| נשלח ב-28/4/2013 20:54 |
|
| |
תפיסת מציאות העולם על פי לייטמן- האם היא דעת תורתנו ?
שלום רב.
אני רוצה להביא לקוראי הפורום את דבריו של מיכאל ליטמן על מציאות העולם , אותה הוא מייחס ל"בעל הסולם" ולקבלה בכלל.
לשיטתו העולם איננו אונטולוגי , אלא הוא פרי מחשבתו של האדם .
אני מצטט מפה http://laitman.co.il/%d7%94%d7%a2%d7%95%d7%9c%d7%9d-%e2%80%93-%d7%a7%d7%99%d7%99%d7%9d-%d7%90%d7%95-%d7%9c%d7%90-%d7%a7%d7%99%d7%99%d7%9d/
"טענה: ההסבר שלך, " לאמתו של דבר, כלום לא קיים עד שהאדם לא בונה זאת בתוכו" - סותר את פשט התורה. הרי במקרה כזה העולם כולו הוא תיאוריה אבסטרקטית ולא אובייקט ריאלי! במונחים פילוסופיים: במקרה כזה העולם לא קיים ללא תלות בהכרה. אבל זה לא נכון. התורה הרי אומרת שהאדם עם הכרתו נברא אחרון, כלומר העולם נברא לפני האדם. התייחסותי
1. ראשית, לא נכון לומר "זה סותר את פשט התורה", נכון יותר להגיד "זה סותר את מה שאני מבין בפשט התורה". הרי מה שאומרת התורה עצמה - אינך יודע. אתה מבין את התורה לפי רמת ההתפתחות שלך, ואילו התורה קיימת בפני עצמה כחוקי העולם העליון. 2. וביחס לדבריך: מי אמר שהעולם נברא לפני האדם? מי הוא שהיה קיים לפני האדם כדי לספר לו על זה אחר כך? הבורא? ואיך הוא סיפר זאת לאדם? במילים, ב"קול מן השמים"?
במדרש רבה מסופר כיצד גילה אברהם את הבורא לראשונה, ובכלל התורה כולה מספרת על גילוי הבורא (הופעתו) בתוך האדם, שכבר קיים בעולמנו. מתוך התגלות העולם העליון בתוך האדם, מכיר האדם את הבורא, את התורה (מבנה העולם). כך גילו את הבורא אבות אבותינו המקובלים. .............................................................................................................................
את עיקר דבריו תולה לייטמן בדבריו של בעל הסולם עצמו מבוא לספר הזוהר אות לד
"כמנהג הזה תמצא גם כן בהשגתנו הגשמית. כי למשל, חוש הראיה שלנו, שאנו רואים לפנינו עולם גדול ענקי, וכל מלואו הנהדר. הרי באמת אין אנו רואים כל זה אלא רק בפנימיותנו עצמה, כלומר, במוח האחורי שלנו, יש שמה כעין מכונה פוטוגראפית המציירת לנו שמה כל הנראה לנו, ולא כלום מחוץ לנו. ועל כל זה עשה ית' לנו שם במוחנו, כעין ראי מלוטש, המהפך לנו כל דבר הנראה שם, שנראה אותו מחוץ למוחנו מול פנינו.... בזה נתן בנו כוח להשכיל כל דבר בדעת ובהשגה ברורה, למדוד כל דבר מבפנים ומבחוץ וכדומה. ולולא זה הייתה נעדרת לנו מרבית השכלתנו. כן הדבר בחפץ אלוקי במושכלות האלוקיות, אע"פ שכל אלו השינויים נעשים בפנימיות הנשמות המקבלות מכל מקום הן רואות את הכול במשפיע עצמו, כי רק בדרך הזה הן זוכות לקבל כל המושכלות וכל הנועם שבמחשבת הבריאה... כל בעל שכל יודע בברור, שכל הנראה לנו אינו אלא בפנימיות מוחנו בלבד. כן הנשמות, אף על פי שכל הדימויים הן רואות במשפיע, מכל מקום אין להן ספק משהו, שכל אלו הם רק בפנימיותן עצמן ולא כלום במשפיע".
ולשאלות :
1)האם הכן זוהי דעת תורתנו? שעולם לא קיים אוטלוגית?
2)האם לדעתם לפי הקריאה בדברי בעל הסולם עצמו - זוהי הכן היתה כוונתו בדבריו? לומר כי עולמנו לא קיים מחוץ לנו?
בתודה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/4/2013 21:03 |
|
| |
אמור מעתה חלומות פז ידברו
תוקן על ידי ביליצר ב- 28/04/2013 21:07:17
|
|
|
|
| נשלח ב-28/4/2013 22:28 |
|
| |
איתי, אינני יודע מיהו לייטמן. חמור מזה, אינני יודע כלל מהי 'דעת תורתנו'. הסיבה פשוטה מאד. אינני נוצרי קתולי, ותורתנו אינה נקבעת על ידי האפיפיור ברומא. אז מהי 'דעת תורתנו'? – דעתם של המון הוגים שנתנו דעתם על התורה והביעו אותה בדברים שבכתב ובעל פה. כולם הם 'דעת תורה', וכל אחד בוחר כהבנתו ועושה לו רב, ורב עם האחרים. עודד
|
|
|
|
| נשלח ב-29/4/2013 20:41 |
|
| |
תשובתו של הרב אברהם גוטליב מחסידות אשלג - הזהה לגמרה לתפיסת לייטמן
שלום.
