| נשלח ב-4/7/2014 14:43 |
|
| |
בטקס חליצה - מותר לשקר?
האם התירו חכמים את האיסור מן התורה לשקר, לטובת מצוות חליצה?
כשמגיע הרגע בו צריך היבם לדקלם: "לא חפצתי לקחתה".
נניח שהיבם מאוהב ביבמתו, והיא מחזירה לו אהבה.
הוא צולל פנימה למעמקי נפשו ואינו מסוגל לומר זאת. הוא היה קם וצועק: "חפצתי, ואפילו חפצתי מאוד לקחתה! וגם היא חפצה בי! ואתם כופים אותי לשקר!"
{{{ ואולי מתנין בי"ד לעקור דבר מן התורה בקום ועשה לדורות(!!!) כמו הראשונים שחלקו על הר"ן (בסוגיא של האומרת טמאה אני לך נדרים צ:) }}}}}
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2014 14:46 |
|
| |
למה הוא באמת לא לוקח אותה ?כשתענה לעצמך תבין למה הוא לא חפץ בה, קצת על אותו משקל לאשכול שפתחת על צדקה,הלא כן?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2014 14:51 |
|
| |
לא הבנתי מה הבעיה.
במעמקי נפשו היבם חש רצון עז לקחתה, אבל בשיקול כלל הרצונות שלו גובר הרצון שלא לקחתה - כיון שהוא חפץ יותר להינצל משכבת זרע רותחת מאשר לממש את אהבתו, או לחלופין חפץ להינצל מנידוי טוטאלי שלו, של אהובתו ושל כל צאצאיהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2014 15:00 |
|
| |
אכן, אם מכריחים אותו לומר זאת רק בגלל שהיום נוהגים לא לייבם זה מאד בעייתי ולדעתי גם לא מועיל. רק הערה: מהו האיסור מן התורה לשקר? היכן יש איסור כזה? אני לא מכיר אותו. יש פסוק "מדבר שקר תרחק", ולא ידוע לי מי שמונה אותו כאיסור לאו דאורייתא (על שקר שלא נאמר במסגרת עדות). אולי יש מישהו, אבל ודאי לא מוני המצוות והפוסקים העיקריים.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2014 15:08 |
|
| |
לפי רש"י מותר לשקר נם בשידוכים.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2014 15:12 |
|
| |
בית שמאי אסר לומר כלה נאה וחסודה ,גם בית הלל רק התיר בכדי לנאותה על בעלה,[מעין מפני דרכי שלום ]
עיין רבינו יונה ועיין חפץ חיים [פוסק עיקרי הלא כן]
מלבד זאת מדובר כאן על הנוסח המקורי שכשני בני הזוג מודעים לכך שאין כאן עניין בשקר,, ואכן אינו חפץ בה מפני איסור החכמים ומפני מצפונו וחברתו,
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2014 15:23 |
|
| |
| mdabraham כתב: |  | אכן, אם מכריחים אותו לומר זאת רק בגלל שהיום נוהגים לא לייבם זה מאד בעייתי ולדעתי גם לא מועיל. |
|
|
| נשלח ב-4/7/2014 16:13 |
|
| |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2014 17:01 |
|
| |
בעיני אין בעיה בכך שיאמר "לא חפצתי" - הוא באמת לא חפץ. הבעיה שהיא אומרת "ככה יעשה לאיש אשר לא יבנה את בית אחיו" - "ככה יעשה" דהיינו: יבוזה לעיני העם בחליצת מנעלו וברקיקה בפניו. האם "ככה יעשה" לאיש התמים ששומר על המנהג הכשר הנהוג מאז ימי חז"ל? לולא ההלכה המקובלת - אם נצמד לרוח הדברים במצוות הייבום והחליצה - היה ראוי לעשות מעין טקס "מיאון", שבו יפטר היבם מהייבום ותפטר האשה מזיקתה ותפטר ותלך לדרכה.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2014 17:07 |
|
| |
יש לחקור ,דלכאורה היה אפשר גם ללא חליצה ,הרי יש כח ביד חכמים לעקור דבר מן התורה בשב ואל תעשה , סיבת אבא שאול בודאי אינו כפשוטו ליודעי ח"ן ,פרטים למעוניינים באישי....
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2014 17:46 |
|
| |
אליקים הטבת לתאר את הרגשתי. הוצאת לי את המילים מהפה. התחושה היא שמשהו לגמרי התפספס בכוונת המצוה. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
| נשלח ב-4/7/2014 18:10 |
|
| |
הערה קצרה: ברגע שאמרת שכהן גדול חולץ ולא מייבם הראית שאין משמעות לאמירה לא חפצתי לקחתה, שהרי כאן מדובר ביבמה שאסורה עליו.
