מדוע רש"י לא מתייחס לביטוי הזה בתור העונש למי שהורג את קין? משום שמבחינת רש"י, שהתבסס על מדרש בראשית רבה ועל מדרש תנחומא, הביטוי "שבעתיים יוקם" מתייחס למשהו אחר לגמרי. האזהרה של אלוהים מתחילה ומסתיימת ב-"לכן כל הורג קין". וזהו. "שבעתיים יוקם" זה כבר ביטוי שמתייחס לעניין אחר. איזה עניין? תחזיקו חזק.
לפי מדרשי בראשית רבה ותנחומא כשאלוהים אומר "שבעתיים יוקם" הוא בכלל מדבר על המועד שבו קין יסבול את הנקמה על כך שהרג את הבל. המועד שנקבע הוא בדור השביעי. כלומר לפי פירוש זה המשמעות של הביטוי "שבעתיים יוקם" הוא שבדור השביעי קין יסבול את הנקמה על הרג הבל. אבל איך למך מתקשר לסיפור? אז ככה, למך הוא בעצם הדור השביעי ולפי המדרש הנקמה בקין באה מידיו. למך היה עיוור, והבן של למך היה מוליך אותו בשדה. פתאום הבן ראה חיה ואמר ללמך לירות על החיה בחץ וקשת. למך עשה זאת ופגע, אבל מסתבר שהחיה הייתה קין. אז יצא שלמך הרג את קין בטעות. מרוב צער על שהרג את אחד מאבותיו, למך הכה יד ביד ובטעות הבן שלו נתפס בין שתי ידיו ומת מהמכה. לפי המדרש, כשלמך אומר "איש הרגתי לפצעי וילד לחבורתי" הוא בעצם אומר שהוא הרג את האיש (קין) ואת הילד (הבן שלו) בטעות: "והלא שוגג אני ולא מזיד. לא זהו פצעי ולא זהו חבורתי" (ציטוט מרש"י). אם ככה אז איך מוסברת האמירה "שבעתים יוקם קין ולמך שבעים ושבעה"? לפי המדרש, למך בעצם טוען פה שאם לקין נדחה מועד העונש בשבעה דורות, וקין הרג את הבל בכוונה, אז בוודאי שללמך ידחה מועד העונש בהרבה דורות כי הוא עשה את זה בטעות: "קין שהרג מזיד נתלה לו עד שבעה דורות. אני שהרגתי שוגג לא כל שכן שיתלה לי שביעיות הרבה" (ציטוט מרש"י).
בשלב הזה כבר ברור לנו שהפרשנות של המדרש התרחקה מידי מהמשמעות הלשונית הפשוטה והיא סותרת את ההגיון הפנימי שעולה מהטקסט. זה לא כל כך מפתיע. מדובר במדרש אגדה, וגם בתוך התפיסה המסורתית בהרבה מקרים לא מתייחסים למדרשי אגדה ברצינות רבה. יש גם מפרשי מקרא אחרים חוץ מרש"י שפירשו את הפסוקים האלה בהתאם למשמעות ההגיונית שלהם. אבל הסיבה שהבאתי את הדוגמא הזאת מרש"י היא לא כדי לטעון שכל הפרשנות המסורתית היא מופרכת. השאלה שאני שואל היא מה גרם לרש"י להתעלם מהפרשנות הברורה הזאת של הטקסט?
בהקשר הזה חשוב לציין שרש"י אינו מהמפרשים שניסו למצוא את המשמעות החבויה. הוא פירש את המקרא על דרך הפשט. לפי עדותו שלו, רש"י התכוון לפרש רק את המשמעות הפשוטה והשתמש בפרשנות מהמדרש רק אם צריך ליישב קשיים ולהבהיר את הדברים: "יש מדרשי אגדה רבים וכבר סידרום רבותינו על מכונם בבראשית רבה ובשאר מדרשות ואני לא באתי אלא לפשוטו של מקרא ולאגדה המיישבת דברי המקרא דבר דבור על אופניו" (ציטוט מרש"י). לאור זאת, נראה לא סביר שרש"י לא אמר אפילו מילה אחת על הפרשנות ההגיונית הפשוטה והלך באופן מוחלט אחרי הפרשנות ההזויה של המדרש. האם ייתכן שבמקרה הזה רש"י לא ראה את הפרשנות הלשונית הפשוטה? או שראה אותה, ולמרות הגיונה הפנימי החזק יותר, בחר לוותר עליה מאיזשהי סיבה ואפילו לא להזכיר אותה?
