| נשלח ב-15/9/2014 00:52 |
|
| |
מתי הוא יום הדין ?
בתפילת ראש השנה אנו אומרים בראש השנה ייכתבון - וידוע בחז''ל ביצה ט''ז שכל מזונותיו של אדם קצובין מראש השנה
ומצד שני אמרו חז''ל במסכת ר''ה דף טז ע''א שאדם נידון בכל יום ויש מ''ד שאומר שאדם נידון בכל רגע שנאמר לרגעים תבחננו
אז איך מסתדרים הדברים הללו ?
מתי זה יום הדין האמיתי ?
ראיתי הסבר שיש לחלק בין יום הדין על הדברים הכלליים שזה בראש השנה
ובכל יום דנין על הפרט .
|
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2014 08:11 |
|
| |
אייזין
ברוך השב!
זמן רב לא היית כאן, ודומה שחזרת מלא וגדוש בחכמה וברצון לחפש אחרי האמת.
הרשה לי להוסיף מבט חדש על שאלתך.
ראשית, יפה סיכמת את הקושיה. ומצאנו במסכת ראש השנה שעשו מזה מחלוקת. יש מי שסובר שאדם נידון בראש השנה, ויש מי שסובר שהוא נידון לעתים קרובות יותר, כל יום, כל רגע.
אחד ההבדלים, לפי אותה גמרא, הוא שאם אדם נידון בראש השנה, אין עוד טעם להתפלל על חולים. אבל אם אדם נידון בכל יום, בהחלט ראוי להתפלל על החולה ועל כל מי שזקוק לתפילה.
כלומר, התשובה הפשוטה לשאלתך היא שנחלקו תנאים בשאלה אם הדין נחתם באופן בלתי הפיך בראש השנה, או שהוא נשאר פתוח והדין מתחדש בכל רגע (אם כי יש לשאול לפי מה הוא משתנה, והאם ניתן לשפוט אדם על רגע אחד כאשר אפשר שנכשל חד פעמית ויעשה תשובה).
עוד יש להוסיף שעצם החלוקה לארבעה ימי דין היא מוקשית. המשנה המונה את ימי הדין מלמדת שיש יום דין לאדם ויש יום דין לחיטה. אבל החיטה היא עבור האדם, ואיך שייך לחלק בין יום דין לחיטה ליום דין לאדם. איני אומר שאין ליישב, אבל יש כאן קשיים.
כאן אני מגיע לצורת ההסתכלות שאני מציע לחדש, שאמנם עוקרת את הדברים מפשטותם.
אני מציע לראות באמירות על יום דין לא תיאור של מציאות שמימית, אלא נראטיב.
נראטיב במובן של סיפור דברים שמלמד אותנו לארגן את חיינו ולמה לצפות ולמה לקוות - וממה להתעורר.
צריך שהאדם, לפחות פעם בשנה, יעשה חשבון נפש וישאל את עצמו מהיכן הוא בא ולאן הוא הולך ובאיזו מידה הוא מקיים את הראוי.
וכדי להמריץ את עצמו, צריך האדם לידע שה' מתבונן במעשיו, ועוזר לו ומתגמל אותו לפי ביצועיו ולפי כוונתו.
זה הרעיון של "דין". השאר הם קישוטים ספרותיים. התיאור של "שלושה ספרים" אינו בא לומר שיש בשמים באמת ספרים. אילו הדברים היו נאמרים היום, היו האמוראים אומרים לנו שיש בשמים שלושה מחשבים, או שלושה קבצים של אקסל (נניח) עם רשימות...
ויש שני נראטיבים: האחד מציג את הדין כאירוע חד שנתי. והשני מציג אותו כדבר המתחדש מדי יום (או אפילו מדי שעה).
ושוב, אין אני דן בשאלה אם הנראטיב מתאר מציאות, אלא מה הוא תורם לאדם, לנו.