יש הרבה מה להאריך בזה, אבל אפיו של טקס החליצה עבר מ"מסדר בזיון" ליבם שלא רוצה לחלותץ, כפי שעולה בבירור מן התורה, לצורת הגט של הזקוקה כפי שהוא מוצג במסכת יבמות.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2014 18:31 |
|
| |
יש כאן כמה נידונים, ואני חוזר על דברים שנאמרו לפני אבל מוסיף משלי.
א. האם זה שקר לומר "לא חפצתי"?
יש שימושים שונים למילה "רצון". יש רצון פנימי, כפי שאנו מכנים אותו. האהבה והחשק לאשה נכללים בין הרצונות האלו והם כמובן שימשו נושא לסיפורים רבים, מיוון ועד הוליווד, ויש קצת כאלו גם בתנ"ך (אמנון ותמר) ובגמרא, אם כי דומה שאצלנו הם לא מובאים לשבח (מלבד אולי בשיר השירים).
אבל זה לא סוג הרצון היחיד.
אם כופים עלי לעשות דבר מה, ואני מבין שזה חשוב, ועשיתי מה שנכפיתי לעשות, האם זה לא היה רצון שלי?
יעויין בסוגיה של "תליוהו ויהיב" ו"תליוהו וזבין". כלומר מי שאנסוהו לתת מתנה או למכור. לפחות במקרה השני, שאדם מקבל תמורה לנתינתו על מה שחביב עליו ואינו רוצה לתתו באמת, בכל זאת הקנין חל. זה נקרא "רצון" במידה מספקת לקנין.
אפשר לומר שגם שם ניתן לשאול את השאלה הזו. אבל אפשר גם לומר שיש כאן רמות של רצון, ומקורות שונים שבהם מתעורר הרצון. אבל כולם עדיין "רצון" הם ולכן היבם, שמציית לבית הדין ומעדיף את החליצה, עדיין יכול להשתמש במילים "לא חפצתי" כלומר לא רציתי, במובן של "לא רציתי לעשות מה שחכמים רצו שלא אעשה".
ב. האם אין בזיון בחליצה ובמיוחד למי שנאלץ לעשותה נגד רצונו לייבם?
כפי שכתב נדב, החליצה החלה בתור עונש של בזיון לחולץ (כלומר הנחלץ) אבל מאז היא התפתחה. יש אצל הרב הירש נסיון יפה להתחמק מן המסקנה הזו.
אני מנסה להעתיק.
רש"ר הירש פרשת כי תצא
ההחלטה שהייבום הוא אסור או בלתי רצוי (פסוק ח) נמסרה לשיקול דעתם ולתיווכם של הזקנים וחכמי התורה ועל יסוד שיקול דעתם של חכמי התורה אנחנו מקיימים דרך כלל מצות חליצה. בפסוק ח נאמר שהזקנים קוראים ליבם ומדברים אליו; אולם ההלכה מורה (יבמות קא ע"ב), שלא בכל מקרה הם משדלים אותו לקיים את הייבום הנדרש על ידי האלמנה, אלא יש שהם מייעצים לו להימנע מן הייבום ולקיים חליצה, וזה הוא אפוא פירוש "ודברו אליו" שבפסוק ח: הם דנים במקרה ונותנים את העצה המתאימה לנסיבות. יתר על כן, ההלכה בפירושה מדגימה דוקא את האפשרות האחרונה - של עצה להימנע מייבום: "ודברו אליו, מלמד שמשיאין לו עצה ההוגנת לו, שאם היה הוא ילד והיא זקנה, הוא זקן והיא ילדה, אומרים לו, מה לך אצל ילדה, מה לך אצל זקנה, כלך אצל שכמותך ואל תכניס קטטה לתוך ביתך". נמצא שהתערבות הזקנים מודגמת כאן דוקא על פי אותו צד של הברירה שהוא מנוגד למקרה שבתחילת הפרשה. אולם אם נבדוק בעיון את לשון הכתוב, נמצא שפסוק ח אכן עוסק באפשרות המנוגדת לזו שבפסוק ז. כי המבנה של "ועמד ואמר" מורה שתשובת היבם איננה בניגוד לכוונת הזקנים ש"דברו אליו", אלא זו התוצאה שהם נתכוונו וציפו לה בדבריהם. הם דיברו אליו וכתוצאה מכך הוא עמד ואמר: "לא חפצתי לקחתה". נמצא שמדובר כאן במקרה - וכך נתבאר גם בספרי - שלמרות הבדל הגיל שביניהם הוא "עמד ואמר שישאנה", ורק בעקבות עצתם המנוגדת הוא "עמד ואמר לא חפצתי לקחתה". אי אפשר לומר שהם "דברו אליו" ברוח הפסוקים הקודמים ושידלו אותו לייבם, אלא שדבריהם נפלו על אוזן ערלה, שכן אילו היתה זו כוונת הכתוב, היה אומר בלא ספק: "והיה אם לא ישמע אליהם ועמד ואמר". אלא כך יש לפרש את האמור כאן: התורה פותחת כאן במצות חליצה וכדרכה הנמרצת הרי היא מדלגת על האפשרות האחרת וכדוגמה לחליצה היא מעדיפה לנקוט מקרה שהחליצה נעשית בו על דעת הזקנים וכתוצאה מעצתם. אולם אפילו נניח ש"וקראו לו - ודברו אליו" ממשיך את האמור לפניו, עדיין עלינו לפרש ש"ועמד ואמר" הוא רק תוצאה של עצתם ועדיין מדובר כאן במקרה שדעת הזקנים היתה נוחה מן ההחלטה לחלוץ ולא לייבם. רק מנקודת מבט זו יש להבין את מעשה החליצה. סבורים בדרך כלל שהחליצה היא ביטוי של נזיפה ובוז, שהאלמנה מטיחה כלפי היבם המואס בה. אולם כל רוח המצוה איננה מאפשרת את התפיסה הזאת. שהרי החליצה היא מצוה לא פחות מהייבום, וחכמים (יבמות לט ע"ב) דנו בשאלה אם מצות ייבום קודמת או מצות חליצה קודמת. וכבר רמזנו לעיל למקרים הרבים הכלולים בסעיפים ג וד, שבהם מצוה לחלוץ ולא לייבם ורק חליצה - ולא ייבום - מותרת או רצויה. במקרים אלה החולץ מקיים את רצון ה' לא פחות מהמייבם במקרים אחרים. ואי אפשר שהתורה תעניש אותו ותשים אותו לבוז על שציית ומילא את חובתו. אף אין הוא סביל בכל מעשה החליצה, אלא הוא "חולץ ליבמתו"; הוא, במלוא רצונו החופשי, מביא את האלמנה לידי כך שתחלוץ את נעלו ותעשה ותאמר את כל הכתוב כאן בהמשך. מעשה החליצה הוא שלו, הוא גורם לאלמנה לחלוץ את נעלו, להטיל רוק על הארץ ולומר: "ככה יעשה לאיש", או: ככה ראוי היה לעשות לאיש שאיננו חפץ לבנות את בית אחיו, וראוי היה ששמו ייקרא בישראל "בית חלוץ הנעל". על ידי כך הוא מבטא שלא מחוסר רצון לגמול חסד עם אחיו המת ולא מתוך אדישות כלפי בית אחיו הוא נמנע מלשאת את אלמנתו. האח שאיננו מוכן לבנות את בית אחיו, במקום שההלכה והנסיבות מאפשרות זאת, הוא עצמו ראוי להיות "מחוסר נעל", נטול מעמד והתקדמות; וראוי היה שיהיה לבוז וביתו ייקרא "בית חלוץ הנעל", ביתו של מחוסר המעמד וההתקדמות. זו היא אפוא משמעות מעשה החליצה: הוא בא לנקות את היבם לעיני הרבים ולהסיר מעליו כל חשד של חוסר אהבה ואחוה, והוא מבטא את הרוח של גמילות חסד ואחוה פעילה שהיא שורש הקשר שבין משפחות ישראל:
זו כמובן פרשנות יוצרת.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2014 18:32 |
|
| |
שתי הערות קטנות להעתקה הארוכה.
ראשית, די לקרוא את הקטע המודגש. אבל אם הוא לא ברור, העתקתי גם את ההקשר.
שנית, תודה לפרוייקט השו"ת. מה הייתי עושה בלעדיהם. כמה תורה הם מפיצים בישראל.
|
|
|
| נשלח ב-5/7/2014 21:27 |
|
| |
פתיאמי, התכוונתי שלא מועילה האמירה. לגבי החליצה יש לדון, אבל דומני שכן. סו"ס הוא עשה זאת, ובוודאי שזה לא נחשב כאונס (ואולי גם באונס הוי כנתקע ביבימתו?...).
חסדא, למה זה שוא"ת? הרי מתירים אותה להינשא בלי חליצה, והנישואין הם קו"ע. ועוד כתב הט"ז שבמקום שהתורה כתבה להדיא חכמים לא יכולים לאסור, ונראה שקו"ח שהם לא יכולים להתיר.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/7/2014 22:07 |
|
| |
מיכי ,
אכן אף אחד לא עלה על זה מלבדך ,ויפה לך ,ברוך שכונת,
|
|
|