אם כן, הסיבה לכך לא יכולה להיות המדרש עצמו. הרי ראינו שבמקרה הזה המדרש לא פותר בעיה פרשנית אלא יוצר אותה. יכול להיות שמה שגרם לרש"י לוותר על המשמעות הפשוטה הוא שתרגום אונקלוס (התרגום של התורה מעברית לארמית שהוא בעל משמעות רבה ביהדות) מתרגם את הפסוק בהתאם למדרש ולא בהתאם למשמעות הפשוטה בעברית. הפסוק "כי שבעתיים יוקם קין" מתורגם לארמית בצורה שמשמעותה "כי שבעה דורות ניתלים לקין". ייתכן שרש"י סמך על המתרגמים של תרגום אונקלוס בצורה כל כך מוחלטת, עד שהוא פשוט כבר לא ייחס כל חשיבות לפרשנות ההגיונית שעולה מהנוסח העברי המקורי ונאלץ לפנות למדרש כדי להסביר את הקשיים.
מה שאפשר ללמוד מהמקרה הזה עם רש"י, זה שבמשך מאות שנים, מפרשים רבים של המקרא לא פעלו בצורה אובייקטיבית משום שהם הסתכלו על המשמעות של הדברים דרך המשקפיים של פרשנויות קודמות, בין אם פרשנויות המדרשים או התרגומים (תרגום הוא הרי בעצם פרשנות).
היום במדינת ישראל מתרחש פלא. פלא אמיתי שעובדתית אין כדוגמתו בכל העולם. הפלא הוא בכך שאנחנו יכולים להבין בקלות יחסית דברים שנכתבו לפני יותר מאלפיים שנה. בכל שאר העולם, האנשים היחידים שיכולים לקרוא דברים שנכתבו לפני אלפיים שנה הם מומחים שלמדו את השפה באופן מיוחד, וכמובן שגם הם לא קוראים את השפה באותו אופן טבעי כמו שדובר השפה היה קורא אותה. לא רק זה, אלא שהספר העתיק שאנחנו יכולים לקרוא בשפת המקור הוא גם הספר הנפוץ ביותר והמתורגם ביותר בהיסטוריה האנושית.
העברית התנ"כית ניתנת להבנה לרוב הישראלים. אוצר המילים ברובו מוכר לנו ואת השאר ניתן ללמוד מההקשר. הסגנון מעט שונה אך גם לא זר לגמרי, ומתרגלים אליו. יש לנו את האפשרות לקרוא את ספר הספרים של העם שלנו ויצירת המופת של התרבות העברית העתיקה בעיניים חדשות ואובייקטיביות ולהבין אותו בהתאם לנקודת הזמן והמבט שלנו, ללא סינון. דוד בן-גוריון, ראש הממשלה הראשון של מדינת ישראל, אמר על כך:
"באלפיים שנות גלותנו לא נסתלקה לגמרי שכינת יצירתינו, אךזיווֹ של התנ"ך הוּעַם בגולה, באשר הועם זיוו של עם ישראל. רק עם חידוש המולדת והקוממיות העברית ניתן לנו לעמוד מחדש על אורו האמיתי והמלא של התנ"ך... ומלאכה זו מוטלת על המחנכים, המורים, הסופרים, המלומדים, המשוררים והאמנים: להזריח על עמנו בארץ ובתפוצות את אורו המבהיק של ספר הספרים - כפי שדורנו הנגאל מסוגל לראותו".
נשלח ב-10/4/2013 18:07
קין רצח את הבל. ?
קין לא "רצח" את הבל.
קין לא ידע בכלל מה הוא עושה...