הרעיון של יום דין שנתי מאלץ אותנו לעשות חשבון נפש לפני שיהיה מאוחר מדי, לפני שייקבע לנו חלילה משהו לא טוב. לעתים אדם זקוק ליראת העונש כדי להתעורר.
אולם הרעיון של יום דין שנתי גם יכול לעכב את התשובה. אם אדם יאמין שנקלע למצב קשה וזו גזירת שמים, הוא יגיע למצב של ייאוש. כמו כן, אם יעבור המועד הקבוע ואדם לא יתבונן, לא יערוך שינוי, אפילו לא ינסה להשתנות, הוא יאמר לעצמו שכבר מאוחר.
לכן הנראטיב של דין יומי ורגעי מעניק לנו תקוה שלמרות שהיה דין בראש השנה עדיין אפשר לשנות ולהשתנות.
תשובתי לשאלתך אם כן היא:
א. לפי הגמרא יש מחלוקת תנאים אם יום הדין הוא בראש השנה או שהדין לאדם יכול להשתנות מדי רגע גם על ידי תפילת האחר עליו.
ב. כדאי לראות בשני תיאורים אלו נראטיב שמזכיר לנו, מעורר אותנו ואף מעודד אותנו להתחזק ולחזור בתשובה. הווה אומר: לפני ראש השנה לעשות חשבון נפש כללי כאילו זה יום הדין האחרון. ולאחר ראש השנה, לא להתייאש אלא להמשיך לקוות ולהשתדל כיון שאדם נידון בכל יום ובכל רגע, ותמיד יש מקום להתחלות חדשות. אבל אין ידיעה זו צריכה לעכב אותנו מלנצל את הרעיון של ראש השנה כיום דין לתיקון כללי של נפשותינו.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/9/2014 00:20 |
|
| |
אני אכן מתחבר לדברים שכתבת
שיום הדין הכוונה שבכל יום כדאי להיות זהיר במעשים
כדי לא לגרום לקיטרוג לקראת הבאת המעשים לבחינה ביום הדין הכללי שהוא ראש השנה
|
|
|
|
| נשלח ב-16/9/2014 01:30 |
|
| |
לשאלת האשכול:
ליודעי חן צריך להיות ברור ההבדל. שראש השנה נידונים החקלאיים כלומר מדובר על ימים שהאדם היה מחובר לטבע. בכל יום נידונים האדם שהוא תחת אליל הכסף. (= דת הקפיטליזם שזה אומר שאין לך בטבע כלום בלי כסף)
אפשר גם תחת אליל הכסף לעשות הבחנה בין עצמאי לשכיר. עצמאי נידון בכל ראש השנה (וכאן הראש השנה זה שרירותית כפי המחזור המסחרי ולא כפי העונות השנה כמו אצל החקלאים ששם ראש השנה באמת תשרי\סתו) והשכיר נדון בכל יום, כלומר כל יום אפשר לפטר אותו והישאר בלי פרנסה.
תוקן על ידי maxmen ב- 16/09/2014 01:32:46
|
|
|
|
| נשלח ב-16/9/2014 23:52 |
|
| |
על מה אם כן הוא נידון בכל יום ?
על מה שיקרה היום או מה שיקרה במשך השנה או בסך הכללי ?
מה הצורך בדיון היום יומי הזה אם הכל כבר הוחלט בראש השנה ?
|
|
|
|
| נשלח ב-17/9/2014 02:03 |
|
| |
כשהייתי ילדה קטנה שאלתי את אבא שלי למה השם צריך שתי ימים לראש השנה. מה הוא לא יכול לדון את כל העולם כולו בשנייה אחת. חשבתי לעצמי שלא יכול להיות שלוקח לשם יותר משנייה אחת לדעת את כל הצדדים והמעשים של האדם וההחלטה מה לעשות איתו. אז מתי זה בדיוק קורה. ברגע הראשון של ראש השנה ברגע האחרון באמצע הלילה. (ולכן הכותרת תפסה את תשומת ליבי),
אבא ענה לי תשובה שרק עכשיו אני מבינה שזה לא היה סתם התחמקות. הוא אמר לי שהשם לא צריך אפילו שנייה אחת, רק שהאדם עצמו משתנה כל שנייה ושנייה. אז כל שנייה ושנייה צריך לדון אותו מחדש, וזה נקרא שהאדם דן את עצמו לפי מעשיו כל רגע וכל יום.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/9/2014 02:14 |
|
| |
| אייזין כתב: |  | על מה אם כן הוא נידון בכל יום ?
