| נשלח ב-18/8/2014 08:13 |
|
| |
עבודת ה' לשמה מה היא
זה המקור שכעת זמין לני אבל כמדומני שבכל הספרות היהודית נמצא למכביר דוגמא כזאת- כתב בסמ"ג בביאור מצוות אהבת ה' וזה לשונו אבל המעלה הטובה והעליונה בעבודת ה' היא הכתובה אצל יחוד שמו ואהבת לעבוד את הבורא שלא ע"מ לקבל פרס ויחשוב בליבו הטובות שעשה לו הקב"ה כבר שבראו מטיפה סרוחה [וכאן מאריך הסמ"ג רבות בטובות הי"ת עם ברואיו] והיאך יוכל אדם הנבזה והנכאה לעשות מצות כל כך שיוכל לגמול הטובות שעשה הקב"ה עמו כבר עכ"ל ודבריו מופלאים מאד שהרי עבודת ה' היא ערך בפני עצמו, הערך הנשגב והמוחלט היחיד [לפי שהוא מיוחס למצוי המוחלט היחיד], לעשות רצונו ולעובדו בלבב שלם משום שהוא אלוקים דהיינו מחויב המציאות, ולא משום הכרת הטוב שהוא ערך אנושי ששייך בכל אדם שעשה לו טובה [אלא שבהקב"ה שייך הרבה יותר בלא השוואה], מכל מקום אין זה ערך של עבודת ה' מפני שהוא ה' אלא מפני איזה סיבה היסטורית שבדרך מקרה קיימת כלפי ה' אבל כך גם אם היה בן אדם מטיב לו היה מכיר לו טובה וכמובן שאי"ז עבודת ה' לשם שמים, ואין כאן אלא אותו ערך בדיוק של הכרת הטוב לאדם שהוא מופנה כלפי אלוקים. דהיינו שיש להבחין בעבודת ה' לשמה כדלהלן א] שזהו ערך שמודה בו רק המאמין ואפיקורס חלוק על זה בעצמו ואומר כי שוא עבוד אלקים, ולא שהם נחלקים אם קיום המצוות משתייך לערכים קיימים של הכרת הטוב שהכל מודים בהם המאמין והכופר והמחלוקת ביניהם היא עובדתית האם באמת הקב"ה הוא הזן ומפרנס מביצי כינים עד קרני ראמים וממציא לכל נמצא או לאו. ב] שתכליתו מכוונת לשם עצמו, לעבודת ה' לשמה, בלא התכוונות ככלי לערך אחר שקיים במקרה במעשים שה' ציוה עליהם. ג] שהערך בזה הוא מכוון לה' מצד מה שהוא דהיינו מחויב המציאות ולא מצד פעולותיו כבורא העולם, דאל"כ גם ערך זה של עבודת ה' אינו ערך מוחלט אלא ככל שאר הערכים, אולי גדול מהם, אבל אין בו אחרות מוחלטת. והנה ברור וא"צ לפנים שמכלל עבודת ה' הוא גם לכוון את החוש המוסרי למידות ותובנות וחוויות מסוימות שאינם תלויות מצד עצמן בקיום הערך של עבודת אלוקים, ובכללם להכיר טובה למטיב לו, אבל מ"מ ע"י ניתוח החוויה אפשר לבחון אם האדם תופס אותה כחלק מן העיקר של עבודת ה' או כדבר בפני עצמו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2014 08:34 |
|
| |
שמעתי על לימוד תורה לשמה.
היום נתחדש לי על המושג (החדש בעיני, סליחה על הבורות): "עבודת ה' לשמה"
???
"ולעבדו בכל לבבכם ובכל נפשכם" - זה מה שאנוכי מכיר.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2014 08:44 |
|
| |
היכן הבעיה? מסכת אבות פ"א מ"ג הוא היה אומר, אל תהיו כעבדים המשמשין את הרב על מנת לקבל פרס, אלא הוו כעבדים המשמשין את הרב שלא על מנת לקבל פרס, ויהי מורא שמים עליכם. אחד מיני רבים
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2014 08:50 |
|
| |
ואצטט ממש"כ במקום אחר: <
מעלה העליונה ביראת השם היא יראה הנובעת מהכרת רוממות השם. ניתן היה לצפות שרבנו יונה ימליץ על עבודת השם שאין בה תקווה לקבלת שכר וכולה לשמה בלבד. עבודה כזו היא הביטוי העליון של חובת האדם כלפי בוראו.
הרמב"ם (הלכות תשובה פרק י) גינה את העובד מיראה, שהוא העובד על מנת להינצל מעונש ועל מנת לקבל שכר. הרמב"ם מתבטא (שם, הל"א): "אין ראוי לעבוד את ה' על הדרך הזה, שהעובד על דרך זה הוא עובד מיראה ואינה מעלת הנביאים ולא מעלת החכמים, ואין עובדים ה' על דרך זה אלא עמי הארץ והנשים והקטנים שמחנכין אותן לעבוד מיראה עד שתרבה דעתן ויעבדו מאהבה". לדעת הרמב"ם אין ערך עצמי בעבודה מיראה, אלא כשלב מעבר לעבודה מאהבה. העובד מאהבה (שם, הל"ב) "עוסק בתורה ובמצות והולך בנתיבות החכמה לא מפני דבר בעולם ולא מפני יראת הרעה ולא כדי לירש הטובה אלא עושה האמת מפני שהוא אמת". הרמב"ם (שם, הל"ה) מגדיר שכל מי שעוסק בתורה כדי לקבל שכר או כדי שלא ייענש, עוסק בתורה שלא לשמה, והערך של לימוד שלא לשמה הוא רק כדי שהלומד יגיע דרכו ללימוד לשמה.
בדעת רבנו נראה שהיחס לעבודה שלא לשמה הוא לא רק יותר סלחני מדעתו של הרמב"ם אלא שהוא מכניס את חישוב השכר והעונש כמרכיב לגיטימי בעבודת השם. בתר"י (אבות, א:ג) הוסבר שעבודה מאהבה סיבתה היא החסד שהקב"ה כבר גמל לאדם: "יש לאדם לעבוד את ה' על מנת שלא לקבל פרס אלא מפני חסד שגמלו כבר ומפני מעלת הרב שהוא ראוי לכך". העבודה מיראה היא עבודה מתוך חשבון על העתיד, ואילו העבודה מאהבה היא הכרת הטוב על העבר. ההבדל בין עבודה מאהבה לעבודה מיראה הוא על ציר הזמן בלבד. בתר"י ברכות מצאנו שאדם מודה על שזכה להיות מיושבי בית המדרש ובכך הוא מכין את עצמו לקבלת שכר בעולם הבא. רבנו (תר"י, יט ע"ב, ד"ה "אני רץ לחיי העולם הבא והם רצים לבאר שחת") פירש: "כשאני [ההולך ללמוד בבית המדרש, א"ש] רואה שעוברים הימים והזמנים אני מרגיש בעצמי שאני רץ בכל יום ומתקרב למיתה ומפני זה אני מכין צדה לדרך כדי שאזכה לחיי העולם הבא". האדם שלמד תורה נותן שבח על שהוא זוכה להכין לעצמו את השכר. >
ובקצרה - לא כולם רמב"מיסטים.