ברש''י מובא שהוא ביקש להורגו ולא ידע מאיזה מקום הנפש יוצאת ודקר אותו בכל חלקי גופו עד שיצאה נשמתו .
נשלח ב-10/4/2013 20:14
עברי מאמין, אם אתה תוהה מדוע החלפתי את יקוק עם שם השם,רק בגלל עובדה רציונלית
ישנם קבוצות מאמינים שיסוד השם הוא אי רציונלי,קבוצות אלו לרוב מיוחסות לשם יקוק או שמות אחרים קבוצות אלו בשורשם אינם רציונלים(כי הינם מאמינים בזוהר ודברים אחרים),וגם אם ישנם בינהם כאלה שאינם כמותם,לרוב משתמשים בשם יקוק לא רציונלים.
נשלח ב-10/4/2013 20:45
[אייזין,
זה מדרש בבראשית רבה (בנוסח טיפה שונה) וכמובן גם בתלמוד הבבלי (איפשהו בסנהדרין, נדמה לי). רש"י - כמובן - מעלים את הפואנטה (בחרתי "מעלים" כי זה עדיף בעיניי מ"מפספס"), שהיא שונה בין המדרש והבבלי, אבל משותף לשניהם הקישור המחשבתי בין הריגת הבל ומעשה של שחיטה. רעיון זה מצטרף באופן מעניין למדרשים נוספים שטוענים שהבל הוקרב כקורבן לה'.]
נשלח ב-10/4/2013 20:49
קין לא יכל לעמוד בזה כשראה שעבודת הבל רצויה להשם ושלו לא ולכן התנקם בהבל שכלל לא אשם .
נשלח ב-10/4/2013 21:57
קין לא ראה מימיו רצח / הריגה. ( הרי אומרים שהוא הרוצח הראשון ) אי אפשר לומר כי הוא ידע מה תהיה תוצאת מעשהו. לכן הוא איננו רוצח. מי שרצח אחרי מעשהו של קין נחשב לרוצח.
" גדול עוני מנשא " פירושו - אני מצטער, לא ידעתי מה אני עושה.
נשלח ב-10/4/2013 23:30
אם הוא לא היה מודע למעשיו- מדוע הוא אמר השומר אחי אנוכי? מה היה לו להכחיש? רק המרגיש אשמה מכחיש.
נשלח ב-11/4/2013 00:50
האם זו הדוגמא היחידה בה פירושו של רש"י סותר את המשפט הבא "יש מדרשי אגדה רבים וכבר סידרום רבותינו על מכונם בבראשית רבה ובשאר מדרשות ואני לא באתי אלא לפשוטו של מקרא ולאגדה המיישבת דברי המקרא דבר דבור על אופניו" ? כשאני לומד חומש עם ראשונים, אני תוהה האם רש"י בכלל התכוון לפרש פשוטו של מקרא, ואם כן איך זה שפירושו נראה פעמים כה רבות רחוק כ"כ מהפשט.
נשלח ב-11/4/2013 06:18
אמשלום
<(איפשהו בסנהדרין, נדמה לי)>
סנהדריןלז ב:
''אמר רב יהודה בריה דר' חייא מלמד שעשה קין בהבל אחיו חבורות חבורות פציעות פציעות שלא היה יודע מהיכן נשמה יוצאה עד שהגיע לצוארו''.
נשלח ב-11/4/2013 07:48
עברי מאמין
ברוך הבא אל הפורום!
יפה כתבת ויפה הקשית.
אני חוזר על דבריך כדי לציין במה אני מסכים. הפשט הפשוט של הפסוק הוא כדבריך. רש"י (לא בדקתי "בפנים" ואני מסתמך על העתקתך) אכן שינה מן הפשט הזה.
הוא כמובן הלך בעקבות מדרשים.
ואמנם יש להבין מה הניע את המפרשים האלו.