על מה שיקרה היום או מה שיקרה במשך השנה או בסך הכללי ?
מה הצורך בדיון היום יומי הזה אם הכל כבר הוחלט בראש השנה ? |
|
שאלת אותי ? אם כן אז דיי פשוט. שאדם זרע וחרש על פי חוקי האלוהים בטבע אז בוודאי יצמח לו ויזכה לרווחתו השנה, זה הפירוש שהוא נידון פעם בשנה. אבל אדם שהוא תחת אליל הכסף ?! הוא נידון כל יום כי כל יום יכול להפסיד את כספו או מקום עבודתו. אם היה נידון בראש השנה ? אז לעולם לא היה יכול להפסיד את כספו והבוס לא היה יכול לפטר אותו, והיות שאנו רואים שהוא כן יכול לפטר אותו וכן יכול להפסיד את כספו, אז מכאן אנו מבינים שהאלוהים דן אותו בכל יום ויום מחדש. וזה המחלוקת בחז"ל. הרי חז"ל לא התווכחו במציאות כי אם המציאות היא שהוא דן את כולם בראש השנה אז אייך אפשר לחלוק על המציאות הזה ? ולכן שאנו רואים שכל חלוקים בעניין, אנו מבינים שכל אחד דיבר על מצב אנושי אחר. ראש השנה נידונים אלה שמחוברים לטבע ועוסקים בחקלאות ששם באמת ראש השנה הוא בסתיו. אבל אלה שעומדים ותלויים באליל הכסף ? נידונים בכל יום.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/9/2014 06:51 |
|
| |
שרה פיילין
איקון ירוק מאד מאד!
חידשת לי פשט בגמרא ב"אדם נידון בכל יום".
אני סברתי שאדם נידון בכל יום - כלומר שאם הוא עושה תשובה, אז גם אם היה עליו, נניח, חלילה, גזר דין רע, הוא יכול להיקרע ולהתחלף לטוב.
וזה על ידי תפילה, תשובה, מעשים טובים.
מה שאת חידשת הוא שעצם השתנותו של האדם, לא תמיד במודע לכך שיש למעשיו השלכות במובן הזה של דין בשמים, גם זה מספיק כדי שיירשם מרע לטוב.
ואכן, יש לנו דוגמאות בגמרא של מעשים שזה המסר שלהם. (נניח, אבא בנימין שנתן משלו למי שנזקק לקופת הצדקה הריקה, וכתבו אותו לשנים נוספות של חיים, וכן רבי פרידא שחזר על לימודו עוד 400 פעם עם התלמיד המתמיד וחלש הכשרונות, ועוד הרבה. ולענייננו אין זה משנה כל כך מידת ההיסטוריות של הסיפור - למרות שאין סיבה לדחותה - אלא העובדה שזה יכול היה לקרות לדעת חז"ל).
|
|
|
|
| נשלח ב-17/9/2014 07:26 |
|
| |
נחמד לראות שפתאום כולם מאמינים בהשגחה כפשוטה. אלול?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-17/9/2014 07:37 |
|
| |
וזה אולי מסביר את המאמר של חז''ל
מעשיך יקרבוך ומעשיך ירחקוך
שבכל יום האדם קובע לעצמו את גורלו לפי מעשיו הטובים או להיפך
|
|
|
|
| נשלח ב-17/9/2014 10:31 |
|
| |
| אייזין כתב: |  | וזה אולי מסביר את המאמר של חז''ל
מעשיך יקרבוך ומעשיך ירחקוך
שבכל יום האדם קובע לעצמו את גורלו לפי מעשיו הטובים או להיפך |
|
במחילה זה לא מאמר חז"ל -את זה אמר עקב"מ לבנו בהקשר אחר לגמרי.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/9/2014 10:52 |
|
| |
ת"ט
בתוך כל כופר מסתתר מאמין קטן...
וביתר רצינות -
ההתנגדות לאמונה בהשגחה פרטית נבעה בעיקר בשל השפעת הפילוסופיה האריסטוטלית. לפיה יש מניעה לוגית לקבל תפיסת אלוקים בעל ענין בבריאה.
היום אנו ערים יותר לבעייתיות הפילוסופית בכלל של עיסוק בתיאולוגיה, ולכן אין הבדל פילוסופי בין אימוץ אמונה בהשגחה פרטית לבין התנגדות לה. כיון שכך, מדוע לא לקבל את פשט הכתובים, פשט דברי חז"ל והאינטואיציה האישית (וגם את דת השכונה?).
אבל אם שמת לב לזה וזה משמח אותך, שתהיה זכות לכולנו לפני יום הדין.
(יש רק לקוות שאלו שפוחדים להאמין בהשגחה פרטית לא יגלו שזה מה שהם חושבים וימהרו למחות...).
|
|
|
| נשלח ב-17/9/2014 10:54 |
|
| |
מיימוני: לא כל כך הצלחתי להבין מה חידשתי לך. אולי תוכל להסביר קצת יותר בפירוט
|
|
|
|
| נשלח ב-17/9/2014 13:45 |
|
| |
ישנם מצבים מסויימים בחיים שכל אחד מגיע לכלל אמונה פשוטה
פשוט כי אין לו מילוט אחר
|
|
|
|
| נשלח ב-17/9/2014 14:59 |
|
| |
| תלמידטועה כתב: |  | | נחמד לראות שפתאום כולם מאמינים בהשגחה כפשוטה. אלול? |
|
נידון = דינמיות. כלומר המצב נשאר בספק. הוא לא דטרמיניסטית. ולכן שאנשים מחוברים לטבע נידונים בראש השנה כלומר בראש השנה על פי עמלו נקבע מה וכמה יצמח לו. ולכן בכל ימות השנה הכל דטרמיניסטי בקירוב.
מה שאין כן כל מי שהוא תחת אליל הכסף שהוא בכל רגע דינמי אין כאן חוקים דטרמיניסטיים שמבטיח לו יום או יומים טובים.
אז כן, יש השגחה פרטית על ידי השכל והתבונה שנטע בנו האלוהים. מי שחושב שהוא נכנס למצב דינמי כמו להיכנס למכונית או להיות תחת אליל הכסף, שיקבל השגחה מאלוהי הבייביסיטר ?! פשוט לא מבין כלום כי כל התורה בא למנוע מהאדם להיות תחת המקרה כלומר האלוהים והתורה אוסרת להאמין בהשגחה כזו כי מבחינת של תורה האדם הזה מאמין באלילים שלא יכולים לעזור לו, וכך הוא מקרי לגמרי. התורה דורש מאתנו להשגיח בהשגחה פרטית על עצמינו. וברכך בכל מעשה ידיך: רבי יעקב אומר: יכול אתה לומר שהקדוש ברוך הוא יברכו ויפרנסו אפילו אם הוא יושב ובטל ??? תלמוד לומר: "ובכל מעשה ידיך", אם עשה אדם הרי הוא מתברך, ואם לאו ?! אינו מתברך !!!! (מדרש תהילים)
תוקן על ידי maxmen ב- 17/09/2014 15:04:04
|
|
|
|
| נשלח ב-17/9/2014 15:09 |
|
| |
מקס
"שאדם זרע וחרש על פי חוקי האלוהים בטבע אז בוודאי יצמח לו ויזכה לרווחתו השנה, זה הפירוש שהוא נידון פעם בשנה." לפי זה ראש השנה היה צריך להיות בסוף החורף?
|
|
|
|
|