| נשלח ב-9/1/2014 23:25 |
|
| |
בעין יהודית חרדית: יוחנן דוד סלומון ע"ה
לפני כמה שבועות נודע על פטירתו של יוחנן דוד סלומון ע"ה. האיש היה מוכר יותר בכינוי "יוחנן דוד", ומאמריו הייחודיים מזכים אותו באשכול זה. הכרתי את כתביו הרבה לפני שנודע לי מיהו, רק לאחר פטירתו. הביוגרפיה שלו תומצתה בהספד שפורסם ב"יתד נאמן". הוא נולד בשנת תרצ"א, כלומר בן 83 היה במותו. היה בן ונכד למשפחת תלמידי חכמים, אם כי אביו התפרנס ממסחר בתרופות (האם היה רוקח? לא ברור ממה שכתוב). הוא עצמו למד בישיבת חברון, התחתן עם נכדת ה"בית אברהם" מסלונים, עבר לגור בתל אביב, היה מורה. אז הוקם ארגון "אל המקורות", הראשון מסוגו שעסק ב"קירוב", דגם ראשוני למה שיהפוך להיות "תנועת התשובה" (וההחזרה בתשובה). לא מסופר מדוע חשבו על כך, אך פנו אליו והזמינו אותו לכתוב. אני מצטט ממה שכתבו עליו, אולי בני המשפחה: "משך לילות שלמים היה יושב וכותב בתנאי אותם ימים. מוחק וכותב ושוב מגיה ומתקן מתוך ריבוי מחשבה איך לקלוע לליבם של הקוראים." כך נולד סגנון חדש כמדומה בעולם החרדי המתפתח של "בני התורה": "מתוך תפיסה שצריך לדבר אל הדור בשפתו, גיבש סגנון כתיבה מיוחד הממחיש את הנושא בצבעים חיים לעיני כל קורא ומקרבם גם לליבו של הרחוק". לאחר זמן רב כתב טור קבוע ב"יתד נאמן". כמה שנים כתב ואני יכול להעיד כי כל שבוע הייתי קורא את מאמרו בענין. ותמיד היה מה ללמוד – או לפעמים להתרגז. איני יודע מדוע פרש מכתיבה שם, אבל אחר כך היה זמן שהיה מפרסם גם ב"קהילה". לקט נרחב של מאמריו מכל התקופות פורסם בסדרה בת מספר כרכים, "בעין יהודית". כתיבתו רהוטה, קריאה, מרתקת, מקוממת לפעמים, ובכוונה תחילה. הדגם פשוט ויעיל: הוא מספר סיפור, מעלה רעיון, מציג שאלה, מסיק מסר. ניתן לא להסכים. כאמור, לעתים הוא מאד מקומם. אבל הוא תמיד מעורר מחשבה. גם כאשר הוא כותב באופן שמעורר ביקורת עצמית וחזרה בתשובה במובן החיובי של המילה, הדברים היו קריאים ונוחים הרבה יותר מאשר מאמר בספר מוסר כלשהו. ואולי זה רק הטעם שלי, ואולי זה הטעם של בני דורנו, הנוכחי וגם (אנחת גיל) הקודם. כמדומה שבחוברות "מחשבת" של "אל המקורות" (לקט מתוכן התפרסם מאוחר יותר ב"עין יהודית"), היה כותב יותר בנימת שיכנוע של החרדי הבא לשכנע את הדתי לאומי או המסורתי להתחזק. במאמרים המאוחרים והרבים יותר, כמו אלו שב"יתד נאמן", הציג עמדה מוסרית במובן הקלאסי (אם אני רשאי להשתמש במונח זה שלא הגדרתי ולא הבאתי מקורות לשימוש בו). אני מאפיין: כוונתי להתבוננות עצמית מושכלת שמטרתה להביא ללקח מעשי. בשתי מילים: עבודה עצמית. באחת: חינוך. בין כך ובין כך, יש לי כלפיו הכרת הטוב על רעיונות שקיבלתי מדבריו במשך השנים, ועל דרכי הצגת דברים שבהם למדתי להשתמש. גם לזכרו, וגם מפני שדמותו וכתביו ראויים לפורומנו, אני כותב את הדברים האלו. עבור מי שמכיר ובמיוחד עבור מי שאינו מכיר, אני מביא דוגמאות. לדוגמא ולעיון ולויכוח. כמדומה שזה מה שהיה משמח אותו, וכמאמר חז"ל, יהיו שפתיו דובבות בקבר (וזו, לדעתי, מטאפורה).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/1/2014 23:25 |
|
| |
מוסר זה פסיכולוגיה המאמרים השימושיים ביותר שלו עוסקים ברעיון מוסרי פסיכולוגי. הנה דוגמאות. אני נאלץ לקצר כדי לא להכביד על עצמי בהעתקה. "תתחדש", "בעין יהודית" ח"א, עמ' 55. כשעה אחר רדת החשכה חצה אזרח אחד את הגן הציבורי שבשכונה בדרכו הביתה. לפתע שמע קול בכי חנוק מפאתי הגן... הוא אזר אומץ והתקרב. בחשכה הבחין בדמות ילד רובץ על ארבעותיו לי הגדר ובוכה. ילד למה אתה בוכה? שיחקנו... אני הייתי סוס קשור לגדר. כשנהיה חושך, הלכו כל הילדים הביתה והשאירו אותי כאן לבד. האזרח התקרב ... והבחין בחשכה בחבל קשור יפה לגדר שאת קצהו השני אוחז הילד בין שיניו. פתח את הפה, קרא האזרח כמעט בכעס. החבל יפול ותוכל ללכת הביתה. אני לא יכול, גבר בכיו של הילד. מדוע? כי, כי אז לא אהיה סוס..." והמסר הפסיכולוגי: "כבילות עצמית כזו אינה נחלתו הבלעדית של ילד עתיר דמיון בן 8... בני אדם הולכים ומדביקים לעצמם מרצונם החופשי איזו תוית, ואחר כך ידיהם כבולות.": המחבר משתמש במסר הזה כדי לתת דוגמא של מי שרוצה לילד שלה חינוך ערכי אבל אינה מוכנה לשלוח אותו לבית ספר דתי כי גם היא אינה כזו. יש כאן הזמנה להתבוננות עצמית, וגם לפריקת חבילה. האם עלינו לקבל תויות כפי שהן או לפרקן ולבחור מה טוב לנו? קשה למצוא סיפור מוצלח מזה, לטעמי, אבל ההזמנה לבחינה עצמית ולתיקון נפשי ומוסרי מופיעה בנוסחאות רבות. למשל: ב"הכתם העוור", (ח"א עמ' 69), הוא מתחיל בעובדה הפיזיולוגית שיש לעין נקודה שממנה אינה יכולה לראות כלום. מכאן: האם זה קיים גם בפסיכולוגיה, ברוחניות? מסתבר שכן. למה אנו עוורים? למה אין אנו מודעים? אולי לחשבונות מוטעים. כמו זה של גברת אמיתי, המודה לבעלה שהיא נהגה להצביע באסיפות ועד הבית נגד השכנה רק בגלל שהיא הזכירה לה את הגננת הצובטנית מימים עברו. מה עושים? כאן אין ממש תשובה, רק להיות "דרוך וערני" ולכל הפחות לדעת שיש כאלו. יש מאמרים רבים מאד כאלו, הכוללים גם עצות מעשיות. ויהיה מי שיאמר שאלו הטובים והחשובים ביותר שלו. אבל ניתן למצוא אצלו הרבה יותר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/1/2014 23:27 |
|
| |
ביקורת מוסרית, גם פנים חרדית חלק ממאמריו מציעים התבוננות, ביקורת נועזת לציבור שלנו וקריאה לשינוי פנימי שהציבור שלנו, החרדי, זקוק לו. ומי לא. המאמר "שמאי" (עין יהודית א, עמ' 136) מציג את אדון כרטא שנלחם למען זהירות במצוות. הוא אוסף את פירורי הלחם מסעודותיו ומפזר לציפורים, למרות שהשכנים מתלוננים שזה גורם למפגע לכלוך על הכביסה. הוא מתעטף בטלית בתנופה ופוגע במי שעומד מאחוריו בבית הכנסת. הוא מנקה את הבית מחמץ ומלכלך את מרפסת השכן מתחתיו. הוא זועק נגד נער בר מצוה שקורא את ההפטרה שלא במבטא המקום. יוחנן דוד מזהיר כי "הפתעת חייו מזומנת לו בעולם האמת. שם הוא עתיד לגלות שרבות ממצוותיו, חבילות חבילות של עבירות כרוכות בעקבותיהן". ב"עלי עין" (ח"א, עמ'' 89) הוא מספר על העשיר שנזהר כל כך מעין הרע עד שלעולם לא יזמינו, הוא ומשפחתו, את הקרובה האלמנה והעניה, כדי לא לגרום לה ולילדיה את המידה הנוראה של קנאה או אפילו חלישות הדעת. "על לוחות הברית של דת זו כתוב רק דיבר אחד: השמר לך ושמור נפשך מאד מעין הרע. מצוה זו דוחה את כל המצוות כולן". (לטעמי, זו כבר הקצנה. הפחד מעין הרע הוא אכן פסול, אבל יש כאלו שמאמינים בזה ובמובנים אחרים הם יהודים יראים ושלמים – וזו הבעיה). ב"מילטשת היהלומים" (כרך א' עמ' 121) הוא מציע לאדם לראות את עצמו כיהלום גולמי הטעון ליטוש. הילד רואה את עצמו כמרכז העולם. כשהוא גדל, האם הוא משתנה לטובה או רק מסתיר את מידותיו הקדומות תחת מלל אידיאולוגי? אין די להיות אדם הפועל באופן טבעי. צריך חינוך עצמי לפי התורה, ולשם כך צריך, כמובן, לימוד בישיבה, כפי שעושה גיבור הסיפור. יש כאן אם כן שילוב של אבחנה פסיכולוגית נכונה עם ההמלצה, שגם היא נכונה (לפחות ברמת האידיאל, ואין רצוני לדון כאן בדמותה של הישיבה בפועל אלא בדמותה האידיאלית כפי שי.ד.ס מתאר וחפץ בה).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/1/2014 23:28 |
|
| |
אידיאולוגיה תורנית ואידיאולוגיה חרדית כפי שצויין, נראה שהמניע הראשון לכתיבתו היה החזרה בתשובה. לשם כך הוא עסק בהקנית האידיאולוגיה החרדית. בדוגמא מופתית אעסוק כאן. ב"לממשלת היום" (ח"א עמ' 43), מציג יוחנן דוד את התזה החרדית שהיא אולי המרכזית ביותר בציבור שלנו. הציות לרבנים והאמונה בגדולי הדור. אפשר לא להסכים. אבל דומה שכאשר נכתבו הדברים, לפני עשרות שנים, היה קל יותר להאמין בהם. האם זה בגלל שהרבנים היו גדולים יותר, או שהיתה עליהם פחות השפעה מהסביבה, לא היתה להם "חצר", או שלא היה עליהם פירסום כמו היום? אני מסכם את הסיפור היפה. בחדר ההמתנה נשארו שנים, חבוש כפה המעיין בספר - וגלוי ראש הקורא בעיתון. (הערת אגב על הסגנון: יתכן שיוחנן דוד הוא שהמציא את המונח הזה, "גלוי ראש", כאנטיתזה לחובש כיפה) גלוי הראש פורץ בצחוק ומראה לשכנו קריקטורה המציגה רבנים ומתחת לכל דמות תפקיד של שר. הכותרת: "הממשלה החרדית". הדברים נכתבו הרבה לפני שהחרדים הצטרפו בכלל לקואליציה ובוודאי שלא התמנו לשרים. כאן מתחילה שיחה רצינית. מדוע שרב לא יתאים להיות שר? ובכלל, מה דרוש כדי להיות שר? השאלה הזו, יש להוסיף, היא שאלה עתיקת יומין. מי המנהיג הראוי? איך בוחרים אותו? אפלטון, מראשוני הפילוסופים והגדול שבכולם, כתב כי הפילוסוף, כלומר החכם, הוא הראוי. יוחנן דוד מציג עמדה דומה. ראשית, הוא פוסל את הפוליטיקאים בגלל שהם זכו לקידום בשל יכולות מניפולציה ולא בגלל כישורי הנהגה. מה שדרוש למנהיג הוא "להתעלם מהאינטרסים הכיתתיים הצרים של הציבור שלהם. שכל שר בממשלה יהיה בעל כושר ניתוח מעולה של בעיות, ובעל כושר לחשוף כל נימוק אפשרי בעד ונגד, ויכולת לשקול את השיקול הסופי, ולהכריע בדבר מתוך מאמץ שכלי עליון להשגת הפתרון הטוב ביותר לאומה". וראה זה פלא. מי מתאים? "הבה נראה במה עוסק תלמיד חכם הלומד תורה לשמה. קודם כל מבחינה מוסרית הוא אדם המסוגל להתעלות מעל רצונותיו האנוכיים ולפעול לפי מערכת הערכים של התורה, שאינה זהה כלל עם יצרי האדם לכבוש, שלטון, ממון וכדומה. בתירגול הזה הוא עוסק משחר ילדותו... כל שומר תורה מתורגל להתגבר על יצריו כאשר זה נוגד את ההלכה, אבל לרמה גבוהה ביותר בתחום זה מגיע תלמיד חכם אמיתי". ומי שהוא פוסק הלכה – "לפני שהוא פוסק הלכה הוא מנתח את הבעיה מכל צדדיה, ושוקל יפה את דמיונה ואת שונותה ממקרים אחרים המופיעים בהלכה, ומביא לידי ביטוי יכולת עליונה של כושר שכלי". ועכשו טענה היסטורית: "לאורך ההיסטוריה הארוכה של קהילות ישראל בגולה, לא נוהלו עניני עמנו ע"י ממשלה יהודית, וגם לא ע"י שומרי העיר הפרשים בעלי האלות... כל אדם משכיל יודע שההחלטות בנושאים אלה היו בידי הרבנים גדולי התורה. אספת פרנסים ומנהיגי הקהילה היתה תמיד בראשותו של הרב". {הערה היסטורית: כמדומה שהטענה שרבנים עמדו תמיד בראש הקהילות והחליטו החלטות, או אפילו היתה להם זכות וטו, טענה זו אינה מדוייקת]. ואז, גלוי הראש משתכנע. "גם רבנים יכולים להיות שרים בממשלה". וחובש הכיפה מתקן: "מבחינה אובייקטיבית, הרבנים הגאונים שליט"א, שעליהם התלוצץ בעל הקריקטורה, הם היחידים שרכשו במשך עשרות שנים ובעמל רב את ההכשרה היחידה הדרושה כדי להחליט החלטות קשות וגורליות. יש רק בעיה אחת: איך משכנעים רב גדול כזה לסגור את הגמרא ולעזוב את בית המדרש כדי לעסוק בתפקיד אשר המעמד, הכבוד והשלטון שהוא מעניק אינם מהוים עבורו כל פיתוי". נפלא! וגם מדוייק. חלקית. יש במאמר דמות אידיאלית, כפי שהרב התלמיד חכם אמור להיות. וכן, יש רבנים כאלו גם היום. אבל יש גם אחרים. ודומה שמספרם של האחרים גדל. ואולי זה רק מחלוקת ושמועות סביבם שגורמים חוסר אמון בהם? אני בטוח שרבים מקוראי דברים אלו יזהו בין הרבנים שהכירו אישית כאלו העומדים בתנאים אלו או מתקרבים אליהם. אבל בעוונותינו, לא כל מי שמוצג כ"רבנים הגדולים שליט"א" אכן נקי כפי שכותב יוחנן דוד. זו אידיאליזציה. כאן אני תופס את עצמי. מתוך מה שמתחתי ביקורת על מאמר זה, אפשר שנחלשת הקביעה לגבי טבעו הראוי של תלמיד חכם. היותו חכם ונקי. לכן אני מעתיק ממאמר אחר שלו ("שאלת חכם", ח"א עמ' 142, בסופו). השותף ההכרחי לשואל שאלת חכם הוא הרב המשמש שליח ונושא דבר ה' לעם. אין הוא יכול להיות כזה אלא אם כן הוא ירא אלוקים, איש אמת ושונא בצע. רק תלמיד חכם גדול בתורה, אשר לא נראה בו דבר של דופי, יכול לשמש כתובת לדורשי דעת תורה, כנאמר "תורה יבקשו מפיהו כי מלאך ה' צבא-ות הוא (מלאכי ב). מי שכבוד, כסף ושאר תאוות מדריכות אותו אינו ראוי לתואר רב ובודאי שאינו מסוגל להורות תורת אמת לשואליו. חז"ל קבעו כי תלמיד חכם שאין בו דעת והוא בעל גאווה, נבלה טובה הימנו". כאן אני מבקש להעמיד על שתי מילים שמופיעות ברשימת הדרישות. לא רק העדרן של מידות רעות, אלא צורך בדעת. מה כלול בדעת זו הוא דבר שיש לבאר, אבל באשכולות אחרים שלי ניסיתי להציג תשובות תורניות שנכתבו ברוב ידע אבל במיעוט דעת (לדעתי שלי). אז אם באמת ראוי לנו לחפש אחרי הרב הראוי לשמו, הרב האידיאלי, מה נעשה אם לא פגשנו בו? (חלקנו ודאי פגשנו רב כזה וזה עזר לנו לבנות את עצמנו ואת עולמנו הרוחני. אבל מי שלא?). הנה תשובה פשוטה ונכונה. יוחנן דוד מסיים שם: "אם מישהו לא זכה למצוא בסמוך לו רב כזה, פתוחה לפניו הדרך לחפש לו רב כזה קצת רחוק יותר". האידיאל הוא אמת ויציב. צריך רק לחפש אחרי מי שמתקרב להגשמתו באמת. והוא עצמו, יוחנן דוד סלומון, גם אם לא התעטר בתואר רב וגם אם לא היה סמוך לפסוק הלכה, בדברים אלו שכתב - בוודאי היה ראוי ללמוד ממנו. ת.נ.צ.ב.ה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-10/1/2014 08:44 |
|
| |
ברוך ה' שאנחנו בדימוקרטיה ולא תחת שלטונו הנאור של פילוסוף.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/1/2014 10:03 |
|
| |
איש יקר ונפלא יהודי אמיתי של פעם כזה שהלהט הדתי שלו אינו מופנה לרדיפת השונה או לאטימות אלא להעשרה עצמית ותרומה רוחנית לאחר לפני עשרים שנה היו עוד הרבה כאלו רציתי רק להשיב לשאלתך "מדוע הפסיק לכתוב ביתד" זו התשובה
|
|
|
|
| נשלח ב-10/1/2014 14:21 |
|
| |
"המאמר "שמאי" (עין יהודית א, עמ' 136) מציג את אדון כרטא שנלחם למען זהירות במצוות. הוא אוסף את פירורי הלחם מסעודותיו ומפזר לציפורים, למרות שהשכנים מתלוננים שזה גורם למפגע לכלוך על הכביסה. הוא מתעטף בטלית בתנופה ופוגע במי שעומד מאחוריו בבית הכנסת. הוא מנקה את הבית מחמץ ומלכלך את מרפסת השכן מתחתיו. הוא זועק נגד נער בר מצוה שקורא את ההפטרה שלא במבטא המקום. יוחנן דוד מזהיר כי "הפתעת חייו מזומנת לו בעולם האמת. שם הוא עתיד לגלות שרבות ממצוותיו, חבילות חבילות של עבירות כרוכות בעקבותיהן".
אכן רבות ממצוותיו של החרדי חבילות חבילות של עברות כרוכות בעקבותיהן. אבל הפרטים שהזכיר הם זוטות ודקדוקי עניות לעומת העברות הגדולות של החרדים שאותן שכח אותו יהודי יקר להזכיר: מצווה לגנוב מהמדינה. מצווה לתת לאחרים למות במקומך.ולתת לאחרים לעבוד במקומך.
אלה הן העבירות הגדולות שאותו יהודי יקר לא ראה מתוך הבועה האטומה שבה חי.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/1/2014 21:56 |
|
| |
אפרים
א. הדברים נכתבו לפני עשרות שנים ולא היום.
ב. הדברים נכתבו עבור קהלי יעד שונים. חלקם למסורתיים ומתעניינים, וחלק, מאוחר הרבה יותר, לציבור קוראי יתד נאמן. בכל אופן, יש כללים בתוכחה. אין לכתוב דבר שלא יישמע. איני מכיר את הנפטר אלא מכתביו, אך אם היה אדם בר דעת, וכך נראה, ודאי שהבין שיש בעיות בחברה. אבל לא כל דבר שיש לצעוק אודותיו ניתן גם להיכתב. זה מעין הסבר מדוע דבריו מתמקדים במה שאפשר לנסות לתקן ולא במה שלא.
|
|
|
| נשלח ב-13/1/2014 16:38 |
|
| |
ואולי הוא פשוט חשב (כמוני, למשל) שאין בזה שום עבירה ?
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2014 00:02 |
|
| |
שותף
ברוך הבא/השב לפורום!
אני מבקש לברר אם הבנתי נכון את דבריך.
אפרים בן הגיש כתב אישום נגד הציבור החרדי, שאני נמנה עמו (לפחות מבחינות מסויימות):
בציבור החרדי, לדבריו,
א. מצווה לגנוב מהמדינה.
ב. מצווה לתת לאחרים למות במקומך.
ג. ולתת לאחרים לעבוד במקומך האם אתה סבור שאלו הן מצוות? הכשר מצוה? רשות?
לדעתך
האם האדם החרדי פטור מגיוס לצבא ושמירה על מדינת ישראל? מחמת מה? משום שהוא עוסק בתורה? משום שהוא גר כאן ומשתייך למדינה בלית ברירה?
האם אדם רשאי להטיל את עצמו על הציבור ולא לעבוד ורק לחיות מכספי תרומות? האם זוהי דרכה של תורה לדעתך? האם זוהי מצוה לדעתך? מנלן?
לגבי החלק של "לגנוב מהמדינה" הרי הדברים צריכים פירוט, ופירוט כזה יביא לדיון שאינו מתאים לפורום. עם זאת עדיין אציין בכלליות שיש הבדל בין מי שאינו מדווח על הכנסות ולכן פוטר עצמו ממיסים שונים (הכנסה, ביטוח לאומי) לבין מי שמגיש הצהרות מזוייפות ולכן מקבל כספים שנועדו למי שבאמת עומד בקריטריונים (כגון בעל מוסד חינוכי). האם לדעתך יש היתר גם לזייף הצהרות כדי לקבל כסף? מנלן הא?
אשר לייחוס גישה כזו ליוחנן דוד סלומון, הדברים קשים בעיני, אם כי עלי להודות שזה בגלל שמה שהוצג כאן כעבירות אלו באמת דברים לא מהוגנים בעיני, והיות שאני מחשיבו כאדם חכם, בר דעת וישר, יהיה זה מוזר לסבור שהוא התייחס אליהם בזלזול, או שהוא מצא להם היתר כלשהו.
אפרים
אי שם בפורומים שכנים, סופרים וספרים ואגודה אחת, ואולי גם אצלנו, הובא סיפורו של הסופר משה שנפלד שבערוב ימיו כתב מאמר נגד רכישת דירות לאברכים (כמדומה) וכניסה לחובות, והקפידו עליו, והצער הביא למותו.
אני מזכיר את הדוגמא הזו (ואולי מישהו ימצא לינק) כדי להראות שלא כל דבר ניתן להאמר, גם על ידי מי שהתמחה במאמרים מוסריים ונחשב ל"שופר של גדולי ישראל".
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2014 00:59 |
|
| |
מיימוני, הסיפור לא היה עם שיינפלד אלא עם זריצקי.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2014 07:09 |
|
| |
מרחביה
תודה!
גם בשעה שהזכרתי את שנפלד היה לי רושם שטעיתי, אלא שנשמט ממנו שמו של זריצקי.
התוכל גם להפנות למה שנכתב עליהם? היוכל אי מי? כמדומה שגם חלק המאמר לפחות הועתק וכמדומה (כבר איני יכול לסמוך על הזכרון אם כן) באגודה אחת.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2014 07:44 |
|
| |
להתחיל דיון מתוך נקודות המוצא הבדויות של אפרים זו טעות
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2014 07:52 |
|
| |
ת"ט
גם דיון בהנחות יסוד בדויות שמו דיון.
ואיך תטען שהן בדויות אם יש מי שטוען, כמו שותף, שכך ראוי? (אני מקוה מאד שלא הבנתיו נכונה).
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2014 08:45 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | לדעתך
האם האדם החרדי פטור מגיוס לצבא ושמירה על מדינת ישראל? מחמת מה? משום שהוא עוסק בתורה? משום שהוא גר כאן ומשתייך למדינה בלית ברירה?
האם אדם רשאי להטיל את עצמו על הציבור ולא לעבוד ורק לחיות מכספי תרומות? האם זוהי דרכה של תורה לדעתך? האם זוהי מצוה לדעתך? מנלן?
לגבי החלק של "לגנוב מהמדינה" הרי הדברים צריכים פירוט, ופירוט כזה יביא לדיון שאינו מתאים לפורום. עם זאת עדיין אציין בכלליות שיש הבדל בין מי שאינו מדווח על הכנסות ולכן פוטר עצמו ממיסים שונים (הכנסה, ביטוח לאומי) לבין מי שמגיש הצהרות מזוייפות ולכן מקבל כספים שנועדו למי שבאמת עומד בקריטריונים (כגון בעל מוסד חינוכי). האם לדעתך יש היתר גם לזייף הצהרות כדי לקבל כסף? מנלן הא?
|
|
יש כאן כמובן כמה עניינים שונים וארוכים. אתייחס כרגע לנקודה הראשונה שהעלית.
עניין הצבא ושמירת הבטחון של מדינת ישראל משמש ככלי אידיאולוגי בעל מגמה ברורה מאד. מייסדי המדינה החליטו, ובצדק רב לשיטתם, להקים את "צבא העם", אשר ישמש ככור היתוך בין האוכלוסיות השונות המתגוררות כאן. לדעתי אין צורך להרחיב בהוכחת עניין זה. ציבור חרדי, החרד לצביונו המיוחד והמודע היטב לסכנות הרוחניות המאיימות עליו, איננו יכול להכנס מרצונו לתוך כור היתוך כזה. וכל דרך להימנע מכניסה כזאת, בין של יחיד ובין של רבים, הרי היא בבחינת הצלת נפשות. פתרון אחר לסוגיית האיומים הבטחוניים, מבלי להכנס לדיון רחב יותר כיצד הם נוצרו ונוצרים, הוא צבא מקצועי, מקביל למשטרה או למכבי האש. יש בנושא הזה חומר רב ברשת, וגם קיימות עמותות מקצועיות (אנשי צבא וכלכלנים) שמקדמות את הנושא. פתרון זה משמיט את השימוש המגמתי באיומים אלה כדי לקיים מלחמת תרבות אידיאולוגית.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2014 09:32 |
|
| |
כדאי להזכיר שסלומון ז"ל, ככותבים חרדיים רבים*, ראה בחרדיות חזות הכל. כשהוא כותב על "מוסר", הכוונה היא כמובן המוסר כפי שהוא משתקף בזוית החרדית. הערך העליון הוא לימוד התורה, נטו, ומי שעובד, עושה זאת רק למען תהיה פרנסה ללומד התורה. אמנם, כבן הדור הקודם הוא הכיר מציאות של חרדי עובד. איך כתב מיימוני בעצמו? "היה בן ונכד למשפחת תלמידי חכמים, אם כי אביו התפרנס ממסחר בתרופות". נו נו, אביו התפרנס, נעבעך. ואמנם לא "לקח צד" במחלוקות פוליטיות, או פנים חרדיות. אבל כלפי חוץ? היה מנושאי הדגל של התפיסה החרדית, של "אני ואפסי עוד". אכן, חלק מדבריו כיוון לנוער הדתי-לאומי, ו"אל המקורות" חולק לתלמידי הישיבות התיכוניות, במסגרת הנסיונות "להשחיר" אותם. לי יש שלושה כרכים - אדום כחול וירוק. האדום קיבלתי לבר מצווה מקרוב משפחה חרדי, השנים האחרים בישיבה התיכונית (ואצלנו השתדלו לא לתת דריסת רגל ל"שחורים", בשונה ממה שקרה בישיבות אחרות). ספריו ומאמריו נפוצים לא מעט בקרב הציבור ה"חרדל"י". ידע לכתוב בעד מודרניזציה - לפני הרבה שנים כתב על לימוד גמרא באמצעות מחשב, לפני שאסרו את המחשב בהוראת עסקני הפריצות שליט"א, ועוד, והשתמש בכלים מודרניים של כתיבה. אבל רעיונותיו היו שמרניים ביותר. זכה שבמשפחתו המורחבת יש מכל המינים - ליטאים, חסידים וסרוגים...
* כנראה כולם, כי אחרת אינם זכאים לתואר "חרדי"...
תוקן על ידי השכן ב- 14/01/2014 09:33:40
 |
|
|
|
|
|