אני מביא פה את תשובתו של הרב אברהם גוטליב על העניין . מה דעתכם?
השאלה : האם העולם אונטולוגי? (כלומר האם השם ברא את העולם בריאה ממשית חיצונית לאדם)?
האם לדעת בעל הסולם העולמות העליונים ובמיוחד העולם הזה, עולם העשיה , הם בעלי ממשות אונטולוגית או רק בתודעת האדם?
"איתי היקר תפיסת העולם בחמשת החושים הגשמיים ותפיסת העולמות הרוחניים בכלים הרוחניים נוצרה ע"י הבורא באופן מדוייק שתביא לתיקון האדם בעל הסולם אומר בהקדמה שהמציאות הנתפסת בחמשת החושים היא למעשה הקרנה החוצה של פנימיות האדם אך עם כל זאת על האדם לפעול על פי מערכת חוקים גשמיים ורוחניים המתייחסים אל המציאות כמציאות חיצונית ולא הוא יינזק למעשה מציאות הבורא היא חיצונית לאדם וכל המתגלה לאדם בכל האמצעים העומדים לרשותו הם התגלות הבורא המשמשת לתיקונו"
מה דעתכם?
|
|
|
|
| נשלח ב-30/4/2013 07:17 |
|
| |
איתי
הלשונות שציטטת אכן נראים שוללים מציאות "אמיתית" של העולם החיצון.
אתה גם צודק שהם אינם תואמים של סיפור הבריאה של התורה. ובזה ניתן לדעתי לחלוק על עודד וולנד. הוא צודק שלא אמורה להיות דוגמה (DOGMA) של אמונה מחייבת, אבל עדיין יש לנו "פשט" של המקרא. והפשט הזה אינו עולה בקנה אחד עם תפיסה אידיאליסטית, לאמור: העולם הוא רק קיים כנתפס אצל האדם, כקונסטרוקציה של תודעתנו.
אבל זה שהעולם נתפס על ידנו ומעוצב על ידי הכרתנו, זו עובדה פילוסופית. והיא הוכרה ככזו לאחר הופעתו של הפילוסוף עמנואל קאנט על בימת ההיסטוריה. וההכרה הזו הפכה לנתון בעקבות מחקרי המוח.
עם זאת, גם קאנט וגם חוקרי המוח מסכימים שיש "עולם חיצון" "מבחוץ" לנו, אלא שהם סבורים שתפיסתו מעוצבת על ידי מוחנו וכלי ההכרה שלנו.
אצל לייטמן ואצל פרשן הסולם שהבאת הציטטות יוצרות רושם שהן לא רק מכירות בעיצוב התודעתי שלנו אלא גם שוללות ממשות ממה שנתפס. זאת על ידי שהן מותירות באונטולוגיה (=המציאות שבאמת קיימת) רק אותנו, בני האדם, ואת האלוקים, שמקשר ומספק את התכנים של התודעה.
שיטה כזו מצאנו גם בחב"ד, כפי שלינקק נישטאיך.
אמנם אני מרשה לעצמי להעלות חשד. אצל בעל התניא, מייסד חב"ד, ואולי גם אצל בעל ה"סולם", השלילה של מציאות לא תודעתית היא פרי חשיבה פילוסופית. לדעתי מוטעית, אבל עדיין פרי חשיבה פילוסופית.
אצל לייטמן חושדני שהניסוחים הם כלי שרת למכירת אידיאולוגיה לכת שמעניקה לו רווחים.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/4/2013 23:01 |
|
| |
הרב מיימוני, אני עדיין רואה מקום לקיים את תורף דבריך יחד עם דעת ה'סולם' . כי גם אם נחשוב ש'היש ישנו' עדיין אין לנו הגדרה ליש. מה מהותו [מעבר להגדרה שהיש הוא מחוץ לנו] ולכן אפשר [תאורטית] ש"היש" הוא גירוי שה' שולח להכרה של האדם. מה דעתך על הרעיון? ------ בענין הפשט במעשה בראשית. נראה לי שזה אחד הפסוקים שכל אדם חכם שאינו כפשוטו. ולכן עדיין ניתן לפרש [כדעת המקובלים?] שחלוקת הימים שבפרשת בראשית מכונים לתודעת הספירות אצל האדם. הייינו שהאדם תופס ומכיר בתחילה את העולם שמחוץ ממנו ורק 'ביום השישי' הוא מגיע להכרה האקזיסטנציאלי. מה דעתך על הרעיון?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2013 01:57 |
|
| |
לגבי תשובתו של הרב אברהם גוטליב שהבאתי למעלה
המשכתי לשאול וקבילתי את התשובות הבאות מהרב אברהם גוטליב קיבלתי התיחסיות נוספות : כששאלתי : כשהרב כותב " תפיסת העולם בחמשת החושים הגשמיים ותפיסת העולמות הרוחניים בכלים הרוחניים נוצרה ע"י הבורא באופן מדוייק שתביא לתיקון האדם" אזי הרב מאמין בכך שקיים מח גשמי ועיניים גשמיות ובכלל עולם גשמי שאיננו תלוי כל וכלל בתודעתו של האדם? תשובתו היתה כזו : אם אין תודעה מה זה משנה אם זה קיים או לא אין מי שיתפוס את זה בעל הסולם כותב בהקדמה שיש ארבעה סוגי תפיסה חומר צורה מלובשת בחומר צורה מופשטת ומהות במהות אין תפיסה ובצורה מופשטת לא עסקו משום שהיא מובילה לטעויות לכן עוסקים רק בחומר ובצורה מלובשת בחומר ןלכן ההתייחסות היא למציאות של חומר קיים
שאלתי גם : אינני מבין . התורה אומרת כי השם ברא את העולם. וכי העולם קיים גם ללא תלות בבהכרתו של האדם. לפי דברי הרב יוצא שקיום העולם אינו אלא אשליה משום שאם האדם איננו קיים אזי קיים העולם איננו קיים. על פי הדברים לא באמת יש לי גוף, ידים רגלים ומח . גם האנשים האחרים אינם באמת קיימים וכל השאר.. זה סותר את פשט התורה המדברת על בריאה ממשית לא כך? הרב ענה האדם הוא מרכז הבריאה וכל מה שסובב אותו קיים בשביל התיקון שלו תפיסת המציאות נוצרה באופן מושלם שתשמש לתיקון האדם ותנסה להכניס יד לאש ותראה שהיא קיימת
מה אתם לומדים מתשובותיו האם הוא מאמין בעולם אונטולוגי ממשי?
איתי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/5/2013 18:39 |
|
| |
א. הבהרת מונחים טרנסצנדנטי – מה שמעבר. מלטינית סקנדרה – לעלות. טרנס – מעבר. אימננטי – מה שמצוי בתוך, כדבר קבוע ומהותי. טארנסצנדנטאלי – בתורת קאנט, הוא חקירת התבונה את היסודות האפריוריים של עצמה. אפריורי – לפני הנסיון. מה שקיים בתבונה לפני הנסיון ובלתי תלוי בו. א – אחד. פריור – קודם, לפני אפוסטריורי – אחרי הנסיון ונובע ממנו. א – אחד. פוסטרוס – בא אחרי. פוסט – אחרי. אונטולוגיה. on [ביוונית נכתב wn] הוא 'יש' 'היות'. אונטוס – של היש. אונטו-לוגיה – התורה של היש. שואלים אם האל הוא ישות, ולא אם הוא אונטולוגי. [בעיה דומה קיימת לגבי הביטוי פסיכולוגיה. בני אדם סובלים מבעיות נפשיות, של הנפש פסיכה. חוקרים עוסקים בבעיות של תורת הנפש – פסיכולוגיה]. יהדות, קבלה ועוד... יש דינים והלכות. כשאיני יודע משהו, אפשר לשאול רב. אבל אינני יודע בברור מהן 'היהדות' 'הקבלה' מבחינת התכנים שבהן. מדובר בכותרת שתחתיה אוסף גדול של דעות ורעיונות, חלקן חלוקות ואף סןתרות . ב. השגות [אינני ידען בקבלה] 1. 'הקבלה מסבירה שאסור לדמיין את הבורא בצורה של דמות כלשהי'. – הרעיון שהאל איננו בעל דמות, וממילא כל דימוי מחטיא אותו, אינו קבלי דוקא. אמת, רבים נוטים לדמות את האל לאיזה אדם-על, אבל זה צורך אנושי שלהם, אין לו דבר עם האל והשגתו. 