בית פורומים עצור כאן חושבים

האם האדם הקדמון מטמא?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-11/9/2014 08:29 לינק ישיר 
האם האדם הקדמון מטמא?

קיבלתי לפירסום (ורצונו של הכותב בעילום שמו כבודו - אבל הדברים מעוררי מחשבה ביותר).

הכהנים ועצמות האדם הקדמון
בשיטוטי בארץ במהלך הקיץ נתקלתי בתמונה המצ"ב, ששעשעה אותי מאד
תוכן התמונה: אזהרה לכהנים שנתלתה בפתח המוזיאון הפרה-היסטורי, על כך שבמוזיאון מוצגות עצמות האדם הקדמון
ממה נפשך, מי שמאמין במציאותו של אדם קדמון, מודה בכך שהעולם לא נברא לפני 5,774 שנים, ואם כך - מה לו להזהר מטומאה?
ואם הכהן שלנו הוא מאלו המאמינים שה' ברא את העולם 'זקן', עם כל המאובנים והעצמות העתיקות כלולות בתוכו, האם עצמות כאלה - שאינן של מת אמיתי, אלא נבראו כעצמות - האם הן מטמאות??
וחשבתי לתרץ שאולי האדם ההוא, שעצמותיו נמצאו, אינו קדמון כלל, אלא יהודי כשר היה. וזה שהמדע אומר שאלו עצמות של אדם קדמון - הרי ידוע שחכמי האקדמיה של זמננו טועים בכמה וכמה דברים. וממילא יש להזהר מטומאת עצמות אלו

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/9/2014 08:35 לינק ישיר 

מן הראוי היה להוסיף קצת רקע: היכן זה, מה מציגים שם? האם העצמות הללו יש בהן את השיעור המינימלי לטמא ולטמא באוהל?

עוד ראוי לתת סקירה על השאלה מיהו "האדם הקדמון".

אכתוב מה שאני יודע וישלימו אחרים.

לפי התיאוריה המקובלת והמאוששת לכאורה בידי ממצאים פה ושם, היה בעבר הרחוק (עשרות אלפי שנים, מאות אלפי שנים?) יצור שניתן לזהות כ"אדם קדמון". היה לו מן המשותף איתנו, בני האדם שמוגדרים בידי אנשי מקצוע כ"הומו סאפיינס". מן הראוי היה להביא תמונות, אם כי צריך לציין שעד כמה שידוע לי, כולן השערות. כי מעולם לא נמצא שלד שלם.

האדם הקדמון הזה מתחלק לסוגים. לפעמים גבוה, לפעמים נמוך מאיתנו. מוחו גדול או קטן אבל שונה. מבנה גופו שונה במידה כזו שקשה למי שאינו מומחה לענות על השאלה מדוע יש להתייחס אליו כאל "אדם".

ואותה התייחסות כאל "אדם" קובעת הרבה.

מצד אחד, האם זה מעניק לו אותו מעמד מטפיזי ומוסרי של אדם? למשל, האם מי שהורג אדם נאנטדרלי (אחד מסוגי הקדמונים) חייב משום רציחה? אני מניח הנחה שאפשר לדון עליה בנפרד שהריגת בעל חיים, אפילו קוף שקרוב חיצונית למין האדם (ולפי הדרויניסטים זה אב קדמון של המין שלנו) - אינה רציחה.

מצד שני, אחת הבעיות הגדולות שמעוררת התיאוריה על האדם הקדמון היא שאם אנו צאצאי קופים, אין אנו טובים מהקופים. אין לנו נשמה, זכויות מוסריות, תכלית פילוסופית. וזו כמובן טעות אבל טעות שכמדומה דווקא חסידי הדרויניזם נכשלים בה. וראוי להעיר על זה.

איך כל זה יוצר את התיאור שבפתיחת האשכול? אני משער, לפי המתואר שם, שזה כך: כיון שעצמות אלו המוצגות מיוחסות למין האדם, ואולי גם כיון שבעל המודעה הבין שאדם הוא אדם הוא אדם, לכן עצמותיו הן כשל גוי. ואמנם יש מחלוקת אם עצמות מי שאינו יהודי מטמאות באהל (יבואר לקמן), אבל עדיין ראוי להיזהר. ולכן האזהרה לכהנים.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/9/2014 08:48 לינק ישיר 

דיני טומאת מת מן המסובכים שבתורה. מספר הפסוקים אינו גדול, ויש אופנים שונים להבין כיצד הטומאה מתפשטת. זאת בלי להיכנס לשאלה מהי אותה טומאה, משהו "רוחני" כפי שמגדירים בשוטנשטיין למשל בהקדמה למסכת הדף היומי (חגיגה) או משהו שיש להבין באופן מינימליסטי ועל פי מערכת החוקים בלבד (כפי שאפשר לייחס לרמב"ם). לדעתי, מסתבר שיש להבין אותה טומאה כעיבוד של התורה לאמונה הטבעית של חברות אנושיות שיש משהו דוחה, מתועב ומפחיד בגוף אדם מת או בשרידיו, והתורה מעבדת את התחושות האלו להלכות. גם זה נושא בפני עצמו ולא הזכרתיו אלא בגלל חשיבותו.

