אחת הטענות המרכזיות של הדוברים החרדיים בדבר חשיבות השמירה ההרמטית על עולם התורה היא שבכך הם משמרים את העולם שהיה טרם השואה באירופה. לעומת זאת יש הטוענים לעומתם שמעולם לא הייתה פריחה שכזו של עולם התורה אלא במדינת ישראל
2013.
היכן האמת?
אנו יודעים לערוך מיפוי של חלק מהחסידויות הגדולות ושל הישיבות המפורסמות טרום השואה, ואנו יודעים שרבים מעם ישראל טרום השואה לא היה חרדי במובנו כיום. היסטוריונים חרדיים כדוגמת אסתר פרבשטיין מתנסחים בזהירות ואינם מעיזים לומר את האמת בפומבי וחוקרים חילוניים מציגים תמונות חלקיות, כגון מספר החברים הגדול בתנועת הבונד או מיעוט החנויות הכשרות בפולין.
האם יש/ ניתן למצוא תמונת פסיפס מפורטת ומקיפה ככל האפשר של המפה החרדית-דתית-חילונית ערב השואה? האם ניתן לומר כמה חרדים חיו טרם השואה וכמה מי שאינם חרדים חיו בתקופה זו?
שאלת על מפת היהדות, החרדית והדתית והחילונית, ערב השואה. אין זה תחום שאני מתמצא בו. ראיתי זעיר פה זעיר שם שאכן מציגים את הטענה שלך.
אמנם גם בלי להתמצא בתחום ניתן להבין שיש לבדוק כמה חתכים: גם בנוגע לאנשים וגם בנוגע למוסדות וקהילות. לדוגמא: כמה יהודים היו בעולם? או באירופה או במזרח אירופה? ובארץ ישראל? איך הם הגדירו את עצמם? לפי מה? (מסים קהילתיים כלשהם למשל). האם המונחים המודרניים שלנו, "חרדיים" ו"דתיים" מתאימים לתקופה זו או שהם אנכרוניזמים (=החלה אחורה של מונח חדש).
ניתן להשוות בין מספר הישיבות ומספר תלמידיהן אז והיום. יש מן הסתם נתונים. יש כמה מחקרים שפורסמו בתחום. כמדומה שבאוניברסיטה העברית יש כמה חוקרים שעוסקים בתחום זה וחלקם מופיעים לפעמים בפורומים החרדיים, כמו דוד אסף ובני בראון.
יש גם חוקרים "משלנו", שאליהם אפשר לפנות, אבל איני מכירם להפנות אליהם.
עוד בנוגע לישיבות: יש להשוות לדעתי לא מספרים, מפני שהחלוקה בין חרדים ודתיים לבין חילונים היתה יכולה להיות שונה, והנסיבות היו שונות. אולי גם לא אחוזים של מספר התלמידים יחסית לציבור, למרות שזה מדד יותר משמעותי. יש לבדוק תנאים נוספים כמו המידה שבה יכלו ישיבות להציע תנאי מחיה ולימוד לתלמידים, ולכן אולי יש לבדוק גם את רמת החיים?
בקיצור, יש כה הרבה פרמטרים עד שאני תוהה אם היה טעם בכלל לפתח את הנושא, שהרי אתה מומחה יותר ממני לנושא.
רק אם הרשיתי לעצמי להפליג, אני מצביע על עוד נושא חשוב מאד. אצלנו, בעולם הישיבות, נוהגים לטעון שרמת הלימוד היום שונה מאד מזו שהיתה בדור העבר. זה נושא שיש לבדקו, ויש לתכנן כיצד עושים זאת. מה הם המדדים שיש להשתמש בהם כדי להעריך את המצב דאז והיום. זה נושא מעניין דיו שכדאי לפתוח עבורו אשכול.
לשאלתך: גם אני אינני היסטוריון. ספק אם ישנם אומדנים מדוייקים אבל ברור לגמרי שהסחף היה גדול מאד.
לגבי עולם הישיבות - יש אומדן מדוייק לגבי כמות בני הישיבות בליטא, והוא נעשה על ידי ד"ר בן ציון קליבנסקי.