2. 'לפני כאלפיים שנה איבדנו את הרגשת הבורא – יצאנו לגלות, ותמונת העולם האמיתית נעלמה'. – אמירה שאין לה בסיס ומובן כל שהוא. סתם מילים המעידות לרעת האומר אותן. 3. אנחנו שוגים במחשבה כי ה'בורא הוא מישהו שקיים בנפרד מאיתנו, ולא תכונה המתגלה בתוכנו'. – דבר זה זר מאד בעיני. אינני יודע מי מלבדו המניח שהאלהים הוא 'תכונה' ועל מה הוא מבסס את זה. 4. 'הבורא, זו צורה מסוימת שאני בעצמי מרכיב בתוכי'. 'הבורא נמצא בתוכי'. – התכונה הפכה צורה שאנחנו מרכיבים? לניסוחים כאן חופש רחב המעיד על העדר הבחנה. 5. 'הבורא כתכונה העיקרית והחשובה של הבריאה, שמתלבשת בנו'. – קודם אנחנו הרכבנו את האל, כעת התכונה שייכת לבריאה והיא מתלבשת בנו. העדר עקיבות מחשבתית. 6. 'האדם אינו יודע דבר על מה שנמצא מחוצה לו. העולם, שנדמה לי שסובב אותי, זה דמיון. זהו שקר'. – טענה כזו דורשת נימוק. האם אדם מדמיין לעצמו שהוא נהרג בתאונת דרכים? שיפסיק לדמיין ויחיה. גם ברקלי, [עיין באנציקלופדיה העברית], הסבור שכל הדברים מתקיימים ברוח, עדיין טוען כי אותם דברים שברוח מקורם אינו ברוח האדם המסוים אלא מתקבלים אצלו ממקור אחר. 7. הרעיון להעמיד תכונה פנימית של הרוח כעומדת נגדי, נתונה לסקירה של הרוח, משקף כושר חשוב של רפלקציה, המאפשרת לרוח להתבונן בעצמה ולבדוק את כישוריה ומגבלותיה. 8. הפרוש בורא הוא 'בוא ראה' הוא דרוש יפה. הבריאה פורשת את עצמה וקוראת לאדם להתבונן בה. לא הייתי ממשיך מכאן למסקנה של בעל הדברים. 9. נדמה שאין מחלוקת בעניין חשיבות התיקון העצמי, גם בעניין האהבה והנתינה. אלא שאהבה ונתינה ברגיל מניחים את הזולת אשר אותו אני צריך לאהוב ולתת לו משלי. ואילו אהבה של העצמי היא נרקיסיזם או אגואיזם. 10. אחד מיסודות חשיבת בעלי הקבלה היא רעיון ה'האצלה'. הדימוי הוא של נר המאיר מאורו [מבלי שאור זה פוגע בשלמותו, או מחייב מעשה ממנו. מה שכמובן לא מתאים לאיזו מציאות, ומעיד על אי הבנת התופעה של האור]. אותו אחד מאציל שפע מעצמו, מבלי שיהיה בכך מעשה או כוונה או איזה פחת. אותו שפע מתפתח לשניות היוצרת את האחר, הנבדל, ובהמשך, בשרשרת התפתחויות, נוצר העולם כולו. בקצה אותו תהליך מצוי החומר ההיולי, שהוא 'אין' במה שאין בו השפע הזה. את העולם בורא 'אלהים' שהוא ספירה במערכת הספירות, ולא ה'אחד' העומד מעליהן, בראשן. בתאור הנאופלטוני הזה נעלם בשסע הגדול בין מה שנתפס כמרכיבי העולם המנוגדים זה לזה כמו אידאה רוחנית וחומר. [שסע אינו קיים בתפיסה מטריאליסטית]. אין מה שמחוץ למערכת האצילות, ואין דבר שמקורו אחר. רעיון האצילות בא למנוע את תפיסת ה'אחד' כמשהו שמחוץ למערכת, אף על פי שהוא חורג ממנה. אם הבנתי נכונה, הרי שהעולם אינו מצוי באדם אלא האדם מצוי בתוך השפע הגדול שנאצל מן ה'אחד'. כאן המקום להזכיר תפיסה שיש לה רקע קבלי, ובכל זאת היא עומדת על רגליה, והיא אחת השיטות הגדולות והחשובות. במקום הבעיתיות ביחס שבין האחד המאציל וכל מה שמואצל ממנו, מבלי שיהיה שסע ביניהם, מציע שפינוזה ב'אתיקה' שלו, כי היש הוא עצם אחד בלבד, הוא ה'אלהים או הטבע'. ליש הזה יש א'ס תארים [כעת הא'ס הוא מצוי בפועל]. מהם אנחנו מכירים שנים בלבד, נפש והתפשטות. וכל הפרטים הם אופנים, הבאים לידי ביטוי בכל התארים. כל דבר שקורה בנפש קורה בגוף וההפך. 11. בתפיסה הפילוסופית והאמונית הרגילה קיים עולם ממשי אותו אני תופס ומכיר. אני מקיש כעת על לוח מקשים, מתבונן במסך, אחר כך אשלח את מה שכתבתי, והוא ימצא כנתון פיזיקלי על גבי מדיה, ואני מקווה כי איתי ואחרים, כולם אנשים ממשיים, חיים נושמים ואוכלים, יקראו ויעירו על השטויות שכתבתי. ומלבד העולם הממשי הזה קיים אלהים, אשר ממשותו מוחלטת והכרחית, בניגוד לממשות המקרית של העולם. 12. לא התרשמתי מדבריו של לייטמן שהם מלוכדים ומנוסחים היטב, גם לא מתוכן שיטתו. אבל לא קראתי בספרו, מה שהוא הכרחי, אלא הסתפקתי במה שכתוב כאן ובהפניה, ואלו עדיין אינם מקור מוסמך להשען עליו. 13. עניין אחרון וחיוני. נדרשים לכל אדם גם זמן, גם מלאכה גדולה וקשה, לגבש את רעיונותיו ולנסחם כראוי. הרוב, אשר אינו יוצר בעצמו ומסתפק בקריאה שאינה תמיד מעמיקה, קשה לו להעריך את קושי בנית הרעיונות לכלל איזו שיטה מגובשת. נחוצה איפא סבלנות גדולה מחד, אבל גם אפשרות להפנות שאלות, אל הטקסט הנקרא או אל האדם הכותב, ולבדוק אם התשובות יש בהן ממש למרות שעדיין אינן מגובשות אף מכילות סתירות. שאלות ותשובות אלו יש בהן כדי להעיד על רצינות הכותב ומחשבותיו, או על היפוכן. עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/5/2013 19:08 |
|
| |
המשך לקודם
לגבי תשובת הרב גוטליב, הוא אומר 'בעל הסולם כותב בהקדמה'. לא ברור מזה אם הכתוב בה הוא דעת הרב אשלג, או הבנתו את הטקסטים. מובן המושג 'צורה' היא 'מהות', להבדיל מן הצורה החיצונית הנראת לעין שהיא 'מורפה'. הצורה או המהות של השולחן היא לעולם איזה משטח לשימוש כל שהוא. הוא יכול להיות מרובע או עגול בצורתו [מורפה] החיצונית. הוא טועה מאד בטענה שלא עסקו במהות ובצורה מופשטת. למשל אלו התחומים של תורת ההגיון והמתמטיקה. דוקא בהם אפשר להגיע לאמיתות ברורות וודאיות, לא בעצמים מן הטבע שהם חומר וצורה [מהות]. וכי איש מחכמנו לא ידעו ולא עסקו בהם? אכן, יש תפיסות עיוניות הטוענות כי האלהים דאג ברוב חסדו להתאמה מושלמת בין כל מרכיבי העולם. אינני חסיד הרעיון המניח את אלהים כפתרון כל ענין שאנחנו מתקשים בו, או כל דבר שאנחנו מעוניינים בו. יש בכך חוסר יושר אינטלקטואלי. תפיסה אנתרופוצנטרית – האדם במרכז, היתה נפוצה בעבר. אין לה כל יסוד כיום. תפיסת המציאות כזו אשר נוצרה באופן מושלם שתשמש לתיקון האדם, אין לה לדעתי, על מה שתסמוך. אולי היא טובה כדרוש למטרה חינוכית, אבל ממש לא להכרת העולם והאדם. יש שאינם מבדילים בין השנים. עודד &nᦙ/<opgᦙᦙ> יהדות, קבלה ועוד... יש דינים והלכות. כשאיני יודע משהו, אפשר לשאול רב. אבל אינני יודע בברור מהן 'היהדות' 'הקבלה' מבחינת התכנים שבהן. מדובר בכותרת שתחתיה אוסף גדול של דעות ורעיונות, חלקן חלוקות ואף סןתרות . ב. השגות [אינני ידען בקבלה] 1. 'הקבלה מסבירה שאסור לדמיין את הבורא בצורה של דמות כלשהי'. – הרעיון שהאל איננו בעל דמות, וממילא כל דימוי מחטיא אותו, אינו קבלי דוקא. אמת, רבים נוטים לדמות את האל לאיזה אדם-על, אבל זה צורך אנושי שלהם, אין לו דבר עם האל והשגתו. 2. 'לפני כאלפיים שנה איבדנו את הרגשת הבורא – יצאנו לגלות, ותמונת העולם האמיתית נעלמה'. – אמירה שאין לה בסיס ומובן כל שהוא. סתם מילים המעידות לרעת האומר אותן. 3. אנחנו שוגים במחשבה כי ה'בורא הוא מישהו שקיים בנפרד מאיתנו, ולא תכונה המתגלה בתוכנו'. – דבר זה זר מאד בעיני. אינני יודע מי מלבדו המניח שהאלהים הוא 'תכונה' ועל מה הוא מבסס את זה. 4. 'הבורא, זו צורה מסוימת שאני בעצמי מרכיב בתוכי'. 'הבורא נמצא בתוכי'. – התכונה הפכה צורה שאנחנו מרכיבים? לניסוחים כאן חופש רחב המעיד על העדר הבחנה. 5. 'הבורא כתכונה העיקרית והחשובה של הבריאה, שמתלבשת בנו'. – קודם אנחנו הרכבנו את האל, כעת התכונה שייכת לבריאה והיא מתלבשת בנו. העדר עקיבות מחשבתית. 6. 'האדם אינו יודע דבר על מה שנמצא מחוצה לו. העולם, שנדמה לי שסובב אותי, זה דמיון. זהו שקר'. – טענה כזו דורשת נימוק. האם אדם מדמיין לעצמו שהוא נהרג בתאונת דרכים? שיפסיק לדמיין ויחיה. גם ברקלי, [עיין באנציקלופדיה העברית], הסבור שכל הדברים מתקיימים ברוח, עדיין טוען כי אותם דברים שברוח מקורם אינו ברוח האדם המסוים אלא מתקבלים אצלו ממקור אחר. 7. הרעיון להעמיד תכונה פנימית של הרוח כעומדת נגדי, נתונה לסקירה של הרוח, משקף כושר חשוב של רפלקציה, המאפשרת לרוח להתבונן בעצמה ולבדוק את כישוריה ומגבלותיה. 8. הפרוש בורא הוא 'בוא ראה' הוא דרוש יפה. הבריאה פורשת את עצמה וקוראת לאדם להתבונן בה. לא הייתי ממשיך מכאן למסקנה של בעל הדברים. 9. נדמה שאין מחלוקת בעניין חשיבות התיקון העצמי, גם בעניין האהבה והנתינה. אלא שאהבה ונתינה ברגיל מניחים את הזולת אשר אותו אני צריך לאהוב ולתת לו משלי. ואילו אהבה של העצמי היא נרקיסיזם או אגואיזם. 10. אחד מיסודות חשיבת בעלי הקבלה היא רעיון ה'האצלה'. הדימוי הוא של נר המאיר מאורו [מבלי שאור זה פוגע בשלמותו, או מחייב מעשה ממנו. מה שכמובן לא מתאים לאיזו מציאות, ומעיד על אי הבנת התופעה של האור]. אותו אחד מאציל שפע מעצמו, מבלי שיהיה בכך מעשה או כוונה או איזה פחת. אותו שפע מתפתח לשניות היוצרת את האחר, הנבדל, ובהמשך, בשרשרת התפתחויות, נוצר העולם כולו. בקצה אותו תהליך מצוי החומר ההיולי, שהוא 'אין' במה שאין בו השפע הזה. את העולם בורא 'אלהים' שהוא ספירה במערכת הספירות, ולא ה'אחד' העומד מעליהן, בראשן. בתאור הנאופלטוני הזה נעלם בשסע הגדול בין מה שנתפס כמרכיבי העולם המנוגדים זה לזה כמו אידאה רוחנית וחומר. [שסע אינו קיים בתפיסה מטריאליסטית]. אין מה שמחוץ למערכת האצילות, ואין דבר שמקורו אחר. רעיון האצילות בא למנוע את תפיסת ה'אחד' כמשהו שמחוץ למערכת, אף על פי שהוא חורג ממנה. אם הבנתי נכונה, הרי שהעולם אינו מצוי באדם אלא האדם מצוי בתוך השפע הגדול שנאצל מן ה'אחד'. כאן המקום להזכיר תפיסה שיש לה רקע קבלי, ובכל זאת היא עומדת על רגליה, והיא אחת השיטות הגדולות והחשובות. במקום הבעיתיות ביחס שבין האחד המאציל וכל מה שמואצל ממנו, מבלי שיהיה שסע ביניהם, מציע שפינוזה ב'אתיקה' שלו, כי היש הוא עצם אחד בלבד, הוא ה'אלהים או הטבע'. ליש הזה יש א'ס תארים [כעת הא'ס הוא מצוי בפועל]. מהם אנחנו מכירים שנים בלבד, נפש והתפשטות. וכל הפרטים הם אופנים, הבאים לידי ביטוי בכל התארים. כל דבר שקורה בנפש קורה בגוף וההפך. 11. בתפיסה הפילוסופית והאמונית הרגילה קיים עולם ממשי אותו אני תופס ומכיר. אני מקיש כעת על לוח מקשים, מתבונן במסך, אחר כך אשלח את מה שכתבתי, והוא ימצא כנתון פיזיקלי על גבי מדיה, ואני מקווה כי איתי ואחרים, כולם אנשים ממשיים, חיים נושמים ואוכלים, יקראו ויעירו על השטויות שכתבתי. ומלבד העולם הממשי הזה קיים אלהים, אשר ממשותו מוחלטת והכרחית, בניגוד לממשות המקרית של העולם. 12. לא התרשמתי מדבריו של לייטמן שהם מלוכדים ומנוסחים היטב, גם לא מתוכן שיטתו. אבל לא קראתי בספרו, מה שהוא הכרחי, אלא הסתפקתי במה שכתוב כאן ובהפניה, ואלו עדיין אינם מקור מוסמך להשען עליו. 13. עניין אחרון וחיוני. נדרשים לכל אדם גם זמן, גם מלאכה גדולה וקשה, לגבש את רעיונותיו ולנסחם כראוי. הרוב, אשר אינו יוצר בעצמו ומסתפק בקריאה שאינה תמיד מעמיקה, קשה לו להעריך את קושי בנית הרעיונות לכלל איזו שיטה מגובשת. נחוצה איפא סבלנות גדולה מחד, אבל גם אפשרות להפנות שאלות, אל הטקסט הנקרא או אל האדם הכותב, ולבדוק אם התשובות יש בהן ממש למרות שעדיין אינן מגובשות אף מכילות סתירות. שאלות ותשובות אלו יש בהן כדי להעיד על רצינות הכותב ומחשבותיו, או על היפוכן. עודד
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2013 02:19 |
|
| |
לעודד ושאר החברים
עודד היקר.
קראתי בשקיקה (ואף המשיך לעיין ולנסות לדלות עוד ועוד רעינות ופרטים שלא שמתי לב אליהם בקריאה ראשונה).
לגבי הערתך האחרונה , האם השאלות הנ"ל מעידות על עומק אינטלקטואלי או נסיון לתפוס את הדברים באופן שטחי , כמובן שאני מעדיף לחשוב על עצמי כאפשרות הראשונה , אך צריך יושרה גדולה בשביל לענות על כך.
לגבי תשובתיו של הרב גוטליב -
לא הצלחתי להבין באיזה שיטה לדעתך הוא נוקט. המציאות אונטלוגית או הכרתית?
אני אוסיף עוד תשובה שהוא שלח לי :
בנוגע לתשובתו האחרונה של הרב גוטליב בה כתב "תנסה להכניס את היד לאש ותראה שהיא קיימת" שאלתי אותו שוב ,"כלומר היא קיימת אונטולוגית ולא רק בהכרתי ? הרב שלח בתגובה " רק כצורך לתיקון האדם ולצורל תיקון האדם נתפסת בחמשת החושים כמציאות ממשית". שוב בתשובה הזו נראת חמקמקה . מה אתה מבין מדבריו? האם הוא תופס אותה אונטולוגית בלי קשר לתודעה כל שהיא?
תודה רבה על הכל
איתי
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2013 11:35 |
|
| |
איתי, בההערה האחרונה התכוונתי לא אליך אלא אל לייטמן. כשקוראים טקסט צריך לשאול אותו שאלות ולחפש בו תשובות. כאשר הכותב עצמו בין החיים, נתן גם לפנות אליו. השאלות והתשובות מעידות על איכות הטקסט והכותב אותו. כמובן, נחוצה יכולת לחפש ולשאול שאלות, ר'ל, צריך לדעת לקרא. לגבי הרב גוטליב, הוא סובר שהמציאות כולה נתונה בתוך הסובייקט, והוא משקיף עליה באמצעות החושים היוצרים מעין דימוי חיצוני, מצגת, ומאפשרים בכך לרוח להביט על מה שבתוכה כאילו הוא מחוץ לה. מה שעולה מתוך דבריו הוא שהאלהים עורך לי הצגה גדולה, בה מופיע כל העולם כולו, על מנת שאתקן את עצמי. אני מוכרח להודות שהאלהים הזה מוזר מאד בעיני. כזו הפקה יקרה למען יצור פעוט כמוני! וכי לא יכול היה, בהוצאה קטנה ביותר, לעשות אותי מתוקן מלכתחילה, במקום להשקיע הון עתק במופע גרנדיוזי שכזה? נניח לרב גוטליב ונפנה לבעיה עצמה, שהיא חריפה וקשה. האם העולם קיים ברוח בלבד או בממש. אדם חריף מאד בשם ג'ורג' בארקלי סבר כי העולם קיים ברוח. קאנט, אשר חיפש את היסודות האפריוריים הקובעים את הנסיון וההכרה הנסיונית, צריך היה להסביר את ההבדל בין העולם הנתון בחלום של ברקלי, לבין התפיסה ההכרתית שלו האמורה לבסס את העולם הניוטוני שהוא ממשי. עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2013 12:16 |
|
| |
לעודד
ראשית תודה.
אינני מבין את הקשר בדבריך בין כך שהשם היה יכול לברוא אדם מתוקן ובכך למעשה לברוא מציאות אונטולוגית..
האמת שאני בכלל לא מוצא הקשר בין הדברים.אדם מתוקן או מקולקל, מה זה קשור לכך האם המציאות ממשית או לא?
לסיכום אני יודע שאתה שונא את המושג "דעת תורה" אבל האם דעת חכמי ישראל לאורך הדורות והדבר תקף גם לחכמי הדורות שלנו תופס את המציאות כממשית ואילו דעתו של לייטמן (לדעתי דעתו של הרב גוטליב צריכה עיון נוסף) היא בודדת בנוף חכמנו?
בתודה.
איתי.
תוקן על ידי itayitay ב- 03/05/2013 12:43:23
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2013 14:54 |
|
| |
תשובה נוספת מהרב גוטליב
הנ"ל כתב : לא ברור מה כוונתך חומר של ממש. גם המדע מכיר בכך שהעולם הוא לא חומר אלא אנרגיה .מבנה החומר הוא חלקיקים שנעים במהירות ויצרים אשליה של חומר וככל שנכנסים יותר פנימה אל החלקיקים מתגלה עוד שאין שם חומר אלא הכל אנרגיה והחומר הוא אשליהו האשליה הזו נוצרה ע"י הבורא בבריאת העולם בכדי שתשמש כלי לתיקונו של האדם שהוא נזר הבריאה ,ע"י התגובות שתעורר הבריאה החיצונית הזאת אצל האדם ותביא אותו בסופו של דבר לדבקות בבורא אלו משמעות המילים רק לצורך האדם כי לולא המטרה הזאת הבורא לא היה יוצר את האשליה הגשמית .הבריאה היחידה שנוצרה היא הרצון לקבל וכל שאר הדברים שחשים בחמשת החושים הוא תולדה של הרצון לקבל ומשמשים אותו לתיקונו וזה מה שמתואר בבראשית רק זה כתוב בדרך סוד"
לאור דבריו אלה , אני שואל האם לדעתכם הוא חושב שהעולם אונטולוגי , קיים ממש?
ומה פשר הכתוב כי הרצון לקבל היא הבריאה היחידה שנוצרה? והאם דבריו באמת משקפים את תורת הסוד לדורתיה בהשקפה היהודית?
