| נשלח ב-12/8/2014 21:39 |
|
| |
מדוע פותה האדם להיכנס לגן העדן
בספר מעניין שאני קורה עכשיו
>תהום אל תהום סערות הנפש של גיבורי התנ"ך . אביבה גוטליב זורנברג <
מוצגת השאלה : נאמר
בראשית פרק ב פסוק טו
ויקח אֱלֹהִים אֶת־הָֽאָדָם וַיַּנִּחֵהוּ בְגַן־עֵדֶן לְעָבְדָה
וּלְשָׁמְרָֽהּ:
ופרש"י
רש"י בראשית פרק ב פסוק טו
יקח - לקחו בדברים נאים ופתהו ליכנס:
מדוע צריך פיתוי להיכנס לגן עדן
הרי אין טוב ממנו
בספר מבואר מה שמבואר ואכ"מ
אך אני לא שבעתי מהסברה
מה אתם חושבים
תוקן על ידי חלמישצור ב- 12/08/2014 21:41:29
|
|
|
|
| נשלח ב-12/8/2014 22:05 |
|
| |
" למה אדם הראשון אינו שש להיכנס לגן עדן?
לפי התרגום של יונתן בן עוזיאל על הפסוק, אדם הראשון נמצא בהר המוריה, מרגע בריאתו.
האדם נוצר מעפר הנמצא מתחת למקום המזבח, בהר הבית. (ראה מדרש רבה בראשית יד,ח). לכן, אדם מתנגד לעזוב את הר הבית כדי להיכנס לגן עדן. הר הבית הינו המקום הקדוש ביותר בעולם, והקרוב ביותר להקב"ה.
מי מסוגל לעזוב מקום של שכינה, בשביל דבר לא נודע, אפילו אם זה הגן עדן.
התרגום יונתן בן עוזיאל, מכנה את הר הבית: מקום של פולחן ועבודת ה' " מקור: גוגל.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/8/2014 23:33 |
|
| |
פרוש רש'י כאן אינו מובן לי משני טעמים. האחד, הבאת האדם לגן העדן נאמרת פעמיים: 'וישם שם את האדם', 'ויקח ה' אלהים את האדם ויניחהו בגן עדן'. שני פעלים חזקים, השמה והנחה, אותם מבצע האלהים, ואינו מניח לאדם לפעול בעצמו. הטעם השני משום הכפילות. תפקיד הפתוי שמור לנחש ואינו יאה לאלהים.
תפקידו של האדם בגן עדן הוא לעבוד את האדמה ולשמור על הגן. שלשה ארועים קורים בגן והם חשובים להבנת תכליתו של הסיפור המוזר הזה. האחד הוא בריאת כל היצורים החיים. אלו מובאים אל האדם והוא מכנה כל אחד בשם. משמעות העניין שיש לאדם כושר להבחין ולהבדיל ולהכיר, כלומר כושר שכלי ושיפוטי, המתבטא במתן השמות. השני הוא בריאת האישה. השלישי הוא הפתוי. אכילת פרי עץ הדעת הופכת אותם ליודעי טוב ורע. הם רוכשים את כושר הבושה, היא ראשיתו של כל מוסר. בעבור הפרת הצו מגורשים השנים מגן העדן.
עזיבת האדם את גן עדן היא תחילת החיים הממשיים של האדם. לא האדם נטע את הגן, מחוץ לו הכל יהיה מעשה ידיו. אם נשוב להתחלה, לפסוק ה', נגלה מצב קמאי: 'וכל שיח השדה טרם יהיה בארץ וכל עשב השדה טרם יצמח, כי לא המטיר ה' אלהים על הארץ ואדם אין לעבוד את האדמה'. כל הארץ ממתינה, גם האלהים ממתין, עד לסיום פרשת הגן. עם סיום הפרשה תחל הארץ לפעול, האלהים ימטיר גשם, האדם יעבוד את האדמה, והעולם, כמנהגו מאז, ינהג.
מה טעם פרשת הגן? בחינתו של האל במה שאין הוא יכול להביא את הרע, אי אפשר שתוטל בו אשמה. אבל הרע הוא חלק הכרחי בעולם הארצי, שהוא בהכרח עולם של אור וצל והמון גוונים של אפור. במת החיזיון הוכנה איפא, והמשתתפים במחזה הפרשה יפעלו בעצמם וישאו באשמה ובאחריות.
בחינתו של האדם במה שהכושר המוסרי הוא אוטונומי וספונטאני עבורו. הוא מבין את הצו שנצטווה לקיים. בנפשו מתחולל מאבק והוא נכנע לפתוי. החטא היה הכרחי כדי לעורר את הכושר המוסרי שלו. מעשה מוסרי טוב או רע, שיפוט מוסרי, אלו יהיו יחודיים לאדם ותלויים אך ורק בהכרתו, וברצונו החופשי. הטבע כשלעצמו אינו טוב או רע מבחינה מוסרית. [ובמקביל, הוא אינו יפה או מכוער מבחינה אסתטית].
נותרה שאלה אחת. האם עלילת המחזה כפי שארעה לא היתה צפויה מראש כדי שתשרת את תכליתה, קיום העולם הזה.
עודד
תוקן על ידי 932woland ב- 12/08/2014 23:36:36
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2014 10:00 |
|
| |
כל זה מתבסס על ההנחה שגן עדן הוא מקום אוטופי, אפילו, לא מהעולם הזה. אבל פשוטו של מקרא לא כך הוא. התורה מתארת גן עדן שבעולם הזה, אפשר אפילו לדייק שמדובר במסופוטמיה. "ונהר יוצא מעדן להשקות את הגן ומשם יפרד והיה לארבעה ראשים" את השניים הראשונים איננו מכירים בשמות, אבל את השניים האחרונים ניתן בהחלט למקם "חדקל הוא ההולך קדמת (למזרח) אשור" ופרת. ההיסטוריה המקובלת טוענת שהחקלאים הראשונים התיישבו באזור מסופוטומיה. בהחלט יתכן שזהו גן העדן. הפיתוי לשבת במקום אחד ולא להמשיך לנדוד, היה כי הארץ הייתה משופעת במים ומלאה בכל טוב חקלאי, רוב סוגי הזרעים והחיות שעד היום משמשים את בני האדם כמקור מזון ראשוני, גדלו בר במסופוטמיה. ואולי זו הכוונה בפיתוי. ניתן אולי גם לומר, שזו משמעות נתינת השמות, האדם החל לסווג ולמיין את החיות והצמחים השונים, ולמעשה החל בתהליך הפיכתו לחקלאי. החטא הקדמון אם תרצו, היה רצונו של האדם להשיג יותר כח ועצמה ממה שאלוהים נתן לו. אם האדם אכן היה רק מפתח את הארץ ("לעבדה ולשומרה"), ולא מחפש לכבוש שטחים ובהמות ונשים - אולי היה נשאר ב"גן העדן". אבל כמו שאמר עודד הרע הוא חלק הכרחי בעולם הארצי. ויתכן כי זה היה רע הכרחי על מנת לייצר בסופו של תהליך חברה מוסרית וערכית יותר (תהליך שאנחנו עדיין בעיצומו).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2014 16:21 |
|
| |
עודד "החטא היה הכרחי כדי לעורר את הכושר המוסרי שלו." לפי פירושי כאן (מסעיף 4 והלאה) הכושר המוסרי נמצא באדם מטבעו "בצלם אלוקים ברא את האדם", והחטא רק עושה הגשמה (לשון גשמיות) לדעת הרוחנית. זהו בהחלט כשלון. עם זאת, ודאי שזה חלק מהתכנית האלוקית - אבל לא כדי ליצור כושר מוסרי אלא כדי להגביר את הטוב בדרך עקיפה ע"י מלחמתו ברע.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2014 17:32 |
|
| |
פשוטם של מקראות הוא האדם ואשתו נבראו בגן העדן, זו גם דעתה של הגמרא בסנהדרין ובמקומות אחרים. הפיתויים כביכול הם מדרשים שצריכים לדרוש אותם. הם לא פשט והגיון.
חטא האדם היה מתוכנן מראש כתכנית אב לחיי האדם. העובדה שהאדם לא מת מיד באכילתו כפי שנאמר לו.כהפחדה. יתירה מכך. בגן העדם היו אלפי עצים שונים ומשונים, אם אלוקים לא היה מפנה את תשומת ליבו, לעץ הדעת. עד יום מותו האדם לא היה מחפש אותו. וכמובן לא היה חוטא. אלוקים חשש שהאדם יאכל גם מעץ החיים, ויחיה ח"ו לעולם. השאלה היא למה באמת האדם לא אכל קודם מעץ החיים- ורק אחר מכך היה אוכל מעץ הדעת? והיה לו פרוטקשן בלי חשש. התשובה היא- כי בשביל לעצור ולחשוב כך. צריכים קודם שיהיה דעת. ובלי עץ הדעת, כמובן שכל לא היה.
כגילוי נאות. לא היתי רוצה לחיות בעולם שבו אבי הברואים לא חטא באכילה מעץ הדעת.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2014 17:41 |
|
| |
ירוחם
לפי פירושי - האדם אכן מת - הוא איבד את רוחניותו הטהורה - רשעים בחייהם קרויים מתים. עץ הדעת רק גרם לו לשים לב לכל גירוי גשמי של הדעת - זהו מצב מבלבל - כמובן שיש בכך תועלת עקיפה שע"י כך הוא יפתח את הגשמיות התפתחות עצמית - אבל זה כמו להציע כסף תמורת חירות - אתן לך כך וכך גשמיות תמורת שתהיה מבולבל ועבד לגשמיות תמורת פיתוח הגשמיות - אני לא הייתי מוכן לחיות בעולם שזו הגישה השלטת בו - אבל למזלנו האדם הבין את חטאו וידע להתמודד איתו במשך הזמן, וזכר לפתח את הרוחניות לפחות בצד הגשמיות גם אם לא מעליה.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2014 18:50 |
|
| |
יורשה לי להציע
האדם היה מסונוור מרוב טובה היה לו קשה להכיל אותה
טובה רבה מעוררת חשש האם תתקיים לאורך זמן
ובכלל
ולטובה מה זו עושה
-
כמה וכמה פעמים אנחנו נתקלים כאשר מבקשים לעשות טובה ונידחים בנימוס רב לא תודה באמת לא צריך וכ"ב
וכבר אמר חוני המעגל עמך ישראל אינם יכולים ברוב טובה
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2014 19:58 |
|
| |
אליקים אני מבין כי אתה מאד מושפע מתורת החסידות. אם לא אז להרגיע אותך גם הרמב"ם פחות או יותר חושב כך.
אני סובר אחרת לגמרי. בפסוק כתוב לפני החטא -ויהיו שניהם ערומים ולא יתבוששו- אתה יודע מי לא מתבושש במערומיו? אדם חסר דעה! ובהמות וחיות. העובדה כי התורה לא בכדי כותבת. כי מיד לאחר האכילה מעץ הדעת הם התבוששו. אם התורה לא רצתה להעביר מסר ברור על הטרספומציה הרוחנית החיובית שעברו עם האכילה. היא לא היתה כותבת את זה. כי בלי להבין את זה כך כל התאור מיותר, כפי שהתורה לא מציינת הרבה מאד דברים יותר חשובים. התורה מספרת לנו בהמשך על נח. כשהשתכר= חסר דעת. הוא התערטל מערוותו
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2014 20:18 |
|
| |
ירוחם פשוטו של מקרא שהאדם נולד בגן עדן? בא ונעבור שוב על הפסוקים יחד. פרק ב פסוק ז
וַיִּיצֶר יְהוָה אֱלֹהִים אֶת הָאָדָם עָפָר מִן הָאֲדָמָה וַיִּפַּח בְּאַפָּיו נִשְׁמַת חַיִּים וַיְהִי הָאָדָם לְנֶפֶשׁ חַיָּה פרק ב פסוק ח
וַיִּטַּע יְהוָה אֱלֹהִים גַּן בְעֵדֶן מִקֶּדֶם וַיָּשֶׂם שָׁם אֶת הָאָדָם אֲשֶׁר יָצָר משמע שהאדם קודם נוצר (לא כתוב איפה) ורק אחר כך הגיע לגן עדן. אלו פשוטן של מקראות.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2014 20:37 |
|
| |
ירוחם - דווקא אינני מסכים עם פרשנותו של הרמב"ם - גם לא לגמרי עם תורת החסידות. אבל בכל מקרה - אני מאמין שמה שכתוב שאדם וחוה היו ללא בגדים - זה, משל, או, ומה שנראה לי יותר - בכל אופן תיאור שמבחינה שכלית הם יכלו לעשות בראשם הפרדה מלאה בין הצרכים הגופניים לרוחניים - מה שאין כן לאחר החטא. לצערי מחקו בינתיים את דבריך (בלי סיבה טובה, לדעתי) ואינני זוכר אם היה לי עוד משהו לכתוב עליהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2014 20:49 |
|
| |
הערה
אליקים, ההבחנה שאתה עושה בין גשמיות לרוחניות לא מובנת בעולם התנך, וגם, אצל אחרים רבים מאד במשך מאות בשנים.
טעות היא לשים את ההבחנות שלך במחשבת אנשים שחיו בזמנים אחרים והיו להם תפיסות שונות
עודד
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2014 21:23 |
|
| |
אורעציון מענין כי גם הגמרא חושבת כמוני..
סנהדרין דף לח:
גופו מבבל וראשו מארץ ישראל, ואבריו משאר ארצות. עגבותיו - אמר רב אחא: מאקרא דאגמא. אמר רבי יוחנן בר חנינא: שתים עשרה שעות הוי היום; שעה ראשונה - הוצבר עפרו, שניה - נעשה גולם, שלישית - נמתחו אבריו, רביעית - נזרקה בו נשמה, חמישית - עמד על רגליו, ששית - קרא שמות, שביעית נזדווגה לו חוה, שמינית - עלו למטה שנים וירדו ארבעה, תשיעית - נצטווה שלא לאכול מן האילן, עשירית - סרח, אחת עשרה - נידון, שתים עשרה - נטרד והלך לו
הוא יצר אותו כגולם והעיר אותו בגן העדן.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2014 11:03 |
|
| |
הגמרא מוכרת לי. טענתי שאין זה פשוטו של מקרא, ועדיין אין זה פשוטו של מקרא. פשוטם של דברים מדברים על גן עדן שבעולם הזה. דברי חז"ל על גן עדן שבעולם הבא לא מוכרים בתנ"ך. ראה גם בספרו של ר' גדליה נדל, שאף הוא פירש כי גן היה באזור הסהר הפורה. מדבריו לקחתי לאחר שהם היחידים שאכן מיישבים את הפסוקים על מכונם.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2014 11:17 |
|
| |
אור אין לי כל ויכוח היכן היה בדיוק גן העדן הארצי-איני מאמין בשמיימי- אני טוען כי כי אדם היה חסר כל דעת, בכדי לפתותו לעבור למקום אחר. לפתות מישהו צריך הרבה עניין.
תוך כדי כתיבת, השורות עולה בדעתי המחשבה כי גן העדן נמצא בכל מקום שהאדם חושב ומתנהג ,כאילו הוא בגן העדן. אדם הרואה בכל דבר את הטוב. הוא בגן העדן. כוונת התורה לאחר שהאדם אכל מעץ הדעת, ולאחר שאלוקים אמר לו מה שאמר לו, שוב הוא לא היה בגן העדן שלו כי הוא הוטרד על ידי המחשבות שהאכילה פתחה לפניו.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2014 15:56 |
|
| |
עודד
טעות היא לחשוב, שאם אנשים מסויימים לא דיברו על מושגים מסויימים - הם לא הכירו בהם. אנשי התנ"ך ידעו יפה מאוד מהי רוחניות וגשמיות - רק שאצלם זה קיבל צורה שונה מאיך שאנחנו חושבים עליהם. ובהחלט ייתכן שסיפור עץ הדעת נותן פתח להבין איך הם ראו מושגים אלו. (למשל, אם התורה לא מדברת על סובלנות - האם פירוש הדבר שהיא לא חשבה על סובלנות? אם אתה לא כתבת מעולם ואף לא חשבת על מפלצת הספגטי המעופפת - האם פירוש הדבר שאמונה נראתה בעיניך הגיונית? אתמהה.)
|
|
|
|
|