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 18/08/2014 08:50:40
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2014 09:01 |
|
| |
בעלבעמיו
באמת שלא הבנתי את כוונתך המילים לא כולם רמבמיסטים אין בהם תועלת לגבינו
הנושא הפשוט של עבודת ה' שלא לשמה היינו ע"מ לקבל פרס מדבר באדם שמבין ומכיר בחובה הבסיסית של עבודת ה' אלא שקשה עדין לעמוד בפיתוי, ואז ניתן לו החישוב של שכר ועונש כתמריץ. וכתמריץ שניתן ע"י ה' בתורתו ככתוב בפרשת והיה אם שמוע נחלקו הדעות כמה חסרון יש בדבר להסתמך על התמריץ הלזה, או שהוא מיועד רק לקטנים ועמי הארץ. אבל דבר פשוט ומובן מעיקרו שאין בזה דיון על גוף מהות עבודת האלוקים שיש בה ערך ולא רק כגרמא והיכי תמצי להנאות העולם הזה. זה דבר פשוט וברור. וממילא כשאנו מחפשים להגדיר את הערך הזה אין שום תועלת ותוספת בערך של הכרת הטוב, אכן אם הוא משמש כתמריץ אין בו פגם, [ומ"מ עדיין אינני רואה סיבה למי שמאמין בחיוב עבודת ה' להסתייע בערך הבינוני הזה בשביל להקל עליו את הבחירה] אבל אין שום טעם שהוא יצטרף לגוף המרכיב של ההגדרה של חיוב עבודת ה'.
ובמאמר המוסגר החלוקה לך בציר הזמן בין עבר לעתיד אינה מדויקת, אם העתיד קובע ז"א שאין במעשה הזה שום ערך אלא כפטנט לזכות בטובות ובשכר המצופה, ואם יש כאן הכרת טובה על העבר הרי יש כאן מעשה ערכי, ועדיין אין זה הערך שעובד ה' שוקד עליו
תוקן על ידי זבחוטם ב- 18/08/2014 09:03:38
תוקן על ידי זבחוטם ב- 18/08/2014 09:05:40
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2014 09:07 |
|
| |
זבחוטם יקר,
כוונתי היא, שבלימוד התורה שייך ללמוד על מנת לעשות ושייך לימוד סקרני ושייך "כדי שיקרא רבי", לקנטר וכו'. וכנגדם - הלימוד לשמה - לשם התורה.
מה שאין כן בעבודת ה' - אם אתה עובד אותו - אז אתה עובד אותו. ואם יש לך למשל 30% מניעים נסתרים - אז באחוז הזה - אינך עובד אותו אלא את האינטרסים שלך.
בקיצור: העבודה - מעצם טבעה היא לשם האדון. אחרת היא לא עבודה. לימוד - יכול להיות לכל מיני מטרות.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2014 09:16 |
|
| |
| פתיאמי כתב: |  | זבחוטם יקר,
כוונתי היא, שבלימוד התורה שייך ללמוד על מנת לעשות ושייך לימוד סקרני ושייך "כדי שיקרא רבי", לקנטר וכו'. וכנגדם - הלימוד לשמה - לשם התורה.
מה שאין כן בעבודת ה' - אם אתה עובד אותו - אז אתה עובד אותו. ואם יש לך למשל 30% מניעים נסתרים - אז באחוז הזה - אינך עובד אותו אלא את האינטרסים שלך.
בקיצור: העבודה - מעצם טבעה היא לשם האדון. אחרת היא לא עבודה. לימוד - יכול להיות לכל מיני מטרות. |
|
אם הבנתי נכונה הרי שיש לך השגה נקודתית על הניסוח
והשגתך שייכת גם על לשון המשנה אל תהיו כעבדים המשמשים
ולגופם של דברים איני בטוח שהנך צודק כי כאשר העבד מכיר את יסוד חיובו ואלא שיצרו פוחז עליו, הרי גם כשבפועל עושה את רצון רבו בכוונה מעורבת יש כאן עבודת השם
בזה צודק בעלבעמיו לא כולם רמבמיסטים.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2014 09:23 |
|
| |
זב חוטם
(ברוך הבא אל הפורום! חבל עם זאת על הניק שבחרת. הוא אינו מכבד מספיק את בעליו. אם תחליף אותו, תוכל לציין בהערת שולים "זב חוטם לשעבר", סמיילי).
העלית נושא מעניין מאד, ולצערי אין לי דברים ברורים בו. וזו דווקא הזדמנות לחשוב יחד.
אם בוחנים את הנושא של "לשמה", אפשר לעשות זאת ממספר זויות, וכך ראוי לעשות.
א. היסטוריה של המושג. יש לעקוב אחרי הופעותיו במקורות, מן המקרא (יש?) אל חז"ל (כפי שציינת במסכת אבות), אל הראשונים ואל הרמב"ם ואל האחרונים, כמו גם חסידים ומקובלים - ואל הפילוסוף ישעיהו לייבוביץ ע"ה.
ב. פירוש המושג. מה זה "לשמה"? ומה זה כולל? האם זה רק "העדר", או "שלילה" של אינטרסים? ובמיוחד: האם "לשמה" מתייחס להעדר אינטרסים בעולם הזה או גם בעולם הבא? (שלא על מנת לקבל שכר בגן עדן)?
ג. מה המערך הנפשי של בעל ה"לשמה"?
עבור סעיף זה כדאי להביא דוגמאות פשוטות שממחישות את בעל ה"לשמה" לעומת ה"לא לשמה", ואולי יש יותר מ"לא לשמה" אחד.
ד. האם יתכן מבחינה פסיכולוגית מצב של "לשמה"?
ה. מה ההבדל מצד תורת הגמול בין בעל "לשמה" לבין בעל "שלא לשמה"?
כאן יש הבדלים בין שיטות.
אדגים כמה שיטות מחשבה, אם כי מן הסתם לא בעיון הראוי.
1. המשפט המצוטט מפרקי אבות מציג לראשונה את הרעיון של "לשמה" עד כמה שידוע לי, אם כי הוא עושה זאת רק במובן של לא לצפות לשכר. האם יתכן שבעל המאמר מתכוון רק למנוע נשירה של האדם שומר המצוות שייתקל במכה או באסון, שייראו לו לא בהתאם לאורח חייו (כמו איוב), ולכן ינטוש את הדרך מתוך ייאוש ("שווא עבוד אלוקים")?
במיוחד, האם זה אומר שהוא מחזיק בשיטה דומה לשל רבי יעקב נכדו של אחר כי "שכר מצוות בעולם הזה - אין"? (לשון הגמרא: שכר מצוה בהאי עלמא ליכא"?
2. הרמב"ם בהחלט אינו נגד שכר מצווה. הוא רק סבור שצריך לדעת מה שכר המצוה האמיתי. לפי ההבנה האיזוטרית בדבריו, השכר האמיתי והיחיד הוא הנצחי, כלומר הידבקות של החלק היודע שבאדם בשכל הפועל/הידיעה הא-לוהית. כאשר הרמב"ם כותב ש"צריך לעשות האמת מפני שהוא אמת" פירוש הדברים אינו שולל את הרצון של האדם לחיות לנצח אלא רק מכוון אותו לפירוש האמיתי והיחיד של הישרדות כזו. ממילא, אין לצפות, לפי הפירוש האיזוטרי (=החבוי) ברמב"ם, לשכר על ידי השגחה בעולם הזה. (ולא כתבתי שאני מסכים לזה אלא שכן היא דעת רבנו הרמב"ם).
3. ישעיהו לייבוביץ מציג עמדה חריפה בהרבה. במונח של אליעזר גולדמן (פרופסור למחשבת ישראל שהיה חוקר מעמיק חשוב וכמובן יהודי שומר מצוות), הוא יכול להוות דגם לאמונה בלתי אשלייתית. לפי השיטה הזו, עם גווניה (לא נהיר לי אם לייבוביץ יכול להחשב למייצג של הגישה הזו, אך יש אחרים שכן, ויש מחקר מעניין של נילי זיוון על אנשים שטענו שכך הם חיו) - אדם כזה עושה את האמת מפני שהיא אמת בלי לצפות לשום קיום בעולם הבא. זו, לפי הבנתי, לא שיטת הרמב"ם אלא שיטה קיצונית יותר.
4. יש סתירה - או סתירה לכאורה - בין הדרישה מן האדם לבצע מצוות ולאהוב את ה' בלי לצפות לשכר לבין האמירה שה' רוצה בטובתנו ולשמח אותנו. כמדומה ששתי דרישות אלו מובאות אצל הרמח"ל וההולכים בשיטתו, וכמדומה שזה נכון גם לגבי החסידות (או מייצגים שלה, וכאן אני זקוק למומחים שישלימו ויתקנו את דברי) ולגבי אישים כמו ר' חיים מוולוז'ין. זה האחרון אף מציע בספרו "נפש החיים" פרקטיקה מעשית למי שרוצה לזכות ל"לשם שמים", כאשר הוא ילמד תורה חלק מהיום בלי לצפות לשכר כלל. זאת מתוך ההבהרה שאדם אינו מסוגל לכך לחלוטין ובוודאי לא בשלב ראשון בלי לתרגל זאת.
הפסקה האחרונה מציגה פרדוקס. פרדוקס מחשבתי ודתי. יש סתירה בין הערך של "לשמה" במובן של "לעשות בלי לצפות לשום שכר" - משל אפשרי לכך הוא האוהב שאינו מצפה לתמורה אלא שמחתו בנתינה לאהוב (או האהובה) - לבין האמירה התיאולוגית והקשה מבחינה פילוסופית - והמובנת מבחינה רגשית - כי ה' אוהב אותנו ורוצה רק לתת לנו טוב. אם זה כך, אז האם כאשר אני מייחל לקבל את הטוב האלוקי, האם איני מגשים את רצון ה'? זו סתירה מובנית - או מובנית לכאורה - בתוך מערכת הגותית שתבקש להחזיק בשני ערכים אלו, "לשמה" ו"רצון ה' להיטיב".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2014 09:39 |
|
| |
[quote]... הנושא הפשוט של עבודת ה' שלא לשמה היינו ע"מ לקבל פרס מדבר באדם שמבין ומכיר בחובה הבסיסית של עבודת ה' אלא שקשה עדין לעמוד בפיתוי, ואז ניתן לו החישוב של שכר ועונש כתמריץ. וכתמריץ שניתן ע"י ה' בתורתו ככתוב בפרשת והיה אם שמוע .....תוקן על ידי זבחוטם ב- 18/08/2014 09:03:38
זב
היכן בתורה קיים ערך של עבודה לשמה כפי שאתה מתאר? התורה היא ספר ברית, את הברכה אשר תשמעו וכו'. וראה ההסתכלות שלך היא כבר דרך המשקפיים של הרמב"ם.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2014 09:45 |
|
| |
מימוני חוששני שאתה מנתח ניתוח אמנם נפלא, אבל לא כלפי הנידון שהעלתי הנך מדבר על העיכוב של הכוונה השכלית של הגברא העובד כחלק מן המרכיב [אפשר אפילו המרכזי] בעבודת השם, האם באמת הצורך הוא צורך אמיתי, כי עבודת ה' בלי כוונה לש"ש כגוף בלא נשמה [פראפזה כמובן] או לא.
אני מדבר על עצם המהות של עבודת השם מצד עצמה מה מהותה וכלפי מה היא מכוונת, ברור שהיא ערך מסוים - הערך המוחלט היחיד - גם אם המחוקק אינו מצריך שהמקיים את החוק יהיה לו מטרה מוגדרת במעשיו, ברור שמהות החקיקה תלויה בערך שניתן לה, הרי ישנה משמעות לחוקי התורה בכך שה' חקק אותם ולא אדם. השאלה היא מה הגדרתה של המשמעות הזו, מה מייחד חוקים אלו בכך שה' נתנם ולא בן גוריון, כי בן גוריון לא ברא אותי וה' כן או כי בן גוריון הוא אדם - הבל וריק ואינו מחויב המציאות, וה' אלקים אמת הוא מחויב המציאות.
אקווה שתעזור לי גם בזה
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2014 09:47 |
|
| |
בעלבעמיו
כנ"ל למימוני, אינני מדבר על הערך שהאדם המקיים את המצוות יכוון לעבודה לשמה אני מדבר על עצם הערך האומר שצריך לשמור מצוות מה מהותו
|
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2014 10:08 |
|
| |
זבחוטם ראה בפרשת ניצבים מדובר על ברית, והחיוב לקיים ברית הוא כנראה הנחת יסוד. במקומות אחרים מדובר על ה' שהוציא אותנו מבית עבדים ולכן עלינו להיות עבדיו?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2014 10:30 |
|
| |
בעלבעמיו
תודה על הקישור
הערתך מהברית וכו' זהו נימוק שהתורה מעלה על התייחדות עמ"י בקבלת התרי"ג מצוות, אבל כמובן לפי אמונתינו החובה בעצם לשמוע בקול ה' קיימת בלא זה וכמו ז' מצוות בני נח
מכל מקום הערה זו חשובה מאד, מה צריך ברית ולמה לא מספיק ציווי של השם, כמדומה שגדולי הדורות האריכו בזה [כעת זכור לי מבעל העקידה ומהר"ל מפראג].
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2014 10:58 |
|
| |
זב הא גופא קשיא - מדוע ציווי מחייב, ובלשון העם, לא בא לי, אז מה. ואם כתבת שציווי מחייב, אז מהי מודעה רבה לאורייתא?
וראה גם: ודו"ק
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 18/08/2014 10:58:17
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2014 11:16 |
|
| |
| בעלבעמיו כתב: |  | | זבהא גופא קשיא - מדוע ציווי מחייב, ובלשון העם, לא בא לי, אז מה. ואם כתבת שציווי מחייב, אז מהי מודעה רבה לאורייתא?וראה גם: ודו"ק תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 18/08/2014 10:58:17 |
| עמוק מידי בשבילי
הציווי לא מחייב את מי שלא בא לו, הציווי מחייב את מי שבא לו, זה ממהותום של המושגים ציווי וחיוב. ציווי הוא תופעה סוביקטיבית נפשית אוטונמית.
מכל מקום הדיון שאני מעלה איננו דיון בפילוסופיה אנליטית בשביל לעשות כאן אנליזה של המושג חיוב והכרח. אני התקדמתי כבר הלאה. מערכת החוקים של מדינת ישראל מחייבת את האזרח לא בגלל שמחשב פלוני הדפיס אותה או קלדן פלוני הקליד אותה אלא בגלל ש120 אנשים אלמונים קבעו אותם, וכשאני דן מה מיחד את האנשים האלו שלכולם יש אף? או שלכולם יש כובע צהוב? אז התשובה היא שכולם הם חברי כנסת. ולכן אני שאלתי למה חוקיו של ה' מחייבים אותי ובנוסח אחר מה מיחד את ה' כמצווה יותר נכבד לשמוע בקולו, כי ה' ברא אותי, שומר עלי או כי ה' הוא מחויב המציאות.
הדיון של מודעה רבה לאוריתא הוא שוב כלפי קבלת התורה דהיינו תריג מצוות שעמ"י לא היו מחויבים בהם מצד עצמם.כמובן שעדין לא הסברתי כלום, שהרי א"כ אין מעמד הר סיני אלא האירוע שבו הקב"ה העמיד את תרי"ג הציווים האלו באותה שורה של ז' מצוות בני נח שהאנושות חייבת מצ"ע בלא ברית אלה ושבועה. אבל יש להצביע בזה כי ענין הברית שם הוא מורכב הרבה יותר.
תוקן על ידי זבחוטם ב- 18/08/2014 11:22:04
תוקן על ידי זבחוטם ב- 18/08/2014 11:34:45
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2014 14:55 |
|
| |
| זבחוטם כתב: |  |
מה מיחד את ה' כמצווה יותר נכבד לשמוע בקולו, כי ה' ברא אותי, שומר עלי או כי ה' הוא מחויב המציאות. |
|
מה שמחייב אותך הוא עומדך עירום לפני ה' בגן מתחבא ממנו והוא שואל אותך "אייכה?" במילים אחרות. אותו רגש של ידיעת טוב ורע ושל ידיעת הבושה בעירום - הוא המכונן של היחס שלך לאלוהים. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|