בתודה איתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2013 23:40 |
|
| |
איתי שלום,
'טעמי המצוות' תופסים מקום מרכזי ומשמעותי מאד בכתבי האריז"ל בפרט ובשאר ספרי קבלה בכלל.
קיום המצוות הוא ב"חומר של ממש": תפילין, ציצית, שופר, סוכה, לולב, קידוש על היין, הדלקת נרות שבת וכו' וכו'. הכוונות של המקובלים מקומן בעיקר בקיום מצוות ממשיות. אפילו השבתאים הקפידו על פעילות בעולם החומר ("ברוך מתיר איסורים") תוך התאמה של תיאולוגיה "קבלית" על מנת להצדיק את מעשיהם. כל היהדות הינה מאד מעשית - מהקרבת הקרבנות בבית המקדש ועד לדיני ממונות - וגם בזה וגם בזה ישנם סודות שהובאו בספרי המקובלים, אך תמיד הסודות מזקיקים את הפעילות המעשית ב'חומר'
נ.ב.
1. הביטוי "הבריאה היחידה שנוצרה היא הרצון לקבל' הינו ביטוי די אומלל בפרט לפי המקובלים: "הבריאה היחידה" - מושלל לחלוטין גם מהתורה שבכתב (פרשת בראשית) וגם מתורה שבע"פ (מסכת אבות למשל) "שנוצרה" - עולם הבריאה לחוד ועולם היצירה לחוד - זה אלף-בית אצל המקובלים "הרצון לקבל" - הרצון הראשון אמנם הוא רצון יחיד אך רצון להשפיע דוקא וודאי שאינו רצון של מי מהברואים ו"הרצון לקבל" ע"פ האריז"ל אינו רצון יחיד אלא רצונות רבים (והמציאות תוכיח!)
2. תיאוריות פילוסופיות ודאי שיש מוצלחות יותר ממה שהבאת. הסברים ושיטות בקבלה - כל שכן - צריך רק לגלוש בהיברובוקס. לא חבל על ה*אנרגיות*?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/5/2013 23:05 |
|
| |
| itayitay כתב: |  | הנ"ל כתב : לא ברור מה כוונתך חומר של ממש. גם המדע מכיר בכך שהעולם הוא לא חומר אלא אנרגיה .מבנה החומר הוא חלקיקים שנעים במהירות ויצרים אשליה של חומר וככל שנכנסים יותר פנימה אל החלקיקים מתגלה עוד שאין שם חומר אלא הכל אנרגיה והחומר הוא אשליהו האשליה הזו נוצרה ע"י הבורא בבריאת העולם בכדי שתשמש כלי לתיקונו של האדם שהוא נזר הבריאה ,ע"י התגובות שתעורר הבריאה החיצונית הזאת אצל האדם ותביא אותו בסופו של דבר לדבקות בבורא אלו משמעות המילים רק לצורך האדם כי לולא המטרה הזאת הבורא לא היה יוצר את האשליה הגשמית .הבריאה היחידה שנוצרה היא הרצון לקבל וכל שאר הדברים שחשים בחמשת החושים הוא תולדה של הרצון לקבל ומשמשים אותו לתיקונו וזה מה שמתואר בבראשית רק זה כתוב בדרך סוד"
לאור דבריו אלה , אני שואל האם לדעתכם הוא חושב שהעולם אונטולוגי , קיים ממש? לאור דבריו אלה, נראה שכן. הוא חושב שהעולם קיים, ממשי.
ה-״אשלייה״ שהוא מדבר עליה כאן (חומר לעומת אנרגיה) איננה כלל אשלייה במובן שאתה דיברת עליו, כלומר עולם שהוא תלוי תודעה, דמוי חלום. מה שהמדענים מכנים ״אנרגיה״ זו ישות חומרית לכל דבר. במקום לדבר במונחים של חומר ואנרגיה אפשר היה לדבר באותה מידה על סוגים שונים של חומר: חומר בעל מאסה וחומר שאינו בעל מאסה. למושג האנרגיה אין נגיעה לתודעה. אם כך, אם הרב מקבל שהאנרגיה היא ממשית, זה אומר שלדעתו העולם הוא ממשי. הוא כנראה מתכוון בעצם לומר: העולם הוא ממשי. אבל טבעו שונה ממה שנדמה לנו. במובן זה אנחנו נמצאים באשלייה.
ומה פשר הכתוב כי הרצון לקבל היא הבריאה היחידה שנוצרה? אני יכול רק לשער. הוא דיבר לפניכן על מושג האנרגיה. יתכן שכוונתו היא, לגבי התחום האנושי, שהאנרגיה שהוטמעה בבני האדם מכוונת כולה לצרכים אגואיסטיים (=הרצון לקבל). ושעם האנרגיה הזו צריך לעבוד כדי להגיע לדרך חיים יותר גבוהה, פחות אגואיסטית.
והאם דבריו באמת משקפים את תורת הסוד לדורתיה בהשקפה היהודית?
אינני יודע. |
|
 |
|
|
|
|
|