טומאת מת יכולה לעבור במספר אופנים:

א. מגע. כפשוטו.

ב. משא. מי שמזיז את המטמא נטמא אף הוא. כגון שדחף נדנדה שעליה מונח כזית מן המת בלי לגעת בחלק המת עצמו. ומסיט (=מזיז) הריהו כנושא.

ג. אהל. זו הטומאה הקשה להגדרה מכולן. החלק הפשוט שלה הוא כזה: אם המת או חלק בשיעור מינימלי מן המת נמצא בתוך מבנה עם גג, מי ששוהה עם אותו חלק מתחת לגג - נטמא.

השיעורים המינימליים לטומאת מת הם כזית מן הבשר ורוב מנין ובנין של עצמותיו. וכן הגולגולת אם היא שלמה. (רמב"ם משנה תורה הלכות טומאת מת פרק ב - סעיף ח ויעויין כל הפרק לגבי הפרטים). אבל גם "רובע הקב" של עצמות המת אף הן מטמאות כמת במגע ובמשא ובאהל (שם סעיף ט).

כמה הוא קב? המינימום לשיטת הרמב"ם אליבא דהרב בניש (מדות ושיעורי תורה) - 1.2 ליטר שהם 1200 סמ"ק. לפי הר"ח נאה - 1.38 ליטר. לפי החזו"א - 2.4 ליטר. אבל צריך לומר שהחזו"א הציג מידה גדולה מדי לפי המציאות. (כלומר, איני יודע לומר זאת יפה ובעדינות, מידתו גדולה מדי ולא מדוייקת).

ינדמה לי שגם עצמות של יותר ממת אחד מצטרפות. אבל לא מצאתי כרגע ברמב"ם (אפשר שהצירוף הוא רק בדם, שגם הוא מטמא? - מי יזכיר?)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/9/2014 08:49 לינק ישיר 

האם עצמות האדם "הקדמון" במוזיאון מטמאות?

מסתבר שלא. לא באהל.

א. אין בהן שיעור.

ב. מסתבר שאין הן נחשבות כלל לעצמות אדם. ועכ"פ הדברים צריכים עיון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/9/2014 08:52 לינק ישיר 

עכשו שמתי לב לשאלה הנוספת שבסוף: האם עצמות שנבראו ישר כעצמות - מטמאות.

כלומר, לא עצמות שנוצרו באופן הרגיל, מהולדת אדם עד מותו.

יש כאן שני צדדים. ואפשר לנסות לחפש את הדיונים הבודדים ב"בשר שירד משמים" וב"מעשה נסים" האם מתייחסים אליהם כאל דבר רגיל שחלים עליו כל הדינים של התורה. ואמנם מסתבר שגם אם נמצא דיונים כאלו, הם תלויים בסברת הכותב כי עד כמה שידוע לי אין התורה מתייחסת לאירועים כאלו.

אבל השאלה יפה ומעוררת מחשבה - וגם חיוך.

ותודה לכותב!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/9/2014 08:53 לינק ישיר 

יש לדון גם באורנג אוטנג וד"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/9/2014 09:19 לינק ישיר 

.

וכל השאלה מתבססת על כך שידוע בדיוק מתי נברא העולם, וכי ה'ממה נפשך' תופס.

ואני הפכתי והפכתי ולא מצאתי בתורה או במשנה או בתלמודים קביעה מתי נברא העולם.

ו... אל תביאו לי ראיה מהמדרש על ששה אלפים, כי אז אנחנו כבר עמוק בתוך ימות המשיח, ועפעס - אם אלו ימות המשיח...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/9/2014 09:20 לינק ישיר 

.

לשיטת האומרים בונה עולמות ומחריבם; האם עצמות של בני אדם מעולם קודם, לא מטמאות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/9/2014 09:27 לינק ישיר 

נקודה להבהרה:

אפשר להשתמש בשאלה של הכותב למטרה הומוריסטית, ובאותה הזדמנות לאלץ את המאמינים המתעקשים על תפיסת דברי חז"ל על 6000 שנים פלוס מן הבריאה כפשוטם - לעמוד מול קושיות ואולי גם לעג.

אולם סבורני שמוטב לתת לכל תפיסה את מקומה ולהציגנה בצורה המיטבית. כך ניתן באמת לבחון אם הדברים יכולים לעמוד, ומה המחיר שהם גובים מבחינה אמונית (אם אני מקבל טענה=משפט מסויים, בדרך כלל אני מתחייב לוגית למשפטים נוספים רבים).

מי שאמר בגמרא כי ה' ברא עולמות והחריבם, האם הכוונה שכדור הארץ היה אבל עבר תהפוכות מעין מחיקת העולם כבימי המבול? כך משמע מדברי מואדיב. אמנם אני הבנתי את הדברים אחרת. שכל העולם, כולל הגלקסיות (שהאומר לא ידע על קיומן כמובן) נבראו ונמחקו ונעשה נסיון חדש מן ההתחלה.

לפי הנוסח של מואדיב, האם עצמות של בני אדם מלפני המבול - מטמאות?

ואם מזכירים מדרשים תמוהים (יסולח לי על המונח שנחשב חריף, "תמוהים" כי כך הם באמת לאור העובדות), מה עם המדרש שהיו בתקופה ההיא בני אדם שנענשו והפכו לקופים. האם הם מטמאים?

ואפשר להוסיף:

יש עיון הלכתי שיכול להחשב לשעשוע אינטלקטואלי, ואנו מכירים כאלו דיונים מן הגמרא גם כן. וכך כתב פרופסור לוינגר ע"ה, שמצא דיונים כאלו גם ברמב"ם. שאלות שאינן לא להלכה ולא למעשה, אלא מחדדים את הסברות האפשריות שניתן להעלות כצדדים בדיון כלשהו.

אמנם השאלה של פותח האשכול מראה לנו שגם שאלות תיאורטיות ומשעשעות אינטלקטואלית אף הן יכולות להיות למעשה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/9/2014 10:48 לינק ישיר 

האדם הקדמון אליבא דכל הדעות, לא היה יהודי!
והרי אמר רשב"י קברי עכו"ם לא מטמאין. שנאמר-אדם כי ימות באוהל- - אתם קרויים אדם ואין אומות העולם נקראים אדם.
חידש לנו השלט חידוש גדול, האדם הקמון היה לפני מתן תורה, וחידושו של רשב"י לא חל עליו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/9/2014 11:17 לינק ישיר 

ירוחם,
תלמד קצת לפני שאתה זורק. יש מח' אם דברי רשב"י נפסקו להל'.
הפרובוקציה בשאלה לא נראית לי מאוד פרובוקטיבית, אבל זה באמת מעלה את השאלה מאיזה שלב באבולוציה האדם מטמא. אגב, גם אתאיסט אם הוא חושב שמותר האדם מן הבהמה, יכול להתלבט בשאלה הזו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/9/2014 11:25 לינק ישיר 

הפואנטה העיקרית, בעיניי, היא - 
מי שמאמין שהייתה אבולוציה, הרי אינו מאמין שהייתה בריאת העולם כמו שמתואר בבראשית.
ממילא משתנה כל היחס שלו לתורה ולמצוותיה.
ממילא, אם הוא כהן, אין סיבה שייזהר מטומאת מת. 

תוקן על ידי למינגית ב- 11/09/2014 11:28:34

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/9/2014 11:37 לינק ישיר 

יש
א.יש מחלוקת. ויש הרבה  רבנים כהנים הנכנסים לבתי הקברות של גויים, בטכסים ממלכתיים בחו"ל
ב אני כתבתי אליבא דרשב"י וציינתי זאת. במפורש.
ג. אתה מחפש עצים לטפס עליהם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/9/2014 12:34 לינק ישיר 

ירוחם,
בסדר. עכשיו אתה אומר שכוונתך ב"חידש לנו השלט חידוש גדול" היא שהשלט הוא אליבא דהרבה דעות ראשונים ואחרונים. אחלה פרשנות בדברי עצמך.
בכל אופן, דבריי היו בוטים, ואני מבקש את מחילתך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/9/2014 12:56 לינק ישיר 

יש

איקון ירוק מאד.

לימדתנו רבנו שיעור גדול בהלכות בקשת סליחה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/9/2014 13:10 לינק ישיר 

למינגית כתב:
הפואנטה העיקרית, בעיניי, היא - 
מי שמאמין שהייתה אבולוציה, הרי אינו מאמין שהייתה בריאת העולם כמו שמתואר בבראשית.
ממילא משתנה כל היחס שלו לתורה ולמצוותיה.
ממילא, אם הוא כהן, אין סיבה שייזהר מטומאת מת. 

תוקן על ידי למינגית ב- 11/09/2014 11:28:34

לא זכיתי להבין את הקשר בין הוצאת פסוקי בראשית מידי פשוטם לאמונה בחיוב תורה ומצוות. גם הרמב"ם במורה מעיד ע"ע שהיה מוכן לפירוש שאינו ע"פ הפשט אם קדמות העולם מחומר קדום היתה אכן מוכחת פילוסופית. כמו"כ הרב קוק והג"ן מוכנים לאמץ את האבולוציה ברגע שהיא מוכחת מדעית, אבל כמובן שהשניים לא רואים בכך פתח להקל באיזשהו חיוב הלכתי. אגב, גם בהודעה הפותחת את האשכול נערך אותו קשר שגוי, לדעתי.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם האדם הקדמון מטמא?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext