בית פורומים עצור כאן חושבים

האם מהפיכת המידע הטיבה עם איכות הפסיקה?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/11/2013 14:06 לינק ישיר 
האם מהפיכת המידע הטיבה עם איכות הפסיקה?

ננסה להגדיר איכות פסיקה לפי אמות המידה הבאות (ברור לי שאין בזה רשימה ממצא וגם יש בזה הרבה אידאליזציה):

א.      ניסוח ברור של העקרונות והכללים עליהם מתבססת הפסיקה (נימוק המאפשר ביקורת)

ב.      שימוש במגוון עקרונות הלכתיים (לא תמיד אותו העיקרון ועדיף גם מספר עקרונות באותו המקרה)

ג.       היכולת לקשור את החדש לישן כלומר להפעיל עקרונות ותיקים (שכבר קיבלנום בעבר) על מקרה חדש

ד.      התאמה לפסיקה הקודמת (בין אם עקבית ובין אם לאו אבל צריכה לתקשר עם הפסיקה הקודמת)

ה.      התאמה למציאות החברתית כלכלית פוליטית של הדור

אני מניח שכיהודים יראים אנחנו מעוניינים באיכות פסיקה טובה ומשתפרת לאורך זמן. כעת אני רוצה לשאול האם מהפיכת המידע קידמה את איכות הפסיקה או לא? מקובל שגדולי ישראל יוצאים חוצץ נגד האינטרנט. הנחת העבודה שלהם היא שחופש מידע (גיוון וזמינות) יכול להוביל לתנועת חילון רבתי כמו שהתרחשה במאה ה-19. כל עוד השטעטל היה מנותק מהמתרחש ומקורות המידע היו דלים וכל עוד מוסדות ההשכלה היו מוגבלים להיצע מקומי דל, היה ניתן לשמר מערכת שמרנית וחסינת שינוי. ברגע שנסללו הדרכים ופסי הרכבות, הודפסו העיתונים וספרות בכלל ונפתחו מוסדות חינוך אלטרטיביים – התוצאות היו מהירות והרסניות לסדר הישן. כך, סבורים הגדויילים, עלול לקרות אם ניתן למהפכת המידע לפעול ללא ריסון.

אני רוצה להציע תוצאה אחרת של מהפיכת המידע שדווקא מכוונת לשמרנות פסיקתית. מה היו מקורות המידע שעמדו לו לרב בקהילה לא מרכזית במזרח אירופה או בהרי האטלס או באיזה מקום אחר לבחירתכם במאה ה-18 או אפילו ה-19? היו לו את הספרים המועטים שהיו בבית המדרש ואולי במקרה הטוב היתה לא חליפת מכתבים עם מקור פסיקה מרכזי יותר. אבל בסופו של יום היה לו את ניסיון חייו והבנתו שלו את הכללים ההלכתיים ואופני יישומם. העדר התקשורת הזמינה והתפוצה המוגבלת של הספרות הפסיקתית דרשו בהכרח מפוסקים אלה להפעיל שיקול דעת עצמאי ולעיתים גם מחשבה מקורית. מחשבה מקורית וגיוון דעות הם סם החיים של כל תרבות ועולם ההלכה לא יוצא מכלל זה.

לא כך פני הדברים לאחר מהפיכת המידע. מנועי חיפוש מתקדמים וזמינות כמעט מוחלטת של כל המקורות האפשריים יוצרים מציאות פסיקתית אחרת. בעצם יש לנו כאן שני כוחות משמעותיים הפועלים על הפסיקה: זמינות כמעט מוחלטת של מקורות מחד ובקרה וביקורת מיידית על תוכן הפסיקה מאידך. נדון בהשפעה הראשונה תחילה. אם מספר המקורות העומדים לרשות הפוסק דלים, הוא נדרש לסלול דרך חדשה ולעצב עקרונות פסיקתיים חדשים. כאשר יש למעשה יותר מקורות ממה שיש לפוסק משאבי זמן להתמודד וחשש שמא הוא לא התייחס לאיזה מקור עלום באיזה פרוייקט שו"ת צדדי, המון אנרגיה מושקעת בעיצוב פוליטי של הפסק מאשר ביצירתיות למדנית. בלשון העם קוראים לזה כיסוי..

גם הבקרה והביקורת הכמעט מיידיים של כל פסיקה יוצרים מגבלות על מידת היצירתיות. אם בעבר המשמעות ההלכתית של פסקים או חיבורים התגלתה לעיתים שנים לאחר מות מחברם, כיום ההתייחסות היא מיידית. כמות החומר הפסיקתי והצורך האובססיבי להגיב על כל דבר יוצרים מציאות חדשה שלא היתה קודם.

תופעות אלה מכוונות ל"השטחה" של המגוון הפסיקתי. מכאן צריכה לצאת אולי קריאה נרגשת לגדויילים דווקא לחזק את האינטרנט כי אין כמוה לחיזוק השמרנות והחלשת הדימיון – מערכי הייסוד של החרדיות. אמנם נכון הוא שלפוסק כיום עומדים מקורות בעושר שאין לו כל תקדים, אך נראה לי שהתוצאה היא לרעת הפסיקה ולא לטובתה ודו"ק.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2013 14:22 לינק ישיר 

ירובעל
יפה כתבת - אך האם באמת יש טעם להמציא כל פעם את הגלגל מחדש?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2013 14:36 לינק ישיר 

דברים שבעל-פה אי אתה רשאי לכותבם. כבר במשנה כמעט בכל סוגיה מובאות דעות שונות. ככל שהתרבו המקורות של התורה שבעל-פה, אם בכתב-יד אם בדפוס ואם באינפורמציה דיגיטלית, כן נדרשה בקיאות גדולה יותר מפוסקים שפסיקתם מסתמכת באופן מקיף על כל הדעות שקדמו להם. בדורות האחרונים הדבר הגיע עד כדי אבסורד, כי אין אדם המסוגל לדעת ולהבין לעומק את כל המקורות, והאחדות פשוטה ביסודה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2013 15:04 לינק ישיר 

יש בעיה עם עצמאות  הפוסק מבחינת נטילת שיקולים ואחריות על עצמו דבר שמשליך לאיטו על רמת הפסיקה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2013 15:06 לינק ישיר 

תלמיד ,
למה פחד מאחריות ?יהיה לו תמיכה מהרבה טוקבקים?
ולעצם הרעיון ,כמדומני שרק אז תתחיל המלחמה האמיתית,

תוקן על ידי ביליצר ב- 04/11/2013 15:32:56

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2013 16:09 לינק ישיר 

השאלה המתבקשת היא האם זה תהליך לינארי של השטחת הפסיקה מה שיוביל למרק של מנהגים, דעת תורה, ואטומיזציה של הפסיקה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2013 20:13 לינק ישיר 

בילי
לא טוקבקים, שו"תים קודמים, וכמו שכתב ירובעל בהודעה לפני

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2013 21:53 לינק ישיר 

תלמיד 
אני הייתי ציני והנני מסתפק אם גם כבודו ,
ירובעל בעצם מנסה לטעון שהשותי"ם שיש באוצר החכמה ללא אינטרנט מגבילים אותו מדעה עצמאית ואם יהיה חשוף לעולם הגדול יוכל לגבש דעה עצמאית ,

מיותר לציין שאכן היו פוסקים בדורינו שהיו די עצמאיים ,רש"ז זצל ובראשו רב משה פיינשטיין זצ"ל

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2013 18:04 לינק ישיר 

יש להוסיף לרשימת העצמאיים את הרב עובדיה יוסף זצל ולהבדיל בין חיים לחיים את רב משה שטרנבוך שליטא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2013 19:16 לינק ישיר 

בילי
אין לי זמן לקבץ דוגמאות אבל כדאי לך לעיין בקובץ ישורון האחרון (המוקדש לרב גניחובסקי) במאמרים על מדי מים דיגיטליים ותראה כמה הרבה מהכותבים בסה"כ מצטטים. וזו דוגמה בעלמא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2013 23:28 לינק ישיר 

תלמיד 

הערתך מופנית אלי?למה?
שוב,הרי לכן הציע ירובעל לרבנים גלישה באינטרנט ,והשאלה מה כונתו האם בכדי להתנתק דרכו מהישן הידוע והקבוע או כמו שתלמיד הבין בכדי למצוא את השו,ת האבוד שתעשה או לא תעשה לו פדיחות למרות שיש לו אוצר החכמה ללא צורך באינטרנט ,

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם מהפיכת המידע הטיבה עם איכות הפסיקה?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext