בית פורומים עצור כאן חושבים

לימוד פילוסופיה בראי היהדות.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-8/9/2014 10:12 לינק ישיר 
לימוד פילוסופיה בראי היהדות.

ברצוני לשאול ולברר אודות פילוסופיה כללית, האם מבחינת היהדות יש בעיה בלימוד הזה. הברטנורא מפרש את דברי רבי עקיבא במשנה לגבי הקורא בספרים חיצוניים,שהכוונה לספרי מינים, כגון אריסטו. ואולי יש חילוק בין סוגי הפילוסופיה השונים. השאלה הזאת חשובה לי מאוד, לקחתי קורס באוניברסיטה הפתוחה, בשם בעיות בפילוסופיה של המוסר, ואני מסתפק אם לבטלו, יש לי אפשרות לבטל ולשנות קורס עדיין בלי לשלם,אבל זה רק לימים ספורים,אחר כך,אם אני ירצה לשנות, אני יצטרך לשלם דמי ביטול, אשמח מאוד לשמוע את חוות דעת חכמי הפורום.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2014 10:36 לינק ישיר 

גדולי הראשונים למדו פילוסופיה ואף מגדולי האחרונים היו שלא משכו ידם ממנה. מבחינה הלכתית אין איסור. מבחינה רוחנית ודאי שיש סכנה מסוימת, אבל כזו יש כמעט בכל מקצוע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2014 10:58 לינק ישיר 

ולמה בכל זאת התכוון רבי עקיבא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2014 11:58 לינק ישיר 

גש לרב/כומר שלך ושאל אותו. 
(או שתיקח אחריות על עצמך ותחליט איזה מחיר רוחני אתה מוכן לשלם בשביל הידע והתואר. כמעט מכל קורס אקדמי אפשר 'להתקלקל'. החל מארכיאולוגיה, עבור דרך לוגיקה, ולא כלה בפילוסופיה. זה טיבו של העולם האקדמי, שהוא מרחיב אופקים ופותח שערים חדשים. והבוחר יבחר). 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2014 12:12 לינק ישיר 

למיגנית זה לא הקורס הראשון שלי באופ, ואני מודע להשלכות שיש לכל לימוד, בפרט של מדעי הרוח, השאלה שלי, היות ובמשנה שם נזכר שלרבי עקיבא זה חמור מאוד, עד שזה נכלל בכלל אלו שאין להם חלק לעולם הבא, זה מחיר שאני לא מוכן לשלם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2014 12:26 לינק ישיר 

jחשבתי שבית דינו של הרמב"ם גייר ספרים אלו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2014 13:01 לינק ישיר 

התלמוד מלא בסיפורים שחכמינו לקחו ממקורות חיצוניים .האם אתה מעלה בדעתך שמנוחתם אינה בגן עדן?ן  אז תנוח דעתך אבל ,אין בכוונתי לקחת אחריות של מאה אחוז. וכמו שכתבה למינגית -הבוחר יבחר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2014 13:25 לינק ישיר 

הברטנורא מפרש את דברי רבי עקיבא- אבל זה לא בהכרח כוונתו של רבי עקיבא, שנכנס לפרדס עם אלישע בן אבויה, שהיה בקיא בפילוסופיה היונית, וכפי שהגמרא מספרת גליונות יוונים היו נופלים מחיקו.
הוא נכנס לפרדס לא לאכול תפוזים.
להכנס לפרדס כרוך בסכנה , אבל לא להכנס אליה כרוכה בבורות נצחית, שאולי עדיפה בעייני רבים רבים.
הפחד מהפרדס מובן. ועל כך אמר שלמה.

קהלת פרק יא

שֹׁמֵר רוּחַ לֹא יִזְרָע וְרֹאֶה בֶעָבִים לֹא יִקְצוֹר:

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2014 14:08 לינק ישיר 

וכבר אמר חברי
יוסיף דעת זו מחלה סופנית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2014 15:12 לינק ישיר 

הראשונים בספרד שלמדו פילוסופיה, עשו זאת אחרי שמילאו את כרסם ש"ס ופוסקים, וטעמם היה שחלק מהמושכלות נשכחו בישראל ונשמרו אצל חכמי אומות העולם, באופן הדורש לברר את התבן מן המוץ, והראשונים ידעו לברר ולזקק את הדברים. לדעת הרמ"א, הפילוסופיה היא הפרדס שאסור לטייל בו מרוב שהוא נשגב בסודותיו. לדעת רבינו תם, כוונת הפילוסופיה ותכונתה לדעת ייחוד השם (זה אולי נכון לפילוסופיה של ימי הביניים, אולם איננו נכון באופן כללי), אלא שמשחיתה את האמונה ועל-כן יש להתרחק ממנה. לדעת הרמב"ן, הפילוסופיה (האריסטוטלית) חכמה חיצונית ואיננה אמת. לדעת הרא"ש, התורה והפילוסופיה הפכים הם, צרות זו לזו, ולא ישכנו במקום אחד. לדעת יש"ר מגוריציה, פילוסופיה הינה כל החכמות והידיעות שמקורם הוא חקירת השכל האנושי. והחכמות הללו יכולות להועיל לתורה, בבטלן מחשבות הבל וכזב. מכל מקום, לענ"ד, מה שנקרא בדורות האחרונים "פילוסופיה" כולל דרכי חקירה ותחומי לימוד שלעתים שכיחות רחוקים מלהיות חכמה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2014 15:13 לינק ישיר 

האם רבי עקיבא באמת לא עסק בפילוסופיה?

בבא בתרא דף י.

וזו שאלה שאל טורנוסרופוס הרשע את ר"ע: אם אלהיכם אוהב עניים הוא, מפני מה אינו מפרנסם? א"ל: כדי שניצול אנו בהן מדינה של גיהנם. א"ל: [אדרבה,] זו שמחייבתן לגיהנם! אמשול לך משל, למה הדבר דומה? למלך בשר ודם שכעס על עבדו וחבשו בבית האסורין, וצוה עליו שלא להאכילו ושלא להשקותו, והלך אדם אחד והאכילו והשקהו, כששמע המלך לא כועס עליו? ואתם קרוין עבדים, שנאמר: +ויקרא כ"ה+ כי לי בני ישראל עבדים! אמר לו ר"ע: אמשול לך משל, למה הדבר דומה? למלך ב

סנהדרין דף סה:

ואף שאלה זו שאל טורנוסרופוס הרשע את רבי עקיבא. אמר לו: ומה יום מיומים? אמר לו: ומה גבר מגוברין? - אמר ליה: דמרי צבי. - שבת נמי, דמרי צבי. - אמר ליה: הכי קאמינא לך, מי יימר דהאידנא שבתא? - אמר לו: נהר סבטיון יוכיח, בעל אוב יוכיח, קברו של אביו יוכיח, שאין מעלה עשן בשבת. אמר לו: ביזיתו, בייש

ועוד דוגמאות רבות- במס' נדרים ע"ז מדרשים וכו'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2014 16:52 לינק ישיר 

קסת

שאלה חשובה שאלת, וזו הזדמנות לטפל בכמה נושאים שפשוט לא מוכרים.

פילוסופיה, הלכה וחשיפה לעולם האקדמי.

פילוסופיה

המונח "פילוסופיה" בחברה שלנו, החרדית, מציין בדרך כלל את הפילוסופיה האריסטוטלית. כאשר מזכירים "פילוסוף" מתכוונים אליו. כאשר מדברים על "פילוסופיה" חושבים על האמונה שלו באלוקים אדיש לעולם.

המונח "פילוסופיה" מתייחס לדברים רבים ושונים. יש הרבה פילוסופיות. יש הרבה שיטות מחשבה. אולם המשותף לכולן הוא שאדם צריך לברר את האמת בעצמו, לחשוב וללמוד, והלימוד הזה יאפשר לו להגיע לאמת. או, לפי שיטות ספקניות, להבדיל בין אמת ודאית לספק, ואולי לדעת ששום דבר לא ניתן לידיעה ברורה.

בוודאי שהפילוסופיה שנלמדת בקורסים - והפילוסופיה מאז ימי הבינים - התפתחה הרבה. התפתחות במובן של התנערות מהנחות יסוד תמימות. בחברה החרדית שלנו לא מודעים לכך כמעט כלל.

לפיכך, פילוסופיה כלל אינה מה שמציינים במילה זו בחברה שלנו.

עד כאן לגבי העדר ידע לגבי מהי פילוסופיה.

אוסיף שאחד השימושים החשובים של הידע הפילוסופי הוא לדייק במילים ולזהות הנחות יסוד. מבחינה זו, זה לימוד מומלץ ביותר. פילוסופיה לפי זה אינה תוכן אלא דרך. דרך לבדוק את עצמנו ואת אמונותינו, לדעת מה אנו יודעים, ולמה.

אני משער שהקורס בפילוסופיה של המוסר יעסוק בשיטות מחשבה בתחום זה. תלמדו מהו "טוב", איך מבררים מהו, ותכירו גישות שונות במשך ההיסטוריה של הפילוסופיה. עד לתקופה המודרנית, שבה השאלות נבדקות בצורה חדשה. לדעתי, כדאי מאד להכיר את כל הדברים האלו, אם יש לך כסף לממן וזמן ללמוד.

לגבי הסיכון הדתי והשאלה ההלכתית, ראו לקמן.

הלכה

יש שתי בעיות עם לימוד פילוסופיה בכלל והקורס הזה בפרט. האם מותר לחשוב בפילוסופיה והאם זה לא ביטול תורה.

לגבי השאלה הראשונה, העיסוק במוסר אינו נוגע במישרין לדת ולהלכה שלנו. כמובן, יש תובנות שיחייבו אותך לחשוב מחדש. אם תלמדו את הדיאלוג אותיפרון של אפלטון תכיר את השאלה האם הטוב הוא טוב בגלל שזה הוא או בגלל שהאלוקים צווה עליו (ניסוח שלי לשאלה האפלטונית שכמובן נשאלת על הרקע של אמונת היוונים האלילית). אבל זו שאלה טובה וחשובה, ויש לה תשובות גם בהגות של עמנו.

לגבי השאלה השניה, זה תלוי במידה שבה יש להקדיש זמן לתורה. ניתן גם לטעון שלימוד כזה מסייע להבין טוב יותר את התורה ולכן הוא מחזק אותנו בשמירת מצוות ובפיתוח אישיותנו הדתית. טענה דומה מעלה הרב אהרן ליכטנשטיין שליט"א, אבל - הוא שייך לציבור הדתי לאומי...

יש בעיה טכנית. אני משער שתשב במפגשים משותפים לסטודנטים ויהיו שם סטודנטיות. חלקן לא יקפידו על לבוש צנוע במובן שאנו רגילים בו. והן לא בלתי צנועות בעיני עצמן. המושגים שלהן בצניעות שונים מאד משלנו.

זה יצריך אותך לשמירת העינים, אבל גם להיזהר ולא להסתכל מגבוה על אלו שחיים לפי דרך שונה משלנו.

חשיפה

לצאת מהחממה של הגטו בכולל ולהגיע לאקדמיה - זה יכול להביא להלם תרבותי. זו בעיה בפני עצמה. אנו רגילים לחשוב שלנו יש עגלה מלאה ולהם - ריקה. יתכן שיתברר שיש להם מטען מעניין בעגלה, מטען שלא קיים אצלנו...

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2014 17:34 לינק ישיר 

מיימוני כתב:
ניתן גם לטעון שלימוד כזה מסייע להבין טוב יותר את התורה ולכן הוא מחזק אותנו בשמירת מצוות ובפיתוח אישיותנו הדתית. טענה דומה מעלה הרב אהרן ליכטנשטיין שליט"א, אבל - הוא שייך לציבור הדתי לאומי...

זוהי הצגה שגויה ומקטינה, העושה עוול לשיטתו:
"תרומה זו להבנת תורה ויישומה חשובה כשלעצמה אך היא רחוקה מלמצות ערכה התורני של החכמה... גם בהעשרה זו לא תמה תרומתה הרוחנית של חכמה כללית. מבעד להפריה, השלמה, פרט להארת מוקדים או הרחבת אופקים תורניים, תרבות כללית מפתחת, בהיקף ובעוצמה תחומים וכישורים אשר תורה, בהגדרתה המדויקת והמצומצמת, בקושי מתייחסת אליהם. הכרת עולמו של הקב"ה, לא רק במתכונתו האידיאלית ההלכתית אלא בהתגלמותו בפועל, ביקום ובהיסטוריה; עיצוב והכרת עולם יצירת בשר ודם - בעיקר תחום האמנות, על כל שלוחותיה; בדיקת נבכי נפש האדם, על כל נבכיה וסדקיה; בכל זה, תורה, במובן המקובל, עוסקת רק מקופיא. ...למי שסובר שההתבוננות בסיפור השמים והגדת הרקיע שייכת לקיומו הרוחני; למי שזכירת ימות עולם חשובה כשלעצמה ואף מסייעתו להתמודד עם הבנת דור ודור; מי שרואה בחדירה לעקוב מכל ואנוש משימה מוסרית ואנושית - ימצא בחכמה שלצד תורה (לפי הגדרת חז"ל) מקור לתבונה, לרגישות, ולהשראה רוחנית."
[ההדגשות שלי. מתוך טובה חכמה עם נחלה. מאמר מומלץ.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2014 17:42 לינק ישיר 

לא קשור לאשכול אבל לפעמים ההתאפקות קשה
"והן לא בלתי צנועות בעיני עצמן. המושגים שלהן בצניעות שונים מאד משלנו". 
להבדיל גם אנשי האעש אינם פראים בעיני עצמם, המושגים שלהם שונים משלנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2014 18:25 לינק ישיר 

בשאלה אם מותר ללמוד פילוסופיה אני מוצא שני מובנים שונים:
א. האם מותר לחקור בשכל על כל נושא (מהותה של הפילוסופיה). כמובן שחקירה עצמאית יכולה להוביל לכפירה, ולכן היא מסוכנת, ויש מי שאסר אותה בדיוק בגלל זה. מבחינתי, אם זו ההלכה, הרי שאני לא 'שם' עליה (ואולי אפילו זו עילה לא להמשיך לקיים מצוות כלל). החקירה העצמאית שלי היא הדבר הראשוני בשבילי, ואני לא מוכן בשום אופן לקבל כל מיני דברים שמישהו אמר בלי כל סיבה (עצם הרעיון נשמע לי מופרך, אבל עובדה היא שהרבה בני אדם עושים וחושבים מה שאומרים להם בלי לבדוק כלל).
ב. האם מותר ללמוד חומר מסוים, ספרי פילוסופיה. כאן אני בהחלט יכול להבין שאנשים חכמים יזהירו אותי שישנם ספרים שמציגים רעיונות שקריים של כפירה בצורה שמטעה לחשוב שהם נכונים, ולכן לא כדאי להתקרב אליהם בלי הכנה מוקדמת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2014 18:39 לינק ישיר 

לא הבנתי איך כל הפילוסופיה של המשתתפים כאן קשורה  לנושא של קסת: לימוד פילוסופיה של המוסר, שכידוע אינה הפילוסופיה המדוברת, ולא עוסקת בשאלות אמוניות, אלא אך ורק בהגדרות של המוסר. איזו בעיה רחמנא ליצלן אפשר למצוא בזה? 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > לימוד פילוסופיה בראי היהדות.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext