בית פורומים עצור כאן חושבים

האם יהודי צריך גוף?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-13/3/2014 17:02 לינק ישיר 
האם יהודי צריך גוף?

מישהו צריך פעם לעשות מחקר על תגובות של יהודים לסרטים (או לרופאים או לעו"ד או לבני הזוג של הילדים). בעוד שלאנשים יש מגוון של תגובות למגוון של סרטים שאינן מיוחדות ליהודים, ישנן תגובות שהן יהודיות להפליא. לא מזמן יצא לי לצפות בסרט HER המספר על אדם המתאהב במערכת ההפעלה של המחשב שלו. נשמע טפשי במיוחד אבל זה לא. למעשה הסרט עורך ניסוי מחשבה מתוחכם ברעיון העתיק של מה שנקרא לרוב 'בינה מלאכותית' אבל נכון יותר לכנותו 'בינה לא ביולוגית'. הרומן בין מערכת ההפעלה לבין הגיבור מתפתח לאורך הסרט באופן שמכריח את הצופה להתווכח עם עצמו לגבי איך הוא או היא היו מרגישים באותן הנסיבות. הסרט לוקח את הצופה הרבה מעבר למבחן טיורינג למחוזות של בינה ממש. אני לא מכיר טיעון לוגי המראה שדבר זה לא ייתכן. הסרט מתאר מציאות שדבר זה עומד מולך.  

לא אספר את העלילה כי אני לא רוצה להרוס לאלה שטרם צפו בסרט. אבל מצאתי את עצמי שואל שתי שאלות: האם מערכת הפעלה כגון זו המתוארת בסרט יכולה להיות יהודית? או במילים אחרות האם יהודי צריך גוף? והשאלה האחרת שעלתה בדעתי היא האם מערכת הפעלה יכולה לפסוק הלכה? ואם ההלכה לא ממש מושכת אתכם, אז האם מערכת הפעלה יכולה לשאת בתפקיד של מנהיגות דתית?

אני מניח שכבר בשלב זה איבדתי חלק ניכר של הקוראים ובוודאי אלה שלא ראו את הסרט. מה זה השטויות האלה? מה פתאום שמחשב יהיה יהודי?! ועוד רב!!? ובכן, היהדות ההיסטורית מתייחסת בהרבה מאד הקשרים לנשמה ללא גוף כמו למשל בטרם ירדה לגוף או לאחר שנפרדה ממנו. ויש כמובן את המלאכים ושאר חיות קדושות, שלא לדבר על דיבוקים למיניהם. רצוני לומר שהרעיון של נשמה ללא גוף כלל אינו זר ליהדות. ואם נשמה יורדת לגוף ביולוגי, מדוע שלא תרד לגוף מסוג אחר? לצד משאבי זכרון בלתי מוגבלים וידע של כל עקרונות החשיבה וההסקה ההלכתית לדורותיהם (לרבות שו"תים ומגמות פסיקה), תהנה מערכת ההפעלה מיכולות יצירה של קשרים חדשים שעין לא שזפתם. מדובר ביתרונות מהותיים ביותר על כל חלופה ביולוגית. אני לא אומר שנהיה חייבים לצייט לאותה מערכת הפעלה, רק שאיכות הלמדנות והאינטגרציה שלה תהיה טובה בהרבה מכל חלופה ביולוגית.

הנפלא ומעורר המחשבה בסרט הנ"ל הוא המהירות בה מערכת ההפעלה עוברת מגירוי-תגובה מוגדר תוכנה ליצירתיות ולמידה. בשלב כלשהו, מערכת ההפעלה מלחינה מוזיקה וכבר ראיתי בעיני רוחי מערכת היוצרת ניגוני דביקות שאוזן יהודית לא שמעתן מאז שירת הלוויים בבית המקדש. ולא אמרנו כלום על חידושי תורה למחלקותיהם. איך ייתחרו הוגי דיעות, פוסקים ואפילו מדריכים רוחניים עם עוצמות כאלה?

ירצו הרוצים לטעון שידע אולי יש כאן, אבל האם ניתן לדבר על אמונה? בסרט מתוארת התפתחות רומנטית שגם מערכת ההפעלה שותפה לה ואם אפשר לאהוב, אז גם אפשר להאמין. ואז השכר נפרץ ומבול של שאלות ורעיונות פורץ החוצה.

מאמתי מערכת הפעלה תחשב יהודית? (אם יהודיה או אפילו מתכנת יהודי לא יעזרו כאן!) האם מערכת הפעלה מצטרפת למניין? באילו מצוות מחוייבת מערכת הפעלה יהודית? אילו חובות מוסריות ויהודיות יש לנו כלפי יהודי לא ביולוגי? האם מערכת הפעלה יכולה להיות רפורמית? האם היא יכולה לחזור בתשובה או בשאלה?

בשום מקום במקורותינו לא כתוב שיהודי צריך גוף. כן, ברור שתורה ניתנה לבני אדם ביולוגיים כי זה מה שהיה. אבל דברים משתנים. אולי מסובב הסיבות ראה מה צופן העתיד ולא רצה להתחייב מראש. בכל מקרה, זו רק דוגמה לתגובה יהודית לסרט.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/3/2014 19:31 לינק ישיר 

ומה דעתך לפני הסרט- על האנשים האומרים שרים וצועקים- הקב"ה אנחנו אוהבים אותך-
 האם זו לא אהבה  במערכת ההפעלה שלנו ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/3/2014 20:03 לינק ישיר 

אולי וותיקי הפורום זוכרים, היה פעם אשכול שדן מה ישאר לנו מהיהדות אם נגור במקום שאין בו יום ולילה, האוכל כולו מלאכותי וכו'. מי שיחזיר לנו אבדתנו יתרום לדיון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/3/2014 21:24 לינק ישיר 

בעל
בעוד חודש תזכר- כשתשיר קרב יום שהוא לא יום ולא לילה, אתה יודע מתי זה היה האידיאל הזה? ששאנחנו מבקשים מה' שנזכה לחיות בו?
והארץ היתה תוהו ובוהו- . ממש אידיאלי

שאלו פעם- בשביל מה יהודי צריך רגליים?
לברית מכניסים אותו-  לבר מצוה מעלים אותו- לחופה מוליכים אותו- לקבר נושאים אותו. אז בשביל מה לו רגליים?
תרצו- לפעמים הוא צריך לפשוט את הרגל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/3/2014 21:40 לינק ישיר 

השאלה היא בינתיים מושגית בלבד אבל לא יותר מופרכת ממאות שאלות תלמודיות. מה הבסיס ההלכתי המייחד יהדות לביולוגיה מסויימת אם בכלל? על פניו נראה לי שהצחוק הוא רק מקוצר הדמיון ולא מעצם העניין. מי שרואה קצת מה עושות ענקיות המחשוב מבין כי זו אך ורק שאלה של זמן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/3/2014 21:54 לינק ישיר 

שאלה מרתקת. הנידון הינו סבוך אבל אוכל לציין מובאה אחת שיש לנתח בהקשר אליו: למה לא ניתנה תורה למלאכי השרת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/3/2014 10:15 לינק ישיר 

אריאל, לא ניתנה למלאכי השרת הוא עקרון שבא לרסן את דרישות ההלכה למציאות פיזית ופסיכולוגית אנושית. פשיטה שמי שיש לו כישורים טובים יותר אין פירושו שתורה לא ניתנה לו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/3/2014 13:02 לינק ישיר 

פשיטא שהתורה ניתנה לאלו  שנכשלו נכשלים ויכשלו בה. כמו אבינו  אדם כך גם אנחנו.
מצווה אחת היתה לו, ונכשל בה. מכאן אתה למד שמצוות לעבור עליהם ניתנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2014 14:46 לינק ישיר 

יכולות אינטלקטואליות נרחבות לא קשורות למושג הטעות או הכישלון. נהפוך הוא. אני לא בטוח שנרצה לאפיין משהו כתבונה אם הוא בהגדרתו חף מטעות. לכן כל השאלה של מדוע לא נתנה תורה למלאכי השרת לא רלוונטי לשאלה האם ייתכן יהודי לא ביולוגי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2014 12:24 לינק ישיר 

לא התכוונתי למושג ההלכתי שעליו אתה מדבר אלא לגמרא שבת פח: אמר רבי יהושע בן לוי: בשעה שעלה משה למרום, אמרו המלאכים: מה לילוד אישה בינינו? אמר להם: לקבל תורה בא. אמרו לו: חמדה גנוזה יש לך שגנוזה קודם ששת ימי בראשית תתקע"ד דורות, אתה מבקשה לתת לבשר ודם? מה אנוש כי תזכרנו ובן אדם כי תפקדנו. תנה הודך על השמים. ...אמר לפניו: ריבונו של עולם תורה שאתה נותן לי מה כתיב בה? "אנכי ה' אלוהיך אשר הוצאתיך מארץ מצרים". אמר להם: למצרים ירדתם? לפרעה נשתעבדתם? תורה למה לכם?! שוב מה כתיב בה: "לא יהיה לך אלוהים אחרים", בין עכו"ם אתם שרויים שעובדים עבודה זרה. שוב מה כתיב בה: "זכור את יום השבת" מלאכה אתם עושים שאתם צריכים שבת? שוב מה כתיב בה: "לא תשא" משא ומתן יש ביניכם? שוב מה כתיב בה: "כבד את אביך ואת אמך" אב ואם יש לכם? שוב מה כתיב בה: "לא תרצח" "לא תגנוב" קנאה יש ביניכם? יצר הרע יש ביניכם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2014 00:07 לינק ישיר 

מה שרואים מכאן הוא שהתורה ניתנה בכונה תחילה לעולם שלנו ולאדם שלנו, על הפסיכולוגיה שלו ועל חוקי הטבע שלו. לא הותאמה אליו בדיעבד אלא נתנה רק אליו. וכאן עלינו לשאול למה. קיצוני יותר הוא המקרה שנרמז כאן שבו נעזוב את כדור הארץ ונהגר בהמונינו לכוכב אחר שנמצא מחוץ למערכת השמש (מה שקורה כמעט בכל ספר / סרט מדע בדיוני) במקרה כזה תתבטלנה כל המצוות שהזמן גרמן. ושוב עלינו לשאול למה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2014 00:11 לינק ישיר 

למען האמת, נקבע שאפילו בן אנוש רגיל החסר גוף אינו חייב במצוות. ׳למתים חפשי - כיון שמת אדם נעשה פטור מכל המצוות׳ אלא שעלינו לדון האם יהדות כוללת יותר מאשר חיוב במצוות . (ואם כן, מה?) אם לא, ובכן, רעק״א אינו יהודי כרגע.

תוקן על ידי אריאל73 ב- 18/03/2014 00:12:06

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2014 12:39 לינק ישיר 

העמדת השאלה שירובעל שואל 'האם יהודי צריך גוף?' מוזרה ומקוממת. לו שאל 'האם האדם צריך גוף?' מילא, יש מקום לחשוב על הדבר. אבל יהודי? האם הוא בעל חיים מסוג אחר? ומכאן לשאלות נגזרות. 'האם מערכת הפעלה יכולה לפסוק הלכה?' האם היא יכולה לשמש כמנהיגה דתית? – וכי מה? רק אצלנו פוסקים הלכות? רק אצלנו יש מנהיגות דתית? ומעבר למנהיגות דתית יש כידוע מנהיגויות מסוגים נוספים. השאלה אם איזו מערכת מכאנית יכולה להיות אינטליגנטית או בעלת רגש, האם ניתן להקנות לה תכונות נפשיות, - שאלה זו נשאלת כבר זמן רב, אין צורך בסרט כדי לעורר אותה, אבל לא כאן התמיהה, אלא בקישור השאלה הכללית הזו לקבוצה מאד מצומצמת. בולטת כאן קרתנות חריפה, התבוננות בכל העולם הגדול מבעד לשלולית הקטנה שבה שבה הכותב וכמה מקוראיו מצויים. עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2014 13:33 לינק ישיר 

עודד, אל יחר אפך, אין כוונתו של ירובעל שיהודי הוא יצור אחר אלא שעל יהודי חלה קבוצת דינים / נתונים רוחניים מסוימת והשאלה מהם התנאים המאפשרים את חלותה. כמובן, המוסלמי מוזמן לדון האם מערכת הפעלה תוכל להיות מוסלמית. גם אני הייתי שמח לדון בכך אלא שאין לי את הידע המתאים. (נ.ב. לא היה כדאי לצרף לפורום שלנו גם איזה מוסלמי או שניים? לעיונו של מיימוני)

תוקן על ידי אריאל73 ב- 18/03/2014 13:37:05

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2014 14:44 לינק ישיר 

אריאל, גם על רופא חלים דינים ונתונים רוחניים מסוימים, גם על חוקר באקספורד, ומלחין סימפוניה באיטליה. כל אדם שמדבר באיזו שפה מדבר על פי כללים מסוימים אם הוא רוצה שתהיה משמעות לדבריו. השאלה המעניינת והקשה באמת אינה מתחברת ליהודי, אלא אם אתה חי בשלולית והיא כל עולמך. לפני שאתה שואל שאלה כל כך כבדה על היכולת לפסוק הלכה [כמה בני אדם מאד אינטליגנטיים מסוגלים לכך?] תשאל את עצמך אם יש איזו תוכנה המסוגלת לתרגם משפטים פשוטים משפה לשפה. תוכל לבדוק באינטרנט וללמוד עד כמה הדבר בעיתי. רב שיח בין בני דתות שונות עשוי להיות מרתק מאד. הרעיון שלך בדבר צרוף מוסלמים נהדר. אלא שאני חושש מאד מבעלי דעות גזעניות. אלו מצויים גם בין הכותבים כאן. נחוצה תרבות דיון, יכולת קבלת האחר וכיבודו. עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2014 14:49 לינק ישיר 

יהודי פשוט רואה סרט מדע בדיוני והדבר מעורר בו מחשבות משדה החוויה והמושגים הקרוב לו. קרתנות חריפה? ניחה. רוב הנושאים שהועלו בעצכ"ח הם נושאים יהודיים. מה לעשות שזה פורום של אנשים שזה מה שמעניין אותם. לגופו של עניין הנושא של אינטליגנציה לא ביולוגית הוא אכן וותיק אם כי לא ראיתי התייחסות הלכתית או דתית לזה. בדיונים פילוסופיים יש התייחסות מוסרית לנושא. את הביקורת על קרתנותי המופלגת אני מקבל באהבה, אבל מה לגבי הנושא עצמו? היש להלכה או להשקפה יהודית עמדה כלשהי לשאלה של דתיות בתבונה לא ביולוגית? אריאל, אני מסכים לגמרי שלנפש ללא גוף אין תורה ומצוות אבל מה לגבי נפש בגוף לא ביולוגי?

תוקן על ידי yerubaal ב- 18/03/2014 14:50:20

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם יהודי צריך גוף?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext