בית פורומים עצור כאן חושבים

משל המערה, המופע של טרומן ומדרש תנחומא - יש דרך לצאת מזה?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-1/8/2013 18:47 לינק ישיר 
משל המערה, המופע של טרומן ומדרש תנחומא - יש דרך לצאת מזה?

שלום רב לכל הנמצאים, מזה זמן שלא יצא לי להשתתף בצורה מאסיבית כאן בדיונים הנכבדים, כעת התגעגעתי והגחתי לביקור.
ראיתי שתיקון גדול עשו כאן, תודה רבה לפועלים למען העניין. מסתמא זה ישמר את הרמה הנאותה של צורת הדיון ותכניו.

לא קראתי כעת את משל המערה, כמו"כ את הסרט ראיתי ממש מזמן, אלא שאני כרגע עוסק באתיקה ואני לומד כרגע את קאנט, תוך כדי לימוד עלו בליבי המשל והסרט והם פשוט הצטלבו בזכרוני כרגע עם המדרש תנחומא בצורה אסיציואטיבית משהו. הסינכרון בינהם מוביל אותי 'לפרוק' את התהיות הבאות בקרב ידידי משכבר הימים.

'משל המערה' של אפלטון כמו הסרט 'המופע של טרומן' מצביעים על בעיה יסודית בתורת ההכרה, הכרת המוסר, הכרת הקיום ועוד.
משל המערה:
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9E%D7%A9%D7%9C_%D7%94%D7%9E%D7%A2%D7%A8%D7%94
_%D7%A9%D7%9C_%D7%90%D7%A4%D7%9C%D7%98%D7%95%D7%9F

המופע של טרומן:
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%94%D7%9E%D7%95%D7%A4%D7%A2
_%D7%A9%D7%9C_%D7%98%D7%A8%D7%95%D7%9E%D7%9F

תמצית הביקורות ההכרתית העולות הן מהמשל והן מהסרט הן כדלהלן.
גיבור המשל וגיבור הסרט שרויים בתוך מצב עניינים מסויים שהוא בעצם אשליה למצב עניינים רחב יותר, הם מצליחים לגלות את האשליה.
בעקבות הגילוי הם מצליחים להתעלות מעבר לאותו מצב עניינים, ולהתקדם ל'מצב האמיתי'.  

כולנו שרויים בתוך מצב עניינים מסויים הכפוי עלינו, יש אכן דרך להתעלות מעליו?
נניח שנצליח, אחרי שנגלה אשליה קיומית ונעבור למעבר לה, האם אכן יש לנו דרך להשתחרר ולגלות את העולם האמיתי? איך אנחנו יכולים להיות בטוחים שיצאנו באמת מהמערה או מהאולפן, אולי פשוט נכנסנו למערה\אולפן אחר, אל אשליה חדשה?

או שמא הנדרש מאיתנו זה עצם החיפוש, ולא המסקנה הבאה בעקבותיו.
לא נראה שעל מסקנה כזו אפלטון בנה, זה נראה שהוא מתכנן באיזשהו אופן להוביל את חניכיו באיזו יומרנות מסויימת, להכרת האמת.

לסיום אביא כאן מדברי המדרש תנחומא בוישב, עם הדגשה על מושג העלילה המופיע בו, שבלשונינו תכונה אולי אשליה, משום מה לא נראה לי שר' יהושע שיובא להלן מצפה שנדלג מעבר לאשליה-עלילה.

"ויוסף הורד מצרימה, זש"ה לכו חזו מפעלות אלקים נורא עלילה על בני אדם (תהלים כה). א"ר יהושע בן קרחה אף הנוראות שאתה מביא עלינו בעלילה את מביאן בא וראה כשברא הקב"ה את העולם מיום הראשון ברא מלאך המות מנין א"ר ברכיה משום שנאמר וחושך על פני תהום (בראשית א) זה מלאך המות המחשיך פניהם של בריות ואדם נברא בששי ועלילה נתלה בו שהוא הביא את המיתה לעולם שנאמר כי ביום אכלך ממנו מות תמות, מלה"ד? למי שמבקש לגרש את אשתו כשבקש לילך לביתו כתב גט נכנס לביתו והגט בידו מבקש עלילה ליתנו לה אמר לה מזגי לי את הכוס שאשתה מזגה לו כיון שנטל הכוס מידה אמר לה הרי זה גיטך אמרה לו מה פשעי אמר לה צאי מביתי שמזגת לי כוס פשור אמרה לו כבר היית יודע שאני עתידה למזוג לך כוס פשור שכתבת הגט והביאתו בידך אף כך אמר אדם לפני הקב"ה רבש"ע עד שלא בראת עולמך קודם שני אלפים שנה היתה תורה אצלך אמון שכך כתיב (משלי ח) ואהיה אצלו אמון ואהיה שעשועים יום יום ב' אלפים שנה וכתיב בה (במדבר יט) זאת התורה אדם כי ימות באהל אלולי שהתקנת מות לבריות היית כותב בה כך? אלא באת לתלות בי את העלילה הוי נורא עלילה על בני אדם".
נו, גילנו את העלילה, מה עושים עם זה? כמו שציינתי לא נראה לי שר' יהושע מעוניין שנוציא לפועל את התגלית שלנו, בשונה כמובן מאפלטון.
מה כן הוא רוצה? לנחמנו? [יש לציין שאני רואה את המדרש הבא כמטפאורה בייחס לשכר ועונש באופן כללי, ולאו דווקא בייחס לחיים ולמוות].

תוקן על ידי דה_וינצי2 ב- 01/08/2013 19:09:49

תוקנו הלינקים לנוחות הקריאה.

תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 01/08/2013 22:57:17

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2013 19:57 לינק ישיר 

זו נחמה? אדרבא !

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2013 00:24 לינק ישיר 

דה_וינצי, משל המערה מופיע בתחילת הספר השביעי של 'המדינה' של אפלטון, והוא 'גילום מוחשי' של משל הקו המחולק, המופיע בסוף הספר הששי. האיש המצוי במערה ויוצא ממנה 'צועד לאורכו' של הקו המחולק. הקו המחולק עוסק בסוגים השונים של הישים, ובסוגי ההכרה המתאימים להם.

אתה בטוח שיצאת מהמערה לפי סוג ההכרה שאתה מפעיל, והכרה זו תלויה בסוג הישים שהיא פועלת עליהם. יש התאמה חד חד ערכית בין סוג היש ובין סוג ההכרה, והאחד מעיד על השני. 

בסוף משל המערה באה החזרה פנימה של האיש אשר קודם יצא ממנה. החזרה הזו אינה מטעם אתי אלא מטעם אונטי. זה חלק מן המעגלים המחזוריים הגדולים של הקוסמוס. עולם המערה אינו אשליה כלל והוא חלק מן המציאות המסודרת שהתהוותה עם הבריאה. לכן יש לחזור אליה.

מסתתרת כאן תפיסה הנקראת אצלנו 'סוד קיומו של העולם'. על המשמעות של הביטוי הזה וטעם החזרה למערה, אביא מהזיכרון סיפור המופיע בסוף 'האמן ומרגריטה' [מוכר אצלנו גם כ'השטן במוסקבה'] מאת בולגקוב. קודם צאתו ממוסקבה, נפגש הפרופ' וולאנד, הוא השטן,  עם מתי הלוי, אחד מתלמידיו של ישו, על אחד מגגות הבתים במוסקבה. מתי רואה בוולאנד את 'רוח הרע ומלך הצללים'.  אבל וולאנד לועג לו. מה משמעות משאלתו הדמיונית לעולם שכולו אור, כולו טוב? האם יש קיום לאור ולטוב מבלי הרע והצל? האינם צמודים? הרי כל דבר מטיל צל, כל חפץ, כל מבנה, העצים וכל החיים. עולם שכולו אור מחייב את חיסולו של כל מה שמטיל צל, כל מה שבנמצא, חיסול הבריאה, חיסול עולמו של האלהים.

הנה כאן דוגמה יפה עד כמה משוקעת המחשבה האפלטונית בתפיסה האונטולוגית והתאולוגית, כפי שהם מופיעים בספור של סופר רוסי מן המאה העשרים.
עודד

רעיון בדבר קבוצה של כמה חברים אשר תקרא לאט איזה טקסט ותדון על כל פיסקה בצמוד לקריאה.

תוקן על ידי 932woland ב- 02/08/2013 00:26:33

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2013 00:53 לינק ישיר 

לאונרדו:
התזה שהבאת מורכבת משני רעיונות שאינם בהכרח קשורים זה לזה. אופן התפיסה השגוי, בו לומד האדם להבחין – הן באמצעות גילוי מהפכני, כפי שמומחש ב"מופע של טרומן" או הודות לגילוי מלומד והדרגתי, כפי שמבוטא היטב ב"משל המערה לאפלטון" – אינם דומים לרעיון התפיסה של קאנט, לפיו האופן שבו אנו תופסים את המציאות הינו תמיד שגוי ביחס למציאות, כפי שהיא באמת. אגב, "המופע של טרומן" אינו המקרה היחיד שבין גבולות המציאות והדמיון מטשטשים. ראה קישור מעניין בנושא –

http://www.chekhov-ohenry.com/%d7%a2%d7%9c-%d7%98%d7%a9%d7%98%d7%95%d7%a9-%d7%92%d7%91%d7%95%d7%9c%d7%95%d7%aa-%d7%95%d7%91%d7%93%d7%99%d7%95%d7%9f-%d7%a2%d7%9c-%d7%9e%d7%a6%d7%99%d7%90%d7%95%d7%aa%d7%99/

עודד:
המשכת עם רעיון הידרשות הטוב לרע והרע לטוב. אומנם אין זה תחום הקשור לנושא תפיסת העולם השגויה או הנכונה, אך אין ספק שהאופן שבו אנו בוחרים להתייחס לרוע, כאל מוקצה שיש להדירו תמיד, אינו מתיישר עם ההצעה הרחבה יותר שהעלית, לפיה אנו נדרשים לרוע על מנת לקיים את הטוב. באופן שכלתני, הדברים כמובן הגיוניים, אך הלכה למעשה – מסופקני אם תמצא אי פעם אדם אשר יסכים לאמץ זאת. אם אין אור – אין חושך. ועדיין, אנו בנויים לדחות את החושך, להניס אותו. זהו מקרה שבו הפילוסופיה עומדת מן העבר השני של המציאות.

כדברי קהלת "וְרָאִיתִי אָנִי שֶׁיֵּשׁ יִתְרוֹן לַחָכְמָה מִן הַסִּכְלוּת כִּיתְרוֹן הָאוֹר מִן הַחֹשֶׁךְ" (ב', י"ג).

כפשוטם של דברים, אפשר להבין שעדיף האור על החושך.
בעומקם של דברים, אפשר ללמוד שיתרון האור הוא כשהוא מגיע מהחושך, וכשיתרון החוכמה הוא כשהיא באה מהסכלות. משום שאין לחוכמה מעמד ללא הסכלות, כפי שאין לאור כל אפשרות בלעדי החושך.

לא ניתן להעריך משהו, כשאין משהו העומד כנגדו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2013 01:08 לינק ישיר 

ירוחם.
ראשית אני חושב שהבהרתי שאין קשר בין קאנט לנושא שהעלתי. בסך הכל רק תיארתי איך מחשבותי התגלגלו לאן שהתגלגלו. הזכרתי זאת רק בכדי להזהיר שאין אני מדייק בפרטים של משל המערה והמופע של טרומן, אלא איך שאני זוכר אותם בגדול.

בנוגע לדבריך שאני עוסק בשתי בעיות, אכן כך. אלא שהייתי מתמקד באלו שני רעיונות אני עוסק.
א] בעיה ראשונה היא בעצם הגילוי, בדרך הגילוי ובוודאותו.
ב] בעיה שניה היא בתכלית הגילוי, מה עושים עם ה'תגלית'? אני חושב שהן אצל אפלטון והן במופע של טרומן מצפים מהאדם לפעול בהתאם לגילוי. לעומת מה שנראה מהמדרש שמעבר לעצם התלונה כלפי שמיא, לא נראה שהיא אמורה להשפיע על אורח החיים לאחר התגלית.

עודד.
אני לא ממש זוכר, אך נראה לי שמטרת החזרה היא בכדי לספר לשאר האסירים על 'הבלוף', ולא חזרה 'לתוך הבלוף' ו'כיפוף הראש בפניו' כמו שאתה מציג זאת.
אכן הסיפור שהצגת על יחסי הצל והיש הינו מחכים ויכול להיות התפתחות שונה מזו של אפלטון, אך אם זכרוני אינו מטעני אין כוונתו של אפלטון לתת איזשהי לגיטמיציה לאשליה. להיפך הוא מנסה להלחם בה בכל כוחו.
אני טועה??

תוקן על ידי דה_וינצי2 ב- 02/08/2013 01:14:26

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2013 01:34 לינק ישיר 

דה ווינצ'י
אני סובר כמוך בפרשנות אפלטון, אם כי אפלטון סקפטי לגבי האפשרות של הפילוסוף להוציא אחרים ובסופו של דבר הוא כותב כי הפילוסוף במדינה הלא מתוקנת צריך להתרחק מלנסות ולהביא אחרים אל האור שמא יהרגוהו כפי שעשו לסוקרטס.
יש לציין כי דברי עודד נכונים לדעתי כשמדובר במסורת האפלטונית וזה האופן בו המסורת האפלטונית הבינה את העולם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2013 12:04 לינק ישיר 

לאט לכם. ברור שהאדם שואף אל האור, אל הטוב. הוא בנוי, כלשון ירוחםשמ, לדחות את החושך. זה מה שמספר לנו אפלטון ב'משתה'. אבל לעולם אינו יכול להשיג את מבוקשו. האלהים העדיף עולם שיש בו אור וצל על פני העדרו בכלל של העולם. העדפה זו היא ביטוי לטובו של האל. [ראו הקטע שהבאתי מטימאיוס ב'חובה לקרא'.

המערה אינה אשליה, אינה בלוף. היא חלק מן המציאות. המציאות הזו היא קוטבית, ויש בה מתח מובנה בין שאיפה לבין הכרח. שואפים לאור אבל בהכרח אי אפשר להתנתק מן המציאות הכוללת גם את הצללים. לו נתן היה להתנתק, היה עולמו של האלהים מתפרק, ומעיד שמעשהו לא היה טוב. הפרופ' וולאנד חוזר בדבריו לרעיון הגדול הזה של אפלטון. דיון סביב העניין הזה קיים גם בספר איוב.

אל תשכחו גם את 'יוסיף דעת יוסיף מכאוב', הנה שוב המתח הזה. החכמה עדיפה על הסכלות אבל גורמת כאב. [אולי דווקא האדישות עדיפה?].

העניין שאנחנו מבררים כאן, סביב אותה פיסקה אמורה בטימאיוס, ושלוחותיה בדיאלוגים אחרים, העסיק אנשי מחשבה ואמונה כאלפיים שנים. תאור חשוב של הנושא הגדול הזה תמצאו בספרו של לאבג'וי 'שרשרת ההויה הגדולה'. ספר זה חשוב מאד לכולנו.  

משהו על השרשרת הזו

http://www.schooly.co.il/MySchool/main_page_c.asp?SchoolId=550&topicid=136265&page=1

עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2013 14:57 לינק ישיר 

לגבי מה שנאמר למעלה. כתוב במדרש "טרף נתן ליראיו" - טירוף נתן ליראיו. "רוצה ה' את יראיו "למיחלים לחסדו", וכשאדם מת שואלים אותו צפית לישועה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2013 16:25 לינק ישיר 

רשבן כתב:
לגבי מה שנאמר למעלה. כתוב במדרש "טרף נתן ליראיו" - טירוף נתן ליראיו. "רוצה ה' את יראיו "למיחלים לחסדו", וכשאדם מת שואלים אותו צפית לישועה.

פרש שיחתך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2013 17:57 לינק ישיר 

הסיפא  זו המצאה שלו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2013 20:19 לינק ישיר 

כולנו שרויים בתוך מצב עניינים מסויים הכפוי עלינו, יש אכן דרך להתעלות מעליו? 
נניח שנצליח, אחרי שנגלה אשליה קיומית ונעבור למעבר לה, האם אכן יש לנו דרך להשתחרר ולגלות את העולם האמיתי? איך אנחנו יכולים להיות בטוחים שיצאנו באמת מהמערה או מהאולפן, אולי פשוט נכנסנו למערה\אולפן אחר, אל אשליה חדשה? 

או שמא הנדרש מאיתנו זה עצם החיפוש, ולא המסקנה הבאה בעקבותיו. 
לא נראה שעל מסקנה כזו אפלטון בנה, זה נראה שהוא מתכנן באיזשהו אופן להוביל את חניכיו באיזו יומרנות מסויימת, להכרת האמת. 
חלק מדבריך דה וינצי.
כוונתי למה שכתבת דהמצב שבו אנו חווים ברגע זה, אין ידוע האם מצב זה הוא האמיתי או שמא נתפס רק כאשליה (ביחס לאמת) , ממקורות אלו משמע דצורת האדם לגבי עבודת ה' (שכך מועמד או שצריך להעמיד את עצמו) באופן שהוא רחוק מן האמת, ועצם המרחק הוא התכלית, לבקש לצאת מן המרחק. היינו דתמיד מצפה לישועה ומייחל לחסדו, ולצאת מן המיצר.    

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2013 20:27 לינק ישיר 

האדם והחברה שתמיד מצפה לישוע ולצאת מהמחנק . אפילו כשהוא לא במחנק והוא חיי ברווחה,ובחרות גדולה.
הבעיה היא בחינוכו ובמצב נפשם של מחנכיו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2013 21:16 לינק ישיר 

דה_וינצי2, כתבת '... משל המערה, ... אני לומד כרגע את קאנט,' ושאלת אם יש דרך להשתחרר ממצב ענינים נחות אל מצב ענינים 'אמיתי' כלשונך.
גם קאנט עוסק במערה האפלטונית, כמובן, בדרך חדשה והתוצאה שונה מאד. צריך להכיר את הראשון כדי להבין את השינוי הגדול אצל השני.
כמו שאתה שואל גם קאנט שואל. בפרק השני של 'הקאנון של התבונה הטהורה' [ע' 396 בתרגום ברגמן רוטנשטרייך] הוא כותב:
'כל ענינה של תבונתי [הענין הספקולטיבי וכן הענין המעשי] מצטרף לידי שלש שאלות אלו:
1. מה אני יכול לדעת? – שאלה ספקולטיבית [של העיון בלבד].
2. מה אני רשאי לעשות? – [שאלה מעשית בלבד]
3. למה אני יכול לקוות? – [שאלה מעשית ועיונית כאחת].'

כדאי לנסות ולהשוות התשובות של אפלטון וקאנט על השאלות האלו.
עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2013 13:49 לינק ישיר 

לירוחם, שוב אין הנושא כאן בגשמי להרגיש בעצב וכדו', אלא דצריך להסתכל ביחס לבוראו כרחוק ורוצה להתקרב, דוד המלך אמר בכל יום "אין דורש לנפשי" עיין כל המזמור שם, וכן בתחנון חנני כי אמלל אני. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2013 16:05 לינק ישיר 

רשבן

כל אחד ושאפותיו הוא. איני רוצה להדבק בבוראי, רק לאחר שאתבקש לישיבה של מעלה. עד אז אני רוצה להנות בישיבה של מטה.
אני סבור  אם לאדם טוב ומתלונן- הוא נחשב כפוי טובה לזה שנתן לו את כל הטוב.
בענין השאיפות הרוחניות- כבר אמר על זה בנו של בעל התהילים כנראה  לאחר שיחה עם אביו.

קהלת פרק ז  (כט) לְבַד רְאֵה זֶה מָצָאתִי אֲשֶׁר עָשָׂה הָאֱלֹהִים אֶת הָאָדָם יָשָׁר וְהֵמָּה בִקְשׁוּ חִשְּׁבֹנוֹת רַבִּים:
איפה למדת מה' שהוא רוצה ממך את הדרך הזו? נזיר מביא קרבן חטאת בגין נזירותו. ועוד הוסיף בנו של בעל התהילים.

קהלת פרק ח

(טו) וְשִׁבַּחְתִּי אֲנִי אֶת הַשִּׂמְחָה אֲשֶׁר אֵין טוֹב לָאָדָם תַּחַת הַשֶּׁמֶשׁ כִּי אִם לֶאֱכוֹל וְלִשְׁתּוֹת וְלִשְׂמוֹחַ וְהוּא יִלְוֶנּוּ בַעֲמָלוֹ יְמֵי חַיָּיו אֲשֶׁר נָתַן לוֹ הָאֱלֹהִים תַּחַת הַשָּׁמֶשׁ:

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2013 17:39 לינק ישיר 

המופע של טרומן. ניסוי בנמלים ובבני אדם.
   מחבר: eli_s

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > משל המערה, המופע של טרומן ומדרש תנחומא - יש דרך לצאת מזה?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext