| נשלח ב-23/1/2014 08:41 |
|
| |
משנתו של הרב יצחק יעקב ריינס.
לא מצאתי דיון פה בפורום במשנתו, ואני פותח כעת דיון בזה.
לא מעטים דנו בגישתו לציונות והקמת המזרחי. אבל נראה שיש הרבה מה לדון גם בגישתו ההלכתית הלא שגרתית.
בקצרה הוא מנסה להפוך את התלמוד וההלכה לסוג של מתמטיקה בה יש הנחות יסוד שנתונות מסיני ומהן נגזרות על שאר ההלכות באופן כמעט מתמטי (לא בדיוק כי הרי יש מחלוקות).
הוא כתב ספר גדול בשם דרך בים, והוא הוציא ספר בשם חותם תוכנית בו הוא מתאר את גישתו בקצרה, ומסכם את ספרו הגדול. צורת הכתיבה שלו היא מאוד כבדה, עם הרבה הקדמות ומבואות. בנוסף הוא מזכיר פעמים רבות את מה שכתב בספרים אחרים ונראה שהכל עולה אצלו לכל מסכת אחת גדולה.
חלק גדול מכתביו לא יצא לאור, האם מישה יודע היכן נמצאים כתבי היד שלהם?
|
|
|
|
| נשלח ב-23/1/2014 12:48 |
|
| |
לענ"ד הרב ריינס היה גאון התורה האמתי בדורות האחרונים, ולדאבוננו מיעוט הלימוד של ספריו הינו אות עניות ללומדי התורה. הוא היה בקיא בלי להדגיש את בקיאותו ומחודד בלי פלפולים מיותרים והשתמש ביסודות ההגיון של המתמטיקה כעזר ללימוד גמרא ופוסקים. בזמנו ספרו "חותם תכנית" עשה רושם עצום בעולם התורה. הרבה מספריו נשארו בכתבי יד וטרם יצאו לאור. חלקם נמצאים בספריית מוסד הרב קוק.
מבואות חשובים לתורתו נמצאים בספר הערכים:
http://www.hebrewbooks.org/34504
|
|
|
|
|
| נשלח ב-23/1/2014 16:55 |
|
| |
מם80, האם יש לך מושג איך אני יוצר קשר עם מוסד הרב קוק לגבי גישה לעותקים של כתבי היד שלו? אין ברצוני להוצאים לאור, אלא רק ללמוד אותם. ביחוד אני מתכוון לספר דרך בים, שהוא מתייחס אליו כספרו הלמדני העיקרי.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/1/2014 21:46 |
|
| |
ככל הידוע לי, הרב ריינס התחיל ולא השלים את כתיבת חיבור המונומנטלי "דרך בים" על התורה שבכתב והתורה שבעל-פה. הוא הוציא לאור את הספר "חותם תכנית" כדוגמא לשיטתו. בספריית מוסד הרב קוק יש כתב יד כ566 הכולל שני כרכים המפרטים את ששת פרקיו של הספר ואת כתב יד כ605 שהינו טיוטא לספר (אתה יכול ללכת לספרייה או להתקשר למנהלה כדי לבדוק מה הנגישות של כתבי היד של הרב ריינס). הרב ריינס כתב עוד ספרים נכבדים רבים הנמצאים בכתבי יד. הוא כתב ספר על כללי חז"ל אותו כינה חיבורו הגדול, שככל הנראה אבד. ישנו בכתב יד ספר "הכתב והמכתב" על מבנה התורה שבעל-פה ודרכי השתלשלותה מן התורה שבכתב.
|
|
|
|
|