אני מנחש, אלא שניחוש זה מבוסס על קו הניתן לזיהוי. הציפיה שלנו, כיהודים, כלומדי תורה, היא שיש גמול. לא יעלה על הדעת שאדם יעשה עוולה גדולה כקין (יש לדון מהי ומדוע זו עוולה) ולא יבוא עליה גמול. הרי זו התחלת ההיסטוריה האנושית. האם בהתחלה זו יהיה זלזול בעקרון הגמול?
לכן בעל המדרש תלה את מותו של קין במעשה של צאצא מרוחק שלו, וגם שם שינה לדעתי מן הפשט, והפך את דברי למך, שמהוים הדגמה מזעזעת של עיקרון הגמול האנושי האכזרי, לוידוי על הריגת סבא של סבא.
מה שהרויחו הדרשנים על ידי המדרש הזה, כלומר חיזוק רעיון הגמול, אכן מנוגד לפשט, אבל יתכן לבאר זאת בכמה צורות. יתכן שהם באמת האמינו שכך הם עומדים על הפשט הנכון בפסוקים, בניגוד למה שאתה ואני סבורים. סוף סוף כל קריאה של טקסט מבוססת על הנחות יסוד. והנחת היסוד שלא יתכן שלא יהיה גמול בראשית ההיסטוריה היא הנחה מתבקשת, שעשויה להצדיק פרשנות חדשה. לחילופין, יתכן שהם ראו בטקסט של התורה משהו יותר נזיל או רב משמעי מכפי שאנו רגילים לראות בו. כלומר, בעיניהם זה לא בלתי אפשרי שניתן לקרוא טקסט כמה קריאות משמעותיות, וכולן ייחשבו באיזה אופן לפירוש לגיטימי. (יתכן שזו כוונת רש"י בהצדקה המתודולוגית שציטטת). יתכן כמובן גם שהדרשן המקורי ידע שהוא משנה מן הפשט, אבל מטרתו היתה לספק מדרש שיחזק אמונות נכונות אצל השומעים, והוא אף לא סבר שיקחו את דבריו כפשט. איני יודע מה סבר רש"י עצמו, אם סבר שזה הביאור הנכון במילים או שיש כאן סיפור היסטורי על דבר ה' לקין ועל מעשה למך.
כמובן, כל הדיון הזה בנוי על הנחה מתודולוגית לגבי פרשנות חז"ל ופרשנות הפרשנים כמו רש"י ועל מעמדנו ביחס אליהם. כיהודים אורתודוכסים (אני משער), אנו חשים מחוייבים לחז"ל ולרש"י, ומעריכים אותם ואת דבריהם, אבל האם הערכה זו מחייבת אותנו לקבל את דבריהם כתיאור היסטורי? שהוא חף מטעות או משינוי מכוון?
המלצתך להשתמש בידע שלנו בעברית כדי ללמוד מקרא היא נפלאה, ואני מצטרף אליה. ראוי רק לזכור שהעברית שלנו עלולה להיות שונה מהותית מהעברית של המקרא. לא רק בפירוש מילים אלא גם בזיהוי של מבנים תחביריים ודקדוקיים. למשל, יש מי שטוען שמערכת הפעלים בעברית המקראית הרבה יותר מורכבת מזו שלנו היום, בדומה לריבוי הזמנים הקיים למשל באנגלית. צריך לזכור זאת כאשר קוראים טקסט בן כמה פסוקים. עוד צריך לזכור את האופן המיוחד של הכתיבה המקראית, שמקצר מאד (אך לעתים כופל את עצמו, כפי שהראה קסוטו) וקיצרתי כאן.
*** שלישישי
חדש בפורום? ברוך הבא!
אתה וחברינו האחרים כאן העלו את השאלה האם ניתן היה לצפות מקין לאחריות לרצח שעשה. לפי עדות הפסוקים, הוא הרג את אחיו. אבל האם יכול היה לדעת מה פירושה של הריגה? מהו מוות? יתכן שיש לראות במעשה האלים שלו פחות מאשר רצח בזמן מאוחר יותר. ויש אכן מדרשים שזו משמעותם.
הטקסט אינו מספק תשובה לשאלות רבות שהיינו רוצים לשאול. ויתכן שהערות אלו לגבי זיכוי קין מחלק מאחריות למעשהו, כיון שלא ידע מהו מוות ומהו רצח, יתכן שהן נכונות. אבל עדיין אי אפשר להתכחש לכך שקין הביא למותו של אחיו במעשה אלים. אולי זה לא רצח, אבל מעשה מרושע, ההריגה הראשונה בהיסטוריה, ודאי שיש כאן. וחשוב לזכור זאת. אחד המסרים של הסיפור, בין אם הוא היסטורי ובין אם הוא משל, הוא שכבר בשלב מוקדם בבריאה, עוד לפני שהאדם יצר יצירות טובות וערכיות, הוא הגיע לשפל המדרגה: להריגת אחיו, שנברא כמוהו בצלם אלוקים.
נשלח ב-11/4/2013 08:41
מיימוני, גם יהודים אורתודוכסים אינם אמורים לחוש מחוייבות לפרשנות הפסוקים (בניגוד למסקנה ההלכתית) של חז"ל, ובודאי לא של הראשונים. עובדה גלויה היא שהראשונים לא היו מחוייבים לחז"ל בפירוש הפסוקים. המחוייבות שיש כאלו שמרגישים אותה, היא דבר יחסית חדש.
נשלח ב-11/4/2013 09:15
חזק ואמץ
וכי חלקתי על העיקרון הזה? באתי רק להקל על תחושת ליבו של מי שהורגל שאין לערער. לדוגמא: כך אומרים בשם החזון איש.
זה שזו תופעה חדשה יחסית, גם זה נכון (אפשר לזהות את ניצניה כבר אצל המהר"ל והמהרש"א, אז זה עדיין בן כמה מאות שנים). אבל מי שנולד בימינו כבר נולד, בחברות מסויימות, כמו החרדית, לתוך התפיסה הזו, אז בעיניו לומר אחרת זה לכל היותר זכות השמורה לראשונים. לא לנו. ולכן צריך להסביר, אפילו באריכות, מדוע זה בכל זאת בסדר, לחשוב אחרת, לומר אחרת, לכתוב אחרת, כמובן מתוך כבוד לחכמינו ומתוך יראת שמים, אך גם מתוך כיבוד האמת ההיסטורית.
כולנו חכמים כולנו נבונים וכולנו מכירים את השב"ם הזה. אבל מצווה בכל להזכיר- כי פשט הראשונים על התורה, אינה נכונה בלשון המעטה.
רשב"ם בראשית פרק לז פסוק ב
(ב) אלה תולדות יעקב - ישכילו ויבינו אוהבי שכל מה שלימדונו רבותינו כי אין מקרא יוצא מידי פשוטו, אף כי עיקרה של תורה באת ללמדנו ולהודיענו ברמיזת הפשט ההגדות וההלכות והדינין על ידי אריכות הלשון ועל ידי שלשים ושתים מידות של ר' אליעזר בנו של ר' יוסי הגלילי ועל ידי שלש עשרה מידות של ר' ישמעאל. והראשונים מתוך חסידותם נתעסקו לנטות אחרי הדרשות שהן עיקר, ומתוך כך לא הורגלו בעומק פשוטו של מקרא, ולפי שאמרו חכמים אל תרבו בניכם בהגיון, וגם אמרו העוסק במקרא מדה ואינה מדה העוסק בתלמוד אין לך מדה גדולה מזו, ומתוך כך לא הורגלו כל כך בפשוטן של מקראות, וכדאמ' במסכת שבת הוינא בר תמני סרי שנין וגרסינ' כולה תלמודא ולא הוה ידענא דאין מקרא יוצא מידי פשוטו. וגם רבנו שלמה אבי אמי מאיר עיני גולה שפירש תורה נביאים וכתובים נתן לב לפרש פשוטו של מקרא, ואף אני שמואל ב"ר מאיר חתנו זצ"ל נתווכחתי עמו ולפניו והודה לי שאילו היה לו פנאי היה צריך לעשות פרושים אחרים לפי הפשטות המתחדשים בכל יום. ועתה יראו המשכילים מה שפירשו הראשונים: