בית פורומים עצור כאן חושבים

שאלה בנושא קיצוניים ומתונים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/6/2013 11:29 לינק ישיר 
שאלה בנושא קיצוניים ומתונים

אני בכוונה שואל את השאלה הזו כאן, כי יש לי את הרושם שהיא מתאימה יותר הנה מאשר ל"בחדרי חרדים".

מקובל לחשוב שהאוכלוסיה החרדית מתחלקת בצורה גסה לשתי קבוצות. קבוצה אחת שהיא הרוב הגדול שהיא מתונה יחסית ולעיתים מעלימה עין מכל מיני תופעות "מודרניות", כמו מכללות והכשרה מקצועית ומסלול שח"ר וכן הלאה.
קבוצה שניה היא קבוצה , שמבחינתה הכל "יהרג ובל יעבור" והיא תמיד מתנגדת בקולי קולות .

כמובן שבכל קבוצה ישנם הרבה גוונים ותת גוונים ולא דומים אנשי בריסק לחסידי קרלין , למרות שאת שניהם אנחנו מכנים "קיצוניים".

מה ששמתי לב שבפירסומים של הקיצונים ישנם הרבה פעמים פסקי הלכה וציטוטים והם כאילו מסתמכים על מקורות ואילו בפירסומים של המתונים נגד הקיצוניים , אין פסקי הלכה, אין מקורות , יש רק הסתמכות על "גדולי הדור".

האם הרושם הוא נכון?
אם הוא נכון, ממה ההבדל נובע?

דווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-9/6/2013 12:04 לינק ישיר 

ההבדל היא בין הצדוקים לבין הפרושים.
הצדוקים מקדשים את הטקסט
הפרושים מקדשים גדולי הדור חיים.

למעשה אתה צריך לקבוע קודם מהי קיצוניות כי לא כל מה שקיצוני לציבור הכללי זה קיצוני בקהילה.
ואפי' גדולי הדור שהם נגד קיצוניות מכל סוג שהיא, הם בהחלט בתוכן חושבים בדיוק כמו הקיצוניים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/6/2013 12:25 לינק ישיר 

אני לא בטוח שאתה צודק לגבי המאפיין של ההיזקקות למקורות, אבל אם תעשה השוואה בין פוסקים ליברליים (לא חרדים מתונים) אני בטוח שתגלה פחות הסתמכות על מקורות. אציע הסבר אפשרי לתופעה.
קיצוניות בדרך כלל מתייחסת למקורות כפשוטם בלי להבין שיש נסיבות שבהן יש לפרש אחרת ולפסוק אחרת. הקיצוניות היא היצמדות ללשון המקור בלי 'חכמות'. לעומת זאת, המתונים דוגלים בכך שהמקורות אינם מתפרשים תמיד ובהכרח באופן אחד, ויש מקום להתאמות לנסיבות ולבחירה בין מקורות ופרשנויות וכדומה. ממילא הם לא יכולים להביא מקורות לשיטתם, שהרי מתינותם היא בדיוק בזה שהם 'סוטים' כביכול מהמקורות.
רק כדוגמה, חשוב על ויכוח היפותטי (או לא) לגבי עין תחת עין - ממון. הקיצוניים טוענים שיש להוציא עין, ומקורותיהם בידיהם: התורה אומרת עין תחת עין. המתונים אומרים שיש להוציא ממון ולא עין. איזה מקור הם יביאו? הרי הפסוק הוא לכאורה נגדם. הם מציעים לפרש אותו אחרת, ולזה בהגדרה אין מקור. כך גם לגבי מחלוקות פרשניות למקורות בגמרא ובפוסקים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/6/2013 13:07 לינק ישיר 

השאלה שלי אינה דתית אלא אנתרופולוגית.
היא לא נוגעת בכלל למחלוקות הלכתיות בהיסטוריה היהודית, אלא רק בהתנהלות קבוצות הכוח בתוך החברה החרדית היום.
לדוגמא, במחלוקות בין מפלגת אגודת ישראל לקבוצות "העדה החרדית".
הרבה פעמים הקיצוניים מוציאים "פסק הלכה" ואילו "הרב המתון" (שבתוכו ישנם הרבה רבנים גדולים ופוסקים מובהקים) , בוחר לא לתקוף את "ההלכה" ולא לצאת בהצהרות בסגנון "הבד"ץ מסלף את דעת מרן הבית יוסף, את דעת הרב פיינשטיין ואת "המשנה ברורה", אלא מעדיף להגיד "דעתם של גדולי ישראל, הייתה תמיד וכו'".

דווקא תקיפה הלכתית נראית בהרבה יותר קלה, מאשר הסתמכות על גדולי הדור , שחלקם כבר לא בין החיים ושלא ברור עד כמה דעתם רלוונטית לסוגיות אקטואליות בוערות.

זה מה שנראה לי מוזר.

אני מקבל מדי פעם עלונים של "נטורי קרתא" וקבוצות דומות והם כל הזמן מצטטים הלכות כאלו או אחרות בסגנון "דעת הרמב"ם על התנהגות לרשעים" או "על מי לא חל דין ואהבת לרעך כמוך" וזו בכלל לא בעיה להפריך את דבריהם, אבל אף אחד לא עושה את זה.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-9/6/2013 14:22 לינק ישיר 

mdabraham כתב:
קיצוניות בדרך כלל מתייחסת למקורות כפשוטם בלי להבין שיש נסיבות שבהן יש לפרש אחרת ולפסוק אחרת. הקיצוניות היא היצמדות ללשון המקור בלי 'חכמות'. לעומת זאת, המתונים דוגלים בכך שהמקורות אינם מתפרשים תמיד ובהכרח באופן אחד, ויש מקום להתאמות לנסיבות ולבחירה בין מקורות ופרשנויות וכדומה. ממילא הם לא יכולים להביא מקורות לשיטתם, שהרי מתינותם היא בדיוק בזה שהם 'סוטים' כביכול מהמקורות.

אני חושב שכולם משחקים במקורות ראשונים כאחרונים באופן המשרת את מטרתם. קח למשל את ההתייחסות של זרמים חרדיים מסויימים לגיוס לצבא או ללימודים מקצועיים. שם דווקא ההלכה מאד פשוטה ועל מנת להצדיק את עמדתם הם הולכים סחור סחור ומביאים מדרשי אגדה וסיפורים בעלמא. הסגנון הוא לעיתים סגנון "פסיקתי" והדבר דומה לכתיבה אקדמית המלאה הערות שוליים. זה הסגנון ולאו דווקא משקף הבדל מהותי לגבי ההתבססות ההלכתית. לכן אני מסכים עם מייסד האשכול שההבדל הוא יותר אנתרופולוגי מאשר של שיטה בהלכה.

קיצוניות מאופיינת לדעתי (או שזה אחד מהמאפיינים) על ידי ניגודה לקבוצות מתחרות. כלומר הקיצוניים משקיעים רוב מרצם בלהצדיק מדוע להם בלעדיות על הנכון ואילו האחרים טועים. ככל שמידת הקיצוניות יורדת יש מקום לדעות חלופיות ולהנמקות חלופיות. יש כאן גם לכאורה הבדל של בטחון עצמי. ככל שהבטחון העצמי יורד כך יורדת הסובלנות לאפשרויות אחרות כי הכל מהווה איום אקוטי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/6/2013 15:24 לינק ישיר 

לא מדויק- לאוטובוס מהדרין אין ציטוט רלוונטי, ולעומת זאת אישה מפרנסת ואי גיוס סותרים את התורה שבכתב ושבעל פה. כל הציטטות הן כדי לשכנע שמה שאנו כבר ממילא עושים, הוא בסדר, למרות שהכתוב אומר ההיפך. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/6/2013 00:52 לינק ישיר 

לא רק לאוטובוס מהדרין יש ציטוטים רלוונטיים לאינספור, אלא גם להפרדה ברחובות ואפילו בתוך משפחות וגם לכפייה אלימה בידי משמרת הצניעות
חייבים בית דין להעמיד שוטרים ברגלים, שיהיו משוטטים ומחפשים בגנות ובפרדסים ועל הנהרות, שלא יתקבצו שם לאכול ולשתות אנשים ונשים ויבואו לידי עבירה. וכן יזהירו בדבר זה לכל העם, שלא יתערבו אנשים ונשים בבתיהם בשמחה, ולא ימשכו ביין, שמא יבואו לידי עבירה, אלא יהיו כולם קדושים. (שולחן ערוך אורח חיים תקכט  ד)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/6/2013 01:33 לינק ישיר 

ההבדל פשוט,
'הקיצוניים' מקדשים את הסמכות. היא נותנת להם את התוקף ואת הייתרון (-את השלילה) ע"פ הדעות הפשרניות (שנותנות הסברים הגיוניים).
ה'פשרן' רואה את ההצדקה לעמדה שלו -בסברא וההגיון.
כמובן שיש גם ויכוחים שמקורם במחלוקת פרשנית. אז באמת 2 הצדדים יביאו בשווה הוכחות מהמקורות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/6/2013 03:42 לינק ישיר 

רציוסקפטי כתב:
לא רק לאוטובוס מהדרין יש ציטוטים רלוונטיים לאינספור, אלא גם להפרדה ברחובות ואפילו בתוך משפחות וגם לכפייה אלימה בידי משמרת הצניעות
חייבים בית דין להעמיד שוטרים ברגלים, שיהיו משוטטים ומחפשים בגנות ובפרדסים ועל הנהרות, שלא יתקבצו שם לאכול ולשתות אנשים ונשים ויבואו לידי עבירה. וכן יזהירו בדבר זה לכל העם, שלא יתערבו אנשים ונשים בבתיהם בשמחה, ולא ימשכו ביין, שמא יבואו לידי עבירה, אלא יהיו כולם קדושים. (שולחן ערוך אורח חיים תקכט  ד)

אם אמרת זאת בצחוק מילא. אבל אם אתה חושב ברצינות אז תדע שמדובר על לאכול ויין בחגים ובשמחות שזה יכול להביא לידי עבירה.
אבל אף אחד לא חשב לבטל את החגים ואת האוכל ויין,
וק"ו אף אחד לא חשב שנשים וגברים אסור להם לנסוע באותו אוטובוס או ללכת באותו רחוב או באותו חנות.
ואי אפשר לטעון שאוטובוס זה דבר חדש. הרי עגלות סוסים יותר גרוע פי אלף מכל התנודות ובכל זאת לא שמענו איסור הלכתי. אני נסעתי עם הרב אלישיב בקו 1 לכותל באוטובוס מפוצץ ומעורב. גם יצא לי לנסוע עם הרבה רבנים מהקיצוניים ביותר באוטובוסים מעורבים.

המצאת הפרדה באוטובוסים המציא אדם מתוסכל שכל ימיו לא חיי עם אשתו. פשוט לא פירגן שיש בעולם זוגות שמחים שמטיילים יחד ברחוב בחנות ובאוטובוס.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/6/2013 09:16 לינק ישיר 

אני חושב שזו התשובה הנכונה.
הקיצונים מסתמכים על "פסקי הלכה" שבאמת ניתן להפריך ולעקור.
המתונים מסתמכים על "גדלותם" שאותה יותר קשה להפריך ולא על "פסקי הלכה" שיכולים להיות מופרכים בנקל.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-11/6/2013 00:01 לינק ישיר 

החלקת לפוליטיקה. היתכנות הפרכה קיימת תמיד, להלכה ולשיקולי הגיון בשווה. מה עוד ששניהם  (הפשרן והקיצון) מקבלים את ההלכה כקובעת.

באופן כללי ניתן לחלק את סוגי הדיון ל 3.  דיון פנימי של הקיצון והפשרן. והדיון הלעומתי(הדיון בין 2 הגישות).

באופן כללי בדיון הפנימי מופיע ההלכה א' כי הקיצון ה'אוסר' הוא במהותו חסם דתי. לעומת 'המתיר' שבעצם 'אינו רואה איסור' ולכן פונה אל החופש.
ב' מצד 'המניע'. המניע של הקיצוניות היא הלהט הדתי לעומת 'הפשרן' שמבקש להשלים עם החיים  ולשלב מוטיבים שאינם דתיים דוקא (תורה וד"א).

במחשבה שניה; ההנחה כביכול ה'קיצון' משתמש בהלכה לא ברורה.
דוקא נראה שבהרבה מהויכוחים ה'פשרן' משתמש עם 'ההלכה הפורמאלית', לעומת ה'קיצון' שמשתמש עם סברא. לדוגמא, הויכוח שהרמב"ם מביא באיגרת השמד האם למסור את הנפש ולא להצהיר הכרה במוחמד. ה'קיצון' משתמש בסברא (אם הנוצרים מוכנים למסור נפש ודאי שאנו בני דת האמת נמס"נ. הרמב"ם 'הפשרן'  דוחה זאת מהפסוק 'האוסר ללמוד מעובדי ע"ז  'כי גם בניהם ובנותיהם יעבירו באש')
כ
לא יודע מאיזה ויכוחים אתה מגיע, אבל איך אתה מתיחס ל'דעת תורה'? כשיקול 'הלכתי' או 'סברא דתית'? אם תוסיף את דע"ת למישוואה אז ניתן לומר שברוב הויכוחים 'הפשרן' נצמד להלכה הפורמאלית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/6/2013 02:04 לינק ישיר 

*FACEPALM*

כפי שכתבתי כמה פעמים, הקיצוניים ("החרדים" בשביל המזרחניקים פה, ה"חְסידים" בשביל הליטוואקעס, ה"גערערס" בשביל החסידים וכן על זו הדרך ליקוק עצמי), המתנשאים והפרזיטים של היום מחווירים לעומת חזלנו הנחשבים בעיני רבות (plural של רַבָּה), רבנים מזרחניקים, מחב"תים שקופים ומִיכִי-ים (כל אחד לפי דרכו) כמתונים, רציונלים וקשובים למה שקורה; 
דא עקא, שהם גם היו מספיק מתוחכמים ומבינים פרק בהלכות פרופגנדה כדי לזרוק כמה עצמות שעליהן אתם מאוננים במרץ (מנהל משנה: תוכל להחליף ב"אותן אתם מלקקים"), 
כמו: "ברגל (כלומר, בחגים. ר"ס) כולם חברים" 
כלומר, ב350 ימים בשנה אסור לקיים כל מגע עם מי שלא מהקליקה, כי "חברים" אוכלים חולין בטהרה (WTF? ברור שזה כדי ליצור דיסוציאציה מלאכותית, באותה מידה יכל להיות: "חברים עומדים על הראש כל בוקר" "חברים לובשים מיטב אופנת גליציה במאה ה18" "חברים אוכלים עם סכין ביד שמאל ומזלג ביד ימין" וכן על זו הדרך), ואז, ברגל, כשצריך את הפועלים השחורים, שההתבטאויות האלו מחווירות לעומת מה שאמרו עליהם התלמודיסטים, אז מוותרים על ההתנשאות ואוכלים מפיתם. ממש לדפוק ולזרוק.

להציץ בדיון פה מרגיש ממש כמו לצפות בבנות יענה בטבע. 

תוקן על ידי רציוסקפטי ב- 11/06/2013 02:05:19

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/6/2013 12:23 לינק ישיר 

ברור שד"ת אינה הלכה, אבל קורה שהיא מוצגת כהלכה.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-14/6/2013 07:28 לינק ישיר 

אני חושב שכל מודעה שלא חתומים עליה שמות של הרבנים אינה מחייבת בדרך כלל .

מה הסיבה להסתיר שמות אם הרבנים תומכים בכך .

אני לא אוהב את המושג - בהוראת גדולי הרבנים .

כל רב שמעוניין יואיל בטובו לחתום את שמו וייקח אחריות על פסקיו והוראותיו .

זה גם הרבה יותר אמיתי וחזק אם זה מצוטט וחתום בשמות .

הכל הולך אחר החתום .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/6/2013 08:13 לינק ישיר 

קיצוניות בדרך כלל היא שמרנות מוגזמת של סגנון החיים כפי שמשתקפים בהלכה ובכתבי הקודש מזמנים עברו,
ולרוב בהיצמדות לפרטים קטנים ומאוד לא חשובים, והפיכת טפל עיקר העיקרים.

וזאת בעיקר משום ששמרנות מטבעה אינה רציונלית, או יותר נכון אינה פילוסופית, מה שלא מאפשר לה להתקיים לאורם של טעמי דקרא, והיא חייבת להתבסס על פרקטיקה פשוטה של ניהול החיים של אז.

אפשר לראות בבירור שהקיצוניות הקלאסית היא זאת שמקדשת את צורת החיים בעולם העתיק,
וזה מתבטא בעיקר בייחס לאשה (גם של הרמבם כידוע),
ובדיני מחאה וגערה וכופין אותו וכדומה שהתאימו אז, ופחות מתאימים היום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/6/2013 12:36 לינק ישיר 

גם היום ניתן להדריך לקיום התורה והמצוות על ידי הסברה נכונה ומכובדת .

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > שאלה בנושא קיצוניים